Dagens Nyheter hade idag som förstasidesnyhet Vattenfalls misslyckade affärer. Det spekulerades om att Vattenfall tar smällen när folket ligger på stranden mitt i semestern, kanske ett smart beslut.
Företaget har minskat i värde från 89 miljarder 2009 till dagens värdering på 52 miljarder kronor. Rekordfiasko är rubriken. Någon djupare analys av orsakerna ges inte mer än att Vattenfall betalade alldeles för mycket för holländska Nuon och att nedläggningen av kärnkraften i Tyskland slagit hårt mot värdet. Förväntningarna på att elpriset skulle fortsätta rakt uppåt är naturligtvis en förväntning skapat av människor, snarare än verkligheten. DE lär ha betalat ca 60 miljarder för mycket för det holländska energibolaget. Holländarna är ett drivet handelsfolk och det är säkerligen en och annan som idag ler i mjugg. Man kan naturligtvis anklaga dåvarande VD´n Lars G. Josefsson för storhetsvansinne, men i grunden är det ägarna staten som ytterst är ansvarig. Josefsson agerade i ett läge där politiker skramlade med alla burkar de hade inför Köpenhamnsmötet att lägga diverse restriktioner för energiproduktion. Förväntningarna på höjda energipriser var som störst, en förväntan skapat av bl.a andra klimativrarna. Maud Olofsson, dåvarande näringsminister är kanske den person som agerat mest besynnerligt genom denna period. Samtidigt som hon agiterat mot kärnkraft, pushat Vattenfall att sätta upp vindkraftverk, tagit in 40 miljarder om året i energiskatter och antagligen agerat med de instrument som hon har att försöka reglera hela energimarknaden i Sverige och Norden. I ett statligt företag llgger det alltid i farans riktning att ledningen inte känner ett personligt ansvar mot sina ägare, det svenska folket. Vattenfall har dessutom hela tiden fått agera med både broms och gas från politikerna. Att sedan kärnkraften skall nedmonteras i Tyskland som är en del i nedskrivningen av värdet, där kan vi väl inte direkt anklaga Olofsson, men hon har i alla händelse gjort vad hon kunnat för att misstänkliggöra denna energiform. I spåren kommer vi antagligen se en utdragen skulddebatt där beskyllningarna kommer att hagla tätt.
Den svenska energipolitiken verkar dock bägge blocken ha varit överens om och i grunden är det väl där som skon klämmer. Vi behöver en mer pragmatisk energipolitik där vi låter tekniska innovationer och marknad styra, snarare än politisk klåfingrighet för att nå ett suddigt och osäkert mål någonstans i fjärran.
Från wiki:
”Øystein Løseth, född 1958 i Norge, utsågs den 16 november 2009 till VD för Vattenfall AB, och efterträdde Lars G. Josefsson.
Løseth var tidigare VD för Vattenfalls nederländska dotterbolag Nuon som Vattenfall AB köpte för 95 miljarder SEK sommaren 2009.”
Hans svar på en direkt fråga i DI:
”Vad tycker du om köpet av Nuon?
”Det är bara att konstatera att det blev alldeles för dyrt.””
Vargen vaktar fåren?
Jag kan rekommendera boken BOOMerang av Michael Lewis ISBN 978-0-14197-501-6 pris ca 9 Pund. ML analyserar mycket underhållande den stora finanskrisen och betar av bl a Irland-Tyskland-Grekland-Island speglat i nationalkaraktärerna (något karikerade dock).
Islänningarna präglade av niohundra års isolering på den lilla karga ön i det vilda hotande nordhavet trodde att de var världens bästa finansmarknadsoperatörer. De var jättesnabba till beslut och köpte allt de erbjöds utan någon som helst analys och värdering. Säljarna var överförtjusta och tjänade multum. Den beskrivningen stämmer också väl in på situationsbeskrivningen för Vattenfall vid den aktuella tiden. Ett politikerstyrt och inavlat statsföretag – en sorts skyddad verkstad (jämför SJ-Telia och hela den konkarrongen). Våra ”skickliga” journarkister (medveten felstavning) beskrev detta vikingaföretags fantastiska segertåg med målet att lägga under sig hela den Europeiska energimarknaden. Dom som blev filthy rich var ledningsgruppen och förmodligen spillde något över på våra kära politiker också på de vanliga och underliga och inofficiella sätten.
Nu kom notan och som vanligt är det skattebetalarna som tvingas hosta upp slantarna. Någon Norrman sade visst här: ” Staten må icke pröve på å drive forettning – det har aldrig gått och kommer heller aldrig å gå”.
Var det inte Bert Karlsson som sa: ”Ge en Svensk politiker en fullt utrustad korvkiosk och han/hon kommer att gå i konkurs på mindre än 14 dagar”
Vi är både ägare av Vattenfall och konsumenter av el. Lite av gungor och karuseller över hela affären.
En hängmatteanalys ger vid handen att av de ca 150 TWH vi gör av med årligen i el kostar vid 1 SEK/kWh ca 150 miljarder varav staten tar in ca 36 öre i energiskatt och moms på skatten-runt 50 miljarder.
Elpriset ligger kring 40-50 öre/kWh. Vattenfall räknade med att få hjälp av höga CO2 avgifter och elbrist för att få höga marginaler på den el som inte belastades med dessa avgifter-en situation som rådde åren före köpet av Nuon.
Frågan är väl om vi bör glädjas åt deras misslyckade kalkyler eller ej? Ju större elförbrukning man har desto mer bör man kanske glädjas?
Återigen är det dock CO2 och kollapsade kalkyler som orsakar politiker och företagsledare problem!
Man måste ändå ge ett erkännade åt Vattenfalls företagsledning. Att ha ett företag med en extremt effektiv produktionsapparat, en produkt som kunden inte klarar sig utan och som man själv sätter priset på och ÄNDÅ få det att gå med brakförlust kan inte vara lätt.
Skämt åsido, förklaringen ligger nog delvis i de högsta chefernas ambition att göra storverk. Den sorgliga sanningen är att i tillverkande företag (som Vattenfall) är företagsledningen normalt rätt betydelselös. Allt viktigt görs av gnetare på lägre nivåer. Ett av de få sätt ledningen verkligen kan påverka är genom företagsuppköp. Det kan ingen underordnad göra, åtminstone inte när det gäller större affärer. Uppköp och fusioner är därför mycket omtyckta, trots att långvarig erfarenhet visar att de sällan är särskilt bra ur affärssynpunkt.
Får jag påminna om gårdagens ämne! Thomas P blev tydligen så rädd för att SI skulle skärpa sig och börja angripa klimatvillfarelserna att han började leda bort lejonflocken med skenmålet/antilopen Trenberts eminenta kunskaper om tropiska virvelstormar. Ämnet är därför högintressant och får inte slarvas bort i den allmänna sommarletargin! Fixa en kommitte och börja jobba! Katternö kanske kan sponsra och ställa sin eminente tidningsredaktör till förfogande att leda anfallet! Hakka Pälle!
OT
Jag hittade det här i går och trodde först att det var ett skämt, nu är jag mindre säker på den saken.
http://www.friatider.se/forskare-pa-kth-vill-infora-rasregistrering
”Forskaren” konstaterar bl a att ”Det finns extremt få samhällen där det är trevligt att vara galen”
Sån tur för honom att KTH uppenbarligen är ett av dessa och att Sverige i sin helhet också är på god väg att bli det.
Ser i Veckobladet att även elbolaget Vattenplask i Grönköping varit nere i Europa och gjort storaffärer. Köpet av en gammal holländsk väderkvarn har resulterat i miljonförluster och kritik. En representant för den kommunala ägaren, stadsrådet Joel Eriksson (S) försvarar dock affären: ”Vind- och vågkraft är såväl grön som hållbar, varför vår ägarstyrning baseras just på vind-för-vågtänkande”…
Företagsledare som agerar imperiebyggare och en ägare av oerfarna politiker kan väl inte leda till annat än katastrof. Idiotkonstruktion är väl bara förnamnet. Och vem drabbas? du och jag.
#6
Karim Jebari forskare på KTH! Forskare i filosofi på KTH! Det verkar börja gå riktigt fort nu? Vad säger Du Peter Stilbs?
Bom #9 , jo jag häpnar. Undrar om det kommer på KTHs webbportal 😉 ?
I övrigt får man väl bara hoppas att inte Vattenfall bränner ytterligare miljarder skattepengar på ”gröna” satsningar…
Mitt namn är Karim Jebari, och jag är doktorand i filosofi vid KTH. Min avhandling handlar om tillämpad etik och i synnerhet om hur vi bör förhålla oss till de utmaningar och möjligheter som en accelererande tekonologisk utveckling ställer oss inför.
Jag är intresserad av det mesta som har med politik, etik och filosofi att göra. Mina största intressen just nu är transhumanism, rationell filantropi och existentiella risker. Maila mig på jebarikarim[at]gmail.com
http://politiskfilosofi.com
http://pinterest.com/karimjebari/
http://twitter.com/KarimJebari
http://www.youtube.com/jebarikarim
Länkar
Min blogg.
Facebook
Filosofiska sommarläger
Min Vimeo-kanal
Anmäl missbruk
u1m4rnn0
Tekonologisk (fetningen är min men nu måste jag googla på tekonologisk!)
Hm – verkar som om google inte heller märker skillnad på teKNOlogisk och teKONOlogisk. Någon musikmaskin från Yamaha är inblandad och även något Köpenhamnskt institut. Jönköpings Landsting har hyrt en föreläsare??? What the F***???
Ot
DN börjar vässa inför höstens IPCC-möte. En metanosande nyhet:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/smalta-isar-kan-bli-rekorddyrt/
#12
Det är bara TT som är i farten. Trehundranittio biljoner bara i kostnad? Då får vi väl höja energiskatterna några spänn? Vem skall ha pengarna och hur uppstår kostnaderna? Det räcker enligt min mening inte med att bara hänvisa till ”Sternrapporten” för den skall ju vara helt otillförlitlig liksom hela klimatköret?
#12
Som vanligt går det bara att kommentera med avpixlade kommentarer. Passa på att göra detta då det når en stor och sanningssökande publik.
http://avpixlat.info/avpixlade-kommentarer/
Rösta och gör de gröna missnöjda.
Ska Sverige avveckla kärnkraften?
Ja 26%
Nej 74%
http://www.nyteknik.se/
Lars #15
Artikeln handlar om kärnkraftssubventioner. Finns det nån energiform som inte kräver subventioner i form av t.ex , med skattepengar. utbildade civilingenjörer och fysiker? Ska vi återgå till öppen eld?
#12 Orm Skrönan om de kraftiga metanutsläppen i arktis körs som huvudnyhet i radionyheterna.
Rötmånaden börjar i dag. Och rötmånadshistorierna?
Nu har även Svd hakat på och dessutom med öppen kommentarsfunktion. Kors i taket!
http://www.svd.se/naringsliv/smaltande-havsisar-hotar-hela-varldsekonomin_8372092.svd
Det här tyckte jag var intressant läsning. Man bör hålla koll på sin historik innan man börjar veva. Eller dreva.
http://www.fokus.se/2013/02/stenkastarna-i-vattenfall/
Angående Vattenfallets fall kan där vara av intresse att läsa/lära lite om dess f.d. ’vd’ (han, Josefsson, asså) och densammes ’cv’ vad gäller den personens ’roll/agerande’ i Celsius AB…
Go a little bit figuring och glöm för böfvelen inte bort Maud, ’yes-we-can’t’, Olofssons roll/agerande/handlande/ beslutande i alla dessa frågor. Den ’damen’ (hah!) har kostat svenska samhället bra många fler potenser kronors kostnader än hennes man & son [privat] dragit in som aktiva/delägande personer inom ’förnybar energi-projekt’.
Måhända kan det ’kännas’ tillförsiktligt, att M.O. överlämnat ansvaret för samhällets fortlevnads/utvecklings viktigaste fundament; billig & säker energi, till en utbildad frisör… Fortsätt Go figuring…
Arma Land!
Mvh/TJ
Joel #21: Tack för den länken – intressant! 😀
Mvh/TJ
Jonas B U #7. Ja, vilket vansinne att satsa 97 miljarder på Nuons vind och vågkraftproduktion när det finns bolag som generar det mesta av sin energi från fossila källor!