Maj, juni och juli bjuder på högsta medeltemperaturen på flera år
Glöm regnrusk och aprilväder – i sommar blir det ovanligt varmt på de nordiska breddgraderna. Det förutspår det amerikanska väderinstitutet WSI. Även norska Meteorologisk institutt förutspår förhöjd medeltemperatur i maj, juni och juli skriver Aftonbladet
Årets prognos är framräknad med hjälp av en ny modell, som tar bättre hänsyn till havsisarna och förhållandena i stratosfären.
Vi håller detta i minnet och ser om det stämmer lika bra som 2007 när det skulle bli den varmaste och torraste sommaren på 150 år. Alla minns väl den sommaren.
Mer väder från Aftonbladet
Årets prognos är framräknad med hjälp av en ny modell, som tar bättre hänsyn till havsisarna och förhållandena i stratosfären.
Vi håller detta i minnet och ser om det stämmer lika bra som 2007 när det skulle bli den varmaste och torraste sommaren på 150 år. Alla minns väl den sommaren.
Mer väder från Aftonbladet
Vad säger Piers Corbyn om sommaren? Han har ju lyckats rätt bra med sina prognoser.
Så har ser det ut för maj (i England):
”May 2012 Headline summary & essential weather type development.
The coldest or near coldest May for 100 years in Central and East parts with a record run of bitter Northerly winds. Snow at times especially on high ground in NE / East. Spring put in reverse.
*Confidence of E / SE England mean temps: Coldest in 100yrs 80%; In 5 coldest in 100yrs 90%”
Hej
En sådan prognos är dessvärre inte värt ”the paper it is written on”
Hsn
LennartB
Vi borde skriva att AB ”släpper väder” ,,,dessutom okontrollerat till allas stora irritation (lukt)
Peter F! 🙂
Nåväl vi kan väl åtninstone hoppas att prgnosen faller in som 28 oddsare i sista loppet?
Slabadang #4
Javisst. Dessutom är jag som nybliven avtalspensionär beroende av min trädgård och Harry Boy-nörd
Lennart Bengtsson # 2
Du har helt rätt ang dessa bokstävers värde, men jag gillade din artikel i UNT. Mycket välskriven och tydliggörande.
http://www.unt.se/debatt/vaumlxthusgasers-inverkan-aumlr-ringa-147615.aspx
”Årets prognos är framräknad med hjälp av en ny modell, som tar bättre hänsyn till havsisarna och förhållandena i stratosfären.” Jaha, hur beräknade man innan då?
det är inte lätt att vara CAGWalarmist i dessa dagar!
Först jryper GAIAS skapare J Lovelock fram som skeptiker. och sen detta mastodont papper av Svensmark. CAGW bye bye bye Är det nån som jtacjat upp sig på ett juste lager dumstrutar så lär det blir ett kllipp.
http://wattsupwiththat.com/2012/04/24/svensmarks-cosmic-jackpot-evidence-of-nearby-supernovae-affecting-life-on-earth/#more-61941
Tror inte på någon värme. Corbyn spår en kall maj för England och vi ligger ju inte så långt ifrån. Tycker att våra meteorologer i TV-rutan ser något skamsna ut när de hela tiden måste säga att det fortfarande kan komma snö från mellansverige och uppåt och att våren fortfarande uteblir. SMHI har vad jag förstår kontakter med Met Office som levererar den ena efter den andra felprognosen.
Lennart Bengtsson #2
Känns bra att du skriver detta ( UNT)
Björn #9 ”Tycker att våra meteorologer i TV-rutan ser något skamsna ut när de hela tiden måste säga att det fortfarande kan komma snö från mellansverige och uppåt och att våren fortfarande uteblir.” Vad räknar du som Mellansverige egentligen?
Karta över vårens ankomst:
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/2.1158/ank.php
Undrar om WSI har de här två rackarna med i beräkningarna när det gäller Nordeuropa ?
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gif
Thomas #11
Kartan visar när våren anses ha anlänt i Sverige. Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0°C).
Vilket innebär att det är vår enligt SMHI om en vecka i Januari, Februari eller Mars har dygnsmedel över 0 grader även om det skulle vara – 20 och snöfall dygnet runt resten av tiden fram till midsommar !
Thomas #11
I min trädgård i Holmsund har jag 3 dm snö i trädgårdslandet. Jag kan tyvärr bara att konstatera att mina noteringar sedan 1984 bekräftar att detta är inte en lokal uppvärmning. Två veckor senare än sämsta. Lite lokal global uppvärmning skulle uppskattas.
pekke #12 Här en karta över temperaturanomalierna för april i år:
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv
Så dramatiskt är det väl ändå inte?
Thomas #14
Visst har årets April bara en svag avvikelse från normalen( vilket är en av de kallaste perioderna under 1900-talet), men det har inget att göra med hur SMHI definierar startdatum för vårens ankomst som jag visar i min kommentar #12.
Enligt SMHI har ju våren anlänt om dygnsmedel överstiger 0 grader 7 dygn i följd sedan så kvittar det om det i verkligheten ligger 10 meter snö och är minusgrader resten av det första halvåret.
Så att peka på deras årstidskarta säger ingenting om hur det är i verkligheten där det enligt SMHI är vår eller vilken annan årstid som helst.
Må fan ta denne Corbyn. Nu skall jag hem till Sverige och då vill jag ha det varmt. I realtid. Inte som prognos. Heller inte som efterhands förklaring, typ att egentligen har det varit varmt, fast du kanske frös.
Det spelar egentligen ingen roll vilket väder som förutspås i Aftonbladet eller Expressen. De säljer lösnummer på folks överdrivna förhoppningar eller skräck. Allt däremellan är inte säljbart.
Så, LB # 2, om man kan sälja papper på detta till ett pris över papperspriset så måste det uppenbarligen vara värt en del. 🙂
Pekke #15 Björn skrev att ”våren fortfarande uteblir”. Då tycker i alla fall jag det är relevant att hänvisa till en karta över när våren ankom. Du må ha rätt rent hypotetiskt om att det kan ligga snö resten av året bara vi haft den där veckan över noll grader, men det är inte så vädret sett ut i Sverige.
Thomas [11]; Du har visst glömt att våren stannade av i hela Sverige i början på denna månad, så kartan stämmer inte.
Thomas # 18
Du har helt rätt att den sk statistiska våren kom som kartan visar, men sedan dess har den sk statistiska vinter återkommit till stora delar av Sverige och stannat, dvs det har varit vinterväder istf vårväder och jag föredrar vårvindar varma. 🙂
Thomas
SMHI definition av våren är en skrivbordsprodukt som säger att det är vår om 10/3 – 18/3 har en dygnsmedeltemp över fryspunkten( minst 7 dygn ) sen så kvittar det för SMHI om 19/3 – 20/6 har dygnsmedel på -100 och hela Svea Rikes befolkning frusit ihjäl !!
Det är ändå vår enligt SMHI eftersom dygnen 10/3 – 18/3 uppfyllde deras krav på vad som kallas vår !
SMHI bestämmer över verkligheten !
Thomas #18
Beror nog på var du bor i SMHI:s vårkarta.
Tillägg till [19]; Medeltemp strax norr om Stockholm: 31/3 -0.85, 1/4 -0.1, 7/4 -0,99, 20/4 0.01. Enligt mig bör våren inte ha anlänt ännu eftersom gradtalet 0.01 20/4 mycket väl kan ligga inom felmarginalen. Våren enligt SMHI innebär 7 dagar med ett dygnsmedelvärde över 0 grader. Förmodligen har småländska höglandet haft betydligt kallare än vad vi har haft. Summa sumarum, så är vårens inträde i Sverige tvivelaktig och enbart ett önsketänkande för att dölja att april har varit ovanligt kall.
Björn #23 våren ankom ”strax norr om Stockholm” 6-10/3 enligt SMHI, jag vet varken var eller varför du plockat ut temperaturer från några slumpvisa datum.
Svenska meteorologer är ovanliga som använder sig av en temperatur för att avgöra vårens ankomst, på de flesta håll har man valt en dag i kalendern då våren infaller, sen må vädret vara som det vill. Vill ni använda er av någon annan definition vore det bra om ni angav den. Själv håller jag mig till SMHI:s, det blir enklast så.
Blev mest vårsnack här. Hur det blir med sommaren vet vi inte. Kan jag bara hoppas den blir varm.
Själv har jag en egen ”definition” på vårens definitiva ankomst: Då är det så varmt att jag slår av cirkulationspumpen på ”frånluftspannan”. Kåken värms då enbart från den värmepumpen via luft och räcker även till varmvatten. Det brukar ske när utomhustempen överstiger +5 C.
Thomas#25
Enklast vore väl att använda vårdagjämningen som brytpunkt mellan vinter och vår.
Där emot så skall jag inte klaga på SMHI:s väderprognoser de 2 senaste veckor här i Värmland, de låg ganska rätt jämfört med Yr.no:s som hela tiden låg ett par grader över och visade regn när det kom snö.
pekke #25 med den definitionen har Björn fortfarande fel…
Prognoser över en månad framåt är sagor. Men för några dagar sen tycks denna prognos om maj i UK vara från Met Office…
””Coldest May in 100 years”, forecasters predict Britain could be facing the coldest May for 100 years, with snow, bitter winds and freezing temperatures putting summer on hold.”
http://www.telegraph.co.uk/topics/weather/9213226/Coldest-May-in-100-years-forecasters-predict.html
Detta är måhända ej OT… ”Så nu vet ni det…”
Läsvärt:
http://www.fed-soc.org/publications/detail/an-assessment-of-the-june-2012-rio20-un-conference-on-sustainable-development
Det rör sig alltså om Rio+20 kommande juni. Förhoppningsvis avslutande sprattlande (dödsryckningar) från CAGW:ismen… 🙄
Mvh/TJ
Slabadang #8
Tack för länken äntligen en trovärdig teori om varför det blir en istid.
Lennart B,
har läst den artikel som länkas till ovan. Det finns inslag som jag sympatiserar med tex din syn på nödvändigheten att nyttja kärnkraft för att bibehålla en för alla positiv utvecklingsstandard. Men det finns också inslag jag har invändningar mot tex
”De är viktigt att skilja på ändringar som förväntas inträffa de närmaste 50-100 åren och de som kan komma om flera hundra år. Hur en sådan avlägsen framtid kommer att gestalta sig är både omöjligt att beräkna och meningslöst att grubbla över.”
Du anger detta som om det vore en sanning men det är bara en personlig åsikt utan egentligt underlag, min uppfattning är att det både är möjligt och meningsfullt tom närmast en skyldighet att försöka värdera hur vårt fossila eller annat bruk kan tänkas påverka mänskligheten om flera hundra år.
Thomas #11 m f
Har du egentligen tittat på kartan? Vad den visar är att våren inte har rört sig en millimeter på en månad. Vi har gått från en ovanligt tidig vår i slutet av mars, till en ovanligt sen vår i slutet av april, något som nog inte är särskilt vanligt.
Thomas #18
”Du må ha rätt rent hypotetiskt om att det kan ligga snö resten av året bara vi haft den där veckan över noll grader, men det är inte så vädret sett ut i Sverige.”
Jaså inte?
Till Luleå kom våren enligt SMHI:s definition 21-25 mars. Den 26 mars var snödjupet där 42 centimeter. Den 24 april var det 46 centimeter. Allt enligt SMHI:
http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/snodjup#
Mer från Hatteri-verkstan:
http://www.regeringen.se/sb/d/16084/a/191448
Nu gäller det tydligen att ’jämställa’… Jösses djefvlar, when will they ever learn – anything -…???
Mvh/TJ
Så, nu får ni reda på detta:
http://www.world-nuclear-news.org/RS_Most_Chernobyl_towns_fit_for_habitation_2504121.html
Mvh/TJ