Lite egendomligheter ur veckans klimatnyheter

image 108226 galleryV9 dfce1
Ja, det finns många sätt att njuta av vårsolen. Att skydda glaciärer mot avsmältning genom att blockera solstrålning kan ju vara ett sätt – men hur är det med backradiation i detta fall ? 😉  TCS i helgen dominerades ju av diskussioner om energiutbyte mellan varma och kalla kroppar…
Hursomhelst – det finns faktiskt en företeelse som heter Veckans Klimatnyheter. Det är PR-firman Westander som tydligen fått detta outsourcinguppdrag från Naturvårdsverket – som hade ett nästan identiskt upplägg tidigare. Undrar dock vem som betalar? Troligen Du själv, via skattsedeln.
Vill man prenumera på eMailutskicket går det dock bra att anmäla sig här.  Förvänta Dig dock inte någon form av nyheter som ifrågasätter något som helst i AGW-paketet.  Förvänta Dig inte heller att de tar in tips – eller rättar felaktigheter. I övrigt verkar man göra ett ambitiöst jobb att hitta AGW-stöd och AGW-tänkande i alla våra media. Mycket av detta är dock så overkligt att det blir intressant.
Några axplock:
Mer förnybart med ersättning för biogas
Inför regeringens interna förhandlingar för vårbudgeten uppmanar Lantbrukarnas riksförbund och Energigas Sverige, regeringen att överväga ett införande av en metanreduceringsersättning på 20 öre/kWh till lantbrukare med biogasproduktion på gården.
– Enligt Energimyndighetens egen utredning ger gödselbaserad biogas en minskning av utsläppen av växthusgaser med 185 procent. Den minskar med andra ord utsläppen nära två gånger, säger Anders Mathiasson, vd för branschorganisationen Energigas Sverige.
Läs mer på LRF:s webbplats  
(ger mig associationer till dessa korvar med mer än 100% kött)
I Veckans klimatnyheter  finns också tips om ett möte anordnat av länsstyrelsen i Stockholm: ”Så påverkas vår hälsa av klimatförändringarna ”  (8 mars, tydligen öppet för allmänheten)

  • ”Stockholms län blir varmare och blötare, regionen växer och fler människor ska få plats. Hur kommer ett varmare och blötare klimat att påverka oss framöver – pollen, värmeböljor, mögel? Kan Stockholm verkligen bli så varmt att folk dör? Är fästingarna på frammarsch? Vad kan vi göra för att skydda oss? Blir det svalare med gröna tak och väggar? ”

Sten Bergström och Johan Rockström – vad har ni nu tutat i dem? 
Tänk också – om 100 år kan Du inte längre äta skaldjur, om man ska tolka vad Miljöaktuellt skriver
Vad tycks om denna då?
Forskarnas lösningar på mat- och klimatproblemen

  • I veckan presenterades forskningsresultat som visar hur vi kan dubbla världens tillgång på mat under de kommande 50 åren – samtidigt som vi halverar vår påverkan på klimat och miljö, rapporterar SVT Vetenskap.
  • Resultaten utgår bland annat från en studie som publicerats i Nature och som tagits fram i ett internationellt forskningssamarbete där bland annat Stockholm Environment Institute ingår. Nu har forskarna tagit steget vidare och tittat mer exakt på hur mycket kalorier som kan produceras i olika områden världen över.

Läs artikeln på SVT:s webbplats
Och slutligen en länk av intresse, som jag hittade då jag följde en annan i utskicket. Sveriges Kemiingenjörer och andra intressenter har en webbtidning benämnd Chemicalnet. Där finns följande artikel –  ”Hårdare krav på klimatneutralt” .
Jag kan bara sucka över alltihopa – på något sätt har det till och med i vissa akademiska kretsar blivit ekvivalens mellan ”klimatpåverkan” och ”energiförbrukning” – men i viss mån har man nu tydligen tänkt sig att rensa upp i träsket. Artikeln börjar: 
”Kraven på att få använda ord som ”klimatkompensation” och ”förnybar energi” i marknadsföring ska skärpas. En ISO-standard förtydligar nu begreppen.
Den globala uppvärmningen har påverkat företagens marknadsföring. Ord som ”klimatkompensation” och ”förnybar energi” har blivit allt vanligare under det senaste decenniet.
En ny ISO-standard förtydligar begreppen. Kraven på bevis blir hårdare. SIS, Swedish Standards Institute, har deltagit i det internationella arbetet”…
JA, VI LEVER I INTRESSANTA TIDER …
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tack Peter!
    Ja jösses, var det inte signaturen ”Kristina” som skrev att hon kände sig som ”Alice i underlandet” när hon läste artiklar och kommentarer här på TCS?
    Undrar hur hon känner sig när hon läser det du refererar?
    Annars kan man ju konstatera att ute i den verkliga världen börjar det hända lite….det går sakta, men det går åt rätt håll i alla fall.
    Storbritanniens största dagligvarukedja, Tesco, slopar nu alla planer på att CO2-deklarera de varor de säljer.
    http://www.tesco.com/climatechange/carbonFootprint.asp
    De har haft ett ytterst ambitiöst program, som synes, men nu lägger de ner projektet. Officiellt pg a det tar alltför lång tid, men f-n vet…..?
    På debattsidan i Expressen idag……..äntligen en politiker som inser det vanvettiga med att ha ett bensinpris på över 15 kronor litern…..
    http://www.expressen.se/debatt/nar-ar-bensinen-dyr-nog-for-mp/
     

  2. Ann L-H

    Peter S. – Tack för denna sammanställning av klimatstolligheter. Ser fram emot fler sammanställningar!
    Just nu jämställs kärnvapenhotet med bl a klimathotet i Go’morron världen, kvällsupplagan.

  3. Ann L-H

    Och bara några minuter senare (Jfr #2 )säger Hans blix i samma program att han minsann är mera rädd för klimathotet än kärnvapenhotet.

  4. Thomas

    Peter, vari ligger det konstiga i att om man istället för att gödselstackar läcker växthusgasen metan till atmosfären man tar tillvara på denna och därmed minskar förbrukningen av fossila bränslen kan få en proportionellt sätt stor effekt på klimatet?
     
    Vari ligger för den delen det konstiga i att man i en torkad korv kan ha mer än 100 g köttråvara per 100 gram korv?

  5. AOH

    OT
    Speciellt alla ”klimatpatienter”  rekommenderas att titta på  TV2   ”Dokument utifrån– Det gigantiska slöseriet” – Även Kunskapskanalen  28 / 2   och  2 / 3. 

  6. Thomas # 4
    Som klimathotsentusiast ska du naturligtvis propagera för en helt köttfri kost. Det räddar ju planeten minsann!
    Vad gäller korven, tänk igen.

  7. Lejeune

    #4
    http://www.youtube.com/watch?v=S9CuZbwqajA&feature=related

  8. Ann L-H # 3
    Numear är jag mer rädd för våra svenska politiker än för ”kärnvapenhotet”…..
    Med tanke på allt dumsvammel och ren idioti de yttrar i klimathotspropagerande syfte, så  börjar jag undra om de är riktigt tillräkneliga?

  9. Pelle L

    Thomas #4
    Jag lanserar snart min hälsosamma, helt omega3-fria manetkorv.
    Av ett kilogram manet får man ca 20 gram ”manetkorv”.
     
    Hur många procent manet anser du att min korv innehåller?
    100% eller 5000%?

  10. Thomas

    Pelle L #9 om vi fortsätter med utfiskningen av havet finns risk för att vi så småningom blir reducerade till att käka manetkorvar, men idag bryr jag mig  inte om den innehåller 100% eller 5000%, jag tänker i alla fall inte köpa den.
     
    Hur tycker du själv att man i innehållsförteckningen bör skilja på en korv som innehåller 120 g kött som torkats ned till 90 och en som innehåller 90 g otorkat kött?

  11. Thomas # 10
    Har inte du doktorerat?

  12. Pelle L

    Thomas, det rimliga är väl att deklarera vattenhalten.
     
    Det är ju ett känt charkuteritrick att man sprutar in vatten (tex i form av saltlake) i köttet/korvsmeten för öka på vikten.
     
    Vedhandlarna hällde vatten på veden.
    Min gamla farsa pratade om småfågelpastej med 50% fågel:
    Receptet var en gråsparv + en häst.

  13. Thomas

    Labbibia #6 och #10 Har du något att säga, säg det. 
     
    Pelle L #12 sprutar man in vatten i korven skall man fortfarande ange mängden köttråvara. Du ger i själva verket ännu ett skäl till att det är just mängden råvara som bör anges för att minska risken för fiffel.

  14. Thomas # 13
    Du kommer ju själv med halvkvädna visor.
    Ingenting (färdig produkt) kan innehålla mer än 100% av någon råvara. Om den sen är torkad eller ej är fullständit ointressant. Eller menar du att en handlare som säljer en biff ska redogöra för vattenhalten i köttbiten? Det är ju fullständigt orimligt.
    För övrigt sprutas det inte in saltlake i nötkött…..men i fläsk, och gissa varför, du som kan allt? 

  15. Skogsmannen

    Pelle L!
    Hur många sjömän hittar du i sjömansbiff?
    Skämt åsido men det här med att redovisa innehåll med fukthalt, glöm det!
    Ingående råvaror skall redovisas i fallande ordning i innehållsdeklarationen för en matvara. Dessutom skall det finnas en näringsdeklaration.
    Något annat finns inte!

  16. Skogsmannen

    För övrigt kan man köpa kassler nästan hur billigt som helst.
    Men var beredd på att den krymper väldigt mycket i ugnen/stekpannan om den var billig! 🙂

  17. Skogsmannen
    För att inte tala om Skomakarlåda!

  18. Skogsmannen

    Labbibia!
    Eller jägarbiff!
    (nä, nu får vi nog lägga av) 🙂

  19. Skogsmannen # 18
    Ja, tillbaka till ordningen…..
    Det är många som har problem med procenten…..
    Pär Holmgren är ju inne på att vi i Sverige måste minska våra CO2-utsläpp med mer än 100%……lycka till Pär!

  20. Skogsmannen

    Labbibia!
    Betänk då att meteorologer måste läsa väldigt mycket matematik för att förstå hur vädermodeller fungerar.
    Öhhh, var det där det slog slint i klimatmodellerna?
    Bara en tanke………

  21. Skogsmannen # 20
    Det kanske är där felet ligger. De ”läser” en massa matematik, i stället för att räkna…… 😉

  22. Ja jisses….bara bilden säger ju mer än tusen ord.
    Förmodligen kommer denna tidsålder i människan historia att få namnet ”dårskapens tid”.
    Tyvärr är vi än så länge mitt i den.
            

  23. Håkan Sjögren

    Thomas # 13 : För ett antal decennier sedan upprördes vi av att  en del slaktare sprutade in diskmedel i kötter för att det skulle ta upp mer vatten. Grönköpings Veckobladhade kommentaren att i Grönköping sålde man kött  och diskmedel var för sig så att kunden kunde blanda in dikmedel i önskade proportioner. Mvh, Håkan.

  24. Håkan Bergman

    Labbibia #1
    Apropå Expressenartikeln, här är två DN-artilar från veckan som gick, skrämmande:
    http://www.dn.se/ekonomi/kommunerna-dar-unga-har-svarast-att-hitta-jobb
    http://www.dn.se/sthlm/stockholm-vaxer-snabbare-an-vantat
     
    Hela Sverige ska leva har visst nåt parti som slogan, vadå av? Nya gröna jobb? Tjena Maud. Flytta till F-träsk om dom hittar nåstans att bo är vad det blev av den parollen.

  25. Börje S.

    Harre jösses nu går det inte ens att förmedla en gammal välanvänd vits förrän Thomas rycker ut och hackar och sliter i den med.
    Det är häftigt på något vis.
    Jag tror jag drar några dåliga Blandarvitsar för att se vad som händer:
    Från högtalarna på perrongen:
    ”Det tåg som sågs passera Eskilstuna i går kväll bedes omedelbart taga kontakt med ledningen!”
    I deckarmiljö:
    ”Det hoprullade liket låg utsträckt på skafferihyllan.” 
    ”McSnuskig hörde ett skott och efter en stund kom själva kulan in.” 
    I sjukhusmiljö:
    ”Vill ni hålla klaffen nu, medans vi opererar hjärtat!”
    ”Doctor, doctor what kind of discease is it when my head aches and my stomage hurts and my heart…
    ”Engelska sjukan!” 
    På luckan:
    Kaptenen: ”Alla som heter Johan ska bli underbefäl”
    Kultur:
    – Ursäkta mej, men uttalas den här kompositörens namn ”Verdi” eller ”Värdi?
    – Värdi!
    – Tack så mycket för upplysningen.
    – Dät var så litää.
     

  26. Håkan Bergman # 24
    Tack för länkarna Håkan.
    I klimathotspolitikens oändliga labyrint av floskler kan ingen hör dig skrika!
    http://www.dn.se/debatt/sa-vill-vi-gora-sverige-till-en-klimatpolitisk-foregangare

  27. Janne

    Man skulle vara bonde, inte nog med att de får EU-bidrag. Nu ska de ha bidrag för att sälja skit.
    Avslutande citat från LRF:s sida:
    ”Många är de lantbrukare som väntar på denna ersättning för att dra igång en biogasproduktion, säger Helena Johnsson, LRF:s ordförande.”
     
    I närheten av där jag bor vill några bönder gå samman om just en biogasanläggning. Lama protester från folk i trakten om faror för lukt, man vet ju hur det stinker när man åker förbi Linköping. Hoppas att det inte blir några bidrag från regeringen.

  28. Jan E M

    Janne #27
    I Danmark får man inte sprida orötad gödsel från svin och höns nära tätorter. Rötad gödsel luktar mindre än orötad.
    I Linköping så är det sopor som luktar. Det är inte gödsel. Sopor har alltid luktat illa.

  29. tty

    Skogsmannen #20/Labibbia #21
    När jag läste fysik en gång i tiden (enligt den gamla examensordningen) kunde man välja till en kurs i meteorologi. Nästan alla gjorde det eftersom den var så lätt, speciellt matematiken.

  30. tty

    Jan E M #28
    Vad beträffar lukten från biogasanläggningen i Linköping så tror jag inte att det är soporna som luktar, lukten är fel för det första. Däremot känner jag väl igen lukten, det är nämligen densamma som man ibland känner i direkt anslutning till olje- och gaskällor där det ofta finns små gasläckor. Det skulle vara intressant att mäta metanhalten vid biogasanläggningen, men det lär nog aldrig inträffa.

  31. tty # 29
    Tack! Jag anade det…… 😀

  32. J-O

    som lite av en expert på området korv – började göra korv långt innan det blev en innehobby och kurserna blev 13 på dussinet.
    När jag gör min öl-korv så  torkar råvaran ihop till ca 70% av ursprunglig vikt efter kokning,rökning och torkning.  
    Det är nog så att vissa sprutar in vatten och/eller saltlake i korv för att den skall väga mer men det är inte den typ av korv som vi talar o m här.  Jag menar – har ni någonsin hört att falukorven eller medvursten innehåller mer än 100% kött ?
    Så tyvärr Peter – droppa korvsnacket och börja gör kör din egen korv.
    Det blir hur gott som helst och man kan blanda i hur många olika E-nummer man vill (eller låta bli).   🙂

  33. J-O

    http://www.salsus.se/   bli korvnörd !!!!

  34. Peter Stilbs

    J-O #32 – jag lade in ordet korv bara för att luta mig tillbaka och njuta av de förutsägbara meningsutbytena. Så det är nog inte jag som ska ”droppa korvsnacket” egentligen 😉

  35. Ingemar Nordin

    Janne #27,
    man vet ju hur det stinker när man åker förbi Linköping.
    Jag har aldrig känt någon skitlukt i Linköping. Däremot kan man ibland känna doften från sulfitfabriken i Skärblacka mellan Norrköping och Linköping.

  36. Ingemar Nordin

    J-O #32,
    Det blir hur gott som helst och man kan blanda i hur många olika E-nummer man vill (eller låta bli).  
    Georg Burns: ”Jag äter inte ekologiskt odlad mat – vid min ålder behöver man alla konserveringsmedel man kan få” 🙂

  37. Holmfrid

    #35  Ingemar Nordin
    Skärblacka har sulfat- och inte sulfitmetoden.  Sulfat luktar dollar – åtminstone för anställda och skattebetalare.

  38. Pelle L

    Holmfrid #37, minnesramsan är:
     
    Sulfat luktar mat och
    Sulfit luktar skit
    Fast tvärt om!

  39. Karin

    Jag följde Peters länk in på SvT och det är otroligt vad mycket sulfat(-doft) som fanns där!  
     
    T ex att urtidshästen var så liten för att det blivit så varmt och inte som man tidigare trott (och som vi fick lära oss) att det var en utvecklingsfråga! Om deras resonemang vore sant, så skulle de små raggiga Mongolhästarna bo i Arabien och tvärtom. Eller de korta Tibetanerna och eskimåerna bo i Afrika och Massajerna och Senegalerna i Tibet eller Alaska!
     
    ……
     
    SvD skriver artiklar om ”Syriens vänner” och sanktioner, men man nämner inget om att det igår hölls ett referendum (RT,  Fox News)  i Syrien. Det är intressant att jämföra olika källor!
     
    Inte har jag sett att regeringstrupper omringat Homs och arresterat ca 1500 ”rebeller”, varav de flesta sägs vara utlänningar.- (B la fransmän som hävdar att de är ”krigsfångar” och därmed vägrar att uppge namn och grad!)
     
    Inte heller nämnde man att ca 3000 Tunisier demonstrerade mot regeringen för att de höll mötet och därmed sålde ut syrierna till Väst. ”Skam, Skam!”, skanderade de!
     
    Inte kan man kommentera artiklarna, i vår nu så vanliga ”öppna demokrati”!!!
     
    Förresten, när nu Google och Youtube tycker att man ska logga in på ett konto för att använda tjänsterna (om jag förstått saken rätt) i o m sina kommande ”säkerhetsuppdateringar”, är det någon som är hågad att öppna ett konto som vi alla kan logga in på?  🙂
    Kommentar modererad
     
     

  40. Jan E M

    tty #30
    Det är svårt att veta vad det är som luktar när det luktar illa. Söder om motorvägen ligger reningsverket och rötgasanläggningen och norr om reningsverket sopförbränningsanläggningen.
    På sommaren kan det lukta sopor just när man passerar sopförbränningsanläggningen. Det luktar sopbil.
    Jag har aldrig känt att det luktar från biogasanläggningen eller reningsverket. De ligger ju nästan inne i stan, så de har nog gjort allt för att minimera lukten därifrån.
    Som Ingemar Nordin skriver så märks lukten från sulfatfabriken i Skärbacka mer, trots att den ligger en halvmil från motorvägen.

  41. Jan E M

    Jag srev fel:
    och norr om reningsverket sopförbränningsanläggningen
    Så här ska det vara:
    och norr om motorvägen sopförbränningsanläggningen.

  42. tty

    Har just läst SVT:s utläggning of Sifrhippus. Herregud en sådan text, den verkar vara skriven av en inte alltför begåvad tolvåring. Inte nog med att vederbörande uppenbarligen begripit noll av det han skriver om, han kan knappt åstadkomma begripliga meningar:
    ”Från början av den urtida period då den här hästarna levde så vägde de 5,6 kilo.”
    ”När klimatet på jorden sedan blev kallare så blev hästarna allt större, och större. Dagens hästar väger hundratals kilo.”
    ”Men nu menar forskarna att det är själva temperaturen på jorden som påverkar arternas grad av storlek.”
    ”Den levde under en tid på jorden då uppvärmingen var avsevärd, på grund av ansamlingar av koldioxid i jordens atmosfär.”
    Och författaren arbetar dessutom tydligen på SVT Vetenskap

  43. tty

    Jan E M #40-41
    Att Järstadverket luktar sopor på sommaren är väl knappast förvånande med tanke på att det hanteras tusentals ton där per dag. Nu var det dock inte det jag talade om utan biogasanläggningen (som ligger 2 km därifrån). Jag passerar båda dagligen.

  44. Pelle L

    tty #42, nu var du orättvis mot tolvåringarna!
     
    Jag tycker det snarare luktar Google translate (och lite sulfat  😉 )

  45. Per Östborn

    Apropå urtidshästen:
    Om man ökar lufttemperaturen minskar värmeutstrålningen från ett djur (eller människa) eftersom temperaturdifferensen mellan kroppen och luften minskar. Djuret måste då hitta ett sätt att bli av med överskottsvärmen. Ett sätt är att minska kroppsvolymen, eftersom djurets yta då blir förhållandevis större jämfört med dess volym (och det är ju genom ytan värmeutstrålningen sker). Detta gäller om kroppsformen är oförändrad.
    Ett annat sätt att bli av med överskottsvärmen är att bli slankare. Då ökar också den relativa kroppsytan. Det skulle kunna vara ett skäl till att t ex massajer är långa och smala, medan eskimåer är korta och knubbiga.
    Enligt den nypublicerade artikeln i Science, som inspirerade SVT, finns det något som kallas Bergmanns lag som säger att jämförbara varmblodiga djur blir mindre ju närmare ekvatorn vi kommer. (Regeln uppfylls tydligen i 65-75 % av de studerade fallen.)
    Mammutarna brydde sig uppenbarligen inte om regeln, eftersom de var ungefär lika stora som dagens tropiska elefanter. Å andra sidan har dessa mycket större öron, vilket ökar deras kroppsyta.

  46. tty # 42
    Herreje….ska man skratta eller gråta?
    Per Östborn # 45
    Pygméerna lever väl också i ett varmt klimat? Precis som massajerna.
    Isbjörnarna lever i ett kallt klimat, men blir ändå väldigt stora. 

  47. Per Östborn

    Hej Labbibia
    Små pygméer och stora isbjörnar stämmer ju med Bergmanns regel och hypotesen om urhästen – att djur blir mindre i varmare klimat. Men regeln är ju inte absolut, eftersom det finns flera vägar för evolutionen att gå som svar på klimatförändringar.
     
    Jag är ingen expert på detta, men om man ska spalta upp dem borde det bli ungefär så här:
     
    1) Ändra kroppsstorlek för given kroppsform (varmare ger mindre kropp)
     
    2) Ändra kroppsform för given kroppsstorlek (varmare ger slankare kropp, större extremiteter)
     
    3) Ändra kroppsbehåring (ja, ni fattar…)
     
    4) Ändra ämnesomsättning för given kroppstemperatur (varmare ger lägre värmeproduktion i kroppen)
     
    Man borde lägga till ändring av kroppsfärg, för att ändra absorbtionen av solljuset, men där verkar det vara andra evolutionära faktorer som avgör. Kanske är möjligheten att ändra värmebalansen genom kroppsfärg marginell?

  48. Christopher E

    Hästen utvecklades från en liten förfader som troligen var skogslevande. Senare tog den steget ut på grässlätterna där större storlek bidrog till snabbhet och försvar undan rovdjur (därav också det långa ansiktet, för att kunna spana efter faror samtidigt som den betar).
    Storleken har i detta fall inget med temperatur att göra.
    De riktigt stora hästarna idag inte naturliga, utan framavlade. Vildhästar är inte så stora. Och så sent som på medeltiden var inte tama hästar det heller. Och det beror alltså inte på att medeltiden var varmare än nu 😉
         

  49. Pingback

    […] hästarnas utveckling och denna artikel har också i dagarna tidigare diskuterats på TCS, i denna länk (se slutet av […]