23 klimataktivisters syn på vetenskapen

Rebellmammorna

(eget foto)

I Expressen har 23 klimataktivister skrivit en debattartikel där de kräver kortare arbetstid för klimatets skull. De är företrädesvis engagerade i Extinction Rebellion och Rebellmammorna.

De skriver i ingressen:

”Med tanke på utsläppens dödliga effekter kan arbetstidsförkortning rädda liv.”

Och fortsätter sedan med att enligt klimatforskaren Kevin Andersson kommer vi att nå 3-4 graders uppvärmning (länk till en podd) och att vid 2 graders uppvärmning beräknas 1 miljard människor att dö (länk till en enstaka forskarstudie).

De menar att en minskningen av arbetstiden med 10 % resulterar i 8 % lägre utsläpp och hänvisar till en rapport av Naturvårdsverket med titeln Klimatomställningen och det goda livet samt en sommaruppsats från Chalmers. Det ser ju bra ut att kunna länka för att styrka sina åsikter men bägge menar att det inte har gjorts så mycket studier kring det här så att siffrorna bör tas med en viss försiktighet. Naturvårdsverkets rapport är från 2011 och uppsatsen är från 2009. Har det verkligen inte kommit något mer nytt än de här?

Försiktighet ligger ju inte direkt för våra klimataktivister så de mer konstaterar att det är så som de skriver.

”Med tanke på utsläppens dödliga effekter via förändrat klimat, kan arbetstidsförkortning rädda liv.”

Man får ju komma ihåg att det är en debattartikel i en kvällstidning och då är det kanske inte så noga men jag kan inte låta blir att undra om de själva verkligen har den här synen på vetenskapen.

Å andra sidan, får de mer fritid får de ju mer tid att limma fast sig på våra vägar eller göra någon annan aktion.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Den enkla och snabba lösningen är ju att de själva tager sig av daga fortare än kvickt för att vara solidariska med sina medmänniskor och inte förorena luften med sitt dödliga CO2. Dock tillkommer EU´s nya avgift för klimatkompensation och en förmultningsavgift på 3 miljarder/person som först måste betalas. Glöm inte det!

 2. Lennart Bengtsson

  Att fler dör måste väl vara bra för klimatet eftersom det minskar utsläppen. Att 1 miljard dör vid 2°C eller ytterligare en uppvärmning på 0.5°C så måste väl 3 – 4°C ge en utdelning på ytterligare några miljarder. Återigen ett exempel på negativt feedback det vill säga Le Chateliers princip.

  Det enda problems jag ser är ett få fram tillräckligt många likkistor i tid.

 3. Ivar Andersson

  Återställ Stockholms gator till 1850 års standard. Börja med att riva upp asfalten. Det minskar risken för översvämningar. Sedan får vi se om befolkningen vill fortsätta.

 4. Av mig får dom gärna göra biodiesel och jag vill bli förbränd i en Scania, helst i nån av deras V8-or.

 5. Joachim

  Tack, Lena, för din ögonblicksbild från ett parallellt universum. Jag kan inte sätta mig in i denna världsbild, men jag tror att den är högst verklig för rebellmammorna.
  Det vore intressant att veta hur stor del av befolkningen som uppfattar världen ”rebellmamskt”.
  Det vore också intressant att veta hur många som inte uppfattar världen rebellmamskt, men som böjer sig för den starka övertygelsen.

 6. Fredrik S

  Tack Lena!

  Jo, det är ju så att ju fler som håller sig hemma och tynar bort desto bättre för klimat och så mår dessa människor lite bättre. Det behövs det ju inte ens hänvisningar till lite pseudovetenskap för att belysa.

  Flera av dem jobbar kanske på TT som nu kablar ut larm snabbare än världens snabbaste pappersmaskin PM 12 på Kvarnsveden gjorde innan den lades ned.

  Nyss skrev de att matvanorna i Sverige är sämre för klimatet än i andra rika länder.

  Som vanligt är det kött-och mejerikonsumtion som är problemet men nu även bananer och kokosmjölk.

  Så stanna hemma, sänk temperaturen, använd filtar och ät mycket växter.

 7. Fredrik S

  Håkan Bergman #4

  Jag skänker mig gärna till grannens Corvette för en sista åktur.

 8. Jax

  #4 #6

  Det nya sättet att spridas för vinden!

 9. Joachim

  #2 Lennart B
  Jag tror du hittat ett dilemma. 🙂

 10. Fredrik S

  Apropå klimatet som de vill rädda och återställa.

  Idag är det nog det de vill uppnå med 11 grader ute, att jämföra med den senaste tidens 20+ hetta som tydligen var oroväckande enligt experter i media.

  Får jag välja tar jag den senare alla dar i veckan vid denna årstid.

  Vi kanske ska jobba några procent längre för att se till och bevara den?

  Får skriva en insändare .

 11. Christian H

  Usch sånt okunnigt dravel dessa klimatmammor för fram. Typiskt är också att Expressen upplåter utrymme till denna hönsflock, medan kunniga i ämnet inte tillåts yttra sig. Klimatmammorna skrive; ”Med tanke på utsläppens dödliga effekter via förändrat klimat, kan arbetstidsförkortning rädda liv.” De visar därigenom att de är totalt hjärntvättade av media och absolut inget förstår. Koldioxid är livsnödvändigt och inget gift och lite mer värme ökar inte dödligheten, utan minskar den.

  Klimatmammornas engagemang i Extinstion Rebellion visar vad det handlar om. Extinction Rebellion betyder som bekant utrotningsrebellerna och utrotning av de flesta människorna är för dem ett prioriterat mål. Varför skaffar de då barn?

 12. Ulf

  När Berlinmuren föll tänkte jag att nu har väl människor lärt sig något? Och under några år var faktiskt röstläge och tankeklimatet rätt hyfsat. Nu är det lika galet som på 1970 talet. Vad jag kan se är vi på väg mot en lika stor förstörelse som de åren medförde. Tänk om vi gått samma väg istället som Schweiz, vilken levnadstandard vi haft. 1973 växlade vi kronor mot franc i stort sett ett mot ett. Se hur det ser ut idag. Värre ska det tydligen bli.

 13. Ulf

  11, Christian

  Dessutom går alla former av miljöförbättringar hand i hand med höjd levnadsstandard. Minskat arbete skulle således ha precis den rakt motsatt effekt. Det här är bara ett tecken i tiden.De okunniga Idioterna styr.

 14. Staffan Lindström

  Innan Liemannen… SVT har verkligen näsa för viktiga klimaträddningsaktioner… Igår i Kulturnyheterna: Engelska bandet ”Coldplay” åker tåg på turnén bla bla På två år har ett YT-klipp 11154 visningar med hur ”Ecofriendly” deras turné i Costa Rica var, medan deras ”Viva la vida” har 912 miljoner…visserligen på hela 15 år men ändå….Costa Rica har upp till 73 % av sin elproduktion från vattenkraft men det skadar ju inte om några fans
  får cykla dit några extra Watt…

 15. Göran

  Kan dessa människor inte ta och börja läsa vad ”klimat-hots-bluff-agendan” vill. Den vill ju minska världen befolkning till runt 500 miljoner.

  Frågan är mer: Vilka kommer att få tillhöra gruppen 500 miljoner? Hur ska dessa 500 miljoner väljas ut?

 16. Jan

  Skall vi överge fossila bränslen måste vi inom många områden återgå till mer manuella arbetsmetoder. Jord och skogsbruk är enbart några exempel. Det kommer snarast att kräva en rejält ökad arbetstid i kombination med kraftigt sänkt levnadsstandard. Vad säger rebellmammorna om att öka arbetstiden till 48 timmar till 65% av dagens lön?

 17. stig morling

  I sanning ”intressant”, och tack Lena:
  Några kommentarer:
  1. Detta med ”extinction rebellion”: Tankarna går osökt till ett antal så kallade ”ideologier”, som gärna ville utrota ”olämpliga” medmänniskor!, ja ni vet ju vilka ideologier i närtid jag menar.
  2. Detta att vi ”är för många på jorden” har hävdats så länge jag minns, den första läsupplevelsen var Georg Borgström på 1960-talet, som i boken ”Gränser för vår tillvaro” hävdade att gränsen var 2 000 000 000 människor på vårt klot. När vi ordnade ett seminarium 1994 inom ramen för ”Stockholm Water Festival” hade vi lyckats få en kompetent panel. En var den förste vattenpristagaren, David Schindler, som ånyo påpekade att är för många på jorden. En annan i samtalspanelen var professorn i ”Bioethics”, Margreth Maxi från ett universitet i Texas. Hon tittade allvarsamt på den gode David, och sade Du kan göra en sak åt detta: Hon drog symboliskt med pekfingret över sin egen strupe!
  3. Att Expressen gärna söker en story att hänga en (mot-) människa är inget nytt. Snarare är det en journalistisk favoritgren som återkommer. Jodå, jag har haft ”förmånen” att bildlikt talat bli utsedd till alkemist, alternativt till en kandidat till Nobelpriset i kemi. Orsak: den reningsanläggning vi byggt hade högre utgående föroreningshalt än inkommande. Ja, så kan det gå om Du jämför ett stickprov på inkommande vatten med ett stickprov på utgående!

 18. Tack, Lena.
  Jag slås av att SVT och dom erkända klimatforskarna säger sig ha löst all vetskap om klimatet, att vi nu vet och förstår hur allt detta fungerar – och att alla tvivel nu kan glömmas och räknas som desinformation.

  Det är inga små anspråk dom gör!

  Sedan undrar man varför alla som vill fortsätta att reflektera och lära sig mer om klimat och dess förändringar – måste räknas som ondsinta desinformatörer.

  Alla bevis i naturen för tidigare klimatförändringar och värmeperioder – är plötsligt desinformation – hur hamnade vi där!?

  Naturen ljuger plötsligt.

  Allt detta är slående likt evolutionen, gud och vem som är ond och vem som är god.

  Ingenting är nytt – arten människa och hennes psykologi är den samma, faraoner, hövdingen, präster och alarmister… och vi…fotfolket…Vi som bygger landet..

  Vi är inget värda för eliten, vi är ondsinta, outbildade – och måste läras upp och straffas om vi inte fogar oss – vi får epitet, som klimatförnekare..Vi är bara desinformatörer och särskilt vi som ser naturen och dess historia och dess klimat… Vi är en nagel i ögat och en böld i…

 19. iah

  kullman och öberg som har redovisats här säger att temperaturen var 2-3 grader högre vid istidens slut. indiens 52,3 grader var ett sensorfel enl indiska smhi. rätta siffran skulle vara 47 grader. är det ingen jävel som lyssnar, eller vad är felet. eller är det så att det inte är ok , dårar borde inte få rösta.

 20. Björn

  Snacka om korkskallelogik blandat med desinformation. Hur är det möjligt att Expressen som har presstöd nedlåter sig att ta in sådant som bara kan uppfattas som ren desinformation. Eller har Expressen någon hemlig agenda bakom spridandet av denna desinformation? Knappast någon saklig information inför EU-valet, eller hur?

 21. Joachim

  Känns orologt att så många faktaundernärda aktivisterna jobbar inom vården. Jag roade mig med att klicka på länken till WHO:
  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health
  ”Climate change is directly contributing to humanitarian emergencies from heatwaves, wildfires, floods, tropical storms and hurricanes and they are increasing in scale, frequency and intensity.”
  Ojdå, fel. Endast värmebölja och viss torka har ökat något.
  ”Reducing emissions of greenhouse gases through better transport, food and energy use choices can result in very large gains for health, particularly through reduced air pollution.”
  Ojdå, galet igen. Växthusgaserna är inga luftföroreningar, och inga människor dör av 430 ppm CO2. Däremot dör människor av att elda med biobränslen inomhus istället för att hushållet drivs av el från ett kraftverk där fossilt kol eldas med extremt låga utsläpp av hälsofarliga gaser och partiklar.
  Det kanske inte är så lätt för aktivisterna att hitta opartisk information…

 22. enough

  #18 Magnus

  Om det hade existerat ett riktigt vetenskapligt klimat i Sverige och världen, hade SVT’s ignoranta ide och den okunnige Obama, aldrig kommit undan med det fåniga ”science is settled”. Men idag se, får man tycka och tro, utan att någon får tala om att det inte är så, eller kan vara så, då kan det inte annat än snabbt gå utför med uppbyggda samhällen. De byggde på förnuft och kunskap…..

 23. Daniel Wiklund

  Tack för en intressant artikel. Vilket du alltid har. Idag för 80 år sen var det dagen D. Dom som levde då kunde verkligen skrämmas med döden. Den här dagen för 56 år sedan mördades Robert Kennedy. Den 6 juni 1949 hände en mycket viktig sak för mig, kom att visa sig senare. Då föddes min blivande fru i Skellefteå. Min svärmor har berättat att det snöade den dagen. Den dagen var det annandag pingst. Tyvärr avled mi fru för snart 16 år sedan, i cancer. Det finns mycket att skrämmas med, om man nu är ute efter det. Tiden är på nåt märkligt sätt alltid ur led.

 24. Christer Eriksson

  Jag har tänkt på en sak som är mycket märklig.
  Blir det sk extremvärme någonstans på jordklotet då är det bevis på klimatförändring enligt dom troende klimatalarmisterna.

  Men blir det extremt kallt någonstans på jordklotet då är det enligt samma troende klimatalarmister ett lokalt fenomen
  Den logiken kan förmodligen bars en klimatalarmist förklara.

  Min logik klarar defenitivt inta av att reda ut det.

  Men alarmisterna har ju sin egen sjuka logik så det går förmodligen ihop ändå på något vis.

 25. MatsL

  Jag fick det där påståendet kastat i ansiktet under en diskussion, och jag visste inte riktigt vad jag skulle svara- så jag sa ’Hur snabbt kommer de att ta för klimatet att döda 1 miljard människor? Kommer det att ta en månad, ett år? Eller är det räknat fram till 2050? En viss förvirring uppstod, men de som kom med argumentet enades om att det nog skulle ta en längre tidsperiod, typ 25-30 år. Och jag sa att det dör nog drygt 5 miljoner människor per månad, eller omkring 65 miljoner per år vilket då motsvarar närmare 2 miljarder på 30 år. Så en miljard mer skull då läggas till den här högen av döda på grund av värmeböljor. Min fråga som där och då stängde diskussionen var ”Hur många av de två miljarder som dött ’naturligt’ under den här tiden skulle ha räddats till livet på grund av bristande kyla? Då blev det dålig stämning i gruppen, för det hade inte med saken att göra och man tyckte att jag bara försökte förstöra vetenskapligt bevisat fakta. (Suck!)

 26. Uffe

  #18
  Magnus läste denna mening som du skrev ”Jag slås av att SVT och dom erkända klimatforskarna säger sig ha löst all vetskap om klimatet, att vi nu vet och förstår hur allt detta fungerar – och att alla tvivel nu kan glömmas och räknas som desinformation.”
  Om detta är vad de klimathotstroende tror och vet varför ska vi då slänga ut miljarder och åter miljarder på att dessa klimatforskare ska få ha kvar sina jobb, varför ska vi ha institut som SEC mfl som är befolkade med personer som tror att allt redan är löst, varför har IPCC inte upplösts, de har ju inte längre någon funktion att fylla och det har ju inte fortsatt ’klimatforskning’ heller då inget nytt kan komma fram, eller?
  Om de verkligen tror på den devisen att vi vet allt om klimatet borde de omedelbart söka sig till andra områden och arbeten där det fortfarande finns saker att upptäcka, eller på annat sätt bidra till samhällets utveckling.

 27. Dan

  Min uppfattning är att en rejäl arbetstidsförkortning i mp och även riksdagen troligen skulle kunnat rädda några kärnkraftverk från nedläggning och därmed förhindrat att ersättningskraften baserad på kol blivit nödvändig.
  Inte för att kol är särskilt miljöfarligt, men folk tror ju det.

 28. stig morling

  # 18, Magnus! Jo Det var det där med att bekämpa klimatförändringen via arbetstidsförkortning! Så med andra ord, där färdiga dessa klimatforskare, deras ”mission” är väl ”fulfilled” och de ar arbetsbefriade, samt en del av medarbetarna på SvT= således arbetsbefrielse!
  Salve
  Stig

 29. Lennart Svanberg

  Det är väl inget som hindrar dessa människor att sluta jobba?

 30. Lennart Bengtsson

  29

  Helt säkert inte. De vill bara behålla sin lön
  L

 31. Erik A.

  #25 MatsL:
  Du skall inte tänka så mycket själv! Gör i stället som alla döda fiskar gör – följ strömmen! 😉

 32. Ulf

  För övrigt är det mycket bättre att försöka bota folks koldioxidfobi istället för deras klimatångest. Går mycket fortare.

 33. Synen på vetenskapen?
  Ja, den Arktiska havsisen ligger just nu närmare Island än statistiken visar, sedan mätningarna började och även i beringsund ligger gott om havsis, jämfört med den statistiska historien…

  Arktis havsis och djurlivets umbäranden fick bära klimathotet i många år – numera råder tystnad från detta klimatologiska epicentrum. Det hindrar väl inga rebeller att blåsa till anfall – men en gnutta eftertanke hade nog inte skadat.

  När sommarsolen värmt upp den stora isvärlden i norr kanske SVT skickar upp en reporter för att beskriva kalvande glaciärer och feta isbjörnar – tills det händer kan reportern träna på att prata med darrande stämma – en konstform som påminner om inuiternas strupsång.

  Här I trollhättan drack vi 11:a kaffet i…Just 11 grader på förmiddagen på eftermiddagen drog ett iskallt regn in och sjöröken dansade över sjön – vackert, men kallt.

  Folk tror ju numera att 11 grader i juni är normalt, tänk om folk istället ägnade en tanke åt att årets längsta dag närmar sig i språngmarsch – och att sommaren är kort.

  Sverige har sin varmaste period om några veckor, statistiskt sett – sedan vänder det och redan i juli börjar nätterna att bli mörkare och kyligare.

  Det är slående här I norr, hur klimatsystemet hjälps av solens vandring, från september kyls sommarens lilla överskottsvärme ner snabbt och snön börjar falla på våra svenska fjälltoppar…

  Vem i hela världen kan tro på idén om klimatkrisen, när sommaren är så kort i norr och syd – vem kan inbilla sig något som helst värmehot, när det är kallt och mörkt en stor del av året.

  Solen tillbads av våra förfäder, då växte maten och gladde människorna – vi bor i öknar och vid polarisen – vi är optimerade för 28…plusgrader.

  Men för att rädda oss från krisen så skall vi montera ner samhället och jobba mindre – det vore smartare att bygga upp samhället och jobba med rätt saker, att bejaka vänligheten och kärleken – nu bygger politikerna och svt bara hat, polarisering och ångest, med skattemedel – våra pengar, något har gått helt fel – i det offentliga.

 34. Fredrik S

  Magnus blomgren #33

  Ända sedan William Randolph Hearst myntade uttrycket ”if it bleeds it leads” någon gång på 1890-talet har ju media fortsatt och utvecklats i denna anda. Och mu med klimat och katastrofer allra högst på listan.

  Så är det men varför ska public service hänga på fullt ut? SR tex känns ju drivande.

  De borde istället prioritera det positiva mer. Som skattefinansierade har de inga ursäkter.

 35. Nr 34 Fredrik S
  Ja, det är riktigt svårt att förstå detta totala fokus på klimat och katastrof – något märkligt pågår.

  Känns desperat och orkestrerat, särskilt här I Sverige- som domineras nästan helt av mörker och kyla.

  Sverige, Sverige – vad pågår?

  Vem och varför?

 36. Benny

  Klimataktivisterna på TV som kallar sig meteorologer flikar alltid in om det är varmt på någon lite plätt i Europa, som igår när man påpekade att det är 40 grader på Cypern.? Att samtidigt brittiska öarna bara hade 10-15 grader eller delar av Spanien knappt kom upp i 20 grader var inget värt att nämna men så blir det när propagandan styr agendan. Har ens klimatalarmisterna någon aning om hur många som kommer att dö av svält eller får svårt att klara sig om deras ”gröna” omställning får fortsätta förstöra för jordbruk, energi, industri och handel? Och så svamlar samma människor om vilka katastrofer vi kommer att drabbas av om tempen går upp 1.5 grader? Rena snurren men så blir det när en vansinnig ideologi som klimatalarmismen får grepp om folk där media, diverse charlataner till ”forskare” och politiker har ett stort ansvar att för egen vinning sprida galenskaperna bland dåligt pålästa människor!

 37. Bengt Abelsson

  Av de 23 undertecknarna verkar det som nio är verksamma inom hjärnskrynkargebitet.
  Utan att veta tycker jag att den proportionen är högre än bland alla anställda inom vården.
  Är psykologer mer benägna för masspsykos än de mer jordnära verksamheterna eller är det bara en tillfällighet?

 38. Anders

  Mamma Mia! Vem är Pappa Pia bakom detta dumma påhitt?

 39. Lasse

  #36 SVT/SR jobbar på i den objektiva kampen 🙂
  Aldrig har det märkts så tydligt som i denna kampanj.
  Vem berättar om kalla Arktis?
  Mikael Tjernström berättar hellre om den katastrof som väntar om vi inte röstar på rätt parti.
  Aktivister som forskare bör kanske inte lyssnas till , speciellt när han så uppenbart kliver över och vänder sitt egna fält ryggen!
  Nyheter i P1 nu:
  Desinformationen om EU är på högsta nivån är ett inslag som paras med ointresset för klimatsmarta Elbilar bland vissa partier och en fd liberal landshövding som åker bil billigt på andras bekostnad. Är inte detta en del av kampanjen?

 40. Berra

  #33 Magnus Blomgren:

  När nu isen försvinner så är det väl ganska osmart att forskarna vill att Sverige köper in större isbrytare?
  Måste ju vara billigare med vanliga båtar…

  https://sverigesradio.se/artikel/en-forsta-plan-for-svensk-antarktisforskning-ny-isbrytare-onskas

 41. johannes

  #16
  Du menar väl 60 timmar mot 7%? Något sådant rådde på 1800 talet där 92% av befolkningen var upptagna med att böka i jorden.

 42. Fredrik S

  Läste i morse i media om temperaturer i världen, denna gång american southwest, och det är precis hjärndött.

  Noterar att SVD precis innan valet lägger upp en debattartikel från MP och Bah som är snällt sagt fantasifull.

  Får se om det hinner in ett svar på denna innan valet på söndag men det är nog inte meningen?

  MP ska nog få sista ordet med fabulerande reklam.

 43. Fredrik S

  Berra #40

  Det är bättre de bygger en till Bottniska Viken istället där behovet är stort.

  I Antarktiska vatten kommer de bara köra fast och det kommer bara förbrukas många skattepengar för att undsätta Tjernström och andra.

 44. Fredrik S

  Apropå hjärndött, läste precis att aktivister från Klimatalliansen limmat fast sig vid entrén till Timbros lokaler i Stockholm, stänkt färg på fasaden och klottrat orden KD och Timbro. Samtidigt håller de upp ett plakat där det står rösta på oss i EU.

  Gudrun var dock inte med men hon är antagligen för hal för att fastna?

 45. Berra

  #44 Fredrik S:

  Funderar på att limma fast mig framför dörren till mp:s valstuga med ett plakat med rädda våtmarkerna…

  Tror både de och polisen fått lite att fundera på;)

 46. Lite mothugg för klimatrebellerna – idag.
  NWT, norra Värmland tidning:
  Minusgrader i Värmland i juni, som förra året – kallas järnnätter ( natten till idag )….

  Tänka sig – åtminnstone 1 tidning som noterar detta.