2 dagar COP21

Nu har det gått 2 dagar av COP21 och det som hänt är att världens ledare visat upp sig och gjort sina uttalanden inför de kommande förhandlingarna. Jag gissar att det också varit ett antal möten, ofta på tu man hand (fast naturligtvis med livvakter och tolkar) där man diskuterat betydligt viktigare (och mer akuta) frågor.

Ännu har väl inte förhandlingarna kommit igång på riktigt men det förefaller som om det är många som redan nu vill börja utse lämpliga syndabockar. Indien har redan pekats ut som en blivande sådan.

Inför detta inlägg tänkte jag att jag skulle gå direkt till hemsidan för COP21 och tog därför detta som sökord på Google. Så vad hittar man? Det första som står är den sidokonferens som lagt beslag på adressen cop21paris.org och som kallar sig själva Sustainable Innovation Forum. Nästa, när detta skrivs kl 22.40 den 1 december, är ett inslag på BBC där man berättar om alla planerade kolkraftverk som är planerade och ska vara färdiga före 2030.

Det jag tycker är det intressanta med dessa kolkraftverk är att de ska byggas i de länder som alla svenskar har fått lära sig kommer att drabbas värst av klimatförändringarna. En närliggande följdfråga som jag inte sett ställas är varför dessa länder med berått mod går in för att åstadkomma en uppvärmning som visserligen kommer att gynna länder långt ifrån ekvatorn, men som påstås komma att drabba de själva.

Är det ledarna i dessa länder som inte bryr sig om hur det går för deras befolkningar? Räknar de kanske med att när deras länder går under så kommer de själva sedan länge att vara döda? (Och att deras ättlingar kommer att vara tillräckligt förmögna för att kunna bosätta sig någonstans där klimatet under tiden blivit mycket mer likt det de själva nu har omkring?) Eller, hädiska tanke, tror de inte på att jorden kommer att gå under?

Den tredje länken går till Twitter. Den fjärde länken går till det som verkar vara den officiella hemsidan. Där kan man exempelvis hitta världsledarnas inledningsanföranden. Det som kan sägas är väl att det är bättre att visa upp sig innan konferensen börjar på riktigt än vid slutet. Det man kan vänta sig är väl att när det hela är slut kommer många att påstå sig vara nöjda – om inte för något annat, så för att det åtminstone är över.

Sedan kommer media världen runt att peka ut vinnare och förlorare, och för att återvända till början av detta inlägg också att peka ut några väl valda syndabockar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Alla dessa COP-möten verkar följa manuset från en berömd sketch.

  – The same procedure as last year, Miss Sophie?

  – The same procedure as every year, James!

  Snart är det ännu ett nytt år och mänskligheten finns fortfarande kvar.

 2. Sören G

  Delegaterna hade blivit tilldelade 3 min var. Obama pratade i 14 min trots upprepade försök att stoppa honom.
  http://us1.campaign-archive1.com/?u=87b74a936c723115dfa298cf3&id=54daa9e583&e=e7d58656b1

 3. Greger

  Ett uppfriskande inlägg i debatten från en uppfriskande site: prenumerera gärna.
  http://detgodasamhallet.com/2015/12/02/klimatpolitiken-tillbaka-pa-ruta-ett/

 4. Sten I

  Här är en intressant betraktelse från en bonde om detta med klimatet:
  https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/jordbrukaren-och-klimatet/

 5. Lasse

  Mediala täckning av COP21 är stor-varvat med miljöproblem-rapporter som kan kopplas till vår exploatering av naturen. Amazonas vattenvägar drabbas av fartygstrafik. Mat till Kina skall exporteras och lastbilstransporten till kusten är längre. Vi lever i Anthropocen där vi får avvägning mellan intressen sker dagligen. Något vi i väst klarat oss igenom med lagar och anvisningar samt medvetenhet.
  Kolkraftsatsningar kan vara vägen framåt om man inte glömmer reningen av rökgaserna. Kina behöver sitt kol!

 6. Ingvar i Las Palmas

  Det går bra för CFACT
  http://www.cfact.org/2015/12/01/a-bad-day-for-the-president-but-a-good-one-for-cfact/

 7. Svempa

  Jag har hört att Sillstryparen (Sellastrôparn) från Göteborg har gjort come-back efter snart 40 år med en uppdaterad låt.

  Doing the omoralisk klimatkonferens. Första versen går visst så här:

  Det rasslar av juveler och glittrar av guld
  De sjunger om den heta solen
  Men energibrist och misär, det skiter de i
  Och svänger på alarmistkärringkjolen

 8. Svempa

  Första raden i andra versen fick visst också en uppfräschning

  Och kunskap och balans, insikt och sans
  Va fan rör det våra artister
  De gör sin karriär och ler och snälla är, de har många korkade brister
  De ställer upp på allt, de tar det smörigt kallt
  I alarmisternas feta ister
  De roar oss till döds på våran grammofon
  Ska vi fastna i deras klister

 9. Ingvar i Las Palmas

  #7 Svempa
  Det är ett dj-a gott tecken!!
  🙂

 10. Sven Hanssen

  #4 Sten I. Tack för länken

  Det var väldigt intressant att ta del av grafiken över ”2,000 Years of Continental Climate Changes”. Som han länkade här ifrån:

  http://dotearth.blogs.nytimes.com/2013/04/22/study-charts-2000-years-of-continental-climate-changes/

  Den är indelad i 30-årsperioder och en sak man kan notera är att kontinent-skillnaderna med denna periodicitet och även längre perioder är slående. Kalla perioder på en kontinent sammanfaller i tid med ”ljumma” perioder resp. varma perioder på andra kontinenter.

  Dessa data måste givetvis ha estimerats med proxies och får tas med vederbörlig nypa salt. Emellertid sätter det fingret på ett viktig problematik när man ger sig i lag med att uppskatta exakta siffror för någon slags genomsnittlig global temperaturutveckling. Om man tar låt oss säga 1850-talet. Var utförde man tillförlitliga temperaturmätning? På ett mycket ringa antal platser (företrädesvis i Nordvästra Europa?). Hur många mätpunkter fanns i Arktis, Antarktis, Sydamerika, Canada, Asien, Sibirien osv. Det lär inte ha varit många och dessutom inte utplacerade på ett ur statistiskt synpunkt önskvärt sätt.

  Att ge sig in på att plotta global temperaturutveckling från 1850 med noggrannhet på tiondels grader lär helt enkel inte vara möjligt. Man kan möjligtvis ha en uppfattning om trender om man tar hjälp av annan data som havsnivå mm. Egentligen är det väl först med satellitmätningar som man har ett hyfsat dataunderlag.

 11. Lasse

  #7-#8 Svempa
  Med den låten tog alternativa rörelsen avstånd från den etablerade melodifestivalen och ABBA.
  Vi kan väl konstatera att de som stod på barrikaderna då tycks dominera media och har fått sina åsikter framförda-nu även i Paris. Tom ABBA Benny sitter i TV och säger att han ”tagit igen” de synder han gjorde då. Kläder av plast!
  Nu när alla är överens om att vara goda världsmedborgare och göra världen bättre-hur revolterar man då?
  Speciellt när vi sett hur plastkläderna från Kina och all annan handel i kapitalismens tecken lyft en hel kontinent från fattigdom.
  Kanske dax att hylla den som hyllas bör: Handel och kapitalismen!

 12. Sven Hanssen

  #11 Lasse

  Precis. Sellastrôparn har på äldre dagar kommit till insikt och anpassat sin låt till dagens verklighet. Det märks t.ex. i hans tredje vers:

  Och här kommer Green Peace i kläder av plast
  Lika döda som sillkonserver
  De skiter också i allt, vill få uppmärksamhet
  Det pyr i mina franska nerver

  (Obs. plasten är gjord av förnyelsebart material. Polymeriserad mat från Brasilien)

 13. Jag lämnade tidigare i år in ett medborgarförslag i min kommun om att skrota den kommunala klimatpolitiken. I måndags fick jag möjlighet att redogöra för mitt förslag inför kommunfullmäktige.
  Hela berättelsen här.
  https://www.frihetsportalen.se/2015/12/dovorat-mot-folket/

 14. Sören G

  13 Mats Jangdal
  Eftersom du inte fick visa hela så kan du väl posta länken till samtliga kommunpolitiker,

 15. AOH

  http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/fantasin-har-skruvats-upp-infor-klimatmotet/

  ”…Klimatmötets syfte blir tydligare när IPCC:s Edenhofer och FN:s miljöchef Figueres uttalar sig. Man vill att jordens monetära system skall transformeras till en form av global planekonomi som väst skall finansiera. ….”

  http://www.svt.se/articles/lofven-talade-som-en-industrins-man

  Och ögonen lyste på vår statsminister när han stolt förkunnade:

  ”……Sverige är den största givaren per capita till den gröna klimatfonden och att Sverige ska fortsätta att vara generösa.

  250 MILJONER EXTRA TILL FN:S KLIMATFOND

  Vid en presskonferens tidigare i dag lovade Löfven 250 nya miljoner till FN:s klimatfonder, utöver de fyra miljarder som redan utlovats

 16. verner

  Jag tror att Stefan Löfven drabbats av Naivitetsvirus och det går tydligen inte att bota.
  Det enda sättet är att sätta dessa ledare i karantän så dom inte sprider viruset vidare.
  Nästa steg på denna eländiga sjukdom är dumbomvirus den orsakas ofta av en övertro på sin förmåga.
  Lite humor i eländet är att Stefan Löfven påstår sig vara ”industrins man”. Han har tydligen redan glömt att han varit fackföreningsman.

 17. @ Sören G #14
  Fixat!

 18. Ingvar i Las Palmas

  OT
  Det fantastiska kolet!!!
  http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3950600.ece

 19. Håkan Bergman

  Ingvar #18
  500 nanometer är lite väl tunt om man vill imponera på damerna. Bättre än så kan vi redan.
  https://www.youtube.com/watch?v=iK5oeK8vrAc

 20. Ingvar i Las Palmas

  Håkan #19
  🙂
  Fast jag fastnade för att det fanns nån variant som var magnetisk. Eller rättare sagt reagerade på magnetism. Kol är magiskt (nästan)

 21. claudius49

  Christopher Booker, som har omnämnts här tidigare, har publicerat en artikel i Telegraph, http://www.telegraph.co.uk/news/earth/paris-climate-change-conference/12025836/Paris-climate-conference-10-reasons-why-we-shouldnt-worry-about-man-made-global-warming.html

  Han är nog lika skeptisk nu som tidigare.

 22. Håkan Bergman

  verner #16
  Hans vice, nåja hon är det bara till titeln, har drabbats av dubbelsidig naivitet. Hon ska åka tåg ner till Paris på fredag. Med tanke på Åsa’s karma för närvarande så undrar man ju hur den resan ska gå, signaler som bara väntar på rätt tillfälle att gå på lunch, kontaktledningar som längtar ner till marken, o.s.v. Utan missöden ska resan kunna genomföras på 24 timmar, det blir en del byten så risken är nog rätt stor att det spricker. Sen tillkommer en del andra komplikationer, endera åker man X2000 direkt till Köpenhamn där man byter för vidare färd till Hamburg, eller så åker man nattåg till Malmö och fortsätter till Köpenhamn med Öresundståg. I det senare fallet lär inte vare sig svenska eller danska säkerhetspolisen jubla, vice statsminister, om så bara till titeln, lär dom inte bara rycka på axlarna åt, SÄPO har naturligtvis redan fått avsätta folk för att bevaka spektaklet i Stockholm och ombord på tåget därifrån, eventuellt också extra bevakning på mellanstationer. Från Köpenhamn lär det bli svårt att undvika diesel om sällskapet ska ta sig vidare till Hamburg, men Åsa gillar ju diesel. Dansk och tysk säkerhetspolis lär inte göra vågen om sällskapet har valt att åka över Rödby-Puttgarten, att kolla ett tåg och bevaka en vagn går väl an, men en hel färja i dessa tider? Sen byte i Hamburg och ett till nånstans i södra Tyskland, tyska säkerhetstjänsten gråter vid det här laget och drar en suck av lättnad när tågeländet passerar gränsen till Frankrike och problemet är grodätarnas. Ja, vad kan man inte ställa till med om man är vice statsminister, men sparade man in nån CO₂?

 23. Arne

  Detta är förjävligt, varför inte dom tunga forskarna kommer till paris måste bero på någonting inte stämmer ,, nu bara medelmåttiga forskare (ingen stor skara kommit)
  Mycket talar för klimatfaktan inte stämmer och att miljönissarna blir lurade pga att globala uppvärmnigen inte beror av människan

 24. Thomas P

  Arne #23 Paris är ett politiskt möte där man diskuterar vad man bör göra åt AGW, inte ett forskningsmöte. De flesta forskare har vare sig utbildning eller läggning för att ägna sig åt rena policydiskussioner så vad menar du att de skall göra där? Det finns konferenser där man diskuterar de vetenskapliga frågorna.

 25. Thomas har faktiskt helt rätt i första delen. COP är politiska möten, dessutom orkestrerade för att ge bilden av brett ’folkligt’ stöd via en massa NGO:er (ju mer aktivistiska desto bättre).

  Naturvetenskap har numera ingen plats alls där.

  Men inte ”diskuterar [man] vad man bör göra åt AGW” där. Man diskuterar vilken politik och vilka pengar man kan krama ur detta påstådda klimathot. Och precis inget man diskuterar eller beslutar om har ens i teorin en chans att åstadkomma en mätbar effekt.

  Så nej, vad vi åser är vad politik skulle vilja förvandlas till om den bara kunde, och inte vart fjärde, femte år behövde be befolkningen (av vilka de flesta ändå är aningslösa) att välja bland några av dem.

 26. Peter F

  Så det kan bli i denna upp och nedvända värld.

  http://joannenova.com.au/2015/12/phillippe-verdier-top-french-weatherman-was-sacked-now-hired-by-kremlin/

 27. Christopher E

  #26 Peter F

  Inte för att RT är min grej heller, men visst är hämnden ljuv ibland.

 28. Håkan Bergman

  Igår lät det så här:
  ”– På tidigare klimatmöten brukar jag få höra att det händer för lite. Nu är situationen den motsatta, väldigt mycket händer på samma gång. Det är ett angenämt problem, sade Christiana Figueres till flera hundra journalister.”
  Idag:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/miljogrupper-klimatmotet-har-hamnat-i-tidsnod/

 29. Mia Lind

  Det som berövar alarmisterna all trovärdighet är att de ständigt sammanblandar klimatfrågor med pengar och sociala frågor.
  Talar de om klimat – eller om resursomfördelning enligt radikal vänstermodell?

  Varför glider tal om klimat och miljö mot deras version av ”rättvisa” och resulterar i uppmaningar om ännu hårdare beskattning av den redan hårt beskattade medelklassen i väst till förmån för diktaturer i Afrika?
  Ska vi rädda känsliga miljöer – eller skinna i-världens industrier med hjälp av en meningslös CO2-beskattning?

  Vill u-länderna vara med och rädda jorden – eller passar de på och mjölkar miljardbistånd samt kräver gratis patent?
  Rajendra Pachauri, den f d ordförande för den famösa IPCC sa öppet i en tv-intervju att ”väst ska betala och kommer att betala”. Jag glömmer aldrig den hätska aggressiva tonen med vilket uttalandet gjordes. Det stod klart att för Pachauri, och inte bara för honom, hela klimatbluffen är ett sätt att hämnas gamla historiska ”oförrätter” som en del u-länder fortfarande ältar. En chans att sko sig på skuldkänslan som vänsterns i väst pådyvlar oss alla sedan 60-talet. Skuldkänslan som saknar grund idag och borde vara på soptippen.

  Det ständiga tjatet om pengar tar bort varje uns av trovärdighet från klimatlobbyn.