Plasthotet mot haven, har vi blivit lurade – igen?

WWF, SVT Nyheter och en stor del av MSM i övrigt har nu i flera år propagerat för det stora plasthotet. Vår ofattbara miljöminister Isabella Lövin är med på noterna, några citat:

”… Om det inte sker en förändring nu kommer vi se en utveckling där vi har mer plast än fisk i havet 2050” (TT)

”Problemen med haven är så akuta att vi inte har en dag kvar att förlora”.

”Var tredje strandad kaskelot har magen full av plast” från en pressträff vid MP-kongressen i Västerås 2018 (Sydsvenskan 25 maj 2018)”.

Efter år av sådan massiv propaganda mot plast blev det den 19 december i fjol klart att EU-länderna är ense om förbud mot engångsplast år 2021. Man kan undra vilka vetenskapliga rapporter vår svenska delegat lutade sig mot för att bli ense med övriga. Vilken svensk skulle ha ryggrad nog att fråga efter vad vetenskapen har att säga när Greenpeace och WWF och ”alla andra” uttalar sig?

Men, det finns en och annan. Morten Jödal redovisar på sin blogg en avvikande syn på frågan i Plast og mikroplast i havet – et overdrevet problem:

https://miljomytene.no/category/miljomytene/

Lite kort. Jödal skriver att vi måste fråga efter källan till olika miljöhot och naturligtvis vem och vilka, som tjänar pengar på hotet. Han menar att miljöorganisationer har lätt för att definiera kriser och katastrofer, eftersom de är förutsättningen för deras kampanjer. I det här fallet är det främst Greenpeace, som ligger bakom. Ett problem vidare är att de så kallade journalisterna, inte gör sitt jobb, de varken ställer frågor eller undersöker sanningshalten i miljöorganisationernas påståenden och propaganda.

I Norge fick en marin plastkatastrof, med tillhörande kampanj och lämpliga bilder, en kick januari 2017. En död småhuvudval hittades på Sotra i Hordaland. Enligt medieuppgifter hade den mer än 30 plastpåsar i magen, en uppgift som Universitetet i Bergen inte håller med om. Mer korrekt var, enligt universitetet, två hela plastpåsar och delar av tre-fyra stycken. Tesen blev i varje fall omedelbart att fisk och däggdjur i havet hotas av enorma mängder plast. Det hävdades att det snart är flera kilo plast i havet än fisk eller plankton (Jfr Isabella Lövin) och att det finns flytande kontinenter av sopor. Det förnekas av Lise Gullbrandsen ledare för Holl Norge Rent. Det är också värt att påminna om att flera arter av val ökar!

Hittills har man inte funnit några bevis för att mikroplaster har någon negativ inverka på marina djur, därmed inte sagt att det inte kan förekomma. Mikroplast är partiklar från 5 millimeter ner till i mikrometer (10-6 m) av olika plastursprung.

Vi i den utvecklade delen av världen får höra att plasten kommer från oss, men hur stämmer det med verkligheten?

plast 1

Globala utsläpp av plastsopor

Så till frågan om hur mycket plast det finns i haven. För de allra flesta områden i havet är koncentrationen försumbar, men på vissa platser kan strömmar koncentrera plastpartiklarna, vilka miljöorganisationer och medier älskar att kalla söppelflekke, sophög. I dessa områden kan man finna koncentrationer plast och mikroplast upp mot 1000 små fragment per 10 kvadratkilometer, med andra ord även här är koncentrationen mycket låg och stora plastflaskor och påsar mycket sällsynta. Koncentrationen är till och med så låg att vi med nuvarande metoder inte kan samla in makroplasten. Dessutom kan man inte se någon exponentiell ökning!

Greenpeace vill lösa ”problemet” bland annat genom förbud mot engångsplast och talar dessutom om att världen på sikt ska göra sig av med plast, all plast! Plastkrisen kommer att göra Greenpeace rikare. I marina miljöer bryts plast ner av bakterier och ljus.

Isabella Lövins hot om mer plast än fisk i världshaven 2050 saknar förankring i forskning!

Men, skriver Jödal, plast är ett sopproblem och det vore fantastiskt om vi kunde bli av med nedgrisningen längs våra kuster, där bland annat plast ingår.

Isabella Lövin! Hur är det med den vetenskapliga grunden för denna ”miljöfråga” eller har vi blivit lurade kring ett globalt miljöhot än en gång? Överstiger plastens negativa konsekvenser dess enorma värde för vår civilisation?

Ann Löfving – Henriksson

 

https://www.svd.se/expert-havet-blir-nasta-stora-miljofraga

https://www.klimatupplysningen.se/2018/07/30/green-recycling-scam/

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Carin S

    Även om havslevande djur inte tar skada utav plasten så är det en enorm nedsmutsning som pågår. En kollega till mig som kommit hem från dykresa I Bali berättade att:
    – Dykcentrat höll rent där de dök men utanför den renhållningszonen såg det förskräckligt ut med plast o annat
    – På Bali har man börjat med flergångsflaskor för vatten och vatten kommer I stora tankbilar istället för plastflaskor.
    Visst är det bra om medvetandegraden ökar mot nedsmutsning I hela världen. Bara för du inte ser skräpet innebär det att det fortfarande finns kvar.
    Bor själv vid Göta älvs utlopp I Goteborg. I vår lilla hamn flyter det in många fisklådor, snusdosor, plastförpackningar etc som ligger I månader o skvimpar runt. Ser oerhört slemmigt ut. Nu har vi samlat in detta men snart flyter det in mera.
    Engångsplast är ju av ondo om det slangs på fel plats men tyvärr så är plastförpackningar av alla de slag illa.
    Min åsikt är att plast skall vi använda på ett hållbart sätt och ta till vara. Och utan plast I haven så får vi sluta med båtliv för många som har det som fritidssysselsättning…

  2. Bim

    Tack Ann LH.
    Återigen kryper sanningen fram med din hjälp.
    Det var ju inte länge sedan några forskare anmälde kollegor för att fuska med att proppa ett akvarie fulllt med plast för att sedan gå ut med en vetenskaplig rapport om hur mycket plast fiskarna innehöll.
    Priser regnade över dem tills kollegorna avslöjade fusket.
    Miljörörelserna går inte att lita på, det borde mainstream media ha lärt sig för länge sedan.
    Tack igen Ann

  3. LarsF

    Tack för artikeln.
    Lövin ja, vet inte om hon är skrämd från vettet på riktigt eller om det är teater för sakens skull.

    Plasten tillhör de rapporter jag tycker är en bra sak att titta över, liksom läkemedel vi bara skickar iväg ut i haven som enligt rapporter orsakar hormonella störningar hos livet i vatten.

    ”Överstiger plastens negativa konsekvenser dess enorma värde i vår civilisation?”
    I min värld är det ingen diskussion om vi skall fortsätta med aningslöst beteende eller inte, dvs hur vi tar tillvara plasten när den väl är tillverkad.

    Avveckling – absolut inte.

    Funderar som varje dag om jag borde diska ur varje plastpåse jag använt för att frysa in saker, eller om utsläpp diskmedel i avloppet är lika illa – miljömässigt. Här är det kanske annorlunda då vätska avskiljs och går genom filtrering tillbaks till grundvattnet, och septitank för annat.

    Det som Lövin inte inser är att överdriva och skrämmas med precis allt hela tiden – är att vi blir immuna och tror inte ett smack – när det kanske verkligen är superbråttom med något med tiden så är allt förtroende borta.
    – Ja, ni håller då på
    – förra veckan lät det likadant om…..

    Men som vi konstaterat sista månaderna är det rätt mycket barnungar i riksdagen som inte ens fixar lågstadiets matte(tror det var tresiffriga tal i 2an, trean sådär) – så upp til 175 kunde man addera tal. 😉

  4. PeterÅ

    Jag snabbgooglade lite och fann att det är väldigt svårt att komma förbi intrycket att havet snart innehåller mer plast än fisk år 2050 – så jag tycker Isabella är ursäktad – kampanjen är stark i den här frågan
    Det finns en uppsjö engelskspråkiga siter som samlar in pengar för att rädda haven från plast.
    Och de envisas med att påstå att det är ”Facts” de sprider när det är överdrivna myter.

    Söker man sig istället till akademin så blir bilden annorlunda – plasten är fortfarande problematisk men långt ifrån de alarmistiska tongångarna och 50% är borttappad fiskeutrustning och resten är dålig sophantering i Asien- det är inte engångsbestick och sugrör som man kan förledas att tro av den pågående debatten.

    Det är lite som att leta efter sina borttappade nycklar under gatlampan för där ser man istället för att leta där man tappade dom.. om någon minns den roliga historien..
    Plast är bra och nödvändigt för vår levnadsstandard – men självklart ska vi utveckla nya material som är ännu bättre och mindre miljöpåverkande – kanske är såna här överdrivna reaktioner det som behövs för att få forskningsanslag?

  5. Bim

    Peter Å
    Sanningen är alltid bäst. Om man inte liter på larmen så struntar man i dom. Dessutom är sanningen om problemets storlek viktig så man vidtar rätt åtgärder.
    Att slänga pengar i sjön är inte bättre än att slänga plast i sjön. Fiskar har ju ingen nytta av pengar. 😀

  6. KM

    Tack Ann för ännu ett bra inlägg!

    Vill tipsa om denna rapport från GWPF, som visar att den källsortering av plastförpackningar som införts tack vare ”miljöengagerade politiker” faktiskt är en bidragande orsak till nedskräpningen av haven.

    https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/

    Det är med andra ord bättre för miljön att slänga plasten direkt i ”brännbart”.

  7. Kristian Fredriksson

    Nej problemet är inte överdrivet. Det saknas sophantering på de flesta ställen runt om i världen. Haven blir då soptipp. Jag har bott många år i Thailand och tar man sig en båttur så är det plast och skräp precis överallt, även långt ut till havs. Alternativet för thailändarna är att elda upp plasten hemma på gården. Det är inte heller så lyckat. Man har förbränningsanläggningar på vissa ställen, men det är inte på något vis tillräckligt. Asien och Afrika är enorma skräpkällor. Kanske skulle mer bistånd användas till att bygga förbränningsanläggningar som kan generera el.

  8. Bernt Ekholm

    Tack Ann!
    Vad gör Sverige med all plast som samlas in? Återvinner eller bränner? Såg i förra veckan ett program i Spansk tv, att Europa exporterar enorma mängder sopor till Kina, inte bara plast men uppenbarligen mest plast. Har inte haft möjlighet kontroller uppgifterna! Någon som vet!

  9. Anders

    Jag tycker också att man måste skilja på sak och person i denna fråga. Jag skäms inte för att hävda att Lövin har ovanligt rätt gällande plasterna. Det råder INGA tvivel om att vi ska bekämpa nedskräpning i stort som smått!

    Att sedan ägna sig åt fusk är ju förstås något HELT förkastligt. Vet någon vilka konsekvenser det blev för den/de sensationslystna forskarna med tillräckligt många ”pals” i Science ”review-kretsar”?

    #2 Bim, du menar väl denna sorgligher från Uppsala universitet antar jag:
    https://fof.se/tidning/2016/8/artikel/abborrar-ater-helst-plast

  10. Ann lh

    Först, om ni möjligen var pigga tidigt i morse såg ni en annan upplaga av det här inlägget. Något gick fel när jag första gången lade in det dvs efter handbollen i går kväll. Jag upptäckte felet nu i morse och rättade till det så att länkar och annat fungerade.
    Och a pro på länkar så kika på den andra länken efter själva inlägget ”The green recycling Scam”, där får ni svar på en del frågor i kommentarerna.
    Sverige har sedan länge nyttjat plastavfall som energikälla!

  11. Ann lh

    Vi, liksom Lövin, bör skilja mellan nedgrisningen längs våra kuster och ”hotet” mot haven.

  12. elias

    WWF, Greenpeace, politiska partier, m fl skapar inkomster/röster genom att hitta på nya problemområden inom sina verksamheter.

  13. Bim

    Anders #9
    Ja, exakt. Jag vet att det var kollegor som anmälde dem och dessa råkade också illa ut.
    Som sagt! Sanningen vinner alltid i längden.
    Lögner kan alltid på grund av slarv slinka igenom. Men i detta fall var det en medveten lögn avsedd att luras för att skaffa egna fördelar, i forskarvärlden. Precis som i fallet Hockeyklubban och annan skrämselpropaganda inom IPCC . Det ä’r medvetna lögner ämnade att skrämma folk till lydnad. Borde gå till åtal i en rättsstat.

  14. Peter Stilbs

    Tack Ann – KU’s läsare kanske minns damen från Uppsala som fuskade ihop arbeten om mikroplaster i Östersjön. Hon har lyckats med ytterligare fake-studier i Australien, och blivit utslängd och uthängd. Det hörs inte något i svenska media om det, men det var en stor artikel i The Australian om det häromdagen – bakom betalvägg för mig, men kanske ni andra kan hitta den – sök på fishy James Cook och Oona Lonnkvist (eller var det Lonnqvist). Här är en allmän länk till annat forum som funkar https://retractionwatch.com/2018/02/28/journal-investigating-earlier-work-by-author-of-discredited-fish-microplastics-paper/

  15. Peter Stilbs

    Sorry – det ska vara Lonnstedt – inte Lonnkvist i #14

  16. femman

    Plast = olja = energi. Jag tycker oavsett hur farligt dåligt det är att slänga bort plast så är det ett stort slöseri. Jag tycker oavsett hur farligt man tror hormonstörande mjukgörare ämnen i plaster är så undviker jag dom när det finns alternativ som glas.
    Sedan att några gör sig pengar på larm är en sak. Att problemen är först och främst i fattiga länder en annan.
    Om microplaster är blir ett problem. Så är problemet att vi har det överallt som tandkräm krämer kläder konstgräs osv. Ett ganska bra TV program om saken.
    https://www.svtplay.se/video/20658192/plast-overallt

  17. Håkan Bergman

    I nödfall kan man ju åka till Australien och dricka brun sockerdricka.
    https://www.dn.se/ekonomi/coca-cola-slutar-med-plastsugror/

  18. Det är inte bara i Sverige som plast i haven framställs som ett stort hot, som radikalt måste åtgärdas. Den bild som ges i franska media är den av en 7e kontinent, stor som 6 Frankrike, flytande i Stilla havet. Bilden som förmedlas är att man nästan kan promenera torrskodd på den.

    Länken här nedan leder till en av många organisationer som tigger pengar för att bekämpa plast. Det är mest illustrationer, så man behöver inte vara franskspråkig för att förstå. Ön det talas om påstås var 3.43 milj km² stor och upp till 30 m djup. Man kan fråga sig varför ytan anges med endast två decimaler. Det hade varit lika enkelt att skriva ut fyra eller sex, som bevis på noggranna studier.

    Intressant är att plasten påstås väga 269 000 ton. Medeltjockleken anges till 10 m. Det blir 34.3 milj km3 med knappt 8 kg plast per km3, 0.000008 gram per m3, om jag fått nollorna rätt. Bloggens ägare är medvetna om att Monsieur et Madame Dupont (Medelsvensson) inte har et hum om stora siffror och kan imponera med stora tal utan att ljuga.

    http://fr.oceancampus.eu/apprendre/ressource/eLx/le-7eme-continent?gclid=EAIaIQobChMIg_7w7r7v3wIVaCjTCh0OSwGmEAAYASAAEgIDV_D_BwE

  19. Ingemar Nordin

    #6,
    ”Kanske skulle mer bistånd användas till att bygga förbränningsanläggningar som kan generera el.”

    Absolut. Plast är ett utmärkt energislag, fullt jämbördigt med olja och gas. Varför slänga det i sjön? Att som vissa länder – t.ex. Tyskland och Holland exportera soporna till länder i Afrika och Asien är direkt korkat. Vi tar gärna emot det här i Sverige där det förbränns.

    ”I Sverige förbränns cirka 50 % av hushållsavfallet (2015).[1] Även en stor andel av industriavfallet undergår förbränning och en stor andel av det farliga avfallet oskadliggörs genom högtemperaturförbränning. Andelen avfall som förbränns har ökat i stor utsträckning sedan deponering av organiskt avfall förbjöds 2005. Ca 20 % av fjärrvärmen och 0,5 % av elen i Sverige kommer från avfallsförbränning. ”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Avfallsf%C3%B6rbr%C3%A4nning

  20. #18 forts.#

    I en av bloggens länkar kan de milömedvetna lära sig att tillverka sin egen tandkräm, om man nu inte gillar att borsta tänderna med svartsåpa. Med hemmagjord tandkräm slipper man tuben och microkulor av plast.
    Som bonus får man poäng i hållbarhetshimmeln.

    http://fr.oceancampus.eu/tutoriel/3fS/la-recette-du-dentifrice

  21. Håkan Bergman

    Lars Mellblom #18

    Heter man Dupont har man teflonhud och bryr sig inte.

  22. pt

    Jag tycker det vore bättre om fru Lövin enbart ägnar sig åt miljöproblem, även om hon överdriver något, än att hon slänger ut 2 miljarder på klimathotet. Där kan man verkligen tala om pengar i sjön. De 2 miljarderna borde kunna användas bättre inom vård, omsorg och kriminalitetsproblem.

  23. #18 Lars Mellblom#

    Jo, det blev fel med nollorna. Det skulle vara 3 400 km3. Därmed blir det hela 0.085 gram plast per m², men ändå knappast tillräckligt för att promenera på.

  24. eon

    Mer förbud – EU är verkligen en ”one-trick pony”. Synd bara att kritik av EU eller ifrågasättande av fortsatt medlemskap (här eller i Storbritanien) inte tillåts av gammelmedia.

    Angående kartan så visar det väl samma sak som vi redan vet om miljöproblem; de är störst i utvecklingsländerna (här tycks det vara Kina, Indien, en del Afrikanska länder och syd-ostasien).
    Istället för att uppmuntra utveckling så försöker väst med klimat- och andra miljöhotsscenarion grusa möjligheten för fattiga länder att utveckla, vilket knappast skapar möjlighet för dessa länder att ta itu med verkliga miljöproblem (som vi i väst redan lagt bakom oss, som utsläpp av avföring, smog, avverkning av urskogar etc). Snälla miljörörelsen, sluta att vara en bromskloss för utveckling!

  25. Ingemar Nordin

    Ett skäl till varför de gröna organisationerna är emot förbränning av sopor, och att hjälpa utvecklingsländer att investera i sådana, är att det strider mot deras idéer om ”cirkulär ekonomi”. I en sådan skall allt återvinnas, inte brännas upp. Att det kostar mångdubbelt med återvinning – och med en dubiös miljövinst – är inget som bekymrar de gröna.

    https://www.altinget.se/eu/artikel/het-eu-strid-om-forbranning-av-avfall

  26. Jan-Åke

    Har någon här en susning om världshavens totala innehåll av plast och dess vikt ?
    Fiskens totala vikt ?
    Ang Lövins ”snart mer plast än fisk i haven”

  27. Guy

    Jan-Åke # 26

    Har det någon betydelse egentligen för jag tror att ingen kan räkna på det. Det finns i vilket fall som helst mera skräp i haven än vad som borde finnas där.

  28. tty

    #8

    Beträffande export av plastsopor till Kina så lär kinesiska regeringen nu ha stoppat den. Det fungerade så att man tog tillvara den plast som lönade sig att återvinna och slängde resten i närmaste flod.

    Så nu lär väl exporten skifta till länder med ännu mindre kontroll, typ Nigeria.

    Och enligt JÖK:en mellan L/C/MP/S så skall nu skatt på sopförbränning införas, så förmodligen kommer den att minska och mängden plast som kommer på villovägar från Sverige att öka i framtiden.
    Det utreddes för något år sedan men utredningen kom fram till att sopförbränningsskatt skulle få motsatt effekt mot den avsedda, så givetvis är det en angelägen reform för MP.

  29. Håkan Bergman

    Lösningen blir väl robotar med AI som sorterar soporna. Innan systemet är fullt utbyggt kan vi väl skicka soporna till GP och MP. Alternativt kan väl arbetslösa politiker och klimatbyråkrater sköta den enklare sorteringen.
    https://computersweden.idg.se/2.2683/1.713080/ai-fusk-sjalvskanning

  30. Håkan Bergman

    pt #22

    Ja snart finns det mera pengar än fisk i havet.
    Över till Kalifornien.
    https://www.youtube.com/watch?v=qcdNaajKExs

  31. ces

    Förra året visade en studie att upp till 95% av plastavfallet I haven kom från 10 floder (8 i Asien och 2 i Afrika). Med modern teknologi borde man kunna samla upp det och omvandla till något nyttigt istället för att ägna sig åt sugrör.
    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4970214/95-plastic-oceans-comes-just-TEN-rivers.html

  32. Olav

    Finns det någon som sett all denna plasten i haven som det vi hela tiden blir itutade skall finnas ?

    Givetvis inte då det bara är en skröna påhittad av miljöextremismen.

  33. Gunnar Strandell

    Problemet med att bränna plast är att plasten inte bara består av kolväten. Det finns tillsatser som kan generera skadliga ämnen om det inte görs rätt. Det är en av anledningarna till att EU förespråkar återvinning före förbränning och gärna betalar för att den ska genomföras. Samtidigt skeppas mängder av containers med varor från Asien till Europa, så insamlad plast kan åka nästan gratis på returresan. I USA läggs mycket plast på på deponier för eventuell framtida återvinning.

  34. Olav

    Jag ger mig katten på att all denna påstådda plast i haven med största lätthet skulle få plats i Vättern.
    Förmodligen skulle platsen inte ens uppta promillen av sjön.

  35. Anders

    #31
    Utmärkt idé! Och sedan modern sopförbränning – a la Dåvamyran, Umeå Energi – så det (bara) ryker (rent)!
    Detta sopvärmeverk lär haft massor av kinesiska besökare.

  36. Ivar Andersson

    #23 Lars Mellblom
    De klimathotstroende har läst Bibeln och där finns en berättelse om någon som gick på vattnet 🙂

  37. Ingemar Nordin

    Gunnar S #32,

    Nej jag tror inte att det är skälet till att EU föredrar återvinning istället för förbränning.

    ”Miljöpåverkan

    Vid förbränningsprocessen frigörs framförallt koldioxid och vatten. Rökgaserna består därför till 99,9 procent av sådana ämnen som normalt finns i luften, det vill säga kväve, vattenånga, koldioxid och syre. Den resterande delen utgörs av bland annat väteklorid, kväveoxider, svaveloxider och spårämnen.

    Genom ökade utsläppskrav, förbättrade förbränningsförhållanden samt bättre kontroll av avfallet har utsläpp av föroreningar från avfallsförbränning minskat betydligt de senaste decennierna. Exempelvis har utsläppen till luft av tungmetaller från avfallsförbränning minskat med nära 99 procent sedan 1985. Likaså har de samlade utsläppen av dioxiner till luft minskat från cirka 100 g till något enstaka gram under samma period, detta trots att man idag förbränner tre gånger mer avfall än 1985.”

    https://www.avfallsverige.se/avfallshantering/avfallsbehandling/energiatervinning/

    Skälet är ideologiskt att man siktar på det som de gröna lobbygrupperna pläderar för; cirkulär ekonomi som en ersättning för marknadsekonomi. Det är ju inte så att ”återvinning” inte har miljöskadliga effekter. Det blir alltid restprodukter.

  38. Eva

    #32 Olav.

    Googla 4Ocean.com och se deras bilder. Att havet blivit en soptipp och att djur skadas tror jag inte kan avfärdas. Speciellt farligt är många av de fisknät ”spöknät” som driver runt och där djur fastnar och dör.

  39. Håkan Bergman

    Ingemar N. #37

    Om man nu ska använda oljebaserad plast för engångsförpackningar får man väl se till att reglera vad den plasten får innehålla och följa upp det. Erfarenheten visar tyvärr att EU gärna hittar på regler men saknar förmågan att följa upp efterlevnaden, det är rätt talande hur bilindustrin hanterade utsläppsreglerna för dieselmotorer. Men nu finns det ju en bättre lösning, i.st.f. att använda plast framställd av en så värdefull råvara som olja eller gas, så borde man använda cellulosabaserade förpackningar, man får sluta att använda flis och pellets för energiproduktion, energin får man när man förbränner den använda förpackningen.

  40. tty

    #38

    ”Speciellt farligt är många av de fisknät ”spöknät” som driver runt och där djur fastnar och dör.”

    Helt korrekt. Det behöver väl knappast tilläggas att ingen av de åtgärder som Greenpeace/EU/MP/SNF etc etc etc ivrar för har den ringaste effekt på detta. Inte ens att förbjuda plastsugrör lär påverka fiskemetoderna särskilt mycket….

  41. Jan-Åke

    Guy 27
    Ja det har stor betydelse, om vi har en politiker som säger att det snart är mer plast än fisk i haven när det kanske är 70 000 ggr mer fisk än plast.

  42. #36 Ivar Andersson#

    Det ligger kanske något i det. Ett skifte bland de hållbarhetstroende från bibelns Jesus till Etanol-Jesus .

  43. Fredrik S

    tty #28

    Ja, de är märkliga miljöpartisterna. Kanske lite för mycket ekologiskt fullkornsris (storpack i plast) i deras riksdagsgrupp?

  44. #38 Eva#

    Bilderna på 4Ocean.com bevisar ingenting. Så ser det ut vid stränderna nära större städer i många U-länder. Den plast som driver omkring i oceanerna består huvudsakligen av mikropartiklar. Större plastföremål bryts snabbt ner till allt mindre bitar för att slutligen sjunka till havsbotten.

    4Ocean.com är bara en av alla förmenta välgörenhetsorganisationer som slår mynt av de hållbarhetstroende genom att sälja avlatsbrev i form av plastarmband för 19,99 £ styck, en variant av att donera till WWF för att rädda isbjörnarna. WWF är för övrigt en samarbetspartner till 4Ocean.com. Mer behövs inte sägas.

    https://shop.wwf.org.uk/products/4ocean-bracelet

  45. Bernt O

    Plastbitar, synliga för ögat är ett problem för sig men hur stor del av slitaget från syntetiska bildäck rinner ut i våra vattendrag? Redan om man räknar med någon futtig procent blir siffrorna skrämmande! Ett problem som sannerligen inte minskar med hypersnabba elbilar på våra vägar…

  46. Fredrik S

    Lars Mellbom #44

    He he, banden ska tydligen vara perfekta att ha när man surfar också eftersom de är vattentäta. Varför inte använda dem som bete på metkroken istället, så får fisken i sig skräpet direkt.

    Varför ska folk köpa deras skräp när de själva hävdar att det mesta är konsumtionssamhällets fel?

  47. Anders

    Helt OT, men ändå…
    Fick en tanke som jag vill dela med er fritänkare här på KU.

    När jag nyss rastade hunden under ett stjärnklart himlavalv nånstans i en boreal ödebygd, fick jag en stjärnsmäll rakt i nyllet. Visst är det väl otroligt märkligt att så få politiker berör frågan om urbaniseringens baksidor? Allt, t o m fantastiska kemikalier som CO2 och H2O, kan ställa till med riktigt stora problem ENDAST där vi klantarsel till Homo sapiens valt att tränga ihop oss i 100000-tal. Lös den knuten snyggt så blir allt frid och fröjd! Det mesta här i livet har med koncentration att göra, eller hur?

  48. Lars-Eric Bjerke

    #26 Jan Åke

    Ellen MacArthur Foundation lanserade 2016 påståendet att om trenden av plastföroreningar i haven fortsätter kommer vi att ha mer plast i haven än fisk (i vikt) år 2050. Du kan läsa om detta i deras årsskrifter. Länken till årsskrifterna:
    https://www.ellenmacarthurfoundation.org/our-work/activities/new-plastics-economy/2017-report

  49. Daniel Wiklund

    Det är inte bara plasten som håller på att översvämma jorden. Drogerna, knarket håller verkligen på att översvämma världen. Nästan alltid kopplad till grov kriminalitet. Men av nån märklig anledning finns det inte med i Miljöpartiets miljöpolitik. Knarket om nåt förstör miljön, och är definitivt inte förenligt med en hållbar livsstil.

  50. Håkan Bergman

    Anders #47
    Effekten av CO₂ påverkas inte av koncentrationen i marknivå, CO₂ har lång uppehållstid i atmosfären och blandas hela tiden ut. Effekten finns i den övre delen av troposfären där ökad CO₂-halt leder till minskad utgående infrarödstrålning. Den effekten är dock logaritmiskt avtagande så att varje fördubbling av halten ger lika stor temperaturhöjning, t.ex. om en ökning 280-560 ppm ger en viss temperaturhöjning så måste halten sen upp till 1120 ppm för att ge samma höjning en gång till.

  51. Olav

    Eva # 38.
    Du och alla ni som tror att hundratals kubikmil av haven fylls av plast måste väl rimligtvis själva ha sett någonting av detta???
    Är det SÅ illa som pk-media säger så måste väl båtpropellerna titt som tät slitas sönder av all plasten??

    Sorgligt att till och med på Klimatupplysningen så tror väldigt många av läsarna helt blint på miljöorganisationerna och miljöpartiet vad gäller deras allra värsta propaganda.

  52. Lars-Eric Bjerke

    51 Olav,
    Enligt Ny Teknik är det mellan 5 och 13 miljoner ton plastavfall och plastskräp som hamnar i haven varje år.
    Om man antar att 10 miljoner ton plastavfall hamnar i havet och en plastpåse (10 g) per kubikmeter sägs medföra att havet är ”fullt” av plast innebär det att just en kubikmil av havet fylls av plast på ett år (om jag räknade rätt på nollorna).
    https://www.nyteknik.se/miljo/sa-mycket-plast-flyter-omkring-i-haven-6913157

  53. Helge

    https://magasinetfilter.se/perspektiv/en-svarsmalt-historia/

  54. Daniel Wiklund

    Det är verkligen ett skriande behov av en global uppfostringsaktion. Människorna har aldrig syndat så mycket som nu. Vi kör bil, flyger, äter kött, skräpar ner både land och hav, köper alldeles för mycket nya saker, vi tränar syreupptagningsförmågan alldeles för lite, vi skiljer oss för mycket, för att nämna några saker. Predikanterna/prästerna har mycket jobb just nu. Det är nog dags att skapa en ny människotyp.

  55. eon

    #54 – De sista raderna i Bertolt Brechts dikt Die Lösung är en favorit för mig som fortfarande klingar sann om man applicerar den på nutida politik:

    ”By redoubled efforts. Would it not be easier
    In that case for the government
    To dissolve the people
    And elect another?”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Die_L%C3%B6sung

  56. Göran

    Plast eller sopor är ett stort problem i många delar av världen. I indien är det vanligaste sättet för ett hushåll att göra sig av med sopor att helt enkelt elda upp dem.

    Hur vore det om de miljarder som läggs på battericyklar i Sverige användes till att först undersök om det går att samla in hushållssoporna och elda upp dem i ett kraftverk och producera el åt indierna. Går det att göra ekonomiskt? Det skulle var av stor nytta för indierna, än att en massa korkade svenskar ska fara runt på en battericykel.