Världen vaknar

Sakta men säkert inser allt fler det fåfänga och samtidigt katastrofalt dyra i att försöka begränsa utsläppen av växthusgaser. Nedan en artikel ur dagens Wall Street Journal.

WSJ 100430

I Australien meddelade premiärminister Kevin Rudd att regeringen skrinlägger planerna på att införa ett handelssystem för utsläppsrätter till 2013. Han skyllde naturligtvis på oppositionen och svårigheterna att komma överens. Dagen efter stämde Penny Wong in med att det är bättre för Australien att vänta tills Kyotoprotokollet går ut, för att ha ”greater clarity”.

Kevin Rudd har tidigare varit en mycket varm förespråkare av handel med utsläppsrätter. År 2007 sade han att klimatförändring var ”vår generations stora moraliska utmaning” och demoniserade samtidigt dem som försökte ifrågasätta vetenskapen. I november förra året sade Rudd att det vore en absolut politisk feghet att fördröja införandet av cap-and-trade-systemet.

Nu försöker visst Rudd svamla bort sin kovändning genom att prata om hälsovårdsreformen, samtidigt som han vidhåller att klimatfrågan fortfarande är en av de viktigaste frågorna för regeringen.

Den stora frågan är: när vaknar svenska politiker?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf L

  Du är då uppe tidigt, Maggie.
  Svenska politiker kommer nog att hålla samma tonläge fram till valet. Sen dör frågan hos de partier som får regeringsmakten. Just nu är det valrörelse och man vill inte ändra position i någon fråga där man inte kan bedömma hur det det påverkar stödet i höst. Vore jag politiker skulle jag nog resonera likadant.
  Särskilt Alliansen har lite att vinna på att göra en reträtt. Dom vinnner inga v(pk) väljare, inga mp väljare och kan få över några enstaka socialdemokrater, men de kan förlora många do goders som går över till mp.

 2. Peter Stilbs

  Svenska politiker nämner allt mer sällan ” klimat* ” – man har sett Mona Sahlin i debatt med Fredrik Reinfeldt där hon nämnt det, och FR inte ens fortsatt i det spåret.

  Frågan är väl om allt bara dör ut och man låtsas om inget, eller om man gör en tillnyktrad helomvändning. 

  Mer skatter på fossilbränslen kommer i vilket fall, och dyrare kommer de också att bli, utan politisk inblandning.

  Men man kanske slipper allt overkligt prat om följder av något som förändrats mindre än 0.01 grader per år under förra seklet. 

 3. För svenska politiker finns just nu föga hopp. Endera är de miljöpartister, med stora framgångar i opinionsundersökningarna, eller också försöker de överträffa miljöpartisterna i miljöfundamentalist. I Sveriges riksdag sitter just nu ett Miljöpartiet Original och sex Miljöpartiet Kopia.

 4. Kalle

  Även miljöpartiet verkar ändra betoning, senast när Wetterstrand försvarade bensinskattehöjning i SVT så talade hon om att vi måste gå över till andra bränslen i våra bilar, för att ”vi måste ju köra bil och när nästa oljepris-chock kommer om något år så har vi inga alternativ och då drabbas bilisterna än värre”

 5. Labbibia

  Kalle # 4
  Där ser man vilken smutsig retorik de kör med, Miljöpartiet.

  Om det skulle vara så att oljepriset stiger så finns det ju ett busenkelt sätt att se till så att inte vanliga människor, beroende av bilen som vi är i detta glesbyggda land, drabbas.
  Ledtråd….. på besinpriset som just nu är ca 13,50/ litern, är mer än hälften skatt……..

  Miljöpartiet skulle kanske börja jobba för en renare retorik? 😉

 6. Bertel

  Kale#4

  Gjorde exakt samma iaktagelse när jag tittade på agenda i går.Det är istället Maud och Andreas Carlgren som har mer tydligt pratat om koldioxidutsläpp när de har diskuterat bensinskatt och specielt när de har hänvisat till skatteväxling.
  Wetterstrand tog inte ordet skatteväxkling i sin mun så vi kan vara säkra på att någonting har hänt hos plitikernas agenda ang AGW-frågan.

  Bra jobbat alla ”bespåttade skeptiker”,fast debatten är inte slut. 

 7. Bim

  Vi får väl hoppas att det inte går allt för fort med lappkastet. Då får jag ju inte en spänn från Big Oil längre.
  Och inte får man tjöta på TCS  heller.
   Men det var ju kul så länge det varade.

 8. Att Cap and Trade försvinner från många länders agenda är en enorm framgång! Hurra! Cap and Trade var ju en hörnsten i hela scammen
  Nu finns inga pengar att hämta längre och då hittar Al Gore och hans gelikar på nåt annat. Fast Al Gore blir nog inte nån frontfigur längre, hans förtroende är förbrukat.

 9. Göran

  Lit OT; Röd-gröna röran ska höja alla möjliga skatter på transporter, vilket medför att alla kostnader läggs ut på ”Svensson” i slutändan. ”Full kompensation” enligt MP är höjning av reseavdraget. Men, för delar av landet där kollektivtrafiken är obefintlig eller mkt dålig, är resor till och från jobbet bara en del i hur bilen används. Det är lite lustigt, faktiskt, att se hur MP gör allt för att avfolka de bygder de säger sig värna om i sina utopiska framtidsrömmar.

 10. Slabadang!

  Vetenskräpsredaktionen!

  De är så korrumperade av klimatalarmism så de uppträder som om de vore ett enfrågeparti i frågan.De har kört en egen valkampanj under flera år.Förljugna ohederliga partiska manipulativa och utan proffesionell heder. Är de något som gjort mig förbannad i klimatfrågan så är det SVT. Det kommer en efteräkning till SVT som de ännu är helt olyckligt omedvetna om. Det kommer en debatt om public sevice på helt nya villkor och med nya argument i vilken SVT redan grävt sin egen grav. När tittarna väl blir medvetena om hur korrupt nuvarande PS system är så kommer det att hända grejer!
  Håll i er!! Det går faktiskt att skydda public service från den vanvårdare den har i dag.

 11. Håkan R

  När den politiska retoriken gradvis tonas ned från klimatkris till resurshushållning, IPCC:s betydelse minskar och Cap and Trade begravs, lär följande hända.

  Media går vidare mot nya djärva mål(katastrofer), ingen kommer någonsin att göra avbön.

  Bilden av klimat(hots)skeptikern som en paranoid dysfunktionell miljöförstörande vetenskapsfientlig egoist kvarstår.

  De forskare vilka betett sig som fnask kommer fortsatt sitta i det vetenskapliga förarsätet men med ny färdriktning,
  de som hamnat på ”svarta listan” kommer att betraktas som negativa och opålitliga.

  Stunden för ”Vi hade fel ni hade rätt” kommer aldrig någonsin att inträffa.

 12. Labbibia

  Slabadang # 10
  Jag håller med dig till 100%.
  SVT:s agerande har varit/ är oförlåtligt. Hela ”public service”-konceptet måste ses över i Sverige.
  Kanske det enda positiva som kommer ut av hela scammen.

 13. ”grön dumbom” lär iaf inte vakna på länge, dom får naturligtvis även in genustramseriet i frågan. Män är konservativa och kvinnor är nytänkande=Män är ”klimatfiender” och kvinnor är ”klimatvänliga”, Jakob Dalunde har verkligheten klar för sig.
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article7048072.ab

 14. Mats Jangdal

  Politikerna har redan vaknat, men de väljer att låta klimatfrågan somna in. Passiv dödshjälp har ju just förklarats tillåtet i Sverige. De kan sin Machiavelli, hastiga förändringar i ledarens position skapar bara förvirring och motstånd.
  Att sedan CO2 -skattekaramellen är för god för att spotta ut är en annan femma 😉

 15. Bertel

  Slabadang #10

  Jag har samma uppfattning(så det blir inte mycket till debatt) men jag skulle ändock vilja ha kvar public service värda namnet.
  Hur man skulle gå till väga,har jag inga svar på.

  Lite OT.
  För ca 35 år sedan hade jag en arbetskamrat som var aktiv inom Amnesty.Jag var på några fester som han och hans kompisar anordnade och där fanns folk från Amnesty,Greenpeace,rödstrumpor(nuvarande feminister),”Miljömuppar” med jordskor(Blivande Miljöpartister/Vänsterpartister,då var dom kommunister/ledare för natursyddsföreningar mm,mm men vad som slog mig då att det fanns så många journalister eller journaliststuderande på dessa fester och att de var så orienterade/målmedvetna(vilket är inte fel) att nå makt och inflytande samt ”överens” om det mesta.Intresset för sakfrågor var för dem endast ett medel att få makt och inflytande(Jag som var väldigt egangerad  i missbrukarvård tyckte att de flesta var hycklare.)
   
  Nu är detta endast några enstaka iaktagelse av mitt liv men jag tror att samma typ av vänskapskretsar lever vidare i dagens mediala elit.Rätta mig,ifall jag är helt ute och cyklar. 

  Ps.Tjejerna med jordskor brukade jag bäst komma överens med,framåt småtimmarna efter ömsesidig intag av rövin.Ds

 16. Mats J, du har rätt på alla punkter, och på ett litet hörn skall vi vara glada där: Att det monomana malandet av ren skär och koncentrerad dumhet kommer att minska och till slut upphöra.

  De som slutar sist är de som varit mest väck i frågan (och det är ju inte allt för svårt att gissa var dessa återfinns)

  Men vi bör inte släppa taget för den skull, precis som du säger är samtliga av dem mycket glada i skattekaramellen, och att publikt vidgår att man ändrat uppfattning (eller än värre: haft fel) i en stor och central fråga  kommer förstås aldrig att ske.

 17. Olaus Petri

  Bertel, det är säkert sant det du skriver. Journalisthögskolan och SOPIS har ju mer eller mindre ett professionellt ethos som säger att ’man skall vilja förändra världen’ och ’motverka orättvisor’ aka USA och borgerligheten, alltså snarlikt det ovetenskapliga förhållningssätt som har övertaget inom den röststarka delen av genusgedarmeriet. (PÅ senaste föräldramötet såg jag att min sons lärare hade i uppdrag att ’genusspana’. Det du!)
   
  Att dagens mediaeliten är relativt åsiktskonform har förstås sin grund i dess tid som objektiva världsförbättrare på 70-talet, låt vara att jordskor och andra medmänsklighetsattribut har tagits över av Gudrun Sjödén, åtminstone hos den kvinnliga delen. Det billiga rödvinet har förstås också bytts ut mot grand cru. Man måst ju få unna sig lite.

 18. Intressant att en åklagare i Virginia nu skall kolla till vad Michael Mann gjorde med en halv miljon dollar i klimatanslag för dryga decenniet sedan.

 19. Olaus Petri

  Jonas, den där åklagaren vet inte vad det kostar att hålla ungarna med hela och fina hockeyklubbor. Det är omannskligt att inte unna Mann lite extra pengar på fickan. 😉

 20. Ironman

  Bertel; 15 ”vad som slog mig då att det fanns så många journalister eller journaliststuderande på dessa fester och att de var så orienterade/målmedvetna” Exakt också mina erfarenheter. Dessutom såg många av dessa ”ytliga bekanta” enligt egen utsago, framför sig karriärer i komunala verksamheter, samt i myndigheter av typen, Vägverket, miljödepartementet, skattemyndigheten och liknande maktfullkomliga ”småstater i staten”  Är det konstigt att vi nu har en situation där myndigheter och politiker med berått mod kör över den enskilde?

 21. Bertel

  Olaus Petri

  Mycket välformulerad svar.Tack.

  Det som var så slående och i viss mån skrämmande,var att dessa unga människor från sopis(min dotter gick den för ca 5 år sedan och bekräftar bilden du angav)och journalisthögskolan var så makt orienterade men inte intresserade jobba bland ”folket” med sin övertygelse.

  Sen det här med genus(människan är könlös social varelse men trots detta är det män som förtrycker,men hallåååå?,vi är ju könlösa,vi människor,det finns inga män eller kvinnor utan människor) tar priset i tokeriet inom politiken och att den har nått tom ditt barns undervisning är bara att beklaga(genusspana?).

  OT.
  Om jag får själv(frun har ibland vetorätt,ifall morgonsolen gör sitt intåg?) bestämma,blir det single malt(dom riktigt goda stör balansräkningen i hushållskassan och inhandlas glesare) men rödvinet har blivit ack så mycket godare(att man fick ner Rio Tinto mm är ett mysterium) som du så bra påpekade.
  Vad jag kan sakna från den tiden,är att varje fest var en liten äventyr,men i dag vill man inte äventyra den goda stämmningen mellan mig och min kära hustru :). 

 22. Det är inte lite nådigt hur genomkorrumperad denna klimatsvängen har blivit …

  Läs här om CCX (Chicago Climate Exchange) och vilka som försöker skumma av grädden på toppen

 23. Bertel

  Ironman#20

  Jag utgick från mitt kanska snäva perspektiv om vänskap mella dessa två grupper dvs de som jobbade idièlla organisationer(ofta socionomer) och sen journalister(dagens mediaelit).Kul att du hade samma uppfattning/iaktagelse.

  Jag tror att du har helt rätt att väldigt,väldigt många sitter i dag i maktpositioner,utom ovannämda,i många myndigheter som självklart påverkas av deras egen agenda/åsikt.

  Nu får vi ”skörda” det som såddes på sjuttiotalet. 

 24. Bertel

  Jonas N #22

  Såg bara filmen,vilken var informativ och rolig.Läser länkarna efter helgen.

  Ha en trevlig Vappen(Valborg) som man säger på finlandssvenska.

  Ps.Utan dator i två dagar…hmmm…är beroede av denna blogg,så det blir en liten avgiftning.
  Får kompensera detta med intag av alkoholhaltiga drycker och bastubad och ev lite mat,vid sommarstugan 🙂 .Ds

 25. Anders L.

  Jonas #18,

  ”Intressant att en åklagare i Virginia nu skall kolla till vad Michael Mann gjorde med en halv miljon dollar i klimatanslag för dryga decenniet sedan.”

  Och det är minst lika intressant hur klimatskeptikerna flockas kring ärkekonservativa karriärister. I det här fallet en man som uppenbarligen ogillar sexuella minoriteter, miljövård och USA:s nya federala sjukvårdsreform (utöver ifrågasättandet av Michael Manns forskning), och som inte har några betänkligheter mot att spendera skattebetalarnas pengar på egna älsklingsprojekt av detta slag.

 26. Johan M

  …och därför spelar det ingen roll om han hittar något eftersom han är en elak jävel.

 27. Olaus Petri

  Anders L, frågan är om inte kristna republikaner nästan är lika farliga som CO2?

 28. Slabadang!

  Olaus och Bertel!
  Ni kan vara trygga i att det kommer en förändring både i VAR och HUR och på vilka villkor debatten om public service sker. Debatten skall föras av de som berörs och behöver den och inte av den som levererar skiten.

  Det kommer mycket konkreta förslag på hur public service skall levereras granskas och på vilka villkor. Det handlar om så enkla saker som RÄTT och FEL!! Jag trampar upp stigar och röjer vägen och tar fram både analyser och bevis på att SVT är ett rent missfoster med egen agenda driven av sitt egetintresse. Är det nåt jag ska lyckas med innan jag sätter pipen i vädret så är det demokratins och yttradefrihetens fortsatta säkerställande. Public service spelar en oerhört viktig roll i sammanhanget en roll som SVT tillåtiti föruttna och förtvina i sina händer till oigenkännerlighet. Jag vet var problemet ligger och skall visa upp det tydligt synligt för var och en.
  Bakom alla rökridåer policys kulisser undanflykter finns en enkel tydlig förklariung till sakernas tillstånd.

 29. Anders L – mycket skarpt  argument, så skarpt att jag helt missade ifall du ville ha ngt sagt! Ville du det?  

 30. Bertel

  Slabadang#28

  Tack för info.
  Nu skall jag tillföra lite  koldioxid för växtligheten på min väg till stugan.

  Glada vappen till dig.

 31. Bertel #15  Infiltrationen av media på 60-70 talet från vänstersidan var mycket påtaglig.  Inte ens barnprogrammen gick fria. Idag är det ”melonerna” som står för infiltrationen. Jag tycker mig märka en tendens till att vänster och gröna viger en stor del av sitt liv till ”saken” medan vi andra har andra mål

 32. Olaus Petri

  Trevlig Valborg alla! Jag ska jag roa mig med att släppa ut kallsvettig CO2 över deklarationsblanketten. Oerhört kul och givande.

 33. Trevlig Valborg på er samtliga! Elda bara CO2-neutrala brasor!

  (tändvätska är samma sak som att döda planeten)

 34. Olaus Petri

  Är uppeldad bokföring CO2-neutralt? 😉

 35. Vi får räkna med ökade priser på fossil energi.  Obama blir nog tvungen att stoppa oljeborrningar som planerats.  Oljekatastrofen i M. Gulfen kommer att knäcka BP, som utpekas som ansvarig .  Kolet har redan fördubblats i pris på ett år. Risken nu är att politikerna gräver ner oss i vindkraftträsket. Vattenfall redovisar skador i fundamenten på deras havsburna vindparker, som kommer att kosta miljarder att reparera. Finland går före med kärnkraft för att slippa rysk utpressning.
  Energifrågan är och förblir avgörande för välstånd och säkerhet.

 36. Slabadang!

  Bubbel lax och sill!

  Dags att fira årets halvglobala uppvärmning! Jag ska speciellt noga beundra och studera bubblorna i skumpan och fundera över alla de
  fantastiska nyttor och nöjen de ger oss! ”Den glada änkan” med bubbllor eller den avslagna utan dagen efter får för mig symbolisera skillnaden mellan realister och alarmister. Det är farao så mycket roligare att vara realist!

  Skål på er!!

 37. Håkan Bergman

  Slabadang #36
  Kom ihåg att man kan ha precis lika roligt med Trocadero och Renat. Har den fördelen också att man kan spara ett par flaskor Trocadero till nästa dag och alltså ha bubblor kvar. Ha en bra valborg!

 38. Les Miserables

  Jonas 22#
  Korrupt var ordet. Vilka har satsat och tjänat på kriserna på Island , i Grekland, och på Irland.   Ja inte är det medborgarna i dessa länder – de får snällt betala notan för bedrägerierna.
  Själva har vi politiker som inte kan visa sin vilja nog att handla med luft. Patetiskt !
  Men kan man gå på att hjälpa amrisarna att föra krig i Afghanistan, och dessutom betala för det såväl personellt som materiellt så finns det ingen ände för vad man kan göra för våra pengar. Skall vi vara i Afghanistan så skall vi ha minst lika bra betalt som Blackwater, dessutom så skall US naturligtvis tillhandahålla materielen, fordon, helikoptrar, vapen och ammunition utan kostnad för oss skattebetalare.
  Vet hut politiker- dubbelt hut !

 39. Christopher E

  Anders L;
  ”Och det är minst lika intressant hur klimatskeptikerna flockas kring ärkekonservativa karriärister. I det här fallet en man som uppenbarligen ogillar sexuella minoriteter, miljövård och USA:s nya federala sjukvårdsreform (utöver ifrågasättandet av Michael Manns forskning), och som inte har några betänkligheter mot att spendera skattebetalarnas pengar på egna älsklingsprojekt av detta slag.”

  Tänk vad vad politiskt korrekt man kan vara på din vänsterkant, Anders. Du är i alla fall konsekvent. 😉

  Din tolkning av vad som stod i Jonas länk är totalt enögd och skruvad. Du har inte ens funderat på om några av Cuccinellis åsikter i Jonas länk har en rimlig motivering.

  Låt oss se. Han behöver inte alls ogilla sexulla minoriteter. Var stod det? Han vill göra reservationer i anti-diskrimineringslagstiftningen. Det kan helt enkelt röra sig om att förhindra att lagstiftningen mot diskriminering bakbinder arbetsgivare från att utestänga sexuella minoriteter från de yrken där detta inte lämpligt. Ogillar miljövård? Var stod det. EPA (USA:s ”naturvårdsverk”) förklarar ju gaser som utgör grunden i fotosyntesen, basen för nästan hela biosfären, som ”föroreningar”. Det är skäl nog att vara kritisk mot dem. Ifrågasätter sjukvårdsreformen? Varför skulle man inte få göra det? Den ogillas ju av bortåt halva befolkningen och även vissa av dem som ser brister med nuvarande system tycker inte att reformen är någon vidare förbättring. Och slutligen, om Mann använt en stor summa skattepengar på ett oförsvarbart vis, är det korrekt av Cuccinelli att föreslå att detta utreds. Det är en skyldighet mot skattebetalarna.

  Och varför är det fult att göra karriär i vänsterögon? Gäller det vänsterkarriärister också?

 40. Torsten Wedin

  Christopher E:
  Debattera inte med Anders L. Han är förlorad i en religiös AGW-värld.
  Det går inte att få honom att tänka.
  /Totte

 41. Torsten Wedin

  Tillägg:
  Jag har i alla fall givit upp tanken att få Anders L att ”tänka klart”.
  /Totte

 42. Torsten Wedin

  Och till syvende och sist beror ju det på att Anders L inte är smart.
  /Totte

 43. magnus

  Jonas N#33

  ”tändvätska är samma sak som att döda planeten”

  Framför allt är det fusk 🙂

  Trevlig helg på dig med!

 44. ThomasJ

  Jonas N #22: Tack för den länken – ph**n the scam har i sanning (redan) ett järngrepp om i princip allt. Frågan reses naturligtvis på vilket sätt ska hela denna megastora/-omfattande hydra bevisligen kunna, dels avslöjas och dels hur ska de bakomliggande personer ansvarsställas? Vilken/vilket domstolsorganisation / organ öht. finns där…? FN med alla ’sina fina’ organ’ är genomkorrumperade, EU och dess medlemsländers egna [rätts-] organ likaså, ex. korruptionen inom Gbg ref. Uppdrag granskning häromdan, vilket på intet sätt är unikt, tvärtom.
  Jag vänder ’sten efter sten’ [politiskt] och under varje ligger minst två ’nya’ stenar, under vilka ligger… osv…, inga av vilka är speciellt ’trevliga’ [milt sagt] att undersöka resp. borra/gräva i.

  Dé é ju som man helt förlorar[t] fotfästet & ’svävar’ i ’något’ där inga s.a.s. fasta punkter [typ lagstiftning/utövande] finns, till vilka förtroende ska kunna skänkas.  
  ”Makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut” [Lord Acton ~ 1840] – fortsatt gällande!
   
  Mvh/TJ

 45. Christopher E

  Totte,
   
  Tack för stödet, men jag utgår nog från att Anders L är smart ändå. Han har bara en helt annan politisk uppfattning och ideologi än jag. Och ibland när ämnet glidit iväg från klimat har han skrivit några riktigt insiktsfulla och bra saker. Det finns hopp.
   
  Trevlig Valborg på er alla. Här ösregnar det nu så det blir inte mycket eldande och firande. Men här på mellersta västkusten är inte Valborg en viktig helg ändå, det är påsken då det eldas osv. Annat var det när jag växte upp vid Mälaren.

 46. Christoffer E#45
  Kul iaktagelse, på västkusten har alltid påskelden dominerat medan majbrasan har större tyngd på ostkusten, åtminstome i stockholmstrakten. Västeuropeiska influenser på sveriges framsida och lite mer hedniskt på ostkusten? Eller tvärtom?
  Dom etnologiska färdigheterna har uppenbarligen bemossats! 🙂
   

 47. Stickan

  Det är en praktisk fråga. Oftast  är det helt enkelt försent att elda rishögar på valborg här på västkusten. Savsurt ris brinner dåligt.

 48. Vad är sanningen om den amerikanska oljeläckan?
  Naturligtvis är det inte bra när sådant händer  men vad gör svensk media av det hela?
  Svt och tidningarna basunerar ut detta som en av dom största  miljökatastroferna någonsin.
  Jag får en känsla av att det handlar om genuin vänster/kommunistpropaganda. Och naturligtvis eftersom det rent geografiskt är ett USA-problem jublar USA-hatarna.
   
  Man vill helt enkelt ha det till att det finns tre hot  mot klotet:
  Olja
  Koldioxid
  Kristna republikaner over there
   
  + naturligtvis MacDonalds och Cocacola
   
  ”samma kommunister hör som där”
   
  Men, opinionsunder(s)ökningar till trots, det sorgliga rödgröna pissgänget kommer att få sitta på ytterligare 4 år på avbytarbänken, något annat finns inte.
   
  Nej, nej, nej, dom köpta opinionsistituten; tro dom inte!
   
   
   

 49. Steve

  Visheten med vilken världen styrs:  Iran blir medlem av FN:s Commission on the Status of Women, fyra år framåt.  Valet var enhälligt, dvs varken USA eller EU vågade invända.  (Eller i bästa fall: ”orkade inte bråka i det här meningslösa sammanhanget.”) 
  –  Men visst har kvinnor inflytande i Iran:  ”Kvinnor som inte klär sig diskret nog, leder unga män på villovägar, kvaddar deras kyskhet, och sprider hor i samhället, och detta leder sedan till jordbävningar”, sade den högt aktade klerken Hojatoleslam Kazem Sedighi.
  –  Det här är 100% off-topic.  TomasJ # 44 orsakade mitt utbrott. 
  http://www.foxnews.com/world/2010/04/29/elects-iran-commission-womens-rights/

  –  Och det värsta är att nu kan jag inte sluta:
  The Telegraph, April 27:    Brig Hossien Sajedinia, Tehran’s police chief, said a national crackdown … would be extended to women who have been deemed to be violating the spirit of Islamic laws.
  –  He said: “The public expects us to act firmly and swiftly if we see any social misbehaviour by women, and men, who defy our Islamic values.
  –  In some areas of north Tehran we can see many suntanned women and young girls who look like walking mannequins.
  http://planet-iran.com/index.php/news/15571

 50. Jay

  ”Det kan helt enkelt röra sig om att förhindra att lagstiftningen mot diskriminering bakbinder arbetsgivare från att utestänga sexuella minoriteter från de yrken där detta inte lämpligt”
  Öh? Vilka yrken skulle inte vara lämpliga för ”sexuella minoriteter”`?
  Läste jag rätt, skulle det vara ett argument för något bra?

 51. Här är en annan bra WSJ-artikel om betydelsen av ClimateGate: Försöken att ’stänga ner läckor’ (plug the leak) som misshagliga forskningsstudier, mätningar och forskare utgör

  (Inget sensationellt nytt för många här, men väl sammanställt och presenterat i mainstream media)

 52. Inge

  Jag tror Håkan i #11 har till stor del rätt. Att följa makten och pengarna är aldrig fel och de har ju varit lojala mot majoriteten, det har däremot inte skeptikerna. Det är för många som gjort fel och då går det inte att straffa någon. Från vissa media kommer dock nog en ordentlig avbön men huvudsaken är att klimatologin som vetenskap hamnar rätt. Det gör den säkert men det kommer att ta tid, först ska de nu ärade gå i pension så att de slipper stå till svars. Historien kommer dock för lång tid att berätta om denna urspårade tid och det blir en långsam, pinsam historia att smälta.

 53. Lars C

  OT
  På tal om uppvaknande så ska det bli intressant att se vad oljeolyckan i gulfen får för spinn off effekter. Obama har ju stoppat all ny utvinning till havs i väntan på utredning. Men det som slår mig mest är ersättningsfrågan. BP kommer att få stå för rubbet själva, kul för Svanberg! Lär bli rätt dassig bonus i alla fall. Nu vet jag inte exakt hur allt hänger ihop, har inte läst på alla detaljer, men vad jag förstår så kan det ta mycket lång tid att få stopp på flödet. Undrar hur många nollor slutsumman får? Nu till pointen, resultatet kommer att få oljebolagen att börja räkna på fingrarna och vem vet, kanske de följer Exxons exempel med storsatsning på alger. Kanske kommer detta att bidra till en något tidigare avveckling av oljan än vad det annars skulle blivit.

 54. Christopher E

  Jay #50
   
  Nu hamnar vi långt från väder, Anders fel, och mitt…
   
  Det skulle till exempel kunna röra sig om när en religiös församling behöver anställa en vaktmästare, och den sökandes läggning inte är acceptabel enligt deras tro. Om de tvingas anställa denne, kränks deras tro. Alternativet är att den sökande kan känna sig kränkt om denne avvisas. Eftersom fler personer drabbas, kan det vara försvarbart att reservera församlingens övertygelse i första hand. Vi hade något besläktat fall i Sverige där det gällde en församling och en sökande med helt annan religion, minns inte hur det gick.
   
  Det går säkert att hitta bättre exempel, det är inget ämne jag funderar något vidare på, jag bara föreslår att det inte är självklart i diskrimineringsfrågor att en grupp alltid ska få företräde, vilket hypotetiskt kan ha varit Cuccinellis invändning utan att han för den ogillar någon grupp. Jag har inte heller själv någon speciell övertygelse i frågan.
   
  Ett riktigt skruvat exempel skulle vara en fårbonde som tvingas anställa en zoofilist… synd om bonden som får fängelse/böter, men mest synd om fåren… 😉 (fast zoofilism har förstås inget lagskydd..)
   
  Nu släpper jag detta på denna bottennivå och ägnar mig åt väder igen… 🙂

 55. Christopher E, Jay, Anders L  mfl

  Ffa är det väl helt irrelevant vilka projiceringar Anders L klarar av att hitta på rörande ’hurdana skeptikerna är’ och vad dessa har för andra konstiga egenskaper i Anders L:s föreställningsvärld. Jag tyckte tvärtom att hans associationer var riktigt roliga. Inte som exempel på ’hurdana de blint troende AGW-relgiösa är’, utan bara på hur en enskild bland dessa resonerar. Där finns ju många andra roliga exempel bland de övriga, och det är ju inte Anders L:s förtjänst!

  😉

 56. Les Miserables

  Lars C 53# Du resonerar som du är avlönad av stat eller kommun. För att täcka förlusterna från denna oljekatastrof så måste de naturligtvis pumpa upp mer olja från annat håll för att upprätthålla ett vettigt cash flow. F.ö skulle olyckan aldrig ha hänt om inte oljebolaget sparat 500 000  dollar på att inte 
  se till att det fanns en säkerhetsavstängning av den typ som är obligatorisk på Norska plattformar.  Genom lobbying i congressen så stoppades ett på planerat lagkrav på detta.
  Ännu ett bakslag för corporate america.

 57. PD.

  Jay. Så du tycker på fullt allvar att pedofiler ska få jobba på dagis?
  Jamen dom tycker ju om barn eller?
  PD.

 58. Les Miserables

  http://edition.cnn.com/video/?/video/us/2010/05/01/johns.oil.who.cnn
  ”komplettering till #56#”

 59. magnus

  Les miserables
   
  Genom lobbying i congressen så stoppades ett på planerat lagkrav på detta.Ännu ett bakslag för corporate america.
  möjligtvis också ett bakslag för tanken på ”free market environmentalism” eller vad det kallas.

 60. Steve

  Hyckleri är den tribut som lasten ger dygden, konstaterade LaRochefoucauld.  Utifrån detta reflekterar Roger L Simon (”Hollywood-apostat”, dvs icke-PK) över Al Gore’s inköp för nära nio miljoner dollar av ett mansion i Montecito, CA, en plats dit Hollywoods crème de la crème drar sig undan när Beverly Hills’ nouveau riche blir alltför många och vulgära.
  –  Simon rubricerar:  ”Has Al Gore given up on global warming?” Dags att gå över till realkapital?
  –  Gore’s polare Richard Sandor har just har sålt sin kontrollerande andel av Chicago Climate Exchange (CCX) för 606 miljoner dollar.  Andra stora aktieägare tänker också sälja.  Gore too?  Simon vet inte. Men det är en intressant fråga!
  –  Företaget CCX är registrerat på skatteparadiset Isle of Man.  De 606 miljonerna blir därmed skattefria för Sandor.  Och Gore är naturligtvis inte mindre smart han.
  http://pajamasmedia.com/rogerlsimon/2010/05/01/has-al-gore-given-up-on-global-warming/

  CCX is owned 10% by Goldman Sachs (GS) and 10% by Generation Investment Management (GIM). Al Gore is chairman of Generation, and David Blood is CEO. The pair has given the company its nickname, ”Blood and Gore.”
  –   The exchange trades in emissions of six gases: carbon dioxide, methane, nitrous oxide, sulfur hexafluoride, perfluorocarbons and hydrofluorocarbons.
  –  CCX started trading in October 2003, prior to the commencement of trading in the European Union through the ETS system.

 61. ThomasJ

  Kan bli vissa ’svårigheter’ att få HELA världen att vakna, kolla in ’världspresidentens’ senaste här:
  http://newsbusters.org/node/38375

  Mvh/TJ