Världen håller på att gå under

David Sundin

”Världen är på väg att gå under”, ja det är i alla fall David Sundin övertygad om. Det är dessutom fakta och ingen åsikt enligt honom. David Sundin är en av programledarna för underhållningsprogrammet ”Bäst i test” på SVT. Självklart kan han inte sägas represtera SVT på Twitter men det säger kanske ändå något om vad som är anses vedertaget på hans arbetsplats. Ni ser ju också nivån på Twitter som tyvärr är väldigt vanlig bland dem man kan ana är åt det rödvänstra hållet politiskt. Här kallar han kritiska röster för ”stolpskott” och Humle och Dumle Trump. Han ska tydligen vara komiker men det här är knappast särskilt roligt.

David Sundins tråkiga kommentar började med en artikel på SvD där Hemköps VD fick berätta om sitt nya bonussystem. Den som köper färsk frukt, grönt och vad kedjan kallar veckan vego får dubbla bonuspoäng. Detta för att styra kunderna till mer hållbar konsumtion. Hemköps VD, Simone Margulies, säger till SvD att ”bakgrunden till det nya bonusprogrammet bland annat är forskning som visar att en tredjedel av världens klimatutsläpp är kopplade till livsmedelsindustrin.”

33 procent av utsläppen av växthusgaser ska alltså komma från matframställningen enligt Simone Margulies. Jag tycker det verkar som att just maten har framställt som att ha en allt större påverkan med tiden och inte minst kött.  För inte så länge sedan var det väl 25 procent som gällde.

Nåväl, två riksdagsledamöter protesterade mot Hemköps nya bonussystem genom att skriva att de inte tänkte handla där mer, det var allt, men det räckte alltså för att bli kallade stolpskott och Humle och Dumle Trump och en hel del annat i kommentarfältet under tråden.

Men hur kan det komma sig att en komiker från SVT anser sig ha rätt till dessa överord både i sak och person? Jag tror att det handlar om flockmentalitet och en ängslig önskan om att hålla sig till de ”rätta” åsikterna och att vilja visa andra var man står i vissa frågor. Det är det nervösa stämningsläget som brukar kallas svenskt konsensus.

Jag hittade den här intressanta essän på Timbro, ”Dagens aktivister är som tagna ur Orwell” av Inger Enkvist. Hon skriver:

”När aktivister kräver att statyer ska tas bort och namn på gator ändras är detta som taget ur Orwell, eftersom det visar att man vill kontrollera nuet och framtiden genom att behärska det förflutna. Det är inte fråga om vad som är sant utan om att sopa bort allt som påminner om att det funnits andra sätt att tänka än dagens, när det gäller genus, klimat eller multikulturalism. Kunskapen om vad som skett minskas också genom att skolans historieundervisning tilldelas få timmar och dess innehåll förändras, något som debatterats i Sverige under det gångna året. Andra svenska exempel är att regeringen kräver ideologisk följsamhet i fråga om genus, klimat och multikulturalism för att komma i fråga för stöd till kultursektorn och till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.”

Det är klart att det skapar en ängslighet om man förväntas visa upp en ideologisk följsamhet i vissa frågor och då inte minst klimatet och det gäller ju i alla sammanhang även på sociala medier.

Jag läste en annan bra essä som ni kanske inte kan läsa men jag som prenumerant kan det. Den har rubriken Faran med att vända kappan efter vinden skriven av Håkan Lindgren.

Han skriver om just det nervösa stämningsläget som brukar kallas svensk konsensus och att orsaken till att det är nervöst är att konsensus kan ändras från den ena dagen till den andra. Det gäller alltså att vara lyhörd och ständigt försöka uppfatta stämningsläget vilket innebär att det egentligen inte handlar om konsensus utan en tillvaro fylld av spänningar, konflikter och rädsla.

På slutet tar han upp något som Søren Kierkegaard har pekat på.

”Som en följd av moderna massmedier uppstår föreställningen om den allmänna meningen, som en hägring eller en regnbåge ovanför våra storstäder. Den allmänna meningen är inte lika med majoritetens åsikt, betonar Kierkegaard, den kan rentav vara ingens åsikt, men eftersom alla känner att den finns och anpassar sig efter den, som efter en outtalad norm, är den mäktigare än landets armé.”

Med dessa två essäer som bakgrund kan man fråga sig vem som egentligen är ett stolpskott i Twitterdiskussionerna om Hemköps nya bonussystem, den som står tryggt i sin åsikt eller den som ängsligt vill visa alla att han står för rätt åsikt (i alla fall den som gäller för dagen). Den ängslige drar sig inte för att kalla andra för stolpskott när han går till attack mot någon annans åsikt men det är bra att komma ihåg att den kan ändra sig snabbt.

Då gäller det även för David Sundin att hänga med och vända kappan efter vinden.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Lena
    Bra ämne.
    Vi som inte tror att det är världens undergång vi bevittnar fick väl igår värdera om synen när EU beslutade om vår närmsta framtid. 60% reduktion av fossila utsläppen (från 1990 års nivå) till 2030.
    EUTOPIA!

  2. Lennart Bengtsson

    Ett lämpligt sätt att bedöma den planerade reduktionen av fossila utsläpp är att studera vad som hände med Kyoto avtalet. Det visade sig där att planen var tekniskt och ekonomiska omöjlig att genomföra. Min bedömning är att detsamma kommer att hända med Parisavtalet. Det är inte politiker och aktivister som skall göra jobbet utan världens ingenjörer. Emellertid, är en långsam övergång till till ett effektivare utnyttjande av fossil energi, kärnkraft samt främst solenergi på gång.
    Vad debatten helt ignorerar är energibristen och befolkningsutvecklingen utanför OECD där redan nu 2/3 av de fossila utsläppen sker. Om 10-15 år kommer man där att stå för 80% av utsläppen.

  3. foliehatt

    SMHI drar sitt strå till stacken:
    https://www.smhi.se/klimat/utbildning/klimatanpassningsspelet-bakgrund-1.150602

    Vägen till de ungas hjärtan går tydligen via datorspel.

  4. En annan femma är att CO2 minskningar av människan har försumbar effekt på den totala CO2-utvecklingen? Som tur är.

  5. T Back

    Några frågor: Vem eller vad är det som skapar konsensus Sverige? Är det medierna som skapar konsensus? Vad krävs för att skapa konsensus?

  6. Lasse

    #5 Bra fråga.
    Medier i kombination med forskare om gärna forskar samt en oengagerad och outbildad allmänhet. Men det räcker inte helt. För att få oss skeptiker att hålla huvet lågt så räcker det med att utpeka oss som förnekare eller nåt annat ovidkommande men nedsättande epitet.
    Påminner mycket om migrationsdebatten!
    Men har ännu större påverkan på vår framtid.
    SMHI har sammanställt klimatvariationer-där enbart solens effekt är tydlig! Men nämner den inte när sommarens klimat skall analyseras!

  7. mattias

    Dagens tråd tangerar även gårdagens ”debatt” om vindkraftens vara eller icke-vara i Malung på SVT. Det var plågsamt att se. Ett demokratiproblem att den ena sidan valde att inte medverka – och det var lätt att förstå varför. Att genomföra lokala folkomröstningar och sedan köra över majoriteten eftersom den endast är rådgivande spär på politikerföraktet och polarisationen. Framförallt var det beklämmande att konstatera att så många viktiga argument aldrig kom fram i diskussionen.

  8. Adepten

    #1 Lasse
    ” Vi som inte tror att det är världens undergång vi bevittnar fick väl igår värdera om synen när EU beslutade om vår närmsta framtid. 60% reduktion av fossila utsläppen (från 1990 års nivå) till 2030.”
    Är det någon som har räknat på hur många arbetslösa det blir om vi lyckas med den energireduktionen?
    Det blir som sagt världens undergång i alla fall, men inte p.g.a. klimatet utan p.g.a. Politikers inkompetens eller förmåga att följa john.

  9. mattias #7,

    Ett riktigt uselt debattprogram där väldigt få argument för- eller emot vindkraft kom fram. Istället blev det en metadebatt om debatten i Malung, vilket är rätt ointressant för alla som inte bor i Malung. Att det var förskräckligt med ”polariseringen” och att denna polarisering var nej-sidans fel stod klart. Detta skötte Josefsson riktigt dåligt!

  10. Hemköp har varit en bra matkedja. Men nu är det slut med att handla där för min del. Det trista är ju att alltfler företag springer MPs ärenden utan att bry sig om vad kunderna tycker. Dessutom är det ytterst tveksamt om köttätandet bidrar till koldioxidutsläppen i någon högre grad. Även vegetariskt mat bidrar i så fall minst lika mycket. Allt ingår ju i en naturlig cykel utom traktorkörningen.

  11. Håkan Bergman

    Ingemar N. #10
    Det tar 5 minuter att steka biffen och 20-30 minuter att koka pluggen, vad är energisnålast?

  12. Daniel+Wiklund

    Inger E är en väldigt klok kvinna. Och väldigt kunnig i skolfrågor. Stasi chefen Mielke införde på 50-talet ideologisk diversion för att polemisera. När man just sett tre program om Knutby sekten är det lätt att se det religiösa inslaget i klimatpolitiken. Rockström och Per H hade passat som pastorer i församlingen. I Knutby gällde det att inte vara fel. I förhållande till Kristi brud, himlens drottning. Det gällde att på alla sätt göra Åsa W förberedd för Jesus återkomst, Åsa skulle ju gifta sig med Jesus. Var man inte rätt återstod bara helvetet. Det pågick en enorm hjärntvättning i över 20 år. Knutby församlingen lades ner 2018. Jesus har ännu inte återkommit till jorden. Men nånga av medlemmarna håller på att rehabilitera sig. Här for barnen mest illa. Våra klimatöverstepräster borde se programmen, deras domedagspredikningar ger barn ångest. Upplysning är nog mer viktig än någonsin.

  13. Simon

    Sluthandlat på sektanslutna Hemköp för min del också. När till och med företagen börjar med social ingenjörskonst är det illa…mkt illa

  14. Rolf Mellberg

    Bra Lena, då passar det fint att jag tillkännager mitt motto:

    It´s easy to stand in the crowd
    But it takes courage to stand alone.

    /Mahatma Gandhi

  15. Tack Lena,

    vi får väl hålla ögonen på klimattokerier och varje gång vi kommer i kontakt med något företag som ägnar sig åt sådant så talar vi om att vi bojkottar dem på grund av detta.

    Ärvi tillräckligt många så kanske det blir en av de droppar som hjälper till att urholka stenen.

  16. jax

    #10
    Om hemköp ger dubbel bonus på icke animaliska varor så sänker de väl också den generella bonusen skulle jag tro. Annars blir det ju dyrt för dem. Eftersom vi karnivorer också handlar ”klimatsmarta” ickeanimaliska produkter. Så basbonusen sänks väl till en nivå så att totakostnaden blir densamma som tidigare. Så det handlar i så fall inte om dubbel bonus utan snarare om en allmän sänkning av bonusen, utom på de varor de kallar klimatsmarta. Gör sig kanske inte lika bra i reklamen.

  17. Ann+Löfving-Henriksson

    Tack Lena!
    Inger Enkvist har i min värld stått högt i kurs alltsedan hon tog ton i -90talets debatt kring ”lösdriftsskolan” här i landet.
    Hon argumenterade med stöd av egna erfarenheter och trovärdig forskning och kan nu i historiens ljus konstatera att det som då var det nya och trendiga nu hamnat i pedagogikens skamvrå medan hennes åsikter och insikter hållit.

  18. Argus

    Apropå Josefssons debattprogram: Vindkraft.

    Vad tror ni detta konglomerat av *vindbolag* har som affärsidé?

    https://www.allabolag.se/befattningshavare/bjorn-olof-oberg/091181d9e5da896abcaaa133859b3286

    Jag tror att de är ute efter subventioner och svenska skattepengar. Jag tror inte det handlar om omsorg om världens klimat.

    ’Dagens klimat…….’

  19. Lennart Bengtsson

    Världen förväntas gå under av olika skäl, vilka återkommer i allt snabbare takt.

    Under mitt förhållandevis långa liv kan jag erinra mig åtskilliga undergångar. Som barn upplevde jag rädslan för Hitlers hemliga vapen, sedan kom atombomben och vätebomben.

    Miljöfrågorna började dominera alltmer. Sotpartiklar under ett kärnvapenkrig ansågs värre än själva kärnvapenkriget. Sedan kom den sura nederbörden som skulle ta livet av laxfiskar, skogar och sedan människor i denna ordning. Därefter ozonkatastrofen där vi skulle drabbas av hudcancer och blindhet och till sist klimatundergången där vi just nu befinner oss. Värmen kan bli värre än på planeten Venus anser en del.

    Härtill alla skräckberättelser om sjukdomar från min barndoms polio, lungsot och influensor till senare tiders AIDS (HIV), Ebola och Lassafeber samt de som skulle avlida under hemska plågor och bli vansinniga till följd av prioner i kött. Der Spiegel förutsåg att halva befolkningen i Storbritannien skulle gå under inom några decennier. Till sluts dagens Corona pandemi. Jag borde ha gått under flera gånger under denna skräckkavalkad. Mina vedersakare skulle säkert ha sett detta som något positivt.

    Aktivister, journalister försummar sällan tillfället att jaga upp sig och samtidigt skrämma folk så mycket det går för att få fördelar, ekonomiska och andra samt vinna inflytande. Det skall bli intressant vad nästa fasa kommer att bli.

  20. Ivar+Andersson

    ”Den som köper färsk frukt, grönt och vad kedjan kallar veckan vego får dubbla bonuspoäng.”
    Dubbla bonuspoäng för att köpa närproducerat kan jag förstå men inte Hemköps beslut.

  21. Ulf

    Det den yngre generationen inte förstår är att en dag kan de själva vakna upp och plötsligt inse att deras åsikter inte är bekväma längre. En dag kan de vakna upp och upptäcka att deras sanningar inte längre anses sanna. Då är denna censur, att inte få ha en annan åsikt, inte så rolig längre.
    Allt det här som händer nu har jag upplevt som ung på 1970 talet.
    Att hävda att företagare var bra för Sverige, då ansågs man vara en riktig idiot. Att hävda att grova brottslingar gjorde sig bäst bakom galler lika så. Att hävda att USA var ett bättre land att leva i än Sovjet, ja då var man också en idiot.
    Att tvivla på att vi gick mot en istid, idiot.
    Problemet är att vi aldrig lyckats överföra denna kunskap till Greta generationen. Om de överhuvudtaget hört talas om Berlinmuren så tror de att den byggdes av fascister inte socialister.
    Jag ser nu framför mig att Biden vinner valet. Kina anfaller Taiwan och vi kommer få se ett Kina, som tar över alltmer och väjer inte för militärt våld.
    Men då får ju den yngre generationen som den vill, censur genom riktigt effektiv övervakning.
    För övrigt, jag är inte på twitter av en anledning.

  22. Ulf

    Tilläggas kan att jag själv inte äter kött annat än undantagsvis. Helt enkelt för att jag tycker jag mår bättre.
    Men den dagen en butikskedja tar sig rätten att uppfostra medborgarna i någon slags kulturrevolutions anda, ja då bojkottar jag direkt.

  23. BG

    Enligt David Sundin är världen på väg att gå under. Detta lät dock inte inträffa inom en nära framtid. David Sundin skall nämligen – och enligt en intervju i gratistidskriften Villalivet – dessförinnan vara programledare för en tv-serie ”Framtiden runt hörnet” gemensamt med Emma Frans (forskare inom medicin med populärt twitterkonto. De båda skall tillsammans med ”andra tunga röster inom olika vetenskapliga områden” ge oss glimtar av hur vi kommer att leva i framtiden, hur vi kommer att bo, klä oss, jobba, vad vi kommer att äta, med mera
    Inspelningarna av serien gjordes på grund av rådande omständigheter i Borås och Göteborg men eftersom han har insett ”hur innovativa vi är i Sverige, vilket grepp vi har om forskning och framtid” är han nöjd.
    På en fråga hur vi kommer att bo, blir svaret ”Vi kommer förstås fortsätta bo i hus på olika vis, … ”

  24. jensen

    Kritiska synpunkter angående Public Service.

    https://www.swebbtv.se/ Chris Forsne ; Stoppa förljugenheten

  25. Håkan Bergman

    BG #23
    ”Vi kommer förstås fortsätta bo i hus på olika vis, … ”
    Nån gång på 60-talet läste jag i nån av våra vanligare blaskor om framtidens boende, vi skulle bo i höghus byggda som en byrå, när man flyttade kom en helikopter och flyttade byrålådan till ett nytt hus. F.ö. så skulle vi också flyga till arbetet naturligtvis. Nå det var bara ett par av alla fantasier som inte slagit in, sånt som blivit verklighet var det sällan nån som siade om.

    Till moderator, jag har ny mailadress hoppas att det går bra att ändra så här.

  26. Bim

    En enkel fråga: Har klimatstollarna en massa extra procent att dela ut till hotarna?
    I min värld får man nöja sig med 100 % sedan är det slut.
    Men i den förvridna miljö och klimatpolitiken handlar alla utsläpp om30 %, hur många gånger som helst.
    Då tycker jag man kan sluta att oroa sig, eftersom procenten aldrig tar slut.

  27. Adepten

    #8 Adepten

    Finland visar vägen hur vi kan lösa klimatkrisen och arbetslösheten genom det s.k. hästskitsteoremet. Resultatet av det kan beskådas här. https://www.hamnen.se/artiklar/spektakulaert/makalos-superjakt-pa-besok-i-stockholm-saljes-for/

  28. Ang Hemköp, förbered egen import/odling. Det är bara en tidsfråga innan flera tomma tunnor hänger på. Tävlingen kan börja. Mest korkad vinner!

  29. Daniel+Wiklund

    Hörde nyss kommunalrådet i Malung förklara varför dom säger ja till vindkraft, trots att folkomröstningen röstade nej. Dom gör det för klimatets skull. Allt kan numera kopplas till klimatet. Undrar om Knutby sektens uppgång och fall har kopplingar till klimatförändringar. Borde kanske undersökas om det lokala klimatet i Knutby skiljde sig från klimatet på andra närliggande orter. Eller kanske nåt lokalt utsläpp, eller stora halter av tex fluor i vattnet. Numera vet vi ju vad klimatförändringar kan ställa till med.

  30. BG

    # 19
    En forskare på Riksbanken har tillsammans med andra gjort en modell ”som försöker visa hur mycket en global koldioxidskatt faktiskt kan påverka utsläppen och därmed uppvärmningen i världen”.

    Om inget görs alls, skulle temperaturhöjningen år 2205 bli 8,43 grader C.
    Med svensk nivå på skatten skulle det 2205 bli 2,04 grader C varmare.

    https://www.gp.se/ekonomi/världsskatt-ska-rädda-planeten-så-ser-den-ut-1.23059406

  31. Lasse

    Ni som gillar lite lektioner:
    41 minuter lugnt samtal om klimatet på Tyska
    https://notrickszone.com/2020/10/07/german-prof-climate-science-politicized-exaggerated-filled-with-fantasy-fairy-tales-paris-accord-already-dead/

    En vuxen röst om klimatet

  32. Simon

    Man kommer osökt att tänka på kokande grodan-syndromet. Med tanke på hur det hela tiden rapporteras om att det blir allt hetare och hur svårt det tycks vara att få etablissemanget att ta till sig kunskap menar jag.
    🙂

    Om en groda läggs ned i ett kar med varmt vatten hoppar den genast ut igen.

    Om den istället läggs ned i kallt vatten och därefter temperaturen långsamt ökas blir den kvar, simmar förnöjt omkring och kokar sakta till döds.

  33. Simon

    Madsen Pirie, president of London’s Adam Smith Institute, recently compiled a list of failed doomsday predictions from the last 50 years. The list is impressive.

    1966: Oil will run out in 10 years
    1967: Famines by 1975
    1968: Worldwide overpopulation
    1970: World’s natural resources run out
    1970: Ice age by 2000
    1970: Water rationing in U.S. by 1974, food rationing by 1980
    1971: New ice age by 2020 or 2030
    1974: Satellites show new ice age is near
    1976: Scientific consensus that Earth is cooling
    1978: 30-year cooling trend continues
    1980: Acid rain kills life in lakes
    1980: Peak oil in 2000
    1988: Regional droughts by 1990s
    1988: Maldives underwater by 2018
    1989: Nations will be wiped out if nothing done by 2000
    2000: Children won’t know what snow is
    2002: Peak oil in 2010
    2002: Famine in 10 years unless we stop eating fish, meat and dairy products
    2004: Britain will be Siberia by 2020
    2008: The Arctic will be ice-free by 2018
    2008: Al Gore predicts ice-free Arctic by 2013
    2009: Prince Charles says we have 96 months to save the world
    2009: Gordon Brown says we have 50 days to “save the planet from catastrophe”
    2013: Arctic ice-free by 2015
    2014: Only 500 days before “climate chaos”

  34. Paul+Håkansson

    Postkodlotteriet som inte går någon förbi. Varje vecka ligger det en försändelse i brevlådan så även idag. Den förpassas omedelbart till återvinningen men idag slog jag ett getöga på brevet och vad skådar mitt norra öga, jo längst upp står det KLIMATEKONOMISKT med en logga bredvid. Och visst jag har alltid tyckt hur onödigt det är att skicka ut dessa brev till folk som jag, som har noll intresse och slänger det direkt. Poängen är att nu måste dom försvara sina utskick och stilla sin onda gärning med denna helt meningslösa märkning ”KLIMATEKONOMISKT”. Vilket dravel.

  35. Håkan Bergman

    BG #30
    Man blir imponerad, det är inte dåligt att kunna räkna ut temperaturen så långt fram i tiden på en hundradels grad när.

  36. sibbe

    Här ett inlägg som inte publicerades som insändare i en finsk tidning. Förr gick det men nu är det slut. Och varför vill man inte veta av fakta?:

    Finlands befolkning tror inte på klimatspöket:
    Enligt en enkät som publicerades i Åbo Underrättelser nyligen
    anser 80% av finländare att de lever hållbart: har de fel? Och i en annan undersökning tyckte över 50 % att CO2 inte var farligt.
    Här en överblick över nationens klimatsituation:
    Finlands CO2 emission har sedan år 1990 kontinuerligt sjunkit.
    Från 71,3 ton/år till 56,4 ton/år 2018. Jämfört med resten av CO2- alstrare i världen står vi för hiskliga 2 promille. Klimatfotavtrycket mätt i CO2 per individ: Tyskland, Finland och KINA står för ca 8 ton/capita.
    Så egentligen har ju finländare en sunt åsikt om det egna klimatsituationen, för sunda förnuftet säger att vi inte kan rädda världen.
    Här en överblick om vad som sker i världens 2 största stater just nu:
    Kina lovar att bli CO2 neutral om 40 år. Men fram till detta kommer nog klimatfotavtrycket öka flerdubbelt.
    Kinas utsläpp närmar sig 12 miljoner ton/året.
    Enligt den internationella energimyndigheten IEA kommer en fjärdedel av alla  kolkraftverk 2040 att vara kinesiska. …
    – och en fjärdedel indisk…
    Kina bygger och planerar att bygga 700 kolkraftverk, 1 per vecka . Och upp till 1.600 kolkraftverk bygger Kina i 62 övriga länder, i Asien, Sydamerika, Afrika.. Framförallt i grannländerna, vars namn har ändelse på (Pakis- etc)…stan. Man bygger kolkraftverk och får betalt med kol…
    Indiens bygger eller planerar 1000 nya kolkraftverk, men bara i Indien.
    (För övrigt har den genomsnittliga temperaturen in Indien enligt officiella regeringskällor stagnerat sedan 1949, då man blev självständigt från UK. Indien är världen 7.största landområde – därför anser Indiens regering att man inte behöver göra nånting åt sina CO2 utsläpp. I synnerhet då 300 miljoner ännu är utan elanslutning).

    Indien kommer inom 2 år att gå förbi EU i fråga om CO2 utsläpp.
    Kämpar man då globalt mot CO2 utsläpp?
    Svaret är nej, det är tvärtom, för stater i Asien, Sydamerika och Afrika vill ha en lika stor bit av välståndskakan som vi.
    Facit: Finland är en mönsterland då det gäller CO2 utsläpp. Våra skogar slukar dessutom nästan 10 miljoner CO2.
    Så, är det är fast i oss att bekämpa den globala uppvärmningen? Som hittills har varit moderat med 1°C + på 150 år, och utan signifikant ökning av väderkatastrofer, om man tittar på de reeela globala statistikuppgifter under de senaste 100 åren. De finns, bara man tar bort skugglapparna…

    Olja, gas och kolreserver har aldrig varit så stora som i dag. Och så billigt.

    Den fossila tidsåldern i världen har bara börjat, och går nog inte att hejda, fastän Finland skulle lyckas minska våra 2 promille till noll, – och förstöra vårt välstånd.
    Slutklämmen i gallupundersökningen, som måste ha kommit som en chock för klimatstollarna, är förstås:
    befolkningen måste tvingas till klimatåtgärdar…

  37. Sven M Nilsson

    Bästa Lena Krantz!

    Kan inte Du samla ihop alla domedagsprofetion sedan 1950 och i ett dokument som Du kan skicka till samtliga media och politiker med rubriken:
    Lär vi oss aldrig av histrien?
    Behöver Du finansiering så hör av Dig.
    #33 och 19.

  38. Gunnar Strandell

    Jag blir lite trött på historielösheten hos dagens komiker.

    Nils Dahlbeck var botanist och engagerad i Naturskyddsföreningen 1936 – 51. Han jobbade för Sveriges Radio och TV där han förespråkade naturskydd och naturvård.

    I ett barnprogram vändes efternamnet till Kapten Bäckdahl som hade Humle och Dumle i skafferiet.

    David Sundin har skjutit sig i bägge fötterna med ett skott!

    Länk!
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Dahlbeck

  39. Sibbe #36,

    Är inte Vasabladet och ÖT mer öppna för en utmärkt insändare som din?

  40. Sven N #37

    Här är några bra samlingar.

    https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-failed-eco-pocalyptic-predictions

    http://www.sustainableoregon.com/climatepredictions.htm

    https://anotherslownewsday.wordpress.com/global-warming-failed-predictions/

    https://wattsupwiththat.com/2014/04/02/the-big-list-of-failed-climate-predictions/

    Det är bara att skicka in.

  41. Sven M Nilsson

    # Ingemar.
    Jag har under åren sen 70-talet läst de mesta av domedagsprofetiorna men jag är nu för gammal och har fullt upp att få igång mitt katalysatorsystem. Men vi borde sätta ihop en välredigerat dokument på svenska. Kanske bara rubriker somi #33. Sen kan man ju också ställa frågan: Är det att vi ”klimatförnekare” som har lärt oss lite av historien som vi fått det epitetet?

  42. foliehatt

    @ Paul Håkansson, #34.
    Skicka tillbaka alla Postkodslotteribrev till avsändaren – skriv ”adressat okänd” på brevets framsida.

  43. Fredrik S

    BG #30

    Tyvärr låst men har de klimatforskare på Riksbanken också?

    Världsskatt låter det, för att lugna alla miljöufon antar jag att den gäller för ev besökare från andra världar också?

    Men de passar nog förbi jorden om de kan numera.

  44. Fredrik S

    Gunnar Strandell #38

    Claes Malmberg kallade David Sundin för ”den lilla hobbitten där borta” i något avsnitt. Det var rätt roligt tyckte jag.

    Men det var ju egentligen inte Davids förtjänst och kanske lite ad hominem.

  45. Håkan Bergman

    Fredrik S #43
    ”Men de passar nog förbi jorden om de kan numera.”
    Dom har självklart fått strikta order att hålla sig borta med tanke på alla mobilkameror som finns idag.

  46. Ulf

    Svar 30

    Spännande, låter som en dubblad skatt skulle ge typ 4,33 grader minus och det det är ju kallt vi vill ha. Problemet löst. In med skatten och på med pälsen.

  47. #36 Sibbe#

    ” Och varför vill man inte veta av fakta?:”

    Läget i Finland är under full kontroll. Oro dig inte. Landet har som bekant sedan förra året en kvinnodominerad regering. What can possibly go wrong?

  48. Staffan+Lindström

    38 Gunnar Strandell
    De som inte är lagda för moralisk panik kan ju gå till Youtube
    och söka på ”Lena Ph Humle och Dumle” (SVT 50 år 2006)…

  49. Staffan+Lindström

    46 Ulf
    John Cage kunde skrivit ett stycke för ispiano ”-4,33C” 😉
    Hade inte turen att ha hört talas om Louise Glück som i Aktuellts inledning nyss presenterades som ”Nordamerikansk författare” Presenterades Olga Tokarczuk som ”centraleuropeisk författare”?? Nej, knappast.

  50. Torbjörn

    Ett stort problem med klimatdebatten är att det cirkulerar så mycket felaktiga uppgifter som ofta tas som sanningar.

    Forskningen tar trots allt steg framåt, men det tar tid innan det får genomslag.

    Bland annat har det på senare tid framkommit att det förmodligen var mycket varmare under både Medeltiden och Romartiden.

    Det som borde diskuteras är vad är NORMALT?
    Har vi ens återhämtat oss från Lilla istiden?

    Tyvärr tror jag inte att IPCC:s rapport kommer att se så mycket annorlunda ut än tidigare, men man hoppas ju på det bästa

  51. Fredrik S

    Staffan Lindström #49

    Sitter man i en bunkerliknade byggnad så blir man nog inskränkt.

    Böjbara LED-tegelstenar hjälper tydligen inte heller:

    https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/har-ar-nya-svt-studion/

  52. Fredrik S

    Torbjörn #50

    ”Har vi ens återhämtat oss från Lilla istiden?”

    Det har vi tydligen gjort och lite för bra enligt påven och ”the holy sea”:

    https://www.nationalgeographic.com/news/2012/8/120810-glaciers-vatican-prayer-alps-science-gobal-warming/

  53. Torbjörn

    #52 Fredrik
    Nja, de vetenskapliga bevisen talar ett annat språk.

    Trädgränsen i fjällen låg högre förr och det upptäckts både trästubbar och rester från boende när glacierer drar sig tillbaka

  54. Fredrik S

    Torbjörn #53

    Jo, precis men enligt alla kyrkorna, klimat katolsk etc, så ska vi inte prata om det utan volymen i glaciärerna måste vara konstant eller växa vad jag förstått, annars går världen under.

    Många hävdar ju tom att det redan är försent. Men då är det väl bättre att de tänder en Havanna, tar ett glas och pratar om något annat.

  55. tty

    #50

    ”Bland annat har det på senare tid framkommit att det förmodligen var mycket varmare under både Medeltiden och Romartiden.”

    Det har varit väl känt sedan långt tillbaka. Kolla t ex H L Lamb: ”Climate History and the Modern World” (1982). Lamb var sin tids främste klimathistoriker. Både den varma romartiden, den varma medeltiden och ”lilla istiden” var väl dokumenterade och allmänt accepterade då. Även dåtida franska historiker som Braudel och Le Roy Ladurie betraktade den varma medeltiden och lilla istiden som mer eller mindre självklara saker.

    Vad som har hänt sedan dess är istället att man försökt ”justera bort” de varma intervallen eftersom de inte passar in i ”berättelsen”.

  56. Lars-Eric Bjerke

    #33 Simon,
    ”1980: Acid rain kills life in lakes”

    Det hotet var (är) väl korrekt i kalkfattiga områden som Norden och annorstädes. Däremot var skogsdöden ett falskt alarm.
    Ett exempel:
    Sedan länsstyrelsen började kalka i Kungsbackaåns avrinningsområden har dock givorna minskat från ca 1600 ton kalk per år 1983 till ca 800 ton/år idag. Sommar-pH var nere under 4 och är nu 7.

  57. tty

    #52

    Ironiskt nog beskriver Le Roy Ladurie i ”Times of feast, times of famine” hur befolkningen i Alperna under Lilla Istiden åkallade diverse helgon att stoppa de svällande glaciärerna som ödelade gårdar och byar. Det funkade tydligen inte särskilt bra.

  58. tty

    #56

    ”Sommar-pH var nere under 4 och är nu 7.”

    Då bör man nog minska givorna ytterligare. Så högt pH är onaturligt i ett urbergsområde. Kom ihåg att absolut rent regnvatten, utan mänsklig påverkan har pH 5,5.

  59. Robert+Norling

    #18 Argus
    ”Apropå Josefssons debattprogram: Vindkraft.”

    Nu har DN anmälts till Konsumentombudsmannen och Reklamombudsmannen.
    https://www.instagram.com/p/CGFutqZJvOZ/?fbclid=IwAR05a0oesyf4Hd9C-acwp_u6xRz1WYkioiLO8JLRevzs2rJcSwuUhzdfS4o

  60. Robert+Norling

    #18 Argus
    Skrämmande läsning när man klickade runt i länken.
    Stackars svensk natur om dessa får härja fritt.

    https://www.allabolag.se/befattningshavare/bjorn-olof-oberg/091181d9e5da896abcaaa133859b3286

  61. tty

    Apropå Jordens undergång om det skulle bli två grader varmare (alltså lika varmt som det var under den förra mellanistiden) så kan det vara värt att påminna om PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum) för 55 miljoner år sedan då temperaturen steg ca 8 grader globalt på några årtusenden (eller mindre, så korta intervall kan i praktiken inte mätas så långt tillbaka). Och då startade dessutom höjningen från en ca 10 grader högre temperatur än nu. Sommartemperaturen i Norra Ishavet steg t ex från 16 till 23 grader. Att jämföra med noll grader nu.

    Gick Jorden under? Nej.
    Blev det ett massutdöende? Nej.
    Växte öknarna? Nej, det är tveksamt om det ens fanns några.

    Tvärtom. Livet på Jorden har aldrig blomstrat som då under de 55 miljoner år som gått sedan dess. En helt osannolikt stor del av alla livsformer som finns på Jorden idag uppträder först under PETM, trots att den varma pulsen bara varade ett par hundra tusen år, bl a de flesta däggdjursordningarna.

    Det enda utdöende man lyckats leta fram är bentiska foraminiferer (bottenlevande skalamöbor), men å andra sidan diversifierades samtidigt planktiska foraminiferer, som lever uppe i havet ovanför bottnen, liksom som sagt nästan allt annat.

    Vad berodde då uppvärmningen på? Ingen vet. Den officiella förklaringen är naturligtvis CO2, men det finns åtminstone sju olika teorier om varifrån koldioxiden i så fall kom, och det pinsamma är att de bäst upplösta profilerna visar att uppvärmningen kommer först, och förändringen i kolcykeln följer efter. Som vanligt, frestas man tillägga.

    När klimatet slog om från ”växthus” till ”ishus” ca 20 miljoner år senare dog däremot många arter ut. ”La Grand Coupure”, ”det stora hugget” kallade den schweiziske paleontologen Stehlin det för i början av 1900-talet.

  62. tty

    #18 etc

    Det är mycket vanligt med drösvis med olika vindkraftföretag i en och samma koncern. Uträkningen är troligen att när kraftverken är uttjänta eller kräver dyrt underhåll låter man bara det aktuella bolaget konka och markägaren eller det allmänna får stå för kostnaderna.

  63. Daniel+Wiklund

    En nutida Leonhard Euler (född 1707) skulle kanske våga sig på att skämta om domedagen. Han utvecklade algoritmiska lösningsmetoder. Han löste problemet med månens cykler med en algoritm. Komplicerat pga trekropparsproblemet. Han fick rykte om att klara av att lösa varje problem han ställdes inför. Den franske filosofen Denis Diderot var en hängiven gudsförnekare. Katarina den stora var rasande över detta. Bad Euler om hjälp för att stoppa den gudlöse Diderot. Euler hävdade att han hade ett algebraiskt bevis för Guds existens. Katarina den stora inbjöd Diderot och Euler till slottet. Euler ställde sig framför åhörarskaran och tillkännagav ”Min herre a+b upphöjt med n/n =X alltså finns Gud, var god svara”. Diderot med ynkliga insikter i algebra kunde inte argumentera not Diderot. Han blev svarslös. Tillintetgjord lämnade han S:t Petersburg och återvände till Paris. Härligt med ett mattegeni som kunde skoja om allvarliga saker. Har vi nån motsvarighet nu bland matematikerna.

  64. Lars Cornell

    BG #30, Fredrik #43, Ulf #46

    GP-artikeln finns bakom betalvägg, men jag förmodar att det är Riksbankens ekonom Conny Olovsson som står bakom. Han skriver i rapport att koldioxidens styrka som växthusgas är 2 – 4,5. Det är inte TCR utan ECR som kanske inträffar om 1000 år, men innan dess kommer mycket att inträffa som rubbar allt. Därför kan vi förpassa det han säger sill sagoberättandet.
    https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/pov/svenska/2020/penning–och-valutapolitik-1-2020.pdf

    En annan av hans utgångspunkter är att en koldioxidskatt skall betalas av alla. Det kommer inte att hända.

    Han räknar in den skada som uppvärmning kan förorsaka men såvitt jag kan se räknar han inte in all nytta som finns med mer koldioxid. Även på den punkten kan hans arbete (och artikel i GP?) avfärdas.

  65. Rolf Mellberg

    #61 tty

    Mycket intressant om PETM, kan du berätta hur man någotsånär enkelt och snabbt kan skaffa sig en bra bild (d.v.s. lite djupare en det du skriver) av kunskapsläget här?

    Jag tjafsar en del med en fritidspolitiker här i Linköping, han har ”bankat mig i skallen” med skräckvisioner om hur PETM ska tolkas och jag har haft lite svårt att försvara mig.
    🙂

  66. Staffan+Lindström

    64 Lars Cornell
    Ögnade som hastigast igenom hans alster… Med en ”lagom” svensk global CO2-skatt skulle uppvärmningen till 2200 bara
    bli ca 2 grader… ”Socker-Conny” Olovsson: ”Med en svensk koldioxidskatt kan man slå hela världen med häpnad” 😉 (Joakim Pirinen var studiekamrat med en vän till mig på Nyckelviksskolan på Lidingö på 80-talet…)

  67. Simon

    Med höjda skatter kan man tydligen lösa det mesta. Uppfinningsrikedomen kring hur medborgarna ska beskattas är det aldrig några problem med. Att börja i andra änden och först se till att ha inkomster innan man skaffar sig utgifter verkar aldrig vänstern tänka på. Inte konstigt då att andras pengar alltid tar slut.

  68. Staffan+Lindström

    51 Fredrik S
    Om de ändå varit lite böjbara i huvudena… 😉 … istället!

  69. Lars-Eric Bjerke

    #62 tty
    ”Uträkningen är troligen att när kraftverken är uttjänta eller kräver dyrt underhåll låter man bara det aktuella bolaget konka och markägaren eller det allmänna får stå för kostnaderna.”

    De tillstånd från länsstyrelserna som jag har sätt har krävt fondering av pengar för återställning vid rivning. Detta bekräftas av denna rapport.
    https://www.energimyndigheten.se/contentassets/0d29277f212b450d8892b76458172e33/nedmontering-av-vindkraftverk-och-efterbehandling-av-platsen.pdf

  70. Lars-Eric Bjerke

    #58 tty

    ”Kom ihåg att absolut rent regnvatten, utan mänsklig påverkan har pH 5,5.”

    Regnets pH beror på koldioxidhalten och vilka partiklar som finns i luften. Ett normalt pH ligger närmare 6 än 5,5. Det kan naturligt, om det finns mycket kalcium i luften, vara över 7. Enligt Wikipedia kallas regn med pH under 5,6 för surt.
    Kungsbackaån har ett bestånd av flodpärlmussla. Det anses att det kan vara svårt att behålla ett sådant bestånd under pH 6,2.

  71. Lars-Eric Bjerke

    #58 tty,

    Här är Naturvårdsverkets handbok. De sätter pH-gränsen till 6,0 för flodpärlmussla.
    http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-0115-9.pdf

  72. Fredrik S

    Greta går miste om ett ”fint pris”, som de brukar uttrycka sig på Södermalm.

    Årets fredspris går till WFP, FN”s livsmedelsprogram, ” för sina ansträngningar att bekämpa hunger, ”

    Det är väl gott så. och det FN-programmet omnämns ju dock inte lika frekvent som vissa andra.

    Daniel Sundin har nog aldrig hört talas om det.

  73. Daniel+Wiklund

    Idag i kuriren läser jag ett inlägg med rubriken ”Så kan vi i Norrbotten rädda fler liv i världen”. ”Vi i Norrbotten kan kroka arm med världen för att rädda liv. Och bidra till att lägga grunden för en bättre värld.” Vi ska bekämpa corona. Bekämpa klimatförändringarna så att vi bättre kan stå emot torka, översvämningar orsakade av klimatförändringarna. Vi ska förbättra jämställdheten. Vi ska se till att alla har mat på bordet. (OBS! Vi har inte drabbats av hybris) Det är en organisation kallad We effect som leder arbetet och startar nu uppropet # starkare tillsammans. Debattinlägget avslutas med ”Krisen kräver att vi jobbar tillsammans över gränserna-inte bara för att ta igen det som gått förlorat pga pandemin, utan för att bygga ett bättre och mer HÅLLBART samhälle än det som fanns innan. Det är nu vi bestämmer hur framtiden ser ut.” Det är undertecknat av VD COOP Norrbotten, VD Riksbyggen, VD HSB Norr, generalsekreterare We Effect och ordförande Coompanion Norrbotten. Som råkar vara en av dom som det avgående kommunalrådet Lenita E anklagar för att ha motarbetar henne. Han sitter i verkställande utskottet för S i Luleå. Därför kommer kommunen att tvingas betala dubbla kommunalrådslöner i 4 år, plus två fallskärmar till. Men vi i Luleå och Norrbotten ska göra världen mer hållbar. Är det inte bättre om man först ser till att politiken i Luleå blir mer hållbar. Men landshövdingen sa ju för ett tag sen att vi norr ska gå i spetsen för hela världen för den gröna omställningen, för ett fossilfritt samhälle. Annars väntar domedagen bakom hörnet. Halleluja.

  74. Simon

    #73
    Sanslöst, blir ju bara värre och värre. Var ska detta sluta?

    Snart dags att bikta sig i Klimatkyrkan för att man råkat ha andats och släppt väder.

  75. Ulf

    Svar 73

    ”Ska se till att alla har mat på bordet”. Vad bra då behövs inte årets fredspristagare längre.
    Men hur löser de detta? Anställer ett antal tusen jesusar?

  76. Fredrik S

    Daniel Wiklund #73

    De låter saligare än påven.

    Men det är nog skenet som bedrar, de är nog lika korrupta som fd kommunistpampar.

  77. tty

    #71

    Jag är litet skeptisk till de där uppgifterna, främst därför att flodpärlmusslans utbredning ganska klart indikerar att den är kalkskyende. Den saknas helt i områden med kalkberggrund eller kalkhaltig morän. Så är t ex det enda området i Norrland nedom fjällen där den inte finns Jämtlands silurområde.

  78. tty

    #65

    Det är inte alldeles trivialt. Det finns egentligen ingen bra sammanfattning. Man måste helt enkelt gå igenom den relevanta litteraturen. Wikipedias (engelska) artikel om PETM t ex är inte bara hårt vinklad utan innehåller flera grova sakfel, som t ex att den blandar ihop PETM med ”the Azolla event” och Messel-faunan som båda är ca 7 miljoner år yngre.

    När det gäller däggdjurens uppblomstring läs t ex denna:
    http://www-personal.umich.edu/~gingeric/PDFfiles/PDG402_Mammresppebound.pdf

    Titta t ex på fig 7: nästan inga däggdjur dör ut men ett stort antal nya tillkommer. Artikeln lägger visserligen tyngdpunkten på att en del däggdjur blev mindre under PETM, vilket dock är helt normalt när klimatet blir varmare (”Bergmanns regel”), man kan t o m för en del arter direkt se på storleken om fossil är från istider eller mellanistider.

    Här behandlas (eu)primaternas expansion över hela norra halvklotet under PETM (våra förfäder alltså):

    https://www.pnas.org/content/103/30/11223?ijkey=1f98fa4e480c63785ccfc1453e953c0593ada684&keytype2=tf_ipsecsha

    Även de uddatåiga och partåiga hovdjuren dyker upp samtidigt.

    Varmtempererat klimat med bl a palmer och alligatorer norr om den 80:e breddgraden:

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818119300979

    Här en artikel som försöker komma runt ett pinsamt fenomen: när man undersöker havsborrkärnor från PETM och studerar isotoperna i deras skal hittar man enbart individer som levde före uppvärmningen eller efter uppvärmningen, men aldrig några som levde under uppvärmningen, vilket pekar på en mycket snabb förändring. Detta är problematiskt eftersom det mer eller mindre utesluter CO2 som orsak (den enda mekanism som skulle kunna ge en sådan stor momentan CO2-ökning är ett mycket stort asteroid/kometnedslag). Den här artikeln modellerar ett mycket komplicerat förlopp med omrörning och erosion av bottensedimenten och förändringar av olika arters numerär, men kan ändå inte komma fram till en längre uppvärmningstid än max 5000 år, och mera troligt mindre än 3000 år:

    https://www.nature.com/articles/s41467-017-00292-2

    En detaljerad studie av PETM och förändringar av vegetationen från Tyskland. ”Inget särskilt” hände där:

    https://cp.copernicus.org/preprints/cp-2019-20/cp-2019-20.pdf

    Undersökningar från Limfjorden ger ungefär samma resultat, vilket är intressant, eftersom närmaste land då var i nuvarande Sverige, och landfossilen troligen kommer därifrån.

    Här en av många studier som visar att uppvärmningen kom först och störningarna i kolcykeln ett par tusen år senare:

    https://www.researchgate.net/publication/5752503_Environmental_precursors_to_rapid_light_carbon_injection_at_the_PalaeoceneEocene_boundary

    Observera att detta dock numera omtolkats så att redan en så liten CO2-ökning att den inte ens är mätbar leder till en ”tipping-point”.

    Det finns otaliga artiklar om bentiska foraminiferer under PETM, t ex den här:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677492/

    Däremot nästan inget om andra marina organismer. Möjligen nämner man, som i den ovanstående, i en bisats att inget speciellt hände med någon annan grupp.

    Får jag föreslå att du ber din fritidspolitiska vän att peka på någon konkret negativ effekt av PETM?

    För att inte tala om klimatet före och efter PETM som i sig var ca 10 grader varmare än, och fortsatte att bli varmare. Kulmen på den eocena värmen för ca 50 miljoner år sedan var faktiskt ungefär lika hög som PETM. Här ett mycket intressant diagram:

    https://www.climate.gov/sites/default/files/styles/inline_all/public/climateqa_hottest_ocean_temp_610.png?itok=DRHNrr3d

    Lägg märke till den korta vassa PETM som varade högst ett par hundra tusen år, och den långa temperaturstegringen från 60 till 50 miljoner år och den långa nedgången från 50 till 35 miljoner år. ”Partilinjen” är att båda förklaras av koldioxidhalten, men varför försvann då ”PETM-koldioxiden” så fort medan ”Eocen-koldioxiden” däremot byggde upp under många miljoner år, tydligen helt ostörd av PETM.

  79. tty

    #69

    Hur beräknar man hur mycket som behöver fonderas för att hantera rotorbladen? Veterligen har ingen ännu kommit på något vettigt sätt att bli av med dem, än mindre vad det kommer att kosta.

  80. Rolf Mellberg

    #78 tty

    Jag häpnar, vilket svar!!!

    Bugar och bockar, nu har jag lite att studera!!!

    (Kan vi inte ses här i Linköping nån gång?)

  81. Lars-Eric Bjerke

    #79 tty,
    ”Hur beräknar man hur mycket som behöver fonderas för att hantera rotorbladen?”

    Det beskrivs hyfsat noggrant i min ref. till #69.

  82. Daniel+Wiklund

    Energimyndigheten kanske kan ge bidrag till att nedmontera vindkraftsmonster. Myndigheten verkar ju ha gott om pengar. Har ju redan gett Hybrit en halv miljard. Ännu bättre vore det att inte bygga dessa monster.

  83. tty

    #81

    Nej, det gör det inte.

  84. Claes

    Det är ju självklart att Jorden kommer att gå under.
    Om några miljarder år är Solens väte slut och då försvinner livsbetingelserna på Jorden som en följd och man kan säga att Jorden går under.
    Innan dess kan vi inte få Jorden att gå under även om vi skulle anstränga oss…