Vådan med grön energiförsörjning

energihus

Foto: Daily Sceptic

Visst vore det fantastiskt om man kunde bli helt självförsörjande med el? Att slippa bekymra sig om skyhöga nätavgifter och elräkningar? Jag tror att många drömmer om denna möjlighet. Sol och vind är ju helt gratis så det borde bli billigt också. Här är en liten berättelse om en som försökt. Han bor i Australien och det är ju ett betydligt varmare och soligare land än Sverige. Så det borde gå lätt.

Problemet är att det krävs lite utrustning som inte är så billig samt en hel del underhåll och skötsel.

Originalartikeln finns i The Dayli Sceptic https://dailysceptic.org/2023/10/26/living-off-grid-has-shown-me-that-modern-society-cannot-function-on-renewable-energy/ . Men jag lånar JoNovas lite förkortade version här: https://joannenova.com.au/2023/10/160000-worth-of-wind-and-solar-power-with-batteries-cant-power-two-homes-alone/

Av Jo Nova

Låt oss köra ett experiment på en hel nation som vi inte ens kan göra enkelt på ett enda hem

Föreställ er att skala upp detta projekt för ett helt land?

The Daily Skeptic har en historia om en australisk bonde i Victoria som har gått utanför nätet (off-grid) för att försöka vara så självförsörjande han kan, inte av ideologi, utan av pragmatiska skäl. Han har två 3-sovrumshem, med 30 solpaneler och en 1kW vindturbin till varje. För lagring har de ett 30-tal tyska blybatterier som till nuvarande priser är cirka 15 000 dollar för batterierna vardera. Men trots det har varje hus också gasolkaminer på flaska och en 6 kVA bensingenerator. Generatorerna är inställda på att slå på när batterinivåerna blir för låga, vilket ofta händer på kvällarna på hösten, vintern och ibland på våren. (Han uppskattar cirka 60 – 100 timmar varje år). Förutom all den där utrustningen som behöver gas, bränsle och underhåll och som totalt kostar cirka 160 000 USD att sätta upp, måste de fortfarande odla, kapa och samla in, aj, 100 kg ved (220lbs) per vecka på vintern för varje hus.

Han varnar för att alla som tror att nationen kan köra på vind och sol utan fossilt bränsle eller kärnenergi är ”fullständigt vilseledda”. Och det här är bondgårdar vid kusten i Victoria – alltså ett mildare klimat – vi pratar inte om snö.

Författaren var specialistläkare på deltid tills regeringen försökte tvinga honom till ett medicinskt experiment (ni vet det) som han inte ville delta i. Nu är han en anonym bonde med kyckling och får. Så han är en smart kille, som hade en bra inkomst, och den typen av man som kan bygga om en 70 år gammal dieselgenerator som väger 1,4 ton. Hur exakt överförs den här typen av system till en nationell energi för människor som bor i kvarter med hög täthet utan träd, en värmepump och som har en Tesla som de behöver koppla in?

JoNova citerar Daily Sceptic:

”Extrapolerat från vår erfarenhet av förnybar energi, alla som tror att ett modernt samhälle kan fungera med ett elnät som bara drivs av sol- och vindkraft utan fossilt bränsle eller kärnkraftsbackup som omedelbart kan tillhandahålla upp till 100 % av energibehovet i molnigt, vindstilla dagar och mörka, vindstilla nätter, är totalt vilseledd!

Och att få lagring av litiumjonbatterier i nätskala för att ge den typ av leveranstid som vi har på vår gård skulle kosta biljoner dollar, tömma planetens icke-förnybara resurser till randen för överhängande utmattning och sedan måste allt göras igen om 10 år.”

Ingenting är i verkligheten färdigt och klart:

”Efter 20 år har de första av våra solpaneler slutat att fungera och har bytts ut. …
Förnybara energisystem borde mer ärligt kallas utbytbara energisystem. Ingen av komponenterna kan förväntas fungera i mer än 25 år och ofta mycket kortare tid än så.”

Även med nästan 3 ton blybatterier för två hem har de fortfarande bara förråd för en dag:

”I teorin har vi tre till fyra dagar utan strömförsörjning om vi skulle tömma batterierna, men i praktiken låter vi inte batterierna sjunka under 70 % kapacitet för att skydda dem och få dem att hålla så länge som möjligt. Så vi är begränsade till ungefär en dags lagrad kapacitet.

Båda hussystemen är nära så optimerade som vi kan få dem och representerar en total investering på cirka 160 000 USD.”

JoNova: Jag antar att de $160 000 (1135898 SEK) var för båda husen tillsammans, jag hoppas att jag inte läser det fel. Och naturligtvis, här i Australien, var solpanelerna nästan säkert subventionerade, så den verkliga kostnaden är ännu mer.

Min kommentar: Drömmen om att vara off-grid kan ju låta underbart i dessa tider med höga elpriser. Och det kanske går att göra det med enstaka hem på landet, och i Australien, men de gröna vill ju att hela landet skall ha all el förnyelsebart till 2045. Det blir en mycket dryg miljon för varje normalstort hem på landet, ungefär vart 10:e-25:e år. ”Gratis” var ordet sa Bill …

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Stefan Eriksson

    Intressant!
    Jag kom hem till ”Svedala” i Torsdags kväll, efter 6 veckor ”off-grid”-boende på Tasmanien (AU).
    Tasmanien (söder om kontinenten) som alla kallar ”main-land” har ett varierat väder, framför allt då i hänseende på vilken höjd över havet man befinner sig. I skyddade dalgångar med ”solläge” mot norr (Huon-valley), är vingårdarna talrika och frukt (äpple körsbär) en iögonfallande del av jordbruket.
    Årsnederbörd (medel) ca 600 mm.
    Ett område som påminner om ”vårt” medelhavsklimat alltså.
    Höjer man dock blicken från dessa fruktodlingar ser man snöklädda bergstoppar även nu på deras meteorologiska vår.
    Klimatet där är ganska kärvt, med förhärskande vindriktning från syd-väst, alltså det södra ishavet.

    Vad boende och byggande anbelangar slås man av det faktum att isolering i all dess form och användning, vet de inte vad det är. Jag kan sätta en peng på att huset här ovan i reportaget är HELT o-isolerat.
    De är ganska utsatta för vädrets makter även om de är inomhus.
    Nej, nu skall jag korta av här,(det blir för långt annars),men jag kan tillägga att ön Tasmanien har ännu inte ETT vkv, trots med i jämförelse ganska goda vind-förutsättningar. De kör på kol-genererad
    el och är helt nöjda med det.
    MVH. Stefan.

  2. Stefan Eriksson

    Jag tror att de ”dollar” som anges i texten avser AU-dollar. 1 AU-dollar = ca: 7,50 Skr.

  3. Adepten

    Det finns hopp om man är smart🙂
    Det visar den här artikeln;🤯
    https://second-opinion.se/elsystem-med-och-utan-karnkraft-det-finns-tekniska-losningar/

  4. Jan Ågersten

    System som inte är ekonomiskt självbärande utan kräver någon form av bidrag är inget annat än utopiska drömmar. Det är sorgligt när forskare låter sig korrumperas av den gröna omställningen som är i särklass det största miljöhot vi har i dag.

  5. BG

    #1
    Beträffande isolering av husen, står det i originalartikeln:

    ”Now we have two three-bedroom houses 800 metres apart. One is 35 years old and only moderately energy efficient the other is eight years old and optimised for passive solar with excellent insulation, double glazing etc.”

  6. Svenglenn

    I den lilla byn Simris har man gjort ett försök att bli självförsörjande. Som jag minns det gick det inte så bra.

  7. Bubo

    ”Efter 20 år har de första av våra solpaneler slutat att fungera och har bytts ut. …”

    Verkar ha varit teknikpionjärer som gått off-grid för 20 år sedan men då var det ju nödvändigt på vissa ställen ex fyrar och ö-boende. Om de inte kontinuerligt uppdaterat är det en del teknik och kostnadsutveckling som inte kommit med men alltid intressant med erfarenheter över tid.

    ”I teorin har vi tre till fyra dagar utan strömförsörjning om vi skulle tömma batterierna, men i praktiken låter vi inte batterierna sjunka under 70 % kapacitet för att skydda dem och få dem att hålla så länge som möjligt. ”

    Ja, då blir det svårt, som om man skulle tanka bilen när det understiger 45 L i tanken. Men knappast nödvändigt med dagens batterier/styrning.

  8. pa

    Låter som boendet blir ett heltidsjobb. Är det dit vi skall? Ingen har råd att arbeta utan alla kämpar febrilt för att inte frysa ihjäl eller dö av någon sjukdom förknippad med armod.

  9. Tege Tornvall

    Ingår detta i Jo Novas nya rapportering för Clintel? Bra exempel, i så fall.

  10. Tege Tornvall

    #7, Bubo. ”Om de inte kontinuerligt uppdaterat”… Det betyder väl outsagt ständigt nya kostnader?

  11. Bubo

    # 1 Stefan Eriksson
    Såg du dessa kolkraftverk på Tasmanien med egna ögon?

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Tasmania

    https://www.aemc.gov.au/energy-system/electricity/changing-generation-mix/tasmania

  12. Ivar Andersson

    OT
    ”Västra Antarktis kommer smälta i samma takt oavsett minskade utsläpp

    Häromdagen (lördag 28 oktober) fanns denna intressanta artikel i Svenska Dagbladet. Man redovisar en ny forskarrapport som säger att isen på Västantarktis kommer fortsätta smälta i samma takt som de senaste decennierna oavsett om vi minskar våra utsläpp eller inte.

    I artikeln säger den svenska forskaren Anna Wåhlin vid Göteborgs Universitet ”

    https://www.ericsoniubbhult.se/

  13. Håkan Bergman

    Bubo #7
    ”Ja, då blir det svårt, som om man skulle tanka bilen när det understiger 45 L i tanken. Men knappast nödvändigt med dagens batterier/styrning.”
    Bilen, med bensin- eller diesel-motor, slits inte fortare om man kör ner till reserven. Sen fyller man upp tanken på närmaste mack på några minuter.

  14. iah

    när min fru och jag renoverade vårt hus för 20 år sedan så startade vi med vedeldning (40 kubikmeter/12-15000 kr och 2500 l vattentankar) och hushållselen vid sidan om. sedan dess har vi bytt till luft/vattenvärmepump så numera ingår hushållselen i totalen. i princip kan man säga att kostnaden idag är lika hög som med vedeldningen (7500 kwh/140 m2 hus). enda vinsten är det minskade arbetet, (vi har lite backupved för strömavbrott) i princip kan man säga att investeringskostnaden var lite billigare för vedeldningen men tiden innebär ju också att priserna ökar med inflation.

  15. Claes-Erik Simonsbacka

    Regeringen beviljar Aurora Line koncession
    6 oktober

    Regeringen har gett Svenska kraftnät tillstånd att börja bygga den svenska delen av Aurora Line. Avverkning av träd längs ledningsgatan sätter igång nu i oktober.

    Svenska kraftnät bygger tillsammans med den finska transmissionsnätsoperatören Fingrid en ny 400 kV-ledning mellan Messaure i Sverige och Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland. Projektet är en del i den gröna industriomställningen i norr. Torsdagen den 5 oktober beviljade regeringen koncession för Aurora Line. Brev är på väg ut till fastighetsägare som är berörda av ledningarna.

    År 2025 planeras Aurora Line att vara i drift.

    Mvh,

  16. Bubo

    #13 Håkan Bergman

    Nä, men man vet aldrig, det kanske finns försiktiga personer där ute som kanske är rädd för att fukten i luften som kommer in i tanken när nivån blir för låg ska kondensera. Då får man höra att bensinbilar är dåliga: ”jag måste tanka hela tiden”. ”Jag har visserligen en 60 literstank så jag skulle kunna köra 100 mil men i praktiken låter jag den aldrig gå under 50 liter i tanken för att skydda från att det ska bli kondensvatten i tanken”.

  17. Förhållandena i Sverige är förstås annorlunda klimatmässigt än i Australien (Victoria). Väldigt få är helt off-grid – det skulle väl vara en eller annan sommarstuga någonstans då.

    Men jag ser och hör med grannar som skaffat solceller att kostnaderna snabbt rusar iväg. Först 160 000 för att sätta upp och installera systemet. Glädjen och en viss munterhet i början för att de betalar så lite i elkostnad. Sedan skaffar flera av dem batterier för back-up. Också väldigt dyrt och lite missmodigt att lagringskapaciteten är så låg (några timmar bara).

    Och då har inte insikten kanske slagit dem att de nog kommer att få göra om alltihop om 20 år eller så. Därtill kan komma snöskottning på vintern på taket.

    Nej, det här kan vara för entusiaster med en god ekonomi, lite som med elbilar i dagens läge.

  18. UWB

    Det finns entusiaster överallt.

    Ett par i Jämtland satsar 30 miljoner för att bygga ett energilager (i princip makadam i en välisolerad silo) som ska ge värme under vintern. Lagret hettas upp till 600 grader genom överskottsenergi från solpaneler och när det blir kallare ute cirkulerar vatten i lagret och via en värmepump (som rimligtvis drivs av el) ser till att villan får varmvatten och värme.

    Det påstås att solpanelerna ger el året om, vilket inte är sant och framförallt inte när det är mörkt ute. Inget batteri nämns.

    Solpanelerna ger 70 MWh per år, vilket motsvarar förbrukningen för 4 villor. Naturligtvis måste ström köpas in under vissa perioder för att klara detta och anläggningen är inte i drift ännu.

    Så, en villa har en investering om 7,5 miljoner kronor (vilket torde vara mer än att bygga hela villan), för att slippa utgifter för el och värme. Om de sparar säg 50 000 kronor per år på detta tar det ”bara” 150 år att betala tillbaka investeringen, utan att beakta driftskostnader och kapitalkostnader.

    https://medium.com/@ulf.s.olsson_60781/unikt-sol-el-projekt-i-j%C3%A4mtland-55bb071e94c1

  19. Jan Ågersten

    Under min dagliga Kronblom (som pensionär får man göra så) fick jag en uppenbarelse. Tänk om elmätarna kunde fjärrstyras. Då skulle alla de som har kryssat för att de vill ha grön El i sitt abonnemang få elen avstängd när det inte blåser. Jag tror att Stenevi o co. hade klassat kärnkraft som grön el med blixtens hastighet.

  20. Håkan Bergman

    Jan Å. #19
    Man kan säkert sälja på dom ett kärnkraftsfilter, alltså ett filter som bara släpper igenom el utanför intervallet 49,9-50,1 Hz.

  21. Stefan Eriksson

    Bubo #11
    Mycket riktigt så slarvade jag, skulle ha skrivit australiensarna är fullt tillfreds med kol-genererad ström.
    Strax syd-ost om Tasmanien har jag i fjärran sett en borr-rigg där gas hämtas från djupet.
    Av den gamla gasklockan i Hobart har de byggt en teater/opera hus.

  22. Håkan Bergman

    Stefan E. #21
    Ah en efterföljare till gamla Vinterpalatset, stans häftigaste biograf på sin tid. Där har man samlat en och annan tomhylsa.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinterpalatset,_Norra_Bantorget

  23. Björn

    Elektricitet är en överlägsen form av energiförsörjning, vilket vi bör inse och förstå, vid jämförelse med andra äldre och primitivare metoder att driva och värma. Men att blanda ihop egenproducerad el med det publika elnätets är något som kommer att straffa sig i en snar framtid. Egenproducerad el som förs ut på det publika lokalnätet, är inte ur elkvalitet densamma som den publika. Egenproducerad el är en sönderhackad likström DC till pulser i en växelriktare, som därefter omvandlas till växelström AC 230 V. Oundvikligt skapas en mängd oönskade frekvenser, både som elektromagnetiska störningar och de som följer med genom ledningssystemet. Detta är en helt obegriplig utveckling som kommer att drabba fler och fler. Här behövs en uppstramning från Elsäkerhetsverket och myndigheter som ansvarar för EMC-frågor.

  24. TorbjörnR

    #17 Ingemar Nordin

    Uppenbart att du inte satt dig in i solceller för enskilda hushåll. Normal återbetalningstid är ca 10 år och för egen del, som var tidigt ute, mellan 4-6 år.
    Livslängd på paneler minst 30 år däremot behöver man nog byta växelriktare efter 20 år om man valt kvalitet.

    Att det sedan är subventionerat och också i stor skala är lika dåligt som vindkraft är en annan fråga.
    Men tycker inte du ska raljera över solceller för hushåll när du har dåligt på fötterna.

  25. TorbjörnR

    #23 Björn

    Visa gärna lite bevis för hur mycket störningar som går ut på nätet.

  26. Stefan Eriksson

    BG #5
    ”Excellent” är ett ”töjbart” uttryck, men kolla på bilden och gör en bedömning av ”tjockleken” av väggar o taklag.
    Huset är med säkerhet öppet till ”nock”.
    Jag kan bara konstatera att ”Engelsk/Australisk” bygg-stil är något helt annorlunda än vad vi här i Sverige är invanda vid.

  27. Hans H

    #3 Adepten

    Man läser energiforskarnas kommentarer och finner att de pratar om ’balamsering med vätgas i lager”.

    Att med elektrolys tillverka vätgas av ”överskottsel” och sedan vid elbrist åter tillverka el av vätgas är ett luftslott. De borde avkrävas kalkyler över kostnaderna!

    Det låter så lätt ”lagra vätgasen”. Visa hur det ska göras och till vilken kostnad!

  28. Mats Kälvemark

    #24 TorbjörnR
    Jo man ska raljera över solceller, för det är här långt upp i norr en från början så infernaliskt dålig MP-politisk idé som ger klimatreligion och skattesubventionering sitt rätta ansikte.
    Se bild nr 41 i länken: https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Energi-221016.pdf
    Solceller är väl bra under sommaren för fritidshus som är off-grid, men de som har ett sånt hus har också råd att köpa solceller utan subvention. Riksrevisionen slog i november 2017 fast följande; ”Riksrevisionen är kritisk till utformningen av det statliga stödet till solel. Det saknar genomarbetade samhällsekonomiska analyser och deras kostnadseffektivitet bör utredas, anser myndigheten. Riksrevisionen vill se en analys av hur stödet till solel är utformat i relation till andra förnybara tekniker och efterlyser även bättre förutsättningar för långsiktiga och stabila spelregler för investeringar i solel.”
    Så egentligen har du en moralisk skatteskuld till oss andra som du på lämpligt sätt kan börja betala tillbaka med ”övervinsterna” i din anläggning.
    Poltiskt är det lika klokt att i Sverige lägga pengar på att subventionera solel som det är att stänga fyra fullt fungerande känkraftverk. Samma andas barn med MP-stämpel.

  29. Sigge

    Stefan Eriksson #21

    Kolanvändningen i Austarlien har minskat med 25% på 10 år.

    Elproduktionen från vind och sol i Australien har ökat från ungefär 15 TWh/år till 70 TWh/år på 10 år.

  30. SatSapiente

    #19 J Ågersten
    Din önskan/uppenbarelse är redan uppfylld.
    De nya ”smarta” elmätarna har förutom fjärravläsning också möjlighet att fjärrstyras. Elleverantören kan stänga ned din eltillförsel och detta på ett sätt som du som konsument inte kan råda över. Du kan alltså inte ”slå på” strömmen om elleverantören fjärrstyrt stängt av den.
    Enda möjligheten, som inte är tillåten, att förhindra detta, är att skärma av antennen som upprätthåller kontakten med elleverantören, brukar vara en rund ”puck” utanpå mätarskåpet. (Kabel och kontakt till antennen är plomberade)

  31. SatSapiente

    #9 Svenglenn
    Kanarieön El Hierro har gjort en ”Simris” i större skala.
    Det blev inte så bra där heller.
    http://euanmearns.com/an-independent-evaluation-of-the-el-hierro-wind-pumped-hydro-system/

  32. Stefan Eriksson

    Sigge #29
    https://www.ekonomifakta.se/Fakta/elfakta/energiproduktion/Elproduktion-med-fossila-branslen/

  33. BG

    #26 Stefan Eriksson

    Jag avstår från att gissa. Dock är engelsk byggnadskonst välkänd. Men engelsmännen tog, förr i alla fall, på sig en extra ylletröja, när det blev svalt i huset. Och det blev det. För att göra ont värre, täckte en av mina vänner för radiatorerna under fönstren med tjocka gardiner. Har ”god” erfarenhet från ö-riket och del av Spanien. Jag har även frusit en kort tid i Brasilien.

  34. Paul Håkansson

    OT

    Investeringarna i klimatteknik minskar – PwC (Finwire)
    2023-10-31 10:28
    Mindre pengar läggs på ny teknik för klimatet. Enligt en ny global rapport från PwC är investeringarna inom klimatteknik nu nere på samma nivåer som 2018.

    Rapporten – ”State of Climate Tech” – visar att riskkapitalets och private equity-aktörernas investeringar i klimatteknik sjunkit med 40 procent i år.

    ”Det är oroande att satsningarna har minskat så drastiskt i en tid då klimatteknik behövs som mest. Samtidigt finns nu stora möjligheter för investerare eftersom behovet av klimattekniska innovationer bara kommer att öka”, säger David Ringmar, som är ansvarig för hållbarhetsrådgivning inom PwC Sverige.

    Utvecklingen ser bättre ut inom vissa delområden, visar rapporten. Det gäller exempelvis inom teknik för infångande och lagring av koldioxid samt grön vätgas.

    Samtidigt har investeringarna i övriga branscher och sektorer fallit med 50 procent.

  35. Argus

    #34

    Kan man hoppas att vi passerat ’peak hysteria’?

    Det vore ju…….. helt underbart!

  36. P-A Johnsson

    #25 TorbjörnR

    För några år sedan då vi hade problem med blinkande lampor till och från så kopplade jag upp ett oscilloskop via en transformator och nätspänningen avvek synligt ifrån en perfekt sinus. Inte ren och fin som jag minns från 70-talets el-labbar. Jag gjorde ingen FFT men det hade varit intressant att se på övertonerna.

    Jag tog upp frågan på jobbet och en kompis, som är hälftenägare till ett vindkraftverk, sa att det beror på omvandlarna i vindkraftverken.

  37. UWB

    #24

    Liberalerna har, lika ogenomtänkt som politiker tenderar att vara, ett förslag som innebär ÖKADE subventioner till solkraft – vilket de lite putslustigt döpt till Solsidan :-).

    https://www.di.se/debatt/mer-el-med-liberalernas-solcellsplan-solsidan/

    Detta är ersättningen som erhålls i dagsläget:
    • Skattereduktion om 60 öre
    • Spotpriset på el, vilket bestäms timvis och kan variera mycket
    • Påslag på spotpriset från elhandlaren, vanligtvis 5 – 15 öre
    • Ersättning för nätnytta, vanligtvis 5 öre
    • Ursprungsgarantier, cirka 1 öre
    Det innebär att oavsett spotpriset och faktiskt behov av ytterligare el garanteras mikroproducenten ett pris om 71 – 81 öre per kWh plus spotpriset.

    En anläggning på 15 KWe kostar cirka 220 000 kronor och erhåller därmed 44 000 kr i ersättning.
    På 30 år kan cirka 450 000 kWh produceras, där ungefär 60 % säljs och 40 % används. Det ger ytterligare 10 öre i subvention per producerad kWh.

    Det är inte svårt att räkna ut att detta kostar oss skattebetalare många miljarder per år, som går till (i många fall) välbeställda villaägare.

    Som ett minimikrav skulle det finnas en nedre gräns för när skattesubventionen skulle aktiveras, lämpligtvis förra årets medelpris för aktuellt elområde. Vid lägre priser finns inget eller lågt behov av ytterligare el.

  38. Sigge

    P-A Johansson #36

    Nu vet jag inte var du mätte nätspänningen, men det kan vara utrustning hemma hos dig eller någon granne som gjorde att sinuskurvan blev oren.

  39. Hans H

    #24 Torbjörn R

    Det är med solceller som med elbilar. Så länge ett fåtal hus längs en villagata begär att få mata ut egenproducerad solel så ok.

    Men ”matarsystemet” är inte dimensionerat för att mer än hälften av alla villor en dag har stora solelytor på taken och matar ut överskottet baklänges. Då slås det ut

    Så de första som hoppat på tåget åker snålskjuts. Eller hur ska kostnaden fördelas när hela basinstallationen måste göras om?

    Detsamma gäller elbilar. Det finns INTE råvaror nog till en allmän övergång på jorden till batteribilar. De nuvarande Teslaägarna är att likna vid free riders, såna som inte är med i facket och betalar fackavgiften – men gärna utnyttjar framförhandlade fördelar!

    Jag ogillar starkt den gloria av godhet som dessa bilägare signalerar! Det handlar om själviskhet och inte lösningen på en global fråga.

  40. TorbjörnR

    #28 Mats K

    Vet inte om du, som politiker, medvetet försöker missförstå?

    Skrev tydligt att solceller är bra för en enskild fastighetsägare men som vindkraft dåligt för elsystemet i stor skala. Där är vi helt överens.

    Fungerar alldeles utmärkt här i norr för det är kallare klimat jämfört med tex södra Europa.
    Är lönsamt med eller utan gröna avdraget,

    Att du jämför solceller och dess subventioner med nedlagd kärnkraft är lite infantilt faktiskt. Trodde du var bättre än så.

    Har ingen moralisk skuld för att jag följt ett beslutat regelverk. Det har du säkert själv gjort många ggr så ”Sten i glashus” klär dig inte.

  41. tty

    #1

    Tasmanien är den enda del av Australien som inte har kolkraft. Deras elförsörjning bygger nästan helt på vattenkraft.

    Och så lite som 600 mm årsnederbörd har bara de allra torraste dalarna i inlandet. Västra Tasmanien har ett extremt blött klimat med mer än 2000 mm/år, och består av praktiskt taget ogenomtränglig och nästan obebodd bush.

    Och nej, Tasmanien har inte medelhavsklimat. King Island, nordväst om ”huvudön” har det, men inte själva Tasmanien. Klimatet är oceaniskt tempererat Cfb, utom i de högsta bergen där det är oceaniskt subarktiskt Cfc.

    Tasmanien når ned i västvindbältet där nya lågtryck ständigt vandrar in västerifrån, därav regnet, vattenkraften och det svala klimatet.

    Att husens isolering är dålig är däremot riktigt.

  42. tty

    #16

    ”Nä, men man vet aldrig, det kanske finns försiktiga personer där ute som kanske är rädd för att fukten i luften som kommer in i tanken när nivån blir för låg ska kondensera.”

    Enklare att hälla i en skvätt karburatorsprit någon gång per år.

  43. tty

    #29

    Ungefär 70% av elproduktionen i Australien bygger på fossila bränslen.

    Lustigt nog har kolproduktionen inte minskat lika mycket. Kolet exporteras till Kina istället.

  44. P-A Johnsson

    #38 Sigge

    Jag har en resistiv el-panna + kyl/frys som ger induktiv last, borde (får) inte påverka kurvformen.

    AC/DC-omvandlare för datorer och annan utrustning arbetar på flera hundra kHz och ger inga övertoner som förvränger sinus-kurvan, möjligen spikar om de inte uppfyller EMC-standard.

    Det här var innan solpanels-boomen så avvikelsen från sinus uppstod nog inte i närområdet.

    Bifogar ett ex-jobb om övertoner i nätet från solpaneler:
    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1589796/FULLTEXT01.pdf

    Minnesbilden är att min uppmätta kurvform liknade den i fig 3B, men med kanske lite mindre harmonisk distorsion.

  45. Stefan Eriksson

    tty # 41
    Jovisst är det så att nederbörden hamnar på den västra sidan av ”kölen”, ungefär som vi känner till här på den skandinaviska halvön.
    Kanske fel att kalla det för medelhavsklimat i skyddade dalgångar, kanske syd-tirol är en bättre liknelse. Dessa delar av ön, beskrivs vara den Australiska kontinentens ”fruktträdgård”.

    Det är i dalgångarna på den östra sidan av ön som befolkningen bor, den västra delen är verkligen ”vildmark”.

  46. foliehatt

    tty & Bubo, ##42 &16
    karburatorspriten är redan i soppan. Det går ju inte längre att tanka bensin i Sverige, det är som bäst E5 för 98 oktan vid pump – väsentligen mer etanolinblandning än vad en slurk karburatorsprit ger.

  47. foliehatt

    Tasmanien avbildas ofta som ett äpple. I alla fall i reklamen.
    Tassie – the apple isle

    Det enda ställe jag har fått in en hummer på restaurang som två personer inte orkade äta upp (inget annat beställdes in).

  48. Mats Kälvemark

    #40 TorbjörnR
    Läs vad jag skriver. Det är alla former av rabatter och subventioner som ska bort. Pengarna som sparas skall användas till att restaurera ett kvaddat elnät där väderberoende produktion inte hör hemma. Vind- och solel är bara störningsmoment Vill du privat lägga pengar får du göra det fritt men det skall inte politiskt styrt gynnas på något sätt.

  49. Hans H

    #40 TorbjörnR

    Ingen moralisk skuld nänä. Men läs mitt inlägg till dig #39, du har heller ingen anledning godhetsposera!

    Det är lite som att äta av godsakerna som dukats fram så länge de finns och andra inte är inom synhåll.

    Att du själv inte skapat regelverket är den givna ursäkten. Men billig sådan.

  50. Sigge

    P-A johansson #44

    Var det på alla tre faser som det var förvrängd sinusvåg?

    När sinusvågen ser ut så där så skulle man kunna tänka sig att det är en varvtalsreglerad elmotor där regleringen sker med tyristor. På 80-talet och 90-talet fanns det luft/luft-värmepumpar som hade varvtalsreglering med tyristor. Även många ventilationsaggregat har tyristorreglerade elmotorer.

    Det kan vara andra elektriska saker i din närhet som stör sinusvågen.

  51. TorbjörnR

    #49 Hans
    Berätta vart jag godhetsposserar?

  52. Hans H

    #51 TorbjörnR

    Du ogillar att man raljerar över solel men får svar på tal av #28 Mats K.

    Du tycker det är helt ok att ett regelverk utformas som inte är kostnadsneuttalt utan gynnar tidiga inkommande på senares bekostnad. Och här pratar jag i mitt inlägg enbart om småskalig nätanslutning. För du följer minsann beslutade regler….

    Och eftersom både vind och sol kräver kompletterande kraft men inte står för dennas stilleståndskostnad när vind och sol har företräde ut på nätet….så subventionerar andra kraftslag – och därmed vi övriga skattebetalare – kalaset. Men du följer bara reglerna – har du insett dessas orimlighet och agerat mot någon gång?

  53. TorbjörnR

    #52 Hans

    Svara gärna på frågan.

    Sen kan du sluta lägga ord i min mun. Det klär dig inte.

    Jag är helt överens med Mats om storskalig vind och sol. Men du läser väl lite dåligt.

  54. Daniel Wiklund

    OT Då var det dags igen. Läser på text-tv. ” Den globala går snabbare än man tidigare trott”. Dom har alltså trott fel igen. För 111-e gången. Varför ska man överhuvudtaget tro på forskare som hela tiden tror fel. Det verkar vara okej att tro fel bara om felen leder till en snabbare uppvärmning. Den vetenskapen ger jag inte mycket för. Just nu I Luleå minus 7 grader. Det var minus 13 imorse. Den globala uppvärmningen kanske inte vet var Luleå ligger. Den varmaste oktober sen 1921 i Luleå var 1961 med plus 7,2 grader. Det kallaste var året innan 1960 med minus 4,1. Den varmaste december var 1929 med plus 0,4 grader.

  55. Karl Erik R

    Hus i Australien, med undantag för Tasmanien är framför allt byggda för att inte bli för varma inomhus. 10 månader av tolv är det värmen som är problemet. Centralvärme finns i stort sett inte. Vanligaste luftkonditioneringen (och billigaste) kyler inkommande ventilationsluft med vatten. Den torra luften tar upp vattnet och temperaturen sjunker, men inte lägre än till ca 28 grader. Det är i o f s en befrielse när det är 45 ute.

    Nybyggda hus kan ha 5 cm isolering i taket och inget i väggarna. Solceller kan ju vara användbara då de producerar som bäst när behovet är som störst. Spisar och varmvattenberedare går på gas där sådan finns tillgänglig.

    För de kallaste vinterdagarna finns ibland gaseldade kaminer i ett eller två av rummen. En kall vinterdag i södra Australien kan vara nollgradig under natten och +18 på dagen. Sällan kallare om man inte är uppe i höga berg.

  56. Hans H & TorbjörnR,

    Jag tror att vi alla är överens om det grundläggande, nämligen att vind- och solkraft är ett samhällsekonomiskt otyg.

    Jag brukar inte skälla på mina goda granna när de installerat soltak. Det kan låta så här:

    Jag: ”Jaha, du har alltså fallit för reklamen och myndigheternas uppmaningar?”

    Grannen: ”Suck, ja jag har väl det. Men det är ju lönsamt”

    Jag: ”och hur lång tid kommer det att ta innan du tjänat in investeringskostnaderna?”

    Grannen: ”tja, kanske en femton-20 år?”

    Jag: ”Det kan nog stämma. Då får vi bara hoppas att solcellerna håller så länge och att det inte uppstår problem med det elektriska och backuppen under tiden. Lycka till! :-)”

  57. Hans H

    #53 TorbjörnR

    Vad är det du inte förstår när jag pratar om småskalig nätanslutning av villor i villasamhälle?

    Läste du aldrig mitt #39 adresserat till dig? Vem läser i så fall dåligt?

  58. TorbjörnR

    #57 Hans

    Berätta när jag godhetsposserar

  59. tty

    #55

    ”Solceller kan ju vara användbara då de producerar som bäst när behovet är som störst.”

    En mycket vanlig vanföreställning. Solel producerar mest mitt på dagen, men elförbrukningen (inklusive för AC) toppar sent på eftermiddagen. Tvärtom ger mycket solel i varmt klimat stora reglerproblem eftersom annan elproduktion måsta öka extremt snabbt varje eftermiddag. Googla ”Duck curve”.

  60. Håkan Bergman

    tty #59
    Det där såg man ofta tydligt på priset en del dagar i somras, SE4 fick tyska elpriser när 150 GW solel i Europa började gå ner. Vissa dagar fick även SE3 tyska elpriser.
    https://drive.google.com/file/d/1WdUy1AU858wQtzAgF0b8drb2C78bkZwX/view?usp=sharing

  61. Hans H

    #58 TorbjörnR

    Godhetsposerar är måhända ett dåligt ordval. Men du tycks ha svårt att förstå att även solel såld till nätet i liten skala gör skada på ett samhälleligt plan.

    Ligger villan offgrid eller åtminstone utan utmatning av överskott av solel på nätet har jag inget emot solelen.

    Det är ditt försvar av lågskalig nätutmatning jag attackerat.

  62. Adepten

    Läs och begrunda😖
    https://www.tn.se/naringsliv/32960/nya-elprisokningen-svenska-konsumenter-far-betala-200-miljoner-i-veckan/

  63. Evert Andersson

    # 40 Torbjörn

    Mina grannar har nyligen investerat i solel. Till dem säger jag att för den enskilde som ser en lönsamhet har jag ingen kritik. Ur samhällets synpunkt är det Ebberöds bank i kubik.

    2016 – 2022 installerades paneler så vi hade 13044 MW installerad effekt. 2022 fick vi 1 % av eproduktionen från dessa. Verkningsgraden alltså 6 %. (Numera räknas 10 – 12 % på nya anläggningar.

    En 15 MW anläggning får cirka 40 000:- i bidrag.

    Att ersätta nuvarande installerade solkraft skulle kosta ungefär 30 miljarder. Inte så lätt att få fatt hur mycket vi betalat ut sedan 2016. Regelverket har ju varierat, men säg 12 – 15 miljarder. Inräknat den bättre verkningsgraden.

    (Har någon de exakta kostnaderna för subventionerna meddela gärna i kommentarerna.)

    Det är alltså det vi spenderat i stöd för 1 % av rikets elförsörjning. Dessutom mest när vi använder minst.

    Obegripligt!

  64. Stefan Eriksson

    # 63 Evert
    ”En 15 MW anläggning får 40 000:- i bidrag”. ??
    Stämmer det? Eller skall det vara ”15 kW” ?
    Mvh. Stefan.

  65. Gunnar Strandell

    Håkan Bergman #22
    Tack för den resan till gamla minnen.
    Jag såg både ”Så vanns Vilda Västern” och ”En Ding Ding Värld” på Nya Vinterpalatset.

    Jag tycker att Wikipedia missar ljudanläggningen. Det var häftigt när en häst eller ett tåg kom farande genom salongen, och grymt när en bomb exploderade mitt i den.

    Bättre än de VR glasögon jag provat. De visar ju bara vad jag kan se utan dem.

  66. Evert Andersson

    #64 Stefan Eriksson

    Tack! Naturligtvis 15 kW.

  67. TorbjörnR

    #61 Hans H

    Det var ett kasst ordval byggt på dålig kunskap.

    Du hittar på om mina åsikter, inget av det du skriver stämmer tyvärr.
    Jag stannar där.

  68. TorbjörnR

    #63 Evert Andersson

    Har ingen avvikande åsikt angående elsystemet eller subventionerna.

    Det var inte om det jag skrev till Ingemar.

  69. Adepten

    #66 Evert Andersson

    Det är det här som våra kära politiker tror på 😉
    Vindkraften är billigast – solel hack i häl.

    https://energiforsk.se/media/30735/el-fran-nya-anlaggningar-energiforskrapport-2021-714.pdf
    Resultaten från rapporten kan sammanfattas med nedanstående förteckning av medelvärdet för kostnaderna för olika kraftslag:

    1. Vindkraft på land: 32 öre per kWh
    2. Solel, stora parker: 43 öre per kWh
    3. Kraftvärme, avfall: 48,5 öre per kWh
    4. Vattenkraft, ny station: 52 öre per kWh
    5. Vindkraft till havs: 53 öre per kWh
    6. Kraftvärme, skogsflis: 55 öre per kWh
    7. Kärnkraft: 56 öre per kWh
    8. Solel, små villasystem: 79 öre per kWh

    Om vi nu inte kan bygga kärnkraft vill jag ha en ny EU-förordning som kräver att vi bygger ut vattenkraften i Norrlandsälvarna vilket är miljövänligare och redundantare än Solkraft, Vindkraft, Bioenergi och fossilkraft 🙂

  70. Håkan Bergman

    Adepten #69
    Och hur många elkonsumenter åker till ett kraftverk och konsumerar elen direkt ur generatorn? Man kan inte räkna så där när det handlar om el, man måste se till hela systemet. Från ax till limpa.

  71. Hans H

    #67 TorbjörnR

    Vi är alla eniga om åsikterna om solel i stor skala – och det är inte heller det jag berör utan jag pratar småskalig villautmatning till nätet.

    Jag pekar på något som få tar upp. Och som du inte verkar ta åt dig av eller åtminstone bekymra dig över.

    Jag försökte få dig att förstå genom att föra in jämförelsen med ”free riders” – de som utnyttjar kollektivavtal men inte betalar fackavgiften eller är med i striden för att ta fram dessa – i bilden. Den som är snålskjutsåkare i de sammanhangen har nog vett i allmänhet att vara tyst och inte basunera ut att ”jag följer alla regler”… utan skäms i tysthet.

    Saken är följande: När en nätägare bygger ett leveranssystem av el till ett villasamhälle utgår han från att villorna följer normala förbrukningar vid dimensioneringen. Och man får betala en normal anslutningsavgift som ska ge nätägaren täckning för anläggningskostnaden för systemet.

    När så villorna installerar solel och vill baklänges mata ut ett överskott och få betalt för detta – det ingår ju i den enskildes sätt att räkna hem investeringen – så tål nätet 1-2 villor per 10. Men vid 3 blir det risker att skador uppstår och däröver sätts stopp eller så kräver nätägaren att hela matningssystemet byggs om. Vilka ska nu betala för dessa kostnader?

    Tidögänget vill fortsätta ge stark subvention till villaägare som installerar solel….

    De som först hoppat på är de villiga? Är du? Här har jag antagit din åsikt utan att du tydligt uttalat den, det medges. Läste in i din belåtenhet över din egen nytta att du var omedveten om på vilket sätt jag avsåg att du åkt snålskjuts på efterkommandes möjligheter till samma förtjänster!

    Tyvärr är S starkt inne på samma linje som Tidö med subventioner. Just idag skriver Damberg att han vill höja ROT-avdraget för sådana installationer från 30 till 50%.

    Det som behövs i mina ögon är istället en rejäl skatt på den el en solpanelägare vill sälja till nätet! Dels till nätägaren, dels till de storskaliga producenter vars basel man försämrar lönsamheten för men som MÅSTE leverera när sol och vind inte kan.

    Och dessutom ska skatten ge nätägare bidrag till att göra installationer som motverkar ”fladderelens” störningar. Här bygger nu t ex vissa kommunala elbolag in mångmiljon batterianläggningar för att kunna dämpa sekundsnabba förändringar när t ex solen går i moln. Och de får vi alla villor betala…

    Med detta sätter jag också stopp för att förklara min åsikt. Jag avsåg inget illa med ordvalet, det var onödigt provocerande. Menade att jag uppfattade dig som omedveten om ”snålskjutsåkandet” i de avseenden som berör villainstallationer!

    Jag har absolut inget mot solpaneler helt off grid.

  72. Lars Kamél

    Sol och vind är så otroligt billiga som elproducenter att kostnaderna för el alltid ökar snabbt när solceller och vindkraftverk sätts upp.
    Är det ingen politiker som tar reda på fakta och undrar vad den där ökningen beror på? Om nu sol och vind verkligen är så otroligt billiga?

  73. Adepten

    #70 Håkan Bergman

    Instämmer👍 Rapporten tar upp beräkningar av framtida systemkostnader som visar att värdefaktorn för olika energislag är lägst för sol- och vindkraft.

  74. #iah 14#

    40m3 ved för ett renoverat 140 m²hus låter mycket. Ett av mina hus, ca 150 m², är byggt i Schweiz på 750 möh. Det har 27 cm isolering i väggarna, 36 cm i taket och treglasfönster. Det värms med ved plus elektriska handdukstorkar i badrummen och drar 2 m² ved per år.

  75. Stefan

    Adepten #69

    Är det med eller utan subventioner för vindkraften och solkraften?
    Åtminstone vindkraft, havsbaserad, vill jag minnas är dyrare än kärnkraft utan subbar och landbaserad bara något billigare.