Vad Lars Bern önskar sig i julklapp

dog_christmas_cartoon
Läs vad Lars Bern önskar sig i julklapp.
PS Bilden har ingenting att göra med innehållet i artikeln. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Den där Eva Berglund som hela tiden skriver en massa kommentarer till varje klimatfrågeinlägg, vem är hon och vad vill hon egentligen? Hon kommer med rätt kontradiktoriska och tendentiösa kommentarer och verkar gilla att leta samt finna konspirationer.

 2. Johan Tisell

  Intressant artikel. Jag har själv för några veckor sedan gjort samma parallell avseende kostråd och fetmaforskning. Det är skrämmande hur man alltid accepterat medias och samhällets påståenden som sanna. Med åren har jag dock allt mer börjat lita på min egen känsla och förmåga att analysera logiska samband.
   
  Mänsklighetens består i majoritet av ”rädda” ja-sägare. Det finns 2 sociala experiment som avslöjar oss. Dels det där försökspersoner under auktoritär ledning sände över 300 V genom en fejkad försöksperson. Dels där en respondent fyller i en blankett och det kommer rök i ventil – respondenten reagerade. Om 3 respondenter som inte kände varann satt i rummet tittade de på varann och lät röken fortsätta utan att larma.
   
  Slutsatserna är att folk är lättledda samt att man tror att någon annan skall agera. Det är troligare att frysa ihjäl vid motorstopp på högtrafikerad autobahn än en glestrafikerad riksväg i Norrland. Då stannar första bilen.
   
  Läs Ortmarks bok ”Ja-sägarna”!

 3. Carl, hon är lite knäpp (ursäkta det lite vardagsnära ordvalet) och jobbar på Universitet med språkpsykologi:
  http://www.blogger.com/profile/00573500892712973826
  Hon vill egentligen ingenting annat än berätta att hon vet vad peer-review är, eller iaf borde vara, att hon minsann vet hur det går till på ett forskarseminarium, och att de som inte är ’riktiga klimatforskare’ troligen är köpta ….
  Gällande någon enda salfråga är hon totalt okontaktbar och hennes omedelbara hopp till ngt helt annat eller ngn länk eller hennes ibland bifogade svammel är normalt inte koherenta …
  (hennes kommentardiarré verkar lätt tragiskt om ni frågar mig)

 4. Lars Bern God Jul,   och tack för ett mycket bra inlägg på Newsmill; 
  kanonvässat från början till slut 
  men du lär nog ändå få utstå spott och spe från di hemske;  enkannerligen från muppar av det mer koleriska slaget som exempelvis den lundensiske djurvännen och  hamaskramaren  
  med ekologi på repertoaren.
   
  Här en annan mupp som försöker önska god jul med ödesdiger konsekvens:
   YouTube – Osama’s Christmas Greeting

 5. Carl och Johan?
  Läste ni hela artikeln av Lars Bern?
  Tvivlar.
  Man läser ju bara det man är nöjd med och som bekräftar ens tidigare tankar, hypoteser eller offentliga uttalanden i ämnet. För det mesta gör man så om ”någon annan” skrivit något i samma ämne.
  Och dessvärre fungerar det även i andra riktningen.
  Om det är någon som har motsatt uppfattning så skippar man kanske t o m ingressen. Det räcker att läsa rubrik och författare för att sluta läsa…. 🙂

 6. ..forts… #5
  Obs. Det tidigare inlägget var ingen kritik mot några skribenter eller läsare på den här eller andra bloggar. Bara en fundering över hur människor fungerar…  och det kan ju inte vara fel  🙂

 7. Johan Tisell

  Ja, jag läste varje ord. Varför tvivlar du?

 8. Johan Tissell
  Bra kommentar. Detta med att försökspersonerna som instruerades att ’bestraffa’ (som tur var inhyrda skådisar som föreställde) försökspersoner, ifall de svarade fel på frågor eller inte följde instruktionerna, och att de gjorde det trots att de upplysts om att man allt eftersom höjde strömstyrkan till riktigt hälsovådliga nivåer …
  … är ett klassiskt experiment. Och där har gjorts många efterföljande i samma andra.
  Men vad det visade att där fanns ca 60 % av befolkningen som saknade egen moral och karaktär, vilka hellre ville vara överheten till lags och bli bekräftad av den. 60% var alltså beredda att tillfoga andra allvarliga kroppskador på befallning för rent larviga förseelser.
  Och dessa 60 % finns även idag … de tar sig bara olika former. Och de som vill bli ledare vet ofta om sådant, iaf intuitivt.
  Tänk dig då hur det är när samma människor menar att de som skall straffas tom förtjänar det, kanske för att de har en stor bil med grova däck och lite mer markfrigång!
  Svin-dlande perspektiv …

 9. Johan Tisell

  Fast jag tvivlar om det gjorts så många andra experiment i samma anda. Dels går det inte att upprepas och dels får det visst inte upprepas av etiska skäl. Försökspersonerna fick visst litet trauma när de förstod vad de nästan gjort…
   
  Det andra experimentet är också intressant, det med röken. Nästa ännu viktigare vad gäller klimatet. Man följer flocken….

 10. Johan
  Det har gjorts massor med experiment som visar hur angelägna folk är att dels foga sig till en ’majoritet’ och även vilja blidka dem de instruerats vara auktoriteter.
  Men lite mer avancerad forskning har också visat att de organisationer som är medvetna om den problematiken, hur de kan kringå eller iaf underlätta för att sådant vållar stora problem.
  Tex säkerhetstänkandet i flygbolag eller kärnkraftsverk. Där det är kritiskt att inte låta tokiga beslut stå oemotsagda bara för att det är chefen som uttalar dem …
  Det är ganska intressanta studier. Och gällande klimattro och -oro existerar det många paralleller.
  Gunbo, som säger sig vara kunnig inom ämnet, har säkert en del till att tillföra och kan bekräfta vad jag säger. (Fast hans klimatpsykologiserande har hittills mest gått ut på att leta personlighetsdefekter hos dem som inte hyser samma tro som han, oavsett hurvälgrundad den är. Eller hur obefintligt underbyggd hans tro varit)

 11. Måns B

  Det var ju flera intressanta synpunkter från Bern, man kan ju undra varför dom är ok när de kommer från honom och inte från andra. Att vatten, kväve eller fossila bränslen skulle vara ett problem i världen har jag ju fått förnekat här flera gånger …nästan med en idiotförklaran på köpet…men det tar jag ;).
  Vad Bern borde önska sig är att någon på allvar undersöker vad som händer i de övre regionerna av tropsfären och stratosfären. För om det är någonstans man kan finna bevis på att CO2-hotet är en bluff så är det där.
  Där är det ju så torrt att vattenångan i princip inte spelar någon roll som växthusgas, medan CO2, CH4, NO2 däremot är ganska jämnt fördelade i atmosfären, vilket innebär att man får hål i absorbtionsspektrat om än inte fullständiga eftersom gasernas absorbtionsspektra överlappar varandra.
  Men det är ju i dessa regionerna som det avgörs hur mycket värme som faktiskt strålar tillbaka ut i rymden.  När CO2 (och andra växthusgaser) ökar i dessa övre regioner av atmosfären så kan också mer värme strålas tillbaka mot jorden. Sker inte detta eller om absorbionenen inte påverkas av en förhöjd halt, då är hela CO2-tjatet en bluff.
  IPCC’s senaste analyser i Köpenhamnssyntesen tyder på motsatsen. Där visar man att temperaturen stiger högt upp vilket tyder på en ökad effekt av växthusgaserna. Men jag har inte sett två artiklar som ger samma resultat i denna typen av mätningar så jag är ännu osäker.
  Inte för att jag tror att ni kommer att sakna mig så mycket, men jag lämnar TCS nu. Den främsta anledningen är att jag är ganska övertygad om att det finns en kraftig AGW-komponent i dagens klimatförändring. Om det är CO2 eller andra faktorer (kväve, markanvändning, sot, aerosoler eller mest sannolikt en kombination) det lämnar jag åt framtiden. Men det har plöjts ned så mycket pengar i klimatforskningen nu så att även om det är en eller flera andra faktorer så kommer det att komma fram.
  Då kommer hela diskussionen också att ändra riktning och man kommer helt enkelt att tala om klimathotet i stället för CO2-hotet och förhoppningsvis kommer man att kunna göra åtgärder som inte bar är slag i luften, men det kräver förstås att teknikutvecklingen stimuleras på ett helt annat sätt än i dag.
  Men livet är för kort och för skönt för att kastas bort här, den senaste tiden har det bara vara ett enda letande efter nya argument från climategate….nu har jag förresten läst alla e-mail med berömda citat. De är ju faktiskt i alla fall tagna ur sitt sammanhang…FOX-news är väl de som vanligt är värst med att presentera nyheter av nonsens som hoppar på allt och alla som inte är med i oljelobbyn (jo jag generaliserar här men Fox-står otroligt långt ned på min trovärdighetslista) och samtidigt de som får störst genomslag på youtube.
  Innan jag drar ska ni få en intressant artikel som ni borde tycka är intressant. Den ställer frågan om den globala uppvärmningen går att stoppa.
  http://www.unews.utah.edu/p/?r=112009-1
  Det är en fysiker som hittat ett enkelt samband mellan energitillgång och ekonomisk tillväxt. Inget konstigt för en naturvetare men väldigt konstigt för många ekonomer. Även om det skulle visa sig att han inte har helt rätt så är hans idéer onekligen värda att fundera över. Lite relevant för Lars Berns julönskningar med.
  Jag tittar nog in nån gång då och då, för här finns en hel del som inte är tomma i bollen här, och ser om ni fått styr på debatten igen.
  För övrigt, är det bara jag som tycker Maggie borde byta taktik i Klimatduellen….i min uppfattning åker hon just nu på däng…och det trodde jag inte från början.
  God Jul ….njut av vintern medan den är kall 🙂

 12. Claudius

  Bra av Lars Bern. Men kommer han att få sin önskade julklapp? Knappast till årets julafton, tror jag.

 13. Richard

  Jaha då bytte vi fokus igen…

 14. Mikael

  Herre min J… Först nu lästa jag Laban Berns drapa. Att jämställa mediebevakningen av kostråd med att en hel värld gått samman för att konspirera ihop en klimatbluff som alla världens länder förhandlar om i Köpenhamn, tiotusentals forskningsartiklar sammanställs och så vidare.. det är ju helt knäppt. Faktiskt, Lars Bern är helt knäpp. Han drar en hel sida med en hemmasnickrad teori om hur konspirationen satts igång av Margret Thatcher och påstår sedan tvärsäkert hur det hela har gått vidare, och avslutar med att förneka att han är medlem i Stockholmsinitiativet. Well, dårhuset nästa, antar jag.

 15. Urban

  Är det någonstans konspirationen flödar så är det väl i FN, som troligen försökt öka sin överstatliga roll till det maximala!!
  Gör motstånd och elda för kråkorna!!

 16. L

  Mikael #14, var läste du allt det där?

 17. Mikael: Jag kan faktiskt bekräfta att Lars Bern dragit sig ur Stockholmsinitiativet.

 18. Johnny

  Vad är orsaken till att han dragit sig ur SI?

 19. Apropå MaktHavarnas massmedias = trattmedias förmåga = oförmåga att rapportera ”hela sanningen” här –  http://www.youtube.com/watch?v=V8bUtbODV-Q

 20. Mikael

  Men, vaför har hanlämnatStockholmsinitiativiet?