Vad blev resultatet av klimatmötet i Bonn?

Bonn möte

Det har gått en vecka sedan klimatmötet I Bonn tog slut och det kan kanske vara dags att säga några ord om det.

Jag tror att det hela kan sammanfattas med en textsnutt från The New York Times: ”Delegates wrapping up before dawn congratulated themselves on another year of saving the process, if not the planet, and called on countries to be more ambitious in tackling emissions.” Dvs. delegaterna gratulerar sig själva för att de lyckats hålla liv I dessa klimatmöten så att de kan träffas igen nästa år. Processen är det viktiga; den mödosamma vägen framåt. Det är ju c:a 20 000 deltagare som tycker att det här är jättekul.

Annars verkar det väldigt tunt med resultaten. Aftonbladet har en notis: ” FN:s klimatmöte i Bonn gick in på övertid, men tidigt på lördagsmorgonen kom ländernas förhandlare fram till en överenskommelse. Länderna ska ”utvärdera” sitt arbete för att minska utsläppen.”

DN skriver ”Tidigt på lördagsmorgonen, ungefär ett halvt dygn senare än planerat, avslutades FN:s stora klimatmöte i Bonn. Förhandlingarna har stundtals gått trögt. Polariseringen mellan syd och nord har kommit tillbaka … ” ”Att misstroendet mot de rikare länderna återigen har ökat från utvecklingsländernas sida hänger tätt samman med USA:s hot om att lämna Parisavtalet”. Allt är Trumps fel.

Breitbart skriver också om att afrikanska ledare är förbannade över att pengarna dröjer, och kanske aldrig blir av nu när USA vägrar att betala. ”So now it is a year later, and there’s another climate change conference, and African leaders are furious again because there were plenty of promises made this week, but no commitments.

Africans claim that they are entitled to money because they are the victims of climate change.”

Ledarna för alla utvecklingsländer har blivit lovade massor med pengar från den gröna fonden som ett villkor för att de skulle stötta FNs klimatagenda. Men inga löften gavs i Bonn om detta.

Egentligen så kom man inte fram till så mycket mer än att man skall sträva vidare i sina åtaganden i Parisöverenskommelsen, att man skall försöka övervaka och hålla liv i processen, och förstås träffas nästa år igen. Detta är knappast någon framgång med ”flera positiva beslut” som regeringskansliet proklamerar. Sverige lovar att betala in ytterligare ett antal hundra miljoner i de gröna fonderna och att regeringen skall ytterligare minska våra koldioxidutsläpp.

Men bakom alla stora ord så står verkligheten med sitt facit:

CO2 höjning

Koldioxidutsläppen har ökat igen efter ett par års stillastående. SvT rapporterar om en beräknad 2%-ig ökning globalt. Och som synes har minskningarna i EU planat ut. Inga mätbara minskningar. I Tyskland beräknas koldioxidutsläppen öka igen, trots alla deras tusentals miljarder som de investerat i Energiewende.

Inte heller i Sverige så har den grönröda regeringen lyckats något vidare. ”För första gången på länge ökar Sveriges utsläpp av växthusgaser. Trendbrottet började ungefär när den rödgröna regeringen tillträdde 2014. Därmed har flera av Miljöpartiets vallöften brutits.”, meddelas det på SvT-nyheter.

Jag vet inte om man skall skratta eller gråta.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Visst gav Bonnmötet resultat-i alla fall för mig.
    Vår chefsförhandlare tyckte att värden på distans Fiji var extremt lämpade som värd eftersom de var så drabbade, vilket fick mig att fråga , vad gjorde dem så drabbade.
    Medeltemperaturen har inte ändrats på 100 år -24,2 grader (max månad 26,6 +0,6 min månad +21,5 -0,6)
    Då föreslogs vattenståndsförändringen. Den låg på höga 6 mm men det var på en vulkanö-på atollön uppmättes +1,5 mm/år vilket korallerna tycks växa ikapp.
    Nej SVD påpekade att det var förra årets cyklon som gjorde dem drabbade.
    Koll av södra halvklotets cyklonfrekvens visade att de blivit färre-25% färre.

    Då återstår väl bara fattigdom som gör dem drabbade, vilket säkert är sant. Bonnmötet fick väl fram detta rätt bra. Dagens utveckling bör väl snarast inriktas på att göra fler rika , än färre fattiga.

  2. Bim

    Ingemar!
    Snacka om ineffektivitet.
    Behövs det tjugotusen välgödda, korkade, pappskallar med parraplydrinkar, för att bestämma att man skall träffas nästa år igen för att bestämma att man skall träffas också året därpå, och därpå, och därpå? Precis som de hållit på i trettio års tid.
    Som egenföretagare undrar man hur i herrans namn dessa människor skulle klara sig ute i arbetslivet.
    Det bästa är väl att rädda klimatet och sedan åka hem, och stanna där.

  3. Arne Nilsson

    Jag förstår att många ledare för underutvecklade länder är förbannade. Här har de förväntat sig ett stadigt regn av pengar så att deras lyxliv kan fortsätta. Sen kommer inga pengar, eller en rännil. Hur ska de nu kunna köpa senaste Mercan? Och hur kommer det att gå för Tyskland om färre köper deras lyxbilar. Jag förstår att även Merkel är bekymrad.

  4. greger

    Vad Sverige behöver för att vi svenskar ska kunna rädda världen från en värmekatastrof är PANIK! Detta enligt ett inlägg i dagens (söndag) utsändning av Godmorgon världen. Man är bekymrad över att Al Gores nya film, En obekväm uppföljare, som nyss haft Sverigepremiär gått obemärkt förbi till skillnad från hans första skräckhistoria, En obekväm sanning, Folk måste fås att gripas av panikångest, annars händer ingenting tyckte en ”forskare”, oklart i vad, med gråten i halsen.

  5. Sören G

    #4
    Det finns en organisation som heter Föräldravrålet. Men om man springer runt och skriker så blir det väl mer CO2-utsläpp? Deras barn rikskerar väl också få sån panikångest att de behöver söka psykvård, förmodligen föräldrarna också..

  6. Peter F

    Ju fler kockar, desto sämre soppa heter ju ordspråket. Om nu 20 000 människor samlas en gång per år för att ”komma överens” säger det ju sig själv att det blir en tunn och smaklös soppa av det hela. Detta har Rockström m fl insett och ropar därför allt mer högljutt efter ett överstatligt organ som kan bestämma utan demokratisk hänsyn. Vore intressant veta vad den svenska delegationen kostar oss skattebetalare.

  7. Gunnar Strandell

    Klimatfonden ska ju börja fyllas på allvar med 100 miljarder per år först från 2020. Men redan nu betalar länder in mindre summor och diskussionen är het om vilka kriterier som gäller för att ett land ska anses vara drabbat av historiska utsläpp.
    Utbetalningar görs istället för ”gröna” satsningar i fattiga länder.

    Det hela är ett förspel och en test av hur en FN-styrd ekonomi kan tänkas fungera. Hittills är nog svaret:
    -Inte alls!

    Att Trump vägrar låta FN skicka pengar USA betalat in, till Kina eller andra ekonomier som konkurrerar framgångsrikt på den amerikanska marknaden är kanske den största stötestenen, men det finns fler, många fler när fattiga länder räknar upp vad de har drabbats av genom historien.

    Det krävs med säkerhet många årliga möten innan man är överens och frågan är väl närmast om det är möjligt att hålla igång klimathotet eller om kapitalismens handelskrig tar över scenen.

  8. sibbe

    Utan att överdriva, det tyska ordet för katastrof är det bästa: Ausser Spesen, nichts gewesen
    dåligt översatt: förutom kostnader (ändå) inga resultat…
    I motsats till Fidji hade nog nog de 20000 klimat-turister en hel del andra bekvämligheter: från att skåla med istärningar från den smältande Arktis isen i grogglaset som fanns i krogarna runt mässcentret till besöken i Bonns (som tyskarna säger Rotlichtquartier) rödskygga kvarteren – de prostituerade av alla kön hade extra mycket att greja med under mötet, de hörde nog inte till gänget MEETOO utan ”mehr Geld”… Ju, jag vet, elakt sagt, men sant…
    Och att det inte kommer mera klimatpengar, till u-länderna, som utlovat, fastän nya mercor ( med klimatiserad innandöme och klimatvänlig hybriddrift) redan är beställda… Orsak: Trump har inhiberad Obamas klimatlöfte i from av pengar till uländernas härskare fritt förfogande… Återigen: tack, Donald…

  9. Sören G

    U-länderna ska ju få pengar för skador p.g.a. extrema väderhändelser som påstås ha orsakats av koldioxidutsläpp. Men i så fall behövs en rättsprocess och man måste kunna bevisa att extremväder har orsakats av koldioxiutsläpp.
    Det lär bli svårt eftersom antalet extrema väderhändelser inte har ökat, snarare minskat.

  10. Ivar Andersson

    Kan inte Sverige begära kompensation för att isen täckte landet under senaste istiden? Istiden måste ha berott på för lite koldioxid. Ett stort tack till de som eldade fossila bränslen så att isen smälte 🙂

  11. sibbe

    glöm inte att se nu och då på Tonys blogg:
    https://realclimatescience.com/
    hans ”youtube” är bra…

  12. Ann lh

    Hela klimathotssoppan blir bara mer och mer genant för en s.k. kunskapsnation med s.k. fri press och s.k. högt i tak.
    Nu när Trump har satt käppar i hjulen för processen och viss upplysning börjar spridas, måste de ännu inte drabbade önationerna skrika högre än någonsin efter bidrag. Förut kunde de kräva cash inför den kommande katastrofen, nu måste de få ersättning eftersom den kanske inte kommer.
    Och, Lövin är villig att ersätta vad Trump nu dragit in. Vårt Arma Land!

  13. Lars Kamél

    Noterbart från diagrammet är att USA:s utsläpp minskar. Medan klimataktivister anser landet vara en klimatvärsting.
    Större delen av EU28:s utsläppsminskning beror på Sovjetimperiets kollaps. Det ledde till att gamla, ineffektiva industrier stängdes. Sedan har många av länderna som slapp Sovjetsystemets ok blivit medlemmar i EU, som kan räkna in utsläppsminskningar från dessa länder i sin statistik.
    Slutsats: Fracking och demokratisering är mer effektivt än klimatpolitik för att minska koldioxidutsläpp.

  14. Richard

    Kan den lilla nedgång av koldioxidutsläpp i EU och USA till största del bero på att mycket tillverkning flyttats till Asien?

  15. Lasse

    Vulkan på Bahli-klimatets fel!

    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171123095405.htm

    Passande Groteskoinslag: https://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

  16. verner

    Klimatalarmister titta på den här fiulmen på youtube
    https://www.youtube.com/watch?v=ttNg1F7T0Y0

    Den här youtube filmen om verkligheten d.v.s fakta, siffror som klimatalarmisterna inte kan motbevisa. Filmen borde visas i skolor, på TV och biografer och för varenda politiker.
    Efter att ha sett filmen så kanske ”poletten” trillar ner hos dom som känner ÅNGEST om klimatet!
    John Christy är en utmärkt och kunnig klimatforskare och dessutom ärlig med de resultat han visar upp.

  17. Gunnar Strandell

    Richard #14
    Du har helt rätt, åtminstone när det gäller England som sålde gamla anläggningar för stålframställning till Indien tillsammans med de utsläppsrätter anläggningarna fått sig tilldelade.

    Indierna satte upp anläggningarna i Indien och sålde utsläppsrätterna inom EU. Det är en av anledningarna till överskottet och det sjunkande priset på dem.

    Det kallas klimatsmart politik, för utsläppen i Europa har ju blivit lägre. 😀

  18. Sören G

    Ångestdämpande medel ökar kraftigt i Sverige, särskilt hos unga och då speciellt hos unga kvinnor. Klart samband med klimatsalrmismen?

  19. Lars Karlsson

    USA minskar och Sverige ökar CO2 utsläppen så missa aldrig ett tillfälle på nätet att påpeka att Thrump har bättre klimatpolitik än MP.

  20. Ingemar Nordin

    OT:
    Blir vi av med nobelpristagaren och allmänt hyllade Al Gore nu som klimatguru?

    http://www.americanthinker.com/blog/2017/11/can_we_get_rid_of_al_gore_as_a_spokesman_for_global_warming_now.html

    Och hur går det för förre ordföranden för IPCC, Pachauri och hans tafsande och stalking?
    https://nofrakkingconsensus.com/2015/05/29/will-rajendra-pachauri-be-held-accountable-by-green-activists/

    Eller är de förlåtna av public service och MP?

  21. #20 Ingemar Nordin#

    Självfallet blir de förlåtna.

  22. Ingemar Nordin

    Lars M #21,

    Ja, jag antar det också. De är ju trots allt portalfigurer för klimatrörelsen.

  23. Olav Gjelten

    Klimatmöte, är det över huvud tagit möjligt att hitta på något flummigare och mer fullkomligt idiotiskt???
    Även om det kanske hölls möten om tomtar och troll under medeltiden så är det i så fall bara en tangering av nutidens knäppheter kring nonsensproblematiken kring klimatet. Klimatmöten med klimatministrar närvarande är den absoluta dårskapen som aldrig går att slå.
    Medeltidens mörker hänger tungt över vår tid. Tidsepoken med upplysning var bara en parantes i historien.

  24. Rider

    30 år med domedagsprofetior som inte slagit in.

    http://dailycaller.com/2017/11/25/after-30-years-alarmists-are-still-predicting-a-global-warming-apocalypse/

  25. fakta

    Nyfunnen kotte ändrar granens historia

    ”Forskare har hittat en 11 200 år gammal grankotte när de letade efter gamla växtrester nedanför den smältande Tärnaglaciären i Västerbotten
    Det rapporterar Vetenskapsradion. Ett laboratorium i USA har med hjälp av C14-metoden daterat den.
    – Det borde vara Sveriges äldsta grankotte, säger Leif Kullman, som är professor emeritus i naturgeografi vid Umeå universitet och som var med och hittade kotten, till radion.

    Det bör ha varit åtminstone ett par grader varmare i regionen när kotten blev till jämfört med i dag i och med att träd kunde växa så högt upp i fjällen
    …”.
    https://www.nyteknik.se/innovation/nyfunnen-kotte-andrar-granens-historia-6885718#conversion-122831618

  26. Ingvar i Las Palmas

    #23 Olav
    >Tidsepoken med upplysning var bara en parantes i historien.
    Hav hopp! motståndet växer sig allt starkare

  27. Lasse

    #26 Ingvar
    Motstånd? Det behövs inte -de gräver egna gravar och faller i själv.
    Idag om Svensk biogas som inte kan konkurrera mot Dansk. Den danska får dubbla bidrag, den Svenska får bara ett bidrag.
    EU ser ogillande på när vi producerar mat till biogas.
    Etanol
    Diesel
    Biogas

    Nu är det väl el som är nästa fallgrop!

  28. Lasse

    Klimatmötet vill se en övergång från fossila bränslen till förnyelsebart.
    Björn Lomborg håller koll på hur det går:
    https://wattsupwiththat.com/2017/11/26/the-big-slide-in-renewable-energy-tells-the-real-story/

  29. Daniel Wiklund

    Undrar om klimatmötet berörde vulkanerna rolls i klimatförändringarna. På Bali har ju vulkanen Agung vaknat till liv igen. Senaste utbrottet var 1963 då 1000 personer dödades. Hittills har 40000 lämnat sina hem, och minst 60000 till behöver evakueras. Klimatmötet pratade säkert om det hållbara samhället. Om inte vulkanerna påverkar klimatet så är dom i varje fall ett hot mot det hållbara samhället. Det tycker nog dom som just nu påverkas i Bali, och i synnerhet dom som påverkas om vulkanen får ett ordentligt utbrott.

  30. pekke

    Vad blev resultatet av klimatmötet i Bonn ?
    ———-
    Det bidde en tummetott !

  31. Roland

    #29

    Undrar om klimatmötet berörde vulkanerna rolls i klimatförändringarna.

    – Säkert inte det blev nog mycket fikapauser skulle jag tro.

    Bali vulkanen
    https://www.express.co.uk/news/world/884280/bali-volcano-eruption-latest-updates-Mount-Agung-erupts-news-Indonesia-flights
    Jag läste att askan hade har stigit upp ca 3000 meter. Undrar hur högt jetströmmarna ligger ? För då kan det ta med sig askan långt bort !? Tänkte på Krakataus utbrottet 1883

  32. Lasse

    #31 Roland
    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/700hPa/overlay=temp/orthographic=133.98,-0.58,721

    Du får gå upp till 32 km höjd (10 hpa) för att få västliga vindar.
    Höjd/tryck får du här!
    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/lufttryck-1.657