Öppen Tråd

Kungsfiskare, hona-1

Om denna vackra fågel skriver Lars Mellblom:

”Kungsfiskare, isfogel eller halcyone är en vacker fågel som i Sverige först observerades i mitten av 1800-talet, dvs i slutet av lilla istiden. Den behöver öppet vatten vintertid för att kunna fånga småfisk och gynnas därför av ett mildare klimat. Det äldre namnet isfogel är en feltolkning av tyskans Eisvogel, vilket i detta fall ursprungligen snarare syftar på den glänsande fjäderdräkten, gammeltyska ”eisan”, än på is. Kungsfiskaren omnämns i den grekiska mytologien som Halkyone, som av gudarna reserverats en vecka av vackert väder under vintern för att kunna häcka ostört. Därav det engelska ”halcyon days” som syftar på en period av lyckliga dagar. Närkingen Eric Humbla författade 1632 avhandlingen ” Disputatio Physica De Halcyone” vari Humbla bl.a erkänner att han aldrig sett fågeln, (I finsk översättning: http://www.faroskustannus.fi/kirjat/humbla.pdf ). Kungsfiskaren har under senare tider i Europa gynnats av mildare vintrar samt renare vatten och blivit mer allmän. Under stränga vintrar kan upp till 90% av övervintrande fåglar dö. Man kan underlätta kungsfiskarens häckning genom att vid vattendrag gräva fram lodräta rasbranter vari fågeln krafsar ur sitt bohål.”

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören F

  Jag lade i veckan min korta utläggning nu på flashback (i dess renare kvarter) av det klimatvetenskapliga och sen också idag det mediala, lite fram i tråden – det börjar på den här sidan med mig, som är elyson: https://www.flashback.org/t170498p1562# – för intresserade; man kan också delta.

 2. Torsdagen den 7 december kommer föreningen Climato-Réalistes, Frankrikes motsvarighet till Klimatupplysningen, att organisera en klimatkonferens i Paris. Flera kända personaliteter kommer att medverka, bland andra Vaclav Klaus och Patrick Moore. Avgiften för deltagande är 15 euros och ytterligare 60 euros för gemensam lunch, om man så önskar. Om någon av KU:s läsare tänker julhandla i Paris, kan konferensen bli en intressant paus i shoppingen. Allra längst ner på bifogad länk finns anmälningsblankett och bankuppgifter.

  https://static.climato-realistes.fr/2017/11/ClimatoRealistes7decembre.pdf

 3. Det verkar som om länken till anmälningsblankett och bankuppgifter inte fungerar. Här två andra länkar som går att använda. Observera att anmälningsavgiften ska vara 15 euros och inget annat.

  http://www.skyfall.fr/wp-content/2017/11/Bulletin-inscription-7-decembre.pdf
  https://static.climato-realistes.fr/2017/07/IBAN_00050761100.pdf

 4. Strumpan

  Jag är sugen på att skaffa någon typ av ”väderstation” för att kunna börja föra lite egen statistik hemma. Är det någon som har lite tips på vad man ska hålla utkik efter?

  Den ska helst ha någon någon form av kontakt med min dator men behöver inte ha massa avancerade funktioner i övrigt. Själva poängen är att själv kunna räkna på medelvärden, trender å liknande. Behöver absolut ingen som ger väderprognoser…

 5. Lasse

  #2 Lars
  Det märks att det är ett Franskt möte: 150 SEK för deltagande och 600 SEK för lunchen 😉

  En vecka kvar av November-det finns hopp om en vändning -även i klimatet:
  http://notrickszone.com/2017/11/24/warming-defied-greenland-glacier-growth-over-past-5-years-polar-bears-leaving-early-for-ice/#comments
  Cykliskt får stöd.

 6. Håkan

  #4

  Kanske lite inspiration om väderstationer här:

  https://wattsupwiththat.com/2017/11/24/thinking-of-buying-a-weather-station-for-christmas-read-this-first/

 7. pekke

  Strumpan #4
  Har direkt ingen koll på väderstationer.

  WUWT har ett inlägg om stationer: https://wattsupwiththat.com/2017/11/24/thinking-of-buying-a-weather-station-for-christmas-read-this-first/

  Temperatur.nu har ett forum om bl.a. väderstationer: https://forum.m.nu/

 8. # 5 Lasse #

  Det är en enkel bistro med snygg inredning, av deras website att döma. Dyraste lunchen kostar 13,90 euro. Du betalar för att få frottera dig med Klaus och Moore. Så står det i ett tidigare program. https://www.maisonpradier.com/media/wysiwyg/Carte/Carte_Boutique_PE17-BD-07.pdf

  Annars har du rätt. Man ska alltid prioritera det viktigaste.

 9. Lasse

  Willis Eschenbach har en fundering:
  https://wattsupwiththat.com/2017/11/24/can-a-cold-object-warm-a-hot-object/

  Är det relevant för ett fuktigt arktis?

 10. Håkan Bergman

  Här var det nåt som inte fungerade som tänkt.
  https://www.theguardian.com/uk-news/2017/nov/25/chinas-bike-share-graveyard-a-monument-to-industrys-arrogance
  Delningsekonomi fungerar helt enkelt inte på den här skalan, hur tänkte man?

 11. STEN I

  #4 strumpan. Själv har jag en från Safecast.se. Du kan se den på min hemsida lindosten.se. Inköpt 2008 så just min modell lär väl inte finnas kvar…..

 12. Janne S

  Vi såg nyligen att antidemokratins fula tryne stack fram i en intervju i SVD.

  https://www.svd.se/demokratin-maste-pausas-for-att-losa-klimatkrisen

  Det som skrämmer mig är att en modern journalist kunde först intervjua denna s.k klimatexpert och sedan publicera artikeln i en av Sveriges största dagstidningar utan att ställa en enda kritisk fråga.
  Dagen efter framträdde Anders Wijkman i studio ett där han inte med ett ord tog avstånd från artikeln i SVD.
  För mig framstår det som ytterligt skrämmande att inte hela det politiska och mediala Sverige ställt sig upp som en man och försvarat vår demokrati från dylika påhopp.
  Vad blir nästa steg blir det förbjudet i grundlagen att ifrågasätta klimathotsteorin ?
  En relevant fråga till vår klimatminister är om hon är beredd att med alla medel försvara vår demokrati.

 13. Ingvar i Las Palmas

  Det är intressanta tider vi har framför oss
  – Allt fler börjar inse att klimathotet är ett maktprojekt
  – Trump, Vaclav Klaus och några fler är förkämpar mot klimatbedrägeriet
  – Energi från 4G, Geoterm och ev Rossis ”mojäng”
  – ”Block Chain”-revolutionen med den illustra tillämpningen ”crypto currencies” (jo, jag har lite Bitcoin)
  – Internet of things, Fast den gillar jag inte!!!

 14. Strumpan

  # 6,7,11

  Tack för tipsen, nu har jag lite att luska i.

 15. sibbe

  http://www.focus.de/politik/deutschland/wolfgang-grieger-eklat-beim-landesparteitag-cdu-mann-nennt-merkel-machtgeil-und-unpatriotisch_id_7896343.html

  Merkel talade vid Landesparteitag i Mecklenburg Vorpommern:
  Efter Merkels tal blev det skandal när delegat Wolfgang Grieger krävde Merkels avgång. ”Tolv års energipolitik – en farce. Försvarspolitik katastrofal.” Social- och familjepolitiken är också förödande. Merkel styr enligt Gutsherrenart. ”Idag är dagen vi måste säga: Kejsaren har inga kläder på – hon är naken.” Aldrig hade en kansler varit så ”kåt och patriotisk”, sade Grieger. De andra delegaterna reagerade med stor missnöje på uttalandet.
  Ja, ja ,nog har Angela sina belackare. Men —tyvärr, 4 år framåt kommer hon att låtsas vara världens klimatdrottning.

 16. Salasso

  Strumpan, ett alternativ är att gå med i temperatur.nu

  http://www.temperatur.nu/

 17. Lasse

  #11 Sten
  Varför inte en vädersten?
  https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=52861

  Lyssnade just till Björn Lomberg :
  https://www.svd.se/sluta-berom-politiker-som-lovar-sant-som-15-grader
  Kanske inte för alla (SVD premium) men väldigt intressant.
  Han är socionom och misstror inte CO2 som temperaturhöjare men tycker vi bör fokusera på livets väsentligheter i stället för att jaga CO2.
  Orkaner kostar oss 0,04% av världens BNP idag och kanske 0,02 år 2100. Inte för att de blir svagare eller färre utan för att vårt välstånd ökar och fler kommer ur fattigdom.
  Han är klok-vilket retar fundamentalisterna!

 18. sibbe

  En av villkoren för en grön medverkan i tyska regeringen har grusats:

  Tja, misslyckat räddningsförsök: Gröna och deras advokater har försökt stoppa en ny brunkolgruva
  i Hambach mitt i brunkolområdet i Nordrhein Westfalen. Nu har områdets förvaltningsdomstol gett grönt ljus för fortsatt brytning: enligt RWE finns här 2,5 miljarder ton brunkol i ett 85 km2 stort utgrävningsområde. Ner till 450 m djupt. Den öppna gruvan kommer att producera ca 40 miljoner ton brunkol -per år. —- Så räddar man inte världen —- men sin egen industri…

 19. ces

  Värt att notera i intervjun med Lomborg (tack #17 Lasse) så finns kommentaren från Tove Lifvendahl om hur mycket olika kommentarer hon får på hans inlägg. Det betyder att antalet kommentarer noteras och kan tjäna som en uppmaning att fortsätta att skicka synpunkter på olika inlägg även om det inte direkt resulterar i rättelser eller dylikt.

 20. Ingemar Nordin

  Apropå ett gammalt inlägg. Fick ett tips från Fredrik Charpentier Ljungqvist om ett morgonpass i P3:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2024&artikel=6828453

  Där ger han en mycket bra sammanfattning av sin senaste bok. Jag håller dock inte med honom om hans overifierade modellspekulationer om en framtida koldioxiduppvärmning. I vart fall finns det ingen vetenskaplig grund för att en sådan skulle vara katastrofal. Och han framhåller också att modern ekonomi och teknologi gör att civilisationen inte kommer att gå under eller att jorden brinner upp.

 21. Ann L-H

  OT, till och med i öppen tråd.
  Visst är det utmärkt att det vädras i övergreppsträsket, men nu tycks det inte finnas någon hejd på den här tsunamin. Det går alldeles utmärkt att förbli anonym när man inför öppen ridå tillåts berätta endast från sin egen, möjligen subjektiva, horisont om vad som förevarit haver. Den eventuelle förövaren som ibland är lätt att identifiera får inte komma till tals, men personen i fråga skulle möjligen kunna komma med en hel del värdefull information, som till och med skulle kunna ändra på hela historien.
  Helen Hellmark Knutsson går idag ut med att hon vill stoppa pengar till forskare som utreds för övergrepp – utreds för, inte dömts för – och pricken över i-et är vad man kan läsa från andra sidan Atlanten.
  http://lidblog.com/radical-feminists-says-ok-destroy-innocent-men/

 22. #21 Ann L-H#

  Inte så mycket OT ens på Öppen Tråd. Som tidigare påpekats ( Ingvar i Las Palmas?), inser fler och fler av KU:s läsare att AGW är ett politiskt projekt och har intet att göra med vetenskap. Jag skulle satsa en stor summa pengar på att Emily Linden och hennes meningsfränder också tror på AGW, eller i varje fall stödjer detsamma och menar att marknadsekonomin måste avskaffas för att rädda planeten. Hennes uttalande om att oskyldiga måste offras för den goda sakens skull, gäller säkerligen också lögner om koldioxid.

 23. Roland

  #13
  Lägg där till Nigel Farage som har nu ett krav på kartläggning av George Soros inflytande i EU
  https://twitter.com/Nigel_Farage/status/930368687638564864

  http://www.euronews.com/2017/11/14/nigel-farage-hits-out-at-george-soros-over-eu-backing

 24. Andreas

  Postade detta först i ”Om jordbanans betydelse för klimatet” men ingen verkar läsa denna tråd längre så jag lägger in det här istället.

  Bl.a. påstås att den planetära line up som inträffar vintern 2024 (NH) upprepas vart hundratusende år och att jorden p.g.a. detta kommer att befinna sig åtminstone 13% längre ifrån solen än normalt vilket kommer ha en stor inverkan på klimatet. Vidare påstår han det tidigare var svårt att veta jordens exakta position i förhållande till solen varför detta inte har uppmärksammats.
  Videon är lite amatörmässigt utförd men värd att se tycker jag.

  https://www.youtube.com/watch?v=VblusvRZ7wA

  Kommentarer, någon ?

 25. Ingvar i Las Palmas

  Lite förnöjelse så här på helgen (animeringar med musik)
  https://www.youtube.com/watch?v=IOmFgIxvVzc

 26. Ingvar i Las Palmas

  #23 Roland
  Jodu, Soros tillhör dem som backar upp klimathotet pengamässigt. Ger massor med pengar till sk gröna rörelser som skriker om jordens undergång samtidigt som han köpt upp kolgruvor.

 27. Olav Gjelten

  Har en tid märkt att det aldrig varit riktig rea på kaffe.
  I går läste jag varför. Kaffebrist på grund av klimatförändringar som förorsakade insektsangrepp i Afrika.

  Huga! Jag som hela tiden haft för mig att det mesta av kaffet kom från Colombia och Brasilien och att det var frosten som är problemet många gånger.

 28. Roland

  #26

  Såg du Ingvar videon på http://www.euronews.com/2017/11/14/nigel-farage-hits-out-at-george-soros-over-eu-backing

  Jag måste säga att Nigel Farage hade ett imponerat tal i videon, och där att en del börja hånskratta åt Nigel Farage när han nämner George Soros. Stark av Nigel Farage att han vågar ifrågasätta !!!

 29. Håkan Bergman

  Andreas #24
  Det var ett väldigt invecklat sätt att komma fram till vad 1,13^2 blir.

 30. Ingemar Nordin

  Andreas #24,

  Jag är ingen astronom, men jag tycker att påståendet att vi skulle befinna oss 13% längre från solen än normalt pga de andra planeternas gravitationskraft verkar skumt. Vidare säger han att detta förhållande kommer att gälla 2024 på vintern. Men om så är fallet så borde vi väl befinna oss (nästan) 13% närmare solen på sommaren? Och då tar väl effekten ut varandra på inflödet av energi till jorden?

 31. Guy

  Ingemar Nordin # 30

  Är det inte möjligt att ellipsens form kan göra att aphelion kan vara 13% längre bort utan att perhelion behöver vara 13% närmare? Sten K kanske kan förklara?

 32. Hej Roland,

  jag tittade inte på videon och jag har inte räknat på effekterna av de stora planeterna, så att jag kan inte mer än ”tro något”. Det som kan sägas är ju att normalt är Jorden ungefär 2,6% närmare solen ”än normalt” så att 13% längre låter för mig helt osannolikt.

 33. Andreas

  #30-#32

  Ett av argumenten i videon är att man tidigare inte vetat exakt hur långt avståndet till solen varit. Så har vi därigenom egentligen vetat hur stor inverkan de samlade gasplaneternas gravitation har på jordens avstånd till solen? Tycker dock att en så pass stor avståndsförändring till solen borde ge andra konsekvenser i form av t.ex. stora tidvågor, jordbävningar etc. Vidare verkar det osannolikt att denna line up endast inträffar vart 100 000:e år men har inte heller hittat något av värde på nätet som styrker eller avfärdar det. (Går ju dock att räkna ut genom att ta resp. gasplanets omloppstid runt solen och mappa de fyras banor med 2024 som referensår.)

 34. Anders Karlsson

  På ledarplats i danska Politiken i dag görs ett stort nummer av att 15.372 internationellt erkända forskare från 184 länder i en artikel menar att klimatförändringarna är starkt accelererande och människoskapta, se länk. Vad anser Klimatupplysningen om det? Det slutgiltiga beviset?
  Eller vad? https://www.globalcitizen.org/en/content/15000-scientists-letter-warn-climate-change/

 35. Björn

  Andreas [24]; Problemet är antagandet om att jorden befinner sig 13 % längre bort från solen 2024. Jämfört med vad? Det enda rätta i sammanhanget är att den elektromagnetiska strålningen avtar med kvadraten på avståndet. De planetära rörelserna är för övrigt mycket långsamma och trögheten i rörelserna garanterar att inga drastiska förändringar sker 2024, även om ett antal planeter står på rad.

 36. sibbe

  En god nyhet i Tyskland år att den s.k. Jamaika-.koalitionen sprack förrän den hade börjat.
  Den sämre nyheten är, att vi ändå måste dras med Angela Merkel 4 år till.
  Merkel hade signalerat att de gröna skulle få alla systemrelevanta (klimat) ministerier, samt när nog en blankocheck för allt som hade att göra med klimatmaterien. När Merkel presenterade sitt förslag förra söndagskvällen, räknade hon inte med att konservativ-liberala FDP skulle dra nödbromsen.
  Nu blir det en STOR koalition med SPD, och Angela kommer att profileras sig som socialdemokrat. Prästdotter som hon är…
  Men, pendeln slår åt andra hållet nu. Tyskland har fått en klimatalarmistisk minoritet i riksdagen: både högerpopulistiska PdF och konservativ-liberala FDP som håller fram faktum att Tyskland med sina 2 % av de globala CO2-utsläppen bara spelar i knatteligan då det gäller att rädda världen. Det får nämnas i somliga medier t.ex. att Kina har ökat sin produktion på kolkraftverk till 2 i veckan.
  Så, klimatmålet 2022 nås inte. Långtifrån. Inte heller målet 2030. Visserligen stänger man de sista kärnkraftverken som är kvar vid nätet 2022, ( ett antal kommer ändå att stå som reserv – ur drift men med möjligheten att de kan köras i gång igen, man stänger knappast några kolkraftverk, eller (brun)kolgruvor. Där finns för många jobbare (SPD-väljare).
  Alla vet att Energiewende är död, men ingen våga säga det. Kejsarens kläder, ni vet.
  Vems fel? Trump? Tack, Donald…

 37. sibbe

  Även för dem som inte kan tyska, roligt att se på:

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/cartoons-der-woche-von-thomas-plassmann-und-klaus-stuttmann-fotostrecke-155635-7.html

 38. Karl-Oskar

  Allt fler kommer till samma slutsats.
  ”This is not about saving the planet. This is about greed—and left-wing politics.”

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/11/24/delingpole-exposed-the-liberal-astroturfers-behind-the-global-warming-scare/

 39. Hej Anders Karlsson,

  jag tittade på din länk och noterade att i artikeln talas det om vad som ska hända vid Parismötet, så frågan är när det hela gjordes. Annars är åtminstone mitt svar att jag aldrig bryr mig om hur många eller vilka som skrivit – det enda jag bryr mig om är argumenten.

  För mig är den enda tänkbara påverkan som koldioxiden har på ”klimatet” att den kan bidra till en eventuell uppvärmning. Koldioxiden kan inte påverka vädret! Regionala eller lokala klimatförändringar har inte med koldioxid att göra. Slutligen – den enda säkert påvisbara effekten av att atmosfären berikats med koldioxid är att Jorden blivit grönare!

 40. Lasse

  https://www.svd.se/dodsmoln-syns-fran-rymden–kina-inte-langre-varst

  SVD redovisar ett miljöproblem-utan att skylla på klimatet!
  I Indien är kor heliga och dess avföring bränsle! Vilket är en av orsakerna till verkliga smogproblem.
  Hornsgatan under rusningstid hade för dem känts som fjälluft.
  Dessutom ett klipp från 11 nov 1953 om London smog-med ett kåseri om vädret:
  ”Aldrig har väl vädret varit så milt som denna höst.”

 41. Andreas

  #35 Björn

  Hittade följande länk där man kan ange vilket år som helst mellan 1990 och 2029 och se vart planeterna är och hur de förflyttas under året:

  http://www.theplanetstoday.com/solar_system_video_2024#

  Visst ligger de fyra stora relativt nära varandra men någon uppradning är det inte tal om år 2024. Vidare är de två största/tyngsta (Jupiter och Saturnus – vilka borde påverka jordens bana mest) som närmast varandra ca vart 20:e år utan till synes någon större inverkan på klimatet. Så teorin är nog lite av Junk S.

 42. Kenneth Mikaelsson

  Bara ca 6% minskning av tsi…………..

 43. Håkan Bergman

  Nu är dom ute med håven igen.
  https://www.svd.se/lat-gotland-lagra-overskott-pa-el-som-gas
  Låt Gotland göra som dom vill, finns väl inget förbud mot stolligheter. Problemet är bara att dom vill göra det med bl.a. mina pengar. Hade dom byggt några gasturbinverk och mindre av vindkraft skulle dom inte ha några problem med energiförsörjningen.