Vetenskapsevangelist på hal is

Bloggaren, vetenskapsskribenten (Svenska Dagbladet), ”Sveriges roligaste tjej” m.m. Emma Frans tar allt större plats på den mediala scenen.

Hon intervjuades i Studio Ett den 9 november och introduceras då som ”årets röst, vetenskapsaktivist och tongivande debattör i faktaresistensens och den anekdotiska bevisföringens tid” (29 minuter in i programmet).

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/973410?programid=1637

Emma F. är nominerad till Stora Journalistpriset och sedan några månader är hon även författare.

9789188123930_medium_larmrapporten

Med sin bok Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams ryter hon, enligt bokomslaget, till och blir allvarlig. Där kan man även läsa att forskaren och vetenskapsevangelisten Emma Frans i tider av ”alternativa fakta”, fejknyheter och halvsanningar kommer med en välbehövlig guide för att tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta.

I boken beskrivs grunderna för att skilja vetenskap från trams på ett sätt, som nog de flesta kan hålla med om. Hon ger många bra tips t.ex.

att granska avsändaren, att söka intressekonflikter, att följa pengarna, att påminna om eventuella politiska agendor, att hålla distans till flocken, att vara kritisk även till experterna och att vara medveten om publiceringsbias.

Ju längre in i boken man kommer verkar det som om den är skriven för att kritisera dem, som är skeptiska till det s.k. klimathotet framför allt president Trump. Hon menar att han för krig mot dem, som försöker sprida korrekt information.

När det gäller klimatfrågan skriver hon att mänskligheten står inför stora utmaningar och hon tror på experternas uttalanden om att människan bär ansvar för klimatförändringar.

Men, hur förhåller sig Emma Frans till sina egna tips?

Har hon granskat avsändaren UNFCCC/IPCC, dvs har hon informerat sig om klimathotsfrågans politiska agenda som tydligt klargjordes av Christiana Figueres, klimatkonventionens dåvarande chef, den 3 februari 2015 när hon talade om nödvändigheten av att bli av med kapitalismen.

Är hon medveten om medias publiceringsbias dvs hur media snedvrider information i klimatfrågan? Har hon hållit distans till och klarat grupptrycket från flocken dvs main stream media? Har hon följt den karismatiske Al Gore och hans pengar, och inte minst, hur kritisk är hon till sina klimathotsexperter?

Det är många viktiga frågor som söker sitt svar. Hur vore det om vetenskapsevangelisten Frans tog sig tid att testa sin egen eventuella faktaresistens?

Journalisternas uppgift är att söka sanningen och förmedla den, att gräva djupt och brett i källorna, att lyfta fram, reda ut och förmedla så objektivt och sanningsenligt som möjligt. Här är förslag på ytterligare några av klimatfrågans allra mest centrala spörsmål att gräva djupt och brett kring:

 • vad geologin och paleoklimatologin har att berätta om klimatförändringar, katastrofala väderhändelser och koldioxidhalter i gångna tider,
 • klimathotsfrågans nollhypotes, dvs vad finns det för belägg för att de förändringar vi nu ser inte beror på naturliga drivkrafter,
 • debatten om klimatkänsligheten,
 • klimatmodellerna, verkligheten och framtiden,
 • hur vetenskapligt grundat det s.k. 2 gradersmålet är,
 • avsändaren dvs UNFCCC och uppdraget, handlar det möjligen mer om global utjämning och om att ersätta nuvarande ekonomiska system med global planekonomi än om något verkligt klimathot,
 • de moraliska konsekvenserna för jordens fattiga av förd klimatpolitik dvs när Världsbanken sätter den klimathotspolitiska agendan före sin uppgift att mildra fattigdomen på jorden,
 • påvisade fördelar med de ökande utsläppen av växtnäringen CO2 som ökande skördar och den alltmer grönskande jorden. Den välrenommerade fysikern W. Happer hävdar t.ex. att en atmosfärisk CO2– halt på upp till 1.500 ppm vore välgörande för biosfären.

Det är säkerligen många med mig, som skulle välkomna objektiva, allsidiga och vetenskapligt grundade svar på dessa frågor, helst samlade i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det vore värt Stora Journalistpriset!

Ann Löfving – Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Roland

  http://www.emmafrans.se

 2. latoba

  Tack Ann före en som vanligt angelägen och skarp analys. Har du skickat detta till SvD och SR eller är du portad där? Jag har skrivit till Tove Lifvendahl i SvD många gånger och jag får alltid ett förfabricerat standardsvar som säger att hon läser alla mail, men inte hinner svara på alla. Hittills har jag inte fått något svar.

 3. Lasse

  Tack Ann
  Att kalla klimatalarmister för sanningsspridare är lätt att punktera.
  SVD har också valt sida och väljer bort obekväma sanningar.
  Detta fick jag än en gång klart för mig när jag fick del av veckobrevet om klimatet som deras reporter Jenny S ställt samman.
  ”Vi som skriver om de här grejerna vet att det tamejfan inte är lätt att väcka intresse alla gånger. Klimatet handlar, liksom Metoo, om strukturer som måste rubbas och förändras. Det är obekväma och jobbiga frågor.”
  SVD gör samma sak i deiselfrågan-bedriver en kampanj mot diesel som medverkar till ständigt lägre utsläpp av miljöstörande ämnen-och även CO2.

 4. Olaus Petri

  Lite OT, men med tanke på alla mäktiga män som som dominerar den globala klimathotsbranschen, borde det inte komma ett #climateprophetstoo vara aktuellt?

  IPCC ensamt borde ju kunna matcha de Aderton vad gäller skygglappar, kan man misstänka? Den fisken hade ju tydligen en snuskhummer av rang som huvud, vilket tyder på att det finns en kultur där som luktar illa, och som vi måste våga prata om.

 5. Ann lh

  Latoba # 2, jag har ännu inte skickat den någonstans. Emma Frans fick ju som förväntat sitt pris Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst i går kväll. Ung dam, doktor, angriper Trump och vetenskaps… oslagbart. Det blir troligen visst ståhej kring henne idag. Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand hade igår en liten recension kring boken. Enbart positiv och med avslutningsorden ” ”Larmrapporten” är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv. Samtidigt visar mitt exempel med Caremaskandalen att allt inte var bättre förr: idag skulle lögnen om blöjorna ha plockats sönder av Twitter på en halvtimme.”
  Lögnen om blöjorna kanske, men ännu har inte någon i det s.k. Kultursverige tillräckligt bildning för att sticka ett endaste litet pyshål på klimathotsbubblan.
  Men, Latoba har Du kontakter så sprid den gärna.

 6. Svempa

  Bra inlägg! Jag lyssnande också på henne i studio ett och hon har ju också omnämnts i diverse aviser. Det är ju rätt lustigt att hon själv när det avser CAGW helt bortser från sina egna råd och faller in i ideologi och ”confirmation bias” när det gäller klimathotsalarmismen.

  Hon blir sitt eget avskräckande exempel. Det är rätt bra jobbat.

 7. Sören G

  #6
  I Bibeln finns faktiskt en hel del bra citat. Här är ett som jag tycker passar in på Emma Frans. ”Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga? ”

 8. Kristian Fredriksson

  15000 klimatforskare som inte har en aning om att vi har haft en koldioxidhalt på över 4000 PPM utan att jordens liv hade några som helst problem. Hur är det möjligt? Jag är rätt säker på att det inte alls är möjligt utan att de mycket väl känner till att jorden inte går under om vi höjer koldioxidhalten till 1000 PPM. De vill bara skrämma upp folk så att de kan få mer forskningsmedel.

  Om de här forskarna har rätt i att det är hög halt av koldioxid som är problemet så hade de flesta av de djur som dog ut under den senaste istiden dött ut för 130,000 år sedan då koldioxidhalten var 300 PPM. I själva verket dog de ut för 10,000 till 15,000 år sedan då halten var nere i 180 PPM. Hur kan de vara så okunniga så att de vänder på det här scenariot? Det kan de inte. I alla fall inte alla de 15000 forskarna.

  När växterna slutar växa så blir det mindre föda till alla djur och alla arter minskar i omfattning. När bytesdjuren blir färre tvingades människor och neandertalare döda allt de kunde hitta och i synnerhet de stora djuren som gav mycket kött. Detta hjälpte givetvis till att utrota de stora djuren även om flera arter helt säkert hade dött ut ändå. Det fanns inte så många människor då som nu och de kunde bara utrota djuren där de befann sig. Djuren dog även ut i Amerika där det inte fanns några människor förrän 13000 år före Kristus, samtidigt som den värsta svälten var. Svälten kan ha varit en orsak till att de tog sig över, men de var ju få så de kan inte ha orsakat utrotningen där på 3000 år själva.

  Under förra istiden sjönk koldioxidhalten från 300 PPM ner till 180 PPM och neandertalarna dog ut på grund av matbrist och massor med djurarter dog ut. Mammutar, sabeltandade tigrar och större delen av alla djur som vägde över 40 kg. Detta på grund av för låg koldioxidhalt. Se artikeln i Wikipedia om ”Quaternary extinction event”.

  https://nowtoronto.com/news/are-we-headed-for-near-term-human-extinction/

 9. Ann lh

  # 7 Sören G, tack. Sällan har det citatet suttit bättre.

 10. Ingvar i Las Palmas

  Kristian #8

  Och många tecken tyder på att vi är på väg mot en ny ”Lilla istiden” nytt solfläcksminimum på väg
  http://notrickszone.com/2017/11/22/signs-show-planet-entering-a-new-dalton-minimum-solar-cycle-24-continues-to-be-weakest-in-200-years/#sthash.fSshD9We.dpbs

 11. Ann lh

  #8 Kristian Fredriksson, tack för länken, med alla sina länkar. Något att sjunka in i dagens måsten är avklarade.

 12. pekke

  ” När det gäller klimatfrågan skriver hon att mänskligheten står inför stora utmaningar och hon tror på experternas uttalanden om att människan bär ansvar för klimatförändringar. ”

  Så hon tror 100 % på dessa ?

  Inte ens IPCC säger väl att deras scenarios är 100 %, utan de har olika ” sannolikheter ” i sina rapporter vad jag förstått.

  Tror hon utan att verkligen kontrollera vetenskapen bakom så är hon inte direkt vetenskaplig, fast hon verkar ha de ” rätta åsikterna ” när man kollar hennes blogg.

  Undrar om hon kommenterat diverse påstående från klimatalarmister eller om hon undviker sånt ?

  Enda vetenskapliga fakta som är 100 % inom klimatvetenskapen är att vi har, alltid haft och alltid kommer att ha klimatförändringar så länge som planeten har ett klimat.

 13. Sören G

  På tal om de 15 000 klimatforskarna (vem sa att de var klimatforskare och unte bara forskare i allmänhet?) läste jag någonstans att vem som helst kunder registrera sig som forskare och rösta om de stödde klimathotet eller inte. En hund hade blivit registrerad som forskare.

 14. Allan Forsling

  Ola Wang kallade ju ju Anders Wijkman mfl för nyttiga idioter när det gäller Kinas diktatur. Jag kallar den prisbelönta för samma sak. I hög grad ovetenskaplig person, men så långt har det gått i Orwells fotspår.

 15. Lasse

  Om Emma är en femma så kanske hon kan förklara vilken temperatur som är falsk -den uppmätta eller den homogeniserade. I så fall den homogeniserade från år 2000 eller den senaste varianten.

  Lite om osäkerheten här:https://wattsupwiththat.com/2017/11/23/besting-the-best-surface-temperature-record/

 16. Ingvar i Las Palmas

  Anders Wijkman är nog ingen idiot. Han är ordförande(?) i ”Club of Rome” och det är en maktposition.

  Att sedan Club of Rome är de som till stor del ligger bakom maktprojektet ”CAGW” är ju också ostridigt

 17. Bibblio

  Så här säger hon i sjunde avsnittet av radioserien Kjellkritik:
  ”Rädsla begränsar vårt kritiska tänkande. Varje dag sker hemska saker och människan står inför många utmaningar. Men samtidigt så gör vi hela tiden enorma framsteg; vi blir friskare och livslängden ökar, fattigdomen minskar globalt och världen blir allt mindre våldsam. Ändå tror många att världen håller på att kollapsa. Vi nås ständigt av de alarmistiska nyheterna men får sällan höra om framstegen. Som ett resultat går vi omkring med en irrationell rädsla. Obefogad rädsla försämrar vår livskvalité, men det gör också att vi blir sämre på att tänka kritiskt. När vi saknar förmågan att tänka kritiskt, blir vi lättmanipulerade. Vi får inte glömma bort mänsklighetens framsteg. När vi upplever starka känslor som rädsla, bör vi hålla huvudet kallt. Vi bör vara försiktiga med att fatta stora beslut baserade på rädsla, för rädslan är inte alltid rationell. När vi befinner oss i affekt, kanske vi ska sluta att dela påståenden som bekräftar vår rädsla i sociala medier och istället logga ut tills vi lugnat ner oss.”
  48:08-49:16 i …
  http://urplay.se/program/201700-kjellkritik-nar-tillkom-kallan

  Här är några länkar till en bloggare som tidigare granskat denna Emma Frans:
  http://skeningeskolbibliotek.bloggo.nu/Mera-Kjellkritik/
  http://skeningeskolbibliotek.bloggo.nu/Vetenskap-och-demokrati/
  (Observera särskilt länken ”march for science” som leder till Jacob Nordangårds utmärkta analys av rörelsen.)
  http://skeningeskolbibliotek.bloggo.nu/Frans-aterkommande-exempel-klimatet/

 18. Bibblio

  Länk till Etc-intervjun:
  https://www.etc.se/inrikes/emma-frans-om-ingen-tror-pa-vetenskapen-kommer-den-inte-overleva

 19. Björn-Ola J

  OT
  Rapport från eCat demonstrationen som ägde rum i IVA Conference Center in Stockholm idag går att hitta här:
  http://ecatworld.org/e-cat-qx-presentation-live-thread-1/#more-19562
  Det kommer bättre videofilmer runt kl. 18.00 från eventet än de amatörmässiga som redan är publicerade.
  COP på 300 rapporterades från mätningen vid demonstrationen.
  Carl-Oskar Gullström från Uppsala Universitet berättade lite om de teoretiska funderingar de har om fenomenet.
  Han har ju tidigare publicerat ett papper om detta tillsammans med Andrea Rossi.

 20. Björn-Ola J

  Lite bilder från demonstrationen från signaturen Sifferkoll, som uppenbarligen var på plats.
  http://www.sifferkoll.se/sifferkoll/andrea-rossi-e-cat-qx-demo-in-stockholm-cop-550/

 21. Slabadang

  Korrupta journalister som ger ännu mer korrupta journalister priser och utmärkelser.

  Allt oftare är det absoluta nobodys för allmänheten men inte för de som korrumperat och styr journalisternas propaganda. Det går numer allt snabbre åt helvete med den propaganda som j-kåren underlåter sig till. När de anlitar den yrkesgrupp som äger det lägsta förtroendet hos allmänheten så slår baktänder propagandan. Så många är så helvetes trötta på att läsa aktivism istället för journalistik !

 22. Slabadang

  Lös gåtan !

  Enligt klimathotarna har planeten blivit ca 1 c varmare sedan förra sekelskiftet med hockeyklubba i nutid. Jag har återbesökt Rutgers univ snödata och inget som helst spår syns av ”uppvärmningen” vare sig i utbredning eller volym däremot motsatsen 3 årstider av fyra. Hur kommer det sig ?
  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=namgnld&ui_season=4
  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=namgnld&ui_season=4

 23. Roland

  OT
  Expressen skriver
  Nu är det löst
  Ny studie: Friterad mat kan kyla ner klimatet
  Och forskarna upptäckte också då att fettsyrorna bildar molekyler som kan bilda moln.

  https://www.expressen.se/nyheter/studie-friterad-mat-kan-kyla-ner-klimatet/

  Så nu ska väll alla klimatalarmister köpa en fritös under black friday 🙂

  Men tur att det står också ”enligt forskarna kan man inte räkna med att friteringen ska hindra den globala uppvärmningen.” 🙂

 24. Ingvar i Las Palmas

  Slabadang #22
  Lös gåtan?
  ”Piskan viner!!” Skriv vad de säger till dig att skriva eller förlora jobbet!!

  eller läste de baklänges? uppochner?
  http://notrickszone.com/2017/11/22/signs-show-planet-entering-a-new-dalton-minimum-solar-cycle-24-continues-to-be-weakest-in-200-years/#sthash.U6apR4i8.dpbs

 25. Bim

  Tack Ann L H.
  Mycket bra, som vanligt, det är alltid spännande att läsa din inlägg.

  Ingvar i Las Palmas # 16
  Anders Wijkman ingen idiot? Nä , kanske inte, men alternativet är i så fall riktigt otäckt.

  Men det värsta är att en man som jag högaktat för sin rakryggade integritet har fallit pladask.
  Jag säger bara ”Toppmötet” i går. Jan Eliassons möte med Gro Harlem Brundtland..
  Att Gro var totalt insnöad på klimathotandet kanske inte är så konstigt, hon har ju varit en storspelare i ämnet sedan starten. Men att Jan Eliasson har vikit ner sig så totalt är smärtsamt att se.
  Jag kan inte tro att han inte vet vad det handlar om efter som det numera deklareras öppet , inom FN, att det inte har med klimatet att göra, utan en strävan att krossa kapitalismen och att ha oinskränkt makt över hela Klotet. Att Eliasson skulle vara ovetande om detta tror jag inte ett ögonblick på.
  Jag funderar också på var alla de klimatavgifter som i-länderna betalar in finns någonstans. Har något land överhuvudtaget fått del av dessa pengar. Eliasson påstod ju att Bangladesh redan håller på att sjunka ner i havet, även om han inte sa det rent ut. Men andemeningen gick ju inte att missa. Varför inte skicka en helsickes massa pengar till dom då så de slipper drunkna?
  Du Janne, hur kan du sitta och se på när Bangladesh sjunker och du troligen vet var alla dessa insamlade pengar finns, har du tappat all din medkänsla och din inigritet bara för att du blivit näst högsta tjänsteman i FN.
  Varför ställer du dig inte upp och ryter till ?

 26. Björn-Ola J

  Jag kör ett eget spår här nu, men jag är väldigt exalterad.
  Kanske att vi snart har en helt ny energikälla som slår ut alla andra och som gör all debatt här onödig.

 27. Michael E

  #24 Ingvar, Jag håller med om att solaktivitet och antalet solfläckar spelar en roll för den globala medeltemperaturen men med solfläckar är det väl som med CO2, det är en av flera parametrar som påverkar klimatet. Hur stor påverkan dessa parametrar har är det just nu ingen som med säkerhet kan säga och därför bör man kanske vara lite försiktig med att förutspå en ny kall period baserat på en prognos om antalet solfläckar.

 28. Ann lh

  Bim # 25 tack, tack inte minst för redovisningen från det s.k. toppmötet från igår. För min del har jag inte tålt honom på länge varför jag mycket medvetet avstod från att titta på den här serien där han ser till att marknadsföra sig själv.
  Nu på senare tid stod han inte upp för Anders Kompass när han försökte få cheferna på FN att lyssna på vad han hade att berätta om vad FN-soldaterna gjorde med de barn de vara satta att skydda. Jan Eliasson var inte intresserad av att ta i frågan, nej den frågan gav inte några pluspoäng – då.
  Det är klart också att han vet att det finns vetenskapliga invändningar mot UNFCCCs linje, men makten, makten. Tiden är inte mogen för någon vändning där – än.

 29. Ingvar i Las Palmas

  #27 Mikael E
  Korrelationen mellan solaktivitet och ”Dalton minima” är väl belagd. Kausaliteten är också uppenbar för det kan ju knappat var nåt på planeten som styr solen,
  http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/solact.html

 30. Michael E

  #29 Ingvar, Jag är övertygad om att både Dalton och Mauder minima funnits och varit globala företeelser, därtill finns mycket proxydata att tillgå. Likaså är jag övertygad att det varit betydligt varmare än nu helt utan påverkan av halten av koldioxid i atmosfären. Vad jag däremot inte är övertygad om är att det är i huvudsak solfläckarnas frånvaro som styr uppkomsten av kalla perioder. Jag tror klimatet är mer komplicerat än så. Och andra sidan, skulle vi nu gå mot ett nytt solfläcksminima så kommer det vara ganska lätt att om något decennium konstatera om detta också gett upphov till ett nytt Dolton minima. I så fall finns det alla anledning för mig att ompröva min uppfattning 😉

 31. Bim

  Hej Ann, jo, jag satt och tänkte på Anders Kompass när jag skrev kommentaren.
  Jag såg programmet när Eliasson svek och krumbuktade sig angående om Anders hade betett sig korrekt när han anmälde övergreppen.
  Det var en sorglig uppvisning. Eliasson kom med en baklänges pudel i Brundtlands mötet. Det var alltså inte hans, FNs eller någon annans fel att Anders Kompass blev strykpojken i slutändan. Det är vi vanliga människor, Anders Kompass och andra obildade människor som inte förstår det komplicerade regelverket som måste följas när man skall ge sig på och anmäla FNs pedofiler.
  Man kan ju förstå att offren inte har en chans att änmäla FN-personalen.

 32. Ingvar i Las Palmas

  Bim #25
  Om Eliasson
  >Varför ställer du dig inte upp och ryter till ?
  Man biter inte den hand som föder en!

 33. Ingvar i Las Palmas

  Det är glädjande att se att allt fler här på bloggen börja se klart att det inte handlar om klimatet eller om vetenskap och att det är rejäla ”muskler” som driver klimathotsprojektet. Och av helt andra skäl än mänsklighetens fromma.

 34. Ingvar i Las Palmas

  Ett litet tillägg som passar bra
  http://www.thegwpf.org/new-book-climate-policy-cart-led-climate-science-horse/

 35. kopernicus

  Bim #25
  Mycket bra skrivet. Jag såg programmet, och blev illamående. Hur är det möjligt att någon kan tro att havet stiger bara på några ställen på klotet ? I Bangladesh fall befinner sig landet på en kontinentalplatta som är på väg ner. Hur kan man skylla detta på koldioxiden ?

 36. Sören G

  OT
  ”FAIRBANKS — A new study in the journal Nature Climate Change suggests that while the rest of the world was in a climate change hiatus between 1998 and 2012, the Arctic continued to warm six times the rate of the rest of the planet. ”
  Temperaturhöjning noll grader. Vad är 6×0? Fortfarande noll grader!

 37. Svend Ferdinandsen

  Jeg vil blot minde om denne bog:
  https://anhonestclimatedebate.wordpress.com/2011/10/23/the-delinquent-teenager-who-was-mistaken-for-the-worlds-top-climate-expert/

 38. Björn-Ola J

  Länk till filmen från ecat demonstrationen i Stockholm.
  https://youtu.be/lkj-7whwpUk

  Ledsen om någon tycker att jag är tjatig om detta, men frågan om vår framtida energiförsörjning är ju starkt kopplad till klimatet. Även om de flesta av oss här tror att vår påverkan är ringa, så är det ju bara att konstatera att det är så. Det skulle vara fantastiskt med en ny teknik som vänder upp och ned på allt.

 39. Ann lh

  Björn-Ola har Du fler kommentarer kring ecat så lägg dem på öppen tråd eller skriv ett eget förslag till gästinlägg. / Ann lh

 40. Pelle L

  Men hallå!
  Var är Thomas Palm?
  Han brukar ju alltid titta in och ställa våra missuppfattningar till rätta.

 41. Ulf

  Vad har hon för utbildning som gör henne kvalificerad att granska frågan?

 42. Ann lh

  # 41 Ulf, den komplicerade Klimathotsfrågan bör och kan granskas från många håll och det finns få om någon som med detaljkunskaper kan täcka hela frågan. Många infallsvinklar kräver inte stort mer än vanligt sunt bonnförstånd om man bara ställer rätt fråga. Emma Frans skulle förmodligen ha tillräcklig utbildning för att kunna sätta sig in i frågan tillräckligt djupt och brett för att inse att den mest är att likna vid ett korthus. Vilket kort man än vänder på så svajar det ordentligt och ju fler kort man kikat på desto svajigare blir det.
  Problemet är att klimathotsfrågan mest blivit som nutidens axiom, man behöver inte granska några kort. ”Förnekarna” är bara knäppskallar som man överlägset kan klappa på axeln, självklarheter är inget att ödsla sin tid på och korthuset förblir stående
  På så sätt kan ”97%” av kultureliten, politiker och medierna tillsammans styra utvecklingen på den triumferande färden mot den stora villfarelsen.