Mass death dies hard

Lästips, ”klimathotsfrågan i ny belysning”.

clive james

I engelskspråkiga länder är Clive James en välkänd journalist, poet, författare, kritiker mm. Han har tidigare endast sporadiskt skrivit om klimatfrågan, men i år fick han äran att stå för sista kapitlet i Climate Change The Facts 2017, den årsbok som tillägnades minnet av Bob Carter. Detta beror möjligen på att han vet mycket om massmedia och alldeles för mycket om att missbruka språket, som han skriver.

GWPF har gett ut James essä som en pdf –fil:

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2017/07/Clive-James.pdf

Essän går inte att slöläsa, men ger man sig tid blir lässtunden en ren njutning.

Till en början påminns läsaren om hot som kommit och gått. Ut högen av klimathotare har James bland andra valt ut John Holdren, Obamas vetenskaplige rådgivare. När extrem avkylning var på modet var Holdren extrem ”coolist”, senare blev han hastigt och lustigt extrem warmist och han kommer säkert att förbli extrem av något slag, till och med om han måste bli extremt måttfull, skriver James.

Men, när började detta ständiga hotande om att jorden är i fara? Kanske var det redan med Gullivers resor (1726). Boken är ju känd som en kritisk allegori över den tidens elände, där den satiriskt begåvade domprosten Jonatan Swift bland annat drev med vetenskapsmännen vid den här tiden. Swift hade fått språket kring konstgjorda hot så på pricken att James frågar sig om han hittade på det själv eller om han tog det direkt från den samtida debatten.

Många kända vetenskapsmän idag passar enligt James väl in i Gullivers värld inte minst James Hansen och geologen Chris Turney. Turney skulle ju visa världen och en hel skeppslast av warmister hur den Antarktiska isen hade minskat på grund av den globala uppvärmningen, men skeppet fångades in och fastnade snöpligt nog i de förväntat icke närvarande ismassorna. Pachauri kan också ses som en representant i rakt nedstigande led från Swifts värld och Australiens Tim Flannery skulle kunna ha varit en figur med vilken Swift kunde roa Stella, sin livskamrat.

Men frågar sig James, hur många lyssnar fortfarande på dem, som talar om drastiska aktioner för att rädda planeten? Det borde inte vara lång tid kvar för dem i rampljuset, eftersom fakta inte passar in i deras teori. Richard Feynman med flera har ju lärt oss att om data inte stämmer med hypotesen är det hypotesen och inte data som ska ändras eller förkastas, men han var ju vetenskapsman.

Ännu mer uppseendeväckande, än klimatadvokaternas ovetenhet, är deras trots mot logiken. Man kan se en hel hög av bidragsberoende klimatvetare påstå att det aldrig varit någon medeltida värmeperiod, men om en förmodat upplyst individ pressar dem att försvara sitt påstående blir svaret att frågan är alltför elementär för att bry sig om. Alarmisterna har även förkunnat att hela frågan är så komplex att ingen klimatförnekare över huvud taget kan ha en uppfattning värd att lyssna på.

När Clive James en gång blev journalist var det en hederssak att inte ”förbättra” sanningen för historiens skull. Det hade varit en dödssynd då, men nutida massmedia anstränger sig i stället till det yttersta för att göra nyheter till sensationer, vilket har hjälpt till att befästa denna ödeläggande myt. Han skäms för sin kår.

Men, skriver han det har fungerat eftersom massmedia har varit huvudkällan för information och opinionsbildning för både akademiker och vetenskapliga institutioner. Få av dessa har läst skeptiska bloggar – eftersom de inte tid. Varken för de lärda sällskapen eller de professionella institutionerna tycks det ändå inte ha blivit något problem att så många av dem blev offer för förmörkning istället för upplysning. För egen del har James räddats från att begränsas till mediernas felaktiga information genom att bli sjuk. Därmed har han fått tid att ta del av andra informationskällor än massmedia.

James verkliga tipping point kom när Obama började tala om att de med avvikande mening borde kuvas via lagen.

Och, kanske blir det Trump som kommer att bli den som ”tände ljuset” kanske inte. James anar att klimatförändringarnas meme är på god väg att kollapsa med eller utan Trump – en bekväm inställning skriver han om man inte gillar att en ”posör och dåre” ska få den äran.

Denna modefluga har i varje fall varit beroende av struntprat, skriver James, och det vore oklokt att tro att mänsklighetens kapacitet att tro på att trendigt nonsens kan läkas genom enormt höga kostnader för en tillfällig handfallenhet.

Han sörjer att han inte kommer att vara med vid kommande ceremoniella avslöjande av nästa hot. Troligen kommer det att ske i Paris med en lycklig skara av världens unga vetenskapare, ”facing the fragrant remains of their first ever plate of foie gras, while vowing that it will not be the last”.

240px-Jonathan_Swift_by_Charles_Jervas_detail

En mycket kort och mycket torftig beskrivning av en innehållsrik och uppiggande essä. Låt den inte bli det bestående minnet av Clive James njutbara slaktande av kanske vår tids svar på episoder i Gullivers resor.

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Svend Ferdinandsen

    Den var god: ”Swift projected the projectors who now surround us.”
    Minder mig om at IPCC altid taler om projektioner, og det evindelige ”could”.

  2. Ingemar Nordin

    Det är en sorglig men sant. Det finns alltid mer att vinna på att vara alarmist och charlatan än att vara sansad och kunnig. Vi har ett selektionssystem som verkar gynna just den typen av klimatreportrar i våra största medier. Samma selektionssystem verkar även gälla riksdagsmän och – kvinnor.

  3. Karl Eider

    #2 Ingemar

    Att sticka ut från mängden är och har alltid varit en framgångsfaktor. Detta gäller generellt, oavsett om det är frågan om att bli vald som politiker, expert eller som livspartner. Man skulle kunna förledas att tro att det då gäller att vara ”bättre” än alla andra, men detta är sällan fallet. Det gäller främst att skilja sig från massan. Ett extremfall är t ex att en fängslad massmördare kan få drösvis med beundrarpost.

  4. latoba

    Tack Ann för tipset. Har börjat läsa Clive´s essä. Verkar mycket intressant och klarsynt men det går lite trögt. Den innehåller många för mig ovanliga uttryck och ord som jag måste slå upp med Tyda . Det är lite tidsödande men jag ska försöka kämpa mig igenom essän. Skulle kanske behöva ett program som översätter engelska pdf-filer till svenska. Tips?

  5. Lasse

    #3
    Alarmister som föreläser om havsytehöjningar på 6 m får applåder efter sitt föredrag. Allt baserat på projektioner och gissningar.
    Dessa pessimister vill styra världen!

  6. Ann lh

    # 4 Latoba, jag håller med, språket är inte det enklaste och jag fick slå upp en hel del. Jag har en App på paddan som snabbbt ger mej förslag så att jag kommer igenom texten. Författaren är ju erkänd och uppskattad och kan använda sitt språk ut och in så visst det är mycket nytt att smälta, men samtidigt kände jag att essän med sitt innehåll, sin humor och språk lyfte hela frågan på ett befriande sätt.
    Clive har bott och verkat i Australien och en av de kända, uppblåsta och drivande warmisterna där är Flannery som Clive har ett extra ont öga till. Hyllad och rikt begåvad med resurser från skattemedel och ständigt varnande för att den globala uppvärmningen kommer att döda korallreven och utrota den högre faunan har denne biolog länge levt gott på sina projektioner.
    Hittills har de inte slagit in och så vitt jag vet har han nu med råge passerat sin tipping point som klimathotsstjärna, vilket slagit hårt mot honom. Rubriken tolkar jag som särskilt riktad till Flannery, men den ger nog utrymme för var och en att tolka.

  7. Ann lh

    Apropå Flannery så skrev han för många år sedan en hyllad bok om klimathotet, The Weather Makers. Boken ansågs vara lämplig för skolbruk och jag blev på krokiga vägar ombedd att skriva en liten recension av den, vilken senare syntes på KU/SI och här är den:
    https://www.klimatupplysningen.se/2012/12/17/the-weather-makers/

  8. Istvan

    #3 Karl
    En ungersk visdomsord säger: Den som bara följer efter hjorden får bara skitig gräs att beta.

  9. Arne Nilsson

    En bra artikel. Skulle behövas något liknande i Sverige. Han hänvisar till många personer som uppenbart gjort märkliga uttalanden i Australien, USA och några andra länder. Några kände jag till, andra var okända för mig. Våra egna Rockström, Svante Axelsson, Isabella Lövin och några till skulle behöva synas lite mer i sömmarna. Att Stora Barriärrevet var hotat redan i början på sjuttiotalet var nytt för mig. Det verkar dock klara sig.

  10. Kenneth Mikaelsson

    Arne
    Det stora barriär revet har klarat sig igenom det mesta som kommit dess väg istider stormar värmeböljor samt invasiva arter och ser inte att det har några större svårigheter att klara nutidens små bekymmer.

  11. Kenneth Mikaelsson

    Sen evolutionen har alltid krävt offer … hade det inte gjort det så skulle inte vi setat här nu..

  12. Håkan Bergman

    latoba #4
    Skaffa en Kindle och köp hela boken för 12.50 $ på Amazon, där har du inbyggd ordbok, bara att peka på ordet. Det går att ladda ner pdfen till en Kindle också, men formatet är sällan anpassat för en sån, ordboken funkar dock.
    https://www.amazon.com/Climate-Change-Facts-Anthony-Watts-ebook/dp/B074PRC25D/ref=sr_1_5?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1511867869&sr=1-5&keywords=james+clive
    Notera följande.
    ”PLEASE NOTE FULL COLOUR GRAPHS BEST READ ON KINDLE APP (MAY BE DIFFICULT TO INTERPRET IN GREYSCALE ON KINDLE DEVICES)”
    Men det går också utmärkt att läsa i webläsaren med Amazons cloudreader.

  13. pekke

    OT
    Ny studie från Cardiff University bekräftar Romerska värmeperioden och den varma Medeltiden samt kyliga perioder före, mellan och efter dessa.

    Diagram:
    https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/11/3000year-ocean_fig4.jpg

    Citat från artikeln: ” Our study shows the importance of the ocean on our climate and how this has naturally varied in the past when ocean measurements were not available. We’ve been able to link our results to historical records and provide an explanation behind some of the significant effects that the climate has had on the European population,” explains Professor Ian Hall. ”

    https://wattsupwiththat.com/2017/11/27/significant-finding-study-shows-why-europes-climate-varied-over-the-past-3000-years/

    Studien.
    https://www.nature.com/articles/s41467-017-01884-8

  14. Texten är svårläst därför att den är så tätskriven och med litet radavstånd. Även på min 4K, 27-tums skärm fick jag koncentrera mig skarpt för att följa rätt linje och se orden.

    Jag har just testat att kopiera texten och klistra den på en Word-file och där öka stilen till 14. Det fungerade utmärkt. På Word, om man inte förstår innebörden av ett ord är det bara till att högerklicka detta och sedan klicka ”Synonyms”. Snabbt och enkelt.

  15. Lars Jonsson

    tack för tipset, strålande stilist. Förlösande att läsa en god essäist skriva i frågan.

  16. Björn

    pekke [13]; Även om din kommentar är OT så kan jag inte låta bli att kommentera (ursäkta Ann). Studien visar ju klart att det finns en korrelation med solaktiviteten och partiella perioder med nedkylning och uppvärmning. Tar man inte hänsyn till denna vetskap, lever vi farligt, för solen är nu återigen på väg mot ett tillstånd med långvarigt låg aktivitet. Hoppas att studien får ett stort genomslag som kan leda till en nödvändig förändring i klimatdebatten.

  17. pekke

    Björn #16

    Fast de hade lite mummel om mänsklig påverkan i nutid, som verkar vara praxis i liknande studier. 😉

  18. Lars Cornell

    Ej helt OT. SMHI ska anställa fyra professorer för att utveckla forskningen inom myndigheten. Först rekryteras en professor i klimatologi.
    http://www.vt.se/nyheter/norrkoping/smhi-anstaller-professorer-om4909617.aspx

    En kommitté, med två externa ledamöter, gör en sakkunnig granskning och lämnar ett förslag till generaldirektören, som utser professorn, berättar Joakim Langner.

    Och vem utser den kommittén? Det brukar vara där som det går snett och blir ensidigt.

    När man länkar vidare ser man att Formas, känd för grön alarmism, är delfinansiär.

    Av Langners sätt att uttrycka sig framgår att han inte har en öppen attityd till kunskap om klimatförändringar. Hur de kommer att se ut är enligt honom fastställt.

  19. Johan S

    Han heter väl Clive James?

  20. Ann lh

    # 19 Johan S.
    Javisst! Tänk, jag har haft hans senaste bok framför mej hela tiden när jag ägnat mej åt det här inlägget och inte reagerat. Ska kika på hur inlägget bör korrigeras. Tack!

  21. Allan Forsling

    Inte helt OT

    Hans Roslings memoarer har ju kommit ut postumt. Ser en recension I SvD- har inte läst boken själv. Men enligt SvD så säger Hans Rosling att det verkar helt omöjligt för unga människor att förstå att mycket i världen går mot det bättre. De vill ha katastrofer!

  22. Ann lh

    #19 Johan S, det ska vara fixat nu. Än en gång tack.

  23. tty

    #10

    ”Det stora barriär revet har klarat sig igenom det mesta som kommit dess väg istider stormar värmeböljor samt invasiva arter”

    I själva verket har stora Barrärrevet givetvis dött under varje istid och levat upp igen under nästa mellanistid. Under istider förvandlas det till en låg kalkstensbergskedja några mil inåt land. Så typ 90% av tiden finns inte Stora Barriärrevet.

    Fast å andra sidan dyker då ett annat jättelikt rev upp 700 km österut, halvvägs till Nya Kaledonien. Det ligger till större delen litet för djupt för koraller under mellanistiderna.

  24. Arne Nilsson

    #23 tty Intressant. Vad man lär sig. Att klimathotarna inte fattat detta.