Väck inte den vulkan som sover

Chaitén volcano erupts in Chile
För några dagar sen vaknade vulkanen Chaitén i Chile till liv efter att ha sovit gott i allt från 450 år (enligt BBC News) till 9.000-10.000 år (enligt CBS News).
Det 1 000 meter höga vulkanberget ligger omkring 130 mil söder om huvudstaden Santiago och nära gränsen mot Argentina, skriver SDS, och förvirringen kring eruptionen tycks vara stor. Framför allt frågar man sig om utbrottet är kraftigt nog att påverka klimatet på södra halvklotet. Pinatubos utbrott 1991 hade under ett helt år en kylande inverkan på världens klimat och utbrottet av Tambora i Indonesien år 1815 kylde Europa och Nordamerika i tre år.
Än så länge känner man dock inte till den exakta styrkan av utbrottet och hur mycket aska och aerosoler som har sprutats upp i atmosfären. På satellitbilder kan man dock klart se askmolnet driva över Argentina, på väg mot huvudstaden Buenos Aires.
Professor Charles Stern vid University of Colorado i Boulder anser inte att Chaitén kommer att påverka klimatet. För att det ska hända måste vulkanen spruta ut en stor mängd svavelaerosoler som reflekterar bort solljuset. Enligt Stern innehöll Chaitén-utbrottet mycket kisel men relativt lite svavel.
En vulkanexpert vid Nationella kontoret för geologi och gruvservice i Chile har dock sagt att utbrottet är av den farligaste sorten och att det kan pågå i månader.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. ’Silica’ heter kisel på svenska

  2. Peter Stilbs

    Nja – ”Silica” är en engelskspråkig benämning för kiseloxid (SiO2) –
    (kvarts, sand etc i olika former). Men Si i sig översätts ofta fel i media – som ”silikon” – liksom Wolfram – som på engelska av mystisk anledning heter ”Tungsten” – som faktiskt är svenska från början – ”tung sten”

  3. Jonas N: Tack! Jag hade inte sett det. 🙂

  4. Korrekt Peter, det var Maggies Silicon jag översatte.