Tyskland och schlagerfestivalen

Ett gästinlägg av Lars Jonsson
Tysklands besked att avveckla all kärnkraft fick mig att tänka på den tekniska fadäsen under semifinalen av Eurovision Song Contest då kommentatorerna försvann ur etern och ljudet blev förvrängt. Det var längesedan man led av tekniska avbrott från större internationella liveevenemang, kanske är det en indikation på Tysklands väg tillbaka som tekniknation. För det var väl inte de gamla östtyska störningssändarna som av misstag körde igång igen, liksom testkördes? Man kan ju undra nu när Tyskland skall bli lite av Östtyskland igen och sätta sig i ledband för Moskva, jag tänker på gasledningen i Östersjön. Angela Merkel är ju uppväxt i Östtyskland och Gerhard Schroeder, som ju var den tidigare förbundskanslern, är ju styrelseordförande i Nord Stream som svarar för den rysk-ryska gasledningen. Joschka Fischer, de grönas främsta företrädare som var vicekansler hos Shroeder och med ett förflutet inom extremvänstern, kanske få se sin revolution genomföras, fast baklänges. Vi får väl önska tyskarna lycka till med att minska på kolanvändningen samtidigt som man monterar ned kärnkraften. Tyskarna är förresten Europas största konsumenter av homeopatiska mediciner, så nog finns det ett drag av naiv romantik hos våra grannar i söder. Överraskningarnas tid är inte förbi.
Lars Jonsson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Dan

  Uttrycket ”Die dumme Schweden” får utgå, ersätts av ”Die dumme Deutschen”.
  Vi får hoppas de kommer på bättre tankar före 2020.

 2. D Lundkvist

  Förhoppningsvis blir det samma fiasko av surkålsätarnas försök till nedmontering av välståndsmaskineriet som vid vårt svenska försök. Vem bryr sig om vår folkomröstning i kk-frågan längre? Dock undrar jag, hur giltigt är tyskarnas beslut? Är det verkligen klubbat och klart i alla instanser?
  Kohlenkraft here we go! Nu borde de flesta fatta att det inte är miljön de gröna rednecksen är ute efter att försvara.
  Finns nog en å annan som ur vissa aspekter ångrar ”Der fall der mauer” i dagar som dessa. Det var mycket som vällde och rann ut över västvärlden dom där ödesdigra åren i början av 90-talet.

 3. Kerstin

  Tyskland fattade ett mycket klokt beslut. De har ju ingen anledning att placera de farliga kärnkraftsverken i Tyskland, när de lika gärna kan placeras i t ex Sverige, och Tyskland har ju ändå tillgång till samma mängd energi. Jag kan ju t ex tänka mig några kärnkraftverk på Öland, de skulle då ligga centralt till för att exportera elektricitet till olika länder runt Östersjön.

 4. Helge

  Hur kommer det sig att gen IV kärnkraftverk får så dåligt genomslag i MSM? Och varför hörs det inte i den politiska debatten? Det borde vara en intressant teknik som analyseras och presenteras för en bredare allmänhet, tekniken skulle ge oss miljövänligt och billig energiframtid som säkrar vår framtid.
  Ger möjlighet till att använda Torium/Thorium,  som det finns gott om och kan brytas enkelt och miljövänligt.
  Torium kan blandas med vårt kärnavfall och blir då bränsle istället för ett svårhanterat avfall. Restprodukten är i princip ofarlig.

 5. Dan

  Grönvänstern säger hela tiden att vårt sätt att leva inte är hållbart och att det leder till katastrof.
  Verkar som om de föresatt sig att profetian ska slå in.
  Att vi borde vara högst 1 miljard människor, är det baserat på hur många som kan klara sig på en egen åkerplätt?
  Det samhället lämnade vi annars för länge sedan, jag tror ingen saknar svälten, sjukdomarna, barnadödligheten, slitet och inte minst de lokala tyrannerna.
  Ingen tror väl att den som äger ett svärd eller en Kalashnikov bryr sig om att plöja?
  Det blir en fin framtid för våra barn och barnbarn.

 6. Kerstin ….
  Så vet att förtälja att kärnkraftverken är ’farliga’ !?

 7. Helge

  Kerstin # 3
  Tja så hade man kunnat resonera om de nu hade varit så farliga, problemet är att det till del är en överdriven oro. Och så här långt ofarligare än alla alternativen, dvs alla andra produktionsmetoder skördar betydligt fler liv.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/overdriven-radsla-for-cancer_6021635.svd
  En kul jämförelse med en annan ”strålningskälla”.
  http://www.flickr.com/photos/jurvetson/5731894295
   
   

 8. Hur hänger det ihop egentligen? Alla säger att vi skall konkurrera med kunskap och förädling. Samtidigt sägs det att vi skall skicka el och flis kors och tvärs genom Europa.
  El är en insatsvara när något skall förädlas. Blir den insatsvaran för dyr återstår bara att sälja den. När den säljs blir det ingen förädling vilket i sin tur utarmar vårt välstånd.
  Var finns dom gamla tänkarna? Vad skall vi leva på när vi gör så här?

 9. Michelangelo

  ”3” Jag håller med . Beslutet var ju bara en åtegrång till det gamla, nyligen upprivna beslutet,  om jag minns rätt. Frankrike kan väl utöka sin potential för el från kärnkraft , från dagens 58 reaktorer. Där finns såväl opinion för kärnkraften som det tekniska kunnandet.
  El från kol och gas är från kraftverk som släpper ut minimalt med dioxiner och andra gifter låter som en bra ”uthållig” lösning. Passar bra inom kol och stålunionen. För oss som inte ser CO2 som förorening utan snarare som en luktlös, ren livsavgörande tillgång så är detta inget problem. 
  Sverige däremot borde inte ha kraftverk på Öland ( även om jag anade ironin) annat än småskalig vindkraft.  Vi har i Sverige en stor potential för utbyggnad av i alla avseenden ren vattenkraft.
  Utbyggnad av storskalig vindkraft, som nu mer eller mindre diktatoriskt, införs i Sverige borde rimligtvis förbehållas Kina.
  Moderna vindkraftverk med permanentmagneter startar redan som ”embryon ” som en riktiga miljöförstörare. Nedskitningen i Kina med bl.a radioaktivt torium vid brytning av neodym är fruktansvärd. Det går bra att skita ner där tack vare ett diktatoriskt statsskick som i många aspekter är värre än Ghadafis. . Men det är vi som tillåter att detta sker som förblir medbrottslingar. Big Wind med vindparker i nationalparker åstadkommer dessutom stor skada vid ”eregeringen” bl.a genom de vägar som behöver byggas för transport och underhåll. Att sedan vindkraften utsänder lågfrekvent ljud , vars konsekvenser vi ännu inte sett fulla vidden av, gör väl att man borde besinna sig och göra en utvärdering innan vidare utbyggnad sker.
  Små gårdsplacerade vindkraftverk för egen produktion ser jag däremot som en möjlighet för bönder att få ett extra ben att stå på i sin försörjning.

 10. Michelangelo

  ”8”  Wolter
  Om vi hade haft gott om olja i Sverige . Skulle vi då avstå från att exportera och enbart utnyttja den för eget bruk ?
  Förstår inte riktigt ditt resonemang.   Och jag är glad att de olje och gasexporterande länderna inte följer din logik.

 11. Michelangelo

  ”1” Die dumme Schweden står sig nog länge än .
  Få se hur lång tid det tar att vända det ”svenska” mindsetet.
  The arguments for converting the economy to wind, solar and biomass energy have collapsed. The date of depletion of fossil fuels has been pushed back into the future by centuries — or millennia. We may be living in the era of Peak Renewables, which will be followed by a very long Age of Fossil Fuels that has only just begun.

  http://www.thegwpf.org/energy-news/3121-michael-lind-everything-youve-heard-about-fossil-fuels-may-be-wrong.html

 12. BFN

  Nord Stream kommer att leverera 55 miljarder normalkubikmeter/år med början 2012. Det motsvarar ett energiinnehåll av 590 TWh.
  Tusklands elproduktion var enligt Eurostat 637 TWh för år 2008. Kärnkraftens andel 23% motsvarar 147 TWh.
  För jämförelse var Sveriges elproduktion samma år 150 TWh.
   
   
   
   

 13. Torsten Wedin

  ″ Die dumme Schweden” har ju en förening nu. UI kallar dom sig.
  Totte

 14. Torsten Wedin

  UI är väl förkortning för Un Intelligente!
  Totte

 15. Torsten Wedin

  Trevlig helg!
  Nu loggar jag av!
  Totte

 16. Staffan D.

  Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. I kärnkraftverket finns nu två reaktorer. Finlands andra kärnkraftverk ligger i Olkiluoto i Västra Finlands län. Där håller man 2010 på att bygga en tredje reaktor.   (Yle 27.04.2010)
  http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=7&ag=66&t=844&a=8899
  – Veckans Affärer skrev 21 maj 2010 om kärnkraften i Finland.   Men som goda svenska murvlar var man ytterst kritisk.   Sade kanske inte kanslichefen på Svensk Vindkraftförening att det blev billigare att bygga vindkraftsverk?

 17. Tyskarna är ett intressant och svårfångat folk. Mitt intryck är att de alltid varit lite vankelmodiga i avgörande frågor. Minns när kalla kriget pågick som bäst; då var ”fredsrörelsen” stark i Västtyskland, dvs. demonstrationer från vänstersympatisörer som ensidigt krävde att NATO och USA skulle nedrusta. Det var också många västtyskar som tyckte att ”hellre röd än död”, dvs. att det kanske inte är så farligt att leva under kommunism, bara man får behålla livhanken. I praktiken en total brist på principer och vilja att kämpa för friheten. Men jag antar att inte alla västtyskar tyckte så?

 18. Michelangelo #10
  det är väl ändå skillnad mellan oljeexport och elexport.
  Oljeexporterande länder har inget annat att använda oljan till. De har ingen industri där den skulle kunna förädlas. Om så vore skulle de göra det.
   
  Vi har däremot industri som får lägga ner pga höga elpriser. Då tappar vi förädlingsvärde. Du förstår nog – om du vill.

 19. Staffan D.

  ”Om Tyskland kan avveckla kärnkraften kan även Sverige”, skriver Fridolin och Romson (och Nordin, också grön) på DN Debatt idag.  Förstås.

 20. Lena Krantz

  Inte för att jag är någon energiexpert men hur fasiken skall de kunna avveckla både kol- och kärnkraft?
  Känns som om andra länder kommer att få bygga fler kärnkraftverk bara för att kunna sälja el till Tyskland. Hmm…men det kan ju bli en lönsam affär.
  😀

 21. pekke

  Wolter#18
  Ja, vad har vi kvar om den svenska förädlingsindustrin av skog och malm lägger ner ?
  Det verkar som att varken våra politiker eller klimatalarmister begriper att det är basindustrin som betalar vår omhuldade välfärd.
   
  Tyskland har och har haft en tekniskt avancerad industri länge, men det hjälpte inte under WW2 pga att för varje avancerat vapen tyskarna byggde så byggde både amerikanerna och ryssarna 10 st. mindre avancerade vardera, vilket är en av anledningarna till det snabba slutet på WW2.
   
  Sedan har vi den nuvarande ” Gurksjukan ”, där tyskarna direkt anklagade Spanien, men där man nu erkänt att smittan verkar finnas inom Tyskland, vilket kostar dem anseende och kanske stora skadestånd till Spanien.
   
  Tyskarna lider av samma sjuka som både Japan och Sverige har, egna produkter är bäst i världen.

 22. pekke

  pekke#21
  Det verkar som att varken våra politiker eller klimatalarmister inte begriper att det är basindustrin som betalar vår omhuldade välfärd.

 23. tty

  Michelangelo #9
  ”Vi har i Sverige en stor potential för utbyggnad av i alla avseenden ren vattenkraft.”
  Var då om jag får fråga? Vindelälven och Piteälven räcker inte så långt, och mycket mer finns egentligen inte. Kalix älvdal är flack och har en rätt stor befolkning, så en utbyggnad där innebär väldiga magasin och att tusentals människor måste exproprieras, vilket knappast är politiskt möjligt. Tornedalen ligger som bekant till 50% i Finland och är ännu omöjligare.

 24. Håkan R

  ==> 21
  Pekke har du inte lyssnat på Maud Olofsson
  Det är tjänsteföretagen som är Sveriges framtid allt annat skit
  kan vi ”outsourca” till Kina och Indien, då minskar vi dessutom våra
  CO2 utsläpp.
  Nej Sveriges framtid består i CO2 snåla framtidsbrancher
  som ”wedding planners”  festfixeri, eventmanagement och att via
  RUT och ROT skura varandras toaletter och inreda poggenpohl kök
  i miljöpartisternas Södermalmsvåningar.

 25. Holmfrid

  #20 Lena Krantz,
  Westerstrand undrade lite sarkastiskt om det nog inte skulle bli som svenska politikers årtal 2010 för avvecklingen.  Skillnaden är att Tyskland skall avveckla 17 kraftverk på 10 år medan Sverige ville avveckla 10 kraftverk på 30 år.  Att samtidigt avveckla kolkraften går ju inte att genomföra under ordnade former.  Vi får nog snart höra Schnellhuber & Co annonsera en omvärdering av koldioxidens roll i klimatet  inför hot om indragna pengar

 26. ThomasJ

  Här nåt viktigt för Maud O. etCons att lyssna till:
  http://www.2gb.com/index2.php?option=com_newsmanager&task=view&id=9032
  Om de sedan förstår vad Bob Carter framför är naturligtvis en helt annan fråga…  😯
  Mvh/TJ

 27. tty

  Vad beträffar den tyska EHEC-epidemin har jag mina aningar. I samma område (norra Tyskland) har man stora och växande problem med botulinusförgiftning av framför allt nötkreatur. Detta tycks bero på att man gödslat med dåligt steriliserat avfall från biogasanläggningar. Det skulle inte förvåna mig om man fått ut även EHEC inom jordbruket på samma sätt.

 28. pekke

  tty#27
  Det märkliga med de botulismsjuka kreaturen är att de får gå till vanligt slakt eller återförs till biogasanläggningar !
  Man skickar runt den livsfarliga bakterien !
  För att ta död på bakterien och dess sporer krävs temperaturer över 100 C !
  I biogasanläggningar använder man lägre temperaturer vilket snarare gynnar botulinum.
   
  Är det den ekologiska framtiden vi ser i Tyskland med mer livsfarliga naturgifter i maten ?
  Det man skall komma i håg är att flera naturliga gifter är flera gånger farligare än något syntetiskt gift som människan framställt !

 29. Pekke, Håkan R m.fl.
  Vi får väl bli ett skorpätande folk, dignande under maffiga elräkningar utan ett jobb att gå till.
   
  ”Förädlingsvinsterna” går till elföretagen, en del av oss kanske kan leva på att fixa bröllopp, sortera elräkningar, sälja el, vårda varandra eller hitta på byråkratiska krumbukter – i rent livsuppehållande syfte.
  Det går inte att komma ifrån att de stora välfärdsvinsterna skapas genom goda uppfinningar som produceras på plats och exporteras. Då har vi nytta av den ”kompetens” det påstås att vi har.

 30. pekke

  Om botulism i Tyskland från P.Gosselin:
  http://notrickszone.com/2011/05/19/biogas-plants-producing-deadly-botulism-could-be-catastrophic-to-wildlife/
   
   

 31. Toprunner

  I Australien ska man rösta om höjd kol-skatt och Oscarsvinnare Cate Blanchett har hamnat i hetluften för att hon gör reklam för Ja-sidan.
  Klart man kan betala avlatsbrev för att ha rent samvete med den tjocka plånboken. Inget nytt under solen.

 32. Kent Forssgren

  OT. När skall det gå upp för alarmisterna att globala temperaturen är på väg ner, ordentligt. CO2 blir en bristvara. Vi får nog vända på utsläppsskatten och böta om vi cyklar.
  Melbourne shivered through the coldest May days in 41 years with a cloudy sky adding to the teeth-chattering temperatures
  http://climaterealists.com/index.php
  As a new solar minimum takes our planet towards global cooling an increasing number of scientists give credence to a new theory blaming our Sun’s wobble.

  John O’Sullivan: Top Scientist Says new Solar Wobble to Prolong Global Cooling
  It started in 2007 when scientists saw that gravitational forces in our solar system may have a huge impact on Earth’s climate. Professor Ivanka Charvátová, CSc. from the Geophysical Institute of the Czech Academy of Sciences, explains why there is suddenly so much interest in her theory in an exclusive interview with klimatskeptik.cz.
  Professor Charvátová calls it Solar Inertial Motion (SIM) and she claims it will have serious impacts on our climate. She says a predictable ”wobble” of our Sun called barycenter shift alters Earth’s weather patterns. Few climatologists have yet studied this phenomenon. But the evidence supporting Professor Charvátová’s SIM theory is becoming ever more compelling.
  http://climaterealists.com/index.php

 33. Slabadang

  Kent F!
  Visst blir man förundrad hur IPCC och hela klimathotsmaffian lyckats undvika solen. Den enda värmekällan!! Nu radar solforskare upp sig på rad med betydligt starkare argument och bevis för att solen driver förändringarna av klimatet. Corbyn gör det mest övertygande. Corbyn levererar! 
  En klimatprofetia från sjuttiotalet som är spot on:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2011/05/26/1979-before-the-hockey-team-destroyed-climate-science/

 34. J-O

  Dagens alarm DN.se
  Förstasidan : Mobiltelefoner ÖKAR RISKEN för hjärntumör
  Artikelrubrik: Mobiltelefoner KAN ORSAKA hjärntumör
  Text: det KAN finnas en LITEN risk 
  Clas Svahn har väl gått lärling hos Karin-”nej,nej,nej tro dom inte”

 35. Slabadang

  Kent!
  tjärnor som wobblar!
  Inom astronomin så upptäcker de numer planeter runt fjärran stjärnor genom att mäta ljusförändringarna ifrån dem när planeter cirkulerar runt dem. Naturligtvis så wobblar stjärnorna av förändringarna i gravitationen. Kunskapen om detta fenomen har funnits länge men nu börjar allt mer om solen som drivkraften bakom klimatförändringar få sitt tydligare sammanhang och betydelse.
  IPCC dumstrut i ämnet sitter allt längre ner i pannan.Klimatmodellernas scenarier har bevisat sig vara så obrukbara som Scott Armstrong redan vetenskapligt bevisat och nu blir klimatvetenskapen mer intressant eftersom det nu handlar allt mer om de VERKLIGA vetenskapligt bevisbara sambanden och forcings. Att solen påverkar klimatet på betydligt fler sätt än vad mutkolvarna inom den regeringsbeställda klimatvatenskapen erkäner gör att den klassiska paralella fysiken får en centralare roll och betydelse.
  Vad ska WWF och Greenpeace säga ”Stoppa solen!”?
  Att vi lever i en åsiktdiktatur är numer en sorglig insikt. De värsta lögnhalsarna jobbar inom public service och inom våra myndigheter.
  Opartiskhet och saklighet är ett hot för etablissemanget och ett måste för en fungerande demokrati. Vårt etablissemang med MSM har blivit demokratins förrädare och använder av egoistiska skäl en ensidig propaganda för att bevaka sin position och makt.
  Leve nätet!! Fuck MSM och PS!

 36. Thomas

  Med tanke på hur många som har åsikter om vädret borde det vara trivialt att i efterhand lyckas leta reda på någon som av en slump faktiskt fick rätt. Dock klarar Slabadang #33 inte ens detta. Senaste decenniet är det varmaste vi mätt upp, och det anser Slabadang stämmer med en profetia om att 2000-talet skall inledas med en ”severe cold snap”, en till två eller rentav uppåt fyra grader kallare.

 37. AOH

  Michelangelo # 11
  …..”1″ Die dumme Schweden står sig nog länge än ……

  Lite tysk språklektion:
  Det heter inte ” die dumme….” Gäller det en person är det ” der dumme…” är det flera personer heter det
  ” die dummen….”
  Läser tyskar här hos TCS så så tycker dom nog ” die dummen ….” och det vill vi ju inte att dom skall tycka.
  Framförallt inte när dom själva just nu visar exempel på en vänstergrön manipulerad tysk dumhet.
  Tyvärr är det precis som Lars Jonsson skriver:
  ”…..Man kan ju undra nu när Tyskland skall bli lite av Östtyskland igen och sätta sig i ledband för Moskva, jag tänker på gasledningen i Östersjön. Angela Merkel är ju uppväxt i Östtyskland…”

 38. Slabadang

  Thomas !
  ”Slumpen” och ”åsikter om vädret” det är ingen ”Slump” att du väljer att tro att det hjandlar om ”åsikter om vädret”. Att Corbyn skapar fartränder i kalsóngerna på proffessionella desinformatörer inom klimathotsrörelsen är inte så konstigt.
  Corbyn levererar nytta och du kan låtsas att det inte finns både en äldre och med tillägg av perioden därefter en statistisk säkerhet i att Corbyn slår slumpoen med hästlängder.
  Att det är ett varmt decennie stå inte i motsats till de som pekar på solen som orsaken tärtom. Däremot är det soprent på bevis för Co2 s effekt. var är hotspoten Thomas ? På vilken höjd hittar du den? Du kan väl lägga in en länk till mig som anklagades för att inte fatta!
  Färtstår du samtidigt att jag inte tar modeller för observationer utan är observationsnörd.
  Kom gärna med saklig kritik till följande publicerad artikel. Hoppa gärna över om du tycker att Shapiros gäng har fula frisyrer eller käkar för mycket kött eller har en moster som jobbade på Shell på fyrtiotalet. Den uppgiften kan vi överlåta till Olle H.
  http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=doi&doi=10.1051/0004-6361/201016173&Itemid=129
  Du sitter på fel stol Thomas du har lurat dig själv.. eller rättare sagt jag tror du fullständigt skiter i vetenskapen du gilla bara ”The Global Warming Story” likt en treåring…”.Pappa läs en gång till!!
  En kontrollfråga blir ju också varför inte klimathotscentret Met Office missat fem vinterprognoser på raken och tre för sommrarna.
  Värför förutsåg inte de den ryska värmeböljan den svinkalla långa vintern, översvämningarna i pakistan, översvämningarna nu i Missuri och ej heller de tornadosvärmar som gått i USA April och Maj?
  Har du nåt tips eller förklaring? Är inte inkompetens en djävligt nyttig ledtråd? Varfrö Metoffice slutat med sina långprognoser och Corbyn fortsatt och gjort allt bättre och träffsäkrare är en omständighet som du borde beakta- Vem har gjort succde och vem gnisslar förödmjukad sina tänder?
  Det blir allt roligare att se hur du likt masken på kroken försöker slingra dig och det var länge sedan du kom med ett motargument med substans.

 39. Lars´kommentar ”Vi får väl önska tyskarna lycka till med att minska på kolanvändningen samtidigt som man monterar ned kärnkraften”, är som om tyskarnas beslut inte berör oss.
  Konsekvensen av tyska energibeslutet är inte bara ett fördubblat elpris i Europa med förödande konsekvenser på elräkningar och för basindustrin. Den tyska industrin är avgörande för att hålla igång maskinparken i våra industrier. T.ex. finns det inte längre någon tillverkning av maskiner för stålverk i Sverige. Tyska beslutet innebär en katastrof för Europas industriella framtid med en enormt skadlig påverkan på resten av världen.
  Den tyske klimatgurun Hans Joachim Schellnhuber genom det forskningsråd han leder, WBGU.de, är ideologen bakom detta beslut och det är ett öppet försök att införa ekodiktatur först i Tyskland och sedan i resten av världen. Erfarenheten av hur en annan tysk samhällsomvandlare, som också saknade vilja att ta hänsyn till människovärdet, först togs på skämt, visar att man inte får ta lätt på detta. Vad som behövs är att chocka tyskarna med omvärldens reaktioner idag, inte sen. Beslutet är bara taget i regeringen och skall upp i förbundsdagen snart. Där försöker motståndare fördröja beslutet för att samla styrkorna. Därefter kommer tyska folket också kunna säga ifrån i kommande val. Det bästa är att säga ifrån ordentligt nu och skriva under Helga Zepp-LaRouches upprop för att stänga Schellnhubers WBGU på larouche.se/wbgu

 40. Slabadang

  Ulf !
  Det här är hela förklaringen till vad som nu händer. Se hela och kom gärna med analys.
  http://www.youtube.com/watch?v=8fQoGMtE0EY

 41. Holmfrid

  Läser i dagens SvD Brännpunkt  en artikel av Fagerström, P – O  Eriksson och B Törnvall  om  ”Tyskland kan bygga vindkraften i Sverige”. Där påpekas den rovdrift på svensk natur som 25000 vindsnurror skulle innebära. Energimyndigheten förbereder tydligen nu för detta genom att låta tyskarna klara sina miljömål på svensk bekostnad. I vintras gjorde tyskarna en förfrågan till Norge om att få disponera 60000 MW vattenkraft för reglering.

 42. Kent Forssgren

   
  Ulf. Håller med dig. Dock en avvikande mening.
  Tyska beslutet innebär en katastrof för Europas industriella framtid med en enormt skadlig påverkan på resten av världen.
  På viket sätt kommer Kina och Indien skadas? Jag inser att det inte är så enkelt att kineserna och indierna enbart gläds åt av att få mer och mer av Europas tekniska kunnande och industrier. Att Europa´s konkurrenskraft kommer att minska om elkostnaderna tillåts skena än mer är uppenbart.
  Lägg så till de finansiella kriserna bland flera av länderna i EU. Risken för en kollaps för Euron är långt ifrån obefintlig.
  Kineserna har gjort och gör mycket stora investeringar runt om i världen, inklusive Europa och Sverige. Värdet av dessa investeringar vill man givetvis inte se försvinna. Om värdet av Europa som marknad för export från I & K minskar är detta negativt.
  För underliggande orsak till eländet så hänvisar jag till samma länk som Slabadang.

 43. Kent Forssgren

   
  Holmfrid # 41. Det är verkligen så otänkbart och osannolikt men ändå sant, det som Yuri Bezmenov beskriver och nu sker framför våra ögon. Dessa politiker beter sig verkligen som de hjärntvättade personer de måste vara. Dom kommer inte ändra sig frivilligt. Hela Sveriges fantastiska natur skall ödeläggas. Svenska elkonsumenter måste förhandla med kronofogden för att få mat för dagen… Svensk skogsnäring försvinner. Skogarna slutavverkas då träden minskar vinden till snurrorna…. Det är dags för en ny regeringsombildning. Två ministrar måste bort.
   
  Det är en skrämmande utveckling av Sveriges energipolitik att vindkraftsutbyggnaden till enorma ekonomiska och miljömässiga kostnader drivs på av regerings- och riksdagspolitiker och av en statlig myndighet som med skattemedel i ryggen agerar lobbyorganisation för vindkraftens privatägda egenintressen. Detta tillåts ske trots att kunskapen finns idag om att vindkraften är ineffektiv, dyr och skadlig för närboendes hälsa och heller inte alls behövs för att trygga Sveriges redan idag koldioxidfria elförsörjning. När får vi se Riksrevisionen göra en objektiv granskning av nyttan av vindkraften och dess kostnader för samhället?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tyskland-kan-bygga-ut-vindkraften-i-sverige_6213001.svd
   

 44. Michelangelo

  ”37” AOH Tack för språklektionen !

 45. Slabadang och Kent: Youtubefilmen är på en hel timma om KGB:s subversionstaktik, så den får jag se ikväll. Men är det så självklart att subversionen kommer från Ryssland?
  Schellnhuber som är ideologen bakom det nya tyska energipolitikens ”Stora omställning”, vill också avveckla Tysklands användning av gas och olja, som importeras från Ryssland. Hans aktivitet är däremot direkt integrerad med den brittiska politiken, som har en gammal tradition av geopolitik för att hålla tillbaka alla konkurrenter på Europas kontinenten med att sätta dem krig med varandra. Förutom att hjälpa Hitler till makten, drev britterna bombkriget mycket längre än vad som behövdes och stödde därefter den s.k. Morgenthauplanen efter kriget, där Tyskland skulle ställas om till ett ”ofarligt” agrarsamhälle. Schellnhubers aktivitet kan betraktas som en subversion, men inte från Ryssland utan från Storbritannien. Han har jobbat för East Anglia Climate Research Unit och är adlad för det av drottningen. Hans kampanj stöds av Brittiska vetenskapsakademin och dessutom också av KVA och det anglofila svenska kungahuset. Storbritannien har sedan efterkrigstidens ockupation av Tyskland stort inflytande över media och andra institutioner. European Climate Foundation består av en massa superrika anglofiler, som direkt finansierar de stora demonstrationerna i Tyskland mot kärnkraften och för klimatet.
  Vad gäller Kina och Indien måste man inse att de enorma ansträngningarna att spela upp den helt fejkade klimatfrågan till en global politisk fråga, är en del av maktpolitiken. Som hela kolonialismen och därefter nykolonialismen har gått ut på att bevara Europas dominans i världen, används nu klimatfrågan för att införa ett internationellt regelverk för att behålla det. Se på Schellnhubers plan för världsdominans för klimatpolitiken i hans rapport på WBGU.de ! Avsikten med det är att Kina och Indien skall inte tillåtas utvecklas till att bli så starka att de blir självständiga. Kina och Indien har fortfarande så många fattiga att den minsta nedgång i tillväxttakten kommer att leda till inre oroligheter och därmed en kollaps. Skall de ha en chans är de liksom hela tredje världen beroende av fortsatt försörjning av nyckelteknologi och om Tysklands industri krossas, försvagas hela Europas förmåga att hjälpa världen ur fattigdomen.
  Se på dem på toppen som stöder klimatbluffen. Det finns ondska där, t.ex i svenska Vetenskapsakademin, som fortfarande har kvar statyn framför huset i Lilla Frescati i Stockholm av den svenska ”rasvetenskapens” fader Anders Retzius. Förra gången hette det ”Lebensraum”. Nu heter det ”Global hållbarhet”.

 46. Michelangelo

  ”18” Jag ser fortfarande inte el  som något väsenskilt  gentemot
  bensin eller olja . Vara som vara. Man betalar marknadspriset.
  Allt annat är kommandoekonomi.
  Vad jag vet så betalar dessutom inte industrin alla de energiskatter+moms som vi konsumenter betalar. De kan dessutom handla på förmånliga terminsavtal. Riktigt bakom flötet har ju fler industriledare visat sig vara när de  sålt ut sina vattenkraftverk för en spottstyver. En del industrier får dessutom fördel av handel med utsläppsrätter.     
  Die dummen Schweden liksom…
  Nästan all vår industri har behövt tillgång till billig energi när de en gång startat. Man har då förlagt industrin om möjligt så man kunnat utnyttja vattenkraften.  Konstigt då att inte utnyttja vattenkraftspotentialen som finns
  för även i en framtid ”hållbar” utveckling.
  Klart är att 45 % av vår export är baserad på verkstadsindutrin och att vår största handelspartner är Tyskland. Som stark part i EU så är det väl fullt möjligt att Tyskarna kan ställa som ett starkt önskemål att vi skall bidra med
  ren reglerkraft i form av utbyggd vattenkraft.
  Hellre utveckling än avveckling – typ

 47. Michelangelo

  ”23” Rtty. Vad jag vet finns det inte en samlad bild över hur många TWh som kan utvinnas ur våra ”nationalälvar” andra möjliga  vattendrag.
  ( Vindelälven lär dock ha utretts mer än 2 ggr så där kan man hämta resultat om man hittar den senaste utredningen)  
  Riktigt korkat verkar det dock vara att riva ut befintliga verk och riva dammar i ett försök att ”återställa” naturen.
  Om du vet mer så ser jag fram emot en sådan sammanställning ( med och utan reglering )!

 48. Michelangelo

  ”31# Toprunner. Det är koldioxidskatt man tänker införa !
  Skatt på en ren livsviktig gas ! Vilket skämt.  
  Dessutom skall en del av skatten delas ut till FN !
  De Australiensare som gick på PMn`s löfte innan valet står nu där med lång näsa.
  Det fina i Australienb är dock att där drivs en levande debatt i media. Ett fenomen som är helt bortglömt i den ”Gamla världen”.
  Här är det Blondinbella och Anka som ger ”publiksiffror” i media  

 49. ANNONym xxx

  Hela nedläggningen är en bluff såtillvida att man planerar att köpa el från andra länder.
  Sedan är sammanställningen över tysklands energi lite felaktig i det att de anger falska nettotillskott av energi för väldigt många energislag. tex. anger de 4% för vindkraft men samtidigt har vindkraftverken en energiförbrukning som gör att nettot bara blir 0,5%. Så de har en lång väg att gå för att klara det där och troligtvis kommer de att avbryta när de som de redan vet inser att kejsaren är naken.
   

 50. ANNONym
  Vad menar du med att vindkraftverken förbrukar 3,5% av de 4% de producerar?
   

 51. Michelangelo

  ”33” Du har glömt vissa personers ”hot air”

 52. Karin

  Slabadang, Kent & Ulf
   
  Jag postade denna länken häromdagen, men jag gör det igen, för Christopher Story ger i detta sammanhang en, vad jag tror, väldigt bra sammanfattning på hur det ser ut på väst- östsidan.
   
  Han samarbetade bl a med KGB-avhopparen Anatolij Golitsyn, som först ansågs av västs ”intelligence” som väldigt betydelsefull, men sedan räknades som en ”konspirations-teorist”. (Enl WIKI..)
   
  Det kanske var när han lierade sig med Story och det därmed kom ut avslöjanden om alla sidor och inte bara Sovjet?
  (Min egen lilla teori… Jag börjar komma till den åsikten, att när Wiki behöver sätta ut epitet på folk, så som Climate Sceptic, Conspiracy Theorist etc, då kanske det är värt att ta personen ifråga på allvar? 🙂  )
   
  Även jag ska höra vad ryssen säger, i kväll. Det ska bli spännande. Christopher Story är tyvärr inte längre bland oss som vandrar på jorden.
   
  Det är inget lätt jobb att försöka kryssa rätt mellan sanningar, propaganda och desinformation!
  http://www.youtube.com/watch?v=Jug-W-DKcms

 53. Kent Forssgren

   
  Slabadang # 33. Här har du verkligen hittat nått enormt. Tala om att man blir förvånad. Nej, snarare stum. Deras prognos är exakt rätt! Pierce Corbyn´s läromästare förmodligen. Detta kunde riktiga vetenskapsmän och klimatforskare säga 1979. Vad har alla senare klimatforskare tillfört till vårt kunnande, på 30 år?
  Det är ju egentligen inte någon egentlig principiell nyhet för många här på TCS. Men, det är de små detaljerna som gör det. Jag blir riktigt urförbannad när jag läser denna artikel.
  Man behöver inte vara särskilt begåvad, för att begripa att klimatlarmen är bluff, bluff, bluff, om man får sådana här bevis. Bevis som visar att inom klimatvetenskapen har inget hänt sedan 1979. Orsak? Då blev klimatvetenskapen politik i stället för vetenskap. Om man tänker på alla enorma konsekvenser som larmen medför för människorna på vår jord… För djä…
  Det talats om politikerförakt. Ett alldeles för snällt uttryck. De politiker som med berått mod är med och fattar beslut som motiveras utifrån klimatlarmen, begår ett grovt brott mot hela mänskligheten anser jag. Alla människor på jorden måste få en chans till ett tryggt liv. Det har inte alla människor inte i dag. Ett av fundamenten för ett tryggt liv är tillgång till mat, rent vatten och energi. Detta var grundstenen för den trygghet vi fick i Sverige.
  En konsekvens av politiskt beslutade åtgärder, motiverade med de fejkade klimatlarmen, är att människor på många håll i världen kommer att svälta ihjäl. Betänk, att allt talar för att klimatet fortsätter att bli än kallare. Livsmedelsproduktionen minskar på grund av den fallande temperaturen. Livsmedelsproduktionen faller änn mer därför att miljötalibaner i väst ligger bakom beslut om att odla energigrödor på åkermark. Dessutom kommer livsmedelsproduktionen att falla på grund av att vi får för lite av en viss molekyl i atmosfären.
  Detta med koldioxiden är inget vi kan göra något åt, det bestämmer naturen själv. Om vi människor inte ligger bakom ökningen av koldioxiden på jorden, då kan vi väl rimligen inte heller ligga bakom en minskning? Verkar ju logiskt.
  Men nix. Detta råkar vara fel.
  Varifrån kommer koldioxiden? Jo, till en stor del, inte helt, från växter som växer. Träden på land och växtplankton i haven är den största källan. Vad har vi gjort med jordens skogar? Huggit ned dom. Inte bara regnskogarna. Snart finns det för övrigt ingen ursprunglig, s.k. primär regnskog kvar, med nuvarande avverkningstakt. Titta hur det ser ut i vårt närområde, t.ex. runt Medelhavet. Inte mycket till skog! Den som finns är ofta skyddad, men tänds på då markägaren vill exploatera.
  I Sverige skall vi ersätta skogens träd med vindsnurror. Längs Himalayas bergsluttningar är träden till en stor del borta. De avverkas till industrin och de huggs ned för att användas som bränsle vid matlagning och uppvärmning av husen. Detta drabbar inte bara Himalaya. Över allt i den del av världen som inte har tillgång till billig energi ser det ut på samma sätt. Skogarna borta. Och inte bara skogarna. Jag råkar ha tillbringat mycket tid i Pakistan. Runt Karachi finns i stort sett inte en buske kvar. Kvinnorna och barnen, som är de som skall hämta bränsle, får vandra i timmar.
   
  Det måste bli en revolt mot totalt hänsynslösa politiker. Att få makt att styra andra människor är en enormt starkt drivkraft för att begå de hemskaste illdåd mot dessa andra människor som man vill styra. Det har människan under människans utveckling visat hur många gånger som helst. Vi måste inse att det inte går att med logiskt resonemang förändra terrorister. För, de jag talar om är terrorister. Klimatterrorister, terrorister mot hela mänskligheten. Om klimatterroristerna neutraliserades skulle världen ha en chans att bli bättre för alla människor. Då skulle vi kunna anstränga oss mer, för att undanröja en viktig orsak till det om vi nu traditionellt benämner som terrorism. Orättvisan, att alla människor inte har tillgång till ordentligt med livsmedel, vatten och energi.
   
  Slabadang, några utdrag från den artikel du visade på.
   
  A reminder that there was a time when climate scientists actually did science.
  Januari 1979.
  DR. Libby, an adjunct professor at the University of California, Los Angeles & Pandolfi, formely graduate student in Dr. Libby´s laboratory and now a scientist with the Global Geochemistry Corp. of Santa Monica, Calif.
   
  Prediction: warming trend until year 2000, then very cold.
  Proceeding on the assumption that climate varies in a cyclic, repetitive way, the two researchers have sought to construct past climatic conditions for a variety of clues. Specificially, they have made chemical analyses of samples of tree rings rnging from a few houndred years to more than 1,800 years, since a tree lays down a new ring each year from the rainwater, carbon dioxide and other nutrients it absorbs during the course of that year,
   
  ”The forecast is for continued cool weather all over the earth thriugh the mid-1980´s with a global warmning trend setting in thereafter for the rest of the century – followed by a cold snap after 2000, a cold snap that might well last throughout the first half of the 21st century.
  …How cold? ”Easily one or two degrees”, she replied, ”and maybe even three or four degrees. It only takes 10 degrees to bring on an Ice Age.”
   
  A reminder that there was a time when climate scientists actually did science.
  http://stevengoddard.wordpress.com/2011/05/26/1979-before-the-hockey-team-destroyed-climate-science/
   
  Här en länk till en äldre publikation av dessa vetenskapare.
  Nature 266, 415 – 417 (31 March 1977); doi:10.1038/266415a0
  Climate periods in tree, ice and tides
  Leona Marshall Libby* & Louis J. Pandolfi†
  Environmental Science and Engineering, University of California, Los Angeles, California 90024
  †Department of Chemistry and Institute of Geophysics and Planetary Physics, University of California, Los Angeles, California 90024
  http://www.nature.com/nature/journal/v266/n5601/abs/266415a0.html
  Och en ännu äldre men med lika för alarmismen avslöjande uppgifter.
  We have obtained evidence that trees store the record of climate in their rings. In each ring the ratios of the stable isotopes of hydrogen and oxygen vary in proportion to the air temperature when the ring was formed because the isotopic composition of rain and atmospheric CO2 varies with temperature. In this paper the stable isotope variations of hydrogen and oxygen in a Japanese cedar have been correlated with the secular variations of radiocarbon measured in bristlecone pines by Suess (1970). We find significant negative correlations for both isotope ratios over the last 1800 years. The inference is that the small‐scale (∼ 1%) variations in 14C concentrations in tree rings are related to climate variations. In our data we find periodicities of 58, 68, 90, 96, 154, 174, 204, and 272 years. Because our samples are averaged over 5 years each, we are not able to detect the 21‐year sunspot cycle in the present data. The Suess samples averaged over about 25 years each reveal a periodicity of 183 years, in agreement with our periodicity of 174 years.
  http://europa.agu.org/?view=article&uri=/journals/jc/JC081i036p06377.xml
   
  Lite bakgrund om dr Libby.
  Leona Woods Marshall Libby, Ph.D. Graduated in 1934
  A 1934 graduate, Dr. Libby received her Bachelor of Science degree and her Ph.D. from the University of Chicago in 1938 and 1943 respectively. Dr. Libby was the first and only woman member of the group that built the first nuclear reactor. During her time at University of Chicago, Dr. Libby was a Joint Fellow in the Chemistry and Physics departments from 1941-43. She was a consulting physicist for E.I. du Pont du Nemours & Co. from 1944-46. In 1946 Dr. Libby was named a Fellow in the Institute for Nuclear Studies when she obtained the position of research associate in 1947, which she held until 1954. As assistant professor for Nuclear Studies at the University of Chicago, Dr. Libby was a Fellow at the Institute for Advanced Study at Princeton from 1957-58 and a visiting scientist at the Brookhaven Laboratory in Upton, New York. In 1960 Dr. Libby became an associate professor at New York University. She stayed at New York University as a professor of Physics until 1964 when she moved to Colorado to become a professor of Physics at Colorado University until 1973. Dr. Libby then went to University of California at Los Angeles where she was an adjunct professor of Environmental Studies, Engineering, Engineering Archaeology, Mechanical Aerospace and Nuclear Engineering. Dr. Libby Wrote the book The Uranium People.
  Dr. Libby was widely traveled and served as a lecturer until her death on Nov. 14, 1986.
   
  Louis J. Pandolfi. BORN: December 26, 1912.DIED: March 9, 2010.
  Sorgligt. Vilka två skulle inte ha fått Nobelpris i stället för vissa två andra bedragare?

 54. Karin:Du har rätt att det är svårt att hålla reda på alla subversionteorier. Det är många lager på lager av både aktiv desinformation och historisk bakgrund. Men man måste i första hand veta vad man själv vill. Annars har du inget att döma efter. Som haren svarade till Alice i Underlandet, när hon frågade om vägen: ”Det kvittar!
  Det berodde nämligen på att Alice inte hade bestämt vart hon skulle. Om du t.ex. bestämt dig för att förbättra världen och göra de möjligt för fler att försörja sig på en bättre standard, då har du något att bedöma folk efter. Det andra är, att inte titta efter vad de säger, utan vart de flyttar sina fötter. Om du sen frågar dig vem som tjänar på det (Qui bono), så kan du börja nysta.
  Vad gäller klimatläran så kan med denna egna målsättning se, att attacken på användningen av kol, olja och gas, innebär att man håller tillbaka just de som växer mest idag, nämligen Tredje världens tillväxtländer. Det var det som Tredje världen gjorde revolt emot på Klimatkonferensen i Köpenhamn. De såg det som storpolitik och CO2-kolonialism.
  Inget land gynnas av grannlandet slås sönder ekonomiskt. Det leder bara till försämrat ekonomiskt samarbete. Det kan också leda till flyktingströmmar och i värsta fall politiska bråk om de kvarvarande resurserna. I Ryssland och Frankrike har man redan börja diskutera, hur det tyska energibeslutet kan leda till aggressivitet från Tysklands sida för att komma åt elektricitet och annat. Egentligen är det ju den oron också Fagerström, Eriksson och Törnvall tar upp i SvD idag.
  Men det viktigaste är att inte ta det tyska beslutet för givet. Det är bara regeringen som hittills uttalat sig. För att det skall gälla krävs också att Förbundsdagen skall godkänna det. Sedan kommer många tyska val. Som sagt, säg ifrån nu och hjälp till att svänga tyskarna innan de drar in hela Europa i svårigheter. Skriv på uppropet mot Schellnhubers och WBGU på http://www.larouche.se/wbgu

 55. Slabadang

  Ulf Sandmark!
  Du missar en väldigt viktig poäng i vad Bezmenow beskriver. Han markerar tydligt att det finns destabiliserande och demoraiserande krafter i alla öppna demokratier som utvecklads av egen kraft. KGB bara förstärkte och legitimerade ALLT som flyttade vårt fokus ifrån det rationellt verklig mätbara och den bevisbara sanningen. Politiseringen och ideologiseringens faktorer leder till kaos eftersom det funktionella angrips och raseras. När blir en skola ”rättvis”? Att bara fundera över detta är att utfärda en enkelbiljett uti nrymden.
  Att vara ”inflytelseagent” är att låta ideolpogin gå föra det verkliga och utvecklingen i skolan är ett bra bevis på hur demoraliseringen av ideologiska skäl gjort att relevant funktionalitet har gått åt helvete.
  Det gör att det inte behöver vara medvetet utan att folk på allvar inte fattar konsekvenserna av de ord de använder.
  Kunskap skall mätas i prestation och manifesteras i betyg och omdömen. Nu har vi levt med ett ideologiskt krig mot nyttan finktionen och värdet av kunskap genom en serie av rökridåer genom att.
  1. Angripa allt som säkerställer ordning i skolan genom att avlöva lärare och skolledare befogenheter och status att själva bestämma över ordningsregler och beivran och konsekvenser. Mao makten och däigenom möjlighetn att motverka kaos i skolan togs bort.
  2. Istället för att betyg blev ett kvitto på vilka kunskaper du har i ett ömne så vred man om betydelsen och hävdade en massa smörja om att betyg var ”segregerande” ” utslagning” och att elever i slutändan ändå någonstans måste bevisa sina kunskaper och färdigheter låtsades man inte om. I arbetslivet eller på universitete blev det först tydöigt för eleverna att deras kunskaper var fem nummer för små och i arbetsliovet så funker det liksom inte längre att ”gömma” betydelsen av kunskapen.
  3. Man degraderade all ämneskompetens genom flera åtgärder. Smetade ut lönerna så högre studier och ämnaeskunskaper fick ett nollvärde. Mattanten skulle ha lika mycket betalt som rektorn och varför inte?I sosse världen s värderings mall kunde nattanten och rektorn byta plats vilken dag som helst. På lärarhöskolan sysslade de med allt utom ämneskunskap eller praktisk pedagogik.In på lärarhöskolan kom de som inte kom in på någon annan linje gymnasiernas bottenskrap kunde alltid kommas in och ingen underkändes på lärarhögskolan.
  ”Take them away from anything that is rational and efficiant. Instead . teach them about ”natural food” Yoga flower power social science  urban warfare etc. It really doesent matter as long they move thier focus from whats true real and measurable”mathematics fysics chemistry languish handcrafts  towards something thats not ” (ur minnet)
  Ideologi går före sanning fakta och funktion och det är där vi är nu Ulf och ju fler vi inser vad som sker ju större chans att stoppa dessa ideologiska disfunktionella blötdjur. Vi byggde skolan och samhället utifrån funktionalitet på femtio-sextiotalet sen började den disfunktionella ideologiska destabiliseringen och förgiftningen mot ideologiska utopier utan ramar och fast mark.
  Vem fan anställer nån med G eller MVG i ”livskunskap” ?

 56. Slabadang

  Kent!
  Visst är det svårt att inse i vilken bedragarnas tidevarv vi lever? Vi kan hoppas att de tjuvgäng som nu samlats högst upp i Club of Rome Gore Wijkamn Bruntland mfl faktisk avslöljas och de som nu stått fast vid sin övertygelse kan nu i skenet av att de haft rätt hela tiden också bygga en plattform för folkligt förtroende.
  Sen har vi ett antal klimathotslik att hantera Olle H vetsskräpsredaktionen Natursveksverket Carlmigrän SN(UF)F har ju liksom pantat hela sitt existensberättigande i klmatlögnerna.

 57. Slabadang: Det är klart att samhället tappar styrfart när man i skolan lär sig att kritisera bara för kritikens skull. Du kallar det att man tog bort funktionalitet. Jag menar att man tog bort begreppet om sanning, dvs att man ständigt kan sträva närmare sanningen även om man aldrig fullständigt uppnår den.
  När man inte har något sanningsbegrepp, så är man lika illa ute som Alice i Underlandet. Då bestäms sanningen i samhället efter majoritetsbeslut och makten.
  Spridningen av nihilism och mysticism har använts av oligarkier och prästerskap igenom hstorien för förvilla och kontrollera folk. Med romantiken på 1800-talet kom en ny våg av vurm för mystik i alla delar av samhället Det var det, som först grekerna, sen renäsansen och sen den tyska klassicismen (fr.a. Schiller), tog en strid emot, genom att betona individens egna tankeförmåga och möjlighet att förbättra sin förståelse av vetenskap och samhälle.

 58. Michelangelo

  #55# Slabadang .Glöm inte att få med genusperspektivet, speciellt när det gäller fysik, matematik och kemi. Vem saknar inte en fixpunkt för regnbågen ?
  Vem bestämde att skolan skulle göras om så att killarna plötsligt började prestera sämre och rent av vantrivas ?

 59. Michelangelo

  ”36”Senaste decenniet är det varmaste vi mätt upp”
  Vi sa svinskiten sen sjönk han ( svenskt ordspråk)

 60. Håkan Sjögren

  Slabadang # 55 : Mycket bra rutet. Det är mycket som är ruttet i skolan. Mvh, Håkan.

 61. magnus

  Slabadang #55
  Vänd på frågan.
  Vem fan anställer någon med IG i livskunskap?

 62. Labbibia

  OT
  Till Bertel!
  http://www.youtube.com/watch?v=rqHifn4TgXk

 63. magnus …
  Följsamhet mot byråkratin är nog en ganska bra ’anställningsgrund’ i många sammanhang. Jag skulle då inte kalla det för ’livskunskap’ …

 64. Kunskapen och funktionalitet,när det minskar så pojkar får allt sämre
  betyg och tappar intresset för skolans mål.
  Ali.K.

 65. Michelangelo

  Komplement till 59:
  The HadCrut3 global temperature is now available for April so we have the first third of the year available. So far we have this year;
  January (temp anomaly 0.215). Cooler than 2010, 2009, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 1999, 1998, 1995, 1992, 1991, 1988. Note: 2000 = 0.210 so it was essentially equal to 2011.
  February (temp anomaly 0.275). Cooler than 2010, 2009, 2007, 2006, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1995. Note: 1991 = 0.272. 1987 = 0.266. 1973 = 0.263.
  March (temp anomaly 0.328). Cooler than 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1998, 1990.
  April (temp anomaly 0.396). Cooler than 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2002, 2001, 2000, 1998.
  This shows that 2011 has had an exceptionally cold start to the year – possibly the coldest for over a decade. January is the 15th coldest, February the 13th, March, the 14th and April the 9th.

 66. Labbibia

  Magnus och Slabadang
  Själv jobbar jag bl a just med det….anställer folk…….
  Eftersom jag är som jag är, skiter jag fullständigt i folks C V:n…..
  Vilket har visat sig fungera alldeles utmärkt.
  Jg vet nämligen precis vad det är vi vill ha i företaget…….
  Och det syns inte i CV:t

 67. magnus

  Labibbia
  Bra det
  och för tydlighets skull (för de som inte vet). Livskunskap är inte ett ämne man får betyg i.

 68. Kent Forssgren

   
  Karin #52. Inte fel med en påminnelse. I synnerhet inte när det gäller ett så intressant och avslöjande föredrag. Det Christopher Story säger stämmer allt för väl överens med det som Yuri Bezmenov säger. Lyssna t.ex. här efter ca 6,2 minuter,
  http://www.youtube.com/watch?v=lB18PIYbSYw&NR=1
  Det avfärdas så klart med att det är en konspirationsteori. Men i bland stämmer teorin med verkligheten, Det är inte lätt att avgöra när. Men här blev det för nära verkligheten, för de som inte vill bli avslöjade.
  Christopher Story avled, vid en mycket lämplig tidpunkt. Story was poisoned during a March, 2010 visit to the US with a virus created by the Fort Meade biological warfare facility, according to close associates of Story who spoke to him the day before his July 14th death.
  http://benjaminfulford.typepad.com/benjaminfulford/2010/08/christopher-story-murdered-other-journalists-targeted-in-new-fascist-campaign-1.html
  Detta läser jag efter att ha skrivit min kommentar #53 i detta inlägg.
  Att få makt att styra andra människor är en enormt starkt drivkraft för att begå de hemskaste illdåd mot dessa andra människor som man vill styra. Det har människan under människans utveckling visat hur många gånger som helst. Vi måste inse att det inte går att med logiskt resonemang förändra terrorister. För, de jag talar om är terrorister. Klimatterrorister, terrorister mot hela mänskligheten
  Jag blir ännu mer ilsken och skrämd.
   

 69. Bertel

  Labbibia # 62
  Tack för en av de kändaste låtarna av Finlands ”Lilbabs”. Härligt.
  Här kanske mer i din smak? av det finska musikarvet.  🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=lh_h-KdbBrE
  DS.Kan du ringa mig?DS

 70. Karin

  Slabadang och Ulf!
   
  Nu har jag sett Bezmenow! Vilket lysande föredrag! Tack för det!
   
  Tyvärr är hans beskrivning precis så som jag har uppfattat världen ända sedan jag gick i skolan och hade ”förmånen” att uppleva gamla och nya skol-systemet, dvs grundskolan. Fast jag var inte så cynisk på den tiden att jag riktigt kunde tro att det var avsiktligt! Vad skulle det vara för vits med det??
   
  Sedan lade jag märke till att varenda gång politikerna hade chansen att kunna rätta till något, så valde man en annan väg! Då började jag undra…
   
  Nå, vad värre är med Bezmenows briljanta beskrivning är att teorierna passar in med ”Common Purpose”, som jag skrev om i fjol. Många av de personer som gått deras kurser arbetar ofta på höga poster inom länsstyrelser, kommuner, polisen och media! Så systemet är i full gång överallt. och om ni hört vad Christopher Story har att säga, så verkar ursprunget inte vara Sovjetunionen…
   
  Under tiden man låter folk tro att de har all dennna frihet till att uttrycka sina åsikter och lära sig om ”Yoga och hälsosam mat”, drar man in fler och fler möjligheter till just hälsosamt liv genom att det snart knappt finns en enda obehandlad råvara att köpa i affärerna längre. Nästan allting är processat, färdiglagat, marinerat eller halvfabrikat. Läs innehållsförteckningen på bröd, t ex!
   
  Och med anledningen av vad som hänt i Tyskland, EHEC, så är det lätt att se hur sårbart ett sådant livsmedelssystem är. Tänk om bara ett mejeri leverade mjölk och smör till hela Europa..
   
  Jag citerar Bertand Russel igen, från ”The Impact of Science on Society”:
  ”With food, injunctions and injections people will be controlled!”
   
  Här är fler citat av honom, på svenska, bl a:
  Utbildning bör syfta till att förstöra fri vilja
   
  och
  ”När regeringen styr fördelningen av livsmedel, är dess makt absolut, förutsatt att de kan räkna med polisens och den väpnade maktens lojalitet. Och deras lojalitet kan säkras genom att den styrande klassen ger dem vissa privilegier.”
   
  http://lege.net/blog.lege.net/content/Utbildning_bor_syfta_till_att_forstora_fri_vilja.html
  Längst ner i detta korta dokument med citat står det:
  ”Hämtat från Wikipedia 2008-07-10.  Finns där ej 2008-10-16.”
   
  När jag tittade efter nyss, så är inte ens den boken nämnd!! En amerikansk läkare hävdade att boken var borttagen från amerikanska bibliotek. Och det kan jag förstå efter jag läst fler åsikter!
   
  När jag Googlade titeln så har inte Amazon ens en beskrivning av den, utan man ska e-maila bokförlaget om man vill veta mer!
  Intressant!

 71. Kent Forssgren

  Karin #70.  Du har så rätt!

 72. Karin

  Jag glömde det här käcka Russel-citatet, från samma källa som i mitt #70:
   
  ”Det finns tre sätt att säkerställa ett samhälle som ska vara stabilt, vad beträffar befolkningen: Det första är födelsekontroll, det andra är barnamord eller mycket destruktiva krig, det tredje allmän misär, utom för en minoritet med makt:”
  (Tänk att den mannen fick Nobelpris! Al Gore var tydligen inte den förste värste…)
   
  Så där står det tydligt och klart varför vi har så höga elräkningar och det är tänkt att bli värre med koldioxidskatter och skrotad kärnkraft. Inga seriösa ersättningsalternativ! Klappat och klart!

 73. Karin

  Kent #68
   
  ”Story was poisoned during a March, 2010 visit to the US ”
   
  Nej vad tråkigt! Det visste jag inte. Ja, en del är modiga som vågar föra fram sanningen!
   
  När nu väl folk börjar få upp ögonen för hur världen styrs, är lösningen i stil med det Bezmenow sa i slutet (fritt tolkat):
   
  Vi måste leva för det spirituella!
  Eller som Beatles sa: All you need is love! Och det finns fortfarande kvar under all konsumtion, ange/lita inte på din medmänniska och krigspropaganda.
   
  Jag tror att de flesta människor vill vara goda, omtänksamma älskande varelser. Det ligger inbyggt i oss!
   
   
   
   

 74. Hans

  Tyskarna är i sanning ett mycket märkligt folk med en sällan skådad läggning åt det politiskt extrema. På 1900-talet röstade tyska folket fram brun extremism av värsta slaget och nu gör man om samma misstag igen fast nu handlar det om grön extremism (fast brun)… =) Jag ryser…

 75. Karin #70: Bertrand Russel var verkligen världens ondskefullaste man. Till citaten du nämnde kan läggas detta, som förklarar mycket av vad som hänt i utbildningssystemet som Slabadang var inne på: ”Framtidens socialpsykologer kommer att ha till sitt förfogande ett stort antal klasser med skolbarn på vilka de kommer att pröva olika metoder att framkalla en orubblig övertygelse om att snö är svart. Man kommer snart att göra diverse rön. Först kommer man att finna att hemmets inflytande utgör ett hinder. För det andra att man inte kan uträtta mycket, om inte inlärningen börjar före tio års ålder. För det tredje att verser, som tonsätts och sjungs ofta, är ett mycket effektivt medel. För det fjärde att uppfattningen om att snö är vit måste ges en stämpel av sjuklig smak för det excentriska.” Citatet är ur boken du nämnde, som på svenska heter Vetenskap och samhälle, utgiven av Natur och Kultur, 1952.
  Russel var också fader till den meningslösa ”mängdlära” som medvetet gjorde att många barn i skolan tröttnade på matte.

 76. Jonas B1

  Karin #70,
  Vad dillar du om?
  Du kan köpa boken här:
  http://www.amazon.co.uk/Impact-Science-Society-Bertrand-Russell/dp/041510906X

 77. Pär Green

  Jonas B1 # 76
  Vad dillar du om? Varför skriver du så?
  Varför inte bara skicka länken?

 78. Jonas B1

  Pär Green,
  Jag skrev så för att ni svävar ut i fantastiska konspirationsteorier utan grund. Det var mitt intryck att Karin trodde konspirationen hade förbjudit Russels bok. Men det verkar den alltså inte ha gjort.
  Det är illa nog som det är, vi behöver inte tro på allt bara för att det är på rätt sida av debatten.
   

 79. Karin

  Jonas B1 ”76
   
  Förlåt, det var slarvigt av mig att inte kolla upp bättre, men jag googlade titeln och det fjärde resultatet (i min Mozilla) visade det jag skrev. Jag brydde mig inte om att klicka på den. Som sagt, det var slarvigt, men ingen ”konspirationsteori”, för du kan kolla själv att det faktiskt står så! Om du nu ids vara en bättre researcher än jag.. 😉
   
  Men nu när jag kollat upp bättre så ser jag att du har rätt i att man kan köpa begagnade och någon ny från andra säljare, men skrollar du ner så står det ändå så under ”description”! (på den amerikanska amazon) Dvs, man får ingen information om innehållet, kontakta bokförlaget,
   
  Det var inte många exemplar av boken som finns tillgänglig, så den är nog utrotningshotad! Det tycks inte ha tryckts en ny upplaga sedan 1985, månde är den inte lika populär som hans andra böcker? Och priserna på de begagnade är otroliga, en för över 800 dollar! Den måste vara signerad!
   
  Ulf Sandmark #75
   
  Jag måste säga att jag inte är fullt klar över om han bara beskriver metoder eller om han verkligen också rekommenderar dem, men att systemen idag praktiseras hyser jag inga tvivel om!
   
  Tack för den svenska titeln. (Jag såg att en begagnad kostade 1952 kr på bokbörsen!)
   
   
   

 80. ANNONym xxx

  Re Wolter
  Vad jag menar med brutto respektive netto är att vid produktion av vindkraft så förbrukas väldigt mycket energi. Dvs. Att vindkraftssnurrorna ger ett extremt litet energiöverskott -netto.
  Själva anledningen till att hela världen inte ännu kastat alla fossila kraftverk, kärnkraftverk osv. Är att dessa ger extremt goda netto energier. Eller med andra ord de är både energilönsamma och ekonomiskt lönsamma.
   

 81. Karin #79: Bertrand Russel skriver på blodigt allvar. Han ville verkligen reducera världsbefolkningen och kontrollera befolkningen  genom att fördumma skolundervisningen. Det är samma herrementalitet som på 1800-talet ansåg att barn till arbetare inte behövde gå mer än tre år i folkskolan om än det, eftersom de skulle jobba  manuellt och hålla sig på plats.

 82. Karin

  Ulf #81
   
  Vad synd! Det hade varit trevligt med en stor Nobel-pris-belönad tänkare som stod på mänsklighetens sida. Fast det tyckte han kanske att han gjorde, ville rädda världen mha ”Ändamålen helgar medlen”.