TV4-meteorolog: Rent statistiskt möjligt med ny vargavinter

CIMG0331

DN har intervjuat TV4-meteorologen Madeleine Westin om hur vintern kan tänkas bli. Hon framhåller att enligt statistiken så kommer flera kalla vintrar ofta efter varandra så därför är det fullt möjligt att den kommande vintern också blir snöig och kall. Den självklara frågan blev naturligtvis hur dessa kalla vintrar går ihop med ett varmare klimat. Svaret blev: Man kan se att vi går sakta men säkert mot ett varmare klimat, men i det ingår att vi ändå kommer att ha kallare perioder med massor av snö och hård kyla.

Detta skiljer lite från Naturvårdsverkets svar på samma fråga (reklamkampanj för 30 miljoner kr): Om julklappspulkan fortfarande är oanvänd. Tyvärr vänj dig!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Pehr!

  En hel bransch som förbrukat sitt förtroende och är bevisat inkompetent på den uppgift de försöker hävda att de är experter på.

  När Pierce Corbyn fyra månader i förväg tydlligt prognostiserat sommaren som ”wet and floody” lyssna till folk som inte ens klarar av att spela munspel i efterhand, så ställer man sig ett antal mycket stora frågor om både det ena och andra. Klart är att folket är till för att hållas på mattan och etablissemangsprestigen går absolut först.

  Att Piers Corbyn inte har uppmärksammatas mer i svensk media visar hur etablissemangslojal den är. Piers Corbyn vinner segrar på löpande band och fick nu till BBCs stora förtciclan priset för bästa sommarprognos.

  Meteorologin kommer med hjälp av Corbyn gå igenom en generativ utveckling, från tvådimensionell till tre. Att Corbtn äger en mycket viktig pusselbit till hur väder och klimatpåverkas är ingen fråga längre. Vad vi skall med SMHI och Rossby center till är en mycket mer relevant.

 2. S.E. Hendriksen

  Denne vinter (DJF) tager Piers Corbyn fejl… temperaturen vil falde op til 0,3 – 0,5 C globalt…

 3. S.E Hendriksen #2
  Jag säger som ”Seven of Nine” i StarTrek
  ”Please elaborate”
  Fast hon är inte så artig hon säger bara ”Elaborate!”

 4. Kristian Grönqvist

  I Finland säger bondepraktikan att mycket rönnbär ger snörik vinter, i Härjedalen säger man tvärtom. Svårt det här…

  Kanskr borde man be Gud fixa det istället… 

 5. Kristian Grönqvist

  Eller Enok Sarri, som i min bok är ungefär lika kompetent som Piers Corbyn

 6. Kristian Grönqvist #5

  Men du måste väl hålla med om att Pierse Corbyn imponerar mer eftersom han har hemliga formler beroende av månen, solen och hela solsystemets plats i vintergatan.

  Enok Sarri berättade väl hur han gissade, och då avfärdade vetenskapen hans gissningar.

  Men eftersom Corbyns underlag är hemliga så törs inte de vetenskapsintresserade avfärda honom, utan läser bara hans egna förklaringar om hur rätt han hade.

  Jag är säker på att Enok hade fått lika mycket uppmärksamhet idag om han hade knipt käft om hur han gissade och haft en hemsida där han i efterhand beskrivit hur rätt han hade.

 7. DV

  Uffeb,#6
  Jag är säker på att Enok hade fått lika mycket uppmärksamhet idag om han hade knipt käft om hur han gissade och haft en hemsida där han i efterhand beskrivit hur rätt han hade.

  Där fann du ditt lågvattenmärke!

 8. DV #7

  Ironi är svårt….

 9. magnus

  Slabadang

  ”Wet and floody”?
  Min gräsmatta var knallbrun i juli. 

 10. magnus

  Eller Enok Sarri, som i min bok är ungefär lika kompetent som Piers Corbyn

  I min bok var nog Sarri mycket kompetentare än Corbyn.

  Och ungefär lika bra på att spå väder 🙂 

 11. DV

  Magnus#8,9
  Vilket län bor du i?
  Vidare så har PC haft många rätt när det gäller hela globen. Hur kan du överhuvudtaget jämföra honom med Sarri? Är det skylappar som gäller?

 12. DV

  Skygglappar skall det vara!

 13. magnus

  Vidare så har PC haft många rätt när det gäller hela globen

  Visa mig! 

 14. magnus

  Många rätt över hela globen.

  Det hade nog Enok kunnat fixa också.

  Mina skygglappar säger mig att någon som har hemliga metoder för att spå väder med hjälp av stjärnorna och tar betalt för det, absolut möjligt är …

  …wait for it…

  STRUNT! 

 15. DV

  Nej, ta reda på det själv!

 16. magnus

  DV

  med ”visa mig” menar jag, ”visa mig att han inte också har precis lika mycket fel över hela globen som alla andra” 

 17. magnus

  DV

  Nej, ta reda på det själv!

  och betala för hans prognoser? No way Ray. 
   

 18. magnus

  DV #11

  AB 

 19. DV

  Magnus,
  Det var du som ville jämföra Sarri med PC och påstår att Sarri är lika bra om kanske  bättre. Sarri vet jag inte mycket om, men PC har haft en ryslig träffsäkrhet, inte bara i USA och UK men också överlag.
  AB länet har kanske förskonats av skitsommaren som varit, men i M länet har vi haft det blött och blött!
  Sen behöver du inte betala för hans prognoser, men du kan kika in på hans hemsida, det kanske kan tända en liten nyfikensgnista?

 20. DV #11

  Pierse Corbyn har bland annat fattat att blysamt högre temperatur på grund av ändringar av atmosfärens innehåll av växthusgaser kan orsaka mer nederbörd på vissa platser beroende av hur hög- och lågtryck förflyttar sig. Vilket i sin tur beror på hur jetströmmarna slingrar sig högt där uppe. Och som i sin tur avgör om NAO blir positiv eller negativ… eller är det kanske tvärtom tror du?

  Såvitt jag minns den gångna sommaren så var det torrt och varmt i östra Sverige och mer regn än vanligt i Norge och västra Sverige.

  Mer i linje med prognoser om att lite varmare klimat ger mer nederbörd där det brukar bli mycket nederbörd, eller någon sorts intelligent Corbyn-prognos som slog helt fel för de som inte är så intresserade av väder?

  Corbyn kan en hel del om väder, och har fattat att det kanske går att tjäna pengar på det nya klimatintresset. Det gäller bara att i efterhand kunna förklara varför det blev som det blev på ett övertygande sätt.

  Ni vet ju att den bästa gissningen om morgondagens väder är att det blir samma som idag? OBS ironi.

 21. DV

  Uffeb 20#
  Eftersom jag inte begriper vad du menar, så avstår jag att kommetnera.
  Dessutom måste jag sköta ett jobb imorgon och lägger ner nu.

 22. DV #21
  Med all respekt.
  Jag lägger också ner för kvällen.

 23. Kristian Grönqvist

  Enok Sarri hade inga hemligheter. Han spådde i abborfenor. och han träffade ungefär lika rätt där han bodde som PC där han bodde., Det är så man hittar vatten med slagruta också… Hitler användde astrologer och träffade rätt ibland han också…

 24. Kristian Grönqvist #23

  När du drar in Hitler och spågummor i väderprognoser så blir det lite (mycket) fel enligt mitt tyckande.

  Och att Pierse Corbyn eller Enok Sarri enbart skulle ha gissat rätt där dom bor är ju inte vare sig intressant eller relevant.

  Att hitta vatten med slagruta påminner lite om att spå vädret för ett eller max två dygn framåt.

  I de fallen handlar det om att i första fallet förstå hur marken fungerar och i andra fallet hur atmosfären fungerar.

  Att hitta vatten är lättare eftersom berggrund och jord inte flyttar sig lika snabbt som berg och dalar i atmosfären…

 25. Bertel

  Ifall vi får åter en kall vinter(efter två synnerligen kalla/stränga vintrar, vilket ej var möjligt enligt SMHI,s klimat/snötäckningsprognoser gällande  Sverige), så ligger vi villaägare mm(med elberoende värmeförsörjning). samt eli
  ntessiv industri, riktigt pyrt till.

  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2571619/risk-for-hoga-elpriser-till-vintern

 26. Bertel

  Kristian Grönqvist # 23

  Du må ha tankebanor som ej delas av alla, men att ge sig till känna med jämförelser med Hitler som riktmärke, borde ge en tankeställare, ifall du står bakom, efter en stunds återtänksamhet, dina indre reflektioner i skrift?

   

 27. Pehr Björnbom

  Kristian Grönqvists kommentar #23 tangerar nazistargumentet och uppfyller Godwins lag tillämpad på den här diskussionen.
   
  Nazistargumentet:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazistargumentet
   
  Godwins lag:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag
   
  ”Då en Usenetdiskussion blir längre, går sannolikheten för att en jämförelse görs som involverar nazister eller Hitler mot ett”.
   

 28. Pehr Björnbom

  Jag kanske borde tillägga till #27 att av detta följer att som sakargument är denna typ av argument av noll och intet värde.

 29. magnus

  Pehr

  mmm Goodwins lag. 

  Det gagnar inte ”TCS sidan” att börja snacka Goodwins lag.Om det faktiskt var en riktig lag skulle ju hela bandet här ha inläggsförbud 🙂

  minns exempelvis tillmälet ”klimatizt”

  klar överträdelse

  Skyldig någon?
   

 30. magnus

  ”hör klimatalarmismens stöveltramp”

  Lars Bern.

  Skyldig. 

 31. Bertel

  Pehr Björnbom # 28

  Du har helt rätt i att man/jag/vi skall ge sk svammel/påhopp/destruktivitet minimalistisk behandling i skrift. men det finns en anständighetsgräns, när(våra sk svamlare)deras budskap i skrift tappar all relevans och de hänger sig för att enbart sabotera länken och dess innebörd.  

 32. Pehr Björnbom

  Magnus,

  Vi har som du vet nya kommentarsregler, se länken under Navigation, Regler för kommentarer heter länken.

  I och för sig är det inte helt OT att älta den snö som föll i fjol 😉

  Men mer allvarsamt så tycker jag inte dessa dina kommentarer hör till ämnet eller att de tillför någonting till vår diskussion om klimatet.

     

 33. Alla som spår väder gissar ju! Har ni glömt det, Magnus och Kristian G.
  En del gör det med hjälp av satellitbilder och andra vetenskapliga hjälpmedel, andra använder statistik men gissar gör de, hela bunten.
  Vore det inte så, skulle SMHI ha 100% rätt i sina förutsägelser, men det har de ju inte. De är ju så ”dåliga” på sitt gissande, så politikerna kräver att de ska bättra sig. En siffra som kommer ur mitt minne är att de (SMHI) bara hade ca 85% rätt i sina prognoser.
   Rätta mig gärna om jag har fel.

 34. magnus

  Pehr

  Men mer allvarsamt så tycker jag inte dessa dina kommentarer hör till ämnet eller att de tillför någonting till vår diskussion om klimatet.
  Jag vet att ditt inlägg #27 (som jag besvarade) inte heller hade det minsta med klimatet att göra. Så var försiktig med i vilka hus du kastar dina stenar.

  Corbyns trovärdighet tycker jag är ett högst relevant ämne på TCS

  Men jag kan stanna här

   

 35. magnus

  Labbibia

  Alla som spår väder gissar ju! Har ni glömt det

  Nej.Man kan syssla med olika kvalificerade gissningar. Och Enok och SMHI redovisar hur dom gissar (gissade) så det är ärligt.

  Att kräva 100% rätt förutsägelser i ett kaotiskt system känns orealistiskt. Men vemn säger att just 85% är realistiskt att uppnå.
  Bara för att det är en jämn siffra.

  Och vad menas egentligen med ”85%”
  Corbyn påstår sig ha uppnått 86% under en trem¨ånadersperiod 2008, men går det alls att jämföra dessa procent 

 36. olakrona

  När man minns hur tokigt man tänkt och hur fel man fått och hur annorlunda det faktiskt i regel har gått och hur världen har drabbats av sällsamma metamorfoser, får man årligen mindre och mindre respekt för prognoser.

 37. Pehr Björnbom

  magnus #24,

  Mitt inlägg var för att upprätthålla kommentarsreglerna. Jag hoppas att du kan repsektera detta.

 38. Magnus # 35

  Om Enok haft tillgång till SMHI:s satellitbilder osv, så misstänker jag att han inte hade varit så mycket sämre än dem på att ”gissa”. Dessutom körde ju Enok Sarri med långtidsprognoser, (ex ”det blir en kall vinter”) jag tror inte SMHI vågar sig på sådant? Engelska Met Office har ju gjort det tidigare, men efter ett antal fiaskon så har de väl slutat med det?

  Se länken:

  http://www.youtube.com/watch?v=tJHmU_RNPvw 

 39. Bertel

  Labbibian # 38

  Detta kan hända kollektivt(sk intellektuell härdsmälta).

  Vi är inte dumma,men har oftast otur när vi tänker.

  Gällande Met Office så verkar de ha uteslutit tänkandes funktion och enbart hänge sig fatalistisk tanketradition gällande vår framtida väder och klimat. 

 40. Bertel # 39

  Så sant!

  OT. Men kanske inte?

  Madame Blacheffsky (Svd) hade igår en stor artikel i nämnda blaskas prasselupplaga, där hon hävdade att det blivit 1,3 grader varmare i Etiopien på bara 50 år. Med tanke på att den ”globala uppvärmningen” inskränkt sig till blygsamma 0,7 grader de senaste hundra åren, så undrar man ju som lekman om hon verkligen har rätt i sitt påstående? Jag vill minnas att även Norden haft en temperaturökning under samma period som även den varit betydligt högre än de globala genomsnittliga 0,7 graderna?

  Om uppgifterna om Norden och Etiopien är rätt, så måste det ju innebära att det blivit rejält mycket kallare någon annanstans under samma tidsperiod?

  Någon som kan bringa lite klarhet i Madame B:s påstående?

 41. Bertel

  Labbibian # 40

  Ibland kan verkligheten vara lättolkad gällande SvD,s utsagor av nämde Madam pga musikaliska utflykter.   🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=XH8WBTzV2p4&feature=related