Tredubbling av antalet väderkatastrofer

(Uppdaterad)
hurricane dennis
Enligt en ny studie från Oxfam har antalet väderkatastrofer i fattiga länder tredubblats sedan 1980-talet. Ökningen kan enligt Oxfam inte förklaras av varken bättre mätinstrument eller ökad population. Med väderkatastrofer avser man i detta fall inte jordbävningar eller vulkanutbrott (som inte ökat med tiden), utan sådant som översvämningar och stormar. Oxfam jämförde katastrofer i mer än 140 länder och såg en markant ökning. 1980 skedde 133 väderkatastrofer och på senare år har siffran varit uppe i mer än 350 per år. Rapportens slutsats är att klimatförändringarna står bakom problemet. Om detta skriver Supermiljöbloggen.
I den artikel i The Independent som Supermiljöbloggen refererar till är man inte lika trosviss. Forskaren bakom studien, Steve Jennings, säger enbart att ökningen kan bero på klimatförändring [min fetning]. En del av, dock inte hela, ökningen kan förklaras av befolkningsökningen. En del hänger förmodligen samman med  reporting bias (bättre möjligheter till informationsöverföring).
”What we seem to be getting is a big change in the number of people exposed to weather-related disasters, some change in the reporting of them, and the two combined are the major explanation [min fetning] of what we are seeing. I suspect that the climate change component is smaller”, säger Steve Jennings till The Independent.
Steve Jennings säger att även fattigdomen spelar en stor roll.
”Poverty, poor governance, patchy investment in the preparation and prevention of disasters all stack the odds against the most vulnerable. The future is going to be very bleak for millions of poor people without a shake-up of the ways we prepare and respond to disasters, and without real progress on reducing poverty and addressing climate change.”
Studien definierar en väderkatastrof som en händelse där antingen 10 människor mist livet, 100 människor kräver omedelbara hjälpinsatser, undantagstillstånd blivit utlyst eller där landet bett om internationell hjälp.
Steve Jennings är utbildad ekolog och chef för Oxfams Climate Change Adaptation and Risk Reduction Team. I en av kommentarerna till artikeln frågar man, mycket passande, om inte rapporten kan anses handla mer om marknadsföring än miljö.
Supermiljöbloggen får gärna ägna sig åt lite mer kritisk granskning.
Uppdatering 24/5: Supermiljöbloggen har nu ändrat formuleringen till: ”Rapportens författare tror att klimatförändringarna kan vara en del bakom problemet.” Vagt, men bättre än innan.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Thomas

    Fast nu har ju faktiskt den extrema fattigdomen minskat i världen, så då borde också naturkatastroferna gjort det om det är fattigdom som gör dem till katastrofer, eller?

  2. Pär Green

    Thomas # 1
    Fast nu har ju faktiskt den extrema fattigdomen minskat i världen
    Vad svamlar du om nu?

  3. Ingemar

    Ja, Maggie, det är väl som vanligt (inte minst vad gäller Oxfam som ju lever på sin alarmism). Så fort man börjar skrapa på ytan så dyker än det ena, än det andra upp som modifierar bilden – ända tills hela hypen om att det är våra CO2-utsläpp som orsakar det hela faller i bitar.

    Det hade väl varit bättre om de inriktat sig på de antropogena orsaker som går att belägga, typ fattigdom, dålig organisation och diktatorer som förhindrar människor att bygga en bättre och säkrare framtid.

  4. Kent Forssgren

    Thomas #!.nu har ju faktiskt den extrema fattigdomen minskat i världen, så då borde också naturkatastroferna gjort det om det är fattigdom som gör dem till katastrofer,
    Skall vi markera detta som ditt lågvattenmärke?

  5. Hej Maggie!
    Tack för att du skrev detta och tillrättavisade mig. Jag har nu gått in i artikeln och ändrat. Måste ha varit ofokuserad när jag skrev den. Ledsen för det.
    /Lorentz, Supermiljöbloggen

  6. Mr. G.

    Läs gärna denna release från WMO:

    Press Release No. 866
    EXTREME EVENTS ONLY BECOME DISASTERS WHEN WE FAIL TO PREPARE FOR THEM

    http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/pr_866_en.html

  7. Denna statistik över naturkatastrofer (och olyckor) har jag tittat på. Några få ökningar är nog delvis verkliga, som för transportolyckor. Resten beror på ökande rapporteringsgrad. I en värld med ökande befolkning och globalisering drabbar naturkatastrofer allt fler och uppmärksammas allt mer. Ökningen har dessutom avstannat för de flesta kategorier, vilket tyder på att rapporteringsgraden för det mesta nu är i stort sett 100 %.
    Flera stycken vetenskapliga undersökningar, publicerade i peer-viewed tidskrifter, har dessutom visat att det inte ligger någon verklig ökning av naturkatastroferna bakom att kostnaderna ökar kraftigt. Det är ökande befolkning och allt rikare människor som ligger bakom. För att inte tala om att det är populärt att bo i områden som är särskilt utsatta för naturkatastrofer.

  8. Från Lorentz och Supermiljöbloggen angående din kritik mot ”Supermiljöbloggen får gärna ägna sig åt lite mer kritisk granskning”:
    ”Hej Maggie!
    Tack för att du skrev detta och tillrättavisade mig. Jag har nu gått in i artikeln och ändrat. Måste ha varit ofokuserad när jag skrev den. Ledsen för det.
    /Lorentz, Supermiljöbloggen”

  9. Staffan D.

    Näktergalen har kommit till Norrköping nu, natten efter 23 maj.   Inte särskilt tidigt.  Tidningarna har t.o.m. sagt att ”Näktergalssång en bristvara i år … just sydost om Sverige har det varit dåligt väder under våren. Kyla, och nordvindar som gett flyttfåglarna motvind. Det drabbar inte bara näktergal utan en rad andra sydostflyttare, som törnskata och härmsångare.”
    –  Det är inte lätt att vara klimatförskrämd numera – att tro på den tilltagande värmen…
    http://www.skanskan.se/article/20110520/NYHETER/705209819/1007/-/naktergalssang-en-bristvara-i-ar

  10. Slabadang

    Här kommer Corbyns tornados!
    Det är tre veckor sedan han varnade för dem i rätt område!
    http://playrapport.se/#/video/2434085
    April- Maj
    http://climaterealists.com/index.php?id=7599
    Thomas slår händerna för öronen och skriker lalalalalalalalal
    Helt otroligt vilken koll Corbyn har!

  11. Katarina & Lorentz: Tack för det.

  12. Thomas: #1 Din kommentar bevisar i varje fall att du sett ända till slutet av mitt föredrag på FreedomFest. 😉

  13. Staffan D.

    Apropos ”den extrema fattigdomen” i världen: 
    –  Indiens bruttonationalprodukt per capita var 1994 $270.   År 2010 var den $3.100.   Tillväxten detta år var 7,4% på årsbasis.
    –  Kinas BNP per capita var 1994 $360.  År 2010 var den $6.600.   Tillväxten detta år var 9,1% på årsbasis.  (Siffrorna från World Almanac 1995 resp 2011.)

  14. Rolf

    9,1% Tillväxt och ungefär 20% inflation, vad blir över ? Nu är nog inte 20% den officiella siffran, men det är vad 1) matpriserna stigit med och 2) hyrorna ökat med.
    I alla fall under tiden jag var där .. (2010).
     

  15. Kerstin

    Och som vanligt citerar du rapporter som du faktiskt inte har läst.

  16. Peter Stilbs

    Kerstin – maggie har nog 100% förtroende för skribenterna på Supermiljöbloggens analys … 😉
    Här har vi annars en till – en av huvudpersonerna förra veckan i på SEI-jippot – läs och förskräcks:

    http://www.physorg.com/news/2011-05-sea-metre.html

  17. Thomas

    maggie #12, Eh?