TCS en viktig klimatblogg i Norden

TCS_Katt
I detta nummer av Katternötidningen så får The Climate Scam en framträdande plats. Här ges en kort historik om den första tiden med Maggie Thauersköld (Crusell) och hur bloggen utvecklats sedan Stockholmsinitiativet fick ta över 2011. I artikeln får även undertecknad säga något, kompletterad med odödliga citat från några av våra trogna kommentatorer. 🙂
Läs här.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. HenrikM

    Kul!

  2. Christopher E

    Jag är citerad i Katternö! Jippi! 🙂
     
    Det känns ju riktigt hedrande. Jag var jätteimponerad över deras intervju med Lennart Bengtsson. Den sprider jag till intresserade.
     

  3. Ann L-H

    Och! Katternö kundtidning – en viktig tidskrift i Norden! Generöst nog kan vi gå in och ladda ner välladdade kundtidningar mm sedan 2008.
    http://www.katterno.fi/var-kundtidning/

  4. Bim

    Grattis alla. Fantastiskt jobb.

  5. Svenolof Karlsson

    Jag vill verkligen säga grattis till alla er som gjort bloggen TCS till vad den är! Den visar vad kollektiv intelligens och kompetens kan åstadkomma. TCS ligger ljusår före alla andra medier i Norden om man som vanlig individ söker vägledning i klimatfrågan. Både genom diskussionen som sådan och de många länkarna till andra källor.
     
    För att detta inte ska missförstås: det finns förstår också okunskap och snedspår och snedtändningar på TCS. Några är glada amatörer (och några sura amatörer), men poängen är att TCS präglas av ett äkta sökande och tålamod också när samma dumma (mer eller mindre) kommentar ges för tjugonde gången. Kunskap är som bekant något man måste utöka stegvis. Två steg fram, ett tillbaka, typ.
     
    Imponerande är också att så få troll dyker upp. I vart fall efter andra försöket inser sådana att det inte tjänar något till att fortsätta störa.
     
    Grundläggande förstås att ni som fasta skribenter är genuint kunniga inom era respektive fackområden. Viktigt för konceptet att ni representerar så olika områden och är så pass många. Plus att ni har vana vid att bedöma vetenskapliga resonemang. Vinnande koncept!
     

  6. Thomas P

    Egentligen framgår allt som behövs av att Svenolof utnämner Slabadang av alla personer här till ”erkänd stjärna”. Det visar att det för honom är tom retorik som gäller före sakkunskap.
     
    ”Grundläggande förstås att ni som fasta skribenter är genuint kunniga inom era respektive fackområden.”
     
    Synd bara att klimatfrågan inte är detta fackområde för någon av dem…

  7. Pelle L

    Thomas, jag tycker också att det hade varit skoj att bli citerad i Katternö-artikeln. Men jag förstår varför så inte skedde.
     
    Du vet Thomas, man måste uppnå en viss verkshöjd också  😉

  8. Håkan Bergman

    Thomas P #6
    ”Synd bara att klimatfrågan inte är detta fackområde för någon av dem…”
    Å bilen går bra?

  9. Labbibia

    Jättebra!
    Tycker att artikeln i Katternötidningen beskriver TCS på ett väldigt bra sätt! 
    TCS ligger ljusår före gammelmedia när det gäller klimat och energifrågor. Sånt som diskuterades här för ett år sedan har ännu inte uppmärksammats i MSM. Men det kommer, för det vi diskuterade för 2-3 år sedan har börjat diskuteras där nu….. 🙂
     
    Till Thomas P vill jag bara säga: ”Surt sa räven….” 😉 

  10. Torpabon

    Thomas P #6
    Är klimatfrågan ett fackområde för dig?
     
    Torpabon
     

  11. TP #6
    ””Grundläggande förstås att ni som fasta skribenter är genuint kunniga inom era respektive fackområden.”
     Synd bara att klimatfrågan inte är detta fackområde för någon av dem…”
    Nä just det, för att se vad riktiga experter tycker måste man ju förstås gå till Uppsalainitiativet. Där kan en journalist och en datorspelsexpert tala om hur det är. Visserligen har 
    man ett par människor som rimligen borde kunna prestera vetenskapligt underbyggda inlägg, men för att de skall slippa ljuga på ett sätt som skulle avslöjas av deras kollegor släpper man fram lättviktarna för att göra skitjobbet.

  12. Sinuhe the Egyptian

    Thomas – och hur många klimatforskande professorer har ni hos Uppsalainitiativet då?
    Visst är det lite konstigt att om det är så att 99% av alla klimatforskare ansluter sig till AGW-teorin så är det ändå bara en tydligt ointresserad statistikprofessor från Chalmers som är er portalfigur? Var är alla de andra?
    GMY
    Sinuhe
     
     

  13. Slabadang

    he he he !! Ooohh vad det måste svida Thomas P!
     
    Men du kan vad lugn? Katterö kan nog säkert ha en uppföljning på artikeln där de lyfter fram den andra sidan under rubriken ” Klimatdebattens förlorare” !!
    En intervju med Olle H och L Karlsson som får förklara varför det gått som det gått? Är det fel på budskapet, redaktionen, de tre kommentatorerna tillika redaktionsmedlemmar som hejar? … eller var ligger felet? Är det kanske hela paketet? Känner Olle H till Wyman och Koutsouyannis eller är det som klimatvetenskapen utanför hans kompetensområde? Ja vet inte lite ideer till frågor att ställa så där? ja försöker bara hjälpa till lite!! 🙂

  14. Fanatiker stödjer fanatiker

  15. L

    Så sant Stickan, och skeptiker stödjer skeptiker.

  16. latoba

    Thomas P #6
    Måste du bli sur för att TCS får ett positivt omdöme? Har UI fått något liknande?

  17. Daniel F.

    Thomas, varför måste klimatområdet vara ett ”fackområde” för skeptiker, men det är fritt fram för agronomer, internetuppfinnare, konduktörer, avdankade pudelrockare och annat löst folk att tituleras ”klimatexperter”?

  18. Börje S.

    #16 latoba m fl
     
    Uppsalainitiativets medarbetare satt även i den statsunderstödda publikationen Vetenskap och Folkvett, som i sin heliga mission att till sista blodsdroppen kämpa för den politiserade peudovetenskapen inom klimatforskningen, utnämnde TCS till årets förvillare 2010.
     
    Husse blev säkerligen mycket nöjd med VoF:s trägna arbete för den ädla peudovetenskapen.
     
    Året innan förärade de ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist samma hedervärda titel.

  19. Bim

    Thomas P
    Varför inte kolla denna video där en riktig klimatforskare berättar om sin nya rutiga bok där han berättar om att han kan se rakt genom dimmorna.
    Har inte läst den men det är säkert ett mästerverk. 😀
    http://www.youtube.com/watch?v=wiZ-liGOffI

  20. István

    En daglig dos av TCS är min livselixir i förskingringen som ”klimatflykting” från den kalla Norden. Får nya insikter var dag och skattar särskilt högt den humorfulla tonen som präglar denna blog.
    Känner mig oerhört smickrad av omnämnandet i Katternö tidningen.
    Tack Svenolof 

  21. Pelle L

    Klimatexperter hit och klimatexperter dit!
     
    Vad är Thomas ”expert” på annat än att säga emot ända in i kaklet?
    Kakelexpert kanske?
     
    Jag vill påminna om att Stephan Lewandowsky på IDG/MiljöAktuellt benämns ”klimatpsykolog”.
    Det ni!
       
    Jag vet vad en barnpsykolog är.
    Och skolpsykolog.
    Och häst- och hundpsykolog också.
     
    Men klimatpsykolog?
    Är det en så’n som Gunbo?
     

  22. Slabadang

    Kakelexpert!! 🙂 🙂 🙂 🙂

  23. Thomas P

    Tänk vad tomt det skulle bli för er om jag tröttnade. Jag skrev ett kort inlägg och ett dussin kommentatorer har inget bättre för sig än att skriva hur dum jag är med rena halmgubbeargument där jag får bli symbol för alla ni hatar även om min koppling till t ex UI är obefintlig.
     
    Komiskt i alla fall att ni är så stolta över att få stöd av just ett kraftbolag mycket aktivt inom kol och torv. Aldrig att de har några ekonomiska intressen av att tona ned klimatproblemet. Nej, det kan inte ha något med saken att göra. Absolut inte.

  24. Christopher E

    Pelle L #21
     
    Det är säkert jobbigt att vara klimat i dessa dagar när prestationskraven från vissa på att det ska värmas upp är så stora, och ändå inte kunna leverera och då känna sig mindervärdig. Eller att påstås ha värmt upp sig när man inte gjort det… det kan ju leda till dissociativ identitetsstörning.
     
    Det är synd om klimatet. Det kan behöva en psykolog. En klimatpsykolog.

  25. Väsentligen inte Thomas …
     
    Kraftbolag har inte intressen att tona ner ngt klimatproblem. För det första finns där inget klimatproblem att tona ner. Allt sådan debatt handlar om ngt ’hot’ som skall komma i någon avlägsen framtid. Men även det har man inget intresse av att ’tona ned’. Affärsverksamheten är inte påverkad av hur ’klimatet’ faktiskt kan tänkas ändra sig. Om (många) hundra år.
     
    Föreställningen att klimathotsskepticism skulle vara en ekonomisk strategi är egentligen helt befängd. Men förstås en återkommande luftpastej från de troende … De tror ju som bekant lite vad som helst. Bara för att de vill ..

  26. Staffan

    Men Thomas P, du som är expert:  Kan du tala om för mig var det blivit varmare på jorden?  I Nunavut?
    (Jag menar, de +0,74º under 1900-talet som NOAA talar om –  det kan du väl inte ens märka?)

  27. Lasse

    #23 Hade önskat att det var fler än du som så tydligt är kritisk-om nu mängden lyfter höjden!
    Läser gärna kritik om den är relevant och ger ytterligare aspekter i en fråga. Varför inte bjuda in kritiska röster/skribenter!

  28. Gustav

    @Thomas P:
    Jag skulle tycka att det var jättetrist om du slutade kommentera här och passar på att skicka några hejja-rop till dig! Jag läser knappt ens trådarna längre utan går direkt till kommentarerna och scrollar till jag hittar en kommentar från dig. Det är ofta först då som en diskution startar och detta kan jag inte hitta på någon annan klimatrelaterad site.
    @alla:
    Snälla försök att vara varsamma med Thomas P! Det är ju ändå en debatt om klimatet vi alla vill ha? Det är fruktansvärt lätt att bli frustrerad  om man är inne på en site som inte överensstämemr med de egna värderingarna, exempelvis mår jag illa av debattklimatet på UI, särskilt när de försöker vara roliga ibland (den där sagan om en herde med får  fick mig på sämre humör än efter Kafkas ”Äcklet”). Alltså, försök inte reta upp honom utan håll det så vetenskapligt som möjligt. Ha också i minnet att han faktiskt är rätt ensam på denan blogg och eftersom jag inte tror han är masochist så har han med stor sannolikhet ett mycket godare syfte än alla oss andra? Även fast han får mycket skit så återvänder han hela tiden och försöker igen, vilket är beundransvärt!

  29. Peter Stilbs

    Gustav #28 – jag uppskattar också Thomas – han tvingar TCS-kommentatorer att skärpa sina argument. Problemet är bara att han alltid försvarar ”main-stream”-gänget – oberoende av vad saken gäller.
    Jag tror faktiskt aldrig han kommit med någon kritik eller ens ifrågasättande av någon detalj i sakfrågan när det gäller dessa. Därav epitetet ”robot” som framförts ovan.
    Jag har ett par gånger direkt frågat Thomas om det finns något han vill ifrågasätta, men fick inget sådant exempel ur honom.
    Fortsatt ignorerar han till och med Climategate-mailen och Hockeyklubban

  30. L

    Gustav, om du läser inläggen istället för TP så kanske du lär dig något.

  31. Thomas P

    Peter #29 Jag försvarar väldigt ofta inte alls något ”mainstreamgäng”. Däremot orkar jag sällan förena mig med kören av fördömanden som ändå alltid dyker upp här. Hur ofta ägnar du dig själv åt att kritisera det ”oppositionella” gäng du är representant för när någon av dem säger något dumt? Sådan kritik finns annars större behov av på en blogg som denna där vilda pseudovetenskapliga teorier florerar vild bland kommentarerna.
     
    Vad är det sen du tycker jag ignorerar med de stulna breven och hockeyklubban? Era små söta konspirationsteorier om dem? Ni har bestämt er för att de bevisar att hela klimatforskningen är korrupt och inga förklaringar kan få er att ändra er.
     
    Att du tycker jag är ”robot” för att jag vägrar förena mig i er kör säger mycket om din syn på skeptiskt tänkande. Fast senast kallade du mig ”robot” för att jag hade fräckheten att kritisera missledande påståenden du gjort i en debattartikel som du kanske helst vill ignorera.

  32. bom

    Gustav, även jag är medveten om Thomas stora betydelse för TCS och uppskattar hans goda sidor. Visst skulle det vara härligt om han en enda gång kunde undslippa sig ett berömligt ord om någon motståndare också. Jag har funderat mycket om varför han är så stryktålig. Du tycker att det är beundran värt och jag ser det som något jag inte riktigt begriper mig på (fast jag många gånger jobbat i grupp med folk med kort stubin och övermänsklig envishet). Kemikunskaperna har jag kommenterat tidigare – nog därom.

  33. L

    Hoppas Thomas P har bra betalt för sitt målvaktsjobb här….

  34. Svenolof Karlsson

    Den där teorin (Thomas P m.fl.) att kraftbolag skulle ha intresse av att lyfta fram klimatskeptiska argument är värd en längre utläggning. Men helt kort:
     
    Den alarmistiska sidan strävar generellt efter att höja elpriset. Både av ett slags principiella skäl och av det mycket lättförstådda skälet att lönsamhet för sådant som vindkraft och solceller kräver ett högt elpris. I dagsläget är ju båda dessa beroende av subventioner.
     
    En stor del av energibranschen har därför varit lättövertalad när det gällt så kallad förnybar energi. Ju mer politisk hype kring den, desto mer acceptans skapas för höga elpriser. När det gäller att de facto investera i förnybar energi är man mer krass, eftersom det innebär en stor risktagning. Man förutsätter då ett högt elpris långsiktigt.
     
    Just nu är den politiska risken skyhög i energibranschen. Stora investeringar behöver göras i ett 20 eller 30 års perspektiv, och på den tiden hinner politikerna ändra förutsättningarna många gånger om. Bästa läget har de energibolag som sitter på välfungerande anläggningar som är avskrivna. Gammal vattenkraft eller kärnkraft är som Sampo i Kalevala.
     
    Med andra ord, de som satsar på förnybart är för sin överlevnad beroende av högt elpris, och de övriga i branschen motarbetar inte ett högt pris. Speciellt inte bolag med profitmaximering som affärsidé. Och de är inte så få.
     
    En annan sak är sedan att folk i energibranschen i kraft av sin sakkunskap i regel genomskådar den bristande logiken gällande förnybar energi och annat. Men deltar man i stora energikonferenser, som jag ibland gör, så hör man mycket lite klimatskepticism och väldigt mycket alarmistisk retorik.
     

  35. pekke

    Ooops !
    Var jag med oxå ? Mina 5 minuter av berömmelse.
     
    Ang. TP, Gunbo och flera andra från ” andra sidan ” som förekommer/förekommit här, så är det väl TCS starka sida, att man får vara för eller mot och skälla/gnälla på varandra inom vissa gränser för ämnet.
    Skulle bloggen vara strikt akademisk så skulle den bara sjunka ner i ett akademiskt träsk där bara ett fåtal skulle medverka och de som inte rör sig i akademiska kretsar snabbt skulle fly fältet.

  36. Lasse

    #34 SvenolofKarlsson-intressant med en insiderinformatör från elkraftsleverantörerna.
    Har du noterat debatten om Nuonköpet vattenfall gjorde och som nu läggs i Mauds knä!
    Hennes medverkan till rimliga elpriser glöms då lätt bort. Visst var det så att elbolagen lärde sig fördelarna med marginalpriser på el och friskt utnyttjade detta! Nu går KKverken och vi har lägre elpriser.
     

  37. Gunbo

    Pelle L #21,
     
    ”Men klimatpsykolog?Är det en så’n som Gunbo?”
     
    Jag reagerade också på ordet ”klimatpsykolog”. Klimatet behöver inga psykologer!  Jag är nog en alldeles vanlig människopsykolog. 🙂
     
     

  38. ThomasJ

    Kul med uppmärksamhet – grattis TCS!  😀
    Beskådas temat (’klimat’) lite mer i detalj så skulle det egentligen behövas flera TCS:er… 😉
    Nedan info/inbjudan från Statsrådsberedningen ger viss belysning av ’behovet’:
    http://www.regeringen.se/sb/d/17173/a/208815
     
    Kolla in personerna bakom rapporten OCH vilka ’organisationer’ dessa företräder/representerar. Efter det; Go figure!
     
    Mvh/TJ

  39. Staffan

    Frågan var det blivit otäckt mycket varmare kvarstår alltså obesvarad.
       Sveriges bidrag till kolsyreskräcken är fundamentalt:  Svante Arrhenius – nobelpristagaren i kemi (1903) – lade grunden!  1896 kom han med den oförglömliga artikeln ”Über den Einfluss des atmosfärischen Kohlensäuregehalts auf die Temperatur der Erdoberfläche”, kompletterad 1906 med ”Die vermutliche Ursache der Klimaschwankungen”, 10 sidor.  Kolsyra kan bli jättefarligt, förstår du!
       Nordisk Familjebok 1910:  ”Vid ökad kolsyrehalt höjes jordens medeltemperatur. En ökning till det trettiofaldiga skulle sannolikt frambringa en temperaturstigning af 18° till 20° C. i polarområdet och därigenom åstadkomma ett upprepande af den nästan tropiska växtvärld, som under krit- och tertiärtiderna där frodades, under det att en minskning af kolsyrehalten till 0,4 af den nuv. skulle sänka de nordliga ländernas medeltemperatur med 5° C. och således framkalla den forna istidens klimat.”
    http://runeberg.org/nfbm/0086.html
    Du ser, unge vän, att om inte du druckit så mycket läsk…. Nejvisstnej… Det var inte den kolsyran…
       Men hursomhelst skulle det bli varmare norröver, menade A.  Och det har det ju.  Nunavut.
       Men det där med att +4º (förmodligen mest på vintern, som här 1989 framåt) skulle vara en katastrof…  För mig som ogillar media, är det trevligt att se.  Men när utbildade naturvetare…  Nej tyst nu, Staffan.

  40. Lejeune

    Från the Pointman’s blog, alltid lika observant, gäller även för TCS:
    ”People are edging towards the exit.
    The worst and most humiliating indicator of that change is the tenor of the skeptic blogs. There’s been a subtle shift. Instead of doing the usual mentat deconstruction of climate papers, they’re doing humour. There’s nothing much left to hit so they’re having a bit of fun. They’re relaxing, having a larf really. Finally, it’s rest and relaxation time. As R&R goes, they have very definitely earned that, after so many years of brutal effort assaulting each of those islands, one after another. They’re veterans, who’ve taken too many places like Peleliu and Okinawa and have a growing sense of the end of the war.
    Sure, it’ll drag on but we own them. At this stage in the game, we’re just running down the clock.”
     
    Hela drapan här: http://thepointman.wordpress.com/2013/02/08/the-breaking-point/

  41. Lejeune

    Sorry länken blev inte klickbar:
     
    http://thepointman.wordpress.com/2013/02/08/the-breaking-point/

  42. Pelle L

    Något sån’t här kanske  😉
     
    http://www.motifake.com/facebookview.php?id=119698

  43. Gunbo

    Staffan #39,
     
    ”Frågan var det blivit otäckt mycket varmare kvarstår alltså obesvarad.”
     
    Du skulle ha varit i Australien början av januari! Eller i USA i juli i somras. Då hade du kunnat tala om att ”vi brinner upp”.
     
    Men snälla, lär dig skillnaden mellan global medeltemperatur och lokala verkliga temperaturer!  Betänk att ifall den globala medeltemperaturen sjunker med 8 C har vi riktig istid. Inte ens under Holocens varmaste period för 8-9 000 år sedan var det + 4C. Forskare har uppskattat temperaturen då till + 2C jämfört med i dag.

  44. Staffan

    #43.  Och var slogs rekorden?  I grader, alltså.
       Jag hade en gång en förteckning över värmerekorden i USA:s delstater (orkar inte plocka fram den nu).  De var från seklets början, till stor del.  1930-talet var många!
       Orkar inte tjôta mer om detta.  I grunden handlar det om livssyn, om världsåskådning.  Nu efter 1989/91…

  45. Staffan

    U.S. state temperature extremes:
    http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._state_temperature_extremes
    Stöder klimatskräcken? Hä!

  46. Gunbo

    Staffan #44,
     
    I Australien: 
    ”Data analyzed on Wednesday by the government Bureau of Meteorology indicated that national heat records had again been set. The average temperature across the country on Tuesday was the highest since statistics began being kept in 1911, at 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit), exceeding a mark set only the day before. Meteorologists have had to add two new color bands to their forecast maps, extending their range up to 129 degrees Fahrenheit.”
    http://www.nytimes.com/2013/01/10/world/asia/record-heat-fuels-widespread-fires-in-australia.html?_r=0 
     
    I USA:
     ”Also, more than 40,000 daily heat records have been broken around the country so far this year, according to the National Oceanic and Atmospheric Administration. Compare that with last year —the ninth warmest on record — when only 25,000 daily records had been set by this date.” 
    Read more: http://www.foxnews.com/scitech/2012/07/03/what-behind-record-heat/#ixzz2KJjKPH3v

  47. Staffan

    #45:  South Dakota hade faktiskt ett rekord från 15 juli 2006 (49ºC;  enda på 2000-talet).  Observera bara noten:  ”Also on earlier date or dates in that state.”
    Får jag också upprepa en iakttagelse jag gjorde  i höstas:
    ”Ett istäcke finns nu på dammen i stadsskogen här.  (Norrköping.)  Tunt, men is, tvärs över kanske 200 m.  —  SMHI tycker det var +7º kl 13,  +6º till kl 13,  +5º i natt.   Intressant!”
       Var sitter termometrarna?  WUWT skrev mycket om det…

  48. Håkan Bergman

    Gunbo #43
    En fråga bara, i går skrev du så här:
    ”Och hur såg växtligheten ut för 8 000 år sedan under klimatoptimat och en CO2-halt på 280 ppm? Jag har för mig att den var rätt frodig då också. Sahara var grönt om jag inte minns fel.”
     
    Idag så här:
    ”Inte ens under Holocens varmaste period för 8-9 000 år sedan var det + 4C. Forskare har uppskattat temperaturen då till + 2C jämfört med i dag.”
     
    Drar du bara till med forskarna för att få mera tyngd? Eller har jag misstagit mig om din ålder?

  49. Staffan #47

    Jag har inte läst om detta på WUWT, men under klar himmel kan vatten frysa även om lufttemperaturen vid jordytan är >0 oC. Det beror på utstrålning genom det atmosfäriska fönstret: 8-13 mikrometer. Vattnet strålningsväxelverkar alltså med den kalla världsrymden – och det strider inte mot 2:a huvudsatsen att vattnet fryser. Dock låter det mycket med +6?!

    Hälsningar

  50. Gunbo

    Staffan #45,
     
    Statistiken på Wikipedia är föråldrad. 2012 är inte med.
     
    ”July’s average temperature for the contiguous USA was 77.6 degrees Fahrenheit, eclipsing the record set during the heart of the Dust Bowl in 1936, federal scientists announced Wednesday.
    According to the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), the average July temperature was 3.3 degrees above the 20th-century average and the hottest July and hottest month in records dating to 1895. The previous warmest month was July 1936 (77.4 degrees ).”
     
    http://usatoday30.usatoday.com/weather/climate/story/2012-08-08/hottest-july-us-history/56873854/1

  51. Gunbo

    Håkan Bergman #48,
     
    Jag förstår inte riktigt din point. Kan du förklara? 

  52. Christopher E

    Gunbo, det vet du ju, men det är värt att poängtera att du refererar till dagliga rekord och Staffan till totalrekord.
     
    Dvs för USA:s del tex var det kanske den varmaste 23 november i Greentown, Illinois sedan mätningar startade. Med 365 dagar om året och tusentals (?) med termometerplatser runt om i landet är det helt normalt att massvis med rekord kommer att slås varje år någonstans. UHI hjälper till bra också.
     
    Som du ser i Staffans lista slogs de mesta totala värmerekord i USA långt tidigare under seklet. Gissar att de dagliga rekorden var minst lika många då.

  53. Gunbo

    Christopher #52,
     
    ”Gunbo, det vet du ju, men det är värt att poängtera att du refererar till dagliga rekord och Staffan till totalrekord.”
     
    Jo jag insåg det när jag gick tillbaka till Wikipedia-rekorden. Men nu diskuterade åtminstone jag värmeböljor som känns som att ”vi brinner upp”. Jag inledde dialogen med ett svar på Staffans: ”Frågan var det blivit otäckt mycket varmare kvarstår alltså obesvarad.”
     
     
     
     

  54. Staffan

    Sveriges värmerekord: 
    Maj…….32,0°C………Kristianstad…..28 maj 1892
    Juni…….38,0°C………Målilla …………29 juni 1947
    Juli……..38,0°C………Ultuna………….9 juli 1933
    Augusti.36,8°C… ……Holma………….9 augusti 1975
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_v%C3%A4derrekord

  55. Gunnar Strandell

    Gunbo!
    I den yrkesvärld fylld av mätningar och statistik jag levt med har vi också varit intresserade av anomalier, dvs avvikande värden.
    De är  vanligen indikationer på defekter i datakvaliteten eller efterbehandlingen och ger ledtrådar till förbättringar.
    Genom att läsa Kahneman: ”Tänka snabbt och långsamt” drar jag  slutsatsen att det samma gäller för ditt yrkesfält. 
    Ditt sökande och påpekande av anomalier är en en bra start på ett vetenskapligt angreppsätt, men du behöver oftare fråga dig om det anomalin kommer från dålig datakvalitet eller brister i den vidare behandlingen. 
    Jag uppskattar Staffans regelbundna rapporter av de grunddata som faktiskt rapporterats, för det är vad både vi och klimatforskarna har att tillgå innan de ”homogeniseras” eller ”masseras”.

  56. pekke

    Angående rekord så slogs det inte värst mycket rekord i OZ-land när den senaste värmeböljan blev omskriven världen över.
     
    http://joannenova.com.au/2013/02/how-well-did-that-50-degree-forecast-work-out-for-the-bom/

  57. Gunbo

    Gunnar S #55,
     
    ”Ditt sökande och påpekande av anomalier är en en bra start på ett vetenskapligt angreppsätt…”
    Tack!
     
    ”…men du behöver oftare fråga dig om det anomalin kommer från dålig datakvalitet eller brister i den vidare behandlingen.”
     
    Hur vet man det? Man kan naturligtvis spekulera och misstänka
    folk om att fuska men hur VET man?
     
    När det gäller värmeböljor som de vi sett i Ryssland 2010, i USA  2011 och 2012 och nu i Australien 2013 är det inte så mycket de absoluta rekorden i hundradedelar av en grad som är förödande utan värmeböljans varaktighet som är allvarligast eftersom den leder till torka som i sin tur leder till bränder, förstörda skördar och boskap som lider av vatten- och betesbrist.
    Som jag skrivit tidigare är det här ett nytt fenomen som var sällsynt tidigare då rekordtemperaturer registrerades under en eller ett par dagar.  Nu varar de minst en till flera veckor.  

  58. Christopher E

    Gunbo #57
     
    Det har alltid funnits värmeböljor. Jag tror inte för ett ögonblick på att de nu plötsligt blivit ca 7 ggr längre… Alla de tre länder du nämner har naturliga förutsättningar för värme eller torka och har haft sådana episoder ett otal gånger i historien. Du bör känna till att klimathotsindustrin letar med ljus och lykta efter anomalier i extremväder utan att ha lyckats till sitt förtret. Jag tror du låter lura dig av den alltmer upphaussade medierapporteringen.
     
    Vidare skrev Gunnar inget alls om att ”fuska”. Det hittade du på själv, därtill sannolikt inspirerad av din uppdelning av olika läger som goda och onda. Det handlade alltså om datakvalitet, inte fusk. UHI ger falska rekord, men är inget fusk tex.

  59. Christopher E

    Gunbo igen…
     
    Du ser ju själv i din egen länk i #50 att julitemperaturen i USA under ”dust bowl” 1936 var samma som under juli 2012, så inget nytt under solen. 0,1°C skillnad är knappast signifikant eller möjligt att mäta. Med tanke på urbaniseringen sedan 1936 i USA är det säkerligen det gamla rekordet som är varmast ändå.

  60. Gunbo

    Christopher #58,
     
    ”Det har alltid funnits värmeböljor. Jag tror inte för ett ögonblick på att de nu plötsligt blivit ca 7 ggr längre…”
     
    Ja, värmeböljor är vanliga i både USA och Australien och under 30-talet var det varmt på norra halvklotet med höga temperaturer på många ställen, i synnerhet i USA. Men det som nu observeras är att värmeböljorna är mer långvariga. De här supervärmeböljorna uppträder nu allt oftare, faktiskt varje år sedan 2010. Visst kan det vara en slump men sannolikheten är inte stor. Här är några rapporter:
     
    2003
    In Paris, France, maximum temperatures equaled or exceeded 38°C (100°F) for 6 days, and the heat broke long-standing maximum and minimum temperature records during 3–13 August.
    http://www.as.miami.edu/geography/research/climatology/bams_final.pdf 
     
    2010
    Preliminary readings suggest that Moscow’s July 2010 temperatures were the warmest month during the prior 130 years. Statistical measures quantify the extreme character of this heat wave, with a greater than 4 standardized anomaly for Moscow during July. In other words, July’s warmth was four times greater than the expected variability of July historical fluctuations about their long-term climatology. The heat wave continued into mid-August, breaking around 19 August according to Russian meteorologists.
    http://www.esrl.noaa.gov/psd/csi/events/2010/russianheatwave/prelim.html 
     
    2011
    The heat wave began a week ago in the Plains states and is expected to spread east through the weekend. It is lasting longer than most heat waves and is spread over an unusually wide area, according to Travis Hartman, the Energy Weather Manager at MDA Earthstat
    When all is said and done, with the number of days of extreme heat and humidity of the current heat wave, it may be more significant and impact a larger area than the deadly heat wave of July 12-15,” according to Expert Senior Meteorologist Jim Andrews.
    http://www.accuweather.com/en/weather-news/heat-wave-morphing-us-into-an/52635
     
    2012
    Ten days into a record-shattering U.S. heat wave, the associated death toll rose to at least 52 Sunday, a compilation of state records showed.
    Read more: http://www.upi.com/Top_News/US/2012/07/08/Record-US-heat-wave-deaths-up-to-52/UPI-65931341764492/#ixzz2KPYKZasa
     
    2013
    It is not that common for the Australian-average temperature to exceed 39°C for even two days in a row. A run of three days above 39°C has occurred on only three occasions, and a run of four days just once, in 1972. The current heat wave has seen a sequence of Australian temperatures above 39°C of seven days, and above 38°C of 11 days straight.
     
    The sequence of Australian mean temperature has been just as impressive. As things currently stand, the first two weeks of January 2013 now hold the records for the hottest Australian day on record, the hottest two-day period on record, the hottest three-day period, the hottest four-day period and, well, every sequential-days record stretching from one to 14 days for daily mean temperatures.
    Read more at: http://phys.org/news/2013-01-australia_1.html#jCp
    Jag påstår inte att det här beror på CO2, bara att jorden har blivit varmare och att det påverkar bl a jetströmmarnas banor. Det meteorologer dessutom märkt är att strömmarna saktat farten vilket bidrar till blockering av högtrycken:
    The positioning of the jet stream (an area of maximum winds high above the ground) is the major player in heat waves. When there is what meteorologists call a large ”ridge” in the jet stream, areas that lie under that ridge can experience heat waves. 
     
    Om den ryska värmeböljan: 
    According to Andrews, a strong upper-atmospheric high, or ridge, built over European Russia toward the beginning of summer. In doing so, it diverted the jet stream and its rain-giving train of summer storms farther north than usual, giving much of the area drought conditions this summer.
     
     

  61. Christopher E

    Gunbo,
     
    Jo, jag tror det är en slump i kombination med UHI. Värmeböljor kommer lite slumpmässigt och som i alla slumpfall får man då lite kluster då och då.
     
    Det har ju verkligen inte hänt något dramatiskt med klimat/temperaturer sedan 2010. Inte på ett bra tag innan dess heller.
     
    En sådan uppräkning låter mest som gamla tiders letande efter järtecken för mig.

  62. Ingemar Nordin

    Gunbo,

    Bara som en upplysning: Den globala temperaturen har inte ökat på 15 år. Så om du vill hävda att det blivit fler supervärmeböljor sedan 2010 så får du hitta på någon annan förklaring än den globala temperaturen.

  63. Gunbo

    Christopher #61,
     
    ”Jo, jag tror det är en slump i kombination med UHI. Värmeböljor kommer lite slumpmässigt och som i alla slumpfall får man då lite kluster då och då.”
     
    Hm, kanske, men hur ofta?  Jag har tittat på statistiken över s k ”major heat waves” i hela världen.
    På 1990-talet: 14 st
    På 2000-talet: 12 st
    På 2010-talet, 3 år + januari 2013:  12 st
     
    Men vi får se hur det blir framöver. Det vet ingen.

  64. Gunbo

    Korrigering i #63:
    1990-talet ska vara 1900-talet!

  65. Gunbo

    Ingemar Nordin #62,
     
    ”Den globala temperaturen har inte ökat på 15 år. Så om du vill hävda att det blivit fler supervärmeböljor sedan 2010 så får du hitta på någon annan förklaring än den globala temperaturen.”
     
    Det där är nog en tankevurpa. Det behövs ingen ökning av temperaturen för att supervärmeböljor ska uppstå. Det är tillräckligt varmt eftersom temperaturen ligger på samma nivå sedan slutet av 90-talet. Den har inte sjunkit annat än tillfälligt under La Niña-år.
     

  66. Ingemar Nordin

    Gunbo #65,

    Det är nog du som vurpar idag. Men så har det ju också snöat rejält idag! 🙂

  67. Gunbo

    Ingemar Nordin #66,
    🙂
    Men tänk efter lite. Varför skulle inte samma temperatur som i slutet på 1990-talet kunna leda till värmeböljor under 2000-talet? Det behövs väl ingen ytterligare värme?