Tal till nationen

Tal till nationen

Jag har tittat igenom alla tal som våra partiledare har hållit i SvTs programserie ”Tal till nationen”.

Partiledarna fick 15 minuter var i programmet som presenteras med dessa frågor:

”Hur ska Sverige se ut om 10 år? Vad vill riksdagspartiernas ledare prioritera? Vad vill de välja bort? Hur ser de ideologiska skillnaderna ut? En partiledare, ett tal, en vision, om Sverige 2028”

En efter en fick de berätta om vad de vill och sin vision av Sverige 2028. Här har jag gjort en transkribering av vad de sa vad gäller klimatet.

Ebba Busch Thor, KD

Ebba sa ingenting om klimatet.

Jan Björklund, L

Det enda om klimatet som Jan sa var en utkastad fråga i frågan om samarbete inom EU.

”Hur ska vi kunna lösa klimatutmaningarna utan mer samarbete (EU)?”

Jonas Sjöstedt, V

”Om tio år ska vi ha visat att det går att vara en industrination med stark välfärd som samtidigt inte släpper ut mer växthusgaser än vad klimatet tål. Den sista bilen som går på fossila bränslen, den har sålts, när du bygger om villan så är det självklart att du ska producera egen el, och de första snabbtågen ska vara på gång, de drivs med energi från vindkraft. Klimatomställningen kommer att kräva mycket av oss, men om vi gör det tillsammans och delar rättvist, så kommer det att gå bra. För det handlar också om jämlikhet. Höginkomsttagarna släpper ut mest idag. De kommer också därför att få ändra sig mest. Vi behöver stå upp emot dom bolag som idag tjänar pengar på att förstöra klimatet. Jag vägrar acceptera att deras jakt på vinster ska styra hela vår planets öde. Om Sverige går först så är det, om tio år, vi som har klimattekniken som alla andra vill ha. Det skapar många nya jobb i hela landet. På landsbygden så kommer det att produceras förnybar energi och klimatsmart mat. Landsbygden kommer att bli en solklar vinnare”

Annie Lööf, C

Det enda Annie sa som kan kopplas till klimatet var bara något diffust om ett ”grönare samhälle” mitt i en mening om annat.

Isabella Lövin, MP

”…arter dör ut, Arktis smälter, golfströmmen mattas nu av. Jag säger inte det här för att jag är Miljöpartist, jag är Miljöpartist för att det är såhär.”

”Vi kan göra något åt det. Du och jag kan göra det. Inte någon annan, inte någon annan gång. Utan vi, här och nu. Vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden.”

”..år 2028 kan man transportera sig i hela landet utan fossila utsläpp. Nya bilar går på el eller biogas, taken glänser av solceller och massor av svenskar gör sin egen el hemma. Barnen kan gå eller cykla till skolan utan att andas in avgaser. ”

”Miljöpartiets vision är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Och varje dag, varje timme, varje minut kämpar vi för att komma närmare det målet. Och det är därför vi har infört världens mest ambitiösa klimatlag under den här mandatperioden. Det är därför vi inför höjd skatt på smutsiga bilar och en bonus på 60 000 kronor för elbilar. Det är därför vi har 18-dubblat stödet till solceller, låtit kommuner förbjuda de smutsigaste bilarna i centrum, infört en klimatskatt på flygresor och satsat på höghastighetståg istället. Det är därför vi vill sänka skatten ordentligt för att som bor eller skapar jobb i glesbygden. Det är därför vi vill införa en antibiotikaskatt på kött från djur som far illa. Det är därför vi ser till att Sverige är ett världsledande land på bistånd till de fattiga.

”Om 25 år ska Sverige vara ett land som inte bidrar till klimatförändringarna överhuvudtaget. Vi ska bidra med lösningarna, vi ska visa världen att det går. ”

Sedan började Isabella berätta om sin farmor som bakade bullar och virkade spetsdukar.

”Hon fick uppleva två världskrig men hon upplevde aldrig att planetens livsförutsättningar förändrades, aldrig att havets nivå höjdes. Mina barnbarn däremot dom kan få uppleva något som ingen tidigare generation upplevt, en havsnivåhöjning som lägger delar av Skåne, Danmark, Holland och andra länder under vatten. Extremväder så ofta att skogsbränder, skyfall, torka och orkaner blir det normala, inte undantaget. Eller, så får de uppleva en värld där vi börjar ta hand om Moder Jord. En värld där vi ger varandra tid att leva, en värld där vi slutar bränna ut planeten och oss själva.”

Sedan handlade resten av talet i stort sett om att det är det modiga Miljöpartiet vi ska välja för våra barnbarns framtid.

Jimmie Åkesson, SD

Jimmie sa ingenting om klimatet.

Ulf Kristersson, M

Klimatet kom bara in på ett ställe i Ulfs tal och det handlade om ny teknik:

”Vi förenar stark kärlek till naturen med en tro på teknik och vetenskap. Så har vi renat vattnet i våra sjöar och luften i våra städer och så kan vi också bidra till att rädda klimatet.”

 

Stefan Löfven, S

”Det är den nya tekniken som har en möjlighet att rädda vårt klimat och äntligen bygga den hållbara värld som vi vill ge i arv till våra barn. Och det just den här nya tekniken som vårt Sverige utvecklar och exporterar som aldrig förr och som ligger till grund för vår framtida välfärd. Med en stark gemenskap som stöttar dig i omställningen, från det gamla till det nya, behöver vi svenskar inte se den nya tekniken som ett hot utan som den fantastiska möjlighet som den är. ”

Och lite längre fram

”Vi ska arbeta med många likasinnade länder och få igenom den klimatomställning, dom fredsavtal, den fattigdomsbekämpning som så många efterfrågar och som vi alla förtjänar. ”

 

Jag förstod ju att Isabella Lövins tal skulle handla mycket om klimatet men jag trodde nog inte att det skulle dominera på det sätt som de valde. För mig blev det ett domedagstal vilket gällde även när hon pratade om andra miljöproblem än klimatet. Budskapet var enkelt, välj oss, annars går världen under.

Förutom Isabellas och delvis Jonas tal upplevde jag att de andra valde att lyfta fram helt andra frågor som jobb, integration, välfärd och trygghet. Ulfs och Stefans tal upplevde jag som mycket lika i sitt innehåll men det var kanske för att de kom efter varandra och att de bägge lyfte fram ny teknik som lösning på klimatet. Vare sig Ebba eller Jimmie tog upp klimatfrågan överhuvudtaget men det var kanske väntat. Mer oväntat var att Annie i princip inte heller gjorde det men Centerpartier kanske insåg att klimatet inte är så hett som Miljöpartiet trodde när de la upp sin valstrategi.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan M

  Bra sammanställning, jag tror det väl speglar hur ointressant klimatfrågan har blivit. Säga vad man vill om politiker men de är hyggligt bra på att veta när vinden vänder.

  Även om klimatfrågan är mer eller mindre borta som valfråga så återstår dock en föreställning att hotet finns och är lika självklart som gravitationen. Den föreställningen kommer det nog ta ett tiotal år att komma ur.

 2. Lasse

  Politiska tal är ofta rätt substanslösa ,men de avslöjar vad de vill fokusera oss på.
  Isabella Lövin har i en annan debatt sagt att hon inte tycker om den undergångsstämning som finns i den debatten-så illa är det inte. Vi skapar en generation som förlorar hoppet tyckte hon då!
  Vi skall gå före som exempel för andra tycker hon. De har ju fått med sig resten av riksdagen i en plan för fossilfritt-inom landet. När mer än halva vårt koldioxidavtryck kommer från importen, ofta från länder med sämre miljöregler, så är frågan om vi går före för att minska utsläppen eller för att vi vill synas?

 3. Håkan Bergman

  Sjöstetdarn vill att tågen ska gå på vindkraft. Gör dom inte redan det?

 4. Göran A.

  Av Jonas Sjöstedts tal är det ganska lätt att se vad klimatet börjar handla om rent politiskt. Klimatfrågan övergår till att bli en fråga om social rättvisa. Just det diskuteras hos Tucker Carlson: ”Is Climate Change About Social Justice? -Tucker Carlson 6/8/18”

  https://www.youtube.com/watch?v=zgaJBUBPiyY

 5. Håkan Bergman

  Vi får väl se vad dom säger i partiledardebatten idag.

  https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/partiledardebatt/partiledardebatt_H5C120180613pd

  Lövén sa väl inget om klimatet som jag uppfattade det och Kristersson lär inte ta upp det, liksom inte heller Åkesson lär göra, men sen kommer Isabella, då lär vi drunkna i klimatlarm.

 6. Evert Andersson

  Om bara tillräckligt många förstår hur okunniga Sjöstedt och Lövin är så är det bara bra att de fabulerar på. Sedan kan man förstås oroas av vad de andra har i kikar’n och beredda att göra för att få ihop ett regeringsunderlag efter ett rekordsvårt valutslag, som är att vänta. MP och V har ju fått credit för allt stolligt som kommit den här perioden och är stolta för det. Så mer av samma förskräcker.

 7. Olav Gjelten

  I Sverige finns fortfarande inte en enda tyngre politiker som vågar säga sanningen att klimathotet är ickeexisterande och att det är världshistoriens största lögn.

  Just därför ser jag ingenting som skulle få mig att rösta den här gången heller. Jag vägrar nämligen att ge mitt bidrag till en galenskap bare för att det finns ännu värre valmöjligheter.

 8. Fredrik S

  Vart har Fridolin tagit vägen? Är han ute på cykelsemester?

 9. jensen

  Från intervju i Sydsvenskan ett par dagar sedan, 3 sidor med f.d..journalisten och f.d. chefredaktören för Månadsjournalen, Allt om mat samt förvisso författaren till ” Tyst hav”. Klimat -och biståndsminister.
  Verbatim: ”Jag hade en intensiv period,när jag diskade alla förpackningar. I år har allt blommat på en gång. Det är något ödesmättat.Jag blir rädd. Är värmeböljan en effekt av klimateffekten? Jag befarar det. Orkanerna vi såg i Karibien förra året uppmätte vindstyrkor vi aldrig tidigare sett. Vädret i maj i Sverige har vi aldrig sett förut. ( f. -1963) Detta är nog inte bara enstaka händelser. Vi måste ställa om. Det svenska biståndet har ” klimatsäkrats” ,Sic, så att allt stöd till fattiga länder ska gynna en hållbar tillväxt.
  För industrin är tydliga spelregler det viktiga. Vi har en plattform: fossilfritt Sverige. Alla branscher är med. De gröna vill att den sista droppen fossilt drivmedel säljs i Sverige 2030. MP lovar driva på för höghastighetståg. Lagen om 9 000 afghanska män var en principfråga om att de inte fått sin sak prövad i tid.
  Orättvisa påhopp? Jag blir upprörd när politiska motståndare halvljuger med siffror och detaljer för att blurra till den stora bilden: att Sverige och världen måste ställa om. Jag hävdar att MP är det enda som på allvar fokuserar på att en klimatomställning både är nödvändig och skapar möjligheter.
  Jag är övertygad om att MP behövs för planetens framtid.”

  Klassiskt liberala partiet angående AGW

  Denna hypotes är en komplicerad vetenskaplig fråga som man anser vara alltför tidigt att ge definitivt svar på. ( fegt) , Säkert är att jorden har gått igenom många perioder av drastiska förändringar innan industrialismen. Det är olyckligt att skeptiker tystas i det offentliga rummet, och att klimatdebatten är alltför färgad av politiska motiv, känslor och åsikter från personer utan tillräcklig professionell bakgrund
  Klimatmodeller är inte tillräckligt bra och det har förekommit ett antal fel i förutsägelserna om klimatförändringarna. Detta försvagar klimatforskningens trovärdighet.
  Om klimatalarmisterna ändå får rätt (brasklapp) vill Klassiskt…… att näringslivet och den fria marknaden skall ta hand om lösningarna i stället för de dåligt lämpade politikerna.

  Man vill att AGW-rädsla inte skall hindra produktion och ekonomisk utveckling
  ” ” dra tillbaka Sverige från Kyotoavtalet och liknande avtal.

 10. Olav Gjelten

  Johan M # 1

  Du lever tyvärr i en fantasivärld som tror att den religion som trollbinder framförallt unga skall vara ickeexisterande om ett tiotal år.

  Hade du gissat tusen hade jag inte skrivit de här rederna…

 11. Sören G

  #7 Olav Gjelten
  ”Just därför ser jag ingenting som skulle få mig att rösta den här gången heller.”

  Redovisas antalet blankröster eller registreras de bara som ogiltiga röster?
  Om blankröster redovisas för sig finns det en mening med att rösta blankt. Annars är det meningslöst.

 12. PJ

  re #8.

  Fridolin, cykla? Skulle inte tro det! Förmodligen flyger han! Han gör väl som de andra mupparna; säger en sak och gör en annan!

 13. 2 gånger har jag skickat förfrågan till SD var de står i klimatfrågan.
  Inget svar

 14. JIMMY

  Isabella Lövin i MP = ( Kommunist Medeltids Partiet )
  Har =”klimat vanföreställningar”

 15. Neoliberal Agenda

  MP har snöat in på koldioxid. Det kommer bli deras fall.

  Om de däremot skulle argumentera för minskade utsläpp, där det finns många människor, så skulle de kanske ha en chans. Där kan ju den politik som förs här kan ha en effekt. De kan rädda liv.

  Som det är idag är deras politik ofta helt kontraproduktiv. Biomassa skapar massa farliga utsläpp medan de kärnkraftverk vi haft i landet inte har dödat en enda människa. Tvärtom, de har gjort att vi har kunnat undvika användning av kol och olja.

 16. Håkan Bergman

  Ingvar #13

  Jag tror att dom ser klimatet som en ickefråga. Det är ju uppenbart att det inte går att föra en saklig debatt i den frågan inom politiken, bättre då att hålla sig borta från pajkastningen och gyttjebrottningen. Isabella Lövin får för min del gärna fortsätta att skrämma S-väljare över till SD, man ska inte störa fienden när han gör misstag.

 17. Strumpan

  Ok, jag kan faktiskt förstå att man kan vara orolig för den klimatförändring som skett och att man kan tro att det är ”människan” som ligger bakom. Men Isabella Lövin har inte bara tagit det ett steg till, hon har sprängt alla vallar för vilken dumhet man kan uppnå! Hennes verklighetsbild börjar bli så skev att man kan börja fråga sig om det finns en diagnos bakom den?!

 18. jensen

  Det finns skeptiska röster även inom svenska akademin.

  http://notrickszone.com/#sthash.bEC1jUZp.dpbs

 19. Jan Suhr

  Svensken i gemen är så hjärntvättad i klimat och CO2 att ett parti inte kan ta ställning emot klimatfrågan, det vore förmodligen politiskt självmord. Att de borgerliga och SD inte tar upp frågan visar bara att de ser andra frågor i Sverige som viktigare och att klimatfrågan så att säga redan är avklarad med allt som gjorts. Vi svenskar behöver inte tjatas på om detta.

  Har flera bekanta som senaste året bytt till el eller hybridbilar, de ser det som ett självklart val och har även stärkt sin självgodhet ett par snäpp. Att argumentera emot dom om detta val är lönlöst, man blir bara sedd som en okunnig idiot.

  När man frågar om de vet hur mycket jordens temperatur har ökat de senaste 20 åren får man ofta svaret: ”En grad?” När man svarar dom att den inte ökat alls tror dom inte på det.

  Det vi kan se fram emot är en ny liten istid som kanske kan få dom på andra tankar.

 20. Olav Gjelten

  Sören G # 11
  Många jag talat med har just uppfattningen att en blankröst har ett större ”värde” än att bojkotta ett val som totalt saknar vettigt alternativ.
  Den egentliga skillnaden förstår jag bara inte. Har du någonsin hört att blankröster varit föremål för politikers intresse?
  Nej, det att gå till valurnorna och rösta blankt är nog bara en egentillfredsställelse för sådana som känner att det är något heligt i att bara få rösta. Dessa höga tankar om ett rent nonsens uppfattar jag dessutom som någonting typiskt svenskt.

 21. Evert Andersson

  Isabella Lövin i dagens sista partiledardebatt i riksdagen innan valet. Hon radade upp felaktigheter och började med bruna gräsmattor, böndernas problem med torkan, varmaste maj och för mycket solsken. Toppade med att referera till IPCC och sa att till 2100 blir det 5 – 6 grader varmare om vi inte ställer om nu. Allt detta mot Jimmy Åkesson med krav om svar varför de vill skippa flygskatten och ifrågasätter en miljard till att subventionera elcyklar.

  Han inledde sitt svar med att säga, att det blir andra gången MP går till val på att lova bättre väder 🙂

 22. jensen

  Ja, Klimatet verkar bli Lövins Pyrrhus-öde.

 23. jensen

  Jag undrar om Lövins partivänner kan stoppa henne. Där borde ju ändå åtskilliga miljö-centrerade finnas.
  Kanske hon även drar med sig Löfven och S till glömskans härader.

 24. Ingemar Nordin

  Jag tror att man i stort sett kan påstå vad som helst om en existerande eller lommande klimatkatastrof i Sverige utan att någon reagerar. Varken andra politiker eller media.

 25. Fredrik S

  PJ #12

  He he, jo så är det ju, var lite ironisk för jag har inte sett honom på ett tag. Men nu har han dykt upp igen, såg att han skulle vara i Järva och fabulera och bortförklara lite om skolan senare idag. Han är väl på väg ut till limousinen nu.

 26. Karl Eider

  #8 Fredrik

  Den mannen behöver väl inte ta semester för att vara ute och cykla?

 27. Argus

  Blankröster vs ogiltiga vs inga röster.

  Kruxet är väl att blankröster kategoriseras som ’ogiltiga’, med rätta… – om *man* vill ha det på det sättet – men de har ju ett budskap ändå.
  Det skulle vara intressant om någon kan ge besked huruvida de ändå räknas på något specifikt sätt.

 28. jensen

  Lövin har ett svårt val inför höstens val. Klimat eller inte klimat ?
  To be, or not to be , that ………

 29. #18 Jensen
  såg också den där
  http://notrickszone.com/#sthash.bEC1jUZp.dpbs
  Har naturligtvis förbigåtts med total tystnad i MSM.
  Passar inte in i liturgin

 30. Fredrik S

  Lite OT men kan inte låta bli.

  Efter extremvärmen kommer nu extremregnet skriver Aftonbladet. Det ska tydligen bli åskskurar, gud hjälpe. Vad är det med klimatet? Enligt Väderpär kan det bli 30-40 cm? regn. Fast det måste väl vara hemma med hans vattenslang då.

 31. Jan-Åke

  Hej Karl Eider #26
  Tack för bra svar igår om att exiterade co2 molekyler på låg höjd och därmed högre lufttryck hinner krocka med tex kväve och syre innan de hinner ”återsända ” utgående IR.

 32. Jan-Åke

  Varför kan man inte bygga ett experiment på följande sätt:
  Man tar två 100 meter höga glasrör med diametern 50 meter, helt öppna i båda ändar och ställer dem på högkant.
  Förhållandena kring dessa är exakt lika , de står på fuktig vegetation av gräs ,buskar och rinnande bäckar.
  I det ena är det 410 ppm koldioxid,i det andra 700 ppm.
  Man har extremt känsliga termometrar marknära och upp till 30 meters höjd inuti rören.Låter dessa stå 10 dygn med säg 25000 avläsningar av temp..Därefter ytterligare 10 dygn men efter byte av sidor för att utesluta skillnad mellan rören.
  Inser att man redan gjort detta om det skulle ge nåt, men var är haken ?

 33. jensen

  Från partiledardebatten:
  Annie Lööf vill förbättra klimatet.

  Vilket tidsperspektiv? Hur? För vem? Varför? Vet hon vad klimat är?

 34. En del av Lövins felaktigheter får hon från de svenska medier som ständigt och okritiskt vidarebefordrar falska lam från aktivister förklädda till klimatforskare. Till exempel den där Golfströmmen, som egentligen inte alls håller på att sakta in. För att inte tala om extremväder, där bara Anders Bolling verkar kunna hålla sig till sanningen av svenska journalister.
  Annat är det obegripligt varifrån hon har fått. Jag har då inte i medierna sett några falska nyheter om att Nordpolen har smält i vintras eller varit varmare än Göteborg. Ljuger Lövin ihop sådant själv? Eller har MP någon lögnfabrik som hittar på saker?
  Eftersom MP har ett inflytande i riksdagen som är långt större än vad som motiveras av antalet mandat, tycks den enda räddningen för svensk natur, ekonomi och energiförsörjning vara att det partiet åker ur riksdagen vid nästa val.

 35. Olav Gjelten

  Varför jag är övertygad om att vi får leva med klimatreligionen i l-å-n-g-a tider framöver är enkel. En världsreligion går inte under på något årtionde, som någon orealistisk optimist framförde här ovan.

  Om klimatkatastrofen inte inträffar då…? Ja, vaddå? Efter 2000 år med kristendomen är det fortfarande de som tror på en lovad återkomst. Klimatet är tveklöst västvärldens största religion i dag. Så försök att vara l-i-t-e realistiska.

 36. Arild Fuglerud

  Det är ungefär som med den s.k. Skogsdöden på 80-talet. Även de flesta politiker kommer så småningom att vakna från Klimatismen. Den blir ju svårare att försvara om jordens medeltemperatur fortsätter att minska. Men ingen kommer att erkänna sina misstag. Det gäller att tysta ned det och hitta nya stora frågor för bättre kontroll av medborgarna.

 37. Lasse

  #33 Lars Kamél
  Media plockar oftast in alarmistiska artiklar härifrån:
  https://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/global_warming/

  De plockar ut dem som är entydiga och förbryllar oss sällan med de som kan ge barnen lite framtidstro.
  Jag brukar vänta på en kommentar från WUWT för att få den ofta dräpande kritiken.

 38. Olav Gjelten

  Jan Suhr # 19
  Du skriver någonting som är helt häpnadsväckande, men som likväl kan vara sant; nämligen att folk är till den grad så hjärntvättade på klimathot och CO2 att partier inte vågar annat än att okritiskt följa med strömmen om det påhittade klimathotet för att inte tappa röster.

  Politikerna kör således helt medvetet landet i fördärvet. I demokratisk anda dessutom eftersom kravet kommer från folket…

  Tack Jan. Jag tror det är mycket möjligt du stort sett har rätt. Men för lilla KD skulle det väl ändå vara ett lyft om de kunde säga sanningen och därigenom få rösterna för oss som snart spyr av alla lögnerna om klimatet?

 39. Ivar Andersson

  #17 Strumpan
  Jag tror att Isabella Lövin lider av CO2-fobi och klimatångest. Hennes verklighetsbild är så skev att hon bör sjukskrivas och behandlas av utbildad personal.

 40. Alltså låt oss nu inte ramla ner i *jag håller inte med om din åsikt alltså ger jag dig en diagnos*-träsket.

 41. Lars Lundqvist

  Hörde från en gammal studentkamrat följande som passar väl in på den ensidiga svenska klimatdebatten;

  Under 80-talet jämförde någon, jag tror att han hette Tham, svensk åsiktsbildning vid en flock med kajor.
  Kajorna sitter i ett träd i höstvädret.
  Några kajor längst ut i trädet gör lama försök att få flocken att flytta till ett annat träd.
  De får skamset återvända, och de hamnar då på en ännu sämre plats.
  Men till slut så lyckas några, och då gäller det att hamna längst in i det nya trädet.
  Där är det varmare och höken kommer inte åt.

  Jag tror, att svenskarna snart kommer att flytta till ett annat åsiktsträd, och då gäller det att inte hamna på dålig åsiktsplats.
  Där är det kallt och skoningslösa åsiktspredatorer väntar på sin chans.

 42. Sigge

  #31 Jan-Åke

  Jag har läst om hur man utfört amatörmässiga experiment. Inte lika verklighetsnära som det du föreslår, men ändå liknande. Man tar stora glascylindrar med olika gasinnehåll och har termometer i dessa. Resultaten bekräftar växthusgasteorin men inte mer. För att kunna få fram resultat som kan användas som underlag för beräkningar så behövs det strålningsmätningar också.

 43. Sigge

  #39 Lena Krantz

  Bra att Du sätter ned foten. Det skulle Ni behöva göra lite oftare.

  Jag fick som barn höra att ”när argumenten sinar så kommer glåporden fram”. Jag brukar tänka på det i politiska debatter när någon säger nedvärderande saker om sina politiska motståndare.

 44. Olav Gjelten

  Sorgligt att se Jimmy Åkesson som debatterar klimat med Isabella Lövin.. Förmodligen låtsas Jimmy vara klimathotstroende bara för att han tror att alla väljare också är det. Att hålla sig till sanningen tycker han uppenbart är för riskabelt.

  Jan Suhr, # 19, gör säkert en helt riktig bedömning. Det är nog politiskt självmord att tillkännage att man inte är klimathotstroende i Sverige. I SANNING HAR VI INTE MYCKET ATT HOPPAS PÅ.

 45. En annan

  Nu bombar SR frenetiskt på med alarmismen, dagligen i nyhetera.
  Enligt en klimatolog kan temperaturen i skåne vara 3-4 grader varmare 2100, havsnivån meter över dagens.
  Sr program Klotet är ett av deras värsta klimatskrämslpropaganda, med en programledare som låter som hon talar till små barn. Patetiskt!