SVTs reklamfilm – Höna av en fjäder

Klippet här ovan kommer från SVTs varumärkesfilm Höna av en fjäder. Den handlar om några pojkar som gör ett sk prank på morfar som ligger och sover på soffan. De lägger hönsfjädrar på några ställen och bland annat i munnen. När morfar förskräckt vaknar av något i munnen och förstår att det är ett pojkstreck blir han jättearg. De filmar såklart och lägger upp på sociala medier och klippet sprids. Några börjar undra varför han blir så oresonligt arg och sedan börjar snöbollen rulla. Tills slut tror en del att världen hotas av en epidemi typ galna hönssjukan och både ryssen och Trump plockas fram som personer som inte förmår att se sanningen. Visst, det är bara en fiction men man kan fråga sig om de ville visa sin opartiskhet genom att vara, hm partiska?

SOM-undersökningen 2018 visar att förtroendet för media minskar. De har delat in befolkningen i unga gentemot äldre, vänster eller höger samt låg- eller högutbildade. Yngre personer, de som lutar åt höger samt de som är lågutbildade har lägre förtroende för radio och TV än motsvarande äldre, lutar åt vänster och högutbildade. Det finns såklart olika sätt att skära i statistiken och dessa är inte de enda och behöver inte säga så mycket Du kan ju vara lågutbildad men en nyfiken, tänkande och ifrågasättande människa som har tid och lust att läsa in sig på ett nytt ämne.

Här har ni ett klipp som verkligen inte är svårt att genomskåda och jag har inte sett någon som trott att det är sant. Det passar dock bra i den debatt som följde när en professor slängde ur sig att man kanske skulle äta människokött för att rädda klimatet. Han trodde att publiken skulle protestera vilt men till hans förvåning hände inte det utan några procent påstods sig i alla fall kunna pröva. Håll till godo.

Om SVTs film kan man läsa som en ingress på YouTube:

”I en värld där nyheter sprids allt snabbare, och ofta förstoras eller förvrängs på vägen, har saklig journalistik aldrig varit viktigare”

I slutet av filmen kommer följande meningar upp:

”Om ingenting ifrågasätts kan vad som helst bli en sanning”

”Saklig journalistisk har aldrig varit viktigare”

Vi kan konstatera att förtroendet för bl a SVT minskar och att deras film verkar vara ett försök att öka förtroendet eller kanske att försöka försvara varför vi borde ha det. Sättet de gör det på är helt klart att rikta in sig på vissa grupper medan andra får frikort. De har alltså inte ens förstått varför de förlorar människors förtroende.

När allt fler anser att SVT inte levererar fullvärdig information i en rad olika ämnen är det inget märkligt i att man också vänder sig till alternativa media i ett försök att få hela bilden. Selektiv rapportering blir i längden osaklig, en halv sanning är ju också en lögn.

Tillit och trovärdighet är inte gratis och kan inte beställas av en reklambyrå, det är saker som behöver förtjänas. När Public Service brister i saklighet och opartiskhet sviker de sitt uppdrag och därmed vänder publiken dem ryggen och det gäller inte minst klimatfrågan.

Svårare än så är det inte

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  Man häpnar över fräckheten i propagandan.
  Den är massiv och drivs fram av människor med hög tilltro till ”forskare”.
  De känner inte till att det finns delade meningar i denna grupp men de som inte delar en alarmistisk syn får inte höras.
  I SVD idag får vi veta att andelen ingenjörer i riksdagen som väljer SD är hög vilket förklaras med låg kulturell bildning. (https://www.svd.se/vart-tog-den-bildade-ingenjoren-vagen)
  Man kanske kunde kontra med ett lågt tekniskt kunnande hos resten av politikerna!

 2. Sören G

  Ett överanvänt ord i medierna är ”klimatförändringar(na)”. Till snart sagt varje väderhändelse fogas detta uttryck.
  Journalister och politiker förstår inte skillnaden mellan väder och klimat.

 3. latoba

  Bra Lena! Mitt förtroende för media sjunker stadigt framför allt p g a hur de hanterar klimatfrågan. Ingen öppen debatt tillåts. Bara klimathotspropaganda släpps fram. Ingen opposition tillåts. Användningen av ord som klimatförnekare och klimatkris är legio. Ordet skam har blivit populärt. Det som flyger och äter kött ska skämmas medan media är de som verkligen borde skämmas. Usch!

 4. Jan

  #1 Lasse

  Umgås med både humanister och naturvetare/ingenjörer. Med få undantag är den humanistiska bildningen hos naturvetarna betydligt högre än den den naturvetenskapliga bildningen hos humanisterna. Dessutom kan en humanist posera med sin naturvetenskapliga obildning till skillnad mot en naturvetare som skäms över sin eventuella humanistiska obildning.

 5. PWTec

  Kul film, när drevet går kan vad som helst hända!
  I dagens GP uttalar sig Rockström igen. https://www.gp.se/ekonomi/rockstr%C3%B6m-det-finns-ingen-anledning-att-ha-klimat%C3%A5ngest-1.19010958
  Märkligt att han nu INTE tycker att vi behöver ha Klimatångest – det som han i allra högsta grad har varit med att skapa.
  Jag kunde inte låta bli att maila journalisten som skrivit artikeln…Han har inte svarat ännu, men oftast gör de inte det.
  Mitt mail:
  ”Hej, det var ju lite otippat att Johan Rockström INTE tycker att man behöver ha Klimatångest:) Han är ju en av dom som skapat ångesten med ständiga alarmistiska budskap.

  Och journalistkåren hänger okritiskt på…

  Synd att ni använder falsarier för att beskriva det historiska klimatet i GP.

  I diagrammet används manipulerade data med avsikt att påskina en dramatisk temperaturstegring sedan Lilla Istiden.

  Notera att mätningarna börjar strax efter slutet av den Lilla Istiden. Vi ska vara tacksamma för den höjning som skett – inte tvärtom.

  I verkligheten var temperaturstegringen högre fram till 40-talet, sedan ”justerades” siffrorna för att passa Co2 -agendan, dvs att det är vi som åstadkommit stegringen genom att tillföra Co2 till atmosfären.

  Vet du att du använder ett invektiv för att beskriva oss som inte tror på detta alarmistiska budskap? Klimatförnekare…Vi jämförs med förnekare av Nazitidens utrotningar eller med ”flat earth society” . Seriöst?

  Tony Heller påvisar hur NASA gör för att fixa till önskade diagram: https://www.youtube.com/watch?v=7Ag3D0rjGuc

  En annan ”Klimatförnekare” som har fått rätt. https://www.youtube.com/watch?v=QbKa015q4cI

  Dags för ett nytt reportage där du påvisar Klimatalarmismens lögner? Jag tror inte att ni vågar tyvärr… ”

 6. Thorleif

  Videon med ”eat babies” visar med tydlig realism hur konstant propaganda leder till masspsykos. Hennes reaktion är förstås en ytterlighet grundad på aningslöshet och oförstånd samt sannolikt primitiv rädsla (kamp-flykt) och psykisk instabilitet. Problemet är att grupptänkande alltid verkar genom självförstärkande processer. Inte ens när uppenbara mot-fakta presenteras reagerar gruppen med erkännande av feltänkande. Varför? Jo först måste signifikanta ledargestalter träda fram. Utan deras ”avbön” vågar ingen annan av rädsla för eget skinn. Är kunskaperna dessutom svaga inom gruppen förstärks sammanhållningen. Skam är också ett vasst vapen. I sociala sammanhang är priset mycket högt ju högre upp man kommer. Etablissemanget i framförallt lilla Sverige är ett starkt kitt av sammanflätat kotteri. Ska bli kul att läsa biografin av Scanias man Leif Östling.

 7. pekke

  Tycker att SVT har skjutit sig själv i foten med den här propagandafilmen, varenda lilla faktafel inom deras program och nyheter kommer att kallas ” fakenews ” från deras belackare.

  Märkligt att ingen i SVT:s ledning stoppade filmen ?

 8. Astrid Å

  # 7
  Jaa, märkligt att de gjort detta. SVT nyheter finns ju på Twitter också. Senaste tiden lägger de inte ut artiklar om klimatet el. Trump. Jag tolkar det som att de vill undvika den kraftiga kritik som brukar bli. Den här filmen fick ju också mest negativa kommentarer, så….hur tänkte de nu

 9. Astrid Å

  # 6
  Det var en trollning: https://gizmodo.com/viral-video-about-eating-babies-at-aoc-town-hall-was-st-1838767680

 10. Thorleif

  @4 Jan

  Korrekt iakttagelse men det beror kanske på att humaniora mer än naturvetenskap handlar om existensialism och känslor som berör oss alla i det dagliga livet tillsammans medan tekniskt komplicerade frågor går att avskärma sig ifrån utan att det drabbar ens livsbetingelser generellt.

 11. Ingemar Nordin

  Kommentar från Blekinge Läns tidning:
  ”Det är oerhört viktigt med saklig och oberoende journalistik, som arbetar för att granska makten och ge röst åt de som inte har makt och inflytande. Men vill public service återupprätta förtroendet för sin journalistik är det inte till dess fördel att berätta för oss hur mycket vi behöver dem i jakten på sanningen eller för den delen vem vi bör betrakta som sanningens fiender. Vi ska kunna bilda vår egen uppfattning om vem som säger sanningen, och vem som inte gör det genom att få ta del av saklig och opartisk journalistik. Det mest slående med filmen är dock att SVT själva verkar helt oförstående inför det faktum att filmen inte är saklig. Filmen i sig, är en solklar anledning till varför public service behöver en ordentlig genomlysning, i enlighet med Moderaternas tidigare förslag.” – Emma Jaenson
  http://www.blt.se/ledare/beratta-inte-for-oss-om-sant-och-falskt-svt/

 12. LarsF

  #2 Sören G
  Jo, jag har också irriterat mig på hur ”miljö” alltid byts mot ”klimat” som för att sälja in detta.

  Jag har internetradio och lyssnar en hel del på BBC Radio 4 och BBC World Service.

  I samband med att ”nyhet” om hur hur mycket mångfald minskar så hette det förståss ”klimatförändringarnas spår” på SR.

  I BBC nämndes bara mänsklig påverkan – inget ”climate” alls – och det är ju så det är – mänsklig användning av gifter och bekämpningsmedel, mediciner som går ut med urin och stör hormoner hos olika vattenlevande organismer. Vi kör på med allt möjligt, helt aningslöst. Avverkning skog och annat.

  Finns det någon anledning att misstänka att 1 grads global medeltemp höjning skulle stå för massutrotning arter?
  Vissa arter kommer väl breda ut sig till nya breddgrader osv – men knappast utrota något.

  SR har en berättelse de vill fortsätta plugga in att allt är klimatfråga – och har kidnappat miljöfrågor helt.

 13. Thorleif

  @9 Astrid Å

  Säkert så men lyssna på folk med tankar i olika extrema riktningar så inser du vad propaganda-maskineri kan åstadkomma. Folk som antingen inte tänker själva eller våga tänka själva. Fundera på vad syftet med en trollning med liknande reaktioner har som mål? Att visa att jag tolkar en föreställning som denna som sannolik eller att propaganda faktisk har en oerhört destruktiv påverkan på människor som inte söker kunskap själva utan låter andra uttrycka den. AOC låter i klippet ovanligt seriös framför mikrofonen. Lyssna på henne när hon är som mest hänförd. Eller varför inte jmf med gestalter som Hitler (utan att blanda in hans senare beslut och agerande). Och hur var det nu med professorn på Handels och hans tes om människokött!

  Vänstern och C40 försöker nu gemensamt driva fram GND i övriga västvärlden. Alltså klimatnödläge. ”eating babies” är implicit en semantisk omskrivning för att stanna befolkningstillväxten snarast. Trollning? Förklara syftet!

 14. CNN försökte (dvs ansåg sig behöva) göra ett liknande ’rättfädigande’ av sin existens och viktighet för ca 1½ år sedan:
  CNN: This is an apple

  Ett bra exempel på hur man ser på de kvarvarande ’kunderna’ och har tappat kontakten med vanliga människor och deras vardag menar jag. Uppföljarna lät inte heller vänta på sig …
  This is CNN
  Eller: This is a banana

 15. Thorleif

  @9 Astrid Å

  Läste din länk om Trump-supporter gruppen som tydligen iscensatt händelsen. Håller med om att det bör ses som en satir över hur alarmister i vissa kretsar tänker och proklamerar. I vart fall inte så långt från verkligheten skulle jag påstå.

 16. Ulf

  Vad bra att SVT förklarar varför Danmark inför gränskontroll mot Sverige. Allt är ett missförstånd pga av hönsincidenten ovan.

  Man kanske ska börja titta på deras nyhetsprogram igen efter 20 år?
  Var tvungen att sluta doktorn ordination, jag får nämligen högt blodtryck av låg kvalite, bristande analysförmåga och lögner, men allt har kanske ändrats? Frågan är om jag vågar chansa?

 17. #15 #9 Mer (och ytterligare ett bra exempel på) Fake News

  LaRouche-rörelsen (som sa sig stå bakom AOC:s trollning) är nog snarare en rörelse långt till vänster med rötter i Marxismen, som både när och sprider diverse konspirationsteorier.

 18. Karl-Erik Tallmo

  När det gäller den förfärliga idén att äta spädbarn, så är det märkligt att nästan ingen uppfattat att det är en allusion på Swifts A modest proposal.

 19. pekke

  Det märkligaste med ” eat the babies ” videon var ju att ingen efteråt skrek ” don’t eat the babies ” !

  Inte ens AOC !?

 20. Thorleif

  Valet av litteraturpristagare i år är extra intressant efter skandalerna. Vad det därför det blev 2 st i år?
  En av dem, den kvinnliga pristagaren beklagar sig över den inhemska regeringspropagandan. Olga är född 1962 så hon var definitivt med under järnridåns tidevarv. Ändå skriver DN att hon anser propagandan idag är värre än under kommunisttiden. Det har jag svårt att förstå. Är det inte så att det som är vardag, hur djävligt det än är, går att vänja sig vid? Människan är anpassningsbar. Oerhört anpassningsbar för sin överlevnad. Däremot styr känslorna starkt och i brytningstider upplever vi på nära håll när maktförhållanden förändras och politiken går i en oönskad riktning. Slutsatsen är att allt är relativt och presens upplevs alltid starkare än imperfektum.

  Nobelpriset har alltid en politisk sida. 2 europeiska pristagare känns naturligt. Kanske är det slumpen eller bara mer sannolikt idag än igår att hon är feminist, vegan och samtidigt medlem av landets gröna parti. Intervjun som publicerades av DN visade dock inte att hon är en alarmist av måtto. Men vi får se så småningom!

 21. jensen

  Har någon sett rättelse från SVT angående misstaget ( propagandan) av kommentatorn till en film om nazisternas utrotning av , enligt dessas uppfattning misshagliga individer, med bilavgaser ?
  Filmens ”car smoke” förklarades av kommentatorn som koldioxid från bilen.

 22. Lasse Forss

  I det norska faktabladet Geo 365 skriv det om konferensen i Oslo med ett antal intressanta kommentarer.
  https://www.geo365.no/miljo/tar-tak-i-klimadebatten/

 23. Thorleif

  ”Eating Babies”

  Jag tittade mer på hur publiken reagerade. Eller inte reagerade. Först i slutet agerade de ansvariga när skådespelaren tog ut svängen rejält. Men är det inte så vi reagerar? Först hör vi det vi vi vill höra, om än aningen extremt men vi avvaktar därför vi vill höra om fortsättningen utvecklar argumenten. När det inte sker utan det blir värre är publiken fortfarande uttryckslösa. Jag tror de flesta tänker som jag. Kvinnan är inte riktigt frisk…..men hon tillhör vår grupp så därför vågar ingen protestera förrän på ledningen på slutet inser vartåt det barkar.

  Vet inte hur och när AOC kommentar är inklippt här men det låter som om det skulle kunna vara en ödmjuk tillrättavisning av det som hände. En försiktig reträtt som skulle visa att hennes gäng (The Squad) står för vetenskapligt välgrundande politik.

 24. Thorleif

  @17 jonas N

  På en punkt håller jag med ”rörelsen”. Den om återinförande av Glass Steagall Act som infördes 1933 för att förhindra en ny Stor Depression. Lagen togs bort av Bill Clinton 1999 genom sitt kotteri med investmentbankers community a la Goldman Sachs. Det som utlöste 2008-krisen i USA och ”lånebluffarna” (repomarket failure) hade inte kunnat hända med denna lag. Det kommer att hända igen……eftersom särintressena som diar finansmarknaden tjänar på fortsatt ultraliberala regler inom vissa sektorer som allmänheten inte har en aning om.

 25. Lasse

  https://www.youtube.com/watch?v=KTxP488GhyY

  Tony Heller visar hur man lurar presidenter och skådespelare!
  Fräckt!

 26. Guy

  Thorleif #20

  I finska nyheterna om litteraturpriset nämndes i en sidomening att valet denna gång inte kunde falla på en man på grund av händelserna i akademien!!!
  Så mycket för all jämlikhet och att inte skyldigförklara någon på grund av kön, ha!

 27. Jan-Åke

  Klimathotstroende klimatmytomaner är bra som balans mot ”klimatförnekare” ”klimatkris” o dyl.

 28. Astrid Å

  # 23
  Ja grupptryck är svårt att värja sig mot. Hoppas att några fick en tankeställare i alla fall.

 29. Ingemar Nordin

  Jan-Åke#27,

  Jo, vi behöver verkligen något som balanserar alla dess klimathotsskeptiker. T.ex. SvT, SR, DN, SvD, SVD, HD, Corren, Expressen, Aftonbladet, GP, och alla de andra. Varför hörs aldrig dessa i debatten ???? /Sarc off

 30. Ingemar Nordin

  #29m forts,

  För att inte tala om regeringen, elbolagen och bensinbolagen.. Samt alla universiteten. Aldrig hör man ett ljud från dem om hur hemskt det kommer att bli om inte vi människor omedelbart slutar att använda fossilbränsle. Tur att vi har SVTs reklamfilmer som påminner oss om hur klimathotsskeptikerna sprider sina onda budskap.

 31. Lars Cornell

  UPPROP
  Tack Lena för din artikel och tack Ingemar för ditt inlägg #29 och #30.
  Jag har till Pressombudsmannen klandrat Corren och NT för kränkning och skändning samt för att ej följa de av mediagruppen Östmedia uppsatta värdegrunderna. PO låtsas att han inte förstår (men jag kanske uttryckte mig torftigt) och jag/vi överklagar till PON. Men jag behöver sakkunnig hjälp av jurist med att formulera överklagandet på effektivt sätt. Vem kan hjälpa till?
  vit@tjust.com
  ————-
  Jag/vi överklagar POs beslut att avskriva ärendet Dnr PO 19419, 19420
  http://www.tjust.com/2019/granska/ostmedia-po.pdf

  POs svar väcker två frågor som jag hoppas att PO vill ge mer utförligt svar på (PO Instruktion 2019-05-13, § 8) för att underlätta vår fortsatta kommunikation.

  (A) Eftersom vi vägrats debatt kvarstår kränkning och skändning av mig/oss som etnisk grupp.
  Den etniska grupp som jag/vi tillhör förenas i väl grundad vetenskap och kan identifieras i ett nyligen skrivet brev till FN.
  https://clintel.nl/wp-content/uploads/2019/09/ED-brochureversieNWA4.pdf

  Jag håller med om att meningen borde varit tydligare formulerad, men att frågan gäller kränkning och skändning av etnisk grupp har ändå tydligt framgått. Varför har PO helt utelämnat den frågan?

  (B) PO skall (§ 1) undersöka avvikelser från god publicistisk sed (not).
  Klandrade tidningar frångår sina värdegrunder och pressetik på flera sätt som utförligt beskrivits. Varför har PO i sitt svar helt utelämnat punkt (B) ?

  Not § 3. PO skall skyndsamt försöka lösa tvister mellan enskilda och tidningar, som orsakats av publicitet, genom att på ett tidigt stadium erbjuda medlande och rådgivande tjänster. I förekommande fall skall PO genom direkt hänvändelse till berörd tidning snabbt söka åstadkomma beriktigande eller skäligt utrymme för genmäle för den förfördelade.
  ————-

 32. Thorleif

  @26 Guy

  Ja, i dessa polariserade tider är signalpolitiken dominerande. Identitetspolitiken i Finland är väl jämfört med Sverige nästan obefintlig? Däremot är nog finländarna väl medvetna hur deras bröder o systrar i västerlandet fungerar! Det är ingenting de saknar hos sig själva tror jag.

  Finländarna liksom svenskar är kända för sin konsensus-politik. I Finland utgår man dock ifrån vad som kan fungera eller inte istället för vad som önskas och att alla ska vara med. Kunskap har större makt än jämlikhet så att säga. En sannare pragmatisk hållning som baseras lite mer på auktoritet och konservatism. Skolan är ett bra exempel.
  ”Snacka inte så mycket”………

 33. Guy

  Thorleif #32

  Nu blev det intressant när det ena priset i alla fall gick till en av manligt kön. Var media i Finland aningen snabba med fake news eller levde dom på spekulationer utan ha kalla fakta? Det enda som kom fram i senare nyheter var att peronen (mannen) inte var ett väntat val.

  Jag föll offer för samma misstag som MSM. Visar hur snabbt ett rykte kan sprida sig.

 34. Thorleif

  @26, 33 Guy

  Uppriktigt sagt så vet jag inte om du refererar till en artikel som själva spekulerade eller om de spekulerade i hur akademien tänkt eller borde tänkt? Jag har ju inte läst artikeln! Eller ens följt med i nobel-spekulationerna här hemma. Ingen av pristagarna var ivf väntade.

 35. Håkan Johansson

  SVTs osakligheter är mer regel än undantag. Klimathysterin är gränslös. Rapporteringen om USA och Trump enormt osakligt. Även i reklamfilmen visar man sin osaklighet. Trump relaterade till ett reportage om migrationshaveriet i Sverige. Jag som följer USA media hade sett reportaget på FOX News och visste vad Trump relaterade till. Han utryckte sig luddigt, did you see what happened in Sweden yesterday, han skulle ha sagt, did you see the TV reporting about the migration disaster in Sweden yesterday, så man kunde få intrycket att något hade just hänt dagen innan, men han avsåg ett tv reportage. Dagen efter Trumps uttalande hände något förfärligt! Att ta upp detta i reklamfilmen visar på vad SVT påminner om, media i DDR /Pravda i Soviet Unionen, Pravda är sanning på ryska, sanningen var en bluff, Pravda var en veritabel propagandamaskin.
  I USA gräver det Demokratiska partiet sin egen grav just nu, hur många svenskar begriper det. SVT beskrivning av impeachment skojeriet är ett stort skämt, samma sak med Russia collusion Hoaxen. Den cirkus som Demokraterna har satt igång har bara en vinnare, Donald Trump. FOX mosar det Demokratiska partiet och anti Trump media i USA. Man gör aktörerna bakom spektaklet till förståndshandikappade dårar. Det är förnämlig underhållning. Stackars Carina/Erica som låter som kopior av CNN, media huset i USA som påminner om Titanic. FOX utklassar sina konkurrenter.

 36. Rolf Mellberg

  O.T.

  En ny film där Valentina Zharkova får berätta om sin forskning inom solfysik och om nya Grand Solar Minimum. Hon kommer i slutet in lite på hur detta redan börjat påverka väder/klimat.
  En film från ”Conversations that matter” gjord av ”Oh Boy Productions”, nya mediaaktörer för mig.

  OBS ABSOLUT FÖRBJUDET ATT SVT SKULLE FÖRMEDLA DENNA TYP AV INFORMATION.

  Se och döm själva!

  https://www.youtube.com/watch?v=JyyuouPSNEA

 37. pekke

  BBC programledare kör över representant för Extinction Rebellion.

  https://wattsupwiththat.com/2019/10/10/bbc-andrew-neil-shreds-extinction-rebellions-climate-claims/

 38. Ulf

  Svar 1

  Det intressanta med artikeln är att den är totalt felaktig. Det är istället partier som MP som föreslagit enkla lösningar och vägrat problematisera. Glättigt har man påstått att Sverige kan ta emot hur många flyktingar som helst utan påverkan på välfärden. Jag har aldrig övervägt rösta på SD men jag har aldrig visst att de har så hög utbildning. För övrigt vore det intressant att kartlägga utbildningsnivån i riksdagspartierna. Vi märker tydligt att den låga utbildningsnivån i regeringen sätter sina spår i regeringsdugligheten.

 39. Ulf

  Svar 37

  Mycket bra tänk om vi haft sådana media personer i Sverige. Miljarder kommer faktiskt att dö om den här rörelsen får som den vill.

  För den historiskt intresserade så tyckte FN så här om läget 1989 det säger allt. Strax innan IPCC bildades.

  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

 40. Lasse

  Vi klimathotsförnekare häcklas ofta i media, bla för bristande kulturengagemang.
  I dessa Nobelpristider så belönas forskare för sina tekniska framsteg.
  Även kulturen får pris, i år två författare.
  Litiumbatteriernas uppfinnare fick pris vilket noterades på någon sida i mitt husorgan.
  Författarna fick 10 sidor i dagens tidning.
  Frågan är varför läsarna förväntas vara mer intresserade av två nära nog okända bokskrivare?
  Batteriutvecklingen är mer avgörande!

 41. Thorleif

  @35 Håkan Johansson

  Jag är inte ngn supporter av Trump men håller helt med i din analys. SVT är inte bara osakliga, de är osmakliga. Den nakna Makten har aldrig varit tydligare. Halva USA upplever att de inte är en del av nationen längre. Inte konstigt att de letar efter någon som tar deras parti mot det självupptagna etablissemanget. Trump är en outsider som skiter i Träsket så långt han kan och därför måste han bort till varje pris. Simple as that.

 42. Thorleif

  @36 Rolf Mellberg

  Har följt Zharkova’s arbete i ett par år med stort intresse. Inte minst pga av mitt egna intresse för cykel-analys. Det mest spännande är att vi mer eller mindre live nu kan sitta på 1:a parkett och se om hon och hennes team får rätt! Kommande 30 år eller redan inom den halva tiden kommer visa om vi går mot ett Modern Mauder Minimum eller ej. Häftigt med live-upplevelser inom grundforskning. Väl värt att notera är att delar av hennes forskningsområde haft fel tidigare när det gäller framtidsprognoser. Det har dock gällt andra personer. Zharkova anses dock ha gjort en del genombrott med helt ny kunskap vilket är uppmuntrande. Den som lever får se. Zharkova har inte tidigare haft något intresse för CO2 men verkar i denna video ha svängt något till förmån för alarmisterna. Låt oss säga att hon ställt in sig i mainstream för att skaffa sig lite mer intresse och trovärdighet. Kanske hade jag gjort likadant i hennes kläder?

 43. Håkan Bergman

  pekke #37
  Kanske såna där tokorganisationer fyller en funktion trots allt? Såg en av grundarna på SkyNews i början på veckan, ”lyckas” inte den här aktionen kan nästa steg bli att angripa finansmarknaden genom att sluta betala skulder, genialt! Syd om alla ungdomar som får sin framtid förstörd men lite spill får man räkna med.

 44. Ulf

  Svar 43

  Fuller definitivt en funktion. Allt fler människor börjar fundera på klimathotet och bli kritiska när dessa tokar härjar. Det blir svårare att sprida överdrifter i spåren av tokstollar. Detta är effektivare än all fakta som kan publiceras på bloggar som denna.

 45. Håkan Bergman

  #43
  Ser nu att det var på BBC stolleidèn dök upp.
  https://www.youtube.com/watch?v=qlhWFVNX2lA&feature=youtu.be&t=215

 46. pekke

  Här några gamla klassiker om hur ” klimatförnekare ” skulle tas om hand år 2010.

  10:10 No Pressure :
  https://www.youtube.com/watch?v=WjVW6roRs-w

 47. Rolf Mellberg

  #42 Thorleif, tack för respons alltid trevligt.

  Kan då berätta att sommaren 2015 låg jag sjuk några dar och surfade in på Valentina. Mkt intressant fysikaliskt men det var den vrede och nästan hat som hennes rön väckte som gjorde mig riktigt intresserad av frågans sjuka sidor. Valentina var noggrann då att inte prata om klimatet (utan bara solen) men andra surrade om maunder minimum vilket gjorde att getingsvärmen gav sig på henne ändå. Senare har hon mer kommit in på klimatets relation till solen. Nir Shaviv är väl mest på hugget där, Svensmark verkar lite trött.

  Som du sa, vi sitter på första parkett och bevittnar ett historiskt drama – kanske.

  Men just nu hänger jag läpp lite grann, Arktis isyta och volym ser inte bra ut, ej heller UAH-temp.

 48. Thorleif

  @47 Rolf Mellberg

  Ja det kan inte vara lätt att bedriva solforskning och uttala prognoser om en snar miniistid mitt under brinnande klimatnödläge. Inte minst när IPCC avfärdat variationerna i solens energi som påverkande under pågående AGW.
  Hur som helst har Valentina et al forskat fram ny kunskap till världen, ny miniistid eller ej.

 49. Anders

  Notetar att SVT får stå ut med intern kritik mot hönsfilmen 😉
  Om ni inte redan gjort det, se gärna kvällens Svenska nyheter via SVT Play!

 50. Salasso

  http://www.blt.se/ledare/beratta-inte-for-oss-om-sant-och-falskt-svt/

 51. OsoPolar

  VPN kallas en teknik som gör att att även vi som flyttat ut från Sverige kan titta på SVT och lyssna till SR.
  Självfalet tittar vi inte på SVT. Däremot finns det två program på SR som inte är direkt propaganda,
  Plånboken och Språket. När man kommer ut i Världen rensas tokiga tankar ur huvudet. Då inser man ur kraftig propagandan är i Sverige. Aftonbladet är en föregångare, numera måste man registrera sig för att läsa deras lögner. Det tänker vi aldrig göra. Hoppas att fler tidningar tar efter så att hjärntvätten minskar!