SVT låtsas bemöta ”klimatskeptiker”

Här bemöter Elsa Widding en lång rad påståenden som SVT gör om sina motståndare.https://www.svt.se/special/sa-bemoter-forskarna-klimatskeptiska-argument/ .

Hon har skrivit om det i sin bok ”Sunt förnuft om energi och klimat”.

Nej, man kan undra varför SVT inte bevärdigar sig med att fråga klimatrealister om vad de säger innan SVT påstår saker om oss rakt ut i luften – innan de ”sågar” våra argument?. Eller är det helt enkelt så att SVT inte vågar ta en debatt mot dem som vågar stå för vetenskap och förnuft i klimatfrågan?

Ingemar Nordin

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pa

  Så länge allmänheten tror att uttrycket ”science is settled” kommer från vetenskapen är det ingen ide att komma med några förklaringar, även om de är sanna.

  Tolkningsrätten är kidnappad och institutionerna politicerade av ”science is settled”

 2. Kent

  ”Klimatskeptiker” är inte en homogen grupp som står för en och samma berättelse. Det gör däremot klimatforskare och IPCC.

  Det är också svårt att hävda att klimatskeptiker står för vetenskap när de inte publicerar sina idéer vetenskapligt.

  Artikeln från SVT är bra. Samtliga påståenden utom möjligen det första har jag sett här i forumet från olika deltagare. Här är en chans för alla att få vetenskapens svar på dessa frågor och påståenden.

 3. Petter F

  Petition Project visar hur settled science is.

 4. Torbjörn

  #2 Kent
  När ska du börja svara på frågor kring klimatet?

  Hur länge ”absorberar” en koldioxidmolekyl en foton, och hur mycket ”värme” innehåller en foton?

  Du kan ju fråga din kompis Maths om du inte klarar det själv

 5. Daniel Wiklund

  Elsa W är ett starkt lysande sken i klimatmörkret. Kent ( som aldrig besvarar en fråga och aldrig berättar nåt om sig själv) är i bästa fall en slocknad stjärna.

 6. Kent #2,

  Du gör ständigt påståenden rakt ut i luften utan argument och utan referenser. Du är helt enkelt ett troll. Det här är en varning.

 7. Simon

  Det är mycket märkligt att regeringen ännu inte lyckats byta ut SVT:s ledning. Man skulle även behöva plocka bort finansieringen av SVT från skattsedeln. Det är fullständigt orimligt att man ska tvingas betala för något man inte är intresserad av titta på och om man mot förmodan nu ändå tittar så går det inte att lita på det som påstås. SVT är i det närmaste helt meningslöst slöseri med skattepengar. En lekstuga för aktivister.

 8. Ulf

  Nej Kent det har du inte gjort. Vi är många som läst här länge. Och nej varken forskarna eller ens IPCC internt är överens. Den politiska sammanfattningen stämmer inte alls på viktiga punkter, med den vetenskapliga rapporten. Anledningen till det är att den i huvudsak inte är skriven av klimatforskare utan av ”hang arounds” som hittat en ”meal ticket”.
  Tyvärr vill inte alls journalister eller media granska det här området, istället agerar de papegoja.
  En företeelse som garanterat inte för 50 år sedan, ej heller idag, är ett överhängande problem. Istället är den en ersättning för Berlinmuren. Ett försök att återigen fängsla människor med en obehaglig ideologi. Men det är alltid dömt att misslyckas i längden. Människan är född att vara fri och de som vill fängsla sina medmänniskor kommer alltid förlora för eller senare.
  Hela den här klimathistorien är bara en fortsättning på sjuka ideologier. Det är inte alls konstigt att det är en höger vänster fråga. Det förvånande är att vissa liberala krafter svalt detta utan någon somhelst kritisk granskning. Ett tjänstefel grundat i en orgie av okunskap.

 9. Fredrik S

  Ingemar Nordin #6

  Han menar bara att klimatforskare och IPCC är en sekt.

 10. leg

  Bra redovisning av Ebba.
  Uppenbart att vi ser hur SVT och andra media dogmatiskt väljer att blunda för fakta.
  Detta beteende är klassisk sekterism.

 11. Nu på kvällen hade P1 ett program som bl a tog upp att Jan Guillou: s populära tv – show på 1980- talet fälldes ett flertal gånger i radionämden.
  Bl a fälldes ett av programmen om romer som var överrepresenterade i fråga om stölder i samhället.
  Guillou:s förklaring till fällningen av programmet om romer var att man ville undvika att rasism skulle följa på dylika avslöjanden.

  Det kändes tydligt igen i dagens offentliga klimatdebatt – man vill genomföra den gröna omställningen och det blir närmast omöjligt om vi inte kan skrämmas med ett överhängande och akut klimathot – alltså måste alla tvivel om det akuta hotet undanröjas.

  Jätteproblemet uppstår dock – när man tvingar fram dåliga och haltande gröna tekniker som tar oss ur askan in i elden…så som ex v värdelös energiproduktion och stollestålprojekt och blytunga metallmonster till ” miljöbilar”.
  Klimathotet är möjliggöraren – men det nödvändiga hade varit att invänta teknikutvecklingen, inte att agera i inbillning och panik.

  Frågor om kriminalitet och kausala samband behövde 30 år för att lämna sandlådan – och är nu närmast omöjliga att påverka.
  Hoppas nu inte klimathotets mognad och kausala samband behöver 30 år för att ryckas upp det gröna träsket.

 12. Mikael Andersson

  Jag tycker ändå att det tog lång tid innan mer än 50% här insåg att ”Kent” är ett uppviglande troll!
  Han skrattade nog många gånger åt svaren på sina kommentarer som han frambringat!

 13. Gabriel Oxenstierna

  Kent #2

  ”Det är också svårt att hävda att klimatskeptiker står för vetenskap när de inte publicerar sina idéer vetenskapligt.”

  Här finns en lista med 600 vetenskapliga, klimatskeptiska artiklar. Varje artikel representerad av en bild och en länk. Publicerade i erkända vetenskapliga tidskrifter, med peer review.

  Du är helt enkelt totalt obeläst när du påstår att klimatskeptiska vetenskapliga artiklar inte finns publicerade.
  https://notrickszone.com/600-non-warming-graphs-1/

 14. Ann Löfving-Henriksson

  Kent, från vanligtvis välunderrättat håll är det på följande vis. Den ”IPCC” som politiker och media och de allra flesta förlitar sig på skapas av delegater från den politiska ledningen i de länder som skrivit under på klimatkonventionen. Delegaterna samlas på en skrivarkonferens och kommer i konsensus och under grupptryck från representater från UNFCC överens om texten rad för rad. Resultatet blir den SPM som gäller fram till nästa upplaga och det är den ”bibel”, ”sanning” eller ”läroplan”, som politikerna världen över sedan ska följa – fram till nästa SPM.
  Och, inte nog med det, när SPM publicerats är det den som styr vad som får stå i den stora rapporten som redigeras efter konsensusuppfattningen i senaste SPM.
  Politisk konsensus är inte verifierad vetenskap!
  Vad Elsa har gjort är att svära i klimatkyrkan. Hon har vänt sig till den vetenskapliga delen i den stora IPCC-rapporten och försökt få fram vad den vetenskapliga kärna som inte redigerats av politiker förmedlar och lägger fram det för öppen debatt. Undra på att det blir kackel i församlingen!

 15. foliehatt

  Magnus, #11,
  jag hörde samma program. En mycket avslöjande sak var Guillous slutsats att radionämnden fällde program som de inte tyckte om. Det motsatta för program som de gillade.

  Troligen så är det också så att nämndens medlemmar inte är villiga att fatta obekväma beslut, vilka kan försvåra deras respektive karriärer i nutid.

 16. Elsa och andra skeptiker har rätt.
  I helgen gick europeiska centralbanken, amerikanska centralbanken, kanadensiska centralbanken och några till ut med garantier för nya dollar till våra banksystem – så går det när den gröna omställningen slukar 1000- tals miljarder och dess slutprodukt bara blir fekalier.
  Ny ofärdig teknik som vindkraft, batterier, elbilar och allt annat ger inget mervärde – utan nya pengar måste fortsätta pumpas in, 1000 och åter 1000 miljarder varje vecka – det är klart att det blir konsekvenser och katastrof.

  Det värsta är att dom blandar in skatter och pensionsfonder.

  Att dom sedan tror att en högre ränta kan rädda tokerierna är verkligen allvarligt!
  Se Galenskaparna och Föreningen för trögtänkta – dom gjorde en tidig och träffande samhällsanalys.

 17. Nr 12 Gabriel O
  Ett mycket viktigt påpekande – tack!

 18. Ulf

  Svar 14 Magnus,

  Nu är inte problemet att centralbankerna försöker återskapa en fungerande räntemarknad med en realränta på 1-2 procenter. Problem är att Ingves o utländska kolleger införde nollränta och t o m minusränta. Hela detta schabrak måste nu backas tillbaka. Det är därför det rämnar i excesserna. Men nollräntan och möjligheten att driva idiotisk klimat och energipolitik hänger förstås ihop. Problemet är dock att nollräntan hänger ihop med alla idiotiska investeringar. Och de är många även utanför energiområdet.

 19. Daniel Wiklund

  Vad överraskad jag blir. Läser på text-tv ”500 000000 till klimatanpassning”. ”Extremväder och förkommer allt oftare i Sverige”. Det ska nu bli enklare för kommuner att klimatanpassa”. På text-tv förekommer extrema åsikter allt oftare. Snart räcker inte orden till. Här I Luleå har vi extremt fint väder idag. Oavsett hur vädret och klimatet är så får man anpassa sig. Vilket man alltid fått göra. Just anpassning är en mänsklig egenskap.

 20. Kent # 2

  Det är skillnad på den vetenskapliga delen WG1 (The Physical Science Basis) och IPCC:s politiska sammanfattning. Det här är vad några av dom vetenskapsmän som bidragit till IPCC:s rapporter har att säga om saken. (listan kan göras betydligt längre)

  Dr. Andrew Lacis, klimatolog vid NASA och “IPCC contributor”: “There is no scientific merit to be found in the Executive Summary. The presentation sounds like something put together by Greenpeace activists and their legal department.”

  Dr Martin Manning, chef för ”Working Group 1 Support Unit” i FN:s klimatpanel (IPCC) och koordinator av rapporten 2007: “Some government delegates influencing the IPCC Summary for Policymakers misrepresent or contradict the lead authors.”

  Dr. Philip Lloyd, sydafrikansk kärnfysiker och kemiingenjör, har varit “co-coordinating lead author” för IPCC: “I am doing a detailed assessment of the UN IPCC reports and the Summaries for Policy Makers, identifying the way in which the Summaries have distorted the science. I have found examples of a Summary saying precisely the opposite of what the scientists said.”

  Dr John Christy: “Little known to the public is the fact that most of the scientists involved with the IPCC do not agree that global warming is occurring. Its findings have been consistently misrepresented and/or politicized with each succeeding report.”

  Dr Rosa Compagnucci: “Humans have only contributed a few tenths of a degree to warming on Earth. Solar activity is a key driver of climate.”

  Dr Richard Courtney: “The empirical evidence strongly indicates that the anthropogenic global warming hypothesis is wrong.”

 21. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  ”Klimatforskarna” i bestämd form pluralis betyder alla, utan undantag. Så är det förstås inte. Media har pippi på bestämd form pluralis för att skapa dramatik och stärka din berättelse.

 22. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Ulf #8 m. fl. IPCC omfattar FN:S 193 medlemsländer. Dessa utser ledamöter mindre efter kompetens än efter jämlikhet och rättvisa utifrån kön, religion, etnicitet, etc. Alla har en röst var oavsett landets storlek. Majoritet för auktoritära länder eller rena skurkstater.

  Alla deltar inte i COP-mötena. Dessa är politiska huggsexor om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år – med påstått klimathot som täckmantel, uttryckt i förvanskad sammanfattning för beslutsfattare – som politiker och media tar för gällande sanning.

  Sedan går panelen tillbaka och anpassar den vetenskapliga WG1-rapporten till att följa sammanfattningen. Det är den stora skandalen, kritiserad av forskare som vågar.

  Det är världens genom tiderna största offentliga lögn och skandal, till men för mänsklighetens fortsatta försörjning. Svårare än så är det egentligen inte!

 23. Nr 18 Ulf.
  Det kan vara värt att validera förväntad räntebana i makro ekonomin.

  Om någon lånar en miljon ena dagen och den förväntade räntebanan på 2 år ligger på max 3 % under dom åren – och långivaren sedan istället, dagen efter utlåningsdagen, höjer räntan till 5% så uppstår en våldsam obalans.

  Centralbankernas uppgift är att balansera utlåning och räntebanor och att bedriva långsiktigt arbete för dessa ändamål.
  Detta har nu övergivits, särskilt i den gröna omställningen, vilket raserar penningmarknaderna.

  Visst måste dom höja räntorna – men att tokhöja på kort sikt motverkar alla fundament för sund ekonomi – särskilt som centralbankerna samtidigt, i natt, gick ut och lovade nya dollars i banksystemen…för att klara lånekrisen – allt sunt förnuft är nu slängt över bord, precis som med klimathotsteorin.
  Världen tycks ha blivit galen.

  Extra roliga och tydliga blev tokerierna när nyheterna denna morgon vevat nyheten om den braskande rapporten där forskarna nu funnit att det finns fler gäddor i vikar med mycket växtlighet – vad var oddsen för det motsatta?

  Är det rockström i skuggorna av gäddrapporten – är det han som lurar i vassen?

  Oavsett verkar vårat vetenskapssamhälle ha drabbats av kollektiv förvirring – oavsett disiplin..klimat, psykologi, ekonomi osv allt tycks lida av – värmeslag.

 24. Fredrik S

  Ulf, Magnus Blomgren #18, 23

  Ja, vi har ju haft nollränta eller minus i många år. Konsekvenser av detta har det ju pratats om men inte mer ser det ut som.

  Vi får nog räkna med att Riksbanken höjer räntorna tills arbetslösheten stiger även om inflationen denna gång inte drivits främst av löneökningar.

 25. Jojje

  Många var överens, men hur har det gått med isen….

  https://newtube.app/TonyHeller/fcZiWTZ

 26. Ulf

  23 Magnus, uppskattar många av dina kommentarer utanför ekonomiska området, men någon ekonom är du inte.
  Inflation är ett gissel. Oavsett hur inflationen uppstår måste den stoppas innan den börjar fortplanta sig i systemet, dvs höga löneökningar etc.
  Notera att inflationen exempelvis la grunden för Nationalsocialisternas maktövertagande. Jag vill påstå att räntehöjningarna är livsnödvändiga. Sedan gäller det som alltid att balansera detta så vi inte kastas in i en depression. Men misstagen begicks med nollränta och minusränta. Tro mig jag har varit flyförbannad nu i ett antal år, eftersom jag visste detta skulle bli resultatet.
  Nu finns ingen återvändo inflationen måste kväsas innan den blir en del av systemet, annars kan saker och balla ur fullständigt. Men det är definitivt värt att ta några förluster för att kväsa den.

 27. Ulf

  Gabriel 13

  Tycker Kent är viktig för att påminna oss alla på vilken nivå svensken befinner sig på. För där han är där är många utbildade svenskar också.
  I helgen blev det diskussioner om klimatet. Jag sa att i Februari var det 0,08 grader högre än 30 års snittet. Blev naturligtvis kallad de vanliga epiteteterna, men inte med det rationella argumentet att en månad gör ingen sommar.
  Nej istället med att det fattar du väl att du är helt väck. Det har gått upp minst 1,5 grader. Så egentligen är faktiskt Kent mer insatt än den vanlige utbildade svensken.

 28. Ulf

  Eller så här Magnus, vår idiotiska klimatpolitik är inget vi kan inflatera bort genom att kompensera oss genom ökade löner. Det är helt enkelt en förlust vi alla måste ta. Det gör vi genom ökade priser och ökade räntor.
  Men försöka kompensera sig genom löneökningar förlänger bara lidandet.
  Och sedan skyller politikerna på Putin och matkedjorna och slipper som vanligt undan själva.

 29. Ulf #26, 27,

  Men är inte ränteökningar ett lite väl enkelspårigt verktyg för att sänka inflationen. Borde man inte hellre tala om att sänka energipriserna genom att köra igång fossileldade oljekraftverk och kanske ett eller annat kol/gas kraftverk.

  Det är ju vad man gör på kontinenten. Men här hör jag inte ett ord om detta i svenska media. Varför?

  Energiprissänkningar driver heller inte på löneökningarna samtidigt som folk klarar av hyran för bostaden och annat som drar el. Räntehöjningarna är en katastrof för många låginkomsttagare.

 30. Ulf

  Gabriel 13,

  Kent speglar väl kunskapsnivån i vårt samhälle.
  Klimatdiskussion i helgen med vänner, välutbildat folk. Sa att hur kan det vara panik när Februari ligger 0,08 grader över 30 års snittet?
  Naturligtvis okvädingsord direkt. Inte för att jag jämförde med en enskild månad utan för att mina siffror ansågs totalt galna.
  Så egentligen är det nog så att Kent har mer kunskaper än lättledda svenskar, som vägrar helt ta reda på fakta.
  Detta är ju tragiken med hela denna fråga. Folk låter villigt lura sig själva.

 31. Ulf

  28 Ingemar, självklart, men det vi och centralbankerna att det kortet inte går att spela för det köper inte politikerna.
  Men nu har vi haft en rejäl höjning av energi priserna, den smällen får vi ta utan att dra igång en inflationsspiral. Sedan kan vi ställa krav på politiker om billigare energi och ta tillbaka detta under ett antal år, men inte genom en löne/prisspiral.

  För övrigt försökte jag skriva ett svar till Gabriel angående hans kommentar, men det går inte. Vad är problemet?

 32. Ulf #31,

  Du fastnade i filtret. Oklart varför.

 33. Håkan Bergman

  Ingemar N. #29
  Vi får förlita oss på att elpriset har börjat stabilisera sig på en något lägre nivå, kan nog gå ner ytterligare i april om Vattenfall får igång skrotet i Ringhals, dom har lagt på tre dar till där, nu återstart den 26:e. Och OL3 går stabilt än så länge och producerar i ”demoläge”, sen ska den vara klar 17/4.

  https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Monthly/?view=table

  https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html

 34. UffeB

  Nu duggar det tätt med skrämselpropaganda i MSM efter senaste rapporten från IPCC.
  Vad jag förstår är att 10 000 sidor med vetenskapligt underlag reduceras ner till 100 sidor politisk koncesus och att allt är värre än vi trodde.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bgjM1q/klimatlarmet-agera-nu-for-att-undvika-katastrof

 35. Nr 26 Ulf.
  Nä, vi blir nog inte överens om fördelar/ nackdelar och nödvändigheten med räntehöjningarna.
  Jag är ingen ekonom men har lyckats klämma in lite nationalekonomiska studier på universitetet och då särskilt med penningkoncentrationens betydelse för makroekonomins hälsa.
  Man har forskat en hel del på faran med att den rikaste procenten (1%) av människorna når över en viss mängd av det totala kapitalet – då är risken för ekonomisk depression runt hörnet.

  När vi nu tvingar in ekonomin i osunda gröna projekt i storleksklassen 1000 och åter 1000 miljarder från stater och pensionsfonder så uppstår en mycket stor risk för ekonomisk katastrof – och särskilt när vi som nu ger ena dagen och kräver mer tillbaka redan dagen efter.
  Visst måste räntan upp men det måste ske stegvis – inte med stora kliv.
  Riksbanken utryckte det själva för någon vecka sedan – ”vi är bara till för pengarnas värde och balans, konsekvenserna måste politikerna sköta via fördelning och lagar och regler.

  Och så är det, riksbanken vräker inte pengar över den gröna omställningen och stolleprojekt – det gör våra politiker.

  Politikerna försöker ibland prata räntor med riksbanken men det är lönlöst – därför behöver politikerna förstå att snabba flöden in i gröna projekt leder till kris i ränteträsket och en hökaktig riksbank.
  Klimathotet är ju inget hot mot jordklotet utan skall möjliggjöra kriget mot det fossila – och det kan vara bra på sikt men inte fortare än att forskningen inom olika teknikområden hinner med.

  Klimathotsteorin är därför det nya stora hotet mot allt från fri forskning till räntepolitiken.

  Jag blir smått uppgiven och närmast på lipen när pensionsfonderna dras in i den gröna omställningen och när penningmängden i den gröna omställningen nu blivit så stor del av den totala penningmängden – krasch och kris är den gröna omställningens följeslagare.

  En rejäl tankeställare slog ju ut i full blom hösten 2021 – när merparten av britternas energibolag gick i konkurs och där nu vanligt folk står i soppkön.

  Det är 30 -år sedan som den kinesiske ledaren sa – araberna har oljan..men vi har dom sällsynta metallerna.
  Ibland undrar man hur mycket som är slump och vad som är långsiktig planering – ett vet jag dock, kineser är väldigt duktiga på långsiktiga planer för samhällsbyggnad….
  Tufft läge för klimatalarmisterna när kineserna spottar fram nya kolkraftverk medans våra västliga pengar slängs rakt ner i det gröna slukhålet.

  Äh, det var långt om räntan och där finns inga facit – men detta blir en tuff match för västekonomierna.

  Och klimatalarmisterna vägrar bidra med nya skattekronor från ett reelt förädlingsvärde och dessutom är dom fullt upptagna med att limma – i deras värld växer pengar på träd och dom träden når tydligen till ”himmelen”.

 36. Ulf

  Magnus, fördelen med ekonomer jämfört med klimatare är att ekonomer vet att det inte går att förutspå framtiden. Det är klimatare helt övertygade om att det går, med fåniga modeller.
  Ingen vet således om räntehöjningarna är för höga eller för låga, eller förträffligt lagom. Man får pröva sig fram i balansgång. För ett par veckor sedan var de för låga. Nu börjar man frukta att de är för höga. Hursomhelst är prognosen just nu att det inte blir mer än kanske en halv procent till. Det ger en rekordlåg realränta på minus 5-6 procent. Så antingen kommer inflationen ner nu eller fortsätter räntan upp. För ett samhälle med negativ realränta, ballar ur förr eller senare. Det ser vi nu efter att ha levt så ett antal år.

  Det där med rikaste procenten är man nyfiken på. Hur räknar de egentligen? Det mesta ägs av pensionfonder, oljefonder etc. Vad räknas detta som ? Alltid varit nyfiken på den beräkningen. Ibland undrar jag ifall de är lika dåliga matematiker som klimatarna.
  Har också för mig att de inte räknade in vanligt folks pengar, så därför blev siffrorna fullständigt snedvridna. I alla fall gjorde Piketty det felet, med flit förstås fast det erkänner han inte. Nåväl vi är väl utanför ämnet nu. Nog om detta.

 37. Ulf

  32 Ingemar, kanske det filtrerar på namnet Kent?

 38. Håkan Bergman

  UffeB #34
  Men jag undrar hur många som slantar upp 27 spänn för att läsa sån där smörja, 29 spänn fredag-söndag t.o.m. Borde stå längst upp på sparlistan, för 27 spänn kan jag äta en både god och hälsosam middag, tar jag i ordentligt kan jag t.o.m. kosta på mig en bärs till middan.

 39. UffeB

  Håkan #38
  Jo du har helt rätt. Jag betalar inte personligen för detta men kan samtidigt vara intressant vad som når och formar en stor hjärntvättad publik.
  ”Know Your Enemy” 🙂

 40. Uffe B #34,

  Om jag förstår saken rätt så är IPCCs rapport bara en sammanfattning av tre tidigare rapporter. Den sista om den naturvetenskapliga grunden är densamma som 2021, dvs AR6. Eller har jag missförstått?

  Resten är bara det gamla vanliga dravlet sedan 2 decennier: Vi har jättebråttom. Det har blivit jättevarmt. Isen smälter. – Ändå har inget hänt. 🙂

 41. foliehatt

  Ingemar – från IPCCs hemsida:
  the Synthesis Report (SYR) should “synthesise and integrate materials contained within the Assessment Reports and Special Reports” and “should be written in a non-technical style suitable for policymakers and address a broad range of policy-relevant but policy-neutral questions approved by the Panel”.

  Med andra ord en övergripande SPM utifrån innehållet i alla deras arbetsgruppers rapporter.

  De anser tydligen – helt korrekt – att upprepning ett viktigt verktyg för att sälja in reklambudskap.

 42. Fredrik S

  Ja, samma gamla budskap varje år; och vår msm fullkomligt tävlar i kraftord här hemma.

  På andra sidan Atlanten verkar det mindre intressant efter en snabb titt. CNN hade en notis tex.

  Däremot kan man läsa om vårvädret där, i USA räknas meteorologisk vår från 1 mars, baserat på årliga temperaturfluktationer.

  I Texas väntas frost nu i dagarna långt ner i delstaten och man varnar för skador i växtligheten i trädgårdar.

  Så den senare astronomiska våren, dvs vårdagjämningen ingen, väntas inledas med vinterväder.

 43. Fredrik S

  Vi ska tydligen uppmuntra barnen att oroa sig om klimatet säger Rädda Barnens barnpsykolog.

  ”– Till skillnad från annan oro är klimatet lite klurigt, då annan oro kan gå att avfärda men detta är faktiskt en reell oro. Det är därför viktigt att vi tar den på allvar och lyssnar in, men också att vi tryggar barnen och uppmuntrar att fundera kring de här frågorna.”

  Hennes chef för den goda organisationen tjänar f.ö. en bra bit över en miljon om året, så det är viktigt att de får in mer.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8JxlMd/barnpsykologen-sa-kan-du-prata-med-ditt-barn-om-klimatet

 44. Ivar Andersson

  SVT gör som fyllhunden: Letar under gatlyktan eftersom de utanför gatlyktans sken inte har en aning om hur verkligheten fungerar.

 45. För er information så har jag stängt av ”Kent” Dels därför att han uppför sig som ett troll, men samtidigt eftersom han har angett en felaktig mejladress vilket gör att jag inte kan få kontakt med honom. Det gör att jag misstänker att han inte är en seriös kommentator utan döljer sig bakom felaktig mejladress och en felaktig pseudonym. Detta trots flera varningar.

  Ange ALLTID en korrekt mejladress!

 46. Nr 43 Fredrik
  Jag har hört den psykologen förr – och hennes sätt att bemöta barn med oro känns närmast kriminell eller minst fullkomligt kontraproduktiv – jag tycker det är tillräckligt illa för att prövas i rätten.
  Sådana psykologer skall absolut inte jobba med barn!👎

 47. Fredrik S

  Tyckte jag hörde Erika B från statstvn säga att det går att få ner utsläppen globalt till hälften på sju år. Det är bara viljan som saknas.

  Hörde jag rätt? Har hon kommit hemifrån Maldiverna och har hon verkligen nyktrat till i så fall?

 48. #45
  Lite småsynd, han korkade mainstreampåståenden sporrade fram bra motargument här på forumet. Sedan att han inte valde att förstå dem är en annan sak, men svaren var bra för ”nybörjare” som kikade in, tror jag.

 49. Slabadang

  SVT … va bra inlägg ni skriver!
  Visst har det blivit alltmer ofrivillig intellektuell lyteskomik när vår kära krösamaja Erika ”klimatskrika” Bjerström så sent som idag är ute och på nytt rappar i sina falska tonarter om klimatet ” Jomen nu sörrrni nu är det faktiskt fara å färde (för sjuttioelfte gången de senaste trettio åren”, Den här gången är det inte fem eller tio år vi har på oss utan nu är det ENDAST IDAG vi har på oss innan, ja nio vet allt helvete som hon påstår skall drabba oss. Tror ni hon kollar med Pär Holmgren hur det kommer sig att vasaloppet går i år igen? Det skulle väl vara snöfritt redan….var det 2015?

  Sen har SVT tagit till sig traditionen fån Gävle där halmbocken tänds på varje år. SVT har sin egen variant där de bygger upp halmgubbar om klimatrealisters argument. Å sen jälar va Svt redaktionerna är ute och tuttar på.
  Vi kan nu med gemensam nick och insikt, observera hur endast de som talar om desinformation misinformation samtidigt är de som faktiskt sprider den ! Begreppen är skapade för att legitimera censur av allt som avslöjar MSMs narrativ.
  Säg det rakt ut : MSM är INTE till för att informera oss. MSM är till för att KONTROLLERA oss.

  Internet är ju alltmer ett litet helvete för MSM när deras narrativ faller pladask i allt snabbare takt. Inte ens i samarbete med bigtechbolagen så lyckas de .
  Förr så gick det att lura skjortan av oss alla när MSM underrättelsetjänster och myndigheter tryckte ut sina lögner. Nu går det inte lika lätt när kunnigt vaket folk på nätet känner stanken av lögnerna.’

  Leve nätet! Leve KU ! Leve sanningen!

 50. tty

  #48

  Håller faktiskt med litet grand. För det mesta producerade han ju bara rena floskler, men då och då kom han ju faktiskt med konkreta påståenden, som var kul att motbevisa.
  Fast på sistone har han ju nästan aldrig vågat sig på det.

 51. Fredrik S

  Här kan ni läsa om miljöutredaren från Stockholms Stad som med Extinction Rebellion blockerade trafiken i Stockholm och nu åtalas.

  Han har fått en utbildning av staten, grundutbildning och forskarutbildning och kan mer än nästan alla andra. Han har dessutom gjort rätt men alla andra som reser och köper bil har gjort fel.

  https://www.expressen.se/nyheter/miljoutredare-deltog-i-klimataktion-atalas/

 52. Lars Kamél

  Nu har SVT:s nyhetssändningar sänt tre liknande inslag med lögner om Maldiverna. Först en kortversion i tidiga Rapport i går. Sedan en längre version i sena Rapport igår. Så en ännu längre version i Aktuellt i kväll.
  Den huvudsakligen lögnen är att Maldiverna kommer att slukas av stigande hav. Vilket Maldiverna inte kommer att göra. Maldiverna består nämligen av korallöar.
  1842 publicerade Charles Darwin sin bok om korallrev och korallöar. Där presenterade han sin numera accepterade teori om att korallrev och korallöar VÄXER när avståndet mellan havsyta och havsbotten ökar. Det avståndet ökar ju när havsnivåerna stiger.
  Korallrev och -öar är alltså inga statiska formationer som översvämmas när haven stiger. Tvärtom reagerar de på att havsnivåerna varierar. Annars skulle det vare sig finna korallrev eller korallöar numera. De skulle ha försvunnit för hundratusentals år sedan.
  Att korallöar faktiskt växer när haven stiger har bekräftats av nutida vetenskapliga studier.

 53. Jag kanske letar på fel ställen, men jag har inte ens lyckats hitta en länk till denna Synthesis Report. Inte ens i IPCC:s pressmeddelande hittar jag någon sådan. Har någon här lyckats, så vore jag tacksam för en länk …

 54. foliehatt

  Karl-Erik,
  som vanligt så är det först deras SPM som läggs upp. Allt ståhej idag kommer ur den.

  https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/

 55. Fredrik S

  Lars Kamél #53

  Precis, atollerna växer.

  https://www.abc.net.au/news/2021-01-08/why-are-hundreds-of-pacific-islands-getting-bigger/13038430

 56. foliehatt

  Fredrik, #51,
  när jag gick i skolan utsattes vi för kampanjer som beskrev hur farligt det var för hjärnan med lim. Den undervisningen verkar sedan ha fallit bort, med katastrofalt resultat.
  Limbrigaderna är ta mig tusan de mest korkade i hela katastroffamiljen. Slå bara ett par kravallstaket runt dem och låt dem sitta. Om inomhus, stäng av rummet, släck lyset och lämna lokalen.

  Jag hoppas att stjärnan i din berättelse får ett fängelsestraff längre än vad ha kan ta ut i semester. Hade jag varit skattebetalare i Stockholm hade jag varit vansinnig.

 57. Håkan Bergman

  Fredrik S #55
  Nu vet jag inte mycket om koraller, men om jag får gissa så antar jag att tillväxten av själva korallernas skal gynnas av högre CO₂-halt precis som murbruk hårdnar fortare med högre CO₂-halt.

 58. Ulf

  Tycker också att det är synd att stänga av Kent. Han förlorade varenda diskussion om klimatet, även om han låtsades annat.
  Som jag skrev i tidigare inlägg är kunskapen långt under Kents nivå bland välutbildade svenskar. De flesta har köpt den absurda faktalösa propagandan.

  Kan förstå att man inte vill ha folk här som vägrar uppge en korrekt email adress.

  Problemet är att om nu detta är en propagandist så kan denne gå ut och stolt förkunna sig avstängd för att bloggen inte tål ”sanningen”.

  Då är det väsentligt bättre att de som kan klimatfrågan och klimathistoria, gång på gång kan visa hur fel han har.
  Tty har ju flera gånger klätt av Kent in på bara kroppen. Egentligen finns det stoff för en hel bok om förvirrade klimat propagandister.

 59. Ulf

  Svar 51 Fredrik,

  Miljötalibanerna har tillämpat samma taktik som kommunisterna under 1970 talet. Infiltrera media och myndigheter.
  Hade själv ett omfattande ärende om utsläpp av gråvatten. Det var uppenbart att handläggarna vägrade acceptera domstolars rättsfall. Istället vilseledde man mig och flera grannar att vidta dyra onödiga åtgärder.
  Jag kollade upp det hela och på en överordnad myndighet tyckte juristen att vi borde JO anmäla.
  Jag klarade mig ur detta med en investering som var knappt 10 procent av grannarnas, men fick lägga mycket tid på att sätta mig in i frågan, helt i onödan.
  Man ska ha mycket klart för sig att talibanerna redan infiltrerat miljödomstolarna eftersom de för 10 år sedan ansågs vara ”fienden”.
  Detta är förstås förödande när vi inte längre kan lita på myndigheter och domstolar inom området.
  Det är faktiskt ett stort hot mot rättsäkerheten och i förlängningen oberoende domstolar.

 60. #54 Tack för länken. På den sidan har jag varit. Att SYR skulle finnas i SPM var inte lätt att lista ut. SPM laddade jag ned redan i augusti 2021. På sidan du angav står ju uttryckligen ”SYR (full report) coming soon”. Att man då istället ska klicka på SPM är ju inte så lätt att gissa. Konstigt förresten att man går ut med en pressrelease när hela rapporten ännu inte är tillgänglig.

 61. Fredrik S

  Håkan Bergman #57

  Det har ju gjorts något försök som påvisade att mindre basisk havsvatten påverkade tillväxthastigheten negativt för korallerna. Osäkerheten var dock stor men detta skriver alla larmcentralerna om som sanning.

  När det nu visar sig att korallreven mår bättre och växer så verkar det ju inte gälla ännu (men vänta bara).

  Det huvudsakliga problemet hittills är annan mänsklig påverkan på reven än co2.

  Som skattebetalda klimatjournalister med solkräm som snorklar lite mellan förfriskningar på Maldiverna.

 62. Fredrik S

  Ulf #59

  Ja, talibanerna har just fått igenom sin stämning av staten för otillräckliga klimatåtgärder så det är väl en bekräftelse på att deras taktik fungerar.

  Nacka tingsrätt har funnit att det finns skäl att utfärda stämning i målet.

  Undrar hur mycket resurser och koldioxidutsläpp detta spektakel kommer förbruka respektive generera innan det är över?

 63. Nr 45 Ingemar N.
  Bra -” kent” började förändras åt det destruktiva hållet och tillförde till slut bara det som alarmisterna vill ha, osämja, kaos och misär.

 64. TorbjörnR

  En bra sågning av DNs klimatrapportering.
  Endast Riks rapporterar sådant här av de lite större kanalerna.

  DN har ju dock börjat skriva lite om nackdelar med vindkraft så de kanske börjar öppna upp lite.

  https://youtu.be/T2ufpgqNrrM

 65. Daniel Wiklund

  Ännu en dag i Luleå med mycket fint väder. Men på nyheterna larmar man. Greta och 300 till ska stämma staten för att det ska bli bättre klimat. Men för h-e, sluta tramsa nu. Greta och co kan väl flytta till Norrbotten, till kallare platser och sluta gnäll sen. Det räcker inte med det. MP kräver klimatdebatt i riksdagen. Översteprästinnan Märta S säger ” att vi befinner oss i ett kritiskt i mänsklighetens historia”. Man kan undra vid vilket år hennes historia börjar. Vi kommer att ha fint väder I Luleå flera dagar framåt. Märta S och Per B kan väl göra studiebesök i Luleå.

 66. foliehatt

  Daniel,
  MP befinner sig i ett kritiskt läge i riksdagens historia

  Därav ropen på särskild klimatdebatt efter ”Readers digest” rapporten (som inte är släppt än, endast dess SPM)

 67. ” ofta tänker jag att sverigedemokrater är ointelligentare än andra” heter en artikel i aftonbladet idag – sedan fortgår författaren att alla dessa SD:are och liktänkande skapar osämja och problem för våra västliga demokratier.

  Osämjan och polariseringen i västvärlden kommer ju ännu mer från dom – som kallar andra för klimatförnekare och ointelligenta och reser krav på konsensus, menar jag.

  Artikelförfattaren tycks inte begripa att det är han och likasinnade som hotar demokratin och göder polariseringen – frågan blir hur intelligent han och likasinnade är….
  Dessa krav på konsensus kring vetenskap och forskning och åsikter är verkligen en mycket märklig utveckling i västvärlden.

 68. folihatt

  Magnus,
  befälen där jag gjorde lumpen kallade Aftonbladet för ”de blindas tidning”. Ligger något i det….

 69. Jan-Åke

  Kent #2
  Elsa Widding utgår från ”homogena IPCC och klimatforskare”
  Du måste inse att klimatskeptiker är en homogen grupp som är väl pålästa inom klimatvetenskapen men är kritiska till klimataktivism och alarmism.
  Där finns drag av religion och påminner om häxprocesserna under 1600-talet.

 70. Nya religionsinstiftare hedras i Helsingfors. Populärare än Jesus och Mohammed.

  https://nyheter.swebbtv.se/klimat-greta-blir-hedersdoktor-i-religionslara/

 71. Ulf

  Ingemar 70,

  Ja då är det officiellt då, klimathotandet är en religion.