Sommar i Narvik

Tack och lov för varmt väder. Just nu befinner jag mig tillsammans med min hustru på en konferens om tillämpad matematik och ingenjörsvetenskap som äger rum i denna vecka i Narvik. När vi kom var det två saker som gladde oss. Rekordvärme och all den snö som ligger kvar uppe i fjällen.

Tyvärr lär inte det varma vädret vara hela veckan utan snart är allt tillbaka till det normala. Några samtal om klimatet har jag inte hunnit med ännu och dessvärre fruktar jag att även i detta utvalda sällskap av ingenjörer och matematiker så är det få som ifrågasatt det vi fått höra sedan 20 år tillbaka. Jag kommer ändå att göra ett litet försök de kommande dagarna att ta reda på vad deltagarna här har för uppfattning. Det ska bli intressant, men jag är inte alltför optimistisk.

Även om många av våra kommentatorer är duktiga på att följa klimatbloggar världen runt, och ofta kommer med intressanta länkar, så måste de ju ha något att kommentera för att kunna ge sin länk. Själv vill jag alltid ögna igenom några av de för mig intressanta bloggarna när det är dags att skriva ett inlägg  , men jag fick närmast en känsla utav att den ”nyhetstorka” som får kvällstidningar att skriva om vädret är utbredd även utanför Sverige.

Det intressantaste som varit nyligen var väl Heartlandkonferensen i Las Vegas, men det enda jag vill uppmärksamma där var den österrikiske rapparen Kilez More som gjorde ett framträdande där. Han har ett you-tube inslag på tyska som lär ha fått 120 000 visningar och som gjort honom impopulär.

Hans originalvideo finns här medan jag länkar till Pierre Gosselins blogg för Heartland-presentationen.

I övrigt tycks rekordisen i Antarktis och ett minskande hopp om en super-el-niño vara det som gläder antagonister och oroar protagonister mest för ögonblicket.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann LH

  Bra att Kilez More fick uppmärksamhet på heartlandkonferensen. Han stack naturligtvis ut. Den stora frågan var hur den sunda klimatvetenskapen ska kunna ta sig igenom den mur av villfarelser som nu råder i vårt mediaklimat i väst. Kilez visade på en möjlig väg att nå den annars så genomindoktrinerade unga generationen.

 2. Stickan no1

  Utmana matematikernas vilja att lösa problem genom att be dem kontrollräkna de olika temperaturserierna och dess varians.

  Resultatet brukar bli att tänkande personer ställer sig frågande till den 97% etablerade slutsatsen.
  Öppningen för det samtalet är given:
  Vad är sannolikheten för sol, värme och mycket snö i Narvik i juli?

 3. Lasse

  Sommar och bad avbryts för ett meddelande: Havsnivån varierar dagligen. Så även temperaturen. Egna observationer 😉
  Någon koppling till CO2 tycks ej finnas.Framförallt har de som kopplar ökande CO2 halter till accelererande förändringar svårt att finna stöd för detta i siffrorna:
  http://wattsupwiththat.com/2014/07/16/latest-noaa-mean-sea-level-trend-data-through-2013-confirms-lack-of-sea-level-rise-acceleration-2/#more-113056

  Här finns även en intressant länk till fler stationer:
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/

 4. Jannemannen

  Får inte access hemsidan till 2104 års climateconferenc­es.­heartland.­org
  Texten nedan kommer endast upp..
  : Hoppsan! Google Chrome hittade inte climateconferences.heartland.org
  Hämta igen: climateconferenc­es.­heartland.­org

  Inte heller via flertalet andra bloggar, Jonova, John Coleman etc,, Sabotage?

 5. ceebee

  Jannemannen#4
  Förmodligen för att klimatfrågan kommer att vara helt död 2104 😉
  Ha en bra sommar Ceebee

 6. Kenneth Mikaelsson

  Va och hälsade på Island i år.. mycket trevligt ställe måste jag säga. I samtal med guiden kom jag in på hur mycket skogarna har tagit sig på de sista tjugo åren och guidens min när jag sa att största delen av tillväxten nog berodde på den ökande CO2 halten och inte hade så mycket med temperaturen att göra.Tur att guiden va av det intelligentare slaget det blev fler givande diskussioner den veckan..Men som sagt att bryta tjugo års indoktrinering kan va hårt för mången folk..Jag avhöll mig dock att påtala om att vi går med raska steg mot ett kallare klimat mest för att slippa få den tomma ufo blicken. samt att guiden kanske uppskattar den korta sommar Island har lite mera utan orosmoment .Träffade ett glatt gäng Canadicker och de förstod va jag menade med de ondulerande jetströms mönstret och vilken påverkan det har på vädret.

 7. Börje S.

  Mycket intressant. Havsnivåerna tycks för den största delen av världen ligga på mellan 0 till 3mm/år.
  Alaska och Hudson Bay: – (minus!)15 till -12
  Mellersta och norra Scandinavien -6 till ±0, Bottenhavet -9 till -6!
  Endast några få platser visar nivåhöjningar på 6 till 9mm/år (norra mexikanska gulfen och Hokkaido, norra Japan)

  När t o m alarmistiska NOAA publicerar mätresultat som krossar ALLT det skitsnack om katastrofala havsnivåhöjningar som Obama, Schnellhüberns Potsdaminstitut, Rockström, Wijkström, MP, WWF och Greenpeace har hävt ur sig så undrar man hur länge dessa kan ljuga innan sanningen kommer ifatt.

  Och SMHI som förutsätts hålla sig up to date vad havsnivåer angår: Hur länge ska detta företag fortsätta att skoja upp kommunledningar över hela landet att deras kustremsor kommer att helt försvinna under havsnivåhöjningar på flera meter?
  Uttrycket skandal är alldeles för lindrigt. Manifestation av häpnadsväckande okunnighet och halsstarrig vägran att ta till sig tillgänglig statistik är vad det tycks vara frågan om.

  http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html

 8. Börje S.

  #7

  Lägg märke till att om man klickar på vilken som helst av pilarna i kartan på länen ovan får man datan för platsen. T ex för Stockholm:

  ”The mean sea level trend is -3.81 mm/year with a 95% confidence interval of +/- 0.32 mm/year based on monthly mean sea level data from 1889 to 2011 which is equivalent to a change of -1.25 feet in 100 years.”

  Klagshamn (Skåune)
  ”The mean sea level trend is 0.64 mm/year with a 95% confidence interval of +/- 0.40 mm/year based on monthly mean sea level data from 1929 to 2011 which is equivalent to a change of 0.21 feet in 100 years.”

  Yakutat, Alaska
  ”The mean sea level trend is -14.56 mm/year with a 95% confidence interval of +/- 1.69 mm/year based on monthly mean sea level data from 1988 to 2013 which is equivalent to a change of -4.78 feet in 100 years.”

  Kodiak Island Alaska
  ”The mean sea level trend is -10.42 mm/year with a 95% confidence interval of +/- 1.33 mm/year based on monthly mean sea level data from 1975 to 2006 which is equivalent to a change of -3.42 feet in 100 years.” I länken New update får vi aktuella siffror: -(minus) 11,05mm/år för 2013.

 9. Pär Green

  På tal om sommar.

  Nordens elproduktion och export.

  Nettoexport(-)/import -3 108 997 -3 772 2 343 -515 -4 055

  Uppgift ifrån http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

  Kl.13:33

  Vem redovisar eventuella vinster ifrån denna export?

  Är det månne ont om vatten i magasinen? Kärnkraften går med mer kapacitet än på vintern!

 10. Börje S.

  #8

  Mer om havsnivåer: Willie Soon, beskriven som en fara för mänskligheten, talar om rotten data, roten science och satellitmätningar av havsnivåerna:

  http://www.youtube.com/watch?v=1gmW9GEUYvA#t=1063

 11. Ingemar Nordin

  Sten, havet sjunker så sakta i Narvik

  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/312.php

 12. Rolf Almlund

  SMHI har ju riktiga data även om de gömt dem väl
  http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/dbkust/mwreg.pdf

  Observera att det är apparent landhöjning, dvs tvärt om