Socialdemokraternas valfloskler om klimatet

När vi nu går in i dubbla valrörelser med EU-val och riksdagsval kommer flosklerna och osanningarna fram. I en valrörelse är det tillåtet att önska även om det ligger långt ifrån vad som är möjligt.
EU_val_S2
 
Här är en aktuell valaffisch från Socialdemokraterna. ”Mer klimatarbete ger fler i arbete”. Är det sant, en osanning eller en hoppfull önskan? Tittar vi på historien så är det en osanning. Klimatarbete ger inte fler jobb utan förstör jobb. Sen kan man fråga sig vad ”klimatarbete” är? Subventioner till olönsamma vindkraft, bilar och solkraft, deltagande i politiska IPCC eller vad? Bara att tro att Sverige kan påverka klimatet mätbart är hybris.
Finns det några bevis för att ”klimatarbete” skapat några nya jobb netto? Låt oss titta på ett  avskräckande exempel.
Spanien satsade tidigare stort på gröna jobb. I en studie av Gabriel Calzada Álvarez döms hela satsningen totalt ut. Varje grönt jobb kostade 5.000.000 kronor och varje vindkraftjobb hisnande 8.600.000 kronor. För varje grönt jobb som skapades förlorades 2.2 jobb. Eller räknat på ett annat sätt – för varje megawatt grön energi som skapades förlorades 5.28 jobb på annan plats i ekonomin. Spanien har tillsammans med Grekland den högsta arbetslösheten i Europa. 53% ungdomsarbetslöshet – ett avskräckande exempel. Allt beror inte på den gröna satsningen men den gröna politiken har förvärrat arbetslösheten.
Så sossarnas floskler om ”Mer klimatarbete ger fler i arbete” är en osanning. Det finns fler studier än den spanska som visar liknande resultat. Klimatarbete förstör jobb och kommer att förvärra arbetslösheten – det är vad vi har att se fram mot med Socialdemokraternas klimatpolitik. Inte konstigt att jobb förstörs när man väljer att producera grön el på ett dyrare och sämre sätt än tidigare. Att det är sämre syns genom subventionerna som politiska adeln beslutat om.
Stefan Löfven sa nyligen att sossarna vill avveckla kärnkraften. Visserligen gavs ingen tidtabell men det är troligt att en regering tillsammans med Miljöpartiet kommer att avveckla ett par kärnkraftverk. Ska vi ta honom på orden så är en kommande jobbkatastrof att vänta. Vattenkraft och kärnkraft är vår baskraft och det går inte att ersätta den med vind- eller solkraft. Enda möjligheten är att komplettera denna med fossilbaserad kraft.
Tyskland fattade det tokiga beslutet att avveckla kärnkraften och bygga ut vindkraften. Nu byggs nya kolkraftverk och koldioxidutsläppen ökar. Hela Energiewende är på gränsen till kollaps enligt Tysklands ekonomiminister Sigmar Gabriel. Han är också ledare för tyska Socialdemokraterna. Stefan Löfven borde lyssna på sin socialdemokratiska kollega.
När Sigmar Gabriel talade inför Tysklands ledande tillverkare av solceller – SMA – blev det tyst bland åhörarna. Det framgick att sötebrödsdagarna var över och subventionerna kommer att avvecklas.

I Tyskland har konsumentorganisationen Verbraucherzentrale für Kapitalanleger (VzfK) varnat Deutsche Bank om faran att investera i gröna företag (engelsk översättning här).
VzfK säger: Systemet med gröna subventioner kommer att kollapsa och hundratals miljarder kommer att förstöras…Energipriserna är ofta mer än 50% högre än närliggande länder och USA. Tyska arbetare och elkonsumenter betalar för ett gigantisk jobbförstörarprogram.
Stefan Löfvens taktik är att inte ge några som helst besked vad ett samarbete med Miljöpartiet kommer att innebära. Men som de andra partierna i Riksdagen kör de vidare på klimatbluffen och en ”grön” omställning. Tidigare värnade Socialdemokraterna om industrin och storföretagen men det verkar borta nu.
Tänker inte Socialdemokraterna på våra barn och barnbarn längre? Vad ska vi leva av om industrin knuffas ur landet genom en tokgrön politik? Fredrik Reinfeldt är inte bättre. Han verkar inte ens förstå att Sverige lever och är beroende av exportindustrin: ”We used to have people in the industry, but they are basically gone” (Davos 2013). Som jämförelse kan nämnas att musikbranschen uppger exportvärdet 2010 till 800 Mkr. Bara exporten från verkstadsindustrin (som Reinfeldt inte känner till) uppgick 2012 till 510 000 Mkr.
Klimatbluffen är historiens största bedrägeri. Det finns inga vetenskapliga bevis för hur mycket varmare det kommer att bli framöver (eller kallare). Växthuseffekten finns där men den är logaritmisk och kan inte påverka temperaturen mer än någon grad även om utsläppen fortsätter att öka. Den vetenskapliga striden är om denna ökning förstärks eller försvagas via återkopplingar. De modeller IPCC valt visar en ökning med 1.5 – 4.5 grader enligt senaste IPCC-rapporten. Men det är inte prognoser utan bara ”scenarier”. I själva verket har nästan alla modeller missat att förespå att uppvärmningen har avstannat sedan 17 år och nio månader (RSS). IPCC:s klimatmodeller håller inte måttet.
17years9months
En anledning till att Sverige sticker ut är att det inte finns något parti som ifrågasätter den jobbförstörande gröna politiken. Gammelmedia gullar med Miljöpartiet och spärrar ut alla skeptiska röster. Tänk om något parti sa att vi avskaffar subventionerna till vind- och solkraft och satsar på nya kärnkraftverk. Att satsa på nya kärnkraftverk kan nog Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna tänka sig att göra. Men det behövs ett parti som vill avskaffa subventionerna till grön energi och som leder till lägre elpriser. Likaså behöver tokidén om fossilfria transporter till 2050 avskaffas. Den är inte realistisk. Nya typ etanolfiaskon är att vänta och som vanligt är det skattebetalna som får stå för notan. Det är lätt att vara generös med andras pengar.
Allt pekar på att Alliansen förlorar riksdagsvalet. Efter valet kan vi vänta oss en rödgrön energiröra som förstör många jobb och gör oss alla fattigare. Elpriserna kommer att gå upp och transporter blir dyrare. Landbygden offras och avfolkningen kommer att fortsätta.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Ja, vi lever i märkliga tider. Tack, Per. Tror jag såg en nästan identisk valaffisch i går, men det var från V. Men det är långt till MP’s nivå.

 2. Lasse

  SR tar upp Obamas utlåtande om klimatförändringarna är verkliga-något som manar till åtgärder.
  Vilket inte oväntat är diskutabelt:
  http://wattsupwiththat.com/2014/05/06/national-climate-assessment-report-alarmists-offer-untrue-unrelenting-doom-and-gloom/#more-108735
  Klotet idag kommer att ta upp solceller och energibolagens ovilja mot alltför stor solcellsutbyggnad.
  Tror inte de kommer att tala om ledningsproblemen!

 3. Helge

  Man ställer sig frågan hur det kommer sig att inget parti försöker dra nytta av händelseutvecklingen. Bevisen staplas ju på varandra att den sk ”gröna energin” inte är grön, svindyr och stoppar sund utveckling av både energisystem och samhälle. Att klimatförändringarna är måttliga och i många fall positiva, ev problem är fullt hanterbara.
  Borde vara hur lätt som helst att få 50% av rösterna. Politiken behöver opposition för att leverera bra politiska lösningar. Inte konsensus där politiken och makten görs upp i slutna rum för att sen föras ut av en media som inte granskar.

 4. Ann L-H

  # 2 Lasse se vad Judit Curry skriver om saken
  http://judithcurry.com/2014/05/06/u-s-national-climate-assessment-report/
  Och tack än en gång Per för att Du synar politikernas floskleri.

 5. sl

  Jag betvivlar att det är så lätt att vända den miljödemagogiska skutan. Om man så mycket som antyder att man inte tror på klimatreligionen behandlas man som allt från mindre vetande till kättare. Det finns en solid majoritet där ute som inte kan se att skillnaden mellan 3 och 4 ppm co2 är så gott som obefintlig, att co2-utsläppen i Sverige är låga därför att vår el produceras med vattenkraft eller kärnkraft. Majoriteten vet ingenting om statistik och kausalitet, den tror att miljöpartister är ”goda” och att folk som väger samman för- och nackdelar utan förutfattade meningar är ”onda”.
  Någonting håller på att gå fel. Om ett halvår sitter katastrofteoretiker i Rosenbad och överlägger om skattehöjningar på boende, energi och transporter. Det är ju det allt handlar om egentligen. Miljön som höftskynke för att den politikerstyrda offentliga sektorn behöver en allt större andel av bnp för att leverera status quo.

 6. Börje S-

  Jag tänkte kika om Stefan A Johnsson gjort några nya reflektioner över energipolitiken på sin blogg på socialdemokraternas hemsida. Stefan Johansson är den ende socialdemkrat som gjort research om etanolvansinnet och klimatbluffandet vilket han redovisade på bloggen.
  Skället och trakasserierna från parti”kamraterna” haglade. Ett i partiets tycke vägande argument mot honom tycktes vara att han bar fluga i stället för slips. Inte kan man ha fluga när det ska vara slips.
  Stefan A Johansson är outad! Han får inte blogga hos socialdemokraterna mer. Han är raderad.
  Så går det om man tycker fel om klimatbluffen och den gröna avgrundspolitiken.
  Genom att hoppa på klimatblufftåget har socialdemokraterna tagit det slutliga steget från att arbeta för sina väljares bästa. Skoldestruktörer, pensionsfondstjuvar och nu, klimatbedragare.

 7. Lasse

  Lyssnar på MP i EU debatten. Hon ser gärna att EU styr hur stor andel förnyelsebar energi vi skall ha.
  Reinfeld avslöjar att detta skulle innebära att vi fick stänga kärnkraften.
  Hökmark utfrågades av två reportrar i gårdagens TV. De var aggressiva och ifrågasatte hur M röstande. Han förklarade att målet var viktigare än vägen dit-vilket de hade svårt förstå!
  MP svarar på vargfrågan när det gällde kärnkraftsavvecklingen-politikerföraktet har sin grund!

 8. Kenneth Mikaelsson

  Politik in vettet ut .. behöver ju bara läsa vad våran hjärntvättade center snubbe skriver för att förstå att hoppet är ute… tror enda som biter på en politiker är samma som används på blodsugare… fast korset kan man nog skippa.. Suck!!!!!

 9. Björn

  Man kan säga att klimatpolitiken är byggd på ”lösan sand”. Det finns inget bärande som kan stötta klimatkomplexet. Det har gått så långt att uttalande av ordet ”klimatförändringarna” automatiskt innebär orsakat av CO2-emissionen. Det tycks inte längre finnas några intellektuella rationella argument som kan bryta denna anomali. Allt som händer med väder och vind och klimat, beror på ”klimatförändringarna”. Då spelar det ingen roll om polarjetströmmen har djupare dalgångar, eller att nya forskningsrön visar på att UV-strålning med mycket kort våglängd, har stor betydelse för uppvärmning av stratosfären och påverkan på dess kemi. Långsamt smyger sig en annan verklighet på oss vid sidan om den konsensusförklarade klimatpolitiken, vilken kan få dramatiska följder om vi inte försöker vända på alla stenar som kan bidra till en större och mer sannolik förklaring till det som nu sker med väder och vind och klimat. Det jag syftar på är solens observerade och mättekniskt visade minskning av TSI, där främst UV-området är i fokus.
  Det som är obegripligt är att etablerade klimatforskare och politiker inte frågar sig varför inte historiens istider med mer eller mindre nedkylningar, skulle kunna upprepa sig. Det finns ju nu tydliga tecken på att jorden kan gå mot ett sådant tillstånd som liknar Daltons- och Maunder minimum. Det kan också vara så att vår interglaciala tid går mot sitt slut, vars början kan ha varit Lilla istiden. Den globala temperaturen ändras inte snabbt, men som tecken på en förestående nedgång mot en ny istid, måste vi tveklöst kunna se dess förändringar. Den norra polarjetstömmens förändrade Rossbyvågor kan vara ett sådant förtecken, vars vågor drar ner kall luft från Nordpolen och förändrar därmed hela klimatbilden mellan ekvatorn och polerna. Att i ett läge utan att i grunden förstå klimatkomplexet, avveckla kärnkraften och öka på den förnybara energin, är ett tecken på intellektuellt haveri bland våra politiker och andra beslutsfattare.

 10. Mats G

  #6
  ”Stefan A Johansson är outad!”
  I det här fallet är det iofs förståeligt. Jamenar, bära fluga när man skall ha slips.

 11. PT

  Björn Lomborg blir väl snart ”outad” ur SvD.
  Läs Anders Wijkmans kommentar till Lomborgs inlägg häromdagen:
  Kommentar från Anders Wijkman om Bjørn Lomborgs artikel
  6 maj 2014 kl 11:11 | Permalänk
  Med anledning av Bjørn Lomborgs artikel ”Med begränsade resurser måste vi prioritera” (5/5)
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/storsta-miljoproblemet-ar-inte-global-uppvarmning_3524576.svd
  har följande kommentar inkommit:
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/05/06/kommentar-fran-anders-wijkman-om-bjorn-lomborgs-artikel/
  ** Ändrad av Moderator. Du håller dig inte alls till ämnet. Att klippa in en hel artikel är olämpligt. Länkar är nu inlagda istället.**

 12. Johan Tisell

  I en gamma Chalmersmatrikel fanns en IBM annons med skämtteckning. Det var två män som tittade ut över en byggplats med en grävmaskin, den ene sa, ”utan maskinen skulle 100 man med spade få jobb.”
  Den andre svarade, ”utan spadar skulle 1000 man med sked få jobb!”
  Är det så man får klimatjobb. Stänga av energitillförseln?

 13. Klimateriolog

  Jag tror att borgarna regerar vidare. De förlorar ett par partier under 4%spärren och får knappt 35% av riksdagsmandaten, men de kommer att göra MP:s politik till sin och tillsammans med SD så räcker det till att blockera den rikdsagsmajoritet som krävs för att störta regeringen. En röst på borgarna är lika mycket en röst på MP som en röst på S eller V är.
  Borgarna (det som är kvar av dem) kommer att regera vidare tills SD får över 50% av riksdagsplatserna. Och det lär ta några val till, om ens mer än ett par val till kommer att arrangeras i Sverige.

 14. Wijkmans artikel går inte att kommentera.
  Fegis!!

 15. Lasse

  #12 😉
  I dagens verklighet så hade sossar som sett vilken nytta grävmaskinen gjorde lett till att de matchade de arbetslösa och fann brist på grävmaskinister varvid de gjorde en satsning på ovilliga studenter i en 3 årig grävmaskinutbildning med högskolebehörighet. 100 antagna i tre år!
  SR Klotet om solceller fick det till att det var energibolagen som motarbetade den lönsamma satsningen som nu riskerar att brytas. Inte ett ord om negativa elpriser pga alltför soliga stunder i Tyskland. SR lyckades hålla lyssnarna omedvetna om nackdelarna med solel. De byggde kritiken på en Vattenfallsbroschyr som lovade mer än staten kunde hålla.

 16. eon

  Vad än (s) gör blir det fler jobb. Men sen tittar man aldrig på jobb som förloras, antagligen räknar det på att inga av deras förslag leder till några negativa bieffekter, och då går det ju plus oavsätt vad!
  Att resurser som tas från ett ställe innebär färre på ett annat tycks de ej förstå. Om (s) skapar jobb som inte gör någon nytta går arbetskraft som kunde användas för något som verkligen skapade något gå till spillo. Vad för belägg har (s) för att de jobb som deras politik ”skapar” har större värde än något annat?
  De skulle nog ha nytta av att läsa Bastat, men jag tror problemet inte ligger i att de inte inser något så självklart, utan att detta faktum sparkar undan benen för deras retorik och förda politik.

 17. Ingemar Nordin

  Svensk offentlig debatt ligger som alltid långt efter den internationella. Och svensk politik följer slaviskt vad journalistkåren i public service säger. Det måste dom, annars förlorar de väljare. Tyvärr saknar vi politiker med resning och ryggrad som förmår att driva en egen linje emot PS i klimat- och energifrågan.

 18. Tudor

  ”We used to have people in the industry, but they are basically gone”
  Fredrik Reinfeldt tror att industrin har förlorat sin ekonomiska betydelse i Sverige. För mig är det obegripligt att han har en ekonomutbildning. Det är riktigt att färre arbetar inom tillverkningsindustrin, men industrin har ökat produktionen. De anställda i industrin är inte ”basically gone” även om de blivit färre. I fasta priser så har industriproduktionen fördubblats sedan 1970:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industriproduktionens-utveckling/Industriproduktionsindex-IPI/11307/11314/42987/
  Färre anställda tillverkar mer. Detta har möjliggjorts genom att produktiviteten ökat:
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Produktion-och-Investeringar/Produktivitetsutvecklingen-i-naringslivet/
  För att kunna importera det vi behöver, måste vi kunna exportera. Importen finansieras av exporten. Vår export är beroende av billig och välfungerande elproduktion. Våra exportindustrier är till mycket stor del energiintensiva. Så här ser sammansättningen av vår export ut:
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-export–och-importprodukter/
  Personliga tränare och musik står inte för någon större andel av vår export. Inget ont om dessa tjänster, men nationalekonomiskt och för vår export är de inte viktiga.

 19. Joakim A

  Lite skrämmande när man tittar på detta inför eu valet
  http://www.myvote2014.eu/sv/ditt-val/fraga/334

 20. Tudor #18: Exakt så. Det var vad mitt inlägg ville förmedla. Bara för att färre är anställda i industrin har den inte förlorat sin betydelse. Utan export blir det problem med import. Att lägga ner kärnkraften och ersätta med vindkraft som (s) vill är obegripligt. Ett kollektivt självmord för vår industri. Se vad som händer i Tyskland.

 21. Gunnar Strandell

  Per Welander och Tudor #19
  Ibland hör jag politiker prata om att det är tjänsteexport vi ska leva av i framtiden och att den är växande. Jag undrar om de är medvetna om hur grunden för det som i statistiken räknas som tjänsteexport ser ut.
  Citat från SCB:
  ” Den enskilt största posten i tjänste­exporten består dock av privat konsumtion, så kallad resevaluta. Med detta menas utländska med­borgares konsumtion i Sverige, exempelvis när utländska turister bor på svenska hotell och äter på svenska restauranger. Viktigt att komma ihåg är att resevaluta omfattar allt som utländska medborgare köper i Sverige, både varor och tjänster. Även e‑handel räknas som resevaluta, om en utländsk privatperson beställer en vara via internet från Sverige så räknas det som svensk tjänste­export, trots att det egentligen är en vara som säljs. Ett annat exempel på varuhandel som räknas som tjänste­handel är gräns­handel. När exempelvis norska medborgare kommer till Sverige och handlar livsmedel och alkohol så räknas det som tjänste­export till Norge.”
  Tjänsteexporten bygger på att det är billigt för utlänningar att resa, bo och handla i Sverige. Jobben görs av de som arbetar i affärer, på hotell, i restauranger och de som sköter transporterna. Det är alltså inte högt avlönade experter som med bidrag från SIDA åker ut i världen och installerar torrtoaletter i flerfamiljshus om någon trodde det.
  Länk:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Stark-tjansteexport-senaste-aren/

 22. Niklas L

  #21 och besläktade kommentarer. Det kanske är elexport vi ska syssla med? Jag tar siffrorna ur hästens mun:
  http://corporate.vattenfall.se/om-oss/var-verksamhet/var-elproduktion/vindkraft/lillgrund-vindkraftpark/
  och knappar lite på räknaren, rivas om 25 år, hmmm, 330 GWh/år… knappa, knappa, hmmm… och landar på break even om man säljer elen för 4,58 kr/kWh före skatter och moms. Det verkar som om nån stackare i yttersta energi-nöd ska köpa elen, eller snarare 60 000 stackare, om man ska tro Vattenfall. Undrar hur dom säljer denna? Jag kollar… https://www.dropbox.com/s/2wsg4oep8kbwuzw/Elavtalsf%C3%B6rslag.PNG Alltså Ebberöds Bank, det är värre än vi trodde, som det populärt brukar heta. Reservation: nu är ju jag bara en liten enkel ingenjör och sitter inte alls lika mycket med räknedosan som te x Romson, så jag kan ha slagit fel… Och rivningen av verken är säkert gratis…

 23. Mats G

  #21
  Jag tror inte sälja sprit till norrmän kan kategoriseras som tjänsteexport. Tanken var nog mer avancerade tjänster. Svensk knowhow. Men med tanke på den svenska kaosskolan så kan man ju undra hur det går med den svenska strategin. Sådär skulle jag säga.

 24. sl

  #18
  det Reinfeldt syftar på är industrin som ”jobbskapare”; många politiker är sedan länge medvetna om automatiseringens konsekvenser (dvs den stigande produktivitetens baksida). Industrin ger inte fler jobb utan färre, den tillverkar bara efterfrågade produkter mer och mer kostnadseffektivt.
  När Löfvén skapar jobb konfiskerar han hushållens resurser, använda för konsumtion eller sparande, och lägger dem på improduktiva verksamheter. S+Mp kan åstadkomma den lågkonjunktur alliansen styrde undan via skattesänkningar genom att dra in hushållens köpkraft med skattehöjningar på boende, energi och transporter. Vi kommer att ha mindre att köpa tjänster av varandra för när S+Mp tvingat på oss ineffektivare energiproduktion till högre pris. Löfvén kommer att förlänga arbetslöshetsköerna med en massa inredningsdesigners och kaffelattebryggare som står utan kunder, sen dessa tvingats lägga pengarna på extradyr el och etanolmackar i Sveg. Socialister kastar alltid bort andras pengar, och klagar sen på ”kapitalismen” i en genompolitiserad ekonomi, valhänt styrd av dem själva.
  8 miljoner på ett ”grönt jobb” ingen vill betala för med egna pengar är 8 miljoner mindre till heminredning och kaffelatte. Kaffe är nyttigt, gröna jobb är propaganda och kapitalförstöring.

 25. Mats G

  #24
  Det är alltså fler sysselsatta i Sverige idag än någonsin tidigare. Det är precis som Jimmy Å säger. Arbetslösheten är importerad. Sen kan man ju tycka olika saker om det. Men som ex MP först kritisera regeringen för höga arbetslöshetsiffror och sedan medverka till mer invandring är hyckleri på hög nivå.
  Orsak och verkan. Hög invandring ==> hög arbetslöshet. Det vore en annan sak om vi sorterad invandringen. Ex bara akademiker som man gör eller åtminstone gjorde i Kanada som vanligtvis lyfts fram som ett lyckat land när det gäller integration.

 26. Mats G

  Citat från dagen ledare i Expressen
  ”Politiker har ibland en tendens att ägna sig åt fria fantasier om saker de absolut inte har någon aning om.”
  Det vet vi här på KU bättre än de flesta, eller hur….

 27. Niklas L

  #21 Äsch, länken till det fina erbjudandet från Vattenfall verkar inte funka. Nåväl Elpriset skulle just nu vid ev tecknande bli 28,04 öre per kWh före skatter o moms…

 28. Tudor

  #24 sl
  Du skriver:
  ”Vi kommer att ha mindre att köpa tjänster av varandra för när S+Mp tvingat på oss ineffektivare energiproduktion till högre pris.”
  Och:
  ”Löfvén kommer att förlänga arbetslöshetsköerna med en massa inredningsdesigners och kaffelattebryggare som står utan kunder, sen dessa tvingats lägga pengarna på extradyr el och etanolmackar i Sveg. ”
  Alliansen har redan påbörjat utvecklingen mot ineffektivare energiproduktion. Se bara på vindkraftssatsningen. Beslutet att tvinga mackarna att installera etanolpumar togs av alliansen. ”Macken i Sveg” har lagt ner, de hade inte råd att investera i någon etanolpump. När macken lades ner försvann också ortens enda servicebutik. Centerpartiet måste hata landsbygden! Jag tror inte skillnaden är speciellt stor på alliansens energipolitik och den rödgröna energipolitiken.

 29. ThomasJ

  Upplyftande nyheter i P1 nu på e.m. är att vindkraftvansinnet^3 ’Markbygden’ öster om Piteå har fått slut på andras pengar och nu ’lever’ i motvind. Förhoppningsvis dör det helt.
  Bra tråd, Per! Tack! 😀
  Mvh/TJ

 30. Markus G

  I Tyskland byggs kolkraft i rekordfart och ”Energiewende” håller på att kollapsa. Farlig och omodern solkraft och vindkraft ersätter inte fossila bränslen, utan är oerhört beroende av dessa för att överhuvudtaget leverera användbar energi.
  Om vi ska avveckla kärnkraften måste vi importera en stor del av vår energiproduktion i form av naturgas ifrån Norge och Ryssland. Dessutom är det troligt att ”bioenergi” gynnas, vilket är den mest katastrofala energikälla som finns.
  När elanvändningen är som högst, mitt i den kalla vintern, är vind- och solkraftsproduktionen ett avrundningsfel. Vind- och solkraft är inte hållbart.