… inte enbart därför att sommaren är på väg, utan därför att vi närmar oss maximum på solcykel 24. En ytterligare bidragande faktor är att vi kan vara på väg mot en ny El Nin͂o.
Solens aktivitet påverkar bara lite grand på kort sikt. På lite längre sikt måste man se över flera solcykler, och framförallt hålla utkik efter eventuella stora svackor i denna aktivitet, såsom fallet var under den Lilla Istiden. Enligt Henrik Svensmarks teori, och enligt den empiri som vi har över solens inverkan över tid, så innebär svagare solcykler att det bildas något fler moln (på grund av den kosmiska strålningen). Det handlar om bara några få procent mer moln. Men även med små ökningar i det genomsnittliga molntäcket så blir nettoeffekten att mer solljus reflekteras innan det kan komma ned och värma upp jordytan. Så även om det kortsiktigt kan bli varmare 2013 p.g.a. att vi närmar oss ett maximum i solcykeln 24 så kan den svaga solcykel 2009-2020 vara ett tecken på att vi är på väg mot kallare tider.
Men El Nin͂on då, undrar vi som hoppas på lite värme? Nja, tittar man lite närmare på vad NOAA säger om förutsägelsen om detta fenomen så är det bara 50% chans att det kommer en sådan uppvärmning av de tropiska vattnen utanför Chiles kust under hösten 2012: Thus, there remains uncertainty as to whether ENSO-neutral or El Niño will prevail during the second half of the year.
I en kommentar till NOAAs rapport skriver Bob Tisdale på WUWT att det mycket väl tvärtom kan vara så att vi är på väg in i en längre period där de kalla havströmmarna, La Nin͂as, kommer att dominera.
Endast framtiden kommer att visa vart vi är på väg. Men man får väl hålla tummarna för lite mer värme!
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Om man nu jämför solcykel 23 med den ännu inte färdiga cykel 24, så framgår att den magnetiska solaktiviteten nästan kommer att bli halverad. Den optiskt synbara aktiviteten är alltså solfläckarna som bland annat NOAA´s statistik visar. Att tiden nu mellan 23 och 24 kommer att bli ca 13 år, beror på det utdragna minimum som har föregått solcykel 24´s maximum. Om man betraktar tidigare statistik så föregås kallare perioder av längre tider mellan två maxima, med tillhörande lägre magnetisk solaktivitet. Medelvärdet av periodtiden är 11 år, summerat sedan början av 1700-talet.
Ingemar N!
Ska man se El Ninjo som uppvärmning eller avkylning? S&Bs fasplaner ger oss all anledning att fundera en gång till? Hur mycket värme försvinner vid varje?
”Nuvarande förutsägelse för Cykel 24 ger ett utjämnat max om ca 60, våren 2013. Den prognosen innebär den minsta (lägsta) solfläckscykeln på ca 100 år.” (NASA) Låg aktivitet = låg värme här nere.
http://solarscience.msfc.nasa.gov/predict.shtml
Solar Ham (en amatörradio-site) har mycket information. T.ex.: ”Solar activity is expected to remain low with an increasing chance for occasional M-class activity for the next three days (10-12 June).”
http://www.solarham.net/
Brasilien behöver lite värme:
http://www.metsul.com/blog2012/
OT: IPCC har tydligen beställt en ny hockeyklubba för sin nästa rapport AR5, denna gång kompletterad med en från södra halvklotet.
En av kurvorna som skall användas levererades av Gergis et.al. 2012. Den är nu ”on hold” tack vare McIntyres detektivarbete. Nu är det ännu en, av Neukom et.al. från 2011, som terriern McIntyre börjat granska.
Han upptäckte då att en proxieserie, Law Dome, används för rekonstruktionen av klimatet i Sydamerika. Det är bara det att denna serie är hämtad från i närheten av Australien, och dessutom avhuggen före 1800.
http://climateaudit.org/2012/06/09/law-dome-in-the-neukom-south-american-network/#more-16282
Hmmm, undrar ur detta skall sluta? En ny retraction? Snart har väl IPCC bara WWFs rapporter kvar att ta till? De följer ju i alla fall partilinjen 🙂
Ingemar Nordin #5
Kan man använda Vostok för att beräkna temperaturerna i Australien, så duger väl Law Dome bra för Sydamerika. Jag skulle t o m kunna argumentera för att det är ett bättre val, eftersom klimatet i hela den subantarktiska zonen (havet runt Antarktis) tenderar att vara ganska väl korrelerat. Vostok ligger däremot mitt inne på Antarktisplastån, som är klimatiskt mycket isolerad.
Och att man fimpat Law Dome iskärnan år 1800 förstår jag mycket väl. Den har nämligen en mycket utpräglat varm period under medeltiden. Men så får den heller nästan aldrig vara med och leka med de andra iskärnorna.
’Solar wobbling’ med värme och kraftig avkylning därefter,så varma
perioder kommer att uppträda i Maunder/Dalton minimum,mycket
beror om vulkanaktiviteten under denna tid,viss ökad risk för detta
med Solens wobbling.
ALI.K.
Hörde i nyheter från Västmanland att Jordgubbarna blir sena där i år.
Ryckigt väder såsom värme i Mars följt av nedkylning är vanligt, liknande Maunder/Dalton svängingsmönster.
Det verkar vara mest Storbritanien som drabbast mest med regn o
kyla,spec under Maj månad.
ALI.K.
Jag tror också det kommer att bli varmare. Fast av en annan anledning.
SMHI säger, att om 80 år så blir det 80-90 dagars torka i sydöstra Skåne mot 10-20 dagar för närvarande. Prognosen är beställd av länsstyrelsen och jag undrar hur mycket skettepengar den har kostat och vad man ska ha den till.
Ska man förbjuda åkerbruk och boskapsskötsel på Österlen redan i dag? Endast tillåta vindkraftverk?
Är det någon utanför ”klimatforskningsindustrin” som tar prognosen på allvar?