SMHI: Det har varit betydligt varmare

Tack vare en av bloggens läsare har jag kommit över denna lilla artikel som fanns publicerad i dagens utgåva av Norrköpings Tidningar. Författare är Sten Laurin vid SMHI och den stora nyheten är… ja, läs själva. 🙂
Norrköpings Tidningar 090128
Uppdatering: Och från en annan läsare kommer denna lilla artikel som figurerade i tidningen Dagen år 1898. 🙂
Dagen 1898
/texten lyder/
”Våra milda vintrar är icke något i sitt slag ensamt stående. År 1172 var vintern så mild, att redan i februari träden stodo i full knoppning och fåglarna bygde sina bon. År 1289 hade man egentligen ingen vinter alls. År 1421 blommande fruktträden i mars och i slutet af april blefvo körsbären mogna. År 1538 i januari månad stodo trädgårdarna redan i blomning. År 1572 var förhållandet detsamma som 1172. Äfven vintrarna 1607, 1612 och 1617 utmärkte sig genom en särdeles mild temperatur. År 1659 hade an hvarken snö eller is. År 1782 behöfde man så godt som ingen eld i kakelugnarna. Äfven om 1791, 1807, 1822 och 1894 utmärkte sig för milda vintrar.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det tar sig…

  2. Labbibia

    Nej, detta måste vara fel! Fråga Michael Mann, han vet hur klimatet såg ut förr. 😉

  3. tty

    En i allt väsentligt klanderfri beskrivning.  Jag undrar vad kollegorna på SMHI tycker.

  4. Natrix

    Kors i taket.
    På SMHI:s danska systerorganisations hemsida kan man läsa att det i nordvästeuropa idag är lika blåsigt som det var för 150 år sedan. Inga trendriktiga ändringar där inte.
    http://www.dmi.dk/dmi/vindstyrken_i_nordvesteuropa_uaendret_siden_midten_af_1800-tallet

  5. Natrix: Har alla fått fnatt, eller? 😉

  6. Iven

    Det finn alldeles säkert en och annan klimatexpert här, som kan avfärda sådana obekväma sanningar som felaktiga. eller också tiger man på det hållet, som man bruka göra ibland…

  7. Natrix

    Maggie – jag är inte teolog så jag vet inte.

  8. Lars G

    Intressant att reträtten börjar hos meteorologerna som sysslar med väder….de har inget att förlora…jobben finns kvar…och de har redan fått (för?) mycket skit för väderprognoserna som ju fortfarande görs på 100 x 100 km kvadrater. Deras datorer klarar inte mer ännu.
    Och när det gäller stormhistorien så är det först efter ca 1970 som vindmätarna klarade att mäta extrema vindhastigheter. Väderhistorien är kort och ”mannnaminnet” ännu kortare.

  9. Steve

    <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
    ”Dagen” idag grundades 1945.
    ”Dagen” då: En i dec. 1896 i Stockholm uppsatt billighetstidning, som utkommer hvarje helgfri morgon och {från 1905) middag, eges af ”Aftonbladets” bolag och har gemensam hufvudredaktör, förvaltning och officin med ”Aftonbladet”, men egen redaktion.
    Årsprenumerationspriset utgör i Stockholm 6 kr., i landsorten 5,50. Lösnummerpriset var i början 2 öre, men höjdes i mars 1901 till 3 öre. Bägge upplagorna utgå i sammanlagdt omkr. 30,000 ex.
    Nordisk Familjebok ”Ugglan”
    http://runeberg.org/display.pl?mode=facsimile&work=nfbe&page=0568

  10. Steve

    Sorry. Jag kopierade från Word till kommentar-inmatningen. Inte bra alls. Borde ha använt Wordpad i stället, och sluppit formateringsskräpet.

  11. Steve

    Förlåt, förlåt, förlåt.   Kopiera från Wordpad var det ju.

  12. Havsisen i arktis?
    Jag brukar nyfiket följa den dagliga rapporteringen på ”Arctic Sea Ice News & Analysis”
    Länk till senaste grafen här.
    Någon som blir glad eller ledsen över utvecklingen?
    Snart kommer väl stora larmrapporter om att våren där uppe kommer redan i slutet av januari..

  13. Ingemar

    Sten Laurin verkar i alla fall ha humor med en viss distans till sin arbetgivare,  se
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_226567.svd
    ”De automatiska prognoserna är i bland rena falsarier och inget att ta på allvar”
    SMHI ska nu se över de automatiska prognoserna.
    – Vi ska se vad vi kan göra med lite utökad handpåläggning, säger Sten Laurin.

  14. Havsisen. Bättre länk här så att bilden kan förstoras..

  15. Ingemar, och alla andra. Använd yr.no för att skaffa er bättre koll på kommande väder. ”Norska SMHI” är MYCKET bättre på att spå väder, inte bara för Idre.  🙂

  16. Anders L

    Väderstatistik är alltid kul.

  17. Lundahl

     Mer historiskt tidningsväder. Det har varit kallt emellan åt också…ex år 642 hu’va.
     
     
     
    http://runeberg.org/sundtidn/1888/0036.html
     
    ”Den gamla goda tidens vintrar kommer man lätt att tänka på då man hör huru många trakter i mellersta och södra Europa ha ett mindre vanligt vinterväder med rikliga snöfall…”

  18. Björn

    Detta är ju väderfakta som har varit kända länge från olika delar av världen. Väderobservationer har ju gjorts i många sammanhang vilka har nedtecknats i bland annat skriftväxling. Märkligt är att alla klimatologer som IPCC hänvisar till, mörkar dessa historiska fakta. Klimatbluffen avslöjas mer och mer.

  19. Morgan

    Tja Sten lär nog få det hett om öronen gissar jag,
    Uffeb: När det gäller isutbredningen i Januari/Februari och isutbredningen i Augusti verkar det inte finnas någon korrelation, i varje fall inte mellan 2002-2008.

  20. Hmmm, den där Dagen-notisen skall man ta med en nypa salt. Gjorde för något år sedan själv en del efterforskningar för att hitta källorna, och de är inte geografiskt hämtade för att gälla nordeuropa. Några av källorna (åren 1421 & 1538) härstammar faktiskt från Sydtyskland, andra är sammanblandningar av årtal och även viss överdrift. Det är tyvärr inte helt ovanligt med överdrifter i gamla dokument. Tycker man media idag överdriver så var det BETYDLIGT värre förr, i både tidningar och historieböcker. Vintern 1296 sägs exempelvis ha varit så kall att man kunde rida över Kattegatt, från Oslo till Jylland, vilket är en klar överdrift. Vintern 1740 sägs ha varit så kall att ”fåglar föll ner från himlen, människors näsor frös av, tupparnas kammar frös av och kossornas juver frös till is” – också en klart överdrift. Poängen är dock att man skall handskas mycket varsamt med historiska dokument och vara klar över att överdrifter är mer förekommande än inte, och att man faktiskt på den tiden inte brydde sig så mycket om ifall fakta var korrekt eller ej – det var upplevelsen man var ute efter. Men men, det är oavsett en väldigt kul notis och värdefull på många sätt, och den indikerar att dessa vintrar åtminstone var mildare än de direkt föregående (vilket är svårt sedan att översätta till ”idag”).

  21. Labbibia

    Daniel:
    Ja, tänk tanken……..om 150 år går någon igenom de sedan 100 år avsomnade kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen.
    Man upptäcker krigsrubriker på förstasidorna i  dec/ jan  årskiftet 2008-09
      ”NU KOMMER SUPERKYLAN” med bild av ett Sverige isblåfärgat, och fullt med istappar……..”REKORDVARM JANUARI” med en stor bild där hela Sverige är grönt.
    De som ska försöka bilda sig en uppfattning om vädret/klimatet nu, med kvällstidningarna som källor, de får det sannerligen inte lätt. 🙁

  22. Labbibia: Nej, precis. Kvällstidningar anser jag vara direkt usla när det gäller att framföra en ordentlig ståndpunkt i vad vetenskapen står. Men föreställ dig då att det var än värre förr, och sådana överdriftsrubriker (som kvällstidningarna idag står för) publicerades då i exempelvis Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar av dåtidens akademiska storheter… en källa som man ju tycker borde vara åtminstone någorlunda pålitlig. 🙂 Gamla dokument är superbra och ger stor insight i klimatets variabilitet – de spänner upp klimatets naturliga variabilitet (som vi fortfarande inte vet så mycket om på regional skala – där arbetar jag så mycket jag kan), men man måste också veta hur man skall handskas med dem.

  23. Björn

    Detta är ju väderfakta som har varit kända länge från olika delar av världen. Väderobservationer har ju gjorts i många sammanhang vilka har nedtecknats i bland annat skriftväxling. Märkligt är att alla klimatologer som IPCC hänvisar till, mörkar dessa historiska fakta. Klimatbluffen avslöjas mer och mer.