Små Modulära Reaktor (SMR) nyheter

rr smr

Goda nyheter i Storbritannien kommer från Rolls-Royce .

Deras SMR, med stöd av anslag på 210 miljoner GBP från UKRI (UK Research and Innovation), har gått vidare till steg 2 i Generic Design Assessment (GDA), efter framgångsrikt slutförande av det första steget i bedömningen av Storbritanniens kärnkraftstillsynsmyndigheter.

Rolls-Royce SMR, på 470 MWe – kanske på gränsen för vad som kan anses vara litet – är en kompakt, 90 % fabriksbyggd, 3-loop Pressurized Water Reactor (PWR), som bygger på företagets omfattande erfarenhet av att tillhandahålla teknik för atomubåtar.

Steg 2 är det grundläggande bedömningsstadiet av GDA där den detaljerade tekniska bedömningen av de brittiska tillsynsmyndigheterna – Office for Nuclear Regulation, Environment Agency och Natural Resources Wales – sägs börja på allvar.

Målet med UKRI-finansieringen är att påskynda Rolls-Royce SMRs designprocess och klara GDA steg 2.

Steg 1 i Rolls-Royce SMR GDA började i april 2022. Steg 2 började ett år senare och förväntas pågå i 16 månader.

Syftet med GDA är att tillåta brittiska tillsynsmyndigheter att börja utvärdera säkerhet, skyddsåtgärder och miljöaspekter av nya reaktorkonstruktioner innan platsspecifika förslag läggs fram. GDA-processen fokuserar på utformningen av ett generiskt kärnkraftverk och är inte platsspecifik. Slutet av steg 3 kulminerar i tilldelningen av en Design Acceptance Confirmation (DAC) eller Statement of Design Acceptability (SoDA), men garanterar inte beviljandet av en platslicens.

Rolls-Royce SMR har etablerats som ett oberoende företag, investerarna är BNF Resources, Constellation (tidigare Exelon Generation) och Qatar Investment Authority, samt Rolls-Royce. Dessa investerare har tilldelat cirka 280 miljoner GBP till SMRs utvecklingssatsning hittills. Företag involverade/ tidigare involverade i utvecklingsarbete inkluderar Arup, Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O’Rourke, NNL, Nuclear AMRC, Siemens, SNC Lavalin, TWI, Wood, samt Rolls-Royce.

Andra viktiga steg som nyligen rapporterats av Rolls-Royce SMR inkluderar: undertecknandet av ett memorandum of understanding (MoU) med Energoatom i syfte att distribuera Rolls-Royce SMRs i Ukraina när landet börjar sin återuppbyggnad; ett samförståndsavtal med Fortum fokuserat på att utforska möjligheter i Finland och i Sverige; en avsiktsförklaring undertecknad med den polska industrigruppen Industria; och planer som diskuteras med CEZ för en flotta av SMR i Tjeckien, med användning av Skoda JS och Doosan Skoda Powers tillverkningsanläggningar i Pilsen.

Med den brittiska regeringens Future Nuclear Enabling Fund som erbjuder sig att bidra till kostnaden för GDA, finner de brittiska tillsynsmyndigheterna nu att de överväger ett antal potentiella SMR-sökande som vill gå in i GDA-processen.

Reaktorkoncept i GDA-föransökningsfasen inkluderar följande:

– GE Hitachi BWRX-300, en 300 MWe Boiling Water Reactor (BWR) med naturlig cirkulation, med passiva säkerhetssystem anpassade från den USA-licensierade ESBWR.

– Holtec SMR-160, 160 MWe PWR utvecklad i samarbete med Mitsubishi och Hyundai.

– X-energy pebble bed högtemperatur gaskyld reaktor utvecklas för potentiella brittiska tillämpningar i samarbete med Cavendish Nuclear.

– Newcleo UK–italiensk blykyld snabbreaktor.

– UK Atomics/Copenhagen Atomics containeriserad toriumsmältsaltreaktor.

– GMET NuCell-reaktor, med produktion baserat på TSP Engineerings anläggning i Workington, Cumbria, Storbritannien.

 

En blivande SMR-leverantör som inte finns med på den här listan är nykomlingen, USA-baserade Last Energy, som föreslår vad den kallar PWR-20, en enkelslingad 20 MWe/60 MWt PWR som använder beprövad tryckvattenreaktorteknik. Det säger att de har ”bestämt sig för att inte följa en GDA-rutt.” Istället ”går vi direkt för platslicens eftersom vi tror att detta är den snabbaste vägen för att få vår produkt till marknaden.”

En talesperson för UK Office for Nuclear Regulation sa: ”GDA är inte en obligatorisk process, men på grund av dess inneboende fördelar förväntas det vanligtvis begäras för nya kärnkraftverk. GDA syftar till att ge förtroende för att den föreslagna designen kan konstrueras, drivas och avvecklas i enlighet med de standarder för säkerhet, säkerhet och miljöskydd som krävs i Storbritannien.

Last Energy kan verkligen inte anklagas för att sakna optimism och ambition. Anmärkningsvärt nog säger det att man nyligen har kommit överens om kraftköpsavtal för 18,9 miljarder USD för 34 av sina föreslagna PWR-20 kraftverk, tio planerade för Katowicka Special Economic Zone (KSSE) i Polen och 24 i Storbritannien under tre nya partnerskap som representerar en ”mångfald av brittiska industrier, inklusive ett life science campus, tillverkare av hållbara bränslen och en utvecklare av hyperskala datacenter.”

Kraftverket är fokuserat på ”standard PWR-teknik” – om än avsevärt nedskalad – med primärkylning med forcerad cirkulation och standard bränsle från hyllan i full längd (standard UO2-pellets vid <4,95 % anrikning, med 3 månaders planerat bränsleavbrott, var 72:a månad.

Last Energy säger också att resultatet är ”en mycket enkel reaktordesign” med mycket korta beräknade ledtider, 24 månader från Final Investment Decision (FID) till färdigställande, projektkostnader under 100 miljoner USD, tre månader byggarbete på plats. PWR-20-kraftverket skall använda luftkylning, vilket minimerar vattenbehovet.

Samtidigt verkar GEH BWRX-300 göra stadiga framsteg, ett nyligen viktigt steg är tillkännagivandet att GE Hitachi Nuclear Energy, TVA, Ontario Power Generation (OPG) och Synthos Green Energy (SGE) i Polen samarbetar för att främja sin ”global deployment” och under ett tekniskt samarbetsavtal kommer att investera i utvecklingen av en BWRX-300 standarddesign som är tillämplig i en rad olika jurisdiktioner och i detaljerad design av nyckelkomponenter. GEH räknar med en total investering på cirka 400 miljoner USD för att komma fram till standarddesignen och varje bidragsgivare har gått med på att finansiera en del av GEH:s totala kostnad.

Platsförberedelser pågår nu för en BWRX-300 vid OPG:s Darlington New Nuclear Project-anläggning i Clarington, Ontario, med konstruktionen som förväntas vara klar i slutet av 2028. Detta är på väg att bli den första rutnätsskaliga SMR i Nordamerika.

GEH säger att de har uppnått en betydande milstolpe för licensiering i Kanada med slutförandet av fas ett och två av den kanadensiska kärnsäkerhetskommissionens leverantörsdesign granskningsprocess, den första SMR-tekniken som har slutfört två faser av VDR-processen.

Den rapporterar också att SaskPower har valt BWRX-300 för potentiell distribution i Saskatchewan i mitten av 2030-talet.

I USA förbereder TVA en ansökan om bygglov för en BWRX-300 vid Clinch River Site nära Oak Ridge, Tennessee och tittar på andra platser.

ORLEN Synthos Green Energy (OSGE), ett JV mellan SGE och PKN Orlen, och partners har startat en BWRX-300 förlicensiering i Polen.

Fermi Energia har meddelat valet av utvalda BWRX-300 för potentiell distribution i Estland.

Sammantaget kan man säga att BWRX-300 verkar ta fart över hela världen.

Claes-Erik Simonsbacka

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    En mycket intressant sammanfattning och mycket tyder på att den globala industrin förstått att även politikerna till sist kommer att förstå – att kärnkraft är nyckeln till stabil planeringsbar energiförsörjning.
    Däremot så kommer Sverige som på grund av förra MP-regeringens teknikfientliga hållning att behöva även några fullskaliga reaktorer i södra Sverige för att stabilisera nät och priser.
    Är det inte dags att ägaren sätter tummen i ögat på Vattenfall så att det händer någonting? Sett till de miljarder som senaste regeringen fått skyffla ut i elstöd för att hålla nere antalet svenska konkurser så torde ett frikostigt avgångsvederlag till Anna Borg vara växelpengar …
    Och en hälsning till Uffe – det är dags att släppa kopplingen nu så att Sverige kan börja rulla framåt, mot ljusare tider!
    Växla istället ner NATO-frågan, inte för att den inte är angelägen – utan för att alltför angelägna förhandlingsinitiativ enbart göder Erdogan som den basarförhandlare han innerst inne är.

  2. iah

    jag läste för ett tag sedan en insändare som föreslog att man skulle krossa kärnavfallet till grus och blanda upp det med allt annat grus som vi använder i sverige. jag kan inte tillräckligt mycket för att avgöra om det var en seriös insändare men om det var det så kan ju det ta död på avfallsfrågan samtidigt

  3. Claes-Erik Simonsbacka

    Moltex stabila saltreaktor – avfallsbrännare (SSR-W) är en snabb reaktor som använder återvunnet kärnavfall som bränsle.

    Moltex arbetar med ett projekt för att licensiera och bygga den första avfallsförbränningsreaktorn i New Brunswick, Kanada.

    Efter att ha avslutat Vendor Design Review phase 1 (VDR1) med Canadian Nuclear Safety Commission, kommer Moltex snart att gå vidare till VDR2 och sedan till ansökan om nödvändiga licenser.

    https://moltexenergyltd.com/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stable_salt_reactor

    Moltex får US DOE-voucher för kärnreaktortestning 28 juni 2023

    Utdrag översatt till svenska:
    Moltex Energy USA LLC, ett dotterbolag till Moltex Energy Canada Inc., är glada över att vara mottagare av en Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear (GAIN) Nuclear Energy Voucher, som ger avancerad kärnteknikutvecklare med kapacitet och expertis vid det amerikanska energidepartementets (DOE) nationella laboratorier.

    Denna voucher kommer att tillåta oss att utföra värdefulla värmeöverföringstestningar för utvecklingen av vår reaktor, som bygger på naturlig konvektion,” säger Rory O’Sullivan, VD, Moltex. ”Tillgång till DOE:s faciliteter och kunskap kommer att vara fördelaktigt när vi genomför dessa aktiviteter.

    https://www.moltexenergy.com/moltex-receives-us-doe-voucher-for-nuclear-reactor-testing/

    Mvh,

  4. Claes-Erik Simonsbacka

    Dow Inc världens ledande materialvetenskapsföretag och X-energy ett innovationsföretag inom kärnenergi, meddelade den 9:e augusti 2022 att de har undertecknat ett brev om avsikt som kommer att hjälpa Dow Inc att främja sina mål för minskade koldioxidutsläpp genom utveckling och distribution av X-energys avancerade SMR-kärnkraftsteknologi i USA

    Dow Inc är den första tillverkaren som tillkännager avsikt att utveckla små modulära kärnteknikalternativ.

    Dow och X-energy samarbetar i syfte att tillhandahålla processvärme och elkraft vid en av Dows amerikanska Gulf Coast-anläggningar senast år 2030.

    X-energy´s Xe-100 är en Generation IV högtemperaturgasreaktor byggd på årtionden av forskning, utveckling och drifterfarenhet. Varje reaktor är konstruerad för att fungera som en enda 80 megawatt (MWe) el och är optimerad som en fyra-enhetsanläggning som levererar 320 MW(e). Reaktorn kan ge ren, pålitlig och säker baslastkraft till ett elsystem eller stödja industriella applikationer med 200 MW(th), termisk effekt, per enhet högtrycks- och högtemperaturånga. Se här hur Xe-100-reaktorn fungerar:
    https://x-energy.com/video/technology-explainer.

    USA:s energidepartement har insett att avancerad små modulär kärnreaktorteknik är en nyckeldel i departementets mål att utveckla säkra, rena och prisvärda kärnkraftsalternativ. År 2020 valdes X-energy av det amerikanska energidepartementets Advanced Reactor Demonstration Program för att leverera en Xe-100-anläggning med fyra enheter till delstaten Washington , vilket kommer att göra den till en av de första operativa avancerade reaktoranläggningarna i nätskala, i Nordamerika.

    Mvh,.

  5. Håkan Bergman

    iah #2
    Inte som avfallet är idag, men efter att ha bränt ut det farligaste avfallet kunde det kanske övervägas, men lär inte vara politiskt möjligt. Vi kan väl börja med att sluta använda ordet avfall för det är i själva verket en resurs för nästa generation kärnkraft, vi har bara utnyttjat en bråkdel av energin i bränslet.

  6. Claes-Erik Simonsbacka

    Finsk kärnreaktor får finansiering

    Hufvudstadsbladet rapporterar den 27.e juni 2023 att företaget Steady Energy som vill bli pionjär inom värmeproducerande små kärnreaktorer. får finansiering av Tekniska forskningscentralen VTT illsammans med två placeringsbolag beviljat så kallad såddfinansiering på två miljoner euro. Det är en investering som görs i ett tidigt skede för att ett företag ska kunna växa.

    Summan är en grundplåt för att kommersialisera den värmeproducerande modulära reaktorn LDR-50, som VTT tagit fram.
    – Det här är den första modulära reaktorn i den här storleksklassen och den första som kan placeras i närheten av bosättning och existerande fjärrvärmenät, säger Steady Energys vd Tommi Nyman.

    Flera finska städer har redan uttryckt intresse för SMR. I Helsingfors utreder Helen i samarbete med Fortum förutsättningarna för en liten reaktor i huvudstaden. I bland annat Tammerfors och Björneborg är diskussionen livlig och också i Åbo har en del politiker uttryckt sitt intresse.

    Läs mer här:
    https://www.hbl.fi/artikel/b96e0db5-1c9e-40d5-8abf-7650da51956c

    Mvh,

  7. Claes-Erik Simonsbacka

    Blykalla planerar att leverera små modulära reaktorer till Ukraina.12 maj, 2023

    Utdrag:
    ”Blykalla AB, det svenska kärnkraftsbolaget som utvecklar små modulära reaktorer (SMRs), meddelar idag att de tecknat en avsiktsförklaring med den ukrainska energikoncernen NGSI om att utreda förutsättningarna för att leverera små modulära reaktorer (SMRs) till Ukraina efter krigets slut.”

    ”Blykalla är känt för sin pågående utveckling av SEALER-55, en blykyld och kompakt reaktor som kännetecknas av en hög nivå av passiv säkerhet. Varje reaktor kommer att ha 55 MW elektrisk kapacitet, och kapaciteten kan ökas efter hand genom att installera flera enheter på samma plats. “Vi är glada att samarbeta med NGSI för att främja kärnkraftens framtid i Ukraina”, säger Jacob Stedman, VD för Blykalla.”
    https://www.energinyheter.se/20230512/29200/blykalla-planerar-att-leverera-sma-modulara-reaktorer-till-ukraina

    Mvh,

  8. foliehatt

    iah, Håkan Bergman, ##2 & 5
    det var Johan Montelius som skrev så i en artikel här på Klimatupplysningen.

    https://klimatupplysningen.se/slutforvaret/

  9. Claes-Erik Simonsbacka

    Argonne releases small modular reactor waste analysis report
    NOVEMBER 18, 2022

    U.S. Department of Energy’s (DOE) Argonne National Laboratory. har precis börjat studera kärnavfallsegenskaperna hos SMR, säger senior kärnteknikingenjör Taek Kyum Kim från det amerikanska energidepartementets (DOE) Argonne National Laboratory.

    Utdrag översatt till svenska:
    En typ av SMR , kallad VOYGR och under utveckling av NuScale Power, är baserad på en nuvarande konventionell tryckvattenreaktordesign men nedskalad och modulariserad. En annan typ, som kallas Natrium och utvecklas av TerraPower, är natriumkyld och drivs på ett metalliskt bränsle. En tredje typ, kallad Xe-100 och utvecklad av X-energy, kyls av heliumgas.

    En anmärkningsvärd faktor som påverkar mängden kärnavfall som produceras av en reaktor kallas utbränning, och det hänvisar till mängden termisk energi som produceras från en viss mängd bränsle. Natrium- och Xe-100-reaktorerna har betydligt högre utbränning än LWR, sa Kim. En högre utbränning är korrelerad med lägre produktion av kärnavfall eftersom bränsle omvandlas mer effektivt till energi. Dessa konstruktioner har också högre termisk verkningsgrad, vilket hänvisar till hur effektivt den värme som produceras av reaktorn omvandlas till elektricitet. VOYGRs tryckvattenreaktordesign har, delvis på grund av sin lilla storlek, en något lägre utbränning och termisk effektivitet jämfört med en större tryckvattenreaktor.

    Egenskaperna för använt bränsle varierar något mellan konstruktionerna, där VOYGR liknar LWR, Natrium producerar ett mer koncentrerat avfall med olika långlivade isotoper och Xe-100 producerar en lägre densitet men större volym av använt bränsle.

    ”Allt sagt, när det gäller kärnavfall är SMR ungefär jämförbara med konventionella tryckvattenreaktorer, med potentiella fördelar och svagheter beroende på vilka aspekter du försöker designa för,” sa Kim.” Sammantaget verkar det inte finnas några ytterligare stora utmaningar för hanteringen av SMR-kärnavfall jämfört med det kommersiella stora LWR -avfallet.”

    Finansieringen för forskningen tillhandahölls av DOE :s Office of Nuclear Energy genom Systems Analysis and Integration Campaign.

    For more information read here:
    https://www.anl.gov/article/argonne-releases-small-modular-reactor-waste-analysis-report

    Mvh,

  10. Kaj+Wahlberg

    Detta är en oprövad teknik som kommer att ta tid att få att fungera. Dessutom levererar dessa enheter inte så mycket el. Det Sverige behöver nu och framåt är riktiga, stora reaktorer. En teknik vi behärskar och som kan byggas på några år.

  11. Claes-Erik Simonsbacka

    Kanada lanserar nytt finansieringsprogram för små modulära reaktorer
    23 februari 2023

    Utdrag översatt till svenska:
    Det nya programmet kommer att ge 29,6 miljoner USD under fyra år, till att:
    – utveckla leveranskedjor för SMR-tillverkning och bränsleförsörjning och säkerhet för att stödja de avgörande elementen som krävs för att Kanadas SMR-industri ska blomstra; och
    – finansiera forskning om säkra SMR-avfallshanteringslösningar för att säkerställa att SMR, och det avfall de genererar, kommer att vara säkert nu och i framtiden.

    For more information read here:
    https://www.canada.ca/en/natural-resources-canada/news/2023/02/canada-launches-new-small-modular-reactor-funding-program.html

    Mvh,

  12. Claes-Erik Simonsbacka

    Världens största kärnkraftverk planeras i Kanada´
    5 juli 2023

    Ontarios regering sa på onsdag att Bruce Power kommer att genomföra en miljöbedömning av att lägga till så mycket som 4,8 gigawatt kapacitet till sin anläggning i Kanadas mest folkrika provins Anläggningens åtta reaktorer har för närvarande cirka 6,2 gigawatts kapacitet och levererar 30 % av provinsens effekt.

    Tillkännagivandet kommer mitt i ett växande insikt om att kolfri kärnkraft sannolikt kommer att spela en viktig roll i den globala kampen mot klimatförändringarna. Kanada håller på att utveckla planer för att bemyndiga ett elnät med nettonoll till 2035, och Bruce-projektet skulle bli det första konventionella kärnkraftverket i provinsen på tre decennier. Ett annat företag i regionen, Ontario Power Generation Inc., är involverat i ett försök att utveckla en ny typ av avancerad reaktor.

    https://www.mining.com/web/worlds-biggest-nuclear-power-plant-being-planned-in-canada/

    Mvh,

  13. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina ger grönt ljus till kärnreaktorer som bränner torium – ett bränsle som kan driva landet i 20 000 år.

    Kinas kärnsäkerhetsövervakning har utfärdat ett drifttillstånd för landets första toriumreaktor, vilket markerar en betydande milstolpe i landets strävan efter avancerad kärnteknik.

    Reaktorn, en två megawatt flytande toriumsmältsaltreaktor (MSR), är belägen i Gobiöknen Wuwei i Gansu-provinsen och drivs av Shanghai Institute of Applied Physics vid den kinesiska vetenskapsakademin.

    Tillståndet, utfärdades av National Nuclear Safety Administration den 7 juni 2023 och tillåter Shanghai Institute att driva reaktorn i 10 år. De kommer att börja med att testa anläggningen.

    P.S. Äntligen!! Min artikel med rubriken ”Torium är framtidens energikälla” var publicerad i tidskriften Elbranschen Nr. 2, 2007.

    Mvh,

  14. Jan

    Det är inte en fråga om vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt och rimligt. Det är en fråga om politik. Vi har en opposition med S i spetsen som enligt opinionsmätningar är populär hos befolkningen. Den är beroende av partier vars motstånd mot kärnkraften är en existentiell fråga. Vem vill då göra långsiktiga satsningar på kärnkraft i det politiska klimatet?

  15. Leif Andersson

    Jan #14
    Jag håller med. När inte ens de tunga näringslivs topparna vill satsa, och nuvarande regering behåller en kritisk Vattenfalls VD vad återstår då? Enda möjligheten för regeringen är en blocköverskridande överenskommelse och det verkar inte särskilt troligt idag. Verkar som om alla aktörer håller upp fingret i luften för att se vilket håll vinden blåser inte minst regeringen. Skulle inte förvåna mig om regeringen svänger i anslutningsfrågan om kabelaget till vindmöllorna.

  16. Claes-Erik Simonsbacka

    The Mining Association of Canada. 2023

    Utdrag ur rapporten översatt till svenska:
    Små modulära kärnreaktorer (SMR) har potential att tillhandahålla icke utsläppande energi för ett brett spektrum av tillämpningar, från elproduktion i nätskala till användning inom tung industri. Möjligheten att avsevärt minska eller eliminera utsläppen av växthusgaser från koldioxidintensiva elnät i Alberta och Saskatchewan innebär en enorm möjlighet att förbättra koldioxidkonkurrenskraften för produktionen av olja, uran, kaliumklorid och andra råvaror. Nätoberoende SMR skulle kunna eliminera dieselberoendet i avlägsna regioner och möjliggöra nettoneutral nätberoende drift. 2018 offentliggjorde den federala regeringen sin färdplan för SMR, och Ontario, Saskatchewan, Alberta och New Brunswick har undertecknat ett samförståndsavtal för att samarbeta för att främja utvecklingen av SMR.er.

    Möjligheterna är stora, men det återstår mycket arbete för att testa och förbättra SMR-tekniken och skapa den sociala licens och det förtroende som krävs för framgång. MAC anser att ett omfattande och meningsfullt engagemang med intressenter av alla slag, och samråd med ursprungsbefolkningar och självstyrande regioner, är nödvändigt för att skapa större förtroende för denna teknik.

    https://mining.ca/flippingbooks/mac-report-2023/

    Mvh,

  17. Detta börjar bli bråttom.
    Fortum och andra trycker på för att riva upp gamla vattenregleringsdomar och dom vill öka regleringsnivåerna i våra älvar – det är förmodligen sant när dom säger att dom kan öka produktionen med 25% genom nya turbiner och mildare vattendomar.
    Skulle vi öka spannet i nivåregleringarna kan vi förvänta oss allvarlig påverkan på på våra livsviktiga älvsystem, dess djurliv och vattenkvalitet och slutligen det som hamnar i haven.

    Vindkraft och förnybart har redan nått en kritisk nivå för våra elsystem och våran produktion.
    Kalifornien har visat oss att gränsen för våra elsystem går vid 20 – 30% med förnybart – sedan blir obalanserna för stora och frånkopplingar nödvändiga.

    Back- up behovet är nu uppe i röda nivåer hos oss i europa – vi måste bromsa mer förnybart.

    Något alternativ för den våldsamma ökningen av elproduktion än nucleärt finns inte – nu behövs beslut, eller att fortsätta med fossilt…detta blir både intressant och avgörande inom kort – vilka tider vi lever i….vem har en rak rygg i dessa tider, kristersson, maggan, stenevi, johan – eller killen med pannbenet..demirok..
    In god we thrust…

  18. Björn

    Någon form av kärnteknik är framtiden, varför vi inte hela tiden kan backa och vänta på att befolkningen skall förstå tekniken. Det är resultatet av många års erfarenhet av vår egen kärnteknik som vi måste inse har haft en avgörande betydelse för vår utveckling. Det är denna erfarenhet som vi förväntar oss att politiken skall förstå och lära sig något om och inte fega inför vad vårt energibehov innebär. I första hand borde vi utnyttja den erfarenhet som vi nu har och bygga till några reaktorer med den teknik som är känd för oss. Under tiden som vi utnyttjar vår kunskap om den äldre kärntekniken, finns tid att parallellt utbilda kärntekniker inför den nyare tekniken. Om vi skall vänta på energiöverenskommelser, då kan decennier av tid gå åt och vi kommer att få uppleva energifattigdom av oanad vidd. Det är nu när innovativa lösningar för både fissions- och fusionstekniken finns, som det är dags för energitekniken att ta steget mot framtiden och inte tvärtom.

  19. Brutus

    #18 Björn . Ligger mkt i vad du skriver. Det är bråttom med ny kk. Dessvärre finns i samhället en utbredd nukleofobi på alla nivåer. Den bör kunna övervinnas genom upplysning om alternativen.

  20. Karl Eider

    #14 & 15

    Majoriteten av alla politiker i västvärlden bryr sig inte om människors framtid och välbefinnade. Det är endast en enda fråga som är viktig för dem. Det är att behålla sin makt. Om det innebär att man saboterar energisystem eller infrastruktur, spelar ingen roll. Så länge opinionen är att t ex kärnkraft är farligt och dåligt, så fortsätter man sin destruktiva politik.

    Det är först när opinionen svänger, som politikerna hänger på. En långvarig elkris med skyhöga priser och strömavbrott kan kanske få opinionen att vända.

    Den enda riktiga klimatkris vi har, är det korrupta och sjuka politiska klimatet.

  21. Claes-Erik Simonsbacka

    I de Global NZE-scenarierna är befintlig kommersiell teknik inte tillräcklig för att uppnå utsläppsminskningen inom elsektorn. Som ett resultat av detta fortsätter utbyggnaden av SMR och betydande kostnadsminskningar uppnås, vilket delvis kan drivas av modulära tillverkningsprocesser. Modulära anläggningar minskar antalet unika insatsvaror som behöver tillverkas. Det finns en viss variation i tidpunkten för och omfattningen av början av 2030-talet. Kapitalkostnaderna uppges till cirka 7300-8200 USD/kW, vilket är något lägre än det låga intervallet i prognoserna för 2021-22 (efter justering för inflation).

    Mvh,

  22. johannes

    #17
    Men det hjälper i så fall inte oss här nere där de flesta bor. Det saknas överföringskapacitet. 25% ökad vattenkraft där uppe kommer ändå bara slösas bort på batterier och hybrisstål.

  23. Claes-Erik Simonsbacka

    Världens största hydro-solkraftverk börjar generera
    Med installationen av 523,1 MW startade Astronergy´s PV-moduler den första fasen av Kela Power Plant´s, världens största vattenkraftverk och världens högst belägna kraftverk i sitt slag, kraftproduktion i Sichuan-provinsen, Kina, den 25 juni i år. Nästa fas kommer att ta projektets totala installerade solcellskapacitet till 1000 MW.

    Kela PV-kraftverk ligger på den östra tibetanska platån på en höjd av 4600 meter. Så den påverkas ständigt av extrema väderförhållanden som hård vind, snöstormar och minusgrader, vilket ställer extremt höga krav på tillförlitlighet och hållbarhet hos PV-moduler.

    Solar-hydro-komplexet är en del av en enorm förnybar produktionsbas som planeras av den kinesiska regeringen för att generera energi till 100 miljoner hushåll. Med en installerad kapacitet på 1 GW solpaneler och 3 GW vattenkraftsgeneratorer på Yalong River-platån kommer anläggningen att kunna producera 2 miljarder kWh el årligen, enligt statliga kinesiska nyhetsmedier.

    Mvh

  24. Claes-Erik Simonsbacka

    Tyskland: Förnybar energi utgör 52 % av konsumtionen

    Vind, sol och andra förnybara energikällor täckte 52 % av den tyska elförbrukningen under de första sex månaderna 2023, upp från 49 % under första halvåret förra året, rapporterar online-nyhetsbyrån Clean Energy Wire. Siffrorna kommer från preliminära data som samlats in av Center for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Wuerttemberg (ZSW) och energiindustriorganisationen BDEW.

    Tyskland har som mål att öka andelen förnybar energi i elförbrukningen till 80 % till 2030 och ha en i stort sett utsläppsfri elförsörjning till 2035.

    Mvh,

  25. Hans H

    #18 Björn

    Vattenfall utvärderar vad som ska byggas som R5 och R6, har pågått med hög intensitet sedan valet. Klart till jul.

    Aspekter som att ha någorlunda likartad teknik som R3 och R4 vägs också in.

    Lutar starkt åt Westinghouse och deras AP1000.

    —+++-

    Beträffande smält salt, smält bly och liknande så är det gen 4 och man kan INTE falla tillbaka på gen 3 erfarenheter,

    Dessutom räcker det inte att testa konstruktionsmaterial ens motståndskraft mot smälta salter eller smält bly rätt upp och ner! Utan tester måste göras i närvaro dessutom av snabba neutroner. Dessa är aggresiva och kan ställa till med mycket! Och ytterst få testanläggningar finns i världen! Ryska är uteslutna….

    Vi bör hålla isär SMR gen 3 från SMR gen 4, de senare är forskning som kan gå på ”minor”.

    SMR gen 3 och gen 3+ är ju i princip samma teknik som fullstora verk. Det kan vara lättare ordna ”passiv”, av elkraft oberoende kylning i mindre kkv.

  26. Jan

    #24 Claes-Erik Simonsbacka

    Glöm inte att tysklands elförbrukning per capita är avsevärt lägre än Sveriges. En stor del kan förklaras med att i Tyskland sker uppvärmning av fastigheter till stor del med eldningsolja och naturgas. Vi kan gå samma väg i Sverige om vi vill minska elförbrukningen.

  27. Claes-Erik Simonsbacka

    Energy transition needs extra $4 trillion of mining investment: McKinsey

    UP to US$4 trillion of fresh mining investment is needed by the end of the decade in order to meet the coming supply deficit,

    Mvh,

  28. Claes-Erik Simonsbacka

    Kritiska mineralkrisen — Vi står nu vid en brytpunkt för vårt samhälle. Om vi kan säkra försörjningen och bearbetningskapaciteten för de mineraler som är avgörande för de teknologier som vi nu tar för givet i våra dagliga liv, då kommer våra nationer att blomstra och växa. Om inte, då kommer vår levnadsstandard att sjunka, och de som har de kritiska mineralerna och de industriella baserna för att förfina och tillverka dem stiger framför oss. Våra politiker och beslutsfattare är bedrövligt okunniga om denna verklighet. Detta är den största faran av alla för våra levnadsvillkor och säkerhet!

    Mvh,

  29. Claes-Erik Simonsbacka

    OFF TOPIC
    Ryssland bekräftar att BRICS kommer att skapa en guldstödd valuta

    Fredag, enligt statligt drivna RT, har den ryska regeringen bekräftat att Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, även kända som BRICS-nationer, kommer att införa en ny handelsvaluta med stöd av guld . Det officiella tillkännagivandet förväntas göras under BRICS-toppmötet i augusti i Sydafrika

    https://twitter.com/wmiddelkoop/status/1677309719436832768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1677309719436832768%7Ctwgr%5E4727e7736359f823d4aa204031fb23eb39921961%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kitco.com%2Fnews%2F2023-07-07%2FRussia-confirms-BRICS-will-create-a-gold-backed-currency.html

    De senaste nyheterna ger ny fart till den pågående de-dollariseringstrenden som utvecklas i den globala ekonomin. Sedan mitten av 2022 har centralbanker över hela världen köpt guld i en historisk takt, delvis för att diversifiera sin reserv bort från den amerikanska dollarn.

    Många analytiker har spekulerat om en ny global valuta för att utmana den amerikanska dollarns roll som världens reservvaluta. I slutet av mars skrev förre Goldman Sachs-chefsekonomen Jim O’Neill i en artikel publicerad i Global Policy Journal att den amerikanska dollarns dominans destabiliserar den globala penningpolitiken

    Mvh,

  30. iah

    foliehatt #8
    tack

  31. C-E #29.

    In Gold We Trust, som det heter bland amerikanska frisinnade. USA har fortfarande mycket guld. Tyvärr har Ryssland ännu mer.

  32. Håkan Bergman

    CES #24
    Kanske inte så konstigt om andelen förnybart gick upp när elförbrukningen gick ner från 281 till 263 TWh och förnybart är inte känt för att följa efterfrågan, det får nån annan göra. Har tittat på vindproduktionen första halvåret, 2022 var den 69.7 TWh med en kapacitetsfaktor på 25.4%, 2023 var den 68.2 TWh med en kapacitetsfaktor på 23.9%. 2023 var den installerade effekten ca. 2.5 GW större än 2022.

  33. Håkan Bergman

    Ingemar N. #31
    På dollarn står det ”In God We Trust”. Med detta sagt tror jag inte mycket på BRICS-valutan. Spanjorerna var väl dom första att upptäcka, the hard way, att värdet av en metall, i deras fall silver, inte är en egenskap hos metallen.
    Varför inte göra energi till nästa guldmyntfot?

  34. Håkan B #33,

    Nej, guld är naturligtvis inte någon bergfast valuta. Varken Spanien eller Portugal lyckades rädda sina imperier trots sina stora fyndigheter i Sydamerika. Men det finns något stabilt över en guldmyntfot. Alla flyktingar och förföljda världen runt sparar sina smycken av silver eller guld eftersom de vet att dessa håller ett visst värde oavsett var de hamnar i världen.

    Om nu en del av världen går tillbaka till en valuta som åtminstone delvis baseras på guld så förutspår jag att alla kommer att börja gräva efter guld. Med påföljd att guldvärdet minskar.

  35. Peter

    OT
    Hollands Mark Rutte avgår…
    Inte en sekund för tidigt.

  36. Claes-Erik Simonsbacka

    #9 fortsättning

    Utdrag översatt till svenska:
    VOYGR™ SMR-anläggningar drivs av NuScale Power Module™, den första och enda lilla modulära reaktorn (SMR) som får designgodkännande från US Nuclear Regulatory Commission (NRC). NuScale Power Module-designen är baserad på beprövad trycksatt vattenkyld reaktorteknologi och utvecklades för att leverera energi för elproduktion, fjärrvärme, avsaltning, kommersiell väteproduktion och andra processvärmeapplikationer.

    En VOYGR-12 kan driva en verksamhetskritisk
    anläggnings mikronät på 154 MW(e) i 12 år utan nytt bränsle.

    – Genererande kapacitet: 924 MW(e) (77 MW(e) per modul)-
    – Kapacitetsfaktor: >95 procent
    – Bränsle: Standard LWR-bränsle i en 17 x 17-konfiguration, varje enhet 2 meter (~ 6
    fot) lång.
    – Bränsle typ: <4.95% berikad UO2
    – Teknisk livslängd: 60 år

    https://www.nuscalepower.com/-/media/nuscale/pdf/fact-sheets/smr-fact-sheet.pdf:-

    Mvh,

  37. Claes-Erik Simonsbacka

    ‘Five years from now, copper prices are materially higher’ – Rule and Mazumdar

    https://www.youtube.com/watch?v=HpqjgQh7ti4

    Mvh,

  38. Christian H

    #6 Simonsbacka

    Citat: ”Finsk kärnreaktor får finansiering

    Hufvudstadsbladet rapporterar den 27.e juni 2023 att företaget Steady Energy som vill bli pionjär inom värmeproducerande små kärnreaktorer”.

    Det var väl precis det dåvarande ASEA-ATOM höll på med på 80-talet, innan dåvarande energiminister Birgitta Dahl stoppade det hela? Sverige hade kunnat bli pionjärer och världsledande inom området, men nu ser det ut som Finländarna tar över. Att den värmeproducerande reaktorn från ASEA-ATOM var idiotsäker och kunde producera mycket billig värme spelade ingen roll för henne. Inte heller brydde hon sig om att vi kunde ha fått mijardvinster årligen genom export eller att såväl de ekonomiska- som de miljömässiga vinsterna då hade blivit avsevärda. Då, liksom nu, var det rädslan och kärnkraftsskräcken, som övertrumfade allt förstånd.

  39. Claes-Erik Simonsbacka

    #38 Christian H

    Visst, Kåre Hannerz på Asea-Atom stod bakom utvecklingen av det nya reaktorkonceptet som kallades för PIUS (Process Inherent Ultimate Safety).

    Man tog då fram två konkreta reaktorkonstruktioner baserade på PIUS. Dessa kallades för SECURE-H (fjärrvärmeproduktion) och SECURE-P (elkraftproduktion)

    Läs mer om SECURE på:
    SECURE – den ”idiotsäkra reaktorn” som stoppades av Tankeförbudslagen.

    https://klimatupplysningen.se/secure-den-idiotsakra-reaktorn-som-stoppades-av-tankeforbudslagen/

    Mvh,

  40. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina ses som världsledande inom grön energiexpansion. Den asiatiska supermakten planerar att fortsätta använda fossila bränslen för att möta sin växande energiefterfrågan samtidigt som den expanderar sin förnybara energisektor för att nå topputsläpp ” på ett välplanerat och stegvis sätt .” Men Kina överträffar nu vida förväntningarna. Mike Hemsley, biträdande direktör vid tankesmedjan Energy Transitions Commission, förklarade ”Kina bygger förnybara energikällor i en sådan häpnadsväckande takt [att] det sägs överträffa de mål de har satt upp sig.”

    Trots sitt ständiga beroende av fossila bränslen för att möta sina energibehov, lägger Kina för närvarande till ny förnybar energikapacitet i ungefär samma hastighet som resten av världen tillsammans . År 2020 lade det till tre gånger så mycket vind- och solenergi som USA. Och under första halvåret av förra året investerade det 100 miljarder dollar i fler vind- och solprojekt.

    Den asiatiska supermakten skulle kunna nå 1 800 GW förnybar energikapacitet i slutet av decenniet, 50 % högre än sitt eget mål, och potentiellt uppnå topputsläpp före 2030.

    Mvh

  41. Claes-Erik Simonsbacka

    Sällsynta jordartsmetall nytt

    Kostnaden för sällsynta jordartsmetaller (REE) ökade något mellan juni och juli 2023 på grund av flera faktorer, inklusive det pågående handelskriget mellan USA och Kina och den breda användningen av dessa metaller inom olika sektorer som elektronik, försvar och förnybar energi.

    USA försöker återuppliva sin egen industri för sällsynta jordartsmetaller för att minska sitt beroende av Kina; Men utmaningarna ligger i att övervinna Kinas stordriftsfördelar och överbrygga en kompetensklyfta.

    Kinas senaste förbud mot export av germanium och gallium, metaller som vanligtvis används i halvledartillverkning, kan förvärra den globala halvledarbristen och intensifiera den tekniska överhöghetsstriden mellan Kina, USA och Europa. Det nya förbudet, som träder i kraft den 1 augusti, kräver att företag skaffar godkännande för att exportera vissa gallium- och germaniumföreningar. Restriktionerna kommer precis när USA överväger ytterligare restriktioner för transporten av högteknologiska mikrochips till Kina

    Mvh,

  42. Claes-Erik Simonsbacka

    #29 fortsättning

    Do BRICS countries want to return to a gold standard?
    Jul 11, 2023

    https://www.kitco.com/news/video/show/Market-Analysis/4576/2023-07-11/Do-BRICS-countries-want-to-return-to-a-gold-standard

    Mvh,