Skiffergasen och Englands energipolitik

skiffergas nej

Englands energipolitik är envist inriktad mot mer ”förnyelsebar” energi, främst i form av vindkraft. Klimatministern, Chris Huhne, är helt bestämd på att landet, trots det ekonomiska krisläget, skall fortsätta att satsa på att bygga 10-tusentals fler vindkraftsverk. Och det skall ske i vackra Walesiska och Skotska landskap, och ute till havs. Hela den brittiska kusten kommer att bli full av gigantiska vindsnurror.

Samtidigt görs det nya upptäckter av skiffergas i England. Nu senast rapporterar borrföretaget Cuadrilla Resources att man funnit ett nytt gasfält som innehåller uppskattningsvis 200 trillioner kubikfot (5,66 x 1012 m3) gas, vilket är ett av de största gasfälten i världen. Allt är inte tillgängligt ens med dagens fracking-teknik. Men det är tillräckligt för att England skall kunna slippa att importera gas från Västafrika och Mellanöstern. Energipriserna skulle kunna sänkas drastiskt för ett folk som verkligen har svårt att hålla värmen under de numera så kalla vintrarna. Många fattiga tvingas frysa i sina lägenheter.

The Global Warming Policy Foundation är full med entusiastiska tidningsartiklar om skiffergasen. Se t.ex. här, här och här. Gasen är tillgänglig rakt under fötterna på engelsmännen, den är billig och den gör inte på långa vägar samma intrång på natur och miljö som vindkraft. Och de som händelsevis fortfarande tror att koldioxidutsläppen är bekymmersamma ur klimatsynpunkt kan trösta sig med att användningen av gas bara släpper ut hälften så mycket som t.ex. kol.

Men precis som i Sverige och Tyskland så är det den gröna energiutopismen som styr. Politikerna verkar vilja fortsätta sin katastrofala satsning på ”förnyelsebart” och en i längden själdestruktiv energipolitik.

Tim Worstall i Forbes tror inte att en sådan halsdarrighet kommer att överleva på sikt:

”Det enda riktiga problemet tycks vara politiskt: Vi har klimatminister Chris Huhne, som verkar insistera på att vi inte, aldrig någonsin, skall utvinna denna gas” eftersom den kommer att göra vindkraften helt oekonomisk i jämförelse. ”För att vara helt ärlig så är en sådan politisk hållning ohållbar. Att stå i vägen för 60 miljoner britter och en källa för billig värme och elektricitet leder förmodligen till att man blir nedtrampad.”

Ja, frågan är om ens den gröna energilobbyn som är så stark inom EU lyckas att hålla emot. Man har ju t.o.m. övervägt att helt förbjuda utvinning av skiffergas med hänvisning till miljörisker. Men dessa påstådda miljörisker visar sig starkt överdrivna och är ingenting som inte en försiktig och teknologisk säkerställd borrning kan klara av redan idag.

Det är inte utan att man kan misstänka att de förnyelsebara energiföretagen ser med stor fruktan på dessa gasfyndigheter, och att de i ren desperation försöker att piska upp en anti-gasstämning i Europa – med benäget bistånd från organisationer som Greenpeace och andra s.k. miljöorganisationer förstås.

Se vidare här och här .

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Polack

    Ser ut som ingenting får äventyra Nordstreams roll som en påkostad men mycket effektiv nödbroms för Europas ekonomi. Ägarna tillåter aldrig att deras gasledning reduceras till …en vanlig gasledning!

  2. Härligt!
    Gas kommer att ta kål på vindsnurrorna. Och den utvecklingsfientliga delen av den gröna rörelsen kommer att marginaliseras.

  3. Tack Ingemar!

    Att stå i vägen för 60 miljoner britter och en källa för billig värme och elektricitet leder förmodligen till att man blir nedtrampad.”

    Jajemän!

    Det har varit ett jättelikt elabrott i Chile i natt. Nästan hela landet blev utan ström. Tydligen har elnätet där varit svajigt sedan den senaste jordbävningen i området. Strömavbrottet varade några timmar, men redan ett så kort avbrott sätter press på landets president. Tänk då tanken att ett helt land som England blir av med strömmen i flera dagar, inte på grund av en naturkatastrof, utan på grund av energipolitisk dum-inkompetens. Alla skulle frysa, utom de ansvariga politikerna, som förmodligen skulle få det rejält hett om öronen… 🙂

    Ur text-tv:

    ”141 SVT Text         Söndag 25 sep 2011
    UTRIKES Publicerad 25 september     
                                           
    Strömavbrott släckte Chile           
                                           
      Ett omfattande strömavbrott släckte  
      stora delar av Chile, inklusive      
      huvudstaden Santiago, i går kväll.   
      Elavbrottet varade i tre timmar.     
                                           
      Bristen på el fick produktionen      
      i koppargruvorna att stanna liksom   
      tunnelbanan i Santiago. Mobil-       
      telefonätet slogs ut och popstjärnan 
      Ricky Martins konsert blev flera     
      timmar försenad, skriver medierna.   
                                           
      Chile har haft problem med elnätet   
      och infrastrukturen sedan jordbävning-
      en förra året. Kritiker hävdar att   
      regeringen har försummat underhållet.” 

  4. L

    Själdestruktiv var ordet!

  5. ThomasJ

    Läsvärt om di gröne i Tyskland:

    http://notrickszone.com/2011/09/22/heidelberg-professor-ulirke-ackermann-warns-german-green-movement-is-paternalistic-an-enviro-dictatorship/

    Mvh/TJ

  6. Guy Fardell

    Ingemar,
    Det heter halsstarrighet, inte halsdarrighet.
    MVH/Guy

  7. S.E. Hendriksen

    http://ing.dk/artikel/122435-her-ligger-europas-skifergas

  8. Guy och Ingemar
    Halsdarrighet.  bra ord faktiskt  🙂  Vet dock inte vad betyder.

  9. ThomasJ
    Kanonartikel Ulrike Ackermann!!

  10. ”De numera så kalla vintrarna” skriver Ingemar. Han har ett kort minne. Tittar man på den kallaste vintermånaden januari i centrala england, så har den blivit klart varmare de senaste 60 åren (0.3 grader per decennium).  Appropå vindkraft, vore det inte härligt om denna vision kunde genomföras 🙂 http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/wind-water-and-solar-power-for-the-world/?utm_source=techalert&utm_medium=email&utm_campaign=092211

  11. Inge

    Stickan

    Du verkar vara en riktig drömmare. Dyra drömmar du har.
    Skulle vintrarna i England för 60 år sedan ha varit 1,8 grader kallare? Tillåt mig betvivla.
     

  12. Kristian Grönqvist

    Jag måste hålla med Stickan. Försåtlig ordalydelse är ett mantra på den här bloggen…

  13. Kristian Grönqvist

    Inge

    ”Tillåt mig betvivla”. Var det allt Du hade att komma med?
     Siffror istället. Du kan förvisso ha rätt, men Du övertygar ingen med tomma ord.  

  14. Inge

    Kristian Grönqvist

    Eftersom vi varit överens om att vi sedan slutet av 1800-talet haft en temperaturökning (globalt) på ca 0,8 grader så är det lite konstigt att det skulle ha blivit 1,8 grader varmare på vintrarna (i England) på halva den tiden. Vore det inte på sin plats att Stickan kommer med referenser på 1,8 grader.

  15. AOH

    http://t360.idg.se/2.8229/1.405772
     
    Världens första koldioxidneutrala land?
     
     
     
    ”….Dessutom meddelar landets nya Renewable Energy Investment Framework att man skulle kunna gå över till 80 procent förnybar energi utan att påverka elpriserna, skriver Treehugger. ….”
     
    Undras om AC hinner vidta åtgärder att behålla Sveriges  ställning som klimatledare innan Annie Lööf skickar honom  till Maldiverna för livslång semester. ? 

  16. magnus

    ”de numera så kalla vintrarna” sammanfattas såhär i Sverige enligt SMHI’s väderstatistik förrekordvintern 2010/2011

    När det gäller vinterns allra lägsta temperatur så är den i stort sett jämförbar med förra vinterns. Som framgår av tabellen så har ingen station kommit i närheten av köldrekord. På många platser har det varit 5-10 grader kallare när det varit som allra kallast tidigare vintrar.

    (Min fetning)

    Solfäcksinimum och allt. 

    Vem är det som vill skrämmas?

      

  17. magnus

    länk till förra inlägget

    http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-vinterns-lagsta-temperaturer-1.15196 

  18. magnus

    Det är precis den här typen av insmugna dumheter som får mig att starkt misstänka att SI far med oseriöst strunt!

  19. olakrona

    magnus # 18
    Och vilka insmugna dumheter vill du framföra?
    Finns det någon annan som är mer pålitlig?

  20. Ingemar Nordin

    magnus #18,

    Ni AGW- och IPCC-troende som tycks befolka ”den här bloggen” borde faktiskt skärpa upp er argumentation lite grand. Du tillhör dem som ständigt kommer med halvkvädna visor om ”den här bloggen” utan att någonsin tala ur skägget. Det skulle var mycket mer konstruktivt om du för en gångs skull kunde komma med referenser till alla ”insmugna dumheter” och ”oseriöst strunt” som du anklagar SI och bloggen för.

    Kanske vore det dags att försöka föra en seriös diskussion för en gångs skull? Att bara påta sig rollen som bloggens troll, leder liksom ingen vart. Jag hoppas att du, liksom de flesta andra av oss andra, är uppriktigt intresserad av att nå nya insikter via en bra diskussion som för för frågorna framåt.

    Med hopp om bättre tur nästa gång!

    Hälsningar

    Ingemar

  21. Magnus: Jag hoppas du snart inser själv hur fullständigt du missar måltavlan, med dina egna ”dumheter”. När man här talar om köldrekord, är det naturligtvis jämfört med de senaste decenniernas vintrar, vilka inte förekommer i din SMHI-tabell.
     
    Tala om oseriöst strunt, Magnus 😉

  22. magnus #18

    Frågan är inte i vilken mån det är oseriöst strunt. Frågan är vad som driver dom?

    Gemenskap och uppskattning? Jo det kan jag tänka mig.
    Gemenskapen och uppskattningen blir ju mer påtagligt omedelbar i den här formen.

    Och skulle någon skribent missa att någon annan har en avvikande uppfattning eller ställer en följdfråga så dyker det omedelbart upp ett gäng andra som kommenterar. Oavsett om dom har förstått vad det handlar om.

    Så på något sätt är det trots allt fascinerande att fundera över klimatet tillsammans med andra i den här formen.

    Även om de flesta tycks mer oroade av att betala skatt än över något annat. Men så är det nog inte heller eftersom många av de som är mest aktiva vill ha mer skatt fast till andra saker… nej så är det ju inte heller… alla vill ha lägre skatt oavsett vad som händer då.

    Men lite struntkaraktär blir det ibland på inläggen.

    Ibland på grund av att det blir tjafs i evigheter om forskares olika personliga motsättningar, och ibland på grund av attacker på hatobjektet nummer 1 – nämligen SMHI.

  23. Ingemar #20

    Bra att du lät magnus kommentar kvarstå.
    Det är ju trots allt så att han beskriver hur han uppfattar bloggen efter ett engagerat läsande och kommenterande.

    Och att försöka ändra andras uppfattningar genom att klippa bort kommentarerna är inte så klokt.

    För övrigt tycker jag att den tidigare och ibland onödiga pajkastningen med hånfullheter mot kända eller okända personer under anonym täckmantel har minskat betydligt. Bra tycker jag!

  24. Kristian Grönqvist

    Inge

    Jag pratar fortfarande om den kallaste månaden i England, som var samtalsämnet, inte det kallaste året eller den kallaste vintern. Jag saknar fortfarande Dina referenser, eftersom det var Du som bestred fakta. Du vill väl inte ytterligare bidra till den allmänna misstanke om att medlemmarna på bloggen antingen far med osanning eller ingen information alls. 

  25. magnus

    Det skulle var mycket mer konstruktivt om du för en gångs skull kunde komma med referenser till alla ”insmugna dumheter” 

    Du kan väl börja med att förklara vad du menar med att vintrarna blivit ”så kalla numera”. Du vet att det inte alls förhåller sig så. 

    Jonnys islägesrapporter brukar vara ganska vilseledande.

    Påståenden om att det håller på att bli kallare (”lilla istiden”) trots att det inte finns minsta observationer som tyder på det

    Det finns säkert flera förklaringar till detta, men den viktigaste är kanske att den utlovade klimatförbättringen hittills uteblivit.
    (struntuttalande av Sten Kaijser)

    Hurraropen för ”Jonastråden” från Pehrs sida, tyckte jag var strunt, då ni uppenbarligen inte vill ha” Jonastråden” på er egen sida.

    och så vidare

    Men jag tar mig rätten att kommentera utan att göra djupdykningar i källmaterialet. Å andra sidan brukar jag inte komma med en massa kontroversiella påståenden heller.

    Förutom att en del av det som skrivs uppfattas -av mig- som strunt.

  26. tty

    Magnus #17

    Nej, de två senaste vintrarna var inte rekordkalla i Sverige. Bara de kallaste på 25 år:

    http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-kallare-an-normalt-1.15195 

  27. Magnus #25
    >Jonnys islägesrapporter brukar vara ganska vilseledande.
    Se där! Ännu ett påstående rätt ut i luften utan någon som helst backning
    Och helt okontroversiellt va?

  28. magnus

    Rickard Berghorn

    Magnus: Jag hoppas du snart inser själv hur fullständigt du missar måltavlan, med dina egna ”dumheter”. När man här talar om köldrekord, är det naturligtvis jämfört med de senaste decenniernas vintrar, vilka inte förekommer i din SMHI-tabell.

    Hur tänker du då

    Om du med de senaste decennierna menar mätningar som påbörjades mellan 1800 till tidigt 1900 tal. I Uppsala har man tydligen hållit på sedan 1739.

    Om du menar att den senaste vintern var rekordkall jämfört med rekordvarma senaste decenniet kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

    Det är ju inte ”min tabell”. Men jag tolkar det så att det inte alls var någon extremkall vinter.
    Däremot så slumpade det sig så första snön fck ligga kvaratt det inte blev några blidvädersdagar. Så en väldans massa snö blev det. och det uppfattades nog som rekord för de som inte gillar att skotta 🙂
     

  29. magnus

    Däremot så slumpade det sig så första snön fick ligga kvar och att det inte blev några blidvädersdagar.

    skulle det stå. i läsbarhetens namn 🙂

  30. magnus

    Ingvar E

    Jag var tydlig med vad jag menade då jag kommenterade Johnnys islägesrapport, senast det begav sig. Googla om du är intresserad. 

  31. magnus #29

    Jo hur man uppfattar vintern i Sverige är i mångt och mycket beroende av hur mycket snö vi får söderut i landet.

    Plus två och regn eller snabbt smältande tillfällig snö i södra Sverige betraktas av många som en mild vinter trots dagar med minus 40 och två meter snö här uppe (i Idretrakten – vilket är något annat än Åre där det samma vinter kan vara 3 decimeter snö och minus 4).

    Minus 10 och gott om påfyllning med kvarliggande snö kan uppfattas extremt kallt i södra delen av landet även om det bara är minus 25 som värst här uppe, och mindre snö än vanligt.

    Jag jämförde Idre och Åre därför att Åre och Idre har olika klimat. Åre ligger närmare Atlanten och Idre har närmast inlandsklimat.

    Dessutom utgår ofta fjällväderrapporter på TV från en fjällkedja som börjar i Åre och fortsätter norrut…

    Så hur man uppfattar vintern beror mycket på hur man uppfattar den själv, men också hur den presenteras i media.

  32. Ingemar Nordin

    Mer än en fjärdedel av engelska hushåll (6,9 miljoner hushåll) befinner sig under gränsen för ”fuel poverty” (definerad som då mer än 10% av en familjs nettoinkomst går åt till energiräkningar). Express.co.uk rapporterar att ytterligare 840 000 hushåll kommer att falla under denna gräns under 2012. Detta på grund av de prisökningar som förutses följa av regeringens satsningar på ”hållbar” energi. Hela 39% av hushåll med endast en arbetande förälder kommer att hamna i denna energifattigdom.

    http://www.express.co.uk/posts/view/273481/Worse-to-come-as-fuel-poverty-bites

    Ack Du Nya Sköna Gröna Värld!

     

  33. Stickan no1

    http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-kallare-an-normalt-1.15195
    ”Redan under andra halvan av november slog kylan till ordentligt följt av en decembermånad, som på flera håll i Götaland och södra Svealand blev den kallaste vi känner till.”
     
     

  34. Magnus 30
    Jaha så det var en upprepning som saknade referens. Så jag förmodas googla på dina tidigare inlägg.
    Dumheter!

  35. Ingemar Nordin #32

    Tror du att kommer att gå så långt?
    Tror du att de som har det svårast finner sig?

    Jag fattar att du menar att s k ”grön ” politik leder till misär för många som redan har det svårt.

    Men hur ska man göra med en politik som från ena sidan skiter i den andra, ställer upp på skatter som inte behöver motiveras, och glassar vidare på ett politikeryrke med enorma förmåner…

    Det är väl egentligen inte ett klimathot som engagerar och upprör mest.

    Det är väl politikers svek och nya karriärer med enorma förmåner som upprör mest.

    Eller hur?

  36.  #35

    jo det slarvas ibland…
    ”Tror du att DET kommer att gå så långt? Skulle det varit.

    Men å andra sidan tycks det mig ibland som att enstaka utelämnade ord ibland inte förstör läsbarheten..

  37. magnus

    Ingvar E

    Så jag förmodas googla på dina tidigare inlägg. 

    Jag förmodar att du inte kommer att googla, men det bryr jag mig inte om.
     
    Det är därför det finns en sökfunktion på diskussionsforum, så även på detta 🙂

  38. magnus
    självklart tänker jag inte googla efter det. Jag tycker faktiskt att det är ganska förmätet att tro att andra skall hålla reda på vad du sagt tidigare om det inte ligger hyggligt nära i samma tråd.
    nuere gonatt

  39. magnus

    Ingvar E

    i google, skriv

    isläget i arktis site:www.theclimatescam.se

    första träffen
    första inlägget, 

    osv
     
    (Ex,# 147 och 160 )

  40. olakrona

    Uffeb # 31
    ”Jo hur man uppfattar vintern i Sverige är i mångt och mycket beroende av hur mycket snö vi får söderut i landet.”
    Det finns en stor skillnad på hur landet sköter och hanterar snö-röjning!
    I Stockholm har man mer eller mindre lagt ner all beredskap för snö och vinter.
    Är stor skillnad när vintern drabbar några få, som är rutinerade att hantera lappmöglet!
    När det trots alla odds blir vinter i Sthlm, drabbas ca 2 miljoner av 
    obefintlig beredskap!
    Idre är, jämförbart med en flugskit i detta sammanhang.
    Av någon anledning är det miljöfarligt att tippa snö i Östersjön!
    Var tippar NI i Idre snön?