”Säg nej till klimatmissbruket”

dn debatt

Författarna till boken Domedagsklockan går i svaromål mot sina kritiker på DN.

Vårt inlägg på DN Debatt den 2 december (”Domedagsindustrin har blivit en självgående maskin”) har lett till flera repliker och ett stort antal kommentarer på annat håll. Det bekräftar att vårt inlägg fångar upp något viktigt. Responsen visar också en annan sak, som är mer sorglig. Vi tillvitas en mängd epitet och demoniseras utan att skribenterna har bekantat sig med det underlag som vi bygger vårt debattinlägg på, nämligen den bok som utkommit efter inlägget, skriver Svenolof Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radetzki.

• Vi är inte ute i politiska syften. Vi är bara trötta på missbruket av klimatfrågan som universalargument och vill att klimatet ska kunna diskuteras på samma premisser som andra frågor.

• Den världsbild vi har är att fakta ska erkännas som fakta och att spekulationer ska beskrivas som spekulationer.

• Vår moraliska invändning är att affärer, karriärer och politiska agendor inte bör byggas på odling av hotbilder.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det tycker jag var en mycket bra slutreplik. Välformulerad och kort! Bra!

 2. Helge

  Gud vad jag längtar tillbaka till en saklig och hederlig debatt inom såväl vetenskap som politiken. Det var mycket mer uppfriskande och lärorikt för 15-30 år sen. Man fick ha olika åsikter, och rena dumargumenten kläddes av snabbt. Det fanns en hyfsad opposition. Media var inte ett välregisserat skådespel på samma vis som idag. Numera släpps bara PK frågor fram, och media kör i samma spår, förödande för samhällsutvecklingen.

 3. bom

  En orgie i klimatmissbruk pågår just nu i SVT 2. Rockis leder desinformationen!

 4. Rosenhane

  Den svenska vänstern är desperat.
  Nu försöker man till varje pris smutskasta allt som har med sunt förnuft att göra dvs demonisera allt som inte ingår i deras surmulna världsbild, vinster i företag, tillväxt i ekonomin, kungahuset, friskolor, människors valfrihet, gruvnäringen, kristendomen, familjen, bilen, flyget, den goda biffen, den varma pälsen, kärnkraften ja allt som har bidragit till bättre och bättre villkor för jordens befolkning som har kommit alla till del de senaste tvåhundra åren.
  Jorden har blivit en bättre plats att leva på för allt fler människor trots att folkmängden ökat; ett bevis gott som något för att människan med sin fiffighet i överlevnadssammanhang är suverän.
  Låt inte misantroperna få övertaget, dom vill oss inte väl.
  Kommunistpartierna i vår riksdag, rösta bort dom!

 5. Svempa

  Det behövs inga konspirationsteorier. Kollektiv egennytta och opportunism räcker som förklaring till alarmismindustrin

 6. Utmärkt sammanfattning i dessa 3 punkter Ingemar

 7. Börje S.

  #4

  Partier som ska röstas bort: Millöpartiet, CP-partiet, överklasskommunisternas Vänsterparti, Socialdemokraturerna,…Moderaterna, ”Folk”partiet, Kristen demokraturisk församling.

  Sverigedemokraterna liknar gamla Högerpartiet under Yngve Holmbergs tid med sitt tjat om svenska omistliga värden. Jag kikade på partiprogrammet, inte en bokstav om klimatbluffen, fegisar!…vi får ta och rösta bort SD också.

  Inte mycket kvar.

 8. Lena #1,

  Ja, det var väl skrivet av Svenolof Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radetzki och en utmärkt sammanfattning av Ingemar.

 9. Lasse Forss

  Fantastiskt bra replik. I dag ska jag köpa en bok (den fanns inte tidigare) till mig själv och en som en kompis ska få i sjuttioårspresent.

 10. Mats G

  Efter mitt återinträde i miljödebatten så har jag uppmärksammat en sak.
  I mångas debatt teknik, främst pro-klimathotsåsikter, så skjuter man in sig på en liten detalj. Oftast teknisk och så lyckas man hitta en siffra som inte stämmer. Voala, så skall tydligen hela resonemanget rasa. kanske det är viktigt att det är 0,3 istf 0,6 i nåt sammanhang. För mig är det ointressant i den hypotes som vi diskuterar. Agera eller inte agera det är frågan. Och på vilken nivå och med vad?

  Det är mer intressant än 0.3 eller 0.6.

 11. Lasse Forss

  #3
  När det gäller ”Rockis”, så tar jag alla chanser att berätta om hans sinne för sanning. Han skrev i Miljöaktuellt 2012-11-06: ”Stormar av typen Sandy var förr något som inträffade vart hundrade år. Nu kan vi räkna med liknande stormar vart annat eller vart tredje år.” Som jag berättat tidigare så har Atlanten sedan år 1900 härjats av 249 stormar av kategori 3 och högre, dvs. med vindhastigeter mellan 100 och 165 knop. Sandy var av kategori 2 med hastigheten 95 knop och kom alltså på delad 250:e plats. Jag har skrivit till Rockström och frågat varför hans verklighet skiljer sig så mycket från själva verkligheten utan att få svar.

 12. Ingemar Nordin

  Ingvar E #6 & Pehr B #8,

  Sammanfattningen är formulerad av artikelförfattarna själva. Jag bara förmedlar.

 13. lennart facius

  debattprogram med nobla människor på tv.med darrande stämmor förmedlas budskapet om mänsklighetens snara undergång.bla uppträdde regeringens egen shaman rockström som med ord och kroppsspråk mera påminde om fjärsman i hedenbyborna innan han lyckats han lyckats snugga till sig första supen av handelsman.god underhållning om inte ämnet hade varit varit så allvarligt.hur kan tv ge plats för en sådan pajas?