Repent all ye evil who email too much

carbon footprint
Brukar du skicka många e-postmeddelanden? Bryr du dig om dina barns och barnbarns framtid? Ja, då kanske du ska fundera en extra gång nästa gång du ska klicka på Skicka. På The Guardians Green Living-blogg upplyses vi nämligen om det koldioxidavtryck som vårt e-postande genererar.
”[A] typical year of incoming mail for a business user – including sending, filtering and reading – creates a carbon footprint of around 135kg. That’s over 1% of of a relatively green 10-tonne lifestyle and equivalent to driving 200 miles in an average car.”
Författarens lösning är (gissa tre gånger) en skatt på e-post. Lyckligtvis inser han själv att förslaget troligen skulle vara omöjligt att genomföra.
Men bara tanken… att räkna ut koldioxidavtrycket för ett e-postmeddelande… inte undra på att antalet skeptiker i världen bara växer.
PS Om ovanstående inte är illa nog, kan du även läsa om hur stora koldioxidutsläpp du ger upphov till när du cyklar, beroende på vad du äter. Jag tror att jag går och lägger mig nu.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Men dröm inga drömmar som ger upphov till ökad andning bara, Maggie 😉

 2. L

  Det är därför politikerna blev så fascinerade av CO2, allt kan beskattas!

 3. eh

  Relevant skeptikerinlägg. Som vanligt.

 4. Thomas

  Med tanke på hur Internet blir alltmer överbelastat vore det däremot kanske ingen dum idé att ta betalt för trafikvolym snarare än bara en fast månadsavgift. Email är en struntsak, det är tjänster som youtube som kräver enorm bandbredd.
   
  För all del vore en låg avgift på email ingen dum idé heller. Ta ett öre eller mindre och det drabbar inga vanliga användare, bara idioterna som skickar miljontals spam åt gången.

 5. ThomasJ

  There’s more to repent:
  http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2010/10/26/the-media-messes-up/
  Mvh/TJ

 6. ThomasJ

  Thomas #3: Måhända är dig bekant, att ~ 90-95% av världens totala bredbandskapacitet [Internet] belamras/’cloggas’ av Spam, dvs. innehållslöst bullsh*t – ungefär detsamma som du bedriver på denna blogg!
  (Sorry 4 this, Maggie!)
  //TJ

 7. bom

  Mikael Karlsson har slagit runt i IDG ”Miljöbovarna kan inte längre gömma sig…”    SNF tar dom datavägen tydligen. Skulle förut hedervärda SNF inte behöva byta ordförande (liksom Röda Korset äntligen har klarat).

 8. Thomas, skall du nu försöka föreslå andra affärsmodeller för Internet Service Providers?
  Du låter ju återigen som en kollektivistisk ungdomsförbundare som tror sig ha en lösning för hur hela världen borde fungera. Istället!
  Sådant är trams, och alla idéer om en värld där alla andra människor egentligen borde vara annorlunda är lika mycket trams. I bästa fall. I de fall där dessa idéer vunnit makt har det varit/blivit katastrofala tragedier …

 9. bom

  http://www.idg.se/2.1085/1.348449/miljon-kan-inte-vara-gratis?articleRenderMode=listpostings

 10. Thomas

  Jonas N, kan du inte ta och slappna av emellanåt? Du behöver inte nödvändigtvis hata en idé bara för att det råkar vara jag som framför den. Det är ju inte som om det är jag som hittat på något av de där förslagen utan de har cirkulerat i åratal bland mer kunnigt folk. Det finns i och för sig praktiska problem också, typ att den som öppnar en websida inte har någon kontroll över hur mycket data den innehåller.

 11. Håkan S

  Detta är ju strålande! Beskatta samtidigt allt surfande på nätet  som inte behövs för att utföra ett arbete.  Allt chattande. Allt facebook-tittande. Allt mobilpratande – utom i jobbet och till larmcentralen. (Bara att hålla alla Sveriges mobiltelefoner laddade lär kräva mer än vad alla vindkraftverk producerar.)  Och inte minst allt tittande på dåliga TV-program.  Å andra sidan – fungerar detta, frigörs mycket tid för produktivt arbete – vilket kräver mer energi (särskilt om vintern, när lampor måste tändas och värmen vara på extra länge på kontoret och fabriken) och  datorer och maskiner vara igång – så är vi tillbaka igen. Men skatten kommer ju alltid väl till pass för staten -precis som koldioxidskatten för bilbränsle gör redan idag.

 12. Thomas, kunnigt folk som har åsikter om hur andra borde bedriva sina verksamheter går det tretton på dussinet! Normalt är det sossar (oavsett partibeteckning). De har sällan ngt att tillföra …
  Jag hatar inte beskäftiga tyckare, men jag gillar att påpeka för dem att vad det säger inte är annat än beskäftigt tyckande … och inte sällan baserat på helt felaktiga premisser!
  🙂

 13. Lena Krantz

  Jag lovar härmed dyrt och heligt att inte äta sparris innan jag cyklar….
  😀

 14. ThomasJ

  Lena K #12: För bövfelen! Sparris [dvs. riktig sådan, riktigt tillagad] kan man garanterat äta inför cykeltur! Denna kan ju t.o.m. leda fram till nytt sparrisfält… mumsimusmi… 🙂
  (Dessutom: när man ändå cyklar så ’gör’ det ju inte så mycket om… 😉  )
  Mvh/TJ

 15. Karin…
  OT, men jag vill inte leta efter tråden som handlade om ”Chemtrails”, det belastar klotet för mycket… 😉
  Men hur som helst så tog jag i dag några bilder på kondensationsstrimmor från trafikflyget över Idre.
  Så som dom kan se ut när väderförhållandena är som dom var i dag. Finns nu att beskåda på min blogg om du klickar på mitt namn…

 16. Lena Krantz

  Thomas #9
  Jag gillade faktiskt din idé en smula. Om den är genomförbar vet jag inte men alla dessa spaaaam!!!
  Kan man förresten beskatta alla de där försäljarna som står i ex Ringen och går till attack så fort man går förbi? De är verkligen tröttsamma.
  Har funderat på att gå fram och be dem att lägga mitt ansikte på minnet och sedan trycka på ”Never ask me again”-knappen.
  😉

 17. Christopher E

  Vilken komplimang från Thomas, han kallar mig ”kunnig”! Kors i taket. 🙂
   
  Jag har nämligen föreslagit en låg e-postavgift som ett effektivt medel mot spam rätt länge nu, så där håller jag med Thomas för en gångs skull. Däremot är trafikavgift efter datamängd en dålig idé, som bara stoppar internetutveckling. Vem längtar tillbaka till uppringande modemen med tidsavgift?

 18. Lena Krantz

  ThomasJ #13
  Hmmm…du men att det är därför som sparris har så högt koldioxidtal….aj aj aj….
  Tänkte inte på det

 19. Erik L

  Ursäkta om jag klampar in med OT här, men jag tyckte detta kunde vara intressant.
  Dr William Cochlan, San Francisco State University, vill mata alger till havs med järn för att dom ska växa fortare och absorbera mer co2 ur luften.
  Detta befaras drabba fisk och skaldjur hårt. 
  Men Dr William Cochlan:
  ”If the end goal is to use it to fight climate warming, then we have to understand the consequences for marine life”
   http://news.bbc.co.uk/2/hi/8569351.stm
  Dom förpestar världen genom att sprida kemikalier och mineraler för att ”rädda klimatet” sedan lägger dom skulden för att djuren dör på den ”globala uppvärmningen”.
  De återkommande larm om korallreven mm, har förmodligen galna forskare som Dr William Cochlan att skylla, inte en dryg halv grads ökning av den globala temperaturens trend de senaste 100 åren.
  Detta är ju inget nytt, att sprida mineraler i syfte att rädda klimatet, redan 1991 fick en forskare patent på att sprida aluminiumoxid med flyg. många bevis för att detta även gjorts finns, undra hur det marina livet reagerar på det? med det skiter dom väl i som vanligt, man kan ju alltid skylla på ”global warming”.
  http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnu m.htm&r=1&f=G&l=50&s1=5003186.PN.&OS=PN/5003186&RS=PN/5003186
  Har inte hunnit titta på denna sida, men det finns säker  mycket intressant att hitta här http://geoengineeringwatch.org/

 20. tty

  Det finns två små praktiska problem att stoppa spam:
  1. Det kommer inte att fungera om inte samtliga länder i världen är med på det (det spricker om ett enda land vägrar)
  2. Man måste komma på något sätt att effektivt hindra zombie networks.
  Om inte dessa två villkor uppfylls kommer den ”lilla” avgiften uteslutande att drabba oskyldiga och ha noll effekt på spamningen.

 21. Håkan Bergman

  Förbannade Al Gore, varför skulle han gå och uppfinna internet.

 22. Torsten Wedin

  Jag fattar inte varför koldioxididioterna ska försöka få oss att sluta äta nyttig mat (sparris t.ex.). Vill dom decimera mänskligheten, precis som NWO  vill?
  /Totte

 23. Thomas:
    Ett problem (bland många, många) med att beskatta E-post är att det förutsätter att man vet vem som sänder olika mail, ty skatten måste ju hamna rätt. Då måste man bygga upp ett jätteövervakningsystem och…aj, jag glömde ju: man HAR ju redan gjort det. I Sverige kallas det FRA. Det är bara att lägga till några räknealgoritmer till allt FRA-trålande så kan man införa den här skatten. (Vilket är ett problem – bland många, många – med att införa nya register, övervakning m m. När det väl införts kan man enkelt utöka det till något annat som inte var tänkt från början.)
    Vad gäller mail bör man fundera på:
    1) 90% (eller något, uppskattningarna varierar) av all E-post är spam. Det vore bätte att helt enkelt finna bra metoder att stoppa spam (men inte pga ”CO2-avtryck” utan av helt andra skäl: det är irriterande och ett enormt slöseri med nätresurser.)
    2) E-post är troligen det resursmässigt *effektivaste* kommunikationsmedlet. Det går åt mycket mer resurser att sända pappersbrev, ha rösttelefonsamtal, t o m att sitta i samma rum och prata (ty man har nyttjat bil, buss, T-bana eller annat för att ta sig till samtalet).
  Visst är det svårt att stoppa spam, som tty är inne på. (Kuriosa: ”tty” = gammal förkortning för ”teletype”, vilket ofta var beteckningen för terminaler i gamla ”dumma” datornät.)
    Faktum är att såvitt jag vet sitter de värsta rent fysiskt i stora länder med fungerande lagar. Någon spammare satt i en källare i Texas. Osv. (Ryska botnets har på senare år blivit stort problem, men ryssarna har – eller bör anta lagar – mot slikt.)
    Man bör kunna spåra och ingripa rent fysiskt.
    Programfilter och teknik fungerar sisådär mot spam. Polisen bör istf att förfölja Julian Assange (med såvitt jag vet en struntmisstanke om den tekniska kvaliteten hos latex) göra något åt *verkliga* problem som spam. Nätoperatörer vet eller kan ta reda på varifrån spam kommer. FRA borde kunna hjälpa med det *istället* för att smygläsa allas E-post (det vore riktad avlyssning, inte generell; en helt annan sak).
    Det var något reportage om hur polis och åklagare ägnade säkert flera arbetsveckor åt att spana på 19-åriga hackare som använde enkla trick om kända säkerhetshål för att kolla in NASA-datorer m m (NASA såsom civilt organ är f ö inte så där extremt hemligt och tillslutet). Resultatet blev villkorlig dom och några hundra i böter.  Man jagar serietecknare för påstådd barnporr. Man gör allt, utom att jaga spammare – som är ett *verkligt* problem. Spammare annonserar ju t o m om sina ”tjänster” (Ge oss X antal dollar så skickar vi en miljard mail åt dig). Skall det vara så svårt att spåra och fysiskt ingripa?
  –Ahrvid

 24. bom

  Jonas N
  Du missförstod TTPP! Det är han själv och endast han själv som är ”mer kunnigt folk” där genialiteten ”cirkulerar”. Vad beträffar hans Tobinskattliknande förslag så vad annat är att vänta från avgrundsvänsterister. Allt måste beskattas!

 25. Jo, på den sidan finns ju sedan länge en tendens att upphöja folk som säger det man själv tycker och hoppas på till ’experter’ och inte sällan ’världens främsta på området’. Ingen skillnad mot AGW-pladdreriet där …
  Men jag håller inte med dig om detta att upphöja sig själv till den expertisen. Tvärtom brukar kollektivister alltid hålla fram att de är många, och att de  själva egentligen inte är de som driver på tvångsmetoderna, att de bara följer de(n) upphöjde ledarna vars visdom kräver sådant ..

 26. bom

  TTPP ”den upphöjde och av alla så älskade ledaren”. Ja Jonas Du har rätt som vanligt.

 27. Peter Stilbs

  Det var mer på detta egendomliga tema – nu från KTH:
  ”Kommunikationssamhällets klimatpåverkan klarlagd”
  Ack ja – man bara suckar och tar sig för pannan.

 28. Det verkar som om ryssarna iaf börjat göra något åt spam:
  http://www.nytimes.com/2010/10/27/business/27spam.html?_r=1&hpw
  ”…since late last month, the world supply of Viagra ads and other e-mail spam has dropped by an estimated one-fifth. With 200 billion spam messages in circulation each day, there is still plenty to go around.  But police officials in Russia, a major spam exporter, say they are trying to do their part to stem the flow. On Tuesday, police officials here announced a criminal investigation of a suspected spam kingpin, Igor A. Gusev. They said he had probably fled the country.”
  –Ahrvid

 29. Pär Green

  Vad är problemet?
  Skaffa ett spamfilter, så slipper du all oönskad information så är den saken ur världen! Du väljer själv vad du vill läsa i en bok!
  Om någon tror att det går att styra Internet så är de fullständigt ute! Internet ger en otrolig möjlighet att visa på alla tokerier!
  Med enkel teknik kan du och och alla andra vara helt anonyma?
  Se hur kineser kan komma förbi all kontroll!
   
   

 30. Michelangelo

  RIP: Carbon Trading
  Tuesday, 26 October 2010 18:28 Green Hell Blog

  In a little reported move, the Chicago Climate Exchange (CCX) is ending carbon trading this year — the very purpose for which it was founded. CCX will remain open for business, however, as it transitions into the murky world of dealing in carbon offsets.
  Outside of a report in Crain’s Chicago Business and a downplayed article in the pro-cap-and-trade publication Carbon Control News, the media has ignored the demise of the only voluntary U.S. effort at carbon trading.
  CCX was sold earlier this year for $600 million to the New York Stock Exchange-listed IntercontinentalExchange (Symbol: ICE), an electronic futures and derivatives platform based in Atlanta and London. ICE also acquired the European Climate Exchange as part of the transacrtion. The ECX remains open to accomodate the Kyoto Protocol-required carbon trading among EU nations. The sale of CCX to ICE allowed climateers like Al Gore’s Generation Investment Management and Goldman Sachs to cash out of investments in CCX.
  At its founding in November 2000, some estimated that the size of CCX’s carbon trading market could reach $500 billion. The CCX was the brainchild of Richard Sandor who used $1.1 million in grants from the Chicago-based Joyce Foundation to launch the CCX. Sandor received $98.5 million for his 16.5% stake in CCX when it was sold. Not bad for an idea that didn’t pan out.
  Incredibly (but not surprisingly), although thousands of news articles have been published about CCX by the lamestream media over the years, a Nexis search revealed no news articles published about the demise of CCX in the five days since the CCX’s announcement.
  With the demise of CCX carbon trading, only the still-pending Waxman-Markey bill is keeping cap-and-trade alive (technically, at least) in the U.S. According to JunkScience.com’s Cap-and-Trade Death Clock, however, Waxman-Markey only has about 68 days of life left before it, too, turns into a pumpkin.
  Green Hell Blog, 26 October 2010

 31. Pär Green

  Du kan nu börja använda internet anonymt och säkert. Glöm inte att följa installationsguiden som du hittar på http://www.???d.se/installera (detta behöver du bara göra första gången du tecknar abonnemang hos ???)
  Gäller även kineser och övriga!
  Går inte att spåra din internetadress!

 32. Patrik

  Hmm… Nu är det ju inte bara den egna, privata mailtrafiken som skulle orsaka kostnader för privatpersoner.
  Alla företag och organisationer skulle också behöva betala denna avgift, vilket givetvis är kostnader som kommer att ”spilla ned” på konsumenterna. Troligen med ett nätt påslag också. 😉
  Vågar inte ens tänka på vad ett års mailtrafik skulle kosta företag som IKEA, Volvo, Ericsson m fl.

 33. Pär Green

  Patrik # 32
  Finns ingen möjlighet att kontrollera trafiken på Internet!
  Var finns Internet?