Pseudovetenskap och baklängesförklaringar

Arktis
För inte länge sen domderades det om att ”den globala uppvärmningen” skulle ge medelhavsklimat i Sverige. I takt med att klimatfrågan kallnat efter det iskalla mötet i Köpenhamn och de två senaste vintrarna måste människor hållas kvar i tron genom nya ”rön”. Det börjar bli aningen patetiskt.
I en artikel i Svd så är det nu så att det finns riktigt bra förklaringar på varför det blir kallare, nämligen att det blir varmare.
Det svajar rejält i argumentationen. Det där med konsensus verkar ännu mer avlägset just nu.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. John Clemedtson

    Man kan ju ocksa skylla allt pa President Bush

  2. Torsten Wedin

    Den artikeln måste Susanna Baltscheffsky ha skrivit i helgen efter diverse alkoholintag.
    Totte

  3. Håkan Sjögren

    Jonny : Det är ju så att längdutvidgningen medför att när det blir varmare så blir ju dagarna längre, så egentligen orsakar koldioxiden sommaren. Inte saaant? Mvh, Håkan.

  4. tty

    Så en mindre temperaturskillnad mellan ekvatorn och polerna leder till kallare vintrar i Sverige.
    Jösses så milda vintrar vi måste ha haft under istiden!

  5. Jan

    Av någon outgrundlig anledning går det inte att kommentera Baltscheffskys artikel på SVD. Hur kan det komma sig?

  6. Motståndet mot vindkraftverk verkar mer och mer bli ett lyxproblem för några som hittat någon sorts status i att vara mest och först och värst emot.
    Jag gillar inte heller att vindkraftverk förfular landskap i Sverige som har en potential just för att dom är vackra.
    En potential för utvecklad turistnäring, och inte bara värdestegring eller behållet värde för några få som råkar vilja ha en stor del av omgivningen för sn egen del och vinning.
    Jag har sedan en längre tid varit emot vindkraft, och det började nog när jag läste de mest fantastiska beskrivningar av en ny sorts kärnkraft med pyttesmå, idiotsäkra smält salt reaktorer. Små gulliga grejer som dessutom skulle lösa avfallsproblemen från nuvarande kärnkraft.
    När jag för många år sedan besökte Danmark så tyckte jag att det var vackert med alla långsamt roterande vingar över ett i övrigt väldigt trist landskap.
    Men en dag efter två veckor i Danmark så var vi mitt i ett högtryck och det var helt vindstilla. I alla väderstreck spretade det stillastående vindkraftsvingar i en sorts förstenad fulhet i nästan alla väderstreck. Oj vad ag tyckte att det rent estetiskt plötsligt blev fult.
    Men om jag får återknyta till något mer aktuellt. Japan, jorbävning, Tsunamin och elförsörjningen.
    Någon raljerade över att hotet från stabila betongkolosser med tryggt innesluten kärnkraft är överdrivet, och alternativet med mängder av vindkraftverk hade inneburit ett ”plockepinn” som hade varit en värre katastrof för elförsörjningen.
    Nu är väl inte elförsörjningen det som dödat tiotusentals människor i Japan, men det går liksom inte att göra ogjort.
    Att media nu fokuserar på eventuella nya följdproblem är därför inte så konstigt.
    Det hade varit värre om man blundat för de följdverkningar med elförsörjning, eventuell radioaktivitet, och eventuellt svåra långsiktiga konsekvenser i stora områden på grund av havererade kärnkraftverk. 
    Kanske det hade varit OK att tycka att det moderna samhället med god tillväxt och god ingenjörskonst fixar allt, och i stället ägnat rubriker och spaltmetrar åt att fundera över nästa jätteskalv och Tsunami. Eller kanske baar ägnat rubriker och spaltmetrar åt hur många som inte längre finns i livet på grund av Tsunamin.
    Som om det senare hade bidragit till utveckling, eller kanske ett lugnande och tilltro till en lysande framtid nu när allt otäckt elände är över…

  7. …forts #5
    Glömde säga att jag tror att många av vindkraftverken hade snurrat vidare även efter att många meter vatten hade tryckt på runt fötterna. Om dom hade drabbats av en massa flytande bilar och hus som krockat med full kraft, så hade dom troligen vikt sig,men troligen hade dom lätt överlevt vattenmassorna utanför tätorterna där dom sluppit allt bråte som vattnet sopade med sig.

  8. Jan

    Ena stunden mata massmedia inklusive SVD oss med att i stort sett alla forskare är överens om att vi får varamare vintrar. Det är endast knäppskalliga foliehattar som tvivlar. När verkligheten visar att det några vintrar i rad har varit tvärt så är det bara att komma med en ny förklaring och låtsas om som inget har hänt..
    Trillar inte någon boll in i Baltscheffskys skalle som kan skapa ett uns av tvivel på att forskarna verkligen har så torrt på fötterna som de hävdar och som man okritiskt förmedlar till det svenska folket?

  9. Pelle L

    Jan #4
    Artiklar om klimat, islam, invandring, våldtäkter går ALDRIG att kommentera. (Fyll gärna på listan ni som vet bättre.)
    Det är där tidningarna vet att de är ute på tunn is, och inte tål några motargument.
    Kan inte det politiskt korrekta försvaras med sakargument måste det skyddas från diskussion.

  10. Toprunner

    Uffeb #6: För en gångs skull var ditt inlägg i helt rätt tråd.. men ändå OT

  11. Håkan S

    Betr skönhetsvärdena hos vindkraften i Danmark: I det landet har man något som kallas ”Margueritt-vägar”, uppkallade efter drottningen och markerade som särskilt vackra vägar på kartan och i turistbroschyrerna. När man kör i Danmark undrar man varför just dessa vägar är vackrare än andra. Svaret upptäcker man efter ett tag: Det är de vägar där man inte ser några vindkraftverk.

  12. Patrick

    Lustigt hur dom förlitar sig på att datamodeller ska bevisa något; samma modeller som hittills sagt att det ska bli varmare och som är helt beroende av vad som matas in i dem och vad programmeraren tycker.
    Å detta plöjer vi ner miljarder i och stympar vårt samhälles ekonomiska utveckling.
     

  13. Håkan R

    ==> UFFEB
    Tror du på allvar att Japan skulle kunna lösa sin energiförsörjning med hjälp av vindkraft?
    Alternativet till kärnkraft heter förmodligen Kol och Gas. Vindkraften hamnar på marginalen som för de flesta andra länder.
    För övrigt tycker jag inte att det är ett lyxproblem att få sin närmiljö förstörd, det innebär inte att det inte skall gå att bygga vindkraftverk, men det är knappast nödvändigt att bygga 200m höga kraftverk ett stenkast från befintlig bebyggelse.
     

  14. Toprunner #9
    Jag tror snarare att mitt inlägg hamnade i fel tråd, men att det ändå handlade om ett aktuellt ämne. 🙂

  15. Ingemar

    Torsten Wedin #1,
    I det här fallet så rapporterar Baltscheffsky bara okritiskt (som vanligt) vad forskare påstår. Och Michael Tjernström ger henne legitimitet.
    Det sorgliga är ju att forskare lånar sig till sådan här parodi på vetenskap. Istället för att säga som det är, att de inte har en aning, så låtsas de som om allt nog kan förklaras med den ökande koldioxiden och värmen.
    Det är en rimlig hypotes, anser Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
    –Men det finns år då isavsmältning har varit stor och vintrarna inte särskilt kalla, 2007–2008, till exempel, säger han.
    2007 var det år som Arktis sommaris var rekordliten.
    Jaha, och alltså kan vi inte bara skylla allt på att sommarisen är liten.
    Hur vädret blir beror även på hur andra klimatfaktorer som väderfenomenet El Niño i Stilla Havet och Nordatlantiska oscillationen, NAO, inverkar.
    Det skulle behövas minst 10–15 års iakttagelser för att se om köldvintrarna är återkommande.
    Allstå vet de inte alls. Men varför då säga att ”hypotesen är rimlig”? Och ännu värre blir det med följande påstående:
    Ett snabbare sätt är att använda datormodeller för att se om det oväntade sambandet kan stärkas, vilket flera forskare har börjat göra.
    Stärka sambandet med datormodeller istället för att titta på verkligheten???? Nu får de väl ändå ge sig! Inte att undra på att allmänhetens förtroende för klimatforskningen sjunker som en sten.

  16. Håkan R #11
    Jag gillar inte vindkraft. Det tror jag har framkommit av många av mina tidigare inlägg. Men ibland förlöjligas den sortens tekniska konstruktioner på ett barnsligt sätt.
    Lyxsnacket har att göra med att ytterst få vill ha vare sig vindkraft, kärnkraft eller annan industribygnation inpå husknuten. Inte motorvägar, flygplatser eller järnvägar heller för den delen.
    Håkan S #10
    Jag hittade aldrig de ”Margueritt-vägar” du talar om. Jag letade i iofs inte hellr.  Dom kan inte ha varit så långa eller många. Kanske ett sätt att få folk att göra omvägar för att gynna glesbygd?

  17. Torsten Wedin

    Ingemar #13:
    Vilka kvalifikationer har Michael Tjernström? Jag har lyckats undgå honom.
    Totte

  18. Jan

    #13 Ingemar
    Ett snabbare sätt är att använda datormodeller för att se om det oväntade sambandet kan stärkas, vilket flera forskare har börjat göra.
    Men för h-e en meningsfull klimatmodell skall ju förutse klimatet. Genom att efteråt skruva på några lämpliga parametrar kan man i efterhand bevisa vad som helst. Det borde en vetenskapsreporter på en av Sveriges största morgontidningar vara väl medveten om.

  19. Ingemar

    Torsten W #15,
    Michael Tjernström är professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Han är enligt min mening mer mån om sina forskningsanslag än om sitt rykte när han kommer med sådana här dumma uttalanden.

  20. Bertel

    tty # 3
    Sanningen har nästan poetisk och lidelsefull frånvaro av verkligheten när klimatet avhandlas i termer av vetenskap bland sk klimatkunniga? journalister, eftersom en kylig och sträng vinter blir behagfull upplevelse med snöfria vidder i vår skogslandskap.  🙂 

  21. Karin

    Varför skulle det blåsa nordliga vindar bara för att temperaturerna (eventuellt) har utjämnat sig mellan Arktis och ekvatorn? Är det vederlagt på något sätt, t ex genom några fysikaliska lagar? Eller är det bara huggit ur luften, ett bra ”sound bite”?
     
    Förresten har jag inte märkt några extra nordliga vindar här i Skåne! Det har kommit mycket från västan, som vanligt. Men de var riktigt kalla i stället för att vara regniga, det är sant! Har det förekommit rikligt med Nordan i övriga Sverige?

  22. Ingemar #13
    Ett snabbare sätt är att använda datormodeller för att se om det oväntade sambandet kan stärkas, vilket flera forskare har börjat göra.”
    Ja hur skulle man annars göra? Bara prata eller vänta och se? Eller spå i fiskfjäll eller aborrfenor?
    Och har man en modell som ska försöka ge olika scenarier över framtiden så lär man testa den på faktiska värden genom att starta med kända värden i historisk tid och jämföra med den framtid som är känd – d v s historiska data fram till nu.
    Hitar man en modell som på ett hyggligt sätt kan förklara vad som hänt under senare år med kända data så finns det ingen anledning att kasta den i papperskorgen och bara tycka och tro.
    Det bästa är nog att testa den modellen under ytterligare många år och skruva på paramterarna för att lära sig mer.
    Men många vill ha snabbare lösningar på ett komplext problem och hittar på allt möjligt hokus pokus som visar sig fungera, om man uttrycker sig finurligt, under ett år eller två.
    Och många blir sjukt imponerade eftersom det är ett så nytt sätt att se på klimatet.
    För övrigt anser jag att Svensmark är en trevlig prick, och Piers Corbyn en stor skojare. Inte för att jag tror att dom har något gemensamt förutom att dom båda ifrågasätter andras teorier om vad som mest påverkar klimatet på Jorden. Nåja, Svensmark ifrågasätter väl inte, han försöker bara bidra med sin teori om molnbildning på grund av kosmisk strålning och jonisering som ger kondensationskärnor.

  23. Bertel

    Jonny
    Efter att ha tagit del av din text, kom jag att tänka på en rörmokare(läs Global Uppvärming) som är verksam i Dala-Floda.
    Han är populär, men kallas Jesus, pga at alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom.   🙂
    p

  24. L

    Uffeb #14 och #20, du måste ha en partiell härdsmälta nånstans…

  25. Karin #19
    Var det det här du hängde upp dig på?
    ”Den här varmare atmosfären påverkar de storskaliga vädersystemen, anser Jim Overland, forskare vid NOAA i Seattle, som är den amerikanska motsvarigheten till SMHI. Varmare luft över Arktis innebär att temperaturskillnaden mellan Nordpolen och ekvatorn minskar. Det leder till att vindsystem med kalla vindar från norr dominerar över varmare och regnigare vädersystem västerifrån.”
    Jag föreslår att du ringer eller mejlar Jim Overland. Han kan säkert förklara var han fått det ifrån.
    För övrigt tror jag till skillnad från Piers Corbyn att vi har en ganska normal vinter i Sverige. Även om den började ovanligt tidigt, men det var ju innan Corbyn uttalade sig om resten av vintern. Men hans vinter kanske slutar när det blir mer normala vintertemperaturer – oavsett när det sker.

  26. L #22
    Kort och intetsägande signatur och korta och intetsägande kommentarer.

  27. Gunbo

    Uffeb,
    Fniss!

  28. Bertel

    OT  Utöver tankens frihet och kunskap som avhandlas på denna blogg, besöker Knoll och Tott forumet, med sina tvistefrågor, som bäst avhandlas dess emellan.  🙂

  29. Bertel #26
    Kapten Bölja saknas alltså menar du?

  30. Webbsidan SOLAR CYCLE 25,skriver idag på sin sida ,det finns risk
    för början av den lilla istiden,nästa solminimum infaller 2040-2050.
    Men man säger också att man inte vet att det blir så,finns stora
    osäkerheter om framtida solaktivitet.
    Solen har överraskat solforskare på senare tid,den kraftiga X-flare
    den 14 mars har man inte förutsett,den kom mycket överraskande
    för solforskare,fler X-flares väntas framöver,tror man.
    Solen är mycket aktiv nu med mänga solfläckar som framträder nu.
    ALI.K.

  31. tty

    Uffeb #23
     
    Nu har snön legat i 4 månader i mellansverige. Sist det hände var 1969/70 så helt normal är nog knappast den här vintern.
    Och jag har ännu inte hört en enda gärdsmyg i år, men eftersom vintern enligt dig var normal så har väl de jäkla kräken frusit ihjäl på pin kiv.

  32. Fred Singer säger GOOD-BYE till Kyoto avtalet idag.
    ALI.K.

  33. Kent Forssgren

    Michael Tjernström försäger sig. Han är ute efter anslag, för 10-15 år, för att kunna kalibrera sina datormodeller.
    Därefter kommer rapporten som visar det oväntade sambandet! att verkligheten har anpassat sig till modellerna.  Vilket var flera forskares uttalade hypotes.
    Det skulle behövas minst 10–15 års iakttagelser för att se om köldvintrarna är återkommande.
    Ett snabbare sätt är att använda datormodeller för att se om det oväntade sambandet kan stärkas, vilket flera forskare har börjat göra.

  34. Tyskland år 2010 det kallaste på 10 år,och december2010 det kallaste på 100 år,noterar jag.
    ALI.K.

  35. tty

    Förresten så medger t o m SMHI att den här vintern var extrem. I mellansverige var förra vintern något kallare, men i söder och norr var 2010/11 den kallaste vintern på 15-25 år. Den var överallt kraftigt kallare än ”standardperioden” 1961-90.
    http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-kallare-an-normalt-1.15195
    Och för första gången sedan mätningarna började 1904 hade varenda väderstation i Sverige en vit jul!
    http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-snodjup-1.15197
     

  36. Bertel

    Uffeb # 27
    Man hinner knappt blöta masken på ytan innan det nappar.  🙂
    tty # 29
    Gärdsmyg är en av mina favoriter och brukar häcka i vår backe vid stugan(Dala-Floda) och bjuder på sin sång, långt in på sommaren, när de flesta skönsjungande hanar av andra arter har tystnat.
     
    Ibland kan rödvingetrast vid sin andra häckning, göra sällskap med sin mediokra sång(en av få fåglar som har ”dialekt” dvs låter annorlunda i olika landskap)veckorna efter midsommar
    p    

  37. År 1816 året det inte blev någon sommar det var visserligen ett solminimum  då, men huvudorsaken var det stora vulkanutbrottet .
    ALI.K.

  38. Risk för livsmedelsbrist i USA p.g.a kraftig kyla och missväxt befarar man.
    Usa slagit många köldrekord på många platser, denna vinter.
    ALI.K.

  39. Korrelation med Jordens värme o kyla med antalet solfläckar.
    Men Jordens värme och kyl variationer förklaras som naturliga variationer,sen1895.
    ALI.K.

  40. Staffan Lindström

    { 15.03.11 at 02:11 }  … MEN tty alla VI som bor på Observatoriekullens topp…enligt SMHI [SH?] fick vår den 7:e mars… Nästa station söderut var Harstena… Men skriva ordet värmeöeffekt det går inte…??!!

  41. Staffan Lindström

    { 15.03.11 at 02:46 }  Myrorna i stacken vid bron över Västeråsbanan, Ankdammsgatan 5/Huvudstagatan har trots bar stacktopp inte visat sig?! 2008 så var det full fart 25:e februari. 1990 bodde jag inte i Solna men slutet av januari?? {Kollade inte tempen…}

  42. Inge

    Solaktiviteten har alltså stigit. Undrar om det är därför vintern har lämnat oss? (Till stor del)

  43. Det är märkligt att SvD låter en artikel av det slaget bli publicerad. Det finns ju ingen som helst  substans i påståendet. Det är ju enbart en klent underbyggd hypotes som det skulle ta 10-15 år att verifiera. Den är helt ointressant.

  44. Peter Stilbs

    Det var en annan artikel också i pappersupplagan av SvD – tre spalter om att ”strålningen når snart hit”  – bara det att den som intervjuades på Strålskyddsmyndigheten(?) klart sade att den blir knappt mätbar.
    Sen var det en 8-sidig reklambilaga från WWF etc om ”klimatåtgärder” bl.a. i kommunerna och om ”Earth Hour”

  45. Ingvar E # 43
    Nej. Snarare tvärtom.
    Det är fullt logiskt.
    Det här handlar ju inte om information. Det är propaganda. När man accepterat faktumet att det är vad våra MSM sysslar med fullt ut, så blir det kristallklart.

  46. Tage Andersson

    Inte bara Nordeuropa hade det kallt vintrarna 2009/2010 och 2010/2011. Nej kylan drabbade nästan hela Europa och stora delar av Sibirien och Nordamerika. Typiskt är att när vi här i Norden drabbas av kalla vintrar är vi inte ensamma om det, utan delar kylan med stora delar av utomtropiska norra halvklotet. Det finns också stora varma områden. När de inträffar över Arktis dras gärna sommarisen in. Med stor avsmältning får ytan mindre albedo eftersom vattenytan reflekterar solljus sämre än isytan. Därför väntas havsvattnet bli varmare med mindre is och varmare under följande vinter. Nu är det dock så att mängden låga moln och dimma är stor över Arktis, varför solljuset reflekteras innan det når jordytan. Det varmare Arktis förklaras nog bättre av den nordatlantiska oscillationen.

  47. Tage Andersson # 46
    Men stämmer det verkligen? Isen fungerar också (vintertid) som värmeisolering för havsvattnet. Eller hur? Vintrtid finns inget dagsljus att reflektera (albedot) överhuvudtaget i Arktis.
    Dessutom, ingen, eller liten isyta i Arktis vintertid, borde därför innebära att hasvattnet kyls av mycket fortare. Vilket borde fungera kylande på klimatet. Eller? 

  48. Torsten Wedin

    Tage Andersson #46:
    För att inte tala om hur kallt det var på södra halvklotet när vi hade sommar 2010. Fiskar frös ihjäl i miljontal i floder i Boliva. Det var flera rapporter om det i utländska nättidningar, dock icke i svenska.
    Totte

  49. Joel

    Peter #44
    Från http://www.world-nuclear-news.org/RS_Possible_damage_at_Fukushima_Daiichi_2_1503111.html
    ”…radiation levels near the reactors had reached levels that would affect human health. It is thought that the fire had been the major source of radiation.”
    (min fetning och understrykning)

  50. Tage Andersson

    Labibia 46
    Moln- och dimmängden är stor även under vintern, och isolerar ocså eftersom det absorberar strålningen från vatten/isytan. Det finns flera effekter och som Tjernström säger får man använda modeller för att kunna kvantifiera dem. Mao modeller är utmärkta för diagnos. Detta behöver inte betyda att de är bra för prognos.

  51. Tage Andersson # 50
    Ja, och det skulle väl kunna förklara varför det varit ”varmare än normalt” i vissa delar av Arktis. Värmen avleds från vattnet eftersom ingen is finns där som kan isolera från den betydligt kallare luften, men blir kvar under molntäcket. Under en tid.
    Låter inte det rimligt?

  52. Tage Andersson

    Labbibia
    Ja, det tycker jag

  53. Jag kom just tillbaka från Afrika. Träffade personligen en man som nyligen bestigit Kilimanjaro. Det skulle vara under den mest gynnsamma perioden. Men de stötte på så mycket snö att han inte kunde ta sig de sista hundra meterna upp till toppen. De få som lyckades ta sig upp sjönk ner till midjan i snön. Så skulle det alltså inte vara så här års.
     
    Skulle inte snön på Kilimanjaro vara på väg att smälta bort? Men den oväntade snön på toppen kan säkert också förklaras bort och skyllas på koldioxid?

  54. Pehr Björnbom

     
    Jonny, mycket bra kritik av denna uppenbara ad-hoc-hypotes.
     
    Just ad-hoc-hypoteser är karakteristiskt för pseudovetenskap. När nya data kommer fram som motsäger favorithypotesen så slänger man fram en hjälphypotes som skall förklara att även dessa data är förenliga med favorithypotesen.
     
    Tidigare har man ju hävdat att kalla vintrar inte längre skulle kunna förväntas här i södra Sverige. Vi uppmanades att vänja oss av med pulka, skidor och annat vinternöje. Peter hade ett kul blogginlägg om detta för någon tid sedan där han visade ett foto på Naturvårdsverkets reklamkampanj 2003:
    https://www.klimatupplysningen.se/2011/02/16/visdomsord-fran-naturvardsverket/
     
    I själva verket är de naturliga variationerna i klimatet hos oss så stora att den lilla uppvärmning vi har haft kan upptäckas endast med noggranna statistiska analyser. Följande artikel av Bengtsson med flera handlar om dessa naturliga variationer:
    http://www.nerc-essc.ac.uk/~olb/PAPERS/len22.pdf
     

  55. Michelangelo

    #53# Har du inte hört talas om kolsyresnö ?

  56. När det gäller ARKTIS får man inte glömma havsströmmars SALTHALT,
    detta påverkar isars tjocklek.
    Mer sol ökar salthalt,saltet sjunker ner så småningom alltefter.
    ALI.K.

  57. Karin

    Pehr Björnbom #54
     
    Tack för länken till artikeln om klimatvariationerna. Vore det en djärv gissning att tro att den inte finns citerad i IPCCs rapporter?
     
    På sidan 15 i artikeln står det:
    ”During a cold European winter the storm tracks and jet stream are in a southerly position providing frequent invasions of Artic air masses over Northern Europe. An extremely cold winter is often associated with a warm ENSO event and is similarly suggested from observations of cold winters over the last centuary.”
     
    Det stämmer väl bra in på denna vintern?

  58. Pehr Björnbom

     
    Karin,
     
    Din gissning är nog inte så djärv. Jag sökte i IPCC:s senaste rapport från 2007, den vetenskapliga delen, och den citerar flera artiklar där Lennart Bengtsson är en av författarna.
     
    Men just denna artikel verkar inte finnas med i rapporten. Jag kunde i alla fall inte hitta den (jag har laddat ner alla delarna av rapporten, det är en hel serie pdf-filer, och sedan sökt i dessa filer tillsammans vilket är möjligt med Adobe Reader).
     
    Ja, visst stämmer det som står i artikeln mycket bra på våra två senaste vintrar!
     

  59. Tage Andersson

    Att vi här i Sverige får några kalla vintrar i följd är inte så ovanligt. Vi hade det 1939/40-1941/42 och 1985-87. Det är inget lokalt fenomen. Också nästan hela Europa, stora delar av Sibirien och Nordamerika drabbades då av kyla. Den globala medeltemperaturen tycks inte ha mycket med detta att göra.