Prioritet 1: Tillväxt

Svenska Dagbladet rapporterar att Fredrik Reinfeldt, efter sitt möte med Barack Obama, nu är på väg att träffa Indiens premiärminister Singh. I Washington fick Reinfeldt en halvtimme med presidenten, varav 15 minuter ägnades åt klimat. Hur det blir i Indien vet vi inte, men Reinfeldt stannar i hela tre dagar. Uppenbarligen har Singh mindre att göra än den pressade Obama.
I Indien ser man pragmatiskt på klimatförändring. ”Visst ska vi anpassa våra aktiviteter men ni i väst kan väl göra det först. Och dessutom tänker vi inte överge tanken på tillväxt.” Fullt förståeligt då en stor del av Indiens befolkning fortfarande saknar tillgång till elektricitet.
Reinfeldts turné riskerar att bli en väldigt dyr jorden-runt-resa i stället för den kraftmobilisering som den utmålats som. Å andra sidan visste vi väl det redan? Undrar om svenska staten klimatkompenserar?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Torsten Wedin

  ”Uppenbarligen har Singh mindre att göra än den pressade Obama.”
  Ja, Singh behöver ju inte slösa en massa tid på AGW. Det är ju bara ett politiskt spel i västvärlden, enligt indierna.

 2. AOH

  Tänk om Fredrik Reinfeldts ansiktsutryck  ”strålar lika mycket” i Indien som det gjorde när han tog Barack O. i hand efter USA-mötet. Hoppas att SVT bevakar Indien-besöket.

 3. Peter Stilbs

  Behöver inte Regeringsplanet service snart ?

 4. Iven

  Om Singh berättar för vår statsminister, att man i Indien kommit en bra bit på vägen med Thorium reaktorer som  energikälla och därmed väckt nya idéer även för tillämpning i Sveriges framtida energiförsörjning, kanske resekostnaderna inte är helt bortkastade den här gången… 🙂

 5. Labbibia

  Peter S
  Även innehållet i planet skulle nog må bra av en liten service?
  Jag tycker synd om Reinfeldt, han har hamnat i en sits där det bara kan sluta på ett sätt.

 6. Labbibia

  # 5 forts….
  Det enda positiva ur hans synpunkt är att även oppositionen bundit upp sig så hårt i ”klimateriet”. Kritk därifrån lär han alltså slippa.

 7. Tege Tornvall

  Om Reinfeldt kunde få statsägda Vattenfall att hjälpa Indien att få mer elenergi med till buds stående medel och resurser, vore hans resa inte förgäves. Som bekant kan kolkraftverk renas till en i stort sett sluten process.

 8. Torsten Wedin

  Labbibia #5:
  ”Jag tycker synd om Reinfeldt, han har hamnat i en sits där det bara kan sluta på ett sätt.”
  För att inte tala om Andreas Carlgren, men han förstår nog inte att han gjort bort sig. Men pudlar lär det bli framöver. Men det är väl risk att politikerna skyller på att de blivit felinformerade av forskarna. Men det är ju inte sant. Hade de satt någon på att läsa HELA IPCC-rapporten hade de nog agerat annorlunda. De har sig själv att skylla.
  Jag hoppas att vändningen i debatten går fort nu när den startat.

 9. Fredrik P

  Just nu i SVT2 går ”Energiforskare i svenskt toppmöte” direktsänt ifrån stockholm. Han som pratade nyss tog upp att det faktiskt finns ”Clean Coal”, i alla fall för metan. Han gick vidare genom att ta upp de två energikällor han trodde var framtiden, Solen och kärnkraft. Vilket passar mig utmärkt. Solkraft verkar vara riktigt bra nere på ekvatorn, men inte alls så bra i sverige, så antar att det blir mer kärnkraft för oss.
  P.S. Hans majestät konungen sitter även med ibland publiken.

 10. Peter Stilbs

  Fredrik P – det måste vara från första dagen av energy2050 den 19-20.10 ?  En sorglig tillställning.

 11. Kjell_A Jönsson

  Till  Torsten  Wedin  från
  Kjell-A  Jönsson
  Det är inte synd om Fredrik Reinfeldt.  Han har valt att i populistiskt  syfte hoppa på  AGW-tåget,  berömt Maria Wetterstrand för hennes engangement i klimatfrågan, etc.  Han har sig själv att skylla.
  Om Reinfeldt  hade varit mer av  STATSMAN och mindre av politiker  och intagit en balanserad hållning i klimatfrågan hade han vunnit trovärdighet och  hade inom EU kunnat bli en moderator som bl a de tidigare Östeuropeiska staterna hade kunnat acceptera.  Då hade det gått att  prioritera   frågan om VERKLIGA  LUFTFÖRORENINGAR  som sotpartiklar,  KOLMONOXID , etc ,etc
  Men Reinfeldt har själv valt att sättas sig i  samma båt som Andreas Carlgren och MP,  Mikael Karlsson, Erland Källén, etc
  Om detta beror på bristande naturvetenskapliga insikter  är det ingen ursäkt.  Han skulle kunnat ha lyssnat på fler röster än Erland Källéns,  IPCC:s  etc.
  Kjell-A  Jönsson

 12. pekke

  Det är ju så synd om U-länderna som vi i väst en gång plundrade, så de måste ju få en massa bidrag samtidigt som vi i väst späkar oss så mycket som möjligt för botgärning:
  http://www.dn.se/nyheter/2.1924/afrikansk-protest-i-fns-klimatsamtal-1.988069
  Under tiden så tutar å kör Kina för fulla muggar med råvaruutvinning i Afrika:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1769031/sa-kopplar-kina-grepp-om-afrika
  Politiken i väst börjar mer och mer likna navelskåderi !

 13. Peter Stilbs

  Jag såg denne Andreas Carlgren på Rapport för någon timma sedan re gasledningen i Östersjön – han sade något i samband med ”andra länders energilösningar” (med gas) att det är inte något Sverige ska lägga sig i.
  Men Carlgren och Reinfeldt lade sig platt för EU’s diktat om Sveriges energiförsörjningsprofil för inte så många månader sedan.
  De ljuger som borstbindare dessa politiker.

 14. Gunnar Strandell

  Peter Stilbs #13
  Jag håller med.
  På radion (Ekot 17:45) sade Andreas att det aldrig förekommit att ett land i Europa dikterat något annat lands energipolitik.
  Jag skriver ”Barsebäck” och ser ett platt fall.
  Men å andra sidan;
  Är Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly beredda att försvara havsbotten  på internationellt vatten med den flotta de vill lägga ned och mot de tidigare meningsfränderna?
  Jag vet inte om de ljuger för enligt den nya definitionen har det inget med fakta att göra utan bestäms av hur man själv uppfattar det man säger. 
  Till sist ännu ett tack för dina referenser.
  Jag har just avslutat ”The Climate Caper” och är mest tagen av den effektiva organisation för peer review som IPCC skapat och den risk för medveten eller omedveten censur det leder till. 
  Tyvärr får det mig att rysa varje gång AGW-förespråkare drar fram argumentet, och jag kan bara hoppas att inte har rätt i längden.

 15. Anders L

  Har någon av de kära kommentatorerna här en aning om varför Fredrik Reinfeldt är i Indien?
   
  I morgon fredag har han egenskap av EU:s ordförande ett möte med Indiens premiärminister. I dag passade han på att hålla ett bilateralt möte i egenskap av Sveriges statsminister. Är det på något vis imbecillt av Sveriges statsminister att vidmakthålla goda förbindelser med en av världens största och snabbast växande ekonomier?
   
   

 16. Anders L, här finns en sammanfattning av varför Reinfledt gör som han gör.
  https://www.klimatupplysningen.se/2009/11/03/fredriks-storhetsvansinne/#comment-69256
  Vad har förbindelser mellan Sverige och Indien med detta att göra? Handelstullarna är från EU, inte hemifrån osv

 17. Jan

  Reinfeldt kanske funderar över vad han skall göra efter valförlusten i 2010 års riksdagsval. Och en bra och välavlönad tjänst inom ”klimatjetsetet” är inget dåligt alternativ till att vara statsminister i Sverige.

 18. Anders L #15
  Bra fråga du ställde.
  Ja det är bra att Sverige har personliga samtal med Indien på hög nivå.
  Men klimattjafset har liksom bedövat många från vanligt rationellt tänkande. Speciellt på bloggar som fokuserat på klimatfrågan.
  Vilket ju inte är så konstigt egentligen… men det gäller att skilja på klimatstatsministrar och vanliga statsministrar och statsministrar med ordförandeskap i EU.
  Inte helt lätt.
  Men lite får man väl anstränga sig och tänka själv.