Postkodlotteriets dyra talare

Postkodlotteriet var noga med att påpeka att både Tony Blair och Bill Clinton kom till Stockholm och det stora klimateventet helt gratis. Inget gage hade utbetalats. Men likväl kan det vara kul att veta att Tony Blair de facto is världens absolut dyraste talare. Enligt Times fick han nästan 400.000 pund för två halvtimmeslånga tal han höll på Filippinerna.
Blair’s oratory – which cost more than £6,000 a minute – included such insights as “politics really matters, but a lot of what goes on is not great” and “religion [can be] a source of inspiration, or an excuse for evil”.
Hans vän och kollega, Bill Clinton, är även han välbetald. Enligt samma artikel brukade Clinton snitta 150.000 dollar per tal, även om han sedan Hillary valts till ”statssekreterare” dragit ner på frekvensen av sina framträdanden. Det är femtio tusen dollar mer än vad Al Gore får för en timmes tal. Inte illa, Bill och Tony. Good job.
Även om Clinton och Blair inte fick något lönekuvert är deras organisationer, The Climate Initiative och The Climate Group, med på listan över de organisationer som mottar välgörenhet direkt från det svenska folkhemmet. Och det är inga små summor som utbetalas. På två år har Postkodlotteriet lyckats få ihop 270 miljoner till välgörande ändamål, enligt vd:n Niclas Kjellström-Matseke i en bilaga till SvD. Och 2008 kommer 350 färska miljoner att berika bl.a. Greenpeace och WWF:s kassa. Varken The Climate Initiative eller The Climate Group finns med på listan över Postkodlotteriets 16 förmånstagare. Men lotteriet skriver att de genom PostkodStiftelsen stödjer ytterligare elva organisationer. Och mycket riktigt ger stiftelsen i sin tur pengar till bl.a. Clintons The Climate Initiative. Och Tällberg Foundation. En massa ryggdunkningar blir det. 60 miljoner närmare bestämt (år 2008). Inte konstigt att paret Clinton-Blair känner sig tvungna att masa sig till Stockholms stadshus.
Uppdatering: Självklart är Hillary Clinton utrikesminister och inte statssekreterare. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Fast Hillary är inte statssekreterare, hon är utrikesminister!

 2. Lite kul: Korrekta översättningen av ’Secretary of State’ är ’Utrikesminister’, förstås

 3. Så rart.
  Är det nu man ska bli fanatisk Postkodare?
  Noterar ochså att i princip samtliga organisationer är organisationer som vår svenska stat ( -:Hallå Fredrik ), gräver i dina och mina fickor för att ge till nämnda organisationer. D.v.s. dom är skattesubventionerade.
  Kommer osökt att tänka på
  For the children
  Om det åtminstone var rika människor som gick på spektaklet men det är mycket troligare att dom som ger skulle behöva behålla pengarna själva.

 4. Lars G

  Det är inte bara i Sverige som Clinton hämtar dollars. På Postkodlotteriarnas ägares hemsida i Holland:
  http://www.novamedia.nl
  så finns han med en filmsnutt på hemsidan och längre in på sajten har han skrivit följande brev:”Bill Clinton, The Clinton Foundation:

  “The Postcode Lottery is the best thing I have ever seen to involve ordinary people in charitable work. A whole community can win and it must be a great feeling to be a part of it. 

  I urge everyone to continue to support the lottery and to try to get more people to do it and I hope it will be copied by other countries. Than you will see the most unprecedented partnership between ordinary citizens across the world that we have ever seen, which us helps to fight against worldwide problems.” 
  I Holland – enligt lag – skall 50% av välgörenhetsintäkter gå till välgörenhet. I Sverige går 22.5% av PKL’s intäkter till detta och i England endast 20%. Hela konceptet är ett smart sätt att finansiera TV-produktion. Tre av ägarna har ett förflutet i underhållningsbranschen. En kommer från den Holländska Oxfam och nummer fem har hittills varit omöjlig att identifiera när det gäller annat än namnet. Hursomhelst så drog de in ungefär 300 miljoner SEK i licensavgifter från deras Europeiska verksamhet förra året. Inte nålpengar precis. I Sverige har hittills 20% av välgörenhetspengarna gått till den egna Stiftelsen som i sin tur inte är öppen för insyn. Clintons 6.5 miljoner kom ur denna kassa.

 5. Tege Tornvall

  Eftersom ingen av dem vet eller kan något av värde i rena sakfrågor, skulle jag inte lägga ut ett öre för att höra dem tala i sådana. Däremot vet de massor om politik och hur man påverkar folk. Att höra dem tala om sådant, kan vara värt en del – för dem som vill förstå eller har ansvar för sådana frågor.
  Tege

 6. Glömde tillägga att vi alla, skattebetalare, är med i 4-5 Postkodslotterier, fast med endast nitlotter.

 7. Bill Clinton sa till skeptikerna ”Tänk om ni har fel och det är för sent att göra något åt det!

 8. Patrik

  Hehe, ja om det är för sent så spelar det väl knappast någon roll vem som har rätt eller fel. 🙂

 9. Gunnar Littmarck

  #7
  Men ingen enda klimatoroad ”gör något” åt det.
  Så om de klimatoroade hade rätt vore det ändå sjukare att de inte på någotvis  minskar den globala fossilkolutvinningen.
  Märkligt att klimatoroade tycks vara så förbaskat korkade att de dessutom inte fattar att peak kol kommer först då det utkonkurreras av billigare energisystem.
  Med blott en aning konstruktivt tänkande satsades det på de systemen.
  Det är sådant som gör att tilliten till hela klimathotsetablisimanget är noll och nix…
  Omoraliska skitstövlar är vad jag tycker mer och mer om fler och fler..

 10. Gunnar: Vad grundar du ditt uttlande på  att ingen klimatoroad gör något åt det?

 11. Leckne : Åk til Kina och USA och de dom stoppa med kol. Återkom med rapport när kinesiska kommunistpartiet och Barack samtyckat. Dom ligger ju åratal bak oss. 
  Sedan kan vi ju tycka att CO2 inte spelar nån roll överhuvudtagit.  Det finns ju en del diskusjoner på detta forum på sistone som falsifierar AGW, inte mindre. Waldemar Ingdahl har dock rätt när saken gäller att få rätt och inte bara ha rätt. Se tonläget i detta perspektiv.  
  Tillåt meg att framföra maggie’s åsikt att ni är kontraproduktiva under allascenarion. Möjligen kan eran verksamhet bidraga till reforestation i öknen–  innan det blir för kallt. Men det er en fråga om energi, irrigation och och investering serru. Sen har du endel regeringar att ha hanskas med för att spruta vatten på Sahara. De der tänker greenbacks i Sveits  när vi tänker grönska !

 12. Gunnar LOL
  Nu gjorde du Leckne & Parters sura.
  Gapskratt. Så det kan gå. Skratt igen.
  Leckne & Parters har som affärsidee ( bland annat ) att du som julgransköpare ska ha dåligt samvete och köpa ett träd av dom som ska planteras i Afrika. 150 pix och samvetet är rent.
  Att Julgranar är en jordbruksprodukt som naturligtvis planteras som havre eller potatis ska vi nog prata tyst om, eller hur Leckne & Parters?
  Fast folk kan ju få så dåligt samvete att dom hoppar inköpet av granen, å då blir det mindre träd, fast i t.ex. Danmark.
  Så där ser du hur det går när man suckar över bedragarna. Snarstukna, tststs
  Å då har vi inte kommit in på George Soros å grabbarna. Allt vi nämner innan är gärsgårdsserien.
  Inkl. f,d Presidenter.

 13. Gunnar Littmarck

  #1o
  Här kan du finna några som utför något som kan stänga kolgruvor och det givetvis på fritiden betalande alla sina engagemang själva.
  Det kanske inte är så dumma att de tror att CO2 kan driva klimatet till eb global klimatkatastrof, men de ser att det finns reella problem med fossilberoendet.
  Läs mer så du förstår skillnaden på att göra något eller bara sabba.
  Att uppbära lön för att lura pengar av politiker och andra i sken av att trädplantering minskar den globala fssilkolutvinningen är omoraliskt.
  Europa satsar stort på att bygga ut fossilutvinning och leverans ledningar, samtidigt som de försöker fördröja storskalig tillverkning av de energisystem som kan priskonkurrera ut fossilkol.
  Se bara hur Frankrike inte fick godkänt att kärnkraft är CO2 fri (vad det egerntligen menas med det?)
  Den Svenska regeringen undandrar hundratals miljarder i resurser genom att subventinera de system som inte har en chans och samtidigt till oerhörda kostnader slutförvara kärbränsle som kunde ge landet all elkraft och syntetiska drivmedel i många hundra år.
  Jag vet inte en regering bland de som undertecknat Kyoto avtalet som arbetar för att underlätta de energisystem som kan påskynda peakfossilkol.
  Vad tycker du då EUs energikomisionär uttalar att EU ska stödja politiskt och ekonomiskt utvinning i sårbara arktiska vatten, så beställer de ett isbrytande borrfartyg för 6,5 miljarder?
  Jag anser att du antingen är dum eller omoralisk.
  Dum om du inte förstår att om CO2 hade mätbar effekt skulle de visa sig i 30 års satellitmätdata.
  Bara genom att mäta mängden fotoner med våglängd 15mym som strålar mot marken en molnfri natt, ser du CO2s växthuseffekt… den har inte ökat mätbart under den mänskliga fossilförbränningens tid.
  Omoralisk om du inte är fullt så dum men tjänar din lön på lögnen.

 14. PeterP

  Angående Kina:
  http://regeringen.se/sb/d/11736/a/123891
  Angående USA:
  http://regeringen.se/sb/d/11736/a/123902

 15. PeterP

  Hoppas att detta kan vara intressant läsning:
  Kina: ”A Balancing Act: China’s Role in Climate Change”
  http://regeringen.se/sb/d/11736/a/123891
  USA: ”Sea Change: US Climate Policy Prospects Under the Obama Administration”
  http://regeringen.se/sb/d/11736/a/123902
  Ser fram emot att få era synpunkter på rapporterna.
  /Peter

 16. Gunnar Littmarck

  PeterP
  Det farliga med rapporterna är att det visar hur allt fler byråkrater världen över får sin sysselsättning av ett vetenskapligt avfärdat hot.
  Historien visar att bara krig och revolution kan avskaffa stora grupper byråkrater.
  Det blir en cancersvulst som växer av egen kraft.
  Då jag skummar igenom rapporterna om Kina och USA blir jag så besviken av att de som får sin lön av skatter inte ställer vare sig en kritisk fråga till resursanvändningen eller föreslår några av de garanterat konstruktiva lösningar som finns.
  Jag anser att var byråkrat som inte ifrågasätter CO2teorin innan de utför sina arbeten är lika omoraliska som Natzitysklands byråkrater var då de inte ifrågasatte rasteorin.

 17. PeterP

  Hej Gunnar L,
  har du läst rapporterna? Dessa forskare tycker jag på ett sakligt sätt beskriver en verklighet.
  Vilka käller litar du på?

 18. Gunnar Littmarck

  PeterP
  Jag har skummat igenom rapporterna och de beskriver på ett sakligt sätt verkligheten, men allt faller ju platt till marken av att CO2 teorin är vetenskapligt avfärdad.
  Det är kanske tur att CO2 inte kan driva klimatet mot en global katastrof, ty fossilförbränningen kommer ju öka maximalt ett bra tag till.
  Det är som en rapport av vad som pågår i världen för att motverka en global raskatastrof, så rapporteras om hur allt fler från olika raser blandas allt mer..
  Mitt samvete skulle förbjuda mig att utarbeta dessa rapporter utan att inleda med att det inte finns några mätbara globala klimatändringar p.g.a. fossilförbänningens CO2 utsläpp.
  Samt att IPCC hotbilder som bygger på starka förstärkningseffekter är vetenskapligt avfärdade av motsatsen.
  Sen kunde jag fortsätta med rapporten.
  Ett samhälle bygger på moralen hos de som utfärdar det underlag som ledare ska fatta beslut efter, eller hur?
  Hur hög moral anser du att Statsrådsberedningen
  Kommissionen för hållbar utveckling , har?

 19. PeterP

  Hej igen,
  jag tar intryck från många olika håll.
  Senaste läst är:
   ”Vårt Klimat” av Klas Eklund
  ”En vädjan till förnuftet”, av Nigel Lawson
  ”Tillväxtens sista dagar”, av Björn Forsberg
  De två sista handlar endel om moral. Jag har förtroende för Regeringen och därmed Statsrådberedningen och dess Kommissioner.
  Är väldigt intresserade av om du kan referera till några av dina källor?

 20. Mats Frick

  Hej PeterP – Jag tror du torde vara intresserad av Herman Dalys tänkande (botanisera bland hans publikationer). Han har bland annat skrivit en mycket bra bok som lyfter diskussionen bortom begränsningen till klimatfrågan hos Klas Eklund.

 21. Gunnar Littmarck

  PeterP
  Menar du till:
  det inte finns några mätbara globala klimatändringar p.g.a. fossilförbänningens CO2 utsläpp.
  och
  Samt att IPCC hotbilder som bygger på starka förstärkningseffekter är vetenskapligt avfärdade av motsatsen.
  ?
  Du kan ta länkar från moderna myter, om du inte finner eller vill ha djupare förklaringar kan du antingen ställa frågor i kommentarer under, där läser ledare från bägge läger även om klimtoroade fysiker numer insett att CO2 hotet aldrig funnits.
  Kanske får du en del i från världsledande klimatforskare som visar sina underlag, kanske vinner du tid på att ställa konkreta frågor.
  Magnus har enormt mycket källor och underlag som vetenskapligt underkänner hela CO2-teorin…
  Märk att inte molekylens förmåga att absorbeta vissa våglängders IR för att senasre stråla ut de sfäriskt underkänns.
  CO2 molekylen har förmågan att uppta 4 och 15 mym fotoner utan att öka i temperatur, men efter ett tag sända ut fotonerna igen.
  Att det innebär att den energi jorden sänder mot rymden till del kommer tilbaka är ingenting som ifrågasätts.
  Detta ger en ökad irinstrålning från atmosfären, vilket inte ökat mätbart i CO2molekylens absorptionsspektra under den tid mänsklig fossilförbränning varit.
  Jag kommer in igen på denna blogg senare så jag kan hjälpa dig om inte alla otrogigt duktiga här hinner före.
  Lycka till och du har helt rätt i att man alltid ska ifrågasätt allt och alltid söka källor, vilka i sintur ska ifrågasättas.
  MVH
  Gunnar

 22. Rätt ska va rätt

  Gunnar L. – ja Rasteorin har sina rötter och de tog 55 år att dra upp i Sverige. Från en välunderrättad källa:
  Svenska riksdagen beslutade 1921, efter förslag från KVA och Nobelkommitten att instifta ett rashygieniskt institut i Uppsala . Chef blev Herman Lundborg.
  1924 kommer den yngre tysk forskare, KF Günther dit och doktorerar i Uppsala.
  Därefter får han 1927 en tjänst på Tyska Kolonialskolan i Witzenhausen (Hessen) som rasbiolog, ny tjänst efter inspiration från Sverige. 
  Chef därstädes är Walter Darre´  tidigare lärare för agronomen Heinrich Himmler.
  Himmler, som är med i sällskapet Artamanen (föregångare till Die Grünen),  är vid denna tidpunkt alternativodlare, samt extraknäcker som assistent till Josef Goebbels. Därefter blir han chef för SS som då  var en styrka på bara 40 man.
  Himmler och Artamenerna blir helt entusiastiska för KF Günthers teorier. Hitler får en vetenskaplig underbyggnad för sina ideer om slaver och judar som mindervärdiga folk.
  Därför startar nazisterna Ahnenerbe, som får ett riktigt uppsving efter att Himmler blivit Reichführer SS i samband med nazisternas maktövertagande 1933. 
  KZ Dachau var en växtförädlingsanstalt och storproducent av medicinalörter, 8.000 fångar arbetade med detta 1938.
  Hitler, Himler, Hess och Höss var f.ö vegitarianer. Om man få tro uppgiften i Hitlers Bordssamtal planerade Führern att förbjuda kött efter att han vunnit kriget.
  Statens Rashygieniska Institut hade ett uppsving på 1930-talet då Alva och Gunnar Myrdal tog till sig deras teorier. Se boken kris i befolkningsfrågan, första upplagan 1934. Lundborg förde en tillbakadragen tillvaro till sin pensionering 1962 men Institutet levde kvar till 1977, då den tillträdande ”borgerliga” regeringen lade ner det.”

 23. PeterP

  Hej på er,
  tack Mats för tipset!
  Om vi för ett kort ögonblick kopplar bort Klimatdebatten och ger en tanke till de andra 15 miljömålen. Tycker ni att vi lever hållbart tex i Sverige? Denna blogg har ju underrubiken
  ”För dig som hellre tänker själv”, vilket jag fastnade för, men när jag kommer in här även om jag inte har läst allt, så tycker jag att många tycker mycket är ensidigt. Vilka problem har vi och vad gör vi åt dem. Tror jag inte på Klimatdoktrinen så har vi andra problem att ta tag i. Jag lever definitivt inte i min ”dröm värld” utan vi kan ständigt förbättras och lägga energi där vi tycker vi kan bistå med mest positiv förändring.
   Hoppas att på få respons.

 24. Gunnar Littmarck

  PeterP
  Jag anser att Sverige lever allt annat än hållbart.
  Det går att ändra på.
  Se till att biståndet leder till maximal förstärkning av de fattigaste individernas förmåga, inte öka beroende, korruption och finansiera krig.
  Sverige kunde omedelbart lägga ner de allt annat än hållbara biobränslesubventionerna.
  Sverige borde inse att de flesta av dagens infrastruktursatsningar varken är hållbara eller lönsamma.
  Sverige borde tillåta fri utbyggnad av den kärnkraft som drivs av att destruera dagens avfall.
  Sverige borde bara beskatta de syntetiska drivmedel som tillverkas med ex. kärnavfallskraft och bioförbränning med moms.
  De allt annat än gröna certifikaten är allt annat än hållbara och ger mycket skadliga effekter.
  Alla fjärrvärmenät kommer bli oanvända och framstå som ännu en korkad skattefinansierad investering och då kan de i stället producera H2 vilket kan vara bas i syntetiska drivmedel och konstgödsel.
  Svensk byråkrati är kanske det som är mest skadligt och minst hållbart.
  Om ingen lyckas bryta den expansionen riskerar hela samhället erodera då ingen tar ansvar för helheten.
  Jag har en massa teorier och tankar, samt länkar på min blogg, så orkar du med mer informationsinsamling efter moderna myter, är du hjärtligt välkommen.
  Bäst trivs jag såklart då mina teorier och argument kan förkastas, vilket tyvärr är alltmer sällsynt.
  Missa inte den störste och kunnigaste klimatforskaren från MIT.

 25. PeterP

  Missa inte den störste och kunnigaste klimatforskaren från MIT.

  Vem är det?

 26. PeterP

  Har ni sett fäljande dokumentät om GMO?
  http://svtplay.se/v/1508478/dokumentar/genforandrad_mat_-_hot_eller_raddning_?cb,a1364145,1,f,103479/pb,a1364142,1,f,103479/pl,v,,1508989/sb,p103479,1,f,-1
  Vad tycker ni?
  /Peter

 27. L

  PeterP, jag brukar tycka en minuts reklamfilm är i längsta laget. Den här var 52 minuter! Snyggt gjord, bra presenterat, för bra kanske.

 28. Patrik

  PeterP>> Personligen är jag för en sansad miljödebatt och åtgärder där så behövs.
  Behöver inte dramatiseras in absurdum. Vilket AGW-folket inte har förstått.
  Det kommer att bita proponenterna i svansen inom kort. Man kan inte ropa varg i all evighet.

 29. Gunnar Littmarck

  #1o
  Här kan du finna några som utför något som kan stänga kolgruvor och det givetvis på fritiden betalande alla sina engagemang själva.

  Det kanske inte är så dumma att de tror att CO2 kan driva klimatet till eb global klimatkatastrof, men de ser att det finns reella problem med fossilberoendet.
  Läs mer så du förstår skillnaden på att göra något eller bara sabba.

  Att uppbära lön för att lura pengar av politiker och andra i sken av att trädplantering minskar den globala fssilkolutvinningen är omoraliskt.

  Europa satsar stort på att bygga ut fossilutvinning och leverans ledningar, samtidigt som de försöker fördröja storskalig tillverkning av de energisystem som kan priskonkurrera ut fossilkol.

  Se bara hur Frankrike inte fick godkänt att kärnkraft är CO2 fri (vad det egerntligen menas med det?)

  Den Svenska regeringen undandrar hundratals miljarder i resurser genom att subventinera de system som inte har en chans och samtidigt till oerhörda kostnader slutförvara kärbränsle som kunde ge landet all elkraft och syntetiska drivmedel i många hundra år.

  Jag vet inte en regering bland de som undertecknat Kyoto avtalet som arbetar för att underlätta de energisystem som kan påskynda peakfossilkol.

  Vad tycker du då EUs energikomisionär uttalar att EU ska stödja politiskt och ekonomiskt utvinning i sårbara arktiska vatten, så beställer de ett isbrytande borrfartyg för 6,5 miljarder?

  Jag anser att du antingen är dum eller omoralisk.

  Dum om du inte förstår att om CO2 hade mätbar effekt skulle de visa sig i 30 års satellitmätdata.
  Bara genom att mäta mängden fotoner med våglängd 15mym som strålar mot marken en molnfri natt, ser du CO2s växthuseffekt… den har inte ökat mätbart under den mänskliga fossilförbränningens tid.

  Omoralisk om du inte är fullt så dum men tjänar din lön på lögnen.