Polarnytt

 Arktis_juni2013

Intresset för vad som händer med den Arktiska havsisen och den Grönländska landisen är mycket stort. Nya hemsidor skapas och de gamla är under ständig förbättring. NSIDC ändrade sin basperiod för den Arktiska havisen den 1 juli så att den nu omfattar en 30-årsperiod (1981-2010), Utveckling såg länge ut att bli betydligt närmare normalen än förra året men den senste veckan har isen minskat kraftigt. Hur stor isutbredningen kommer att vara i septemper återstår att se.

Man kan också följa hur stor del av ytan på Grönlands inlandsis som smälter på NSIDC.

Danskarna har startat en ny hemsida som de kallar ”Polarportal”. Här kan man också följa havsisens utveckling i Arktis och även avsmältningen på Grönland. DMI, Danska Meteorologiska Institutet, visar även de både havsis och avsmältning.

Fördelen med NSIDC är att man kan följa havsisens utveckling runt Antarktis där vilket man inte kan på de andra sidorna som jag länkat till. Danskarna är däremot lite snabbare att uppdatera sin hemsida om man är otålig. Än så länge uppdaterar Gorm på DMI även den gamla grafen över havsisutbredningen i Arktis där 30% is räknas in, de andra graferna visar 15%. Jag tycker att den gamla grafen snabbare ger en hint om hur utvecklingen går men å andra sidan är den nya på DMI lite enklare.

För den som vill följa utvecklingen i Polartrakterna finns det alltså många möjligheter.  

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Icke att förglömma Cryosphere Today och PIOMAS.

 2. Thomas P

  Så sant så, tack för kompletteringen!

   

 3. För de som intresserar sig för den växande populationen av isbjörnar rekommenderas denna.
  http://polarbearscience.com/
   
  Påmnner också om de goda nyheterna från Grönland.
  http://wattsupwiththat.com/2013/07/03/great-news-from-greenland/

 4. bom

  Polarportal!

 5. bom

  sorry, fixat nu! 😀