Palme – klimatpionjär

Om ni trodde att det var James Hansen som startade hela klimatdiskussionen så tror ni fel. Återigen är Sverige bäst. För det var faktiskt vår egen Olof Palme som var bland de första att oroa sig för den kommande klimatkrisen och detta redan år 1974. Nedan kan ni se urklipp ur Svenska Dagbladet den 30 november 1974.
svd-palme-om-25-ar-30-nov-1974
svd-palme-om-25-ar-30-nov-1974-textutsnitt

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Andreas

    Men vilka var de framstående ”forskarna” som hjärntvättat Palmè då?

  2. Tennispartnern Bert Bolin var nog inte så framståande då men blev pga Palme. Palme behövde et mantra för att bygga kärnkraft och bli av med oljaberoendet etter krisen. 

  3. Andreas: Maybe it’s the other way around… 😉

  4. Red Hansen

    Få saker som förvånar mig om den där karln

  5. Tege Tornvall

    Egentligen lär regeringen ha varit ute efter något bra att beskatta utöver vanlig stats-, kommunal- och omsättningsskatt. Liknande tankar hade politiker även i andra länder – oavsett partifärg. Skatter för att avvärja hot har folk svårt att motsätta sig.
    Tege

  6. Patrik

    Wow!! Där har vi ju själva förklaringen till varför svenska media och politiker har varit så lättövertygade om AGW! 😀
    Palme är ju PK-Gurun nummer 1 alla kategorier!
    Fränt… 🙂

  7. Jonas N

    Patrik, jag tror inte att folk i allmänhet idag längre ser Palme som en guru, eller att han var speciellt PK. Han var mycket mer polemiker och demagog än att han rabblade intetsägande politiskt korrekta floskler till dem som lyssnade. Och det var nog också däri hans dragningskraft bestod ..

  8. Kjell_A Jönsson

    Till  Jonas N
    Olof Palme är alltjämt i breda lager en betydelsefull ”hjälte”.  Den kraften går inte att bortse ifrån.  En martyr får ofta mer inflytande efter sin död än under sin livstid.
    Palme kan sägas vara ett  bevis på ordets makt över tanken.
    Vad gäller hans klimatprofetia  så såg han nog  också möjligheterna till ökat skattetryck på medborgarna.
    Kjell-A Jönsson

  9. Jonas N

    Kjell … Håller helt med!

  10. Joakim

    Tege Tornvall (5)
    Klockrent

  11. Peter Stilbs

    Men Palme spelade ju senare tennis med Harry Schein ? 😉

  12. Thomas

    Men vänta, 1974, det var ju då som ”alla” trodde på en snart istid. Nu blir jag förvirrad.

  13. Leif

    Intressant med gamla klipp. Thomas behöver tydligen dessutom uppdateras. OK ska vi frossa i gamla dumheter. Den första synliga klippet är bara smakprov.
    Fortsätt nedåt på sidan så kan du välja undergångs scenario
    http://timblair.net/ee/index.php/weblog/comments/olden_warming/#349235

  14. Leif

    Det verkar som man hamnar mitt på sidan så UPP är det som gäller.

  15. Magnus

    I en ytterst förenklad förklaringskedja gick det, enl mig, till så här:
    Tidigt 1900 tal till 60-talet
    Naturkonservativa (ofta väldigt prominenta personer och organisationer) varnar  för människans påverkan på naturen och börja på ett teoribygge runt det.
    60-talet
    En marginell miljörörelse (på den tiden ännu ej socialistisk) med panisk utvecklingsskräck anammar de naturkonservativas ideer.
    70-tal
    Oljebrist gör att många politiker ser på klimathotet rent instrumentellt för att komma bort från oljan. Tex Palme, Gro H-B, Ingvar Carlssson
    80-90 tal (Nu går det snabbt)
    1) Socialismen visar sig vara en utopi då sovjet faller.
    2) Socialister driver runt utan mål och mening och begrundar sin livslögn. Inget kul längre…
    3) Socialisterna får upp ögonen för de grönas snack om klimatet
    4) Aaahhaa säger socialisten: ”Vi skall inte införa socialism för att den per see är bra utan vi kan kuppen in socialismen socialism genom att förhindra klimathotet. Win-Win” Nu blev livet genast kul igen!!
    Detta är helt avgörande enl mig: Socialister behöver inte traggla om marx och andra bevisade lögner utan kan ställa sig på det godas sida och säga ”Låt oss nu rädda världen”
    5) ”oj vad många goda organisationer det gick att starta där vi kan konferera om att rädda världen” Nu blev de privatförmögna på kuppen, livet blev ännu kuligare!
    00-tal
    En egen näringskjeda uppstår.
    Politiker skjuter till pengar till klimatforskning->Forskarna larmar så att de blir blå (snarare röda…)  i ansiktet->Tidningarna skriver om det->Forskarnas och journalisters karriärer går extremt bra (och de får mycket konferenssex)-> Det vill de göra mer och oftare->Larmar mer-> Politiker kan framstå som räddare av själva livet-> De får många röster->Politiker skjuter till pengar till klimatforskning->Forskarna larmar så att de blir blå (snarare röda…) i ansiktet-> … and so on… and so on… und so weiter
    Sent 00-tal
    Det upptäcks att modellerna har noll, nada, intet, zero, null prognosvärde.
    Det börja knaka i fogarna
    ”Nej nu djävlar biter vi ihop, vi skall bara baxa den här skiten till Köpenhamn sedan är vi mål! Panik. FÖRNEKA ALLT. Jag MÅSTE till Köpenhamn och få mer konferenssex!!!”
    Och då var vi framme vid idag!

  16. Labbibia

    Om Palme kan man säga mycket. Till skillnad från dagens politiker hade han modet att kritisera de dåvarande supermakterna USA och Sovjet, för den politik de förde på den tiden.
    Att han var ”klimatalarmist” var en nyhet för mig, men det hängde säkert, som Elling säger, ihop med hans bekantskap med Bolin. Och passar ju som hand i handske för den som vill satsa på kärnkraft och därigenom minska oljeberoendet.

  17. Mikael

    Magnus, (#15)
    gissar att du skrivit en klassiker, grattis! Det lär inte vara något problem att få den publicerad i NIPCC-rapporter och på andra ställen där alternativa hypoteser frodas. Rimlig och rolig, erkännes. Verifierbar?
    Domen över socialismen känns mest okunnig (medvetet eller omedvetet). Säg den ideologi som inte vill ”rädda världen” eller översatt till vanligt språk – arbeta för en bra värld. Observera att det främst är i liberalkonservativa länder som klimatfrågan vunnit acceptans, och att kopplingen till socialismen alltså är tagen ur luften. Kan tillägga att det inom vänstern pågår en självrannsakande debatt kring varför man inte brydde sig om klimatfrågan överhuvudtaget fram till 2005..

  18. Labbibia

    Magnus #15
    Den var riktigt bra. Om den sen överrenstämmer med det verkliga historiska förloppet är väl upp till var och en att bedöma. 😉
    Mikael
    Vore det inte bra om vänstern rannsakade sig själva i sitt historiska stöd till alla möjliga otäcka regimer istället? Till att börja med.

  19. Urban Persson

    Magnus #15 har rätt, men missade palmeparametern
     
    Det var sånt här som gav Palme kraft. Som en riktig dåre dog han för en bättre värld och sådant är inget nytt. Han planerade sin egen död och fick hjälp av kulturetablissemanget inom och utanför landet. Sossepolisen och den före detta SÄPO-chefen med kontakter var lämpligt placerad för det tekniska. Tiden valdes de sista minuterna den dag som förlängs ibland på grund av vissa saker. Platsen valdes utanför Skandia (det före detta familjeföretaget Thules hus, som startades av hans farfar) Med mera. Kulten kring honom fortsatte och den finns. Precis som klimatrörelsen handlar det om socialpsykologi, men på ett annat sätt naturligtvis. Han var den totala bluffen. Allt var underordnat uppgiften. Demokratins spelregler följdes. Själv måste han ha varit nöjd. Åtminstone påstods det att han var ovanligt glad den sista dagen. Det här är inte säljbart och i detta ligger något av potentialen. Det här fenomenet försvinner inte om det blir riktigt kallt, utan det skulle snarare ge många något nytt. Och förmodligen skulle skadorna bli mindre än med datorprogramreligionen.

  20. Mikael

    Labbibia #18. Jo, det vore bra. Och det görs. Vet att det görs även inom andra partier vilket också är bra.

  21. Labbibia

    Urban Persson# 19
    Ditt dravel bevisar verkligen att Palme verkligen inte var någon vanlig politiker. Man gillade honom, eller så hatade man honom. Sådan var hans stil. Och på grund av den så kommer vi även långt in i framtiden få läsa tokteorier som den du just presenterat.
     Du låter som någon från EAP. Ett otäckt eko från förr.

  22. Magnus

    Mikael
    Känns inte som ett formkrav i Maggies blog att ange referenser till alla påståenden. Vilket inte heller du gör. Betyder inte att de inte finns.
    ”Observera att det främst är i liberalkonservativa länder som klimatfrågan vunnit acceptans,.” Kan så vara men de liberalkonservativa lever inte i ett vakum utan är under konstant högtryck (hepp) i klimatfrågan från socialister/gröna.
    Du kan ju inte mena att det här är ett höger påhitt?

  23. Hans i Lund

    Magnus #15
    Grattis Magnus. Du har gjort en fantastiskt bra beskrivning av den absolut starkaste positiva återkopplingsmekanismen i klimatdebatten.
    Jag håller med Mikael: en klassiker!

  24. Urban Persson

    Labbibia #21
    Jag känner EAP väl och de gör inte den här typen av analyser, utan det är snarare en fanatisk rörelse, som påminner om Palme. Själv varken gillade eller hatade honom och det gör jag inte nu heller.  

  25. Mikael

    Magnus, nej#22, det är inget ”höger påhitt”. Jag råkar tillhöra den försvinnande minoritet som inte tror att AGW är ett påhitt överhuvudtaget, utan den mest objektivt rimliga tolkningen av allt vi känner till om klimatfrågan.
    Att frågan främst drivs av ett grönt parti är väl inte särskilt konstigt, Miljöpartiet har miljöfrågor högt upp på dagordningen, ganska uttalat och utan omsvep.

  26. Patrik

    Magnus>> Fantastiskt bra historiebeskrivning! 🙂
    Skulle bara vilja lägga till det faktum att det tyska gröna partiet, som var ett av de första i Europa, till stor del grundades av ”överlevare” från den ultramilitanta organisationen Rote Armee Faktion.
    Något som jag tycker bör påpekas för alla ”svenssons” som ser de gröna som ofarliga och snälla plysch-mysisar.

  27. Labbibia

    Urban P. # 24
    Men du tror på historier som den du presenterade i ditt inlägg  19?

  28. Mikael

    Patrik – intressant påpekande (#26). Speciellt intressant att det kom från dig som inte tycker att Heartland-institutets persongalleri är det minsta intressant – det är ju vad man säger som är det viktiga, eller har jag missat något?

  29. Urban Persson

    Labbibia #27
    Jag brukar kalla klimatalarmismen dårskap. Men när det gäller Palmes under minst 4 år planerade och ordnade självmord så är min övertygelse större och jag har haft den sedan början av 90-talet. Jag har fått kulten bekräftad många gånger och av dem som vet långt mer än mig. Om något är otäckt så är det hur uträknat det framstår.

  30. Mikael

    Urban, #29. Det är inget fel på alternativa teorier 😉 Det är rentav själva drivkraften på denna blogg, åtminstone för vissa. Det är förvånande att du blir hånad av sådana som Labbibia, men konsekvent tänkande är inget krav – tänk på det du! Och förresten så undrar jag om det finns någon hemsida eller blogg där man kan läsa mer om Palmes självmord? Finns det på Moderna Myter kanske? Eller hos Heartland?

  31. Mattias

    Med tanke på att det är en relativt ny upptäckt att Palme var klimatoroad tror jag man ska ta det hela med en nypa salt. En politiker med Olof Palmes karriär har nturligtvis givit otal med intervjuer där han tillåtit sig att uttala sig om både det en och andra som ev kan inträffa någon dag.
    Det ligger så att säga i sakens natur att när en politiker får svara på frågan om vad han oroar sig för i framtiden gärna vill ge ett intellektuellt intryck och visa omvärlden att han förstår att morgondagens problem kan vara några helt andra än vad man tror för tillfället. Det krävs lite mer än ett enstaka uttalande i en tidning för att tro att han hade några djupare tankar om klimatet öht.

  32. Magnus

    ”inte tror att AGW är ett påhitt överhuvudtaget, utan den mest objektivt rimliga tolkningen av allt vi känner till om klimatfrågan”
    Men det finns ju bara obevisade teorier och modeller med dålig passning till verkligheten.
    Det får åtminstone mig att på goda grunder tro att det finns andra agendor och drivkrafter.  Något annat känns naivt.

  33. Patrik

    Mikael #28>> Jag är övertygad om att ”svensson” inte har en susning om vad Heartland är.
    De får nämligen noll plats i svenska medier, om du nu har missat det. Denna blogg var det första stället som jag fick reda på att de finns.
    Samtidigt som miljörörelser och ”gröna” och ”grön-wannabees” får spaltmeter efter spaltmeter i skrivna och talade media i Sverige. Men det kanske du inte har lagt märke till?
    Men det är ju intressant att du tyckte att mitt påpekande var intressant. 🙂

  34. Patrik

    Ska också tillägga att jag faktiskt inte vet så mkt om människorna bakom Heartland, men om de har ett lika tvivelaktigt förflutet som RAF-Die Grüne så ska de defenitivt granskas på basis av detta.
    Mig veterligen har varken de gröna eller Heartland granskats av media i Sverige…

  35. Patrik

    ”definitivt” heter det ja… 😉

  36. Mikael

    Magnus, #32, din slagkraftiga historia till trots så klämmer skon hårt på ett ställe:
    AGW är inte påhittad eller framdriven i den politiska världen, även om din ”näringskjeda” är en möjlig hypotes. De ”obevisade teorier och modeller med dålig passning till verkligheten” som du talar om kommer faktiskt från högt meriterade forskare utan politisk agenda – allt annat vore sensationellt. Den konsensus (ifrågasatt på vissa håll, jag vet) som trots allt finns är knappast resultatet av hjärntvätt eller forskningspengar. Det finns som bekant gott om pengar hos Heartland och Exxon för den som vill bevisa att klimatet inte påverkas av människan. Nej, detta är mumbojumbo-konspirationsteorier. AGW-teorin uppstod och utvecklas inom den vetenskapliga sfären. Att sedan politiker kan anamma den eller förneka den av andra skäl är en annan sak. Huvudförklaringen till att de flesta politiker i de flesta partier ansluter sig till vetenskapen är den stora enighet som råder i forskarvärlden.

  37. Urban Persson

    Mikael #30
    Det är dåligt med hemsidor. Lars Krantz skriver en del mellan raderna (verkligen tok där ibland). En äldre man Ernst Lindholm skrev något för länge sedan som förmodligen kan hittas. Det mesta finns i djupare form mellan raderna. Ta exempelvis Tarkovskijfilmen ”Offret” från 1986. Harry Schein nämndes ovan. I hans enda roman, ”I slutet av evigheten” fråm mitten av 90-talet, som förövrigt handlar om klimathotet, är Palme den märkliga figuren Lucia som flyter runt. Dieter Strands ”En socialdemokrats död” redan från 1982 rekommenderas. Det finns mycket mer.

  38. Mikael

    Patrik (#33), såhär skrev du klockan 10:55, alltså för ca 3 timmar sedan i en närliggande tråd: ” Ja det där sammankopplandet av åsikter som människor till äventyrs kan tänkas ha i olika frågor är inte bara tröttsamt, det riskerar också att utarma både vetenskap, politik och övrig debatt.”.
     
    Att Heartland dig veterligen inte granskats i svenska medier var ju intressant, själv har jag läst minst ett dussin granskningar av dem. Här kan du få en skön länk från avgrundsvänstern 😉

  39. Labbibia

    Mikael # 30
    Exakt vad är det jag inte är konsekvent i?
    Jag är skeptisk till rövarhistorier oavsett om de handlar om Olof Palmes fantastiska självmord eller att havet skall stiga 6 meter på 100 år.
    Så jag skulle väl snarare säga att jag är väldigt konsekvent skeptisk till min läggning.
    Min person är inte intressant i sammanhanget, men nu tog du upp mig som exempel.

  40. Patrik

    Mikael>> Ja, jag skrev så, och? Jag likställer inte kidnappning och mord med åsikter, även om du kanske gör det.
    Fler frågor?

  41. Mikael

    Kan väl tillägga för tydlighets skull att den gröna rörelsen har mycket lite med RAF att göra, även om några personer i det förflutna möjligen hade kopplingar. Tycker att det är häpnadsväckande att man (Patrik) kan tycka att det är viktigt att alla ”svenssons” måste känna till detta om de gröna samtidigt som det är ett hot mot demokratin om det påtalas att Heartland-gänget är allmänna vetenskapshaverister.

  42. Mikael

    Ok, Labbibia, jag är lite skämtsam kanske ska påpekas. Men är du skeptisk till Magnus historia i #15 också, då kvalar du in som äkta skeptiker.

  43. Labbibia

    Urban Persson.
    Här har du en kille som har räknat ut det mesta, in i minsta detalj. Men gör det hans konspirationsteori mera trolig?
    Knappast.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/David_Icke
    Men det är  roligt att läsa hur han får ihop alla detaljer… 😉

  44. Labbibia

    Mikael # 42
    Läs mitt inlägg 18 igen. 😀

  45. Mikael

    Ok, Labbibia, du är hemma;) Rätt ska vara rätt!

  46. Urban Persson

    Labbibia #39
    På tal om rövarhistorier så skulle du kunna läsa ”Mordet; en rövarhistoria” av Sven Wernström, som kan betecknas som vänster och säkert saknar koppling till EAP.
      
    Boken är nog inte så lätt att hitta på biblioteken. Jag läste den i början på 90-talet. Vad jag minns har hela sosseetablisemanget på något sätt hamnat i Sydamerikas djungel. Där finns Ebbe Carlson och många andra. Ganska rolig, men ger inte så mycket i sak. I Stockholm verkar den finnas     
     
    http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=252927%2FID
     

  47. Magnus

    Mikael #36
    Väljer att citera mig själv: ”“Nej nu djävlar biter vi ihop, vi skall bara baxa den här skiten till Köpenhamn sedan är vi mål! Panik. FÖRNEKA ALLT”

  48. Gunnar Littmarck

    Mikael och likasinnade:
    Kan ni inte gå in här och försöka finna fel, vilka ni då skriver i kommentarer under.

  49. Labbibia

    Mikael
    Det tragiska i det här är ju att  vansinniga historier, ungefär som den ovan, förmodligen bidrog till att Palme mördades.
     EAP var en av de organisationer som jobbade hårdast för att demonisera honom.
    Enligt ett par andra sådana här historier var Palme: Sinnessjuk, åkte alltså in och ut på ”hispan” med jämna mellanrum.
    Sovjetisk spion(!) 
    CIA-agent(!) 

  50. Urban Persson

    Labbibia #49
    Den tokiga och osakliga demoniseringen från EAP och andra var snarare bra för Palme. Du tappar analys när du använder ord som tragisk. Försök att vara mer objektiv.

  51. Apropå konspirationsteorier om Palme.
    Jag känner en journalist som satt på DN:s redaktion den natten Palme mördades. Han tyckte det var konstigt att bilden på blodfläcken fortfarande var röd när den fotograferades. Visserligen var det ju kallt den där kvällen men det borde ändå ha koagulerat och mörknat.
    Han lanserade då på skoj sin s k ”Söderhavsteori” som går ut på att Palme lever och själv arrangerade mordet på sig själv.
    Det skulle ha gått till så att Palme hade en plastpåse med oxblod på sig.  Men för att detta inte skulle koagulera medan han satt på Grand så hade han hällt i något blodförtunnande medel i.  Sedan sköts han av en kille med en starpistol och så slängde man några kulor runt i terrängen. Ambulanspersonalen var natutligtvis inblandade och Palme fick smita ut bakvägen från Karolinska och ta ett plan till Söderhavet. Allt detta med partiets goda medgivande eftersom de ville bli av med honom och han frivilligt gåt med på detta. troligen mot ett fett arvode.
    Skulle kunna bli en bra film i likhet med ”Kontraktet” som gick för några år sedan.
    Leif GW Person har skrivit en bra deckare i ämnet. Han verkar ha mycket på fötterna och han sågar totalt påståendet om att Christer Petterson skulle kunna vara mördare. Spåren pekar snarare uppåt i apparaten. Kanske borde Ebbe och Holmer granskas igen. Det fanns en tjock bok som hette ”Mörkläggning” som nogrant gick igenom dessa herrars roll i affären. Den var inte konspiratorisk utan snarare faktafylld och seriös som jag uppfattade det.

  52. Då vet vi vem som sköt Olof Palme. Det var ju James Hansen för att han inte tålde att ha konkurrens. Idag kanske det inte går att skjuta Al Gore för han är för stor. (obs ironi!)
    Skämt åsido, Olof Palme var för stor för Sverige och skulle ha passat bättre som FN-kommissarie eller t o m generalsekreterare för FN.

  53. Glömde bort att tilägga att påsen med oxblodet naturligtvis tömdes på platsen i Söderhavsteorin.

  54. Jonas N

    Carl
    Det var också Palmes högsta dröm, att bli FNs generalsekreterare. Men när han insåg att han aldrig kommer att kunna bli det, han var alldeles för polemisk och konfontatorisk för en sådan roll, gick luften lite ur honom.
    Jag skulle inte hävda att han var för stor för Sverige. Men jag tror säkert att han uppfattade Sverige som en lite för liten kostym åt hans självbild (en liknande självbild hade nog också Göran P, som aldrig myste så bra som när han fick frottera sig med dom stora grabbarna och tjejerna i USA och Europa).
    Och nej, han hade inte passat i FN heller (bara kanske ställt till med mindre elände). Skadan han och hans självbild ställde till med för Sverige var mer än nog … (må han vila i frid nu)

  55. Labbibia

    Urban P. # 50
    Det är väl alltid tragiskt när en demokratiskt vald politiker mördas. Oavsett vilken politisk färg han råkar ha. En våldtäkt på demokratin, helt enkelt.  
     

  56. Urban Persson

    Labibia #55
    Det klart att det hade varit tragiskt om det hade varit ett riktigt mord och där fick jag kanske ingen poäng. Vad jag menar är att det är lättare att se saker om man inte tar ställning. Men det gör man ju i varje fall. . .
     
    Nu är nog det bästa att lägga på locket, som statsmakterna har gjort. Lösningen ger inga vinnare. Världssamvetet spårade ur, de fick den ledare som de förtjänade, kan skadeglada över hela världen påstå. Tänk vad många PR-resor kungen måste göra för att kompensera detta. Att de röstade fram en sådan tok. . .  Till och med själva kulten skulle kunna gå i mental konkurs om det kommer ut i ljuset. Åtminstone bör alla som personligen har haft fingrarna i syltburken och hjälpt till vara borta.

  57. Labbibia

     Urban Persson.
    Jag har läst mycket om Palmemordet men det du skriver om är verkligen fantastiskt. Tror du verkligen att din beskrivning stämmer med verkligheten?
    Och isåfall, hur var det med vapeninspektören Carl Algernon? Mordet/självmordet i Sthlms tunnelbana. En coverup för att leda in polisen på ett villospår om att vapenhandel hade med saken att göra? De kanske tog livet av sig båda två för att Palme skulle bli något slags martyr?

  58. Urban Persson

    Labbibia ”57
    Jag har ingen aning om hur Algernon dog, men kan ändå gissa att det var självmord. Mycket tyder på att vapenexportskandalerna iscensattes av Palme själv för att få grund för argumentation i en avlägsen framtid. Bofors fick med Palme den bästa försäljare de kunde drömma om. Det fanns inga popularitetspoäng för Palme i detta, utan bara risker. Att fördöma vapenexport har ingen logik, utan det är bara löst tyckande och något som kan ändras från en tid till en annan. En kärnvapenutväxling skulle förmodligen ändra en hel del. Jag ska inte pröva något argument. Syftet är att de ska gå att argumentera på ett visst sätt i en senare tid och att Palme på något sätt kommer ut som vinnare. Harvardaffären med tjänstebyte och skatteundanhållande hade nog samma syfte. Den som anklagar någon för något och gör samma sak själv kommer att framstå som knäpp. Åter blir Palme hjälten. Sen gjordes det inbrott på Länsrätten den aktuella kvällen och raderades datoruppgifter om saken. Var det någon knakare som ha en dator och ville testa om den funkade? Nej, naturligtvis inte.  

  59. Urban Persson

    Kulten vill nog bara gott och då skulle det strida mot dess egen etik och moral att döda en oskyldig tjänsteman. Det är inte helt osannolikt att en tjänsteman som Algernon blir rädd för att få skulden. Vittnesuppgifter kan vara falska. Makthavarna har alla möjligheter att manipulera. Sen vet jag inget om detaljerna inom vad som hände.

  60. Urban Persson

    Villospår spreds i alla riktningar. De som tyckte illa om A-lagare fick sitt. De som tyckte illa om apartheid fick sitt. De som tyckte illa om vapenexport fick sitt. De som tyckte illa om invandrare fick sitt. De som tyckte illa om högerextremister fick sitt. Jag kommer inte ihåg alla spår. Först blir folk förbannade och med tiden blir de uppgivna. I manipulationsprocessen drabbas bara extrema grupper och de som inte kan försvara sig.
     
    Med tiden blir uppgifterna i omlopp så många att det viktiga, det inte kan manipuleras, blir svårare att förstå. De flesta har fäst sig vid någon uppgift som stämmer utifrån deras syn på saker. Den som påstår något konstigt blir inte trovärdig. De flesta förstår att något inte stämmer. Om det var så att Algernon begick självmord så fanns det all anledning att få det att se ut som ett mord. En tydlig koppling skulle ju uppstå till att Palme blev mördad för sina vapenexportaffärer.
     
    Hur helst kan man av denna kommentar inte dra några slutsatser i frågan om det var planerat av honom själv eller inte. Så när Labbibia ställer en fråga om detta och jag efter bästa förmåga svarar så tillför det inte mycket och det kan ses som en lyckad manipulering.

  61. Ingemar

    Palme var inte först. ”Enligt vetenskapshistorikern Tony Gilland var faktiskt Stockholm platsen för den första stora konferensen (1971) kring temat ‘Study of Man’s Impact on Climate’. “… rapporten från konferensen avslutades med en ‘högljudd uppmaning att uppmärksamma farorna med mänsklighetens utsläpp av partikelbundna föroreningar och växthusgaser’ och möjligheten av att klimatet kan undergå farliga förändringar under de kommande hundra åren på grund av mänskliga aktiviteter.” Från SI:s hemsidor.
    Det skulle också vara intressant att följa upp hur detta ”Stockholmsinitiativ” följdes upp av fler konferenser. Vem låg bakom?

  62. Magnus S

    Ingemar # 61 ”Vem låg bakom?” Googla på Maurice Strong och du får svaren…  Mannen som tog klimathotet till en helt ny nivå!

  63. Magnus S

    Btw Magnus S = Magnus

  64. Urban Persson

    Farsan var ingenjör i Bofors i mer än 30 år och jag har också jobbat där. I Karlskoga vet man att Bofors var i händerna på makthavarna i Stockholm, både inom interna och utrikes affärer. Sverige är ett toppstyrt land. Det smugglas inga vapen utan att Stockholm känner till det. En boforsdirektör kan fås till att säga nästan vad som helst om Stockholm vill så. Palme kunde styra det där som han ville. Vapenbyken som skulle tvättas, om någon minns Sten Andersson den 1 maj 1987, var allt ett riktigt villospår. Inte skulle Andersson ha sagt så om hans vän Palme hade blivit mördad på riktigt. Man gör en sak och sen finns en många som tror att de är smarta och genomskådar allt, men blir totalt blåsta. Det är så det ska gå till. Inte behövde en oskyldig tjänsteman mördas.

  65. Anders L

    Härmed nominerar jag denna tråd till priset ”Stolligaste bloggkommentarer 2009” i Svenska Blogg-galan.

  66. Peter

    Olof Palme 1977:
    http://www.youtube.com/watch?v=S8cqbdE0j64

  67. Labbibia

    Anders L # 65
    😀

  68. Urban Persson

    Labbibia och Anders L
     
    Suck. Läs ovan nämna ”En socialdemokrats död”, Dieter Strands enda roman, som finns på många bibliotek. Boken handlar om en socialdemokratisk industriminister ”Hans Olofsson”, som samarbetar med amerikanarna med en vapenfabrik, så väl att hans väljare inte blir glada och han jagas i media. Den ungefärliga tiden för den verklige Olofssons död nämns med att det strejkas i Olofssons vapenfabrik med de i sammanhanget lite märkliga orden ”Det höll i fyra år sen small det. De satte sig ner i fabriken i vintras. 800 man satte sig ner i hans fabrik” (sid.74). Boken har sex kapitel. I kapitlet ”Sveavägen” försvinner Olofsson. Han har ensamt kört med bilen rakt fram i en kurva utan förklaring och in i en kyrkas stenmur, där han hittas livlös. Statsministerns enda kommentar i slutet av kapitlet när han får höra om Olofsson död är ”Hans Olofsson, vad är det för fel på oss?” I kapitlet innan lämnar Olofsson berättaren, vännen och den politiska journalisten. Olofsson inleder med att säga ”Jag skulle vilja åka hem” (sid.114). Boken avslutas med en berättelse om några protokoll och här ges dagen. På de två sista sidorna i samband med Olofssons begravning finns en kort historia om bilagorna 26, 27 och 29. Bokens sista ord är ”bilaga 29”. Den som berättar är politisk journalist. Allt skrev alltså 1982, av någon som kände Palme väl, långt innan vapenexportaffärna (att berätta om ”vapensmuggling” med Olofsson i huvudrollen med Bofors som uppdragsgivare hade kanske varit att gå för långt) (Bofors nämns på många ställen, men det är inte den fabriken  som är Olofssons) Vänd på namnet så blir det Olof hans son. Boken blandar in verkliga namn, vilket är onormalt för en roman. En inledning kallad ”Reservation” säger också något:
     
    ”Personerna är fiktiva i denna berättelse om svenska politiker. Eller kanske hellre: om makt och maktlöshet. Däremot har de fått låna drag av levande och döda statsministrar, finansministrar, industriministrar och andra politiker.
       Efter två årtionden av som så kallad politisk journalist (finns det opolitiska journalister?) har jag funnit det allt svårare att se en tillräckligt klargörande gräns mellan så kallad fiktion och så kallad verklighet.
        Det uppstod en allt starkare misstanke att de fiktiva politikerna kan vara lika sannolika som de verkliga.  D.S.”
     
    http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=130296%2FID
     
    Många fler än Strand hjälpte till. Ta till exempel Hans Holmer och polisen. Sen är det inte så märkvärdigt. Tre gånger fler tar livet av sig än dör i trafikolyckor. En del till och med spränger sig samtidigt och skadar andra. Det finns så mycket tok.

  69. Låt Palme i rosa skimmer hänga kvar på förstaplatsen ett tag  till !
    Skall se om jag kan hitta nåt motsvarande bild på Gro HB. 

  70. Urban Persson

    Labbibia #55
     
    Att det är tragiskt med mördade politiker stärker inte analysen. ”En våldtäkt på demokratin” låter lite som en floskel från någon som tycker om att använda tomma ord. Demokrati har inget egenvärde. Om något land skulle upptäcka något bättre fungerande ekonomiskt, militärt, ekologiskt med mera så skulle systemet ändras. Ja det skulle kunna komma från vilken grupp som helst.
     
    Palmes länge planerade tilltag kan ses som en våldtäkt på demokratin. I varje fall som en våldtäkt på polisens budget. Men reglerna följdes och där var det ingen våldtäkt. Palme själv hade stor kompetens inom att använda den sortens tomheter. Orden bara kom ut ur munnen på honom och det var ett sätt att få makt. Palme kan inte som andra politiker bedömas för vad han har sagt. Men hur ska han då bedömas?
     
    En närmare studie av den märkliga figuren gjordes i romanform av Erland Josephson år 1987. Palme, som den förre detta nyhetsproducenten Alvar Valentin Hult, som har uppgått i skeendet som döljer verkligheten, vandrar runt på Stockholms gator och talar med gamla vänner. Jag minns att Holmer kallas Holmgång och räddar kulturen. Liljeström kallas en socialdemokrati på dekis. Mycket träffande. 
    http://opac.helsingborg.se/opac/opac/show_catalogue.aspx?BokId=91707&WichPage=0&NumberOfHits=0&Paging=False&RadioDisplayResult=
     
    Som du nu kanske anar så kommer alla dumma påståenden att slå tillbaka. Bäst att inte säga något vettigt i sak, som en pressad klimatalarmist. . . .  

  71. Urban, du uttrycker dig minst sagt kryptiskt. Du menar alltså att Palme beställde ett mord på sig själv? Vem sköt i så fall? Och vilka fler var med och sopade igen spåren? Hade Ebbe och Holmer någon del i detta? Och till sist vad var motivet för Palme förutom att bli martyr?

  72. Urban Persson

    Kalle #71
     
    Hans Holmer var en före detta politiskt tillsatt säpochef och vid den aktuella tiden en politiskt tillsatt länspolismästare. När han fick uppdraget av Palme vet inte jag. Hans partitrogne vän storfixaren Ebbe Carlsson var säkert inblandad tidigt. Det gällde alltså att skjuta honom och få det att se ut som ett mord och sedan göra en låtsasutredning. Som jag nämnde har tiden och platsen sin egen logik. Många visste om det långt innan. Åtminstone Strand visste om det minst 4 år innan. Palme själv måste ju ha vetat det långt längre än så. Att han skulle göra det var således känt i en mindre krets. Det gällde därför att hålla borta eventuella äventyrare, som av någon anledning ville stoppa det, vilket var ett större uppdrag än själva dödandet. De så kallade walkietalkiemännen och andra märkliga polisaktiviteter den aktuella kvällen, som många har vittnat om och säkert är sanna vittnen, gick ut på detta. Låtsasutredaren Holmer höll på så länge han kunde. Vem som sköt är ganska ointressant. Han skulle till och med kunna ha gjort det själv. Frun var nog inte beskjuten på det märkliga sättet och i så fall är det ett villospår. Det fanns ju ingen anledning att döda henne. Ju mer man kommer in på perifera detaljer som dessa desto mindre tillför de. När det kommer in på vapen och kulor och liknande så blir det helt irrelevant.  
     
    Den sista frågan om motivet är svårast. Jag har inget svar. Ingen vettig människa gör ju något sånt. Om det finns en organiserad kult kring något liknande så kan de ha svar som är mycket avancerade. De kan knåpa ihop heliga föreskrifter, vittnesmål med mera tjocka som en uppslagsbok. Fantasierna har inga gränser ibland. Partiet fick fina opinionssiffror under en tid, men det hade ju inte Palme någon nytta av. Den fina statsrådspensionen utnyttjades inte heller.
     
    Idag är allt flyttat mot sagornas värld. Men fakta kommer att finnas kvar när alla nu levande inte längre finns. Med stöd av de uppgifter som finns går det att fantisera. Här måste man vara skeptisk. Som skeptiker prövarna man om teorierna stämmer med verkligheten och man flummar inte iväg. Frågorna måste besvaras och om de inte gör det så stämmer det inte.

  73. L

    Urban, om du inte redan har gjort det. Starta en egen blogg i ämnet Palme, det tar 5 minuter.

  74. Palme skulle alltså av någon outgrundlig anledning ha beställt ett mord på sig själv som många visste om flera år i förväg utan att det läckte ut i media?
    Du skriver ”Vem som sköt är ganska ointressant. Han skulle till och med kunna ha gjort det själv.”
    Han? Menar du Holmer eller Palme själv? På öppen gata?
    För att hålla s k äventyrare borta som kunde förhindra arangemanget så krävdes det alltså enligt dig medhjälpare med walkie talkies på Sveavägen? Här ligger Ankarström och hans grupp i lä? Här måste ha krävts en rejäl demonregissör.
    Med lite fantasi skulle man med ditt scenario om  en ”helig kult” få fram ett slags våroffer för landets framtid.
    Här finns material till en film till för Kjell Sundvall som gjorde ”Kontraktet” om Palmemordet efter en bok av nån hemlig författare.  Nästan som Da Vincikoden eller Änglar och demoner.

  75. Urban Persson

    Kalle och L Skulle en statsminister eller för den del vem som helst sprida tankar om ett planerat självmord så kommer det inte ut i media. Skulle Uppdrag Granskning ha ett inslag om något sådant? Ett rykte är i omlopp och en reporter förser sig med en dold kamera för att undersöka saken direkt med person i fråga? Nej, det går inte till så. Även nu är saken självcensurerande.
     
    Jag fick ett spontant infall när jag såg kopplingen mellan Palme och Klimatet. Har inte funderat på detta på flera år. Jag ska inte gå utanför tråden och ställa till förtret för bloggens ägare. Kanske jag borde skaffa mig en egen blogg. Det blir sista ordet från mig i detta ämne.

  76. Okay, tipsa oss gärna om bloggadressen så vi får fortsätta att lufta detta spirituella  ämne.

  77. L

    Urban, jag har tre egna bloggar. Det finns många som erbjuder gratis bloggutrymme och du kan till och med tjäna pengar om du har många besökare. Jag har inte sökt efter Palme-bloggar, men det finns säkert många som är intresserade, åtminstone så länge mordgåtan är olöst.

  78. Toprunner

    Urban: Om du finner ett säkert sätt att slutförvara Palme så att han aldrig läcker ut igen under min livstid… hör av dig. Hans halveringstid tycks oändlig. Intill dess får jag fortsätta skydda mig bäst det går… huga !

  79. Labbibia

    Som sagt. Palme väckte/ väcker tydligen fortfarande starka känslor.

  80. Mikael

    Magnus, (#15)

    gissar att du skrivit en klassiker, grattis! Det lär inte vara något problem att få den publicerad i NIPCC-rapporter och på andra ställen där alternativa hypoteser frodas. Rimlig och rolig, erkännes. Verifierbar?

    Domen över socialismen känns mest okunnig (medvetet eller omedvetet). Säg den ideologi som inte vill ”rädda världen” eller översatt till vanligt språk – arbeta för en bra värld. Observera att det främst är i liberalkonservativa länder som klimatfrågan vunnit acceptans, och att kopplingen till socialismen alltså är tagen ur luften. Kan tillägga att det inom vänstern pågår en självrannsakande debatt kring varför man inte brydde sig om klimatfrågan överhuvudtaget fram till 2005..