To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Bra inlägg av Sture Åström i Eskilstuna-Kuriren:
http://ekuriren.se/ledareasikter/insandare/1.2883927-svt-skildrar-klimatfragan-ensidigt
Ekonomen Jeffery Sachs är i stan!
Han har hyllat Sverige som en nation med jämlikhet och god social service. Nu är han ute och propagerar för en energiomställning. Propagerar för aktieförvaltare att undvika aktier i gammal fossil energi och i stället satsa på alternativ energi.
Dagens tillväxttakt på 3-4% är bra för jorden men ohållbar om den följs av befolkningstillväxt. Därför bör flickors skolgång uppmuntras så generationsväxlingen sker senare.
En föreläsning som kan verka vettig om han inte blandade in CO2 frågan.
Är den i själva verket en ursäkt för en omställning till ett samhälle där tillväxt sker utan påverkan på miljö eller tillväxt av befolkningen?
(Pappers SVD men ej på nätet?-tar upp hans tankar-som ovan blandas med mina)
Är Göteborg redo när vattnet stiger? Som ö-bo och fd Göteborgare har jag noterat ängslan för höjda vattenstånd. Se
http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article3873670.ece
Ursprunget för ängslan förmodas vara SMHIs alarmistiska prognoser. I sin senaste rapport till Regeringen, KLIMATOLOGI NR 9 2014, skriver SMHI att havsnivån kan komma att höjas en meter eller mer till år 2100.
IPCC anger 0,32 – 0,63 m. Men 97 % av IPCCs klimatmodeller visar för höga värden. Det IPCC säger duger därför inte som beslutsunderlag.
Ställ det i kontrast till vad docent Nils-Axel Mörner, tidigare ordförande i INQUA Commission on Sea Level Changes, anser
http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf (sid 23)
”planera för en höjning till år 2100 på +5 cm ±15 cm, samtidigt har berget i Göteborg rest sig med 20 cm, berget i Stockholm med 42 cm och Malmö – 25 cm”.
Båda kan inte ha rätt och jag känner mig mycket övertygad om att det är SMHI som här har helt fel. Deras dokument vimlar av direkta fel och är inte en vetenskaplig redovisning utan ett politiskt manifest med ill-röd-grön färg. De vill ha pengar helt enkelt och att skrämmas med klimatet är en väl känd metod.
Mörner däremot har inte givit efter för politiska påtryckningar.
Vetenskapens Världs Victoria Dyring och TV-kändisen Johan Rockström anger 7 m. Det kan vi ignorera som dåliga skämt.
För den som är intresserad av sambandet koldioxid och klimat finns bakgrunden i lätt läsbar form på sid 24 i
http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf
Riskbedömning och beslutsteori finns på sid 28.
Så vi kan alla sova lugnt. Larmen i Göteborg är baserade på politisk och ej på vetenskap.
Lars Cornell
Sakkunnig
Från Yuppienallar kontra till Knatter-plattor!
Utbyggnaden av de trådlösa kommunikations
medlen går rasande fort.
Men hur påverkas klimatet vår personligga hälsa och MODERJORD av den pulserande digitala ut strålningen
från denna utrustning? Från stationära master, bärbara
telefoner läsplattor och dylik utrusning!
Ny teknologi är här av godo…
PS. När Rund radion analoga sändningar byggdes
ut med FN bandet på 196O talet lär prostata cancer
diagnoserna ökat hos männen.
Västerbottens Kuriren har släppt fram Ribbing med en artikel som går att kommentera. Ett avsteg från VKs normala hantering i klimatfrågan. Förhoppningsvis fortsätter de på den nu inslagna vägen.
http://www.vk.se/1358629/solvariationer-forklarar-temperatursvangningar#disqus_thread
Tog en titt på de data som sammanställts av Berkeley Earth. Jag kan inte se att de gör ens ett mer än schematiskt försök till att plocka bort långsiktiga förändringar i mätvärdena so orsakats av till exempel UHI. När man tittar närmare på mätstationer som man har lite kunskap om så ser man att de inte tagit hänsyn till det som alla vet har varit stora förändringar.
Vad man vill ha är naturligtvis mätstationer där förutsättningarna varit oförändrade under hundra år men dessa är dock svåra att hitta. En naturligt kandidat är fyrar som dels ofta har långa serier dels ofta ligger på klippor långt ifrån städer eller större samhällen. Förändringar i stationens omedelbara närhet finns dock kvar och om man bygger ett nytt skjul som sätter stationen i lä, eller som i Falsterbo där en mindre skog växer upp, så har det naturligtvis stor inverkan på de långsiktiga värdena.
Jag tog dock en närmare till på Holmegadd (ligger utanför Umeå), Svenska Högarna (Stockholms skärgård) och Hoburg (Gotlands södra udde) för att se hur den globala uppvärmningen egentligen ser ut. Det är förbluffande hur lite man ser av den globala uppvärmningen och man blir lite fundersam – någonstans i bakhuvudet hör jag min sons uttryck ”du är så ägd” och jag börjar förstå uttryckets innebörd.
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/159338
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/159395
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/173021
#4 ArnoldS. Kort svar – inte alls.
Likströmsfält och lågfrekventa vågor kan påverka, åska har den naturen. Men de högfrekventa upp till ultraviolett påverkar endast genom uppvärmning och den är vanligtvis mycket svag.
Magnetism tycks inte påverka alls eftersom ’magnetkameror’ med sin enorma styrka tycks vara ofarliga.
Jag har arbetat med radar och fått massor med sådan strålning i mig. Litet tokig är jag kanske, men att det skulle bero på det är osannolikt.
Lena Bengtén, strateg för klimat- och energifrågor på Luleå kommun, säger i NSD att ”Den genomsnittliga temperaturen kan komma att öka med sju grader de närmaste 90 åren”. Rubriken på tidningens första sida är: ”Det nya klimatet”. För att komma åt den digitala versionen måste man vara prenumerant.
Hur många finns det som lyfter lön med klimat-någonting i titeln?
Fler trevliga röster, Sigvard Eriksson skriver under debatt i Norrtälje tidning.
Lars Cornell #3
”samtidigt har berget i Göteborg rest sig med 20 cm, berget i Stockholm med 42 cm och Malmö – 25 cm”
Låter som lite för låga värden, även om man utgår från 2015 (vet inte hur gammalt ditt citat är).
”Berget reser sig” syftar uppenbarligen på absolut landhöjning. Stockholm har en sådan landhöjning på 52 cm/100 år, Göteborg 30 cm/100 år och Malmö stiger 10 cm/100 år (värdet är från Klagshamn).
Gör förstås inte poängen sämre…
#10 ChE
Jag har mina siffror från Mörner och han vet vad han talar om tror jag.
2,3 mm/år Göteborg
4,9 mm/år Stockholm
– 0,3 mm/år Malmö
0-gränsen för land + hav går ungefär vid Höganäs – Kristianstad och
0-gränsen för enbart landhöjning i norra Tyskland har sett karta på.
Hur som skiljer sig dina och Mörners siffror ej åt alltför mycket.
Var har du dina siffror från?
Sture Åström, C-G och Sigvard Eriksson är dagens hjältar! Otrolig bra.
Man undrar hur länge stormedia skall hålla stånd?
# 4
Om man är orolig för strålning så kan man börja med att undvika solen; all annan strålning som vi utsätts för dagligdags bleknar i jämförelse.
Peter F #5
C-G`s artikel är verkligen läsvärd. Men jag vill att rätt skall vara rätt vad gäller VK. Jag kan inte se det som ett avsteg i VK`s normala hantering. Min erfarenhet är tvärtom att både Mats Olofsson och Ola Nordebo visat en öppenhet i frågan som gör dom minst lika intressanta som debattkanal som NT. Det kan förstås vara tillfälligheter som avgör vilka erfarenheter man får. Men visst skall vi hoppas att det består.
JohanM #6
Lägg märke till att BEST slagit ut den extremt kalla krigsvintern 1941/42 som ”quality control fail” för Svenska Högarna. Säger väl allt. Det var den vintern man tog till hundslädar för att få ut proviant till beredskapsförbanden i havsbandet och den första båten tog sig ut till kustbatterierna vid Söderarm den 30 april sedan man sprängt isränna sista biten.
Urban Sandberg #8
”Hur många finns det som lyfter lön med klimat-någonting i titeln?”
Man kan få en viss ledning från Google:
”Klimatrådgivare” 38400 träff
”Klimatstrateg” 13200 träff
”Klimatkonsult” 8000 träff
”Klimatchef” 6370 träff
”Klimathandläggare” 2120 träff
”Klimatkommunikatör” 1860 träff
”Klimatinformatör” 860 träff
”Klimatspecialist” 400 träff
”Klimatassistent” 6 träff
Mitt sista inlägg råkade gå iväg litet för fort. Det slår mig att det verkar vara en bransch med betydligt fler hövdingar än indianer. Tre gånger fler träff för klimatchef änd klimathandläggare och 33 gånger fler strateger än specialister.
Peter #5 Upplysande figur i inledningen av den artikeln. Mer solfläckar förväntas ge högre temperatur, antalet solfläckar sjunker gradvis, temperaturen stiger. Alltså måste det finnas en annan faktor som orsakar uppvärmningen. Vad tror du det kan vara?
JohanM #6
Det här var intressant. Jag ser att BEST också har plockat bort en extremt kall månad i slutet av 1860-talet som ”Quality Control Fail” för Holmögadd. Inte svårt att gissa vilken det var: maj nödåret 1867, då Holmögadd hade en månadsmedeltemperatur på 0,7 grader. Fyrskeppet Sydostbrotten lades inte ut förrän den 2 juli det året.
Det verkar som om extremt kalla vintrar har svårt att klara BEST:s kvalitetskontrollalgoritm.
Du Lars Cornell är ju inte den som drabbas av havshöjningen i Göteborg. Det är lätt att kritisera då, självfallet skall försiktihetsprincipen råda. Vi Göteborgare är de som skall leva med att det både simmar vithaj, vittling och späckhuggare över Götaplatsen samt Avenyn. Tänk om vi måste måla om våra källare med Sigma Ecco Antifouling för att skydda oss mot havstulpaner långt inne i Mölndal, vad säger du om det!?
Vi är tacksamma att Miljöpartiet och Mobacken skall bygga skyddsvallar så vi slipper detta.
Tips: Sigma Ecco Antifouling är synnerligen efferktiv (fabriksgaranti-inte ett liv på botten i tropiskt saltvatten i minst FEM år, fråga romson)
Att temp.stigit enligt GISS, NOAA, HadCRUT mfl institut är nog troligt men 0, 75 º C på ca 150 år såvitt jag förstår om man väger samman det som går att utläsa.Jaha samma temp nu som under MAWP och klart varmare än LIA.Klimathotsdebatten är en storm i ett vattenglas där ökningen av koldioxid från 3 molekyler av 10000 till 4 ses som något uppseendeväckande trots att jura och kritas atmosfärer höll 10-15 ggr mer med ett frodigt växt och djurliv.
” Lilla Edets slussar är Sveriges äldsta slussar som var färdiga 1607. Tesen i vårt projekt var ett antagande om att man inte kan åka båt på fruset vatten. Materialet sträcker sig över 1804 då det finns andra data, och det visade sig att vi fick god samstämmighet berättar Kalle Johansson.
– Det här gav en god indikation på att vi kan fortsätta rekonstruera vintersäsongstemperaturer som vi aldrig sett tidigare.
– Det här är helt nya data och vi kan i vår studie till exempel se att tendensen med temperaturökning på vinterhalvåret 1690 – 1730 är ojämförbart stor vid den här perioden, till och med starkare än de klimatförändringar vi ser i våra tider, avslutar Kalle Johansson.”
Från ett mycket trevligt inslag i P1
Länk här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/483071?programid=2068
BEST:s stationsdata är inte direkt det bästa om man tittar på Sverige, hur kan de ange data från flygplatser ända från 1800-talet ?
Visby:
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/159299
Karlstad:
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/175668
Eftersom jag bor i K-d så vet jag att den gamla flygplatsen byggdes på 40-talet i stans södra del ( vilket är i det närmaste ett floddelta ) och flyttades c:a -96 20 km åt nordväst mitt ute i skogen, det skall även finnas en station 3 km nordväst om gamla flygplatsen i ett villaområde.
Stationsnr. för K-d från SMHI månadsmedel:
http://www.smhi.se/k-data/ttm.pdf
9322 KARLSTAD FLYGPLATS 6594120 1359860 1943 – 2012
9323 KARLSTAD AUT/KARLSTAD SO 6584530 1367210 1985 – 1994
9325 KARLSTAD 6587150 1365750 1999 – 2008
9360 KARLSTAD 6586980 1368840 1859 – 1950
På SMHI:s lista för dygnsmedel finns inte K-d 9360 med.
http://www.smhi.se/k-data/tt.pdf
9322 KARLSTAD FLYGPLATS 59.36 13.47 6584320 1367230 19610101 – 19970930
9322 KARLSTAD FLYGPLATS 59.44 13.34 6594120 1359860 19971001 – 20999999
9323 KARLSTAD AUT 59.36 13.47 6584530 1367210 19861008 – 19940729
9325 KARLSTAD 59.38 13.45 6587150 1365750 19990301 – 20080930
Hur kan man få ut en vettig temperaturserie för K-d när stationer har flyttats hit å dit plus att det finns dubbla stationer under vissa perioder ?
Detsamma bör gälla för ett flertal stationer globalt.
För övrigt, om jag går till SMHI:s open data och kollar deras karta över K-d så anger de nuvarande flygplats på rätt ställe nordväst om stan men skriver att stationen är driftsatt 1951 när ovanstående tabell anger 1997 för nya platsen !?
Virrigt värre !
Kanske något, nu när Arktis värms upp? http://www.viralnova.com/arctic-surfing/
tty!
”fler hövdingar än indianer” tack för påminnelsen om detta uttryck. Våra riksdagsparier och MSM blir allt mer befriade från indianer. Till skillnad från indianhövdingarna så väljer de sig dessutom själva i allt större utsträckning. Dt blir nog så när stammen finns nån annanstans ?
I senaste numret av Dagens Samhälle finns följande artikel: ”Kommuner tyngs av växande klimatnota” och i ingressen kan man läsa ”Återkommande värmeböljor och öersvämningar – klimatförändringana är redan ett faktum”. Ett referat av artikeln finns här http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sa-hart-pressar-klimathoten-kommunerna-12908
Jag skrev till reportern Elin Olaisson och frågade vilken statistik som grundade hennes påståenden. Jag visade också att ingen prognos har stämt men att ”forskarna kommer med nya larm i stället för att förklara varför alla gamla larm slagit fel.
Jag fick ett snabbt och kort svar att artikeln bygger på länsstyrelsernas rapporter. Jag frågade igen hur det kan komma sig att hon som journalist refererar uppenbart felaktiga uppgifter. Som journalist måste man rimligen hitta uppgifter som strider mot det hon skriver eftersom statistiken är så lättåtkomlig. Jag skrev också att som insatt är det mint sagt frustrerande när an upptäcker att de som man tror ska granska rapporter i stället har övergått till att bli rapportörernas budbärare. Jag fick följande slutsvar:
Hej igen!
Kan bara hålla med om att det finns många områden som skulle må bra av mer kritisk granskning. Skulle vara mycket intressant att granska klimatfrågan djupare – om tiden bara tillät och miljö var ett av huvudområdena för Dagens Samhälle…
Trevlig helg!
Hälsningar
Elin Olaisson
Thomas P # 18
Ja du Thomas. Den som det visste. Om det nu verkligen har skett en uppvärmning så tror jag inte att CO2 har någon avgörande betydelse. Något annat är heller inte vetenskapligt bevisat.
Det är dags för alla kommuner att kräva skdestpnd av SMHI
Det finns faKtiskt något som heter heter ”rådgivaransvar”. Hör och häpna men vad inte dessa maktfullkomliga och ibland totalt ansvarslösa myndigheter vi tvingas finansiera inte förstått är att de faktiskt kan och skall stämmas för detta. Det finns kryphål i det avskaffade tjänstemannaansvaret. SMHI är nu kapat av oseriösa aktivister. Sten Bergström vars dotter jobbar på SVT är ju den som systematiskt fifflat med havsnivåerna flr SMHIs räkning. Han tror att han utom räckhåll för ansvar och granskning för att han gått i pension men är den värste bedragare jag upptäckt inom statsapparaten. Hans bedrägerier och förfalskningar är ju dessutom så patetiskt lätta att avslöja som aktivistisk pseudovetenskaplig geggamojja till alarmistisk propaganda. De ekonomiska skadorna och kostnaderna för de kommuner och länsstyrelser som använder Bergströms idiotier till scenarier är gigiantiska och SMHI skall hållas ekonomiskt ansvarig för dessa.
Läs ”Korven” och förstå hur det totalt kan balla ur och hur många som blir lurade. ”Korven” tillhör ju en stor kategori de lurat skjortan av.
Det är både ett arbetsgivaransvar eftersom Bergström enligt alla normala kritierier utgår en extremt allvarlig form av personalärende, samtidigt som det är en generell ansvarsfråga för verkets ledning. Att ha en havsnivåernas Refaat El Sajed som talesman för SMHI får sitt pris!
Utöver detta så agerar SMHI helt strid med de direktiv och de styrdokument vad gäller just ”klimatpolitiken”. Här har vi ett otal instruktioner som hänvisar till IPCC som utgångspunkt för vad som skall ses som den ”samlade vetenskapen”. Här har aktivisterna på SMHI gjort total patron ur och diskvalificerar till och med IPCC och använder sig av vilken psedovetenskaplig alarmistkalkyl där det enda kritieriet är att SMHI väljer det som är mest extremt. SMHI bryter med andra ord systematiskt frekvent mot de instruktioner regering och riksdag fasttällt. Att lyssna till IPCC är en katastrof i sig att tillåta SMHI att fritt få hitta på vad som helst utanför till och med dessa alarmistiskt sätt vida ramar är illa nog, med Bergström Rummukainen och de andra alarmistaktivisterna vid rodret pp SMHI blir det bara rent patetiskt och når en nivå där det blir en fara för demokratin.
Jag försökte förstå hur BEST var gjort, jag tog Östersund/Frösön. Det visade sig att datahanteringen är ett rent skämt. För det första har mätstationen flyttas från Östersund till Frösön, en ganska avsevärd sträcka och dessutom ut på en på en ö i Storsjön. BEST tror att det är en lång mätserie. Att dra några slutsatser från BEST (som är säkert det bästa försöket till att bygga en gobal temperaturserie) måste vara rent trams, felmarginalen torde vara större en eventuell uppmätt förändring.
Om man är intresserad så kan man läsa den här tråden och dess efterföljande kommentarer:
http://old.theclimatescam.se/2012/01/22/18754/
#11 Lars Cornell
De bästa absoluta landhöjningssiffrorna kommer från noggranna mätningar med tillräckligt långa serier från fasta gps-stationer. Du ser dem på sidan 3 här:
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.6387!webbhavsvattenstand%5B2%5D.pdf
Mörners siffror liknar varken helt de absoluta eller de med inkluderad havsytehöjning (som är lite drygt 1,3 mm lägre).
Det stämmer att gränsen till landsänkning går söder om Sveriges fastland, om än inte riktigt nere Tyskland. Du inser säkert att det inte går att skriva att ”berget i Malmö” rör sig med ett negativt värde, när det i praktiken stiger ca 1 mm/år. Inte heller kan man jämföra prognosticerad havsytehöjning med apparent landhöjning som redan innehåller en förmodad havsytehöjning. Det blir ju kaka på kaka.
Jag försökte reda ut detta mer i detalj här om du kommer ihåg:
https://www.klimatupplysningen.se/2014/04/07/om-landhojningsproblematik-overdriven-havsytehojning/
Där är några kul kartor också.
#20 Korven mfl
Jag bor på en ö. Mitt hus står 3 m över samma vatten. Läs följande e-mail
—————————
Till RIKSREVISIONEN
Klimathysterin griper omkring sig och den är en specifik svensk företeelse som nästan inte finns i andra länder. Människor handlar utifrån skrämsel ’tänk om’ i stället för rationella beslut. Det kan bli mycket kostsamt, förstörda miljöer och ekonomi och framtida generationers välfärd sätts i fara.
Med anledning av
1 – SMHIs rapport KLIMATOLOGI NR 9 2014 som innehåller många fel och tomrum
2 – Göteborgs planering för havshöjning
har jag utarbetat en granskning av det vetenskapliga läget
http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf
Jag anhåller om att Riksrevisionen granskar vad det är som pågår i Sverige i mörkret av rådande klimathysteri för att införa sans i planering och politik.
Som ö-bo och fd Göteborgare har jag noterat ängslan för höjda vattenstånd.
Ursprunget för ängslan förmodas vara SMHIs alarmistiska prognoser som överträffar IPCC. I sin senaste rapport till Regeringen, KLIMATOLOGI NR 9 2014, skriver SMHI att havsnivån kan komma att höjas en meter eller mer till år 2100.
IPCC anger 0,32 – 0,63 m. Men 97 % av IPCCs klimatmodeller visar för höga värden. Det IPCC och SMHI säger duger därför inte som beslutsunderlag.
Ställ det i kontrast till vad docent Nils-Axel Mörner, tidigare ordförande i INQUA Commission on Sea Level Changes, anser (sid 23)
http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf
”planera för en höjning till år 2100 på +5 cm ±15 cm, samtidigt har berget i Göteborg rest sig med 20 cm, berget i Stockholm med 42 cm och Malmö – 25 cm”.
Båda kan inte ha rätt och jag är mycket övertygad om att det är SMHI som har helt fel. Deras dokument är inte en vetenskaplig redovisning utan ett politiskt manifest med ill-röd-grön färg.
De vill ha pengar helt enkelt och att skrämmas med klimatet är en väl känd metod att få riksdag, länstyrelser och kommuner att betala.
Mörner däremot har inte givit efter för politiska påtryckningar.
Vetenskapens Världs Victoria Dyring och TV-kändisen Johan Rockström anger 7 m. Det kan vi ignorera som mycket dåligt omdöme.
För den som är intresserad av sambandet koldioxid och klimat finns bakgrunden i lätt läsbar form på sid 24 i
http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf
Riskbedömning och beslutsteori finns på sid 28.
Så vi kan alla sova lugnt. Larmen i Göteborg är baserade på politik och ej på vetenskap.
Lars Cornell
—————————
Lasse Fors!
Japp och Länstyrelsernas rådgivare heter (trumvirvel) ….. SMHI !!! Mest frekvente föredragare för SMHI på dessa länstryrelsernas klimatmöten . ……. (trumvirvel ) …. Sten Bergström !!
#28 slabadang
Bergström som ”en havsnivåernas Refaat El Sajed som talesman för SMHI”.
Waw – det var dagens replik.
#32 och alla andra
Kan inte någon göra en sammanställning av Sten Bergströms alla utsagor, och jämföra med hur det blev. Det kan vi skicka till Länsstyrelserna.
Senaste pdf med SMHI mätstationer för havsnivån.
http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/dbkust/mwreg.pdf
Siffrorna längst till höger anger landhöjning när havshöjningen är borträknad.
” Relativ landhöjning (absolut landhöjning – havsnivåhöjning) för mätperioden ”
Göteborg/ Torshamnen har 1,6 mm landhöjning/år med havshöjningen borträknad eller om man vänder på det så sjunker havet utanför Götet med 1,6 mm/år.
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.6387!webbhavsvattenstand%5B2%5D.pdf
3,0 mm total landhöjning i Götet vilket ger 1,4 mm havshöjning om man tar 3,0 – 1,6 .
Vad de skall med några havsportar till är mer än jag begriper med tanke på att de haft en sjunkande havsnivå de senaste 100 åren vid Smögen ( NOAA har inga data för Torsh. ) som är ganska nära ??
http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.htm?stnid=050-011
#15 tty #29 HenrikM #23 pekke
BEST är konstigare och konstigare ju mer man tittat. Det låter väldigt imponerande med 36.000 stationer men när man börjar nagelfara de som man har lite mer information om så är det ju ett stort skämt.
Jag tittade på Holmögadd där värdena efter 2008 är flaggade som felaktiga. Sanningen är dock att stationen flyttades redan 2003, tremil norrut till Holmöns norra del. Var BEST har plockat sina data ifrån vet jag inte.
http://www.holmon.com/weather/meny.html
Det sorgliga är väl att BEST bara har plockat de serier de har fått från NOAA, MetOffice mm och att dessa felaktigheter finns i de flesta sammanställningar. Det bästa BEST har åstadkommit är att göra serierna enkelt åtkomliga så att man kan se hur illa det är ställt.
Slabadang #28,
”Utöver detta så agerar SMHI helt strid med de direktiv och de styrdokument vad gäller just ”klimatpolitiken”. Här har vi ett otal instruktioner som hänvisar till IPCC som utgångspunkt för vad som skall ses som den ”samlade vetenskapen”.”
Precis. Om SMHI skall kunna fällas för rådgivaransvar så måste argumentationen ske utifrån vad IPCC säger.
För att politiker och lagvrängare skall reagera så måste man ersätta en auktoritet (SMHI) med en annan (IPCC). Att koma dragandes med RIKTIG vetenskap duger inte.
PS. Är inte ”Korven” ironisk?
Havsvattenståndet varierar mer än det förändras långsiktigt.
Just idag är det en period med högt vatten i Göteborg. Av denna tabell kan man se att det är en kort tid som vattenståndet kan bli problematiskt. För idag max +1.24 kl 1300. Kl 12 +0,98 och kl 16 åter 0,98
http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/havsobservationer/havsvst_tab.htm
Havsportar är nog mer kostnadseffektiva än älvhöjningar.
Bergströms eftermäle på SMHI kanske är för tidigt att skriva. Men han har livlig fantasi när han påstår sig se ökande trender i Havsnivån i Östersjön-något som inte kan beläggas med pegelmätningar.
Håller med om att SMHIs har ett stort ansvar för den bild som de ger ute i kommunerna och de missförhållande detta kan medföra. Avvakta tills modellberäkningarna är tillförlitliga innan dessa tas som planeringsunderlag!
Nu ”djädrar” som man säger här ute nu ”skangrar” det i huset och högvatten av sällan skådat mått. Tur att vi har varit med förr, för nu är det obehagligt i byarna. Snart får ni andra dela denna glädje med oss.
”obehagligt i byarna.” Jag bor inte i någon by utan har två km till närmsta granne. Så då klarar jag mig nog. Om du är orolig får du komma hit, litet beroende på vad som roar dig och du mest oroar dig för måhända.
Gotlands vindkraft har från noll kW klockan 10 gått till max klockan 16 ungefär. Det är till glädje för somliga men inte mig.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=27.48,63.38,1293
Pekke #35
En sak jag har undrat över om man skall ha ”sjöportar” i Göteborg är vad man skall göra med vattnet som kommer nedför Göta älv? Blir inte resultatet bara att sta´n översvämmas av sötvatten i stället för saltvatten? I London som har ett liknande system öppnar man portarna vid lågvatten för att släppa ut Themsenvattnet, men det funkar ju inte i Göteborg. Eller tänker man bygga en port uppe vid Bohus också och dirigera allt vattnet genom Nordre älv?
BEST vs SMHI
Jag jämförde data från BEST över Svenska Högarna med data från SMHI från Svenska Högarna som finns nedladdningsbart för perioden 1955-2014…… Det är inte samma data och det diffar rejält, de är så olika så någonting måste vara fel? Om någon inte har något för sig en lördagskväll så är det bara att sätta igång och pussla lite. Siffrorna från BEST är månadsmedel medan siffrorna från SMHI är dygnsmedel så man får pussla lite (och jag har inte dubbelkollat mina uträkningar).
http://opendata-catalog.smhi.se/explore/
http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/159338
tty #42
He, he ..
Fråga inte mig, jag bor i Kallstá, men man kan undra hur de tänker nere i Götet, det vore bättre om det satsades på ett extra utlopp från Sveriges största damm så att Göta Älv- området inte översvämmas om man måste släppa extra mycket från Vänern p.g.a. extrem tillrinning i Vänerns upptagsområde, kanske man tycker att det är bättre att översvämma områdena runt Vänern i stället.
Fast de tänker nog inte mycket där nere eftersom de vill bygga en bro över Göta Älv med för låg seglingshöjd så att de måste ha broöppning om fartyg/båtar med för hög profil vill gå upp mot Vänern vilket påpekats från de som trafikerar Göta Älv med lastfartyg, vore ju enklare att bygga en högbro med en gång som inte stoppar trafiken varken på eller under bron.
Lars C #31
Utomförträffligt!
En enda invändning:
>Så vi kan alla sova lugnt.
På sätt och vis ”ja”. Men man blir djefla oroad över hur politiker och myndigheter agerar!
Om du får ett dåligt svar på din skrivelse så tycker jag att vi tillsammans går vidare på nåt sätt.
#39
Puh, grymt tryck i byvinden nu på Hallandskusten. Riktigt obehagligt. Huset knakar och rör sig. Satte stormclips på betongpannorna förförra året så hoppas taket håller, men hör pannorna rör sig ändå. Bor öppet mot havet utan vindskydd.
Och värre blir det här de närmaste tre timmarna eller så enligt DMI.
Det här lågtrycket drivs av temperaturskillnaden mellan arktisk och tropisk luftmassa. Hade inte varit dumt om AGW-arna hade rätt för en gångs skull och Arkitis värmts upp mer än låga latituder så vi skulle slippa sådant här.
Christopher E. #46
Men dom som flyger över Atlanten, i rätt riktning förstås, är glada.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/11337617/Jet-stream-blasts-BA-plane-across-Atlantic-in-record-time.html
Har retirerat in i sovrummet på läsidan nu. Något lägre bullernivå här. Vindbyarna på västkusten har gått upp i orkanstyrka. Den närmaste fungerande mätaren från mig ligger något lägre ännu på 29 i byarna, men plotten är ökande. Sjöfartsverkets mätstation i vår hamn gick sönder för några timmar sedan. Sönderblåst eller tillfällighet?
Vattenståndet ligger 1,30-1,50 över normalen i mina trakter just nu. Det är däremot inget större bekymmer, vi har viss vana. Gudrun höjde vattnet något mer.
#47 Håkan
Häftigt. Får väl lägga en tidsvinstskatt på så snabba flighter, för du ser ju i artikeln att även detta – givetvis – beror på AGW!
Historiskt så har dock de värsta stormarna varit förknippade med kalla klimatsvängningar, så det köper jag inte.
Christofer E!
Den där blandade känslan av både skräck och spänning och känslan av att vara en liten liten skit när naturkrafterna är i spel är något jag är lite av en ”junkie” på. Att det hittills alltid slutat med att det gått bra i slutändan gör att man gärna testar gränserna lite till. Ett blixtnedslag i båten, ett stormigt hav eller sitta i en liten fjällstuga som känns som den håller på att förbereda sig för en oplanerad luftfärd under stormen utgör den där känslan som vissa tycker är obehaglig och andra mer kittlas av. Jag tror att det är själva mäktigheten som triggar mig och som jag imponeras av.
Men sen när du väl har hamnat i havet och kastas runt i sex meter höga vågor eller burits iväg av stormvindar så är nog det romatiska borta för evigt ? I Sverige har vi som tur är en mycket snälla naturkrafter att hantera. Konstigt nog så uppstår en speciell känsla av extra samhörighet när man är fler vid dessa tillfällen.
E- caten!
Jag hoppas alla ni ”testförnekare” är förberedda på den prestigeförlust som oundvikligen kommer att drabba er. 🙂
Vad som nu sker är en produktifiering där den nya ägaren Industrial heat i första hand satsar på mer storskalig energiproduktion. Rossi har fått böja sig och överge sin ursprungliga plan med en e-cat i varje hem som första marknad.
Vi kan bli fascinerade av vilka politiska dogmer som kan slå rot utan att någon ifrågasätter dem. Att det skulle finnas någon brist på energi är ju en av den mer roliga sorten. Att vi måste ”spara” energi är ju en rolig fix ide som skapat många fullständigt idiotiska både regelverk och lagar. I Sverige kan ni vara avundsjuka på Indiens politiker, de befinner sig nånstans där Sverige befann sig på sextiotalet. Där politiken syrs av vad som är bäst för folket och kulturmarxistiska trasselsuddar till tankefigurer till policys finns inte med på kartan. Funktionalitet rationalitet och lojalitet med sitt folk är vad som styr.
Indierna är dock nu lite oroade över att de satsat på Thorium och likaså Kineserna. Två länder som inte ockuperats av en ideologisk grön maffia i staten. För dem är e-caten jokern i leken INTE vindkraft, INTE solpaneler, INTE vår femtio år gamla kärnkraft, utan den energiproduktion som verkligen har framtiden för sig. Både problemet och möjligheten med E-caten är att den är så djäkla BILLIG!
El kan vi producera hur mycket och säkert som helst. Att lösa transportsektorn och ersätta de nuvarande explosionsmotorerna har visat sig vara betydligt svårare men bilar på LNG (liquid natural gas) är ingen högoddsare att utgå ifrån som ett första viktigt steg. Det rikliga nyöppnade förråden av frackad gas kommer skapa helt nya marknader för den.Svensak folket sitter nu med dessa dj… la dysfuntionella snurrande monstren till vindkraftverk som inte levererar något annat än en EL som inte efterfrågas fördyrar och sabbar det fasta elnätet, kommer att bli en stor huvudvärk för politikerna att köpa sig loss ifrån.
#50 Slabadang
Jag var själv en sådan ”junkie” i unga år, men verkar att ha växt ifrån det. Det är väl inte personskador som bekymrar mig som skador på hus och egendom. Jag är ju inte dum nog att gå ut just nu, för några år sedan flög betongpannor av taket flera tiotals meter från huset. En sådan i huvudet och jordevandringen är slut.
Jag tror jag blev förändrad under långseglandet, när oväder onekligen var en mycket stor fara och man var nära maktlös i åtta meter plastskrov på oceanen. Man hörde om andra som inte överlevde, och blicken i ögonen hos någon som precis varit i det värsta gick inte missta sig på.
Min värsta storm var brutal och mitt liv hängde på en skör tråd. Två tredjedelar av seglatsen från Newfoundland till Irland höll det inte. Vindar på ca 35 m/s drev oss för tom rigg i riktning Island. Det var hårt även för stormfocken. Våghöjden blev bortåt 10 meter. En jättevåg slog över oss akterifrån precis vid ett vaktbyte när jag precis kopplat livlinan intill rorkulten. Kompisen ser den komma, kastar sig in i kajutan, hakar luckan och håller sig fast. Båten slås ned och gör en 360°-roll under vattnet med mig hängande i livselen. Masten knäcks på mitten, roder och rorkult slits av, jag dunkas i pushpiten vars rostfria rör formas efter mig. Vänster arm får fraktur och stukar den högra, blåmärken över kroppen. Men båten flyter upp. Kompisen tar sig ut, drar upp mig, kapar stagen och sänker mastresterna till Atlantens botten innan de slår hål på skrovet. För att göra en lång historia kort tar vi oss långt om länge till Irland med en nödrigg av spirbommar/stormfock som storsegel, och den trogna Yanmaren som gick att få igång. Läkaren på Nordirland som röntgade mig konsterade att frakturen hunnit börja växa ihop.
Jag antar att lyssna till rytandet ute inatt, som ännu inte bedarrat, väcker minnen till liv…
Christopher E. #51
Stormen verkar vara häftig på västkusten, jag som bor i Karlstad märker knappt av den, det har snöat hela förmiddagen med lite vind sedan så mojnade vinden och snöande och tempen steg till c:a 4 plusgrader, nu har vinden ökat och lite sno och nollgradigt.
Här har du en simulerad bild över nuläge av södra Norden med vinden.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=0.60,58.88,3000
Vatteninnehåll i molnen.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=total_cloud_water/orthographic=0.60,58.88,3000
Temperatur.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=0.60,58.88,3000
Du kan ändra inställningarna i globen med att klicka på ordet ” earth ” plus in å ut zoomning i globen samt ” klicka ” på en viss plats i globen/kartan för att få info om den platsens värden.
OBS ! Inga värden redovisade i dessa länkar motsvara nutid, de är antingen byggda på dåtid eller framtid, så bra funkar de inte så att de kan visa realtid.
Vind över Europa vindläge inställt ( de övre länkarna har max inzoomning över Norden ).
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=0.60,58.88,3000
Samma med temperaturläge inställt.
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=15.61,51.81,1106
Elpriset denna stormiga natt är under nollpunkten i västra Danmark, så de antingen betalar för att andra skall köpa den eller skänker bort den.
Vindkraft lönsamt !??
När detta skrivs så är elpriset från västra Danmark negativt, -30,57 Euro MWh .
Tur för danska vindmölleägare att alla danska elkonsumenter måste betala en fast avgift till all grön el.
#51 Vilken berättelse! Härligt med ung äventyrslystnad! Vad hade du för båt?
Här ligger kajerna ställvis under vatten med ca 0,7 m högre vattenstånd än normalt. Kajer som byggdes för 100 år sen och ca 0,4 m högre normalvattenstånd. Dvs de kajer som ligger på lera och grundlagts på rustbäddar som följer vattnet nedåt. Stenen ligger snyggt staplad som en mur med god förmåga ta upp rörelse.
Där muren på 60 talet ”förstärkts” och sammanfogats med betong hänger stenar i luften och muren rasar.
Det blåser är det en förändring? : http://notrickszone.com/#sthash.2RhfQir0.dpbs
pekke #53
Stort tack för de animationerna. Supersnyggt och fascinerande. Jag har inte sett dem innan, men de åker definitivt in i länkbiblioteket.
Ni i Karlstad var väl nära ”ögat” i lågtrycket? Vi hade det så i en storm i december. Rätt skönt. Alla var på helspänn efter varningar, men banan gick längre söderut och vi slapp det hela.
Nu är det bättre här. Fortfarande över 20 i byarna och friskt, men ingen dramatik och ser inga skador inifrån. Havsviken nedanför är dock bara halva normala avståndet bort, hoppas inte fastighetsskattemasen ser det.
Lasse #55
Det var en Allegro 27 vi köpt av en herre i Mellerud som seglat den på Vänern. Vi såg oss dock aldrig som äventyrare, utan båten var ett billigt sätt att se sig om runt jorden. Vi sålde den på Nordirland då vi inte hade råd med ny rigg och roder. Lite surt att inte segla hem så nära hemifrån efter 40000 sjömil runt jorden. Fast vi korsade vårt spår både där och på Grenada, så jorden runt blev det ändå. Stormen jag berättade om var i augusti 1996. Åren går…
Christoffer E!
”Vi seglade i Allegro 27 40.000 sjömil …… men såg oss inte som äventyrare” Nähä du ! 🙂 Det var väl inte 3000 varv runt riddarfjärden …. utgår vi ifrån? Jag tror att vi är många som har en annan uppfattning om vad som definieras som ”Äventyr” ? 🙂
#57 Slabadang
Jag förknippar mer ordet ”äventyrare” med sponsrade individer som söker publicitet för olika ”stunts”, och gärna slår på sin egen trumma. Äventyr kan inte riktigt beställas, det är något man råkar ut för när man gör annat. Jag hade gärna seglat jorden runt utan någon dramatik, målet var att besöka en mängd exotiska platser annars svåra att komma till. Jag var inte ens någon särskilt driven seglare, hade aldrig seglat då vi köpte båten två år innan avfärd. Vi borde haft ett stormankare ombord där på Nordatlanten om vi vetat bättre.
Men OK, visst var det mitt livs äventyr. Fann en hustru på Mauritius också, som du vet.
# Ch E. Jag gissar att det finns en bok eller längre artikel om ’äventyret’.
#59 Lars C
Nej, det blev aldrig någon bok, även om jag extraknäckte som kolumnist på lokaltidningen under ett antal och plockade några valda episoder som underlag ibland.
Det blev också en liten turné på båtklubbar och olika föreningar i hemlänet med ett bildspel.
Lokaltidningen skrev ett fint uppslag efter hemkomsten, men den fylligaste artikeln var en tidning på Nordirland, där vi väckte visst uppseende när vi tog oss land för egen hand utan mast. Audiens hos borgmästaren, gratis läkarvård och intervjuade av BBC radio. Det underlättade när vi sålde båten.
Men inget på nätet vad jag vet. Det var för länge sedan.
En snö kamel……… 🙂
http://mz-mz.net/wp-content/up/768431a8-0f29-40e2-a93c-7a043391fbd6.jpg
http://newsvoice.se/2015/01/12/svensk-lakare-det-satsas-mer-pengar-pa-att-muta-lakare-an-pa-forskning/