Öppen Tråd

frost löv

Svensk höst ute. Men här inne på bloggen har vi öppet hus med en tråd om väder,klimat och energi.

Trevlig helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Väder är det…

  http://www.buzzfeed.com/mjs538/the-most-terrifying-pictures-of-the-snow-in-buffalo?bftw=main

 2. ces

  I veckan var det 5 år sedan Climategate-skandalen exploderade. En del nya läsare här på bloggen har kanske inte sett mailet som inledde det hela – och som var ett resultat av att BBC hade fått en mängd material som visade vilket bedrägeri som pågick. När man efter flera veckor och trots påstötningar inte hade publicerat något kom detta mail som startade det hela: “We feel that climate science is, in the current situation, too important to be kept under wraps. We hereby release a random selection of correspondence, code, and documents. Hopefully it will give some insight into the science and the people behind it. This is a limited time offer, download now:” Här finns sedan hela historien:
  https://ipccreport.wordpress.com/2014/11/17/climategate-anniversary/

 3. Jimmy

  “The rent-seekers, opportunists, third-rate academics, carbon-market scam artists and peddlers of catastrophic prophecy can see the alarmist bubble deflating, so they’re trying harder than ever to sustain the scare. Problem is, Mother Nature isn’t cooperating”

  http://hockeyschtick.blogspot.com/2014/11/the-climate-scams-meltdown-corruption.html

 4. Mikael W.

  Börjar förstå varför Obama och miljöpartiet/de gröna hatar fossila bränslen. http://dailycaller.com/2014/01/22/report-the-social-benefits-of-fossil-fuels-outweigh-the-costs-50-to-1/

 5. H.G

  Då vet vi : http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/tio-forsta-manaderna-2014-de-varmaste.html

 6. Lasse

  Vi bombas med nyheter om väder som kopplas till klimatförändringar. Igår var det havets kvardröjande värme tack vare det milda höstvädret.
  Hade man varit lite mer positivt lagd så hade detta tagits upp som en positiv nyhet.
  Höst och vår blandas havet om på ett för syreförhållanden vid botten positivt sätt.
  Förlängs denna period, gärna med inslag av stormar, så bör omblandningen bli mer effektiv.
  I Dagens WUWT så refereras till en undersökning som ger salthalten större betydelse för vattenståndet på längre tidsskalor.
  ”By using long-term observed estimates of ocean salinity and temperature changes across the globe, and contrasting these with model simulations, we have uncovered the unexpectedly large influence of salinity changes on ocean basin-scale sea level patterns,”
  Jag har alltid sett vattenståndet som den perfekta avläsningen av klimatförändringarna.
  Med Sidney som -en av alla stationer som saknar trend!
  http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/global_50yr.htm?stnid=680-140
  http://wattsupwiththat.com/2014/11/21/surprise-sea-water-salinity-matters-to-sea-level-on-long-time-scales/

 7. latoba

  Söndag kväll sänder SVT2 följande program: Svenskt samtalsprogram från 2014. Del 1 av 6. Hur är det ställt med klimatet – finns det hopp eller rusar vi mot vår undergång? Varför händer så lite? Vem borde göra vad? Hur lång tid har vi på oss? Gäster: Olof Persson, vd och koncernchef Volvo, Karin Bradley, bitr. lektor hållbar stadsutveckling KTH, Johan Rockström, professor i miljövetenskap och föreståndare Stockholm Resilience Centre, Gustaf Arrhenius, professor i filosofi och vd Institutet för Framtidsstudier samt Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige. Samtalsprogram som vill inspirera till dialog om de stora frågorna som påverkar vårt samhälle och våra liv.
  Ja herregud vilken samling!

 8. Lars Lundqvist

  Hur kan CO2 tillförsel till atmosfären minska genom att bränna ved och grödor istället för fossila bränslen?
  Den kortsiktiga effekten borde bli den motsatta eller hur?
  Finns det någon studie där man jämför CO2 balansen mellan s.k. förnybara bränslen och fossila?
  Exempel är när man tar vara på grenar, ris och stubbar, s.k. Skogsavfall, och flisar upp det för eldning i fjärrvärmeverk istället för att få ligga kvar i skogen och brytas ned till kol, syre, vatten och mineraler. Uppsamling av riset, flisning, stubbrytning och transporter är också energikrävande och måste ingå i CO2 balansen.
  Blir inte kvarlämnat Skogsavfall ett effektivt sätt att återföra näringsämnen till den nya skog som ska växa upp efter en avverkning?

  Kan någon förklara?

 9. Sven Östholm

  Giordano Bruno bröt religionens kontroll av vetenskapen.

  Är vi nu på väg att få politisk kontroll i stället?
  Diverse med offentliga medel understödda bereder opinion för miljöpartier som i sin tur agerar dolt när de inte får gehör för sin vetenskapsfientliga politik. Detta är senaste exemplet.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6025226

 10. John Silver

  Här är en marinbiolog som törs ge sakar deras rätta namn; The Climate Scam’s Meltdown.

  http://quadrant.org.au/opinion/doomed-planet/2014/11/climate-scams-meltdown/

  Jag hoppas att ni ångrar ert fega nambyte.

 11. pekke

  Elbilar är inte felfria.

  http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/tesla-med-store-motorproblemer-i-norge/a/23340013/

  https://www.dn.no/privat/dnBil/2014/11/20/1608/Tesla/norske-teslabiler-rammet-av-havari-og-klunkelyder

  http://insideevs.com/tesla-replace-defective-drive-units-1100-model-s-norway/

  Även elbilar har mekanik/elektronik/eldetaljer som kan krångla.

 12. Rosenhane

  Måste läsas:

  http://morklaggning.wordpress.com/2014/11/21/efter-lucia-kommer/#more-12536

 13. Slabadang

  Förtroende för media försvinner i samma hastighet som dess legitimitet!

  Antalet medborgare som media tillsammans med det politiska etablissemanget inte längre har makt och kontroll över, ökar för var dag. Makten över informationen fördelas på allt fler händer och forum. Medias moteld har varit att bli allt mer rabiat samlad mot den alternativa median med sina alternativa argument fakta och analyser. Vi ser i flera frågor djupa avgrunder mellan lägren i allt fler frågor. Allt fler inser att från MSM och public service blir du matad med manipulativa lögner medan du kan hitta sanning och fakta på nätet. Nätet är nu den uppenbara vinnaren i denna kamp utifrån målsättningar för media i en demokratis uppgift att hålla allmänheten välunderättad medan public service och övrig MSM satsar på en felunderrättad.

  vad som saknas är det verktyg som styrs av allmänheten som ställer media till svars. Men den kommer ,, den kommer. Självklart skall allmänheten ges makt påverkan utvärdering kontroll och inflytande över den media den finansierar med gemensamma medel och avgifter.

 14. t0pe

  Jag är nyfiken på era synpunkter på klimatförändringen och temperaturökningen från femtiotalet och framåt, inte bara kritisera andras teorier utan att redovisa sina egna tankar.

  Beror det på t.ex variationer i solinstrålningen eller är det växthusgaserna och andra faktorer som spelar in?

  Är alla kalkyler rätt eller baseras det på kvalificerade gissningar?

  Själv tror jag att det är en kombination av saker, men att det är svårt att se helheten när man ofta fokuserar på en eller ett fåtal saker och därmed förkastar andras teorier.

 15. Jan-Åke

  HG # 5 du väljer förstås att borse från att 1934 globalt sett är det varmaste året sedan någorlunda systematiska mätningar började ca 1880 detta år gäller även för Sverige 30-talssomrarna med temperaturer uppåt 40 strecket tex juli 1933 Målilla med +38 Men visst jag trodde själv tidigare på co2 sagorna ser mig i n te som haverist för att jag till skillnad mot dig väljer att tänka själv och inte som dig tro tycka o tänka som politiker media och gröna organisationer som makt och pengarhungriga försöker blåsa liv i den sk globala uppvärmningen som ju bekant lyst med sin frånvaro i 17 år.

 16. Ingemar Nordin

  tope #14,

  ”Själv tror jag att det är en kombination av saker,”

  Jo, så är det. Och då blir det så tokigt när klimatforskningen med politiska medel har vridits mot att forska på koldioxid enbart – mänsklig producerad dessutom. Dessutom vet vi fortfarande väldigt lite om de uppenbara kandidater som har betydelse, t.ex. molnbildningen, de olika havsströmmarna och deras växelverkan, växlingar i havens salthalt, och … självklart … solen och de många olika mekanismer som den påverkar.

  Klimatforskningen idag lider av en extrem närsynthet där fokus ligger på antropogent koldioxid under några få decennier. Det är en enorm felsatsning. Trots alla miljarder som har satsats så verkar man inte kommit särskilt mycket närmare målet att förstå klimatsystemet.

 17. sibbe

  Klimatsmart är ju det nya nyckelordet för våra politiker:
  Vad kom egentligen USA och Kina överens om sina klimatmål: är det ett bindande avtal? NEJ: Kina vill öka sina utsläpp fram till 2030. För Kina är icke fossila energier bl.a. kärnkraft och vattenkraft. 7 kärnkraftverk är i byggnadsskede, däribland ett vars energi kommer från uttjänt kärnbränsle, ett 30-tal är planerade. Världens största vattenkraftverk skall följas upp av än mera gigantiska dammar, upp till 10 är planerade ,även de skall leverera el 2030 ( Aj,aj, Greenpeace bör redan på förhand planera sina demonstrationer på himmelska fredens torg – alternativ på Sergels torg så att åtminstone svenskarna kan låtsas vara upprörda…) sv.wikipedia.org/wiki/De_tre_ravinernas_damm. Kolkraften har man lovat att öka fram till 2030, för tillfället byggs 1 kolkraftverk i veckan. Det viktigaste just nu är att man får filter för sina anläggningar för att få bort de accelererande partikelutsläpp. Man släpper ut ca 3 ton CO2/person idag och till USA:s nivå von 20 ton/person når man då ca 2030. Obamas löften är likaså icke bindande, han kan regera med dekret eller lägga in ett veto,, som varar till hans efterträdare väljs om knapp 2 år. Ett klimatavtal i Paris kan han skriva på, men knappast blir det ratificerat i USA:s parlament. Men med lite kreativ miljöbokföring har man ju redan uppfyllt utsläppsnivån från 2005 – tack vare frackinggas.! Förnybara energier som solkraft nämndes bara 2 gånger, VINDKRAFT nämndes inte alls i bulletinen!
  Indien har lagt fram sina mål: en miljard ton kol fram till 2020 skall se till att man får lite mera el än nuförtiden – förskräckligt, tycker Greenpeace. Som blivit portförbjuden i Indien. Klimataktivister (alltså t.ex. svenska gröna etc) vill att Indien skall satsa på förnybara energier. Där är bara ett problem, en blivande industristat bör ha en försörjning till 100 % , för nu har man 5-6 timmar el om dan- även i dom stora städerna och att byta kolkraft mot sol och vind skulle ju inte förändra någonting alls. Vad månne vår IPCC-påve Patchauri säger till de här planerna. Han som är världens främste klimatexpert: som järnvägsingenjör är han ju ju expert på hur en betydande del av Indiens järnvägståg fortfarande dras med gammaldags koleldade lokomotiv!
  Man undra vad våra mediereporter egentligen sysslar med när de berättar nånting som är långt ifrån verkligheten.
  Tysklands energiminister har i ett brandtal i förra veckan gisslat både de gröna och Greenpeace, som försöker förmå honom att stänga alla kolkraftverk. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/energiewende-gabriel-haelt-kohlestrom-fuer-unverzichtbar. -Man kan inte ersätta kolkraft med andra opålitliga energier (såsom sol eller vind…). Tyskland utsläpp ligger kring 10/ton Co2/person, och kommer att öka till 20 ton som i i alla andra stora industriländer. Om inte Vattenfall vill bygga ut brunkolsgruvorna i Östtyskland, gör någon annan det, sade han. Han vill skapa 10-tusentals arbetstillfällen i en region som har över 20 % arbetslösa… Som sagt: klimatsmart!
  Greenpeace är inte glad…
  Moralen av det hela: CO2-utsläppen accelererar allt mera fram till 2050. Och värmen ökar i sakta mak, eftersom vi befinner oss i en varmtid i en holocenperiod. Men med blick på historien:
  ingenting , ingenting kan förhindra detta: vi är på väg i en ny istid!

 18. Håkan Bergman

  Lars L. #8
  Om man nu tror att planeten är i behov av räddning ska man väl använda skogen till att bygga hus och tillverka möbler av den, då binder man kolet i flera hundra år. Trä är ett underskattat material, andra världskrigets kanske mest legendariska plan, Mosquiton byggdes av trä, den hade väl hastighetsrekordet tills ME-262 kom. Och vilka vackra bilar man kan bygga av trä.
  https://www.youtube.com/watch?v=p4c9i250pc4

 19. Ingvar

  #18 Håkan

  Även takstolar i i stora byggnader med stor spännvidd. Var i någon byggnad på gärdet med högt i tak och stor spännvidd för många år sedan och förundrades över att de var i laminerat trä. Fågade expert och han förklarade att det var många gånger säkrare vid brand. Stål mjuknar och kroknar. Hårt laminerat trä kolar mycket långsamt och behåller styrkan väsentligt längre.

 20. Björn

  t0pe [14]; Vilken kombination av saker menar du? Det är nog mest ärligt att ange vad man tror är den dominanta faktorn bland forcings. Är det AGW eller alla solens aspekter? Själv tror jag att den antropogena delen 100 ppm av CO2-emissionen inte i sig kan varken påverka väder och vind eller jordens klimatutveckling, annat än obetydligt. Solens alla aspekter som TSI, solvindens modulation av kosmisk strålning och dess samband med molnbildning, planetära förhållanden etc, är de dominerande faktorerna. Solens magnetiska utveckling under 1900-talet var den högsta sedan man optiskt började iaktta detta fenomen (solfläckar) och föra statistik i början av 1700-talet. Detta tillstånd kallas för Grand maximum och vad man nu kan genom iakttagelser och mätningar via satelliter, se att solen går mot det motsatta, alltså ett Grand minimum. Det s.k Maunder minimum som var den kallaste perioden under lilla istiden, betecknas som ett Grand minimum. De som tror att denna s.k uppvärmningspaus hiatus kan förklaras med antropogen CO2, får svårare och svårare att förklara denna anomali. AGW är därför inte längre en hållbar hypotes eftersom CO2 fortsätter att öka, men ingen korrelation med den globala temperaturen finns. Däremot kan man anta att den temperaturuppgång som har funnits under 1900-talet, är orsakad av solens Grand maximum, för här finns en korrelation mellan solens alla aspekter och den globala temperaturutveckling som de facto har registrerats.

 21. latoba

  sibbe #17
  Ja kära nån. Vad bryr sig de stora länderna om vad håller vi på med i vår lilla ankdamm? Pinsamt MP och alla andra gröna!

 22. Danneskjöld

  http://www.targetliberty.com/2014/11/58-experts-who-do-not-believe-global.html

  58 tappra forskare

 23. Börje S.

  Intressanta kommentarer saxade från JoNovas senaste och sedan en egen lite försiktig reflektion på det:

  MaxL
  November 22, 2014 at 11:47 pm · Reply
  So, what do the climate modelers and Dr Karl predict?

  We’ll get more snow and less snow.
  We’ll get more heatwaves and fewer heatwaves.
  We’ll get more clouds and fewer clouds.
  We’ll get more rain and less rain.
  We’ll get more storms and fewer storms.
  We’ll get more blizzards and fewer blizzards.
  We’ll get more plant growth and less plant growth.
  We’ll get more floods and fewer floods.
  We’ll get more droughts and fewer droughts.

  And we’ll get them in more places on Earth and fewer places on Earth.
  We’ll get them more frequently and less frequently.

  In other words, they have no idea, but whatever happens, they say it must have been caused by mankind.

  Do they really believe that there was no climate before mankind?

  Robert
  November 23, 2014 at 4:14 am · Reply
  No they believe we invented a global thermostat and if we’d just listen to them they would set it at just the right temperature and everything would be perfect from then on.

  Ran into this the other day at a site called “the inconvenient skeptic” created by a chemical engineer. I’ll leave it to the reader to dig up the link if they are so inclined:

  The biggest problem facing humanity today is the single perception that the Earth doesn’t change. Making plans and expecting the Earth to stay constant is perhaps the greatest mistake we as a species has ever made. The belief that the Earth has a proper and normal temperature is false. The oceans do not have a “correct” level and there is not a proper amount of Arctic Sea Ice. The idea that the Earth will stay the same if we reduce CO2 is false as is the idea that it should stay the same.

  If everyone accepted that single fact, then the discussion about how to deal with the future would have meaning. Currently the discussion is not based in that reality, but the false perception that the Earth would stay the same if only humanity wasn’t screwing it up.

  Amerikanska regeringens favoritklimatforskare är just nu i full gång med att förklara att den stora kylan amerikanerna upplever för tillfället med 100% confidence beror på den globala uppvärmningen.

  Det spelar ingen roll hur ohållbar och, som nu, direkt vansinnig klmathotspropagandan blivit. De som står för den väntar ju på PENGARNA. När kommer PENGARNA, har vi inte väntat länge nog nu?? Och de resonerar av en ren tillfällighet, förstås, precis som tjuvar, rånare och banditer:

  ”Kommer inte PENGARNA snart får vi dra till med rejälare hot än den där urvattnade klimathotspropagandan. Det var ju mest en slug idé att sno packet på allt de har utan att direkt hota med tortyr och gevär. Funkar det inte får vi bära oss åt på ett effektivare sätt. Inskränkningar i yttrandefriheten, yrkesförbud (redan iscensatt för akademiker) och åtal, dom och internering på vatten och bröd eller elchocksbehandling, insulinchockterapi och lobotomering på hispan för de som inte tror på skiten. Om det inte hjälper så får vi väl ha ihjäl alla idoiter som varken vill tro på eller betala för vårt fina klimathot, som kostat så ofattbart mycket pengar”.

  (Jag kommer inte ihåg vem som bak stängda dörrar sa allt det där. Kan det ha varit Obama eller?)

 24. pekke

  http://www.di.se/finansiell-information/telegram/?NewsId=9fb7e07c-27cf-41d6-ba6e-8e5a2b4b54a7

  MP vill ompröva bensinskatterna för att det kan ha varit orsaken till att det gick så dåligt i valet för dem.

  Makten smakar tydligen mer än ideologin.

 25. Lejeune

  Från dagens DN:

  http://www.dn.se/debatt/garna-tillvaxt-men-inte-pa-planetens-bekostnad/

  Författad av en viss Twat från Grön Dumbom, arma land!

 26. Janne Skoglund

  Jag tänker lyssna på ett föredrag om klimatförändringarna, föredragshållare Madelene Westin, några frågor till er.

  Vem är detta, meterolog ?
  Har ni några bra aktuella data om totala mängden polaris, sammantaget syd och nordpol.
  Bra graf på temperaturutvecklingen fram till idag.
  Behöver även andra fakta för att bemöta vad jag tror är ännu en god arbetare i klimatalarmismens vingård.

 27. Lars Lundqvist #8
  ”Blir inte kvarlämnat Skogsavfall ett effektivt sätt att återföra näringsämnen till den nya skog som ska växa upp efter en avverkning?”

  Svar: Nej!
  Kolla t ex här: http://www.atl.nu/skog/r-tter-viktigare-f-r-kolinlagring
  Vill du veta mer kontakta eller besök mig!

 28. Alienna

  Nu kan man köpa långkalsonger av ’klimatfunktionsfiber’.

  ”Klimatfunktionsfiber är fjäderlätt mot huden och ger ett skönt klimat för huden tack vare enastående värmeisolering och snabb fukttransport” — Lidl