Öppen Tråd

vinter bat

Vintern består. Nya lågtryck skapar blåst och stora snöfall. Men det har sina ljusglimtar också. Vädrets makter kan vi tyvärr inte råda över även om en del tror det. Dags för veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. God morgon.
    Sitter hemma å väntar på att fiskekompisarna skall komma förbi vid 8.

    Eftersom vi här, söder om Trollhättan begåvats med fina pimpelisar – efter vinterns alla kalluftsutbrott – så passar vi på – nästa vecka ser mild – får se hur resten av vintern artar sig.. .
    Att vi fått så fina isar här hos oss förvånar, stormbyar å ett par plusgrader trodde vi skulle blåsa söder isarna – men dom var envisa!

    Bra med snö har vi också haft senaste veckorna – och just nu är det underbara skejtförhållanden på skogsbilvägarna i kustbergen väster om Trollhättan, hårdpackad snö ca 15cm.

    Såå – just nu oroar nästa veckas mildväder – man blir nästan utbränd på att skynda sig att pimpla och åka skidor, I dessa perfekta vinterförhållanden.

    Gårdagens tråd om grönlandska isen var fin, stort tack till ” tty ” som redde ut dess intressanta historia och mätmetoderna!

    Jag ser mest stabiliteten i Antarktis och i Arktis i 100 års perspektivet – som ett bevis på att klimatkrisen är politisk..tittar man på isarna på båda dessa områden är dom otroligt stabila under senaste decenniet – och när det smälte rejält på 1930 – talet, så blev det sedan kallare igen.

    Stockholms solinstrålningskurva från 1922 – 2024 samvarierar inte bara nästan exakt med sveriges temperaturserie från smhi:s långa serie från våra 35 mätstationer – utan också med Arktis havsisutbredning – VISST ÄR DET ETT OTROLIGT SAMMANTRÄFFANDE – något som ingen tycks vilja förklara???

    Jag tror faktiskt att hela forskarvärlden är överens om att – solinstrålningens variation leder temperaturutvecklingen – och att instrålningsmängden dessutom visar att återstrålningen från mer CO2 – inte har någon plats kvar, eller mycket litet, i klimatutvecklingen – riktigt intressant.

    Lennart Bengtsson brukar visa sina beräkningar – där stämmer CO2 utvecklingen perfekta med temperaturen – men det gör ju otroligt nog även solinstrålningsvariationen – särskilt sedan satelliterna började användas på 1980 – talet.

    Titta på instrålningskurvan mätt i Stockholm- den korrelerar exakt med temperaturutvecklingen.

    Men nu blir det pimpelfiske – god helg!

  2. foliehatt

    Skitfiske!! Magnus. Skitfiske.

  3. Joachim

    Det blåser rätt ofta i vinter. Är kraftiga vindar ett sätt för jorden att göra sig av med överskottsenergi? Hur funkar det i så fall?

  4. Joachim

    Jag hittade en länk till solinstrålningen i Stockholm som Magnus skrev om i #1. Tyvärr utan graf för Arktis is utbredning och globala medeltemperaturen. Någon som har en sådan länk?
    https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/100-ar-av-matningar-av-globalstralning-i-stockholm-1.185087

  5. Jan Hagberg

    Åsa Persson, forskningschef Stockholm Environtment Institute, sitter i TV4 och får bl.a. frågan om bräderna i Californien beror på klimat förändringarna. Imorgon gästas studion av Jonas Sjöstedt som får frågan om skatten bör höjas.

  6. Mats Kälvemark

    SvD, Morgonrapport i mail:
    ”Försvunna moln kan ligga bakom mysterium
    Jorden var oförklarligt varm 2023, och modellerna har hittills inte lyckats förklara varför. Men nu kan tyska forskare vara en oroande lösning på spåren – en del av molnen har försvunnit. Forskarna började titta på jordens albedo – reflektionsförmåga – och upptäckte att planeten reflekterade rekordlite av solens värmestrålning, vilket till stor del berodde på ovanligt svagt molntäcke på låga höjder.”
    Detta har ju det skrivits om för länge sedan på KU. Bl.a. fyra inlägg av Gabriel Oxenstierna i början av 2023. Bra ändå av SvD att värmningen inte nebart skylls på CO2,

  7. Mats Kälvemark

    #6 Jag själv
    Slutorden skall förstås vara: ……inte enbart skylls på CO2.

  8. Ralf Marek

    Många har väl observerat att väder-rapportörerna i TV-kanalerna hellre (=oftare) berättar om värmerekord än köldrekord.

    Nu har jag fått en ny sak att reta mig på: för några dagar sedan passerade lågtrycket Floriane över Sverige och medförde både regn och hårda vindar på västkusten. Men de väder-rapportörer hos TV1, TV2 och TV4 som jag tittade på talade bara om hastigheten i vindbyarna, aldrig medelvinden. Det beror troligen på att vindbyarna alltid visar högre – och mer dramatiska värden – än medelvindhastigheten. Medelvind är medelhastigheten mätt under en 10-minutersperiod, byvind är medelhastigheten under en 3-sekundersperiod. Storm föreligger när medelvindstyrkan överstiger 24,5 m/s (på flera mätstationer som täcker ett större område), för orkan är gränsen 32,7 m/s.

    Den värsta storm jag upplevt var september 1969 då man uppmätte medelvind på 30 m/s vid Måseskär. Inte så långt från där jag bor i Göteborg och jag fick då skador både på hus och båt. Men nu rapporterade Vinga som mest medelvind 24,3 m/s tisdagen 7 januari 2025 så någon ”storm” blev det inte denna gång.

    Mer finns att läsa hos SMHIs ”kunskapsbank”. Där kan man också läsa att moderna vindmätare arbetar med hjälp av ultraljud – alltid lär man sig något nytt på nätet! Och det verkar rätt svårt både att mäta luftens temperatur och luftens hastighet.

    Vindkraftverk börjar ge el vid 4 m/s och börjar spilla vind vid 10-14 m/s för att inte utsättas för skador. Vid 20-25 m/s stoppas vindkraftverk helt (enligt Wikipedia).

  9. Dumsnuten

    #6 Mats

    Ja men förmodligen är det Co2 som skrämt bort molnen så hur du än vänder dig så har du röva bak

  10. #1
    Ingen vill veta facit, Magnus. Det är betydligt lönsammare att fortsätta tvätta folkets hjärnor. Misslyckandet kommer att göra tillvaron mindre angenäm för dessa ”hjältar” , med en fallhöjd som en satellit, när det vänder ner, och ev med kraft.

    Jag gjorde själv en jämförelse ang globalstrålningen i kap 26 och 27. Vet inte om det är tillåtet numera? Men kanske en lämplig quiz för barn eller för de som inte gillar teorier och text.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-26

  11. Roland

    Har nu i flera dagar rapporterats om bränderna i Los Angeles och media har inte varit sena med att koppla ihop med klimatförändringarna. Rockström mfl intervjuas om klimatkatastrofen osv.
    Vill minnas att Trump under sitt första presidentskap 2019 kritiserade Trump hur ”Newsom” hanterade de återkommande bränderna i delstaten. 2019 hotade Trump också att skära av federala medel till Kalifornien om reformer inte gjordes av delstatens skogsvård.

    Tur att det inte är val här i Sverige nu då skulle MP få luft under vingarna.

  12. Tege Tornvall

    #2. Vad menar Foliehatt med ”skitfiske”? Stötande uttryck och också ovidkommande.

  13. Benny

    Och som vanligt gick SMHI:s prognos åt skogen angående snöfallet i söder som ”bara”” skulle drabba Gotland möjligen Öland och lite på Kalmarkusten? Här i Växjö har snön vräkt ner hela natten och Vetlanda helt igensnöat…SMHI kan läggas ner och spara pengar, YR är mycket bättre!

  14. foliehatt

    Tege, ”12,
    Du fiskar inte – antar jag. Önska aldrig gott fiske, lycka till eller liknande till någon som ska ut och fiska. Det bringar otur med sig.

  15. Roland

    #14
    Precis likadant när man säger ”skitjakt” för dom som jagar i jaktlag osv.

  16. Mats Kälvemark

    # 12 Tege
    Fiskare är lite skrockfulla. Jag vet, har en god vän som fiskar. Uttrycket du invänder emot fyller samma funktion som uttrycket ”brake a leg” som skådespelare säger till varandra inför en premiär.

  17. Claes-Göran Carlsson

    Vad säger man till skidskyttarna? Skitskytte!

  18. Benny

    Claes-Göran, eller som den mer än måttligt berusade ”finska” tränaren Epo Ollonen (Robert Gustavsson) i en sketch kallade det ”svenska skitlandslaget” på idrottsgalan för många år sedan…Mycket komiskt och bejublat framträdande!

  19. tty

    #13

    Lågtryck från sydost är notoriskt svårförutsägbara när de kommer ut över Östersjön. Dock bör SMHI klandras för att varningen kom ut så sent, långt efter att det var tydligt att lågtrycket fick en mycket västligare bana än förutspått.

  20. Mats Kälvemark

    Henrik Jönsson sågar förnybart. Knivskarpt som vanligt.
    https://www.youtube.com/c/HenrikJ%C3%B6nssonSverige

  21. Mikael Hellgren

    Dumsnuten #9
    Angående hur man än vänder sig,
    Om man inte drar ner byxorna för då kommer den fram…

  22. Berra

    Detta blogginlägg måste läsas och klippet til tv4 ses…

    ”Erik Ek har sannolikt lyssnat på inslaget och konstaterat att det viktigaste som han ville få fram inte kom med i inslaget som sändes i lunchekot. De skulle återkomma till en särskild djupdykning. Jag undrar om det blir någon djupdykning. Då kommer den inte i en nyhetssändning.”

    https://thoralfsblogg.com/2025/01/10/sr-behover-faktagranskas/

  23. Berra

    Kallaste vinternatten i UK på 15 år…och det kan bli ännu kallare…

    De får väl trösta sig med att förra året var det varmaste någonsin…

    https://www.youtube.com/watch?v=5J27NSS–dQ

  24. Lasse

    Det brinner i LA och vi får veta att klimatförändringar ligger bakom bränderna.
    Men tty vet mer i gårdagens tråd. Alltid så lärorikt-tack. Chaparel landskap brinner med jämna mellanrum och fallvindar gör bränderna farliga.
    Felet är inte klimatet eller?
    Filmindustrin flockades till LA eftersom de hade både ljus och värme samt ett hav som gav svalka. Kort sagt ett behagligt klimat. Sen kom pengar och lyx som gjorde att bebyggelsen kunde spridas till kullarna ovan LA med naturen inpå knuten och havet i fonden.
    Så visst är det klimatet som är skulden.
    Så var det på 1930 talet och så är det idag:
    https://realclimatescience.com/2025/01/california-fires-beyond-control/#gsc.tab=0

    Skillnaden är väl priset för skadan, 5 miljoner USD blir väl ca 50 Miljarder för årets brasa.

  25. sibbe

    Tja, allt är relativt. Nästan.
    Världen har förändrats efter Trumps val. Vänstergröna medier norr om alperna, som förser oss med allt möjligt utom sanna fakta, är vilse. Tänk om Trump verkligen stiftar fred i Ukraina? Då får nog nobelkommittén flytta till månen, för man kan ju inte ge fredspriset till en skitstövel!
    Än mindre till en som inte tror på klimatfusket.
    Tyska regeringen gick på en mina. Socdem stiftade en lag för drygt 10 år sen att inte ta nya lån till statskassan. Men sitter man sen i styret så räcker ju pengarna inte till, man vill låna fastän grundlagen säjer nej. Och detta fastän Tysklands skatteintäkter slog en ”hurja” rekord i fjol.
    DE grön i regeringen beslöt ifjol att man inte får använda olja till uppvärmningen i egnahemshus.
    Framförallt östtyskanarna som annars har sämre levnadsvillkor bör hellre frysa. Det var brottsligt att använda fossilt till uppvärmningen. Västtyska medier jublade över detta, men opinionsmätningar för mer eller mindre alla de s.k. demokratiska partier gick ner.
    Volkswagens öde angår SPD. Tyskarna vägrar att köpa elbilar. Tyska LO kommer nog att se till att
    det blir en ändring.
    Jag gissar att efter nyvalet om några veckor de tre bilproducerande länderna D, F, och I beslutar om att skjuter fram bensin/dieselförbud i EU fram till 2060.

    Vad än dessa cirkusgycklare i Copernicus än förkunnar. I år är det varmaste sedan 125 000 år.
    O Gud vilka journalister vi har som (VILL) tro på sånt!

  26. Fredrik S

    Jan Hagberg #5

    Touché!

  27. Tege Tornvall

    Om det nu till äventyrs blåser mer och är mer extremväder (ojämnt, oro i luften)), tyder det på större temperaturskillnader, som i sin tur tyder på kallare väder/klimat med kallare mot polerna. Klart som korvspad för den som tänker efter.

  28. Tege Tornvall

    #12, 14-17. Där bet jag mig i tummen. Men det får ju knappast förutsättas vara allmänt känt.

  29. Berra

    #25 Sibbe:

    Skulle Trump få till fred i Ukraina så kommer de att dela ut fredspriset till putin…

  30. Benny

    tty, det jag klandrar SMHI för är att de är mycket sämre på att göra prognoser än sina kollegor i Norge och i ljuset av det kanske det är bättre att lägga ner SMHI som numera bara är en sorts regimens förlängda arm för klimatalarmism och samtidigt spara pengar? SMHI verkar vara bättre på att tala om hur gårdagens väder var vilket knappast duger i ett sårbart samhälle som är beroende av korrekta prognoser?

  31. Fredrik S

    Berra #22

    Jadu, TV4 kan vi ju alla fall påverka något genom att inte titta på skräpet men de skattefinansierade illvättarna på SR sitter ju bekvämare i DDR-byggnaden.

  32. Claes-Erik Simonsbacka

    ”Extremt farligt”!!
    Amerikanska aktier står för närvarande för 73 % av MSCI World Index, den högsta viktningen för ett land som någonsin registrerats i indexets historia.

    Mvh,

  33. BD-Nille

    Den förträfflige Christian Sandström har ytterligare en lysande krönika i Affärsvärlden. Där belyser han de katastrofprojekt det kommunala Skellefteå Kraft ägnat sig åt.
    https://www.affarsvarlden.se/kronika/sandstrom-skellefteas-hattrick-i-grona-krascher-fore-northvolt

    Men Skekraft har fortfarande inte lärt sig något. Nu ska de ge sig in i elektrobränslen med hjälp av infångad koldioxid och vätgas…
    https://www.skekraft.se/om-oss/foretaget/i-fokus/vatgas/skykraft-industrisatsning-pa-hallbart-flygbransle/

    Behöver jag nämna att VD:n är ekonom… Snacka om Storhetsvansinne.

  34. KGR

    #33 BD-Nille
    1) 👍
    2) ”Fortsatt utredning innan slutgiltig investering” tolkar jag som att han trots uppenbar hybris förstår att avvakta bl.a. årsbokslutet 2024 från finländska Neste.

  35. BD-Nille

    Idag har mängder av tidningar haft en TT-artikel om varmaste året 2024. Det är en Petra Hedbom på TT som skrivit artikeln som kablats ut.

    Exempel:
    https://www.expressen.se/nyheter/varlden/varmerekord-for-nastan-hela-klotet/

    ”– Jag har slut på metaforer om hur allvarligt läget är, säger Carlo Buontempo, chef vid Copernicus.”

    IPCC-chefen Jim Skea sa dock i mars 2024 att det är ingen kris:
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ipcc

    Såvitt jag vet finns heller inte ordet ”klimarkris” i IPCC vetenskapliga rapport AR6 WG1.

    Trollfabriker som sprider desinformation är oftast anonyma konton på nätet. De flesta vet att man får ta deras budskap med en nypa salt.

    Det värsta Trollfabrikerna är dock de som folk har högt förtroende för – TT, SR, SVT etc.

    TT borde tas i örat genom att mejla till författarna av desinformationen. Men hur ska man orka bemöta detta nästan dagligen? 🙁

  36. Daniel Wiklund

    #35 BD-Nille. Undrar om Carlo B nån gång är utomhus och upplever vädret live. Han får gärna berätta hur han själv drabbas av ”det allvarliga läget”. Jag har nyss varit ute och tittat på stjärnhimlen. Fullmånen, Jupiter, Venus och Mars med flera stjärnor och planeter. Tyvärr inget norrsken ikväll. Det är minus 19 grader just nu.

  37. BD-Nille

    #36 Daniel
    Imorgon och till veckan blir det bättre, äntligen lite blidväder här vid Norrbottens kustland!

  38. Christian S

    #19

    Mycket riktigt är 5b-lågtryck de allra svåraste att förutspå och beräkna banor på.

    Det räcker med en liten förskjutning åt något håll för att väderläget ska förändras över vissa geografiska områden. Det var på håret att röd varning skulle utfärdas för Gotland.

    Eftersom vi ligger i västvindsbältet kommer nästan alla våra lågtryck från väst eller sydväst. Det gör det hela mycket lättare att prognostisera.

  39. Ulf

    Svar 35

    TT var tills för några år sedan en torr nyhetsrapportering. Sen kom det in några agenda journalister och nu är det pest. De låtsas ändå som de fortsatt skulle vara en torr nyhetsbyrå. Desinformation är naturligtvis effektivare då.

  40. Magma

    Inte för att AI och Chat GPT vet allt, men det gör inte Guterres eller IPCC heller. Däremot så är GPT bra på att skanna nätet om den bara får frågor som leder in sökandet efter någonting intressant så att den inte bara går efter fetast rubriker – här nedan ett litet smakprov.
    You said:
    Har läst att många bränder startar p.g.a. dåligt underhållna kraftledningar och transformatorer, stämmer det?
    ChatGPT said:
    ChatGPT
    Ja, dåligt underhållna kraftledningar och transformatorer är en vanlig orsak till skogsbränder, särskilt i områden som Kalifornien. Här är några viktiga punkter:
    1. Tidigare incidenter:
    – Företag som Pacific Gas and Electric (PG&E) har varit inblandade i flera stora skogsbränder, exempelvis Camp Fire 2018, som var den dödligaste och mest destruktiva branden i Kaliforniens historia. Den orsakades av en gnista från en kraftledning.
    2. Höga risker vid extrema väderförhållanden:
    – Torrt väder och starka vindar ökar risken för att gnistor från elinfrastruktur antänder vegetationen. När kraftledningar skakar eller skadas av vinden kan de skapa gnistor som snabbt leder till bränder.
    3. Underhåll och åtgärder:
    – Många elbolag har fått hård kritik för bristande underhåll av sin infrastruktur. Träd och buskar som växer nära kraftledningar, slitna komponenter och förseningar i uppgradering av äldre utrustning har pekats ut som faktorer.
    4. Förebyggande åtgärder:
    – Kalifornien har implementerat olika strategier, som avstängning av el vid hög brandrisk (så kallade ”Public Safety Power Shutoffs”). Elbolagen har också börjat gräva ner ledningar och använda modernare teknik för att minska risken för gnistbildning.
    Det är därför sannolikt att dåligt underhållna kraftledningar kan ha bidragit till många bränder, även om varje brand kräver en separat utredning för att fastställa den exakta orsaken.

  41. Nr 36 Daniel W
    Ja, du har onekligen helt rätt om verkligheten!
    Där har klimatalarmisterna gått bort sig fullständigt, att alarmisterna är många ger dom inte mer rätt.

    Förra årets vinter kom tidigt till västsverige – vi hade is från november till mars på våra abborrsjöar, då i mars var isen 40cm.

    Isen på Bottenviken försvann några dagar in i juni 2024 – enl smhi.

    Näää, den där krisen är hopsnickad – och knappast någon vuxen människa i Sverige förmår att uppleva krisen i annan skepnad än i Mediaform.

    Den där eviga jämförelsen med dom kalla decennierna efter 1950 är ju lika löjlig den – inkluderar man temperaturutvecklingen med hela 1900 – talet och solinstrålningsförändringen så ser man – att vi har en liten klimatförbättring, tack vare mer sol – och det kan snart ändra sig igen..gud bevare oss.

    När dom säger att vi inte kunde mäta temperaturer och årstidslängder före 1950, så ljugs det å det värsta!
    Vi satte ju för tusan folk på Månen på 1960 – talet – och bönderna och vetenskapsmännen var enormt noggranna när dom dokumenterade väder, vind och temperatur – det är Nu vi blivit sämre på det – och dessutom förnekar vi allt före 1950….korkat, väldigt korkat – men perfekt om man har en egen klimatagenda!

  42. Magma

    # 40 Jag själv
    Och eftersom dåligt underhåll nämndes i svaret ovan så fick det bli en följdfråga …
    You said:
    Om jag förstår det hela rätt så har kraftbolagen investerat väldigt mycket pengar i ”grön energi” i stället för det dåliga elnätet?
    ChatGPT said:
    ChatGPT
    Det stämmer att många kraftbolag, särskilt i Kalifornien, har investerat betydande resurser i grön energi som sol- och vindkraft. Samtidigt har detta ibland kritiserats för att ha skett på bekostnad av att underhålla och modernisera det befintliga elnätet. Här är en sammanfattning av situationen:
    Prioriteringar mot grön energi
    1. Lagkrav och klimatmål:
    – Kalifornien har ambitiösa klimatmål, inklusive att uppnå 100 % koldioxidfri energi till 2045. Detta har drivit bolagen att prioritera investeringar i förnybar energi och minska sitt beroende av fossila bränslen.
    2. Stora investeringar:
    – Kraftbolag som PG&E och Southern California Edison har investerat miljarder i sol- och vindkraftsprojekt samt batterilagring.
    Konsekvenser för elnätet
    1. Försummelse av infrastrukturen:
    – Samtidigt som fokus har legat på grön energi har det kritiserats att elnätets infrastruktur, som kraftledningar och transformatorer, fått för lite uppmärksamhet och underhåll. Många komponenter är gamla och slitna, vilket ökar risken för fel och bränder.
    – Vissa delar av elnätet är över 100 år gamla, och kapaciteten att hantera ökade belastningar har inte alltid moderniserats i takt med tiden.
    2. Kostnader och prioriteringar:
    – Modernisering av elnätet är extremt dyrt. Att gräva ner kraftledningar, exempelvis, kostar uppemot 3 miljoner USD per mil. Kraftbolag har ibland prioriterat kortsiktiga klimatprojekt framför dyra infrastrukturuppgraderingar.
    Balansgång mellan grönt och säkert
    – Det råder en pågående debatt i Kalifornien om hur man bäst balanserar investeringar i grön energi och säkerställandet av ett robust och säkert elnät.
    – Många menar att övergången till grön energi är nödvändig, men att säkerhet och underhåll måste gå hand i hand för att förhindra katastrofer som skogsbränder.
    Kort sagt, kraftbolagens fokus på grön energi har varit positivt ur ett klimatperspektiv, men samtidigt har bristen på underhåll och modernisering av elnätet lett till säkerhetsrisker som nu måste åtgärdas.

  43. Magma

    # 40 o 42 jag själv
    Och eftersom det framkom att det satsats friskt på ”grön omställning” fick det bli ytterligare någon följdfråga.
    You said:
    procentuellt sett hur mycket pengar har lagts på ”grön energi” kontra underhåll av elnätet?
    ChatGPT said:
    ChatGPT
    Att exakt fastställa den procentuella fördelningen av investeringar mellan grön energi och underhåll av elnätet är utmanande, eftersom detaljerade finansiella uppgifter inte alltid är offentligt tillgängliga. Generellt sett har kraftbolag som Pacific Gas and Electric Company (PG&E) gjort betydande investeringar i förnybar energi för att uppfylla Kaliforniens klimatmål. Samtidigt har det förekommit kritik om att investeringar i underhåll och uppgradering av elnätets infrastruktur inte har hållit jämna steg med dessa satsningar. Det är dock viktigt att notera att PG&E också har investerat i att modernisera och stärka elnätet för att förbättra dess tillförlitlighet och motståndskraft mot klimatrelaterade påfrestningar.
    Pacific Gas and Electric Company
    För en mer detaljerad förståelse av investeringsfördelningen rekommenderas att granska PG&E:s årsrapporter och finansiella redovisningar, där specifika siffror och procentsatser kan finnas tillgängliga.

    Och ytterligare en följdfråga ….
    You said:
    Kan du ge en ungefärlig gissning på fördelningen?
    ChatGPT said:
    ChatGPT
    En ungefärlig gissning, baserad på tillgänglig information och historiska trender i Kalifornien, skulle kunna se ut så här:
    Procentuell fördelning av investeringar
    1. Grön energi (förnybara källor och batterilagring):
    – Cirka 60-70 % av de senaste investeringarna kan ha gått till grön energi, inklusive sol- och vindkraftsprojekt, samt ny teknik som batterilagring.
    2. Underhåll och modernisering av elnätet:
    – Cirka 30-40 % av investeringarna kan ha gått till infrastrukturunderhåll, som att stärka och uppgradera kraftledningar, transformatorer och andra nätverkskomponenter.
    Varför en sådan obalans?
    – Klimatmål och incitament:
    Kalifornien erbjuder starka ekonomiska incitament för grön energi, vilket driver investeringar i förnybara energikällor. Dessutom kräver lagar att en viss andel av energin ska komma från förnybara källor.
    – Underhåll är mindre synligt:
    Modernisering av elnätet är dyrt, tidskrävande och inte lika uppenbart som att bygga nya sol- eller vindparker, vilket gör det till en mindre prioriterad investering ur ett PR-perspektiv.
    – Fördröjda beslut:
    Många uppgraderingar av elnätet skjuts upp på grund av höga kostnader och komplexitet, vilket skapar en obalans i investeringarna.
    Detta är dock en grov uppskattning. För en mer exakt bild skulle en analys av elbolagens årsredovisningar och investeringsplaner behövas.

    Och självklart är bränderna lika tragiska för de direkt drabbade oavsett vad de beror på – men det stör mig när media inte gör sig besväret att nyansera …

  44. Magma #42
    Se där, som man frågar får man svar, märkvärdigare än så är alltså inte AI. Stort tack för att du testar fanskapet, jag har en sån där AI-maskin med Copilot men än så länge testar jag mest ubuntu på den och när ubuntu väl är klart så åker windows ut, tål det inte, och sen får vi se om Copilot kan funka under ubuntu, men det är inte prioriterat.

  45. Joachim

    SVT undviker nämna Northvolt när dom förklarar Volkswagens kris.
    Enligt ChatGPT har dom investerat 1,8 miljarder Euro i Northvolt och relaterade projekt.
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-gick-allt-at-helvete-for-volkswagen-da-blir-hela-staden-sjuk

  46. En kort is å fiskerapport från trollhättan igår:
    Vi hade trögt fiske, som väntat – Förra veckans stormbyar och regn och snö hade kylt ner och grumlat vattnet rejält.
    Varken balanspirk eller vertikalpirk fungerade, det fick bli microfiske med mormyska och en fluglarv – vi kunde till sist nöta upp lite stekabborrar – nu ligger dom, benfria och saltade till dagens middag.

    Isen var finfin och kilometervis av vandringar visade att den var oväntat jämn 8 – 14 cm.
    Ett par kalla nätter till (lördag å söndag) ger rejält motstånd mot mildvädret i veckan – kan bli finfint fiske veckan som kommer, milt och bra is är en skön kombination!

    Efter fisket i går blev det skidor I månskenet, på skogsbilvägarna – lika magiskt nu som i barndomen..får se om vi i västsverige får någon mer skidsnö denna vinter – eftersom det är varmaste året igen..På 125 000 år – så ser jag det som uteslutet….

    Gullmarsfjorden har också is – och folk har redan varit ute – farligt med västkustis och några har redan ramlat i…!
    Kustisen går jag inte ut på innan minst 15 cm, helst 20.
    Fisket på dom första kustisarna kan locka, då fisket ofta är mycket bättre vid is än öppenvatten.

    Mina sjöar höll smhi järnkoll på under nästan hela 1900 – talet, isläggning och islossning rapporterades av rapportörer – förvånande nog – sedan kom sparkraven- och smhi har sedan 1990 – talet tappat det mesta av sina väderobservationer och tyvärr har det lett till en kraftig försämring av förståelsen av vårat klimat och dess utveckling – vi blir till lama ankor och tvingas följa redlöst med strömmen.

    Att isen bryter i juni i Bottenviken- under det varmaste året på 125 000 år är..märkligt.
    När bröt den förr? Juli? Augusti?

    Nää, dom svenska observationerna av islossningsdatum visar oss att ännu så länge har väldigt lite ändrat sig – gällande vintrarna i norr – och is lossning är viktigt för vårens och naturens uppvaknande, för våra årstider.
    Det har blivit 1 grad varmare – men det ger ingen större skillnad – trots att media säger tvärt om: att Vasaloppet är inställt, att medelhavsländerna blivit obeboliga…sicket skitsnack!

  47. Magnus b. #46
    Läget på Södertörn är som det är, kort beskrivning Huddinge kommun sköter sig, hela vägen ner till syst.., jag menar Centan var snöröjd och sandad igår, inte illa och händer minsann inte varje vinter, vi gamlingar tackar och lovar att i gengäld inte belasta vården med diverse frakturer. På tal om frakturer, varje vinter nu vevar DN nån idiotartikel, den är skonsamt nog bakom betalvägg så jag har inte läst den, om pingvintricket för att undvika att halka, men märkligt nog har jag noterat att jag själv spontant börjar gå som en pingvin så fort snön kommer. Har jag en pingvingen och varför har inte den som skrivit artikeln en sån för jag kan inte ha förvärvat mitt beteende via studier av pingviner. Apropå det var det nån studie härom året där man studerat hur det är med harar och villospår, det verkar vara medfött och inte nåt man får lära sig som harpalt, vilken underbar värld vi lever i, slut från Södertörn.

  48. Nr 47 Håkan B
    Tack för rapporten – och jag kan lägga till om pingviner – grannstaden uddevalla hamnade i blickfånget, när en känd komiker upptäckte att dom hade en pizzeria som hette – pingvin.

    Han orerade länge över det namnet – men han hade inte lyssnat till dig förstår jag – sydlänningarna som drev pizzerian upptäckte snart att vi svennar ser ut som pingviner – när vi försiktigt vaggar iväg med den nyinköpta pizzan..

    Själv har jag just slagit mig ner för kaffe framför skidtv:n – och vad FN har hänt nere i alperna???
    Skidorterna dignar under snön och det är rejält kallt – what – detta varmaste år på……

    Världen är ur led – men jäklar, vi åker skidor I trollhättan, vi pimpelfiske och nere i alperna härjar midvintern – min kompis i Skottland har skridskois på sin fina loch.

    Märklig vinter, inte ett enda ryskt högtryck – all kyla har kommit från havet i nordväst, denna vinter – helskumt.. Det rekordvarma havet….

  49. Ivar Andersson

    Johan Westerholm ger en rejäl känga till Bonnier och Schibstedt.

    ”Årets första SOM-undersökning borde ge ett antal aktörer ett och annat att reflektera över. För främst regeringen är det låga förtroendet för dagspress som Bonnier och Schibstedt en allvarlig varningssignal då de förväntas, subventionerade med statsbidrag, att fånga upp mediekonsumenter som inte nås av Public Service som även de kan se nedåtgående trender samtidigt som oron för terrorism och ökad främlingsfientlighet ökar och tilliten minskar.”
    https://ledarsidorna.se

  50. Fredrik S

    Ytterligare en sak som miljöpartisterna, i första hand, lyckats avveckla; flygplatser.

    https://www.di.se/nyheter/nedlaggning-hotar-regionala-flygplatser/

    Själva bor de flesta av dem i Stockholm och kan åtminstone åka försenade tåg. Dock har de, av någon anledning, börjat avveckla och lyckats köra sin älskade kollektivtrafik i botten.

    https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/miljopartiet-har-kort-kollektivtrafiken-i-botten/

    Sjukvården är de med och avvecklar också i huvudstaden men det kanske är lite ot.

  51. Benny

    Fredrik S, japp läste att både i Luleå och Örebro har man sabbat kollektivtrafiken med elbussar som inte alls fungerar i vårt klimat utan bara står stilla eller på verkstad? Och det är många städer i Sverige som lurats att införskaffa elbussar utan vare sig en ekonomisk eller praktisk kalkyl om det verkligen fungerar i snö och kyla med dessa fordon? Som vanligt ett skott i foten från miljötalibanerna som själva åker taxi utan någon större kontakt med verkligheten.

  52. Berra

    #50 Fredrik S:

    Det har säkerligen ingenting med flygskatt att göra utan det är ”marknaden” som ligger bakom

    Lex Kärnkraft….

  53. Berra

    #51 Benny:

    Växjö skulle bara haft batteribussar sedan i somras (möjligt ännu tidigare) men de har inte fått dem ännu…

  54. Benny

    Berra, ja tack och lov så fungerade väl testbussen inget vidare om jag inte minns fel så det hela blev framflyttat, förhoppningsvis för gott? Man kan ju undra varför politikerna inte ser hur andra städer misslyckats med sina elbussar och inser det fåfänga i att envisas med skräpet? Passagerare som fryser lär inte vilja åka dessa bussar?

  55. Berra

    #54 Benny:

    Jag tror faktiskt det är så att politikerna vill att folk ska välja något annat färdmedel så kan de lägga ner busslinjerna och spara en massa pengar som de kan ha till något annat kul (typ jaga CO2 vid fjärrvärmeverket)

    Men kent-sigge har säkert koll när nu hen går på sitt skift…

  56. foliehatt

    Berra, #50,
    inte OT alls. Kännetecknande för Miljöpartister är bland annat att de är yngre och friskare. Därav exempelvis cykelmantrat. De uppvisar dessutom inte speciellt stor empati med de gamla och sjuka i befolkningen, vars rörlighet begränsas av politiken och där allmänna medel slösas bort på plakatpolitiska projekt som ex.vis nedläggande av kärnkraft – resursförstörande aktiviteter som gör de gamla och sjuka fattigare än de behövde vara.

  57. Berra

    Märkligt…klimatförändringar och stigande hav nämns inte…

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-spolas-badhytterna-ut-i-havet-i-skanor-vi-ar-fortvivlade

  58. Hompe

    Jordvärme?
    (Kanske någon som vet) och har svar på om och i så fall hur mycket av värmen i jordens inre som når upp till atmosfären och bidrar till temperaturhöjning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *