Öppen Tråd

kall sommar

Är sommaren slut nu? Nej, vi får hoppas på att det blir varmare igen. En del började ju att bada redan under förra månaden (fast det var kallt i vattnet). Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Joachim Andersson

  Jag blir skrämd över den extrema klimathotspropaganda som vräks ut inför EU valet.
  Hoppas innerligen att det är en ickefråga i övriga länder.
  Vet nån hur det ser ut i dom övriga länderna? Här står det klimat på 90% av plakaten som skräpar ner överallt utan nån miljöavgift.

 2. God morgon.
  Gråvädret och kylan har satt stopp för djupbraxnarnas lekbestyr – men dom har samlat sig i vikarna.
  Grundvattensbraxnarna lekte inte heller I år tidigare, trots högtrycket och finvädret i slutet på maj – förmodligen berodde dröjsmålet på den kyliga aprilmånaden och dom låga nattemperaturerna i maj – dom vill ha en välblandad vattenmassorna innan dom sätter igång.

  Få saker är så fascinerande i naturen som braxenleken, stora fiskar, på flera kilo, som jagar varandra på grunt vatten – hela vikar kan koka och bubbla i våldsamma plask.
  Leken sker dock ofta tidigt på morgonen i väl valda vikar, vilket gör att få får se skådespelet – förr var leken väl påpassligt av bönder och fiskare, braxen var då en mycket viktig matfisk – stekta braxenmunnar och kinder var bröllopsmat!
  Braxen fiskades hårt, vilket ledde till hög medelvikt i våra sjöar förr och en vanlig vikt i Sydsverige var då mellan 4 och 6 kilo och där fanns exemplar över 10 kilo från dom stora skånska sjöarna – fantastiska fiskar.

  Jag brukar påminna om att ” varmaste klimatet någonsin”, enl SVT och valda forskare, knappast ändrat något gällande lektider för abborre, gös och braxen – i Sverige….trots att vi har värmts dubbelt så fort som omvärlden.

  När vi sitter här i Sverige, med klimatångest och i tron på att världen brinner, så borde vi lyfta blicken från tidningsrubrikerna och se våran verklighet – väldigt lite har hänt I 100 års perspektivet – jag planterar som vanligt med risk för frost långt fram på våren i Götaland och mina fiskar leker ungefär vid samma tid, nu som då.
  Bären i skogen har ungefär samma mognadstid.
  Fåglarna anländer ungefär samma tid.
  Årstiderna är ungefär dom samma

  Och alla hoppas och drömmer om en varm juli och en fin industrisemester – med högsommarvärme – men fortfarande, år 2024, är risken stor att det det blir kallt och regnigt – förra året blev vädermisär i juli – iskallt I Götaland.
  Svenskarna bokar resor till Medelhavet mitt i sommaren( ! ) trots varningar om värmen, 26 % högre bokningsläge till malaga i år än förra året.

  Igår kväll försökte vi ha en grillkväll i trädgården, regnskurar och 10 grader, snart midsommar – varför syns inte ” varmaste klimatet någonsin”..?

 3. Johan, Uppsala

  God morgon,
  Apropå hur klimatalarmismen sprids av vår journalistkår vill jag dela med mig av en favorit i repris från vår egen skattefinansierade Public Service som tipsar andra journalister i bästa Covering Climate Now-anda:

  Hitta data om klimatkrisen:
  https://urplay.se/program/232859

  Och om någon mot förmodan missat hur journalistnätverket Covering Climate Now har som mål att påverka kommande val i EU, USA m.fl. så ”rätt politiker vinner” så kommer det här:

  https://mailchi.mp/coveringclimatenow/framing-the-2024-elections-as-a-science-story?e=f0bb5fa405

  Exempel på hur SVT arbetar enligt detta visas t ex 2:50 in i videon här:
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-inleds-det-historiska-supervalaret-2024

 4. iah

  röde jenny tv4 drog sitt strå till stacken i dagens program genom att tillsammans med stockholms universitet hävda att bla att golfströmmen håller på att försvagas. svd drog också till med att indiens 52,9 grader (som enl indiens smhi var ett sensorfel, rätt värde ska vara 47 grader) var ett värmerekord.

 5. Dagens industri skriver om energimyndighetens gröna lånekarusell.
  Förra veckan omvandlade myndigheten gröna lån för 300 miljoner – till bidrag.

  Det är ju all denna cirkus med skattemedel och gröna drömmar som denna blogg brukar bevaka.

  Den gröna ekonomin…den hållbara…är det att belamra havsgrunden med jättelika vindkraftverk, för att riva dom 20 år senare…

  Köpe å köpe – sa Emils pappa – jag håller med – varför skall slösa vara det nya rätta..och hållbara…skattemedel, är det gratispengar..?

 6. Joachim

  #1 Joachim A
  Dom gjorde en undersökning i EU nyligen om det. Sverige stod ut med typ 55% som tyckte klimatet hörde till viktigaste frågorna. Övriga EU-länder låg runt 30% om jag minns rätt.

  Håller med om din oro. Alla andra frågor försvinner ur fokus när någon kastar en klimatrökgranat.

  Men så går det när man inte sätter ner foten och förklarar att klimatalarmism skapar fler problem än det löser. M,KD,L har själva satt sig i saxen.

 7. Joachim

  #3 Johan
  Tack för påminnelse och länkar.
  Dom som ylar mest om påverkan och trollfabriker är oftast dom största desinformatörerna.
  Skrämmande.

 8. Richard

  Kallt i vattnet var det på första simturen annandag påsk i Sottern. Efter det har det varit ljummet i vattnet.

 9. Fredrik S

  Magnus Blomgren #5

  ”Förra veckan omvandlade myndigheten gröna lån för 300 miljoner – till bidrag.”

  Ja, de har ju lånat ut räntefritt till förhoppningsbolag på börsen utan att ha kontroll . Nu får bolagen skattepengarna pga odugliga myndigheter.

 10. Fredrik S

  iah #4

  SVD’s gröna reporter lyckades också får med det falska rekordet i Delhi när denne ska reda ut varför vi går mot ett klimathelvete precis innan vallokalerna öppnar. Dock låst:

  https://www.svd.se/a/JbEB56/darfor-slas-det-rekord-i-bade-varme-och-kyla

 11. Fredrik S

  Nu är isvintern över enligt SMHI:

  ”Isen började redan att lägga sig den 23 oktober i Bottenvikens norra vikar och det dröjde ända till den 4 juni innan det vare helt isfritt igen.”

  Längden på isvintern blev 225 dagar, 35 dagar över det normala.

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/lang-isvinter-avslutad-1.208594

  Det är ju intressant så det kommer förmodligen inte uppmärksammas i media.

 12. Göran

  Sommaren är inte slut. En svensk sommar har börjat.

 13. mattias

  #11
  Förmodligen. Istället kommer väl denna sammanställning från SMHI att vevas runt: https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/rekordvarm-var-pa-sina-hall-i-vastsverige-1.208405

  Man riktigt känner hur skribenten verkligen anstränger sig för att plocka fram pseudorekord som på-sina-håll-i-vastsverige. Slutklämmen är också beundransvärd – om bara maj hade varit en dag längre så hade fler rekord slagits. Man drar sig inte ens från att föreslå att man förlänger vissa månader om det passar.

 14. mattias #13
  Kanske läge att skriva en avhandling om hur temperaturen varierar under ramadan, en sån skulle ha stort vetenskapligt värde antar jag.

 15. Staffan Lindström

  13
  mattias
  ….för klimatets skull kanske vi ska börja med att avskaffa
  skottåren , våra Iranaffilierade ”vänner” skjuter ju så gott som varje dag…. Hade misstänkt det länge….

 16. Fredrik S

  mattias #13

  Rekordvarmt får vi veta fastän samtliga medelvärden är preliminära.

  Preliminärt har jag full pott på lotto ikväll, det är under utarbetande.

 17. Nr 13 Mattias
  Det är märkligt med majtemperaturerna, både i år och tidigare – rekorden är av gamla datum, ofta mer än 100 år gamla – och inte bara i Sverige.

  I år hade vi ett långvarigt, blockerade, högtryck – men trots det modesta temperaturer – hos oss I väst gav det också flera kalla nätter.
  Jag nattfiskade en period i slutet på maj – och slogs av den mycket kraftiga UHI:n, t o m i mindre städer som Uddevalla och trollhättan – ungefär 3 grader högre temperatur hade dessa städer, jämfört landsbygden.

  Australien har haft en period av rekordkalla nattemperaturer och några svenska tidningar har hakat på detta och förklarar att det beror på den globala uppvärmningen – dom säger inget om att Australien blivit kallare dom senaste 10 åren.

  Skandinavien har ju också drabbats av en mängd köldrekord på senare år – här försvarar/förklarar forskarna temperaturerna med ” Det hade blivit ännu kallare utan uppvärmningen” .

  Kvikkjokkområdet klämde i med 2 perioder av rekordköld i vintras, trots mätserier på över 130 år och storsjön I Jämtland hade 2 veckor längre isperiod denna vintern, jämfört snittet sedan 1870.

  Frågan är väl sålunda hur väl mer Co2 skyddar oss från att drabbas av köld, liknande den under Lilla Istiden?
  Ett nytt Mauder Minimum med svag sol – skulle antagligen vara lika förödande nu som då – med svältkatastrof av historiska mått.

  Ett nytt Mauder eller Dalton Minimum är väl inte sannolikt – men resultatet från det skulle antagligen ge enorma mängder svältoffer och riskera sammanbrott för hela samhällen.

  Frågan är alltid – värmer antropogen Co2 haven, eller värmer en ökad instrålning haven?

  Ser man på uppvärmningen av haven, efter Lilla Istiden, så tycker jag att det ser ut att vara solinstrålningen som drivit temperaturuppgången – efter 1800 – talet.

  Vi vet ganska lite om vad vi kan vänta oss framöver från solen – det smartaste vore nu att bygga starka samhällen med solidaritet och demokrati och satsa på skola, vård och omsorg och ett tåligt jordbruk, där även kreatur ingår.
  Alarmism och kaos måste bort ur samhällsbygget, det är farligt och riskerar redan våran framtid.

 18. Lasse

  #13 mattias
  Om vi fått 1,5 grader varmare så är dessa rekord futtiga.
  Om vi samtidig fått 20% fler soltimmar så har vi förklaringen där!
  I Arktis och på Grönland börjar smältsäsongen i dagarna efter en ovanligt kall period utan inslag av värme från fuktig luft.
  Detta syns på havet där det är onormalt kallt kring isen.
  Förklara det den som kan?
  https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=sstanom&ortho=8&wt=1

 19. I Normandie har vi visserligen sommar med gröna träd och blommor som sig bör, men ingen skön värme. Natten till igår blev det lätt frost på ängarna och på plåttaken p.g.a utstrålning från en klar himmel och vindstilla. Riktig frost hade vi senast vid månadsskiftet januari – februari, men värmen har uteblivit med undantag för ett par korta perioder med strax över 20°. I skrivande stund är det 16° och mest soligt.

  Gårdens halvdussin ladusvalorna visade sig kortvarigt under de varma dagarna, men de är nu försvunna.

 20. Sören G

  #17
  Enligt forskarna: ”Det hade blivit ännu kallare utan uppvärmningen” .
  Och när det är värmerekord så påstår man att det hade varit ännu varmare utan uppvärmningen.
  Vad har man för belägg vare sig åt det ena eller andra hållet?
  Vad säger global medeltemperatur? Hur kan man påstå något om extremvärdena (som är lokala på någon enskild plats beroende på vissa omständigheter.)

 21. Fredrik S

  Lars Mellblom #19

  Tack Lars för lägesbeskrivning från kontinenten!

  Vad skriver tidningarna nere hos Er?

  Samma snömos som här uppe i norr?

 22. mattias

  #17
  Maj månad är en av få månader som inte har någon signifikant ökning av temperaturen alls sedan 1980, data från Stockholm. Jag vet inte hur det ser ut på västsidan – har du någon känsla för det utifrån dina naturbetraktelser?

 23. Ingemar Säfbom

  # 22 mattias
  SMHI anger i sin trendlinje ca 1 gr varmare sen 1980 i Sthlm. https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/hur-var-vadret

 24. Berra

  Nu har de kommit på att AI behöver el.

  Får vi nu en AI-skatt för klimatets skull?

  https://sverigesradio.se/artikel/ai-det-nya-dolda-klimathotet

 25. #Fredrik S 21#

  Tidningar läser jag sällan, men tryckt MSM håller sig till samma alarmistiska agenda som statlig TV och radio. TV tittar jag sällan på, men France Inter motsvarande SR-P1, lyssnar jag på medan jag kör bil eller sitter i jakttornet. Där är man minst lika alarmistisk som i Sverige. Regeringen under president Hollande gav order om att all nyhetsrapportering skulle innehålla klimataspekten, vilket uppfylls med råge.

  För ett par – tre år sedan ändrade man ordvalet från ”klimatuppvärmningen” till ”klimatavregleringen”, vilket var smart av två skäl. Först, med den nya semantiken kan allt väder, kallt, varmt, vått eller torrt förklaras med antropogen aktivitet. För det andra är ordet ”avreglering” starkt negativt i Frankrike, eftersom det alluderar på de ekonomiska avregleringarna under Thatcher och Reagan. Jämför med ordet ”klimatförnekare”.

  Sammanfattningsvis, klimatrapporteringen är väldigt lika i Sverige och Frankrike. Lyckligtvis är vi mer misstrogna och rebelliska i Frankrike. Landets största väljargrupp, 70% av valmanskåren, kallas ”Tous Pourris”, Alla (politiker lika jävla) ruttna.

 26. Berra

  Träffande parodi-valfilm gällande mp, han har gjort om de flesta partierna och var en av dem som hängdes ut som troll av tv4 (och blev av med samarbetspartners)

  Är de detta de kallar hot och hat på nätet?

  https://www.youtube.com/watch?v=sF7eEtGXelk

 27. mattias

  #23
  Jag får 0.6 grader när jag analyserar mina rådata. Poängen är dock de stora årsvariationerna som gör att den siffran inte är statistiskt signifikant – dvs förändringen kan vara slumpmässig.

 28. Christian S

  Ni kan ägna er en stund ikväll och åt läsvärda artiklar från Manhattan Institute

  ” The “Energy Transition” Delusion A Reality Reset”
  https://manhattan.institute/article/the-energy-transition-delusion

  Green Hydrogen: A Multibillion-Dollar Energy Boondoggle

  https://manhattan.institute/article/green-hydrogen-a-multibillion-dollar-energy-boondoggle

  Why hydrogen is a lot of hot air

  https://nypost.com/2024/02/24/opinion/why-green-hydrogen-is-all-hot-air/

 29. Nr 22 Mattias
  Maj här på västsidan är inte helt lätt att finna i dom stora förändringarna i smhi:s valda perioder 1931 – 1960 och 1961 – 1990 och 1991 – 2020.

  Det som syns är dom åren med blockerade högtryck 2018 och 2024 annars hittar man inte mycket i smhis statistik, vi här I väst hade stationer redan på 1940 med majmedel mellan 14 och 15 grader, som i år.

  Medeltemperaturen för maj här I väst ger inga skillnader i naturen under 1931 – 2020, variationerna är för små mellan dom 3 klimatperioderna.
  Städerna och infrastrukturen har dock givit lite varmare just där.

  Tittar man på dom mer opåverkade orterna så ligger majmedel omkring 10 – 11 grader sedan 1930 – talet.

  Jämför du hela Sverige med den kalla perioden 1961 – 1990 och 1991 – 2020 så hamnar jag sydväst om Vänern på en skillnad mellan 0 – 0,5, liksom stora delar av Norrland och med stora delar av fjällkedjan 0 – 1 grad lägre.

  Övriga Sydsverige ser generellt ut att vara 0,5 – 1,0 grad varmare mellan 1961 – 1990 och 1991 – 2020.

  Det man kan tycka är att det vore bättre att använda dom 3 klimatperioderna 1931 – 2020 än dom 2 1961 – 2020…men oavsett blir det mesta bara vanligt majväder – inget som ändrar våran flora eller fauna, annat än på marginalen.

  Här I Västra Götaland fick vi rekordvärme 1901 i Borås, största nederbörd på ett dygn 1868, vänerborg( 141mm) och längsta torkan 1974 i Skövde, torrt från 22: a mars till 25 maj – det kallar jag torka!
  Gällande torka på sommaren var annars 1947 extrem, nödslakt och borttorkad skörd – 90% av brunnarna torkade, hur dom nu mäter det.

  Gällande varma midsommaraftnar håller 1930 – talet rekordet, med massor av varma och soliga aftnar.

  1931 – 1960 hade också varmare juli månader, med fantastiskt semesterväder, jämfört både 1961 – 1990 och nuförtiden tiden, – 17 grader på 30 – 60 – talet..Förra sommaren hade vi 14/15 grader…

  Så förändringarna blir små i naturen och i semestervädret och att hitta någon Kris – blir svårt.

  Mer solljus ger dock naturen fördelar – i min hemmasjö behöver dom pelagiska siklöjeabborrarna numera bara 5 år för att nå 800gram på 80 – talet tog det 10 år.

  Mer solinstrålning har gett mer plankton och mer siklöja och ett otroligt abborrfiske, ett 10 över kilot per fiskepass är numera vanligt.

  Jag är ju lite knäpp och har kokat gällock från abborrar sedan 80 – talet, främst med avsikten att fånga en jätteabborre – så många sjöar har undersökts..men ingen lika noggrant som hemmasjön…

 30. Rossmore

  #3 Johan, Uppsala

  Där pratar vi trollfabriker i den högre skolan!

 31. Nr 25 Lars Mellbom
  Jag hörde ett intressant program på P1 i veckan om jordbruk i Nederländerna- en kvinna berättade om hennes organisation och hur dom hävdade att jordbruket och djurhållningen kunde totalförändras, inga pesticider och inga djur var melodin.

  Hennes organisation hade minsann anlitat en konsultbyrå som visade att dom hade rätt – det var inga problem alls att utesluta pesticider och djurhållning.

  Det man slogs av var att inga frågor ställdes om hur konsultbyrån kommit fram till sina resultat, utan det var vetenskapligt fastslaget – vilket lät förvillande likt klimatdebatten – vetenskapen…säger…att…så är det, punkt.

  Som avslutning berättade hon att hennes organisation fått stora problem det senaste året, med sina odlingar – regnet hade fått ogräset att växa okontrollerat, så hon beklagade sig över att dom inte gjorde annat än att rensa ogräs…men att dom trots det inte tänkta använda ogräsmedel – det måste gå….

  Märkliga reportage, inte en kritisk fråga eller betraktelse.

  Man kan undra om rebellmammor och extinctare är beredda att rensa ogräs – för att ge mat åt miljarder människor.

  Hon sa också att hennes grannar, som var bönder, är helt knäckta – liksom många andra bönder – därför tyckte kvinnan att bönderna skulle få bidrag att ställa om…

 32. Sören G

  Science of Heat Waves Reveals Blaming CO2 is a Scam!
  https://wattsupwiththat.com/2024/06/08/science-of-heat-waves-reveals-blaming-co2-is-a-scam/

 33. #Magnus Blomgren 31#

  Likadant låter det på fransk radio, men det är inte så konstigt eftersom journalisterna har absolut noll praktisk kunskap om jordbruk och natur, så fantasierna kan flöda fritt utan följdfrågor. Jag har tidigare länkat till fotona av sådanahär typiska statliga journalisterna, och kanske är jag orättvis och fördomsfull, men jag skulle satsa allt vad jag äger på att jordbruk och natur är något helt okänt för dem. Däremot vet de säkert allt om vilket diskotek som är inne i Paris eller hur man just nu klär sig moderiktigt.

  https://www.radiofrance.fr/s3/cruiser-production-eu3/2024/02/a6e325de-b9ec-41c5-9179-9b37d33ba245/400x400_sc_jusqu-ici-tout-va-bien2.webp

  Ett av argumenten för ekologisk odling är att livsmedlen då blir giftfria. Motsatsen ligger närmre sanningen. Nyligen blev 49 personer sjuka i Bretagne efter att ha konsumerat ekologiskt svartvetemjöl. Det innehöll frö av vild spikklubba. På några av foton av mina ekologiska grannars åkrar kan man se spikklubban som långa rankor med vita blommor, del av den biologiska mångfalden.

  https://www.lefigaro.fr/conso/de-la-farine-bio-contaminee-par-une-plante-toxique-rappelee-20240501

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/391743/3923310.htm

 34. Nu blir jag upprörd, här betalar man publicserviceavgift via skattsedeln och vad får man se och höra, jo kommentatorer som under EM i Rom vid upprepade tillfällen påstår att dom tävlande kan anpassa sig till den rådande extremvärmen i Rom. Ansvarig minister måste ta SvT i örat så vi slipper höra sån här desinformation under resten av EM.

 35. Joachim

  Mälardalen just nu: blåsigt, regnigt, 14 grader. Kort sagt Miljöpartiets idealsommar.

  Kom ihåg det ni som röstar i klimatvalet i morgon!

 36. Fredrik S

  Joachim #35

  Vilka lyckans ostar ni är.

  Här lite längre åt sydväst mellan Vänern och Vättern är det nio grader, regn men det har mojnat lite lagom tills sängdax.

  Några miljöpartister har inte setts till i trakten under dagen. De är väl inomhus och lever cirkulärt eller är bortresta.

 37. stig morling

  #13 och ”14 kom ihåg att det muslimska året ”vandrar runt” vårt år. Så det blir flera avhandlingar!

 38. Daniel Wiklund

  # 35 Håkan B Friidrott ska helst utövas i sol och värme. VM i friidrott gick i Helsingfors 2005. Det var knappt varmare än 10 grader nån dag. Och det regnade mycket. Ett väder som miljöpartisterna vill ha. Borde studera svarta hål på nära håll.

 39. tty

  #23

  Man bör vara skeptisk till SMHI:s tjusiga ”trendlinjer”. Inte minst för att de drar ut dem ända till det yttersta värdet i båda riktningar. Det finns nämligen inget matematiskt hållbart sätt att göra det om man inte har ytterligare värden före och efter den visade perioden.

  Vilket de visserligen har när det gäller månader men inte år.

 40. tty

  #33

  Hur tusan kan någon skörda spikklubba av misstag? Växten är minst sagt iögonenfallande och fröställningen är taggig och stor som ett hönsägg ungefär. Den ekobonden borde åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.

  https://p6.itc.cn/images01/20220416/ae8e337c53844a14a08d111725b565e6.jpeg

 41. tty

  #22-23

  Försommartemperaturerna har faktiskt nästan inte alls förändrats mellan 1961-90 och 1991-2020. Ta och kolla på SMHI:s kartor över dagens temperatur jämfört med 1961-90 och 1991-2020. Man måste nästan ha förstoringsglas för att se några skillnader:

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/dygnskartor/temperatur/2024/juni/8

 42. UWb

  #28
  Tack för länkarna, se även the Telegraph som, i positiva ordalag, tar upp Vaclav Smils senaste sammanfattning om det omöjliga med ”Net-Zero”.

  https://www.telegraph.co.uk/news/2024/06/08/net-zero-green-energy-transition-vaclav-smil-says-no/

 43. #tty 40#

  När det är dags att skörda är det inte lätt att se vad som finns i den då gulnande åtråvärda biodiversiteten, men jag håller med om att ekobonden borde avkrävas ansvar. Den vilda variant som finns här ger fröställningar som är betydligt mindre än ett hönsägg.

  https://duckduckgo.com/?q=datura+seeds&t=ffab&iax=images&ia=images

  https://en.wikipedia.org/wiki/Datura

 44. Nr 34 Håkan Bergman
  Jäpp, det är helt hopplöst – total trollfabrik.

  Dessutom skall rom ha mellan 25 – 30 grader denna veckan, normalt är 30.

  Själv sprang jag mitt bästa landsvägslopp i början på 1990 – talet, då var det 31,6 grader vid målgång – dock förfrös jag mina luftrör på 1980 – talet, vid för hård ansträngning i 28 minus – gjorde vansinnigt ont och gav livslång ärrbildning, så jag fungerar bäst i högsommarvärme.

  25 – 30 grader är fantastiskt idrottsväder- och temperaturen är lika för alla – inga konstigheter.

  Men klimattrollen rusar ju runt å skriker hela tiden, så dom blir väl överhettade bara av att försöka sitta på kontoret eller vid mikrofonen.

  Det skall bli skönt när EU- valet är över, då lugnar sig kanske trollfabrikerna på SVT och SR – fast risken finns att dom fortsätter med ” varmaste någonsin ”, eftersom dom tycks ha fastnat i alarmträsket… Lite andra nyheter än klimat vore dock en välsignelse – i sommarkylan. I eftermiddags sprang jag i regn å 10 grader, i mössa – och just nu droppade temperaturen under 8 grader – gräset växer långsamt i dessa temperaturer = mindre gräsklippning, alltid något…

 45. Sigge

  tty 40

  Om man kör skördetröska i ett fält där det är mycket ogräs så är det svårt att avgöra vad det är för sorts ogräs det är. Nästan alla ogräsfrön rensas bort sållen.

 46. Sigge

  Idag är det val till EU. För mig är den viktigaste frågan i det här valet kriget i Ukraina. Då väljer jag bort de partier som vacklat i stödet för Ukraina. Vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna har vid några tillfällen vacklat i stödet till Ukraina.

 47. foliehatt

  Tipsar om radioprogrammet ”Dåliga råd” från i går.
  https://sverigesradio.se/tabla.aspx?programid=132&date=2024-06-08
  Det förment dåliga rådet kom från TA Edison och var en uppmuntran ägnad Henry Fords utveckling av den bensindrivna bilen. Det var det ultimata dåliga rådet, enligt Ulrica Björkstén, Generalsekreterare i föreningen Vetenskap och Allmänhet (f.d. vetenskapsreporter på SR). Problemet som hon ser det är att det nu är svårt att välja bort fossil energi ur samhällskroppen, för att vi en gång valde att basera så mycket på det fossila.

  Inte EN reflektion av vad vi har fått på grund av detta val, och fortsätter att få i dag. Men så är det, är man frisk i ett relativt välfungerande samhälle och har en stor inkomst – då är man dålig på att att säga ”tack så mycket”

 48. foliehatt

  För övrigt så anordnar Vetenskap och samhälle ett jippo under årets Almedalsvecka. ”Politiker frågar forskare – dialog för en evidensbaserad klimat och miljöpolitik ” Tid 27 juni 2024, kl. 10:30–12:00 Plats Joda Bar Skeppsbron 24, Visby.

  En bra idé. På pappret i alla fall, ända tills man ser att en av de som ska deltaga på forskarsidan är Mikael Karlsson (Upssala Uni).

  Synd att de inte nådde hela vägen fram med det evidensbaserade.

 49. Fredrik Lundell

  OT # 46 Sigge

  Enligt VoteWatch Europe är SD det mest Putinkritiska av svenska partier i Europaparlamentet.

  https://www.bulletin.nu/debatt-sverigedemokraternas-valjare-far-vad-de-bestaller

 50. #Sigge 45#

  Det stämmer att vid skörden är det för sent att rensa ogräs. Bonden skulle ha agerat när sädesbrodden var 10-12 cm hög. Då besprutar man med ett selektivt växtskyddsmedel som dödar bredbladiga växter, men inte växter av gräsfamiljen. Vid ekologisk odling är det som bekant inte tillåtet.

  När man odlar en bredbladig gröda gör man tvärt om; sprutar selektivt mot gräs = flyghavre.

  Vid ekologisk odling blir det efter cirka 10 år i praktiken omöjligt att odla annat än gräs och ogräs.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/391743/3923360.htm

 51. Fredrik S

  Det bara snurrar på!

  Idag rapporterar vår media om farlig värmekupol i sydvästra USA och hur oroväckande det är. Visst har de varmt men som vanligt total förvillelse i slutsatserna när det gäller den regionen.

  I tex Death Valley rapporteras 122 F 6 juni som värmerekord för den här årstiden. Det handlar dock bara om ett dagsrekord.

  Enkel koll, NOAA, ger att dagsrekord för 5 juni är 122 F från 1996. För 7 juni är det 123 F från 1955 som gäller.

  122 har uppmätts redan i maj 2011 den 30. Den 9 juni 2013 var det 126 F.

  Normal högsta temperatur den 5 juni är 108 F.

  För övrigt har stationen ”optimerats” dvs flyttas något för ett par år sedan till troligtvis aningen varmare plats.

  https://www.weather.gov/vef/deathvalley_climatebook

  Så läs och förvillas till oro det är det som gäller, det gör nog de flesta politiker och makthavare med tanke på alla konstiga beslut.

 52. Sigge

  #49 Fredrik Lundell

  Sen kriget började så har EU haft problem att få igenom sanktioner mot Ryssland. Det enda svenska parti som röstat mot sanktioner är SD.

  Dessutom har SD alltid röstat emot sanktioner mot Ungern även när sanktionerna berott på att Ungern lagt veto mot Ukrainastöd.

  Att Charlie Weimers hänvisar till en undersökning som i huvudsak är hur det röstades före Ukrainakriget är inte relevant. SD har varit mest kritisk mot alla utländska länder och dess ledare och röstat emot samarbete. Det spelar ingen roll om länderna varit Ryssland, Japan eller Kanada, SD har alltid varit emot samarbete.

 53. Daniel Wiklund

  # 52 Sigge Du har i varje fall inte röstat på SD. Du är en god EU-medborgare. Om du inte har läst boken Kamp för Europa så rekommenderar jag att du gör det. Den är skriven av en revisor som gjorde sitt jobb. Han heter Paul van Buitenen och boken kom ut 1999. Han fick EU-kommissionen på fall. Han visade hur korrupt EU var. Han blev hotad, boken är som en deckare. Boken visar hur kommissionen behandlade en tjänsteman som ärligt följde sitt samvete. Tror inte att SD fanns i EU då. Efter att ha läst boken så kände jag att det vore lika bra att för Sverige gå ur EU.

 54. tty

  #51

  ”För övrigt har stationen ”optimerats” dvs flyttas något för ett par år sedan till troligtvis aningen varmare plats.”

  Stämmer. Den har flyttats ned närmare den asfalterade vägen/parkeringsplatsen.

  https://www.google.se/maps/@36.2295474,-116.767175,3a,90y,119.3h,96.4t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCZX3dburCAyu56gDDclbFA!2e0!7i16384!8i8192?coh=205409&entry=ttu

  Sista gången jag var i Dödsdalen 2008 låg den längre upp i sluttningen. Ännu längre tillbaka låg den i Furnace Creek. Men det blir svårt att optimera ytterligare, Badwater är lägsta punkten i Nordamerika.

 55. tty

  #45

  Även när man kör skördetröska borde Datura stramonium vara svår att missa, det är en milt sagt iögonenfallande växt.

  https://cdn3.regie-agricole.com/ulf/cms_content/1/articles/168882/fiches_datura-1000×562.jpg

  Den är f ö även mycket iögonenfallande som vissen, men jag hittar ingen bild på vinterståndare på nätet.

 56. Till följd av resultatet av EU-valet upplöser Macron Nationalförsamlingen.

 57. TorbjörnR

  #56 Lars Mellblom

  Blir det nyval nationellt då?

  Är det bra för oss eller inte?

 58. #TorbjörnR 57#

  Nyval till parlamentet den 30 juni. I EU-valet får RN , fd. FN, omkring 32% medan Macrons parti hamnar omkring 14%.

  Bra eller ej? Det beror på resultatet i extravalet till parlamentet. RN vill riva vindkraftverken och fatta bindande beslut om utbyggnad av kärnkraften.

 59. Man kan följa utvecklingen på: https://www.cnews.fr/le-direct

 60. Johan, Uppsala

  #3 mitt egna inlägg.

  Angående VALU där MP gör ett rekordval så är det väl bara att gratulera SVT, SR, UR, TV4 m.fl. för väl genomförd påverkanskampanj att få ”rätt politiker valda”. Jag måste säga att jag är besviken att våra stora medier så öppet får vara så pass vinklade utan att det uppmärksammas alls.

  Men som Tony Rickardsson sa: ”Jag är inte bitter!”. Livet har så mycket annat bra att bjuda på. 🙂

 61. foliehatt

  Johan, Uppsala, #60,
  Om vi skickar 3 eller 5 gröna Khmerer till Bryssel spelar mindre roll. Den gröna gruppen i parlamentet minskar med 25%, förhoppningsvis med minst motsvarande minskad påverkan.

  https://www.svd.se/a/KMpq4M/forsta-prognosen-hogern-storst-yttern-vaxer

 62. Johan U #60,

  Jag håller med. Det är en besvikelse att MP i Sverige – till skillnad från resten av EU – gått så starkt framåt.

  Påverkanskampanjerna om att vi lever i en klimatkris som omedelbart måste åtgärdas från våra stora media, inklusive skolor, universitet och kyrkan har lyckats med sin propaganda.

  Alltför många tror på denna saga oavsett vad vetenskapen säger. Låt oss ändra på detta!

 63. Lars M #58,

  Jag tycker rent principiellt att Macron gör fel. Detta är ett EU-val inte ett nationellt val. Jag har ingen speciell synpunkt på just Macron, men ett EU-val handlar om delvis andra frågor än nationella val. Det är också betydlig färre som röstar i EU-val än i de nationella. Varför låta resultaten i EU-valet styra Frankrike? Eller är Frankrike så fastvuxet vi EU att de blandat ihop sakerna?

 64. #Ingemar Nordin 63#

  De politiska analytikerna menar att Macrons baktanke är att RN håller premiärministerposten fram till presidentvalet 2027. På tre år hinner inte RN få ordning på ekonomi och invandring. Därför kommer vänstern att kunna säga: ”Där ser ni, RN är inte kapabla att regera, rösta på oss.”

 65. #Ingemar Nordin 63#

  ”Det är också betydlig färre som röstar i EU-val än i de nationella.”

  I detta val stämmer det inte i Frankrike. Valdeltagandet var 52.5% vilket är cirka 5% högre än i senaste presidentvalen, vilka vanligen ger störst deltagande och det är det högsta EU-valdeltagandet sedan 1994.

  Jag har sagt det tidigare, den största väljargruppen i Frankrike kallas ”Tous pourris”, alla (politiker lika jävla) ruttna. En mycket stor del av dessa väljare avstår fullt medvetet från att rösta.

  https://www.tf1info.fr/elections/elections-europeennes-2024-52-5-des-francais-ont-vote-du-jamais-vu-depuis-1994-taux-de-participation-2303156.html

 66. Jag är imponerad av miljöpartiets vinst i Stockholm- kan det bero på att dom inte har byggt en enda vindkraftpark i Stockholm?

  Grattis Stockholm.

 67. Lars M #64, 65,

  Jo det är möjligt att den politiska eliten i Frankrike har sina planer. Men de flesta hör trots allt inte dit. Varför låter den politiska eliten, inklusive Macron, ett EU-val styra Frankrike?

  Det tyder på svaghet och underdånighet. Om Macron, eller hans parti, bli återvald så låter inte detta som en bra strategi.

  Om vi gör en jämförelse med Sverige så har M sett sig slagen av SD i förra valet och tappade mängder av röster. Under mandatperioden så har vi sett hur M lagt sig på SDs linje i fråga efter fråga. Det har tydligen lönat sig i detta EU-val. Man har tagit tillbaka röster från SD. (Min spekulation)

 68. #Ingemar Nordin 67#

  ”Varför låter den politiska eliten, inklusive Macron, ett EU-val styra Frankrike?”

  Macron är en gambler, som spelar högt. Hans kalkyl är att diskreditera RN genom att låta dem regera under de tre åren före nästa presidentval, samtidigt som han som president kan sticka käppar i hjulet för RN-regeringen. Nyvalet till parlamentet är Macrons beslut och endast hans. Övriga regeringen har ingen beslutsrätt därom.

 69. Sigge

  #53 Daniel Wiklund

  Om det är korruption du vill åt så ska du inte rösta på SD i EU-valet. De har röstat emot ökade resurser för kontroll av korruptionen i Ungern och Polen. Att korruptionsmyndigheten i EU ville utföra extra kontroller i de länderna var för att rutinkontrollerna hade hittat så mycket konstigheter där.

 70. Sigge

  tty #55

  I fält där det är mycket ogräs så måste det vara svårt att avgöra vad det är för sorts ogräs. Det är inte säkert att de som kör skördetröskan känner till alla ogräs och vilka som i så fall är giftiga.

  Det är bättre att spruta fälten med bekämpningmedel så man inte riskerar att få giftiga frön med i spannmålen.

 71. Robert Norling

  Runt 5% lägre valdeltagande än senaste EU-valet!

  Preliminärt valdeltagande

  Totalt antal röster:
  3 885 002

  Antal röstberättigade i räknade valdistrikt:
  7 665 074

  Valdeltagande:
  50,7 %

 72. Fredrik S

  Robert Norling #71 plus alla

  Det låga valdeltagandet är ju en sak som speglar valresultatet sedan kommer man i dock i innerstäderna säga att det var klimatet som avgjorde. Det har säker påverkat men bara som en del, andra faktorer har nog spelat större roll.

  Lite surt att just v och mp gick starkt men helt väntat.

  V vann ett mandat, KD förlorade ett annars samma.

  Ser man till helheten verkar dock de gröna i EU-parlamentet tappat 19 mandat, vänstern ett mandat.

  Renée Europe, socialliberala gruppen tappade hela 22 mandat.

  Det är vad som betyder något.

 73. Fredrik S

  #72

  Renew Europe ska det vara.

 74. Anonym

  Ser just dagens temperaturer på text-tv. Varmast har Malmö med 18 grader. Stockholm stekheta 10. Ingen sommarvärme i Sverige. Det är miljöpartiets fel. På valaffischerna har ordet klimat upprepats. Svenskarna har med medias hjälp hjärntvättats. Det är det här vädret MP vill ha. Dom kommer säkert att med sina tre delegater ( av 720) uträtta stordåd. Dom har i varje fall bra betalt. I likhet med dom andra 717 delegaterna kommer Dom att hitta på en massa tokigheter som drabbar EU-s medborgare. För att legitimera sin verksamhet.

  ANONYM. Du måste registrera dig med en mejladress. Detta är en varning eftersom du bryter mot bloggens kommentarsregler.

 75. Daniel Wiklund

  Ser just dagens temperaturer på text-tv. Varmast är Malmö med 18 grader. Stockholm har 10. Ingen sommarvärme i Sverige dagen efter EU-valet. Där ”klimatexperterna” MP blev tredje största parti. Dagens väder är ju det väder miljöpartisterna vill ha. Dom kommer att uträtta storverk i EU med sina tre (av 720) delegater. EU hittar ju på en massa tokigheter som drabbar EU-medborgarna hårt. Allt för att legitimera sin enormt dyra verksamhet. Dags att skrota denna odemokratiska koloss.

 76. Magnus A

  Litet klipp om det bedrägliga uttrycket carbon pollution. (När kommer nåt liknande att sändas — eller bara någon realist att säga det — på SVT, SR eller i liberal mainstream media? Kommer inte att ske, ”värderingsgrundad liberalism” har kommit att likna totalitarism ) https://rumble.com/v50qu55-language-watch-carbon-pollution.html

 77. Svenskarna mest oroliga för klimatet, säger dom på alla nyhetskanal idag.
  Visst är det märkligt när semestermånaden juli haft likadan medeltemperatur – dom senaste 100 åren.

  Vi är verkligen bortskämda med vad som oroar oss i Sverige.

  Overkligt.

 78. Berra

  Vet inte om denna ”nyhet” varit uppe här innan men det är ju lite märkligt att företagen ska betala för sina elanslutningar när vi alla får höjda nätavgifter för att ”täcka investeringar i elnäten”

  https://www.tn.se/hallbarhet/37503/har-stoppar-elkrisen-foretagets-nya-fabrik-varfor-ska-vi-vara-missgynnade/

 79. Undertecknad har vid ett flertal tillfällen berättat om klyftan i Frankrike mellan en styrande självutnämnd storstadselit och folk boende utanför storstäderna.

  Detta syns alldeles tydligt på länkad karta över hur landets 36 000 kommuner röstade i EU-valet:

  https://lcp.fr/sites/lcp.fr/files/styles/entete_contenu_1030x570/public/2024-06/Carte%20SD_0.webp?h=587a14d0&itok=mUJ4u13h

 80. Lars M #79

  Detta tycks vara en global sociologiskt/politisk norm. Hela storstadsmänniskans världsuppfattning är formad av att mat finns i affärer, i kyldiskar, att transporter sker per tunnelbana eller ibland i buss, att dagis och skolor finns i närområdet, att sjukvård finns inom bekvämt ambulansavstånd vid kris, att skattefinansierade kulturattraktioner såsom opera, teatrar och film är en självklar förmån, att ”natur” finns i välskötta parker utan mygg och andra obehagligheter, osv.

  Det starkaste MP-fästet är tydligen Stockholms innerstad. Dvs, där folk har absolut minst kunskap och beröring med naturen.

  Det är samma sak i Norge där Oslo styrts av De Gröna med bompengar och annat som gör att storstadsborna hålls kvar inne i städerna och heller inte blir besöka av människor från landet.

 81. #Ingemar Nordin 80#

  Samma mönster ser vi i USA. Här en länk som visar röstfördelningen 2016:

  https://public.websites.umich.edu/~mejn/election/2016/countymaprb512.png

 82. foliehatt

  Ingemar, ”80,
  jag vet inte om innehållet är låst. Annars kan man se hur hela Sverige röstade per valdistrikt – här:
  https://www.svd.se/a/nywO5n/sa-gar-det-i-eu-valet

  Södermalm och söder därom är illgröna fästen. Det var väl där som SR/SvT/DNs anställda bor? eller?

 83. Daniel Wiklund

  I dagens kurir så säger det miljöpartistiska kommunalrådet i Luleå ( dom fick 3.5 procent i senaste riksdagsvalet) ”Det är fantastiskt att få vakna upp till ett Sverige som aktivt har valt för ett bättre klimat”. Tala om att vara hjärntvättad. Dom har ju bombarderat oss med ordet klimat månaderna innan valet. Med hjälp av hela mediaapparaten. Vore intressant om hon kunde berätta vad som kännetecknar ett bättre klimat. Och speciellt då för oss som bor i Luleå och Norrbotten.

 84. Fredrik Lundell

  #83 Daniel Wiklund

  Ja, det vore intressant. Vad är ett bättre klimat?
  En öppen fråga till Kuriren?
  Tror hon vidare på fullt allvar att det är koldioxiden som styr klimatet, och den begränsade del av atmosfärens koldioxidhalt som människan står för?

 85. Nr 83 & 84
  Luleå har ju fått färre och färre sommardagar dom senaste 20 åren – så med mindre Co2 kanske ni kan få fler sommardagar – eller hur nu miljöpartisterna tänker?

  Vill dom ge er fler eller färre sommardagar – ja, dom har nog ingen aning, förutom att det är jäkligt bråttom.

 86. Uffe

  Ytterligare ett journalistnätverk för likriktning av miljö men framför allt klimatjournalism, ’Internews’s Earth Journalism Network (EJN)’

  från The Daily Sceptics,
  A massive global grooming programme aimed at mainstream media involving climate catastrophism is detailed in a new report from the green billionaire-funded Earth Journalism Network.
  Any journalist can apply to be a member of the EJN and the “primary benefit” is said to be access to grant funding for stories and “training opportunities”. The operation claims over 25,000 members in 200 countries.

  Tittar man i listan på finansiärer så hittar man Svenska SIDA, varför ska svenska staten vara med och finansiera ett alarmistnätverk?
  Borde inte vara en uppgift för SIDA att finansiera klimatpropaganda, länk till sidan av finansiärer
  https://earthjournalism.net/who-we-are/funders .
  Rapporten här:
  https://internews.org/wp-content/uploads/2024/05/Covering-the-Planet-Report.pdf

  Man kan undra vilka svenska journalister som är medlemmar kanske de som inte får vara med i CCN, den här sammanslutningen har ju som det verkar svenska statens godkännande.

 87. Fredrik Lundell

  Det verkar som det går framåt, om än långsamt. Vattenfall räknar med små modulära reaktorer i drift vid Ringhals under första halvan av 2030-talet.

  https://www.epochtimes.se/vattenfall-tar-nasta-steg-i-karnkraftsplaner

 88. Frankrike: Det är långt ifrån säkert att RN, Le Pens parti, vinner parlamentsvalen den 30 juni och andra omgången den 7 juli. För att nå en majoritet måste RN med all sannolikhet bilda en valkoalition. De naturliga koalitionspartnerna vore Reconquête (konservativt och för marknadsekonomi) samt LR, republikanerna, den traditionella franska högern. Tyvärr håller både Reconquête och LR att splittras mellan de som vill bilda koalitionen och de som inte vill. Onsdagen har varit en dag av stor oreda i Frankrike.

  Däremot verkar det som om de röda och gröna partierna lyckas bilda en valkoalition. En sådan kan mycket väl vinna en majoritet i parlamentet, kanske tillsammans med Macrons parti, Renaissance (RE). Skulle det bli så, kan vi se fram emot en fransk klimat-och miljöpolitik långt radikalare än vad svenska Miljöpartiet står för.

 89. Sten Kaijser

  Hej Lars M,
  ju radikalare miljöpolitik de för, desto snabbare går de i väggen. (Minns Mitterands start 1980 : )

 90. #Sten Kaijser 89#

  Det ligger mycket i det, men under tre år kan de orsaka mycket, mycket skada. Den partiledare som kan antas få mest röster är Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise. Han vill avskaffa allmänna val och ersätta dem med medborgarråd; Venezuelas förre president Hugo Chàvez är hans stora förebild; han vill skrota kärnkraften och satsa på vind och sol; han kallar Hamas för frihetskämpar och vill se Israel utplånat; han friar helt oblygt till de mest radikala muslimerna i landet. EELV, de gröna har liknande åsikter. Bisarrt nog verkar gammelkommunisterna vara de som har sundast program, jämfört med de andra koalitionspartnerna.

 91. Sten Kaijser

  Hej Lars #90

  Först ett stort tack för alla dina intressanta rapporter från Frankrike — jag läser dem alla!

  Sedan, vänsterpolitik är inte bara klimat — jag tar tillbaka mitt raljerande om det kommande franska valet

 92. #Sten Kaijser 91#

  Tack för dina vänliga ord!

  Den stora oredan forsätter. Vad som är nytt är, att vad vi kan kalla den djupa staten, reagerar. I första hand, domarkårens största fackförbund med 60% av domarna, kallar sina medlemmar att på alla sätt motarbeta en eventuell RN-regering. De övriga legala institutionerna följer samma väg: konstitutionsutskottet, riksrevisionsverket och några till.

  Under natten har vänsterns stormtrupper varit aktiva. Lokaler har förstörts, franska flaggor och banker attackeras, judar och judiska lokaler attackerars.

  93% av de 36 000 kommunerna i Frankrike röstade RN i EU-valet. I Frankrike är sedan länge den stora klyftan vidare än någonsin mellan storstädernas välbärgade ekonomiska och politiskt inflytelserika elit och den omgivande landsbygden med 60% av invånarna.

 93. Fredrik S

  Lars Mellblom #90

  Ja, tack Lars för upplysande rapportering från Frankrike. Det är väldigt intressant, skrämmande och delvis overkligt.

  Jag tycker rapportering överlag från EU’s andra stora land lämnar en del i övrigt att önska här i Sverige minst sagt.

  Mer från Tyskland men faktiskt rätt usel där också.

  Men nyhetsöversättarna i msm knaglar sig ju i första hand fram på engelska med visst besvär.

 94. #Fredrik S 93#

  Med all sannolikhet är det språkförbistringen som är orsak till den minimala nyhetsförmedlingen från Frankrike och till viss del också från Tyskland, liksom från alla andra icke-engelstalande länder. Sen är det så i Frankrike att om man ska intervjua befolkningen utanför storstäderna, måste journalisten på ett eller annat sätt visa att denne inte tillhör den internationella stadseliten. Där har jag en stor fördel. Det dröjer inte länge förrän landsortsbefolkningen förstår att jag är en av dem. Det har inget att göra med språket, utan det är kulturellt. Min franska är full av gramatiska fel och alla kan höra att jag inte är infödd fransman.

 95. Chris Forsne beskrev väl det nuvarande politiska kaoset i Frankrike på Swebbtv.

  https://swebbtv.se/w/cPiuQ2Zy3gHEA5K5qASYcF