Öppen Tråd

 

vaxlande molnighet

Sol, värme, och några regnskurar då och då bäddar för rik växtlighet och goda skördar. Vem vet, kanske får vi en hygglig sommar också? Veckans öppna tråd för en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Alice Bah Kunke påstod i går återigen att vetenskapen sägare att vi måste minska utsläppen av CO2 annars blir konsekvenserna av utsläppen ”ett självspelande piano”.
  Fel, fel, fel!
  Tänk OM hon lyssnat till den hållbara Vetenskapen som visar att vi jordens atmosfär sällan har innehållit så LÅG CO2-halt som nu. Och!
  Tänk OM hon hade reflekterat över att krav på NetZero egentligen är krav på CO2 anorexi i växtvärlden och ytterst på självmord för biosfären. Och!
  Tänk OM det funnits pålästa intervjuare som kunde ställa upplysande frågor om ickesambandet mellan CO2 och temperatur under jordens senaste ca 500 miljoner år och bluffen med det ”självspelande pianot”.

 2. foliehatt

  Ann Ih, #1,
  jag vet inte om det är den här artikeln som du citerar ABK från:
  https://www.svd.se/a/yER3ge/bah-kuhnke-vi-ar-de-enda-som-berattar-om-hur-illa-det-ar-stallt
  Oavsett – så är den skriven av Birgitta Forsberg, en reporter känd för miljöpartistiskt lagd åsiktsjournalistik. Vanligen skriver hon med udden mot kärnkraft.
  Även om jag anser att hon har tokfel i sak, de flesta av dagarna i veckan, så uppskattar jag att SvD upplåter utrymme till fler vinklingar än bara en.

 3. År 2020 stod EU för 8% av de globala koldioxidutsläppen.
  EU:s utsläpp har minskat med 35% sedan 1990.

  Sveriges andel av de globala koldioxidutsläppen var 0,1% år 2019.
  Sveriges utsläpp har minskat med 37% sedan 1990.

  Trots detta har varken den globala medeltemperatur eller CO2 halten i atmosfären (som tur är) minskat ett skvatt. Hur länge till ska vi i Sverige och EU egentligen bedriva denna otroligt kostsamma och onödiga så kallade klimatpolitik?

  Ibland känns det lite som att Kina (har ökat sina CO2 utsläpp fyrfaldigt sedan 1990) och Ryssland (har ökat sina utsläpp med 50% sedan 1990) grundlurat hela västvärlden med “klimathotet” bara för att kunna krossa vår vår ekonomi.

 4. Även Copernicus/ERA5 justerade data för april har kommit och de marknära temperaturerna fortsätter antyda att vändning ner påbörjats. Vi får se om denna senaste cykel uppåt nu är över och vi passerat toppen även globalt för MÅNGA år. Mycket talar för det, men för tidigt att veta. Matz Hedman har som vanligt sett till att göra data tillgängliga för mig.

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-47

 5. Nils Enar Christer Jendren

  Fortsätter EU att låta okunniga att bestämma i klimatfrågan i framtiden så har vi snart en obebolig diktaturstat kvar, resultatet blir att fler emigrerar till lämpligt land. Jag ser ingen anledning att bo kvar iaf.

 6. Lasse

  #1 MP får hjälp av SR och SVT.
  Detta var helt uppenbart när SR granskade ”avskogningen” av fjällnära skogar, samtidigt som MP var uppe i flera debatter i EU valsen.
  6000 ha skyddsvärd skog hade avverkats på 4 år.
  Ring P1 och andra program fylldes av upprörda kommentatorer och MP fyllde på.

  Som vanligt saknades förankring i verkligheten.
  Hur stor andel av skyddsvärda skogen är 6000 ha?
  https://sverigesradio.se/artikel/fjallskog-som-skulle-skyddas-huggs-ner-i-rekordfart

 7. Lasse

  #6 forts.
  Svar från SCA: https://www.expressen.se/debatt/kritiken-mot-oss-ar-bara-vilseledande-populism/

  Varför skall vi betala SR/SVT pengar när de så uppenbart gör ett undermåligt partiskt jobb?

 8. foliehatt

  Lasse, #7,
  det är för de gör ett undermåligt partiskt jobb som du tvingas betala för SR/SVT via skatten. Om du fick rösta med fötterna så blev inte intäkterna så stora som nu, och starka krafter i samhället anser SR/SVT:s arbete viktigt. För att få ut sina budskap, kanske.

 9. iah

  undermåliga journalister har sedan 70-talet inte behövt arbeta lika hårt som sina kollegor på 50-talet som gjorde rejäla undersökningar som man kunde tro på. men sedan kom 68-vänstern och ”det finns ingen sanning”. sedan dess så har tidningsutgivarna funnit det mer lönsamt med ”hittepå”-journalistik och hitills har dom ju fått rätt. att söka sanningen tar tid och kraft vilket få orkar med.

 10. Jag har inte läst eller tittat, man får vara rädd om lilla hjärtat i min ålder, men DN har en artikel med rubriken ”Flest svar på en minut – så svarar kandidaterna”, jag röstade igår och DN vill nog inte veta på vilka.
  Annons i samma blaska ”Fetman i Sverige har fördubblats på 20 år”, samtidigt betalar folk pengar för att åka till Turkiet och få ett större arsle, vad är det jag inte förstår?

 11. foliehatt #2,

  ”så uppskattar jag att SvD upplåter utrymme till fler vinklingar än bara en.”

  Vilken annan vinkling än alarmistvinklingen menar du att SVD tillåter? Jag har svårt att uppskatta media som säger sig vara för öppenhet och pluralism men som stänger dörren för just det.

 12. Jax

  #6 Lasse

  6000 ha är ju knappt en kvadratmil. Hur lång är fjällkedjan? Omkring hundra mil. Om man räknar att den fjällnära skogen bara är den närmaste milen mot fjällen, vilket nog är en grov underskattning, så är den avverkande delen mindre än 1%.

 13. Ivar Andersson

  Värme är farligt vilket dödsfallet efter Göteborgsvarvets halvmaraton entydigt visar 🙂

 14. foliehatt

  Ingemar, #11,
  på rak arm: Peter Wennblad och Tove Lifvendahl presenterar ofta texter som visar på eget tänkande utanför åsiktskorridoren. De publicerar även Lomborgs alster. De är i en helt annan division jämfört med DN.

 15. Lasselu

  1 ha är 10 000 m2 alltså en hundradels kvadratkilometer.
  6000 ha är då 6 kvkm. Marbygdens ”vkv park” är 450 kvkm.

 16. Lasselu

  Ursäkta fel räkningen. 60 skall det vara.

 17. Ivar A. #13
  Det är farligt att springa på asfalt, vilket redan dom gamla grekerna visste.

 18. stig morling

  #11 med flera

  JO Som läsare av SvD kan jag dessvärre hålla med Ingemar! Även om ledarsidan har avvikande synpunkter är elementär naturvetenskap ofta osynligt synes bra om skrivande journalister kan skilja på kolmonoxid och koldioxid, exempelvis!
  salve
  Stig

 19. Christer Eriksson

  Gick som vanligt in på KU.Möttes av en sida där man var tvungen att välja bort 100 tals med kakor.
  Vad är det för j….ä skit ta bort det annats kommer jag alldrig mer besöka eller rekomendera KU något mer.
  Har alldrig möts av detta förut.

 20. Michel

  #13 Ivar Andersson

  Otroligt tragiskt men i just detta fallet är det kanske att springa i värme som är farligt än själva värmen i sig.
  Bara 21 år, fyfan 😞

 21. Lasse

  #12
  1 promille av skyddsvärd skog var det.
  Tillståndsgiven och hackspettfri 🙂
  Omsatt till tid så är det tusen år.
  Är skolan så dålig att de kommer undan med dessa kassa reportage?

 22. Berra

  Berodde inte detta på klimatförändringarna?

  Så sa de ju för 3 månader sedan

  https://sverigesradio.se/artikel/brandman-misstanks-ha-anlagt-dodliga-branderna-i-chile

 23. Berra

  Blir jobbigt för Göteborg nu då de valt bort AC på äldreboendena för att spara på klimatpåverkan (på svenska pengar).

  Ännu mera ironiskt är att det är p4 Göteborg som gjort inslaget…

  https://sverigesradio.se/artikel/fhm-skarper-sina-rad-efter-20-ar-pa-grund-av-varmeboljor

 24. Sigge

  Berra #22 #23

  Att använda AC på sommaren i byggnader ger väldigt liten klimatpåverkan för att under sommaren är elproduktionen i Norden näst intill utan fossila bränslen.

  Kl 8 i morse producerades 38 250 MW el i nordiska länderna (exkl island) av det var 330 MW med fossila bränslen. Av de 330 MW så var det 145 MW mot elnätet och 185 MW off grid vid oljeplattformar. Samtidigt exporterades de nordiska länderna 6350 MW.

  Det är på vintern då det är kallt som det blir miljövänligt att spara el.

 25. Berra #23
  Här har vi en winwin, jag skulle nappa på den sju dar i veckan. Ge mig ett erbjudande att utlokaliseras till säg Kanarieholmarna för att där gå en förtida död t.f. av värmen tillmötes och spara massor med pengar för kommun och pensionsmyndighet och andra pensionskassor. Vad vänta dom på jag skulle sälja barren på stört och flytta, jag kan t.o.m. tänka mig att öka mitt alkoholintag där i värmen för att, självklart i rent besparingssyfte, påskynda min död.

 26. Tege Tornvall

  I SvD:s helsidesintervjuer med EU-valets toppkandidater stödde Tomas Tobé i går 240524 EU-kravet att från 2035 förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar. Citat: ””… vi behöver ställa om och komma bort från bensinbilar.”

  Han hänvisar till ”kontakt med svensk fordonsindustri”,, alltså Volvo Car. ”…. ingen i svensk fordonsindustri som planerar att sälja en bensinbil efter 2035, säger Tobé utan att låtsas om att branschen backar och att Volvo-systern Polestar går på knäna.
  Allt färre privatkunder köper elbil. Det är verkligheten.

  Men M ingår i EU-gruppen EPP, som röstar mot förbudet. Tobé kan därför spela för gallerierna i tron att förbudet ändå rivs upp. Tills vidare säger han: ”Det ligger inte på bordet.”

  Dagens SvD 240525 intervjuar statsvetaren Alice Bah Kuncke (ABK). I ett inkännande vänporträtt utgår Birgitta Forsberg från ”klimatkrisen” som ett heligt postulat: ”… bara vi miljöpartister som talar om vad vetenskapen säger… måste minska utsläppen snabbt”. Annars kan ”den globala uppvärmningens konsekvenser blir ett självspelande piano”.

  ABK försvarar reduktionspliktens iblandning av biobränslen i en attack på jordbruket som ”en stor bidragande orsak till de fossila utsläppen”. Hon vill stödja små jordbruk (behjärtansvärt, men inte genom att förbjuda diesel!) och angriper ”de fossila subventionerna i EU”, som hon påstår är 300 miljarder euro per år (IMF).

  Givetvis stödjer hon EU:s sifferlek att 2030 släppa ut 55 procent mindre ”växthusgaser” än 1990 med ”netto noll” 2050. Men hon försvarar ekonomisk tillväxt för att nå dessa mål och menar att de kommer att leda till ”en enorm tillväxt” med ny teknik och fler jobb.

 27. Joachim

  I veckan kom larm om att vrålapor i Mexico fallit döda från träden pga pågående värmebölja, vilken förstås beror på ”klimatförändringarna”.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/apor-faller-doda-ur-traden-under-varmebolja

  I en bisats nämns att berörd miljömyndighet ska undersöka dödsorsakerna, och eftersom aporna bor på en kakaoplantage nämns risk för förgiftning av bekämpningsmedel.

  Jag skulle vilja veta vad utredningen kommer fram till och om SVT kommer att rapportera om vad utredningen kommer fram till. Personligen tror jag förgiftning är mycket sannolik.

  Men jag kan inte spanska och vet inte hur jag ska hitta rätt myndighet och hitta och förstå resultatet.

  Kan någon bistå?

 28. Sigge #24
  Enligt SvK kontrollrummet var exporten från norden kl 8.00 7201 MW, till det ska läggas 794 MW via VikingLink från DK till UK, kommer i Kontrollrummet i Juni enligt svar från SvK, sålunda summa export från norden 7995 MW.

 29. Mats Kälvemark

  #24 Sigge
  Du saknar känsla för proportioner och fakta om klimatpåverkan av CO2. Om vi stänger ner Sverige imorgon får du enligt IPCC:s modell en temperatureffekt efter 80 år (till ca år 2100) på tre tusendels grader. Det kan du inte mäta därfär är en god approximation NOLL.
  Se kalkylen nedan. Det blir då löjligt att prata detaljer som att använda AC på sommaren eller inte. Bara korkade politiker kan införa begränsad användning på äldreboenden och motivera det med att begränsa klimatpåverkan. De når inte ens upp till förskolenivå på kunskap.

  KALKYL:
  Klimatpåverkan kan enligt IPCC uttryckas som ökningen i globala temperaturen, TCR, Transient Climate Response, om atmosfärshalten av koldioxid fördubblas jämfört med tiden vid Lilla Istidens slut ca 1860. Vi väljer ett enligt IPCC högt värde, 3 gr för en fördubblad halt. (TCR 3.0 ) Vi förenklar och sätter förindustriell atmosfärshalt till jämna 300 ppm. En fördubbling till 600 ppm ger en ökningstakt av 3 gr /300 ppm eller 0,01 gr för varje ppm ökad atmosfärshalt. Den globala ökningstakten av atmosfärshalten (NOAA) är idag ca 2,5 ppm per år och med Sveriges andel, cirka 1 promille (0,14%) blir då Sveriges bidrag till ökningen av atmosfärshalten högt räknat 2,5 x 0,0014 = 0,0035 ppm /år. Temperaturpåverkan till år 2100 om vi stänger alla Sveriges koldioxidutsläpp imorgon blir: 80 år x 0,0035 x 0,01 = 0,0028 grad
  eller cirka tre tusendels grad, allt enligt IPCC:s matematik. Inte mätbart! Ståltillverkningen i Sverige svarar för ca 10% av utsläppen Lyckas projekten med vätgasstål till 100% blir klimateffekten enligt IPCC:s matematik minus 0,0003 gr till år 2100.
  En god approximation är NOLL!

 30. Daniel Wiklund

  Har tittat på stadsmaran i Luleå. Där var det en stor lastbil som ägs av Ski team Sweden. På den stod det Tillsammans för en hållbar framtid. Häromdagen intervjuades rektorn på LTU i kuriren. Hon berättade att halva LTU ska rivas. Det är tre sektioner som ska rivas. Hus D rivs just nu. Det kommer att ta 8 år innan allt är klart. Det äldsta ( D huset) invigdes 1971. En tillbyggnad invigdes 1999. Rektorn sa att det berodde på byggrelaterad ohälsa och att byggtekniken var annorlunda på sjuttiotalet. Men halva D byggdes 1999. F huset har snart varit tomt i 8 år. Liksom D huset. Några kommer att ha suttit i moduler i 16 år. Det mesta av undervisningen sker i moduler. Igår hade Luleå näringsliv gala där det delades ut priser. Bl a ett hållbarhets pris som gick till hållbara Sara. Hade dom haft ett ohållbarhets pris hade det gått till LTU. Fast kanske inte. Hållbar innebär att man har en politik så att planeten håller. Kanske byggandet av LTU varit bra för planeten. Att sen husen inte höll och måste rivas är en helt annan historia.

 31. Berra

  #24 sigge:

  Hade vi haft kvar de 4 reaktorer som mp la ned så hade vi haft koldioxidfri el året runt och även kunnat exportera…

  Men de är inte mig du ska förklara för angående AC eller inte, det är politikerna som försöker spara pengar i klimatets namn vilket drabbar de äldre…är tämligen säker på att kommunhuset har AC

 32. Berra

  #25 Håkan Bergman:

  Glöm inte att du måste ta dig dit med trampbåt (utan att andas) för att inte orsaka några utsläpp av klimat…

 33. Berra

  #30 Daniel Wiklund:

  Du måste ju skilja på ”hållbart” och ”förnybart”…

 34. Lars Cornell

  Joachim #27
  ”vrålapor i Mexico fallit döda från träden”,
  Vad är det normala när vrålapor dör. Sitter de kvar på sina grenar då?

  Om artikeln hade angivit antal i populationen och medellivslängd så hade var och en kunnat räkna ut hur många som statistiskt dör varje dag. Jag antar att det klumpar hop sig beroende på omständigheter. Men ändå, vad är skillnad mot det vanliga? Finns det någon skillnad? Sedan kan man börja fundera på varför det inte är någon skillnad trots de farliga klimatförändringarna.

  Kanske vill journalisten säga, att numera dör vrålaporna. Det gjorde de inte förr, minsann. Därför måste vi intensifiera jakten på koldioxid.

 35. TorbjörnR

  Jag brukar ibland kika på

  https://temperature.global/

  Den mäter ju kontinuerligt ”global medeltemperatur” och är den som snabbast visar på ev nya trender.

  Under El Niño har den sedan förra hösten ökat från ca 14,3 till 14,62 grader som högst. Senaste 3 dagarna har den börjar sjunka till 14,59 grader global medeltemperatur efter en kontinuerlig ökning senaste 6-8 månaderna. Dvs 0,01 grad per dag 😊

  Observera att det inte är lika stora svängningar som de ”officiella” rapporterna från deras temperaturserier.

  Absolut ingen sanning på någotvis men ev är trenden nu negativ i samband med att El Niño är på väg ut.

 36. Brutus

  Det talas ofta om gigantiska subventioner till fossila bränslen. Med tanke på saftig drivmedelsbeskattning får jag inte ihop det. Vidare: Varför minskar utsläppen när man späder ut med förädlat djuravfall? Blir det snällare CO2?

 37. Tege Tornvall

  # 24. ”Svensk fordonsindustri” är inte så svensk. Volvo Car är nästan helt Kina-ägt. Volvo AB är till en dryg fjärdedel utlandsägt. Tre fjärdedelar av en personbil och två tredjedelar av en lastbil kommer från leverasntörer, varav många utlandsägda. Tobé talar här om personbilar. Då är ”svensk” fordonsindustri mest kinesisk.

 38. MatsL

  #36
  Jag har försökt att resonera med en del klimatkrisförespråkare där jag hävdat att fossil koldioxid och biologisk koldioxid är samma sak. Svaret jag alltid får är att den fossila koldioxiden bidrar till att öka mängden CO2 i atmosfären, medan den biokolet inte gör det. Vilket då naturligtvis är sant så länge som man inte eldar mer biomassa än vad som återbildas. Så ställer jag frågan att om man ska ersätta hälften av vårt fossilberoende med biomassa u form av halm och träd- hur länge kommer det då att finnas sådan biomassa kvar på jorden, och hur mycket klarar den kvarvarande mängden biomassan av att sänka halten CO2. Där har diskussionen oftast stannat, men en gång så fortsatte den med Google och ett Excel-fil. Den blev en intressant ögonöppnare för oss båda, faktiskt.

 39. Adepten

  Hur kunde Sverige bli så ”unsustainable” då landet tidigare alltid varit ett lugnt harmoniskt land med fungerande samhällsstruktur och mycket långt ifrån hur det nu är?
  Har det med den ökade globala temperaturen, antropogena växthusgaser eller andra okända cykler att göra?

 40. TorbjörnR

  #39 Adepten

  En stor anledning är dessa politikerbroilers som aldrig jobbat med annat än politik i sina indoktrinerande ungdomsförbund och aldrig samlat någon erfarenhet från verkligheten.

 41. TorbjörnR

  Ni har kanske redan delat denna?

  I alla fall en politiker från Finland som har förstått!

  Respekt!

  https://www.klimatvett.fi/post/äntligen-en-eu-kandidat-som-vågar-ifrågasätta-klimat-och-energipolitiken-i-eu

 42. johannes

  #38
  Jag gissar på ett år.
  #36
  Vi vill inte ha fisande kor men vill ha dem för gödsel till veganer och drivmedel. Jag får inte ihop det.

 43. TorbjörnR #41,

  Bra inlägg från Klimatvett. Vi har skrivit om Eija-Riitta Korhola några gånger för flera år sedan här på KU. (Sök på hennes namn i bloggens sökmotor). Tyvärr får vi svenskar inte rösta på denna stjärna.

  Varför har KU skrivit om henne, kan kanske någon undrar? Jo, det beror på att det finns så få vettiga politiker i Norden som överhuvudtaget kan något om klimatet och som har insett vilken katastrofal politik som EU och våra egna länder för i denna fråga. Och vet de något om det så har de noll inflytande.

  Det är sorgligt men så är det. Finland har åtminstone byggt nya kärnkraftverk medan vi i Sverige fortfarande bygger vind- och solkraft. Sex kärnkraftverk har lagts ned här – för inte så länge sedan kunde Finland köpa el från Sverige. Snart blir det väl tvärt om. Man skäms.

 44. MatsL

  #42 Killgissning 🙂
  Men nej, så illa är det inte. Man räknar med att det finns 283 Gton kol bundet i våra skogar (globalt) och vårt uttag idag är redan så stort att det ligger 1,1 Gton.Så stort är redan dagens uttag (vilket var en ögonöppnare för mej). Så om det fortsätter linjärt så tar det cirka 257 år innan vi är utan skog. Lägger vi så till hälften av vårt fossila uttag som då motsvarar cirka 4.5 Gton kol så får vi en skogsminskning på 5.6Gton eller nästan 2% av dagen totala skogsmassa och med den takten skulle en total avskogning ta lite drygt 50 år. De sista 25 åren (dvs. Efter ”netto noll”-året 2050) skull nog då egentligen bara vara 12 år. Och detta var lite av en ögonlppnare för oss båda. Plötslig framstod biobränsle inte som ett hållbart alternativ.

 45. Fredrik S

  Tege Tornwall #26

  Det känns som MP och ABK har fått mest uppmärksamhet i vår borgerliga blaska i år. Tom mysreportage i hemmet med den andra mp kollegan.

  Fast nu har vi fått veta att de inte begriper vad vetenskap är eller också har de blivit lurade.

 46. Sigge

  Håkan Bergman #28
  Ja blandade ihop tiden. Det var kl 8:00 Brittisk tid, d v s kl 9:00 svensk tid.

 47. Joachim

  #34 Lars
  Det verkar som ett trettiotal apor dött under ett par veckors värmebölja.
  https://phys.org/news/2024-05-volunteers-mexico-howler-monkeys.html
  Jag gissar att svaga djur som förlorar medvetandet i träd riskerar slå ihjäl sig när dom slår i marken.
  Jag tror inte på värme eller klimatförändringar som orsak. Men dehydrering kan bidra. Frågan är om bekämpningsmedel kan vara huvudorsaken. Aporna bor tydligen på en kakaoplantage då normala livsmiljöer försvunnit.

 48. TorbjörnR

  #43 Ingemar Nordin

  Finland har nästan halverat sin co2 utsläpp också med kärnkraften!

  Det är endast SD som har ett antal politiker som insett fakta även fast de inte är 100% tydliga.
  Charlie Weimers Dick Erixon och Jessica Stegrud mfl tänker i det stora hela rätt map co2 och energi.

 49. Bernt O

  Det där med ”klimatförändringar” är en alarmistisk rökridå, låt er inte förvillas! Det kan inte existera flera globala uppvärmningar samtidigt på en enda planet…allt tal om nutida klimatförändringar är nonsens, det handlar om VÄDER!
  ”Alla dessa väderhändelser som kom och gick, inte visste jag att det var klimatet”….
  I ett Historiskt perspektiv kan vi däremot klart se klimatförändringar!
  En ny vision om stora kast i klimatet; en stor kamel för mer än tre miljoner år sedan i Arktis, fantastiskt mörkerseende ( halva året bäckmörkt) stora platta fötter i snön och pucklar likt ryggsäckar med matreserver;
  https://www-sciencenews-org.translate.goog/article/camel-ancestors-lived-arctic?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=rq

 50. Berra

  Under gårdagen var det ju inte alls ett drev i sr….all denna journalistik under loppet av 1 timme och 55 minuter

  Luktar trollfabrik…

  https://sverigesradio.se/artikel/titti-kan-tvingas-salja-slaktgarden-till-vattenfall-chockartat

  https://sverigesradio.se/artikel/vattenfall-hotar-tvangskopa-tittis-slaktgard-for-att-kunna-bygga-karnkraft

  https://sverigesradio.se/artikel/tvangskop-av-tittis-gard-sa-skulle-det-kunna-ga-till

 51. Berra

  Är detta definitionen på ”förnybart”..

  De måste köpa in nya efterhand som de exploderar….

  https://sverigesradio.se/artikel/avsparrningar-runt-parkerade-gasdrivna-minibussar-i-kalmar-lan

 52. sibbe

  Vilka borgerliga medier finns i Sverige?

 53. Sigge

  Mats Klävemark #29

  Jag tycker att jag har känsla för proportioner. Sveriges befolkning är ungefär 1,4 promille av världens beolkning och utsläppen av växthusgaser är ungefär 1,2 promille av världens växthusgaser.

  Med ditt resonemang så skulle man kunna dela upp världen 700 områden med 11 miljoner i varje. Om några av dessa områden inte gör något för att minska växthusgaserna så har det inte så stor betydelse men skulle alla områden inte göra något så har det betydelse.

 54. TorbjörnR

  Nu ska vi inte prata politik, men då det varit uppe så länkar jag detta svar från Charlie Weimers SD på frågan om fit-for-55:

  Tyvärr nämner han carbon capture men det tror jag är taktik för att slippa lite kritik från övriga alarmister.

  https://youtu.be/3Pv3pH-iYZo?si=EOydvMk-oECBDPQ9

 55. Daniel Wiklund

  # 53 Sigge Tipsa FN om att dela in världen i 700 områden. Skicka även meddelandet till Kina. Vilket svammel.

 56. Michel

  #53 Sigge

  Hur du än vrider och vänder på det så har ju Mats rätt i det han säger. Att bara vara solidariska för sakens skull när det inte ens gör någon egentlig skillnad är ju döfött. Vi gör redan tillräckligt jämfört med väldigt många andra.

 57. sibbe

  Det mesta är relativt. Ibland så funderar man: OM det skulle ha funnits UN som stoppade de allierades bombningar mot nazisternas Tyskland åren 1944-45 på samma sätt som man nu vill stoppa Israels krig mot Hamas…
  Då skulle antagligen alla judar i världen varit utrotade. Problemet löst?
  Inte för mig, för jag gynnades av att Tyskland förlorade kriget. Jag föddes ett drygt år efter krigets slut. Min blivande far lyckades smyga sig hem efter nederlaget från östfronten.
  Min mor hade ett antal kusiner som dog i bombningarna. Gissa vad hon tyckte om USAs bomber?
  Hur skulle situationen se ut idag efter en nazistisk seger ? Skulle de ha brydd sig om klimatet?
  Tack för USA och Storbritanien att de befriade Tyskland (och Europa) och Israel bör fortsätta at försöka utplåna Hamas (inte palestinierna). Vilket antagligen inte lyckas. Lika lite som de allierades försök att förinta nazism. För den växer igen i Tyskland!
  Karusellen fortsätter. får se om den stannar nånsin. För den drivs av energi i en värld som använder fossila bränslen. Åtminstone till dessa bränslen är slut, vilket ligger långt i framtiden…

 58. Berra #50,

  Jag tror att de blåser upp detta därför att SVT, och Vattenfall, helst inte vill ha någon kärnkraft alls. Trollfabriken har alltid förespråkat sol vind som enda alternativ. Så nu gäller det att rada upp alla tänkbara hinder för kärnkraft samt stapla villkoren till oöverstiglighet.

  Tyvärr verkar Tidöpartierna inte göra så mycket åt det.

 59. Daniel Wiklund

  Nu är klimatstasi på hugget. Alice Bah Kunke vill förbjuda flyget om det tar tre timmar eller mindre med tåg. Vilken tur eller otur att tåget mellan Stockholm och Göteborg tar tre timmar och en minut. Miljöpartiet förnekar sig inte.

 60. Jojje

  Är det här ett nytt fenomen eller är det som oftast något som händer då och då? Orsak?
  https://youtu.be/sBFhsGAFIaw?si=ZeBGsBMhGKsSYd-M

 61. Fredrik S

  Daniel #59

  Nu är det nog den linjen hon har i åtanke.

  Det innebär att många människor får stanna hemma, de förbjuds resa.

  Det är så man på grönt maner helst löser problem med det man tror är farligt eller bara ogillar.

 62. Berra

  #60 Jojje:

  Det måsta ju vara CO2…nu har det gått så långt så det inte bara är greta som kan se den med blotta ögat….

 63. Berra

  Låter lika rimligt som mp:s politik….

  https://sverigesradio.se/artikel/valloftena-gratis-ol-tre-solnedgangar-per-dag-och-evigt-liv

 64. Fredrik S

  Berra #63

  He he det är ju tom rimligare , en kan de genomföra redan nu, en kanske i framtiden.

  Det är annat än de gröna stjärnorna.

 65. Adepten

  #60 Jojje
  Naturen har aldrig varit statisk. Varför tro något annat.
  Det visar bara på att det finns en mineralrik källa uppströms. Från järnåldern och framåt lärde man sig att utnyttja detta för att framställa olika tekniska hjälpmedel av metaller

 66. tty

  #49

  Arktiska kameler under pliocen är inte förvånande.
  Familjen är primärt amerikansk och inte alls tropisk.

  Den tvåpuckliga kamelen hör hemma i Gobiöknen där det regelbundet är -40 vintertid, guanakon på kallstäppen i Patagonien och lama, alpacka och vikunja på punan (=fjällhed) i Anderna. Det är faktiskt dromedaren som hör hemma i de varma öknarna i Mellanöstern som är särlingen i familjen.

  Och den utdöda amerikanska kamelen Camelops hesternus levde så långt norrut som Alaska och Yukon i taiga och tundra under interglacialer och interstadialer. Efter det senaste istidsmaximat fanns den dock bara kvar söder om inlandsisen i södra Kanada och USA där den av allt att döma utrotades av de första indianerna för 13 000 år sedan.

 67. tty

  #60,63

  Permafrosten i centrala Alaska smälte troligen mer eller mindre helt under den förra något varmare mellanistiden

  https://pubs.usgs.gov/pp/0835/report.pdf

  https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1177&context=usgsstaffpub

 68. Sören G

  tty #67
  Och nu larmar man om den katastrof som kommer att hända om permafrosten smälter.

  Permafrosten söder om inlandsisen på de euroasiatiska och nordamerikanska kontinenterna smälte ju.

 69. Mats Kälvemark

  #53 Sigge
  Ge dej förslagsvis på Kina och Xi Jinping som enskild diktator för det land som svarar för exakt en tredjedel av alla utsläpp och de ökar kraftigt hela tiden. Deras ökningstakt 2023 överträffade Sveriges hela ökning på mindre än en månad. Den brist på känsla för proportioner du visar är densamma spm gör att EU och Sverige stöder vätgasstålen i norr som maximalt kan får en klimatpåverkan (IPCC-matte) på några tiotusendels grader till sekelskiftet. Se #29 ovan. Kostnader ca 2000 mijarder kr. Och kolla vänligen hur jag stavar mitt namn.

 70. Jojje

  #67#68
  Många gånger är ju dessa alarm, alarm på händelser som är mer eller mindre vanliga över en längre tid.
  Så det är alltid bra att få en korrekt bild av vad det beror på.
  Hittade inget om detta, men det kan ju vara så att det är områden som människor inte befolkat, undersökt och dokumenterat i samma mängd som andra mer befolkade delar.
  Jag började bli fundersam/skeptisk över globalauppvärmningsalarmen någon gång mellan 1998-2000 när det påstods att nedre delen av floden Po i italien nu framöver skulle torka ut och försvinna på sensommaren. Ett bevis på AGW.
  Men läste man på så var det inte så ovanligt att vattenståndet på sensommaren kan variera kraftigt mellan år och lite längre perioder.

  Vi människor/människan är bra på att leta och hitta mönster i vår omgivning. Gäller både faror och annat.
  Mycket har människan lärt sig och har rätt i, men mycket har vi fortfarande inte en aning om.

 71. mattias

  #70
  Här är väl ytterligare ett exempel på ett sådant larm som du nämner: Värmerekord i Mexico city.

  https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/ytterligare-v%C3%A4rmerekord-i-mexico-city/ar-BB1n42si?ocid=entnewsntp&pc=DCTS&cvid=52d1a238817f45eea0eb31f4a093c173&ei=51

  Några frågor: 34,7 grader låter inte så högt (lägre än Sveriges temperaturrekord). Hur länge har man mätt temperaturer i Mexico city? Hur är påverkan av värmeöar?

 72. Jojje #70
  ”Vi människor/människan är bra på att leta och hitta mönster i vår omgivning.”
  Och lika förb**** kan en hög chef på MicroSoft stå och presentera deras nya satsning på AI med exemplet att den minsann hade hittat den perfekta klänningen för hennes mormor. Vad håller vi på med?
  Taylor Swift, Uerovision släng er i väggen.
  https://www.youtube.com/watch?v=GYMLMj-SibU

 73. Berra

  #71 Mattias: Kan det handla om en UHI?

  https://www.ventusky.com/?p=19.471;-99.029;9&l=temperature-anomaly-2m

  https://www.expressen.se/nyheter/varlden/ytterligare-varmerekord-i-mexico-city/

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Urban_v%C3%A4rme%C3%B6

 74. Berra

  Tillägg till #73:

  Tydligen flyttar äldre till städerna för att få närmare till allt samtidigt som samhällsplanerarna ska få städerna att bli mer likt landsbygd…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/forskning-om-varmeboljor-vid-jonkoping-university-sa-kan-stader-bli-svalare

 75. Claes-Erik Simonsbacka

  Västerländska frimarknadsråvaruföretag kämpar nu för att konkurrera och överleva, med företag i den dominerande planekonomin Kina.

  EV- och litiumbatterimaterial är kraftigt koncentrerade:
  • 85 % av världens raffinerade litium produceras i Kina (57 %), Chile (15 %) och Argentina (13 %).
  • 71 % av världens raffinerade nickel produceras i Indonesien (44 %), till största del av kinesiska företag, Kina (21 %) och Japan (6 %).
  • 84 % av världens raffinerade kobolt produceras i Kina (74 %), Finland (6 %) och Japan (4 %).
  • 92 % av världens sällsynta jordartsmetaller produceras i Kina (77 %), Malaysia (12 %) och Australien (3 %).

  Tillgången och de geopolitiska riskerna för grafit av litiumjonbatterikvalitet är ännu högre på grund av Kinas nästan fullständiga monopol på brytning och raffinering av denna enskilt största litiumjonbatteriingrediens.

  Kina står för närvarande för 93 % av det globala utbudet av batteriklassad grafit, och IEA förutspår att den kommunistiska nationen kommer att stå för mer än 95 % av tillväxten av detta kritiska material mellan nu och slutet av decenniet, visade sin villighet att utnyttja den kontrollen med genomförandet av statskontrollerade restriktioner för export av grafit i slutet av förra året.

  Förutom potentiella hot om att strypa tillgången på grafit utanför Kina, kan nationen använda sitt monopol för att översvämma marknaderna och pressa ner priserna. Denna taktik, som Kina tidigare har använt för att behålla kontrollen över marknaderna för sällsynta jordartsmetaller, skulle påverka ekonomin för grafitprojekt utanför Kina.

  Baserat på myndigheters detaljerade analys kommer för närvarande tillkännagivna gruvprojekt endast att leverera cirka 70 % av kopparn som krävs till år 2035 för att uppfylla de globala klimatmålen.

  Speed Bumps on the Race to the Top
  https://www.youtube.com/watch?v=NMNXpI0zAk0&t=15s

  Mvh,

 76. pekke

  Berra #74

  Låter som ett skämt, det är bara att titta hur de gör i flera svenska städer, de bygger överallt där det finns öppna ytor, förtätning kallas det.

 77. TorbjörnR

  Intressant debatt på nätet av bla Andy May.

  Inte så svår att följa och så tydligt att ”de troende” förenklar saker medans ”de skeptiska” tar upp alla saker vi känner till som påverkar klimatet och allt de vi inte känner till.

  De verkar bara ha ett argument trots att han enligt uppgift var fysiker: co2 är en växthusgas.
  Sedan behövs inte mer förutom att han också hänvisar till Pin = Put men inte kan diskutera mätonoggranheten.
  Dessutom har noll förståelse för ändrat Albedo via moln

  https://wattsupwiththat.com/2024/05/25/climate-the-movie-a-debate/

 78. Erik A.

  #38 MatsL:
  Denna artikel, som varit uppe för granskning här på KU vid flera tillfällen, visar att den ackumulerade mängden CO2 som tillförts atmosfären under de senaste 65 åren genom naturen är >3 ggr så stor som den mängd CO2 som människan tillfört.

 79. Erik A.

  Jag menar ”den ackumulerade ökningen av mängden CO2 som tillförts atmosfären”…

  Så var det länken här då:
  https://www.mdpi.com/2413-4155/5/3/35?s=09

 80. Nr 41 TorbjörnR
  Politiker med vett?
  Ja, herregud – facit finns ju redan vad alarmism och grön politik och retorik leder till – se Tyskland, hänsynslösa gröna politiker har kastat in landet i en ekonomisk katastrof, som hela EU tvingas bli en del av – helt horribelt.

  Tänk om dessa drösvisa miljarder istället hade använts till seriösa satsningar på välfärd, skola, vård, omsorg och utveckling av samhället.

  Tyskland och dess politik dom senaste 20 åren är ett fantastiskt exempel på alarmism och ansvarslöshet- men dom tjänar också som ett enastående exempel på konsekvenserna av paniken och dogmen om det stora hotet.

  Facit är alltid viktigt – liksom utvärdering och slutsats.

 81. Dan

  ”Ett 50-tal miljöbussar som Kalmar länstrafik köpt in har tagits ur trafik. Flera har exploderat. …
  Polisen ska spränga bussarna….
  Polisen meddelade på söndagen att räddningstjänst, ambulans och militär är på plats vid Boholmsvägen där flera av fordonen ska sprängas. Boende i området ska utrymmas, uppger polisen. …Under arbetet på söndagskvällen kommer även E22:an stängas av och trafiken ledas om.”
  Från Samtiden.nu

  Är varje dag numera första april i detta land?
  Tror jag föredrar gammal hederlig diesel.

 82. Ett smärtsamt uppvaknande smäller i dörrarna både i EU korridorerna och hos dom gröna alarmisterna, metaller metaller.

  I veckan som gick besökte jag trestads gamla gruvområde utanför trollhättan, där en gång i tiden kvarts och glimmer bröts i dagbrott för att bl a skeppas till den gamla krigsindustrin i Tyskland, glimmer funkade tydligen bra att isolera kablarna i stridsvagnarna med…

  Nu funderar ett bolag på om detta område kan bli ett nytt gruvområde för litium, cesium och tantal.

  Områdets tidigare gruvor är kända för sitt innehåll av över 130 olika mineral – så kanske hittar dom annat intressant också…

  Dom gröna alarmisterna hatar gruvor i sina egna länder – men då missar dom vilka enorma vinster som gruvor kan skapa – till skillnad mot exv vindkraft – som bara förstör stora land och havsområden – och som blöder ut pensionsfonder.

  LKAB borrade i detta område för över 40 år sedan men nu har mycket hänt på litium marknaden och för övriga metaller…spännande.

  Kompisen skaffade en smidigt litiumbatteri till elmotorn på båten, förra veckan fiskade han 3 timmar ena dagen, då gick nivån ner till 94 procent, nästa dag körde han 8 timmar då gick det ner från 94 till 72% – en helt ny värld när det gäller batterier..för oss som varit med ett tag – är det hållbart och bra för miljön…Nej, vi borde ha fortsatt att ro – ett par åror håller i 20 år…och kroppen får motion.

 83. Berra

  #81 Dan:

  Det är väl definitionen på förnybart? Nu måste de ju köpa nya bussar….

 84. Fredrik S

  Dan, Berra #81, 83

  De kan nog köpa elbussar till bra pris från Oslo om de hör sig för.

  Försvaret har säkert inget emot att få demolera lite fordon nästa vår också.

 85. tty

  #81

  Nej, bussarna skall inte sprängas. Det är en tidningsanka. Gastankarna skall punkteras.

  Vilket kan göras antigen med ett skjutvapen eller en fjärrstyrd bultpistol.

  Tydligen är det dåligt underhållna/hanterade komposittankar som är problemet.
  Tryckkärl av komposit är lika starka och mycket lättare än ståltankar, men inte alls lika oömma. En minimal buckla på en ståltank är inte farligt, på en komposittank innebär det omedelbar kassation. Att byta till komposit och tro att man kan fortsätta och hantera dem på samma sätt kommer att gå åt skogen. Som här.

 86. Magnus

  En gul varning från SMHI för ett kortare åskoväder hos Kal och Ada… Trädgårdsmöbler kan välta!

  https://www.gp.se/nyheter/gp-direkt.d4ea89e2-0587-4ff3-bc76-bd25a293050f?ifr-dir-postId=a53bbf40-fe6e-4391-aed3-2eb0ec25b739

  Ett bevis på klimatförändringar från CO2 är visst att antal vaningar från SMHI ökat kraftigt. Får se om det blir nån åska och om den kommer att skildras ”klimat”-journalistiskt… Tänker att SMHI då får lite tid i media att dementera att vi vet att just detta regn beror på klimatförändringar, men att fler trädgårdsmöbler kan förväntas välta i framtiden…? Tycker i så fall att SMHI förtjänar en Oscar för dramatisering. Spielbergs tidiga film där en bilist jagas av en långtradare gör med små medel stor dramatik av ett sublimt men reellt hot mot fiktiv bilist. SMHI:s drama nästan mer intrikat?

  Eller kanske tolkar in för mycket här? Kanske varnades för små åskfronter även på 80-talet…