Öppen Tråd

hoest november

November är kanske en tid att minnas den ljuva september https://www.youtube.com/watch?v=Nf-PY3IkENY ? Hur som helst, här är veckans öppna tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Under andra halvan av oktober dominerades nyhetsflödet i Frankrike av det makabra mordet på en 12-åriga flicka, Lola. Mördaren var en 24-årig kvinnlig algerisk illegal invandrare, Dhabia Benkired, dömd till utvisning vilken inte verkställts. Dhabia Benkired våldtog Lola, tejpade därefter hennes mun och näsa så att hon kvävdes till döds, varefter algeriskan skar av halsen, späckade (larder) kroppen med knivhugg, skar av lemmarna och släpades sedan runt liket i en resväska i nordöstra Paris. I polisförhören uppgav Dhabia Benkired att hon ville hämnas på Lolas mamma för en tvist om en nyckel, samt att hon hade till avsikt att sälja flickans organ.

  Inslagen i media om mordet övergick snabbt i en hätsk polemik mellan de goda, som kritiserade de onda för att ha redogjort för hur mordet gick till, och i synnerhet, att Dhabia Benkireds nationalitet omtalades.

  Varför berättar jag detta på Klimatupplysningen? Jo, därför att ett viktigt regeringstillkännagivande skymdes nästan helt av polemiken om mordet. Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne presenterade den 21 oktober 2022 de utlovade riktlinjerna för regeringens ekologiska planifiering av medborgarnas liv. Detaljerna kommer senare. Vid regeringsförklaringen i våras sade hon att alla, alla aspekter av folks leverne ska omfattas i syfte att planmässigt nå koldioxidmålen. Borne bekräftade nu också skapandet av en 25 000 man stor styrka av tjänstemän (läs klimatpolis) vars uppgift blir att skola fransmännen i klimatkunskap och att påbjuda nykterhet (sobriété) ifråga om energikonsumtion och livsstil.

  Jag citerar från regeringens hemsida om Bornes tal:

  ”Ces chantiers s’articulent autour de six thématiques de la vie quotidienne (se déplacer, se loger, se nourrir, produire, consommer, préserver nos écosystèmes) et seront déployés sous la bannière « France nation verte”.

  Dessa projekt kretsar kring sex teman i det dagliga livet (att föflytta sig, bo, äta, producera, konsumera, bevara våra ekosystem) och kommer att presenteras under titeln ”Frankrike grön nation”.

  https://www.gouvernement.fr/actualite/la-methode-du-gouvernement-sur-la-planification-ecologique

  Bornes tal, vägen till Dystopia: https://www.youtube.com/watch?v=djOxciR1FVU&t

 2. foliehatt

  Lars, #1,
  kanske har jag ogrundade fördomar – men min första reaktion på din nyheter är ”Grattis” till de som ska lära fransmän att göra än det ena än det andra – om de själva inte är med i båten.

  De gula västarna lär framstå som en västanfläkt om de nya påbuden går mot vad fransmännen anser vara ok (hoppas jag i alla fall).

 3. Magma

  Tänkte på en banalitet i sammanhanget enligt ovan – men, med precis samma brist på logik som när våra svenska ”gröngölingar” vill styra över världen till ”hållbar” energi i form av el så blir första steget att lägga ner stabil elproduktion … så vill man genom reduktionsplikt att vi skall förlita oss på ”hållbara” biodrivmedel samtidigt som man vill köra CCS, Carbon Capture Storage – vilket i en förlängning skulle orsaka ”svält” för växtligheten och en tynande framtid för både flora och fauna.
  Så fort dessa gröngölingar yttrar sig så lyser bristen på logik igenom … vad vill man egentligen – dräpa Tellus och skapa en kall stenbumling …

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Lars, tack!
  De här politiska idéerna om ”ekologisk planifikation” har inte nått oss via vår normalmedia, vilket man kan undra över.
  Folket säger väl knappast tack så mycket detta har vi väntat länge på. Vilka ”västar” kommer hon att mötas av tror Du?

 5. Simon

  Expertis och aktivism – Journalistikens gröna vinklar

  Lysande avsnitt veckans Henrik Jönsson:
  https://www.youtube.com/watch?v=5U6Tt02L1co

 6. UWB

  Greta på Nyhetsmorgon nu.

  Få se om det blir kritiska frågor?

 7. Enough

  #6 UWB

  Haha, det var väl närmast ett tillrättalagt reklaminslag för ”tonåringens” bok.

  En intressant sak kom fram, Greta misstror ”makteliten”, de på Cop27, regeringar mm. Där har hon ju helt rätt, men av fel orsak. Att hon inte kan föreställa sig livet utan fossil energi var väl ingen överraskning, det vore att begära för mycket av en tonåring med neuropsykiatrisk diagnos……

 8. Daniel Wiklund

  # 1 Lars M. Vem tror Borne att hon. Den nya Messias kanske. Hur skulle det vara om hon nöjde sig med att försöka ha kontroll på sig själv. Har just läst boken ”Jag älskar dock er alla”. (Anders Törnvall) Om Stasichefen Erich Mielke och DDR-s undergång. Mycket intressant och skrämmande. I Frankrike är Stasi tydligen på gång igen. Välkomnas säkert i Sverige. Stasispionernas verksamhet i Sverige är ju hemligstämplat i 75 år.

 9. UWB

  DEt var svaga försök till att få henne att se kärnkraft som en del av ”lösningen”, men hon har mer och mer börjat prata som en fullfjädrad politiker. Hon svarade inte på någon fråga egentligen utan fokuserade på att sprida sitt budskap – vilket inte heller tydligt framgick.

  Det värsta var ändå omslaget på hennes bok, som startar med blått typ 1672,dvs mitt i den värsta delen av lilla istiden för att bli mer och mer rött. Vill hon verkligen ha tillbaka denna tid?

 10. # foliehatt 2 och Ann Löfving-Henriksson 4 #

  Jag tror att avsikten är att koka grodan långsamt. Makthavarna är uppenbarligen oroade för fransmännens reaktioner. De uppmanar hela tiden folk att förstå nödvändigheten av energinykterhet och att avstå från nya protester likt de Gula Västarnas.

  Den som lyssnat till Bornes tal uppmärksammade kanske en kort passus mot slutet om att mindre bemedlade personer ska kunna få hyra eller leasa fossilfria fordon till ett kraftigt subventionerat pris. Det är alltså regeringens avsikt att minska antalet privatägda fordon och därmed vara i kontroll av hur, när och till vad dessa fordon används. Under Covid-utegångsförbudet infördes begreppet ”déplacements justifiées”, motiverade eller rättfärdigade förflyttningar. Det ligger nära tillhands att misstänka att något liknande avses med de subventionerade bilarna.

  Troligen blir den ekologiska planifieringen utspridd över tiden så att reaktionerna blir mindre skarpa. Däremot finns det en annan lagstiftning på väg att snart bli verklighet, nämnligen ”Zones à faibles émissions mobilité (ZFE-m)” områden med låga mobila utsläpp, som kommer att beröra alla större städer och som kan skapa våldsamma protester. Dit får endast fordon i de högsta miljöklasserna tillträde med hot om ruinerande böter för de som bryter mut reglerna. I stort sett alla som bor utanför storstädernas centrum blir potentiella miljöbrottslingar. Den verkliga avsikten är att skapa gated communities av storstädernas centrum, inte med grindar, men ekonomiskt. Mer om detta vid ett annat tillfälle.

  https://www.vie-publique.fr/en-bref/286848-qualite-de-lair-preparer-lextension-des-zfe-zone-faibles-emissions

 11. #Daniel Wiklund 8#

  Franska gröna och röda politiker, liksom storstädernas ekonomiska och mediala elit, hyser ett djupt förakt mot oss i la France Périphérique, 2/3 av befolkningen, vilket kommer till uttryck i ord och handling; president Macron den förste av dessa. Glöm inte att han vid båda presidentvalen fick mindre än 20% av de röstberättigas röster i första valomgången. Borne delar föraktet och handlar därefter. Fransmännen protesterar genom att medvetet avstå från att rösta.

 12. Lasse

  #1 Frankrike drabbades i somras av torka och värme.
  Klokt hanterat kan man undvika skador av detta.
  Åkte förbi brända betesmarker och noterade att korna var vita och stod under de få träd som gav skugga!
  Klok som en ko borde gå att lära ut! 😉

  Så beror torkan och värmen på oss?
  Till en del.
  Är det CO2 som gör solen mer potent-knappast!

  Däremot har vi rensat luften från aerosoler som tidigare mildrade dess styrka.
  Denna kom i går:
  https://notrickszone.com/2022/11/10/now-its-claimed-anthropogenic-global-warming-is-driven-by-aerosol-emissions-reductions-not-co2/
  This is supported by other studies reporting a direct radiative forcing increase of +1.59 W/m² over the US from 1996-2019 and +2.0 W/m² impact over Europe from 1980-2018 (Augustine and Hodges, 2021, Kejna et al., 2021) due to these countries reducing their sulphate aerosol emissions through policy initiatives.

  Så om vi vill gå tillbaka några årtionden i luftkvalitet kan vi säkert få lite mindre sol-eller så kan vi både ha solen och luften och bli lite KO-kloka!

 13. Enough

  #12 Lasse

  Ja, ett mycket logiskt resonemang, gradvis ökning av aerosoler från 40-talet, gradvis minskning från 70-80-talet. Om jag förstått det rätt, var 40-talets temperatur inte särskilt mycket högre än idag, om man räknar bort aerosolåren, har en mycket måttlig ökning skett mellan 1940 och 2020. Men så enkelt kan det väl knappast vara…….

 14. Ivar Andersson

  ”Gamla svenska skogar snart ett minne blott. Mellan 2003 och 2019 har nästan en fjärdedel av Sveriges sista gamla oskyddade naturliga skogar försvunnit. Med nuvarande skövlingstakt kommer dessa ekologiskt värdefulla skogar att vara borta om 50 år, enligt en ny studie.”
  Biobränslejakten har tydligen oönskade negativa effekter.

 15. # Lasse 12 #

  Det stämmer att stora delar av Frankrike drabbades av torka under den gångna sommaren. Vi hade till och med en fjärde värmebölja (relativt årstiden) i slutet av oktober. Det var så varmt att jag och mitt bygglag 10 mil nordost om Bordeaux tvingades svalka oss med kall öl på bybarens uteservering om kvällarna efter arbetet. Som du förstår, led vi av att sitta ute och dricka kall öl under l’heure bleue.

 16. Håkan Bergman

  Lars Mellblom #15
  Det måste ha varit en hemsk upplevelse.

 17. Fredrik S

  Tack, Lars Mellblom, för uppdatering från La France.

  Nyhetsrapporteringen från svensk msm om tillståndet i EU’s näst största ekonomi är skral.

  Lola hade jag missat helt och nästan det enda jag läst på svenska om premiärminister Borne tidigare är vad du redogjort för oss här tidigare.

 18. Pär Löfgren

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/vindkraft-och-spridning-av-mikroplaster_H810718

  Intressant debatt i riksdagen, lite gammal dock.
  Visar ju stort bedrägligt beteende hos herr Bolund.

 19. # Håkan Bergman #

  Ja absolut, och hemskheterna fortsätter här i Normandie. I skrivande stund är det 17°, solsken och svag sydvästlig vind. Jag måste nu tillbringa eftermiddagen med att klippa gräset som är långt, tjockt och smaragdgrönt. Tur för er i Ultima Thule som slipper allt detta.

 20. Lasse

  #15
  Även vi njuter av en ovanligt varm höst som idag når nya rekordtemperaturer.
  SMHI har en blogg där dessa väderfenomen uppmärksammas: https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336

  Tydligen sommar i Södra Sverige fortfarande.
  Även jubileum , 150 år sen stormen i söder-Backafloden.
  3 m högre vattenstånd drabbade sjönära bebyggelse.
  Sen dess har vattenståndet höjts med 10 cm i södra Skåne!

  Tossevallen hade kunnat begränsa skadorna 😉

 21. Lasse

  P1 kör med klimatpropaganda nu. Kropp och själ!
  En höjning med 1,5 grader smälter våra glaciärer.
  Det har pågått länge eftersom vi har haft en kallare period då glaciärerna byggdes upp av osmält snö.
  I USA finns det en Glacier Park som är hotad.
  Judith Curry har skrivit samman en utvärdering av smälthastigheten:
  https://wattsupwiththat.com/2022/11/11/glacier-saga/
  En avtagande smälthastighet uppmättes.
  Kanske kan vara nyttigt att veta för P1 lyssnarna-för de fick höra att det accelererar!

 22. Lasse

  Henrik Jönsson är i farten igen, lysande analys av klimatfrågan i media: https://www.youtube.com/watch?v=5U6Tt02L1co

  Fanatiker döljs som experter !

 23. Ann Löfving-Henriksson

  # 10 Lars, tack, tack!
  Hela bedrägeriet kring Global Warming fram till dagens så kallade klimatkris är talande och skrämmande, ett tydligt exempel på ”att koka grodan långsamt”. Våra stackars utsända politiker, delegater, som 1992 skrev under klimatkonventionen hade naturligtvis ingen aning den utveckling de godkänt och initierat.
  När våra utsända som deltagit i Rio-konferensen, kom tillbaka verkade de mer eller mindre berusade av den fantastiska tillställning de varit med om, nu skulle FN ta ledartröjan efter att ha rådgjort med de så kallade stakeholders, det vill säga representanter för miljörörelsen.
  Det dröjde tyvärr innan vi vanliga insåg hur lurade hög som låg blivit. Och, det var bara början!
  Snart står vi alla inför vår svenska variant av er framsynta premiärminister Borne.

 24. Simon

  Den nya regeringen har ett styvt arbete framför sig med att entlediga alla aktivister som nästlat sig in på viktiga befattningar inom statsapparaten, inte minst inom public service. Faktiskt svårt hitta någonstans där de inte tagit sig in.

 25. UWB

  På nyheterna rapporterades från COP27. Det ska noteras att minst 40 000 personer deltar och det pågår över två veckor.

  Tänk vilka pengar som behövs för resor, uppehälle och logi och har någon räknat på koldioxidutsläpp. 😉

  I vilket fall som helst vat framstegen obefintliga. Inga nya löften har gjorts och det är oerhört svårt att skramla ihop de utlovade 100 miljarder dollar som lovats.

  I Glasgow var P Bolund ansvarig för denna grupp som misslyckades med uppdraget. I hans sinne var det trots allt lyckat.

 26. Mats Enqvist

  #14

  Brysselexperterna på skogsvård vill nu ge Sverige ett extra beting genom att vi ska förse EU med förstärkt kolsänka genom minskad avverkning. Men avverkningsmogen skog (dvs som slutat växa eller avstannat) måste väl ta upp mindre CO2 än skog som är under tillväxt? Enligt lag ska ju avverkning följas av nyplantering så över tid bevaras väl kolsänkan. Gammelskog är säkert bra för artrikedom men inte särskilt effektiv som kolsänka.

  Någon som vet mer om detta?

 27. Fredrik S

  Lars Mellblom #19

  Även vi i är drabbade av hemskheterna i form av varm luft från Portugal.

  Gladhammar i Småland rapporterade 16,7 grader enligt sensationspressen huvudrubrik.

  Det ska vara den varmaste uppmätta temperaturen vid den här tiden på året säger man. Vad det innebär framgår inte riktigt. Rekord för dagens datum?

  Själv var jag ute hela förmiddagen och njöt sedan av en kopp kaffe på altan. Förmodligen kände jag för lite skam för det.

 28. Håkan Bergman

  Även vi på Södertörn är drabbade av hemskheterna, men nu kanske det vänder, tur det för jag kan inte hitta tropikhjälmen.
  https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather

 29. Brutus

  #22 Lasse : Mkt bra tips. Snacka om DDR-stuk på media…

 30. BG

  Götebogs-Posten ger på lördagar ut Två Dagar som hegläsning.
  En av tidningens ”klimatexperter” har bidragit med följande notis:

  ”Klotets bästa pappa

  Domkyrkan

  Längst fram i klimatförnekartåget går tyvärr männen. Så vad kan passa bättre på fars dag (nu på söndag), än att visa att det finns pappor som faktiskt är intresserade av en framtida beboelig planet för just sina barn? Farsor, lämna bilen hemma och bege er till Rebellpappornas upprop för klimatet klockan 13, för att visa att mansrollen äntligen kan vara på väg in i 2000-talet.”

 31. Ulf

  Svar 1,
  Då blir det alltså Le Pen nästa gång.

 32. tty

  #21

  ”I USA finns det en Glacier Park som är hotad.”

  Känner väl till den, har varit där flera gånger. Mycket fint område. Den är inte på något sätt hotad. Däremot är de ca 25 små nischglaciärerna i parken ”hotade”. De utgör knappt 0,2 % av parkens yta som är ca 4000 km^2. Man må betänka att parken ligger sydligare än Paris så det vill höga berg till för att det skall bildas glaciärer.

  När jag var där senast, kring sekelskiftet, så skulle alla glaciärer vara bortsmälta före 2020 enligt informationsskyltarna. Jag har läst att de har ”förnyat” skyltarna sedan dess.

 33. Brutus

  https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-11-13/r/2/2-3/1001/732621
  Uttryck för tillnyktring i SvD söndag.

 34. Lars Kamel

  Vi pappor som är intresserade av en bra framtid för våra barn, agerar naturligtvis mot de klimathotsreligiösas falska påståenden och mot att det ska bli av med några klimatåtgärder!

 35. Brutus #33,

  Vad står det i SvD? (Det är alltid bra att skriva några rader om innehållet i en länk bakom betalvägg)

 36. Nytt rekord? 400 Privata jetflyg till COP27 i Egypten. Därtill skall man lägga alla som flög ned i vanligt reguljärflyg. De här COP:erna lyckas verkligen samla alla jordens klimathycklare (40 000) på ett ställe.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-11416209/FOUR-private-jets-arrived-Egypt-COP27-climate-delegates-accused-hypocrisy.html

  SvT och SR är hänförda över uppslutningen och alla kloka tal som hålls. Men de är fortfarande oroliga för att Västvärlden inte vill leva upp till att betala 2,4 triljoner som ersättning till u-länder (dit även Kina och Indien räknas) för vad vi har skadat dem genom utsläpp av CO2. (Förutom de 100 miljonerna dollars som vi skall pytsa in i den gröna fonden.)

  När skall Västvärlden (utom Sverige förstås) erkänna att CO2 faktiskt inte har orsakat någon som helst skada?

 37. Claes Lindskog

  Tillägg till I Nordins inlägg:

  I Daily Telegraph poängteras att Kina på 8 år avger lika mycket koldioxid som Storbritannien gjort sedan år 1800. Varför skall då Kina få del av kompensationen?
  DT föreslår också (som drastiskt motexempel) att västvärlden bör beskatta tredje världen för den industrialisering och jordbruksförbättring som möjliggjort att antalet fattiga på jorden från 1990 till 2018 minskat med 1,3 miljarder, trots en befolkningsökning på 2 miljarder.

 38. Brutus

  #35 I N : Gud hör bön. Jag trodde att artikeln var tillgänglig. Här litet av mina intryck :Tove Lifvendahl skriver i dagens SvD en ledare under rubriken ” Tid för gröna realister”. Hon inleder med att dissekera meriterna för Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap som enligt TT kritiserar den nya budgeten. Han beskrivs som uttalad aktivist.. Hon konstaterar att klimat- och miljöfrågan utgör en egen och omfattande industri. Där är verksamma allt från stollar och charlataner till innovatörer och genier. Hon avslutar med att regeringen bör fokusera sin energi på det Pourmokhtari säger sig vilja driva: ”en klimatpolitik som folk och företag kan förverkliga”. Omgivningen får helt enkelt lära sig att ställa om. Dvs slut med det fanatiska och religiösa och fram med det realistiska och genomförbara.

 39. # Ulf 31 #

  Det är långt ifrån säkert. Fransmännen är väldigt arga på sina politiker, men protesterar genom att medvetet avstå från att rösta och/eller att våldsamt protestera i stora manifestationer. Tanken om ”tous pourris”, alla (politiker lika djävla) ruttna, är utbredd. Till fransmännens fördel kan man säga att de gör sig inga som helst illusioner om sina politiker.

  För övrigt, men det har du säkert redan hört, Marine Le Pen är inte längre partiledare för Rassemblement National, f.d Front National. Den 5 november valdes Jordan Bardella till ny partiledare för RN. Le Pen avser att koncentrera sig på arbetet i parlamentet.

  https://duckduckgo.com/?q=Jordan+Bardella+&iax=images&ia=images

 40. Daniel Wiklund

  Antonio Guterres är ju rädd för värme. Varför lägger dom då klimatmötet på en väldigt varm plats. Skottland kanske var lite avskräckande. Blir samma nästa år när mötet ska vara i Dubai. Kanske för att sol och värme trots allt är attraktivt även hos klimatförbättrarna. Numera ska ju koldioxidutsläppen räknas ut på alla livets aspekter. Förväntar mig att det finns en uträkning på hur mycket utsläpp som klimatmötet genererar. Vill också veta hur mycket mötet kostar. Och vilken effekt dessa möten har på klimatet.

 41. Simon

  https://www.di.se/nyheter/ap-fonder-startar-eloffensiv-i-sodra-sverige/

  Mycket märkligt att det tycks signalera godhet och genererar bidrag att värma atmosfären med hjälp av solpaneler medan det är en synd och belagt med skattepålagor att ev. värma den med koldioxid…

  https://klimatupplysningen.se/solpaneler-bidrar-till-global-uppvarmning-gudskelov/

  Det hela är inget annat än en överföring av makt och medel från fattiga till redan rika och vänstern med de gröna i spetsen de applåderar i samma takt som bolagens aktieägare räknar lättförtjänta pengar…

 42. Berra

  Hur är statusen för Cementa på Gotland? Har varit tyst en längre tid men vill minnas att tillståndet löper ut vid årsskiftet….

 43. Som fortsättning på min kommentar 1 ovan, har jag lyssnat till Bornes tal igen. Hon säger upprepade gånger, utan att ge konkreta exempel, att la planification écologique ska leda till en radikalt ändrad livsstil och konsumtion för hennes undersåtar. Vad det leder till i praktiken har Macrons administration skissat på sedan länge. Här en kommentar som jag postade på KU 2019.

  https://klimatupplysningen.se/liberalers-grona-tokiga-drommar-autonoma-forarlosa-bussar-pa-lidingo/#comment-361443

  Till råga på allt kommer nu allt fler inslag på den statliga radion med rubriker typ ”Leva fattig, ett rikare liv”.

  https://www.radiofrance.fr/franceinter/podcasts/zoom-zoom-zen/zoom-zoom-zen-du-mercredi-02-novembre-2022-1983736

 44. Ulf

  39 Lars, visste jag inte. Frankrike följer man inte som svensk om man inte har någon connection dit. Inte svensk media heller. Däremot kommer nog fransmännen göra som övriga till sist rösta fram partier som de egentligen inte gillar. Av nöd läs Dahlbergs ledare i Expressen hur detta går till i land efter land.

 45. Adepten

  Är det någon fler än jag som fått Greta Thunbergs klimatbok till farsdag?

  Jag råkade slå upp nedanstående citat och konstaterade att det blir ett lätt mål att uppfylla om denna elit bara kunde göra slag i saken att sänka sin konsumtion.
  Då kan vi andra leva som vanligt😋. Enkelt eller hur?
  ”Enligt Oxfam krävs det för att mänskligheten ska kunna leva väl och jämlikt – och samtidigt hålla den globala uppvärmningen under 1,5-gradersmålet – att den rikaste tiondelen av världens befolkning minskar sina konsumtionsbaserade utsläpp till bara en tiondel av 2015 års nivåer”.

 46. Ivar Andersson

  #45 Adepten
  Jag tror att Greta har räknat fel. Vänsterpartiet tror att bara vi höjer skatten för miljonärer så blir alla miljonärer.

 47. TBL

  Klimatsvamlet handlar bara om pengar och korruption. COP27 var väl tänkt hur man skulle få loss kosingen så att den kan omfördelas.

  Korruption index https://www.transparency.org/en/cpi/2021/

  Tittar man på majoriteten av FN:s medlemsländer när det gäller korruption, blir man mörkrädd.

  Kan väl inte vara så svårt att inse i vilka fickor våra surt förvärvade skattepengar kommer att hamna. FN tar från fattiga i rika länder och ger till rika i fattiga länder allt under klimatreligionen namn.

  Korrupta politiker i EU, FN som driver på.

 48. Kent

  #45 Adepten:
  För att tillhöra världens 10% rikaste behöver man ha 1 miljon SEK i samlade nettotillgångar. 1/3 av Sveriges befolkning uppfyller det.

  Jag tror att Oxfam har rätt i påståendet. Med mycket pengar följer typiskt en energi- och koldioxidslösande livsstil medan de flesta i Sverige redan idag lever på ett rätt litet avtryck. Är det rimligt att ett fåtal personer ska få fördärva tillvaron för alla andra?

 49. Fredrik S

  Nettonollorna är bara kommunister med nya verktyg.

 50. Daniel Wiklund

  #48 Kent. ” Är det rimligt att ett fåtal personer ska få fördärva tillvaron för alla andra”. Det är väl vad miljöpartiet har hållit på med i många år. Ett mini parti som har har haft makt som att dom vore det största partiet.

 51. Håkan Bergman

  Kent #48
  Om jag nu råkar ha en eller ett par miljoner i min bostad så är väl det ett tecken på att jag levt ett ansvarsfullt liv i fråga om konsumtion. Ska jag straffas för det?

 52. foliehatt

  Adepten, #45,
  je suis désolé. Ingen pappa ska behöva få Gretas bok på fars dag!! Annat än ur bästa Sun Tzu-vinkel, då.

 53. Ulf

  Kent 48, just dessa resonemang gör att jag är stark motståndare till klimatreligionen. Det här synsättet har testats i otalet kommunistiska samhällen, i nationalsocialistiska Tyskland och på många andra ställen. Nu kommer det i en ny tappning där man försöker kontrollera folk med orimliga påståenden om klimatet och följder av koldioxidutsläppen.
  Det finns en typ av samhälle som fungerar. De med med stort mått av frihet för individen att forma sitt eget liv. Det har gett oss 50 år av exempellös fattigdomsutrotning. Folk som lyckats skapa några miljoner ska förstås vara stolta över vad de åstadkommit. Inga andra system har lyckats. Klimatideologin är bara ytterligare ett sätt för folk med ett ohälsosamt kontrollbehov att kontrollera sin omgivning. De länder som låter denna ideologi dominera sitt samhälle kommer att avsluta välfärdssamhället. Klimatpolitiken i EU har redan bidragit till Ukrainakriget.
  Inte minst missfostret konsumtionsbaserade utsläpp är ett bevis på att det handlar om ideologi. Annars hittar man inte på ett så korkat och ovetenskapligt sätt att mäta.
  Ett land som Sverige som importerar med hög koldioxidinnehåll och förädlar och exporterar sedan med mycket lågt anses ha höga utsläpp. Det är naturligtvis ett extremt kontraproduktivt sätt att räkna. Istället borde vi få guldstjärna.
  Detta kommer att bromsa upp fattigdomsutrotningen rejält. Det kommer sluta med höga koldioxidtullar på fattiga länder. Oxfam politik kommer öka skillnaderna, precis som alltid.
  Problemet med Greta generationen är en mycket undermålig utbildning i ekonomi och historia. De flesta vet inte ens varför Berlinmuren byggdes eller hur ideologin ödelagt halva världen. De flesta borde istället gå till en bra psykolog och bota sitt kontrollbehov, så slipper vi andra klimatideologin, maskerad som vetenskap.

 54. Lars i Huddinge

  #53 Ulf
  Hear hear, du har så rätt så!
  Man måste se till hur vi och jorden utvecklar sig i de små steg som sker, inte hur vi ’tror’ att att det ska utveckla sig (= klimatmodeller). Vi behöver använda våra resurser (ekonomiska o tekniska) till att minimera våra kostnader för ett fortsatt rimligt leverne här på jorden. Vi kommer ju alla att dö och dessutom att förintas en gång i framtiden (typ 4-5 miljarder år).
  Så låt oss vara vänner och gilla vår tillvaro här på Tellus så länge det varar och inte bråka mer än nödvändigt.

 55. # Ulf 53 #

  ” Det kommer sluta med höga koldioxidtullar på fattiga länder.”

  Det är vad Borne hotade med i sitt tal. Hon sade inte ”fattiga länder”, men väl ”de länder som inte …”.

 56. Kent

  #51 Håkan:
  Om du har en energi- och koldioxidslösande livsstil ska du upphöra med det. Du straffas inte för att du har pengar per se

 57. Kent

  #53 Ulf
  ”Det har gett oss 50 år av exempellös fattigdomsutrotning. ”

  Det har också givit oss 50 år av exempellös fördärvande av ekologi

 58. Daniel Wiklund

  # 56 Kent. Klimatstasi säger ” om du har en energi- och koldioxidslösande livsstil ska du upphöra med det”. Låter som en modern form av tio guds bud.

 59. Daniel Wiklund

  # 57 Kent. Hur är det med dig själv Kent. Vilken roll har du haft i ”50 år av exempelvis fördärvande av ekologi”.

 60. Simon

  Kent
  Vindkraftsparker är en ekologisk kraschlandning. Antalet industriområden med vindsnurror har ökat explosionsartat de senaste 50 åren. För att inte också nämna materialåtgång, den ohållbart korta livslängden eller att bladen sprider mikroplaster i hav och natur.

  Har du funderat över om er lösning för att ”rädda” planeten i själva verket kanske bidrar till dess förstörelse.

 61. Fredrik S

  Vi kanske ska var glada där vi är. Ingen vill väl tillbaka till ”the bad old days”?

  https://www.youtube.com/watch?v=ue7wM0QC5LE

 62. Ingvar Krook

  Apropå dagens SvD-ledare tyckte jag att en kommentar till dess ledning var motiverad:
  Tove,

  Äntligen! Riktig bra ledare om gröna realister!

  SvD är ju i o f sig en av få tidningar som haft lite balanserad rapportering i klimatfrågan, exempelvis med Lomborg och L Andersson, men jag tycker ändå ni okritiskt släpper fram mycket material utan redovisa motsägande synpunkter eller fakta. T ex Galaz som yrar bla om sjunkande önationer när 75 procent av söderhavsöarna ökat i yta. Eller om översvämningar i Bangladesh när havsnivån i bengaliska viken sen långa tider ökar med beskedliga 1 mm per år – och de i stället beror på att det är ett floddelta med sedimentsförflyttningar etc när monsunregnen kommer och att området är överbefolkat. Och vidare pratar om stormar – som inte uppvisar nån ökande trend.

  Eller SvD-rapportering om WMO-rapporter som larmar om snabbt stigande havsnivåer- när de i verkligheten uppmätta världen över uppvisat samma långsamma och ofarliga trend sen 100 år.

  Jag tycker det skulle vara trevligt att se lite artiklar t ex om

  -varför man alltid börjar temperaturjämförelser 1850 eller 1979, när det var lite svalt på en del platser, och inte t ex 1936 när det var varmt…

  -varför NASA m fl förfalskar temperaturserier så att det blir en felaktig uppvärmningstrend

  -om Climategate och skojare och bedragare som Michael Mann m fl

  -om skojaren Al Gore och hans affärsintressen länkade till klimatcirkusen

  -om de sen 100 år minskande skogsbränderna som Lomborg påpekat

  -om de icke ökande stormarna

  -om dem som orkestrerar St Gretas aktiviteter

  -varför man inte redovisar solens, molnens och andra faktorers klimatpåverkan utan tror att man kan styra på tiondelar bara med CO2… m a o modellernas fantasifullhet – och dåliga utfall mot verkligheten.

  Ja, det finns mycket som kunde tjäna på upplysande journalistik…jag tycker journalistisk yrkesheder skulle motivera lite sådan. Som motvikt till många medias propagandaverksamhet – SVT, DN, AB…

  Mvh

  Ingvar Krook

 63. Ulf

  Svar 57 Kent, än en gång avslöjar du din enorma okunskap. Avvecklingen av planekonomisk kommunism har tvärtom gett stora ekologiska vinster på jorden, samtidigt som inte hälften av jordens befolkning svälter ihjäl. Du kan exempelvis ta reda på Bajkal sjön och andra ekologiska katastrofer i Sovjet och Mao Kina.
  Det finns inget otäckare än de som tror sig vara de goda men ändå är de onda. I sin övertygelse i saker de ska påtvinga sina medmänniskor för ett fortsatt liv i armod. Även nationalsocialisterna med Hitler i spetsen såg sig förstås själva som de goda.
  Men det är så förtvivlat enkelt att känna igen ondska. Den ska alltid påtvinga medmänniskor att leva enligt ondskans vansinniga tvångsföreställningar. Denna gången ”klimatrestriktioner”. När klimatkrisen och ekologikrisen är avslöjade som de bluffar de är, då hittar neurotikerna någon annan fråga där de kan driva tvång mot sin omgivning.

 64. Ulf

  Inte ett ord igår på Agenda om att Sveriges effektkris skapats av helt inödig politisk nedläggning av kärnkraften i söder. Detta trots att det ör helt självklart. Det går enkelt att räkna ut att utan nedläggningarna av kärnkraft och kraftvärmeverk så hade elområde 4 haft låga energipriser. Nedläggningarna är betydligt större än den export som sker ifrån elområde 3,4. Varför mörkas detta ständigt? De senaste 8 årens klimatpolitik har varit katastrofal för Sverige genom skapande av en effektkris som nu måste hanteras. Dessutom med ökande utsläpp.

 65. Kent

  #64 Ulf:
  Vem skulle ha betalat de ekonomiska underskotten i driften av dessa kkv och varför?

 66. mattias

  #64
  Ja, effektfrågan var märkligt frånvarande – trots närvaron av ett antal professorer och en längre diskussion om behovet av kraftvärme. Men det kanske beror på utfrågarnas totala brist på erforderliga kunskaper och dessutom lyste deras egna ideal igenom – de förstår inte vikten av teknikneutralitet. De förstår inte heller varför vindkraft inte bör subventioneras och varför kärnkraft inte bör bestraffas utan snarare belönas för sina systemtjänster.

 67. Ulf

  Svar 65, ingen eftersom de skulle gått med stora överskott.
  Men att gå med underskott några år för staten för att säkra elförsörjningen långsiktigt är förstås heller inget fel. Men den förra regeringen och Vattenfalls ledning ägnade sig åt horribla glädjekalkyler gällande elpris. Så kan det bli när fel politiker utser ledning i ett statligt bolag.

 68. Håkan Bergman

  Just fått elräkningen för oktober från Kärnfull, 244:- det du Kent.
  https://drive.google.com/file/d/1mSxvAtS_6erLpQEk4cJ8YdmmiF7a6NZZ/view?usp=share_link

 69. Kent

  #67 Ulf
  De nu nedlagda reaktorerna gick med stora förluster åren innan beslutet om stängning fattades.
  Det är ett grovt missförstånd att Vattenfall och Uniper, två affärsdrivande aktiebolag, skulle ha ett uppdrag att förse svenskar med billig el. Bolagen verkar på en marknad för att tjäna pengar i första hand.

  Man måste förstå hur prognosen såg ut vid tiden för beslutet, efterhandsbetraktelser är ganska ointressanta i det perspektivet. Skulle Vattenfall 2014 ha förutspått en rysk invasion i Ukraina 2022? Inte realistiskt

 70. Daniel Wiklund

  # 69 Kent Är du möjligtvis på klimatminglet i Egypten. Är det där du har dina källor.

 71. Fredrik S

  Det var effektskatten som var huvudorsaken till stängning även om elpriserna var låga, enligt Vattenfall.

  Vattenfalls chefer sa att periodvis så fick man betala mer i effektskatt än vad elpriset var. De larmade tidigt om detta till regeringen.

  Detta finns att läsa om ifall man inte kommer ihåg den tiden.

  En länk:

  https://second-opinion.se/omdebatterad-karnkraftsskatt-avskaffades-efter-18-ar/

  Vem som var skyldig och höjde effektskatten efter valet 2014, citat:

  ”Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas”, sa Åsa Romson.”

 72. Anders

  #70 ”Kent” med entourage är nog även knuten till en multidisciplinär akademisk institution med hållbar värdegrund (Medium confidence).

 73. Kent

  #71 Fredrik:
  Effektskatten höjdes från 6 till 7 öre/kWh 2014, togs sedan bort 2016 utan att beslutet om nedläggning ändrades. Det var fortfarande dålig ekonomi i reaktorerna

 74. Fredrik S

  Effektskatten höjdes trots att vattenfall varnat sedan länge. Den togs bort januari 2018. Då var bollen redan i rullning. Som mest utgjorde effektskatten en tredjedel av driftskostnaden.

  Det finns gott om bra info att hämta om detta bara man undviker vad MP och de gröna totalitära ngoerna skruvat ihop.

  Läs länken jag gav.

 75. Ulf

  Svar Kent 69,

  Det där är inget annat än politiska lögner och trams. Vilket affärsdrivande bolag tror du skulle sälja ut kolkraftverk i Europa med brakförluster frivilligt? Den utförsäljningen tvingades fram av MP. Vattenfall är ett statligt bolag helt styrd av politik. En ledning som MP fyllde med välvilliga nickedocker.
  Att lägga ner Ringhals var ett helt politiskt beslut. Kom inte här och tro att du debatterar på en cencurerad sida där sanningar modereras bort.
  Varför tror du tideräkningen tog slut 2015? Varför tror affärsmässighet inte är att ändra dåliga beslut när framtiden inte blir som ens klumpiga prognoser?
  Jag har en nyhet till dig, så fungerar det inte i näringslivet som du uppenbarligen saknar erfarenhet.
  År 2019, alltså efter din tideräkning tog slut, men min fortsätter, röstade riksdagen om att stoppa nedläggningen av Ringhalsarna. Oppositionen insåg att reaktorerna behövdes, eftersom man faktiskt kunde räkna, till skillnad ifrån dåvarande regering inklusive V och C. Denna inkompetens röstade tyvärr emot att stoppa nedläggningen. Den gjordes alltså med minsta möjliga politiska marginal. Nedläggningen var således 100 procent politisk, så långt ifrån affärsmässigt det går att komma.
  Här är det sanningen som gäller Kent och sanningen är att den extremt inkompetenta fd regeringen hade alla möjligheter i världen att stoppa nedläggningen av Ringhalsarna.
  Sanningen är också att Vattenfall är 100 procent politiskt styrd. Sanningen är också att både MP och S försöker spela bort korten, att det var de som la ner kärnkraftverken. Med en annan politisk ledning hade dessa stoppats.
  Den grava missuppfattningen är att Vattenfall skulle vara ett självständigt bolag, som styrs på affärsmässiga grunder. Det är rent nonsens som sprids av desperata f d regeringspartier.
  Den nya regeringen borde tillsätta en sanningskommission som utreder vem som la ner energiförsörjningen i södra Sverige. Det sprids så oerhört mycket lögner om detta i media och av politiker. Sanningen är att vi hade haft billig energi över hela landet om inte dessa nedläggningar gjorts av usla politiker.
  Jag har själv jobbat på statliga bolag, myndigheter och dessutom i många olika befattningar i näringslivet, så jag känner väl till skillnaderna.

 76. Ulf

  Och innan du börjar svamla om export ifrån Sverige, så har vi haft en fungerande sådan utan höga elpriser tidigare. Den nedlagda kapaciteten i södra Sverige är långt större än den export som går idag ifrån södra Sverige och utomlands.
  Det är den som är prisdrivande och hade med lätthet täckts av nedlagda kärnkraftverk och värmekraftverk om de funnits kvar. Då hade m a o priserna varit fortsatt låga i södra Sverige. Det är sådant man lär sig i riktiga
  Näringslivet.
  Att Sverige exporterar billig el ifrån Norra Sverige har inget med saken att göra. En annan myt som sprids.
  Elmarknaden är nämligen ingen riktig marknad, då den bl a begränsas överföringskapaciteten. Den har inte ökat ifrån södra Sverige sedan elen blev dyrare.
  De höga priserna är till 100 procent orsakade av en inhemsk usel energipolitik och har inget alls med Ukrainakriget att göra. Priserna började stiga innan kriget och utan kriget hade samma sak hänt eftersom elektrifieringen kräver abnormt mycket el. Allt handlar om inhemsk ideologisk dumhet a la framförallt MP.

 77. Daniel Wiklund

  # Kent Läser på text-tv ”Insekt kan bromsa klimatmål”. Här kan du göra en insats. Ut och jaga granbarkborren.

 78. Lars i Huddinge

  Greta & Rentzhov, We Do’nt Have Time.
  Hörde på P1 idag (2022-11-16) att denne Rentzhov fick uttala sig ang. den s.k. klimatkrisen.
  Greta ser ut att ha distanserat sig från sin upptäckare men man undrar ju ändå hur hon kan undanhålla sig från hans crowdfoundings-projekt, ”foundedbyme”.
  Denna man vet hur man samlar in kulor med ”klimatkrisen” som objekt.
  https://uvell.se/2018/12/11/ingemarrentzhogochkontakterna/

 79. Anders

  #78 Reagerade också på hur Klotets extremt alarmistiska reporter Marie-Louise Kristola förde fram ytterligare ett av denne Ingemar Rentzhogs ”namninsamlingsprojekt”. Någon journalist borde sätta tänderna i den mannen! Han har fräckheten att ifrågasätta demokratiskt valda regeringar i direktsändning!! Man ska alltså ta fram ”rätt ledarskap” via hans firma då? Ja, först då kan det bli riktigt bra 😉 Tala om att vara ett hot mot demokratin! Volvo-killen lät ju som en papegoja – slår vad om att Rentzhogen gett honom manuset.
  Är det vi ser en effekt av WEF och globalismen månne? Eller är det smygkommunism? Lika illa oavsett vilken ohelig allians det egentligen är. För några utgivande goda krafter rör det sig INTE om!

 80. Anders

  #77 Hörde också denna totalt verklighetsfrånvända nyhet. När ska någon ännu anställd forskare sätta stopp för alarmisternas försök att göra exakt allt till ett CO2-problem? Den lilla koldioxid som finns är bra och kolkällan i allt levande, men det driver inte allt på hela klotet för det.

 81. Ulf

  Svar 78 Lars

  Denne man har febrilt letat födkrok under många år. Nu har han hittat den perfekta. En sann opportunist kan jag lova. Frågan är hur många sådana det finns inom det här skrået?
  Jag har bara träffat på en bråkdel av alla som försörjer sig på klimatskräcken. Detta råkar faktiskt vara en av dem. Undrar hur representativ han är?