Sensommarvärmen har slagit till. Det är vi tacksamma för. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Sensommarvärmen har slagit till. Det är vi tacksamma för. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
nu när dom visar hur varmt det är i södra Europa och larmen står som spön i backen. Så blir min undran om det var lika varm där nere på 30- talet som man oftast hänvisar till här uppe.
Sensommarvärmen i Sverige just nu är rätt tunn. Gladhammar uppmätte 32,9C igår, 31,7C på en heltimme och runt 12C som lägst inatt trots närheten till den heta Östersjön… Latnivaara som lägst -2,2C …
Läser på text-tv ”Representanthus klubbade reformpaket”. Biden mycket nöjd. Det innebär bl a klimatsatsningar. Vilket fantastiskt klimat vi kommer att få med tanke på hur många miljarder som den gröna omställningen får. Undrar bara hur detta klimat ska vara och vilka som ska få ta del av det. Det kanske klimatöversteprästen Rockström kan svara på.
Vår fina public service står garant för att obehagliga och politiskt felaktiga åsikter inte sprids i de kanaler som de äger kontroll över.
Förutom klimat så censurerar de sommarprogrammen – där torsdagens presentatör, Hana Al-Khamri jämförde det Svenska och Saudiska kungahusens respektive kvinnosyn. Hon menade att det fanns paralleller. Men Konungen och det svenska folket slapp höra den blasfemin då SR helt sonika tog saxen och klippte bort stycket ur programmet.
Vad jag saknar att kunna rösta med fötterna….
Vore önskvärt att plocka fram en lista på ståndpunkter som blivande riksdaWs lovar att hålla nästa mandatperiod så att man kan kryssa dom.
Vad gäller CAGW
1. Vad gäller CO2 så finns det ingen till hysteri. Lennart Bengtsson att är minst sagt inte särskilt oroad.
2. Om det finns något CO2 problem så är det att halten snarare är för lågt. Den sista år miljonen har vi varit nere på 180 ppm vid varje glacial dvs nära gränsen då 95 % av grönsakerna dör.
3.etc
1.Återstarta kraftvärmeverken och Stenungsund.
2.Ett kolkraftverk är väl snabbast att bygga. Exempelvis i Barsebäck.
3. Sydkorea bygger kärnkraftverk på 4 år tror jag. En eller två kopior i Ringhals etc.
4.Etc
5. Förbjud vindkraftverk. Absolut inga subventioner.
Någon form av lista som riksdagskandidaterna tvingas bocka av.
#5 Mats O
Ingen nuvarande eller blivande riksdagsledamot kommer att genomföra något av dina förslag, helt icke-PK och skulle medföra demonisering och total uteslutning ur gemenskapen.
Nu har vi istället en tävlan med förslag om vem som kan minska elkostnaden för hushållen mest, det ena förslaget fantasifullare än det andra och har stark doft av valfläsk. (Nästan=Elsa W) ingen har någon lösning på problemet med effektunderskottet i södra Sverige. Att subventionera elpriset i söder borde väl snarare förvärra problemet. Dessutom vill man kraftigt bygga ut antalet laddpunkter med hög effekt (350 kW). Var ska den effekten komma ifrån? Ett normalstort kkv kan mata c:a 2800 sådana laddpunkter samtidigt.
Jag tror tyvärr att vi måste få en krasch i elsystemet innan det blir någon förändring. ”Vi såg det inte komma”.
Regeringens förlängda arm, länsstyrelsen, tycks ha ändrat uppfattning om klimatets utveckling vid våra fågelsjöar i västergötland.
Enl deras informationstavlor och den illustrerade tidsaxeln där så var medeltemperaturen i juli vid dessa sjöar ca 22 grader på 1200-talet och sedan kom lilla istidens kraftiga temperatursänkning – som vi idag fortfarande håller på att återhämta oss ifrån, där vi nu har en medeltemperatur vid dessa sjöar på runt 17 grader.
Allt detta enl länsstyrelsens egen infotavla, som jag tror var uppsatt runt 2015.
Dom senaste årens klimatforskning och vetenskap tycks alltså enl länsstyrelsen ha gjort ett veritabelt lappkast ang temperaturerna innan lilla istiden – eller tror klimatvetenskapen, regeringen och medierna att lilla istidens temperatur är den normala temperaturen i våra regioner?
Att vi får en rejäl temperaturuppgång efter lilla istidens katastrof är väl bara helt naturligt – och i det fallet kan vi väl vara glada att den traskar på i ett lugnt tempo på 0,1 per decade..
PROTEST!!!
Det gamla fina ordet för ”årtionde” var DECENNIUM.
Dekad eller ännu värre decade är en nersmutsning av svenska språket.
Om man vill ha förståelse för ”klimatet” måste man göra klart för människor att vad som än sker av människor idag, så kommer vi, om vi skulle sitta här om några tiotusen år, att ha några kilometer is ovanför oss. För alla naturvetenskapligt obildade människor är ”istiden” något som har varit och inte något som kommer. Att vi lever i en tidsmässig parentes som kallas interglacial är det nästan ingen som vet. Om man fattar detta så fattar man också människans litenhet i sammanhanget och kan börja bilda sig.
#3 Daniel
Watts up with that uppmärksammar beräkningar som Björn Lomborg gjort angående detta med hjälp av IPCCs egna modeller och som publicerats i Wall Street Journal:
https://wattsupwiththat.com/2022/08/11/wsj-and-lomborg-show-just-how-useless-the-inflation-reduction-act-is-at-tackling-climate/
Klimatnyttan är som väntat obefintlig. Paketet i sig kan sänka temperaturen med 0.0009 grader F (0.0005 grader C) till nästa sekelskifte. Om man fortsätter med likadana satsningar resten av seklet kan det leda till en temperatursänkning med 0.028 grader F (0.016 grader C). Omätbart.
Paketet kallas ju numera Inflation reduction act. Även inverkan på inflationen beräknas bli minimal.
Arktis värms fyra gånger snabbare än resten av Jorden enligt AFP.
Arktis har uppvärmts fyra gånger snabbare under de senaste 40 åren än övriga delen av planeten. Forskning som publicerades i torsdags [11 augusti] antyder att klimatmodellerna undervärderar hastigheten för den polära uppvärmningen.
Allt detta enligt Antti Lipponen från det finska Meteorologiska institutet.
https://picks.my/contentsDetail.php?idx=1444&1691920525876
# 8. Sorry Sten men jag hade glömt hur decennium stavades. Tavlorna vid fågelsjöarna finns dock för allmän beskådan..
#8 Peter S
Dekadans 😉
Ang värmen i Arktis:
https://notrickszone.com/2022/08/12/doomsday-climate-predictions-meltdown-arctic-sea-ice-extent-reaches-12-year-mid-august-high/
Inte på ett dussin år har isen varit så utbredd.
Nån som lyssnade på denna:https://sverigesradio.se/artikel/arktis-varms-upp-fyra-ganger-sa-snabbt
Forskarna jämför observationer med modellkörningar och blir förvånade över den snabba uppvärmningen.
Nämner inte AMO och bland 80 referenser ser jag inte Hans Wson Ahlmanns alster som kunde givit dem en ledtråd.
Underkänt!
Hej Magnus, ta det inte personligt.
Du vet hur det kan vara, 100 personer gör något som man retar sig på, när den hundraförsta kommer slår man till : )
Sten
#13 Lasse
Det är här ”brottsligheten” ligger.
Hur kan en ”forskare” som anses vara duktig utelämna AMO som en orsak till detta ev fenomen? Jag skriver ”ev fenomen” för man har ju svårt att tro på något de säger, så långt har det gått tyvärr.
Hade han nämnt AMO så hade han gjort sitt jobb! Nu undanhåller han och Public service vital info till dem som betalar deras löner
# 14. Ingen fara Sten – förr stavade jag ganska bra men på senare år störs jag av glapp i korttidsminnet – och är ibland för lat för att kolla upp det rätta.
C vill se solkraftsboom i landet. Tak på ladugårdar, simhallar och parkeringshus är en outnyttjad energiresurs, anser Centerpartiet. –Vi måste maxa alla våra gröna energislag, säger C-ledaren Annie Lööf.
Tyskarna har byggt en massa sol- och vindkraft men ändå är de så beroende av gas att deras höga elpris sprider sig till södra Sverige. 208 öre per kWh i söder och 9 öre i norr nu 14.15. Men solen kanske lyser med sin frånvaro i Tyskland och det blåser någon annanstans.
Nu larmas det om att värmen ger fler sjukdomar. Det är nästan så att man längtar till en istid. Där isen är minst 2000 meter tjock och täcker hela Sverige. Några monstervulkanutbrott så kanske vi slipper värmeböljorna.
#17 Ivar
Centerpartiet vill alltså ha ökad uppvärmning. Det var nog inte så de hade tänkt sig men inte mig emot.
Ivar Andersson #17
Tyskland har 7787 MW offshorevind installerat, kl 13:30 levererade offshorevinden, trumvirvel, 38 MW eller 5 promille av den installerade effekten. Undrar om våra politiker på fullt allvar tror att samma naturlagar som gäller för tysk vind inte gäller för svensk vind?
https://bit.ly/3QDGozx
#17 Ivar
I Tyskland har man länge täckt hustak och väggar med solpaneler. På mängder av fält står de och reflekterar ljus. Det finns vindsnurror en massa, men det hjälper inte.
Mitt nya elavtal (hushållsel) är dubbelt så dyrt under första månaden.
Husvagnar och elbilar.
Det syns ännu så länge få elbilar som drar husvagnar. Jag har hittills endast sett ett fåtal elbilar med dragkrok men ingen med kopplad vagn.
Det lär inte vara problemfritt.
”Som konsument bör du, innan ditt elbilsköp, noga kontrollera förutsättningarna då det skiljer stort bland elbilar gällande exempelvis dragvikten. Dessutom kan elbilens förbrukning öka med upp till 90 %, vilket innebär att laddningsstationerna exempelvis behövs användas betydligt oftare under din campingresa.”
https://www.caravan.se/kan-elbilar-dra-en-husvagn-eller-sl%C3%A4pvagn_h%C3%A4r-%C3%A4r-allt-du-beh%C3%B6ver-veta
Det finns anledning att titta på Schweiz som lämnat Sverige bakom sig sedan 1970: https://www.youtube.com/watch?v=gPS8Yq-a8k4
Hur dom behandlat klimatfrågan respektive kärnkraft vet jag inte. Någon som vet??
BG #22
Moderna bilar är väl också i regel framhjulsdrivna, samma borde väl också gälla för elbilar och det är ingen höjdare när det gäller att dra släp med kulkoppling, vilket väl är enda alternativet för personbilar. Såg nån gång i julveckorna en granne mittemot som hade ett fett hyrsläp som han knappt kom iväg med, det var tillfälligt lite halka men lutningen var inte stor. Man kan undra om uthyrningsfirmorna kollar vad kunden tänker sig att dra släpet med för typ av bil? Fyrhjulsdrift är nog att rekommendera.
När medierna rapporterar om s.k. extermväder, värmeböljor, skogsbränder lägger de ofta till ”det här kommer att bli vanligare i framtiden”. Men det vet de väl inte ett sk-t om. Klimatet har blivit varmare de senaste hundra åren och kanske fortsätter det att bli varmare. Men hur mycket det beror på koldioxidökning och hur mycket som beror på mer solsken är väl osäkert. Om det är p.g.a. solen som temperaturen har ökat så är det sannolikt att det också blir fler dagar med varmt väder. Men om medeltemperaturen har ökat p.g.a. ökad växthuseffekt ställer jag mig frågande till att det skulle kunna leda till höga temperaturer. Däremot bromsar växthuseffekten avkylningen så att nätterna blir mindre kalla.
#11
”Arktis har uppvärmts fyra gånger snabbare under de senaste 40 åren än övriga delen av planeten”
Men det är faktiskt kallare i Arktis än på 1930-talet:
https://climate4you.com/images/70-90N%20MonthlyAnomaly%20Since1920.gif
Och i det enda arktiska område där vi har långa, bra
temperaturserier (Grönland) är uppvärmningen minimal.
En annan intressant fråga, vi hör hela tiden talas om än det ena än det andra området där temperaturen stigit mycket mera än genomsnittet, men aldrig om de områden där temperaturen stigit mindre än genomsnittet (om inte klimatet fungerar som barnen i skolan i Lake Wobegon, där alla var över genomsnittet).
Två områden kommer jag på direkt, USA och Antarktis.
För de som inte känner till Lake Wobegon, så är det en påhittad småstad i Minnesota som figurerar i ett antal (mycket läsvärda) böcker av Garrison Keillor.
#25 Sören G
Det media ofta glömmer är att skogsbränder beror på torka, inte på höga temperaturer. Visserligen går de ofta hand i hand men våren, kort efter snösmältningen kan vara en period med stor brandfara, just pga att torr växtlighet från fjolåret är så lättantänt.
Vad ska man säga???
Tror de verkligen på sig själva???https://www.dn.se/debatt/snabbare-klimatomstallning-kan-forhindra-fler-krig/
#26 tty
Det fanns ett radioprogram som sändes direkt mellan 1974 och 2016 from St. Paul, A Prairie Home Companion, av National Public Radio.
På åttiotalet var en av P2:s medarbetare på plats och tog med sig inspelningar till Sverige. Dessa sändes i P2.
Jag har fått fyra kassetter av en vän I NC, News From Lake Wobegon: Love, Faith, Humor and Hope.
Det finns även en film med Meryl Streep.
#26 Istället för att käbbla om frågan om Grönland och Arktis är varmare än någonsin eller inte – varför inte fråga de bofasta?
Sitter och räknar på Nordstream1 som nu går på 20%.
Kapaciteten är 0,170 bcm eller ca. 1,7 TWh/dag motsvarande 75 GWh/h.
Det är ju som 50 kärnkraftverk (1GW/st) efter lite förbränningsförluster.
Nu skickar Ryssland bara motsvarande 10 kärnkraftverk via Nordstream1 då?
Kan det stämma att det kommer så mycket energi? Eller är det fler förluster inblandat?
#31
”efter lite förbränningsförluster”
Inte så lite. Vid elproduktion får man maximalt ut ca 60% om man har moderna tvåcykelkraftverk (CCGT), annars långt under 50%-
#38 Jojje
Såg du att Sveriges BNP enligt artikeln är 1 miljard dividerat med 0,18?
tty #32
Britterna verkar konsekvent ha gått över till CCGT, men hur är det med den tyska gaskraften, hittar ingen redovisning där och har en krypande misstanke att man helt enkelt konverterat kolkraftverk till gas dito som en ”övergångslösning”. Och nånstans ifrån måste ju dom här 26 kolkraftverken som man avser att återstarta komma. För inte kan det väl vara så att i det grönaste landet inom EU har nån med nykter syn på verkligheten lyckats bevara minst 26 kolkraftverk helt oförhappandes? Mysteriet tätnar.
#30
”varför inte fråga de bofasta?”
I större delen av Arktis finns inga bofasta.
Henrik Jönssons senaste om Efterfrågeflexibilitet (eller i klartext Elransonering).
https://www.youtube.com/channel/UCQmwkvc1eVuIfxjIq6JvWtg
Intressant att få reda på att elmätare för timdebitering är förberedda för fjärrstyrning eg fjärravstängning.
Om denna funktionalitet aktiveras misstänker jag att många kommer att förse antennsladden till elmätaren med en strömbrytare alternativt förse antennen med löstagbar skärmburk för att kunna vara säker på att kunna brygga sitt morgonkaffe.
En annan syn på saken, går dock inte att läsa ens i incognitoläge.
https://www.svd.se/a/dnxyeq/professor-john-hassler-timmatning-sanker-elrakningen
Men man kan ändå läsa ut att här har vi ännu en tomte bortkopplad från den verklighet många lever i. Timdebitering är inte en lösning för folk som bor i flerfamiljshus. Även om elen är gratis klockan tre på natten kan man inte sätta igång tvätt- och disk-maskin då, man har nåt som heter grannar nämligen. Vore det inte bättre om en professor i nationalekonomi ställde krav på att politiska ingrepp i marknaden borde föregås av en seriös konsekvensanalys utförd av oberoende legitimerade experter på området i fråga?
Har en artikel publicerad idag på Det goda samhällets blog,
med rubriken ”Största barriärrevet”.
Slutkläm:
”Glöm inte att naturliga variationer egentligen inte finns, även om de verkar finnas. För så har IPCC bestämt. Se senaste rapporten, där de tilldelas 0,0 i vikt. (AR6 WG1 SPM sid 9)
I klimatkyrkan får endast ett budskap predikas, att klimatförändringar i sin helhet orsakas av människans utsläpp av växthusgaser.
Korallerna håller inte med.”
https://detgodasamhallet.com/2022/08/14/gastskribent-gabriel-oxenstierna-storsta-barriarrevet/
SatSapiente #36
Signalerna går i ledningsnäten som förser oss med elenergi, så det är ingen bra idé att kapa ledningen.
Vattenfall byter alla elmätare till ”smarta”. Jag har fått nya både till lägenheten och till sommarstugan.
Verkar dyrt och onödigt i dessa fall.
Lägenheten värms med fjärrvärme plus värmepump på utgående ventilationsluft. Ventilationen kan inte stängas av utan risk för allvarliga bieffekter både på byggnaden och de som bor i den.
Sommarstugan står med 5 graders värme under vintern och en avstängning när det är riktigt kallt och blåsigt ute leder fort till frysning, Men å andra sidan finns överskott på vindkraft när det blåser.
Gunnar S. #39
Öppnar ju upp för nya intressanta perspektiv på efterfrågeflexibilitet. Tanken är väl då att man inte bryter bort ett område rakt av utan bara dom ”opriviligerade” förbrukarna. Blir en intressant lista, vårdcentral, räddningstjänst, polis, politiker, rödhåriga tanter, känner nån i kommunstyret… Och man ska nog inte förvänta sig att batteribilen är laddad och körklar på morgonen, nån rödhårig tant eller nån som kände nån behövde dom kilowattimmarna.
Men misströsta inte, är det digitalt och nätanslutet kommer det smarta lösningar som kan få en elmätare att backa dan före debiteringen. Nån som minns dom gamla telefonautomaterna? I t.ex. studentkorridorer var det lite svagt, men hörbart för dom flesta, ljud i luren, men det stod man ut med när två tioöringar räckte en hel evighet.
Jag glömde posten i listan över priviligerade.
Jag fick faktiskt ett brev häromveckan. Det är sannerligen inte var dag man får ett brev numera, det här brevet var från PostNord, i brevet stod det att jag hade ett brev att hämta.
#39 G Strandell
Jag misstänker att din uppgift är fel, alla nuvarande elmätare för fjärravläsning (1 gång per månad) har antenner. Sitter mätaren dolt, i källare t.ex. finns det en extern yttre antenn.
Jag har svårt att tro att det går att skicka stora mängder datatrafik (data från varje elmätare en gång per timme) över matande elnät några längre sträckor, jämför med de dosor för Ethernättrafik över elnätet som har en räckvidd på bara några hundra meter inom din egen fastighet.
Läste i GP angående ”hungerstenar” som blivit allt mer synliga i europas vattendrag, även i Sverige. Intressant historia om vad som faktiskt har hänt om än för länge sedan.
#42
T.ex. Kamstrups Omnipower kommunicerar via radio. Bandet 433 – 444 MHz. Om mätaren sitter i källaren, så monteras en utomliggande antenn.
#28
Dessutom anser författarna att en miljard kronor är 18% av vårt BNP.
Underligt?
Min lilla sammanfattning.
I Kina på 70-talet fick man för sig att småfåglar spred en aktuell sjukdom, med påföljd att det gick ut ett dekret om att döda så många småfåglar som möjlig.
Man jobbade flitigt och lyckosamt och antalet småfåglar minskade drastiskt.
Vad fick man då? ….
Gissa …
Jo antalet insekter ökade lavinartat och ledde till en stor insektsplåga, förstörda skördar och svält.
Ooops, tänkte inte på det.
När man konstaterar värmetoppar i VÄDRET vad beror det på och vad leder det till, för värmen larmar man om men inte om köldrekorden som också finns.
Värmen på 30-talet verkar som bortblåst ur minnet, då också våra glaciärer var mindre?
För 6000 år sedan, under yngre jägarstenåldern, då fanns det överhuvudtaget inga glaciärer i Norden (oops! ) på grund av värmen under det holocena optimat (Atlantiska värmeperioden).
Det har alltså varit varmare vid ett flertal perioder tidigarev än vad det är nu, men kom ihåg att vi befinner oss i en 2 miljoner år lång köldperiod med minst fyra istider under de senaste 2 miljoner åren. Blir detta läge kvar så länge kontinentalplattorna ligger där de ligger under långsam förflyttning?
Ja, vad beror värmetopparna nu på förutom AMO, El’Nino etc.?
Dagens väderstationer på marken flyttas sällan/aldrig men dessa hamnar successivt i urbana miljöer med omgivande betong och cement vilket successivt påverkar temperaturen i riktning uppåt (som rapporterats om på KU).
En rejäl felkälla alltså. De mest pålitliga temperaturmätningarna sker därför via satelitmätningar i nedre, mellersta och övre troposfären via UAH (Alabama universitetet).
Professor Ole Humlum samlar data från alla större mätningsinstitut såsom UAH, Hadcrut, Nasa Giss, m.fl.
På hans site climate4you kan man själv ta fram diagram över diverse statistik.
Där kan man t.ex. via UAH:s data se att jordens medeltemperatur inte stigit de senaste 7 åren, detta är dock 23 år för kort för att kallas klimatförändring. Norra halvklotets uppvärmning motverkas av avkylningen på södra.
Trots detta är larmen värre än någonsin.
Varför då?
Det verkar vara någon politisk scam på gång, ej vetenskap.
Varför ignoreras alla indikationer på kyla t.ex från Antarktis?
Citat – G Oxenstierna (KU):
”Antarktis har haft en ännu mer negativ temperaturtrend de senaste 40 åren med -0,22 grader per decennium, se figuren nedan. Mätstationen på Sydpolen satte nytt köldrekord senaste vintern.”
Citat2:
”Between April and September, a research station sitting on a high plateau in Antarctica, registered an average temperature of minus 78 degrees Fahrenheit (minus 61 degrees Celsius). That’s the coldest temperature recorded since record keeping began in 1957, and about 4.5 F (2.5 C) lower than the most recent 30-year average, according to The Washington Post. ”
– – –
Koldioxid.
Växthusodlare brukar skicka in extra koldioxid (CO2) i sina växthus för att det skall växa bättre ?
Men är inte CO2 farligt? Nej inte i dessa låga koncentrationer, upp till 1500 ppm (1,5%) växer gröna (C3) växter så det knakar.
Över 10% är CO2 ohälsosamt för människan, men det finns bara åtkomliga fossila kolföreningar upp till 1500 ppm (1,5%) att elda upp.
Att nå dit är inte möjligt inom de närmsta 300 – 500 åren om någonsin.
Varför då klimatpanik?
Koldioxid och värmen?
Ja en del hävdar växthuseffekt av koldioxiden, men det finns andra åsikter också av främst fysiker. De ser CO2 som kylande speciellt uppe i stratosfären.
En massa forskningsrapporter verkar nu konvergera mot 1-1,5 C per fördubbling av CO2 mängden. Jaha?
Om du då skall komma till 840 ppm från dagens 420 ppm koldioxid hur lång tid tar denna 1,5 C temperaturökning och fördubbling av CO2? Enligt bästa mätning Mouna Lua på Hawaii ökar koldioxidmängden linjärt med c:a 2,5 ppm/år och då får vi beräkningen för fördubblingen av koldioxiden i atmosfären med ytterligare 420 ppm och följaktligen uppvärmningen +1,5C max
420/2,5 = 168 år
Nästa fördubbling blir 840 ytterligare ppm koldioxid och tar då 840/2,5= 336 år ytterligare och då är allt fritt tillgängligt kol på jorden förbrukat enligt uppgift.
Vi talar alltså om totalt 168+336= 504 år för ytterligare +3C av fossila mänskliga orsaker och då är allt tillgänglig olja, gas och kol etc. slut. Man kan dock matematiskt se att om man ökar förbrukningen av fossila bränslen med 1 % varje år har förbrukningen fördubblats på 70 år, så kol och olja tar kanske slut betydligt fortare än 500 år, kanske nästan hälften 300 år och då skall vi ha 3C grader varmare?
Inte heller alarmerande brådska eller värme!
Vi har alltså inget klimatnödläge inom 300 – 500 år och då har vi säkert fått fart på gen IV av kärnkraft och fått fusionskraften att fungera.
Så vad är problemet?
Jag tycker att vi gör något liknande Kina exemplet först med vår falska gröna politik och dess religiösa profeter.
Om regeringar skuldsätter nationer i en massa gröna projekt, som efter investeringshorizontens slut inte har betalat tillbka insatsen med kalkylräntan skulle inte dessa gjorts och folket och nationen blir fattigare än tidigare. Detta leder till ett framtida lågkonjunktur/depressionsscenario till skevheter rättats till. Förhoppningsvis är inte landet konkursmässigt på kuppen.
Citat3 – KU Göran Wickström
Klimatet påverkas i första hand av solens aktiviteter, jordens omloppsbana, havsströmmar och molnbildningar. Människans påverkan är enligt tusentals fristående klimatforskare högst marginell.
Sveriges andel av klimatfrågan är försvinnande liten och skulle vi upphöra med all koldioxidutsläpp skulle inte vår påverkan på temperaturen ens vara mätbar. Och att Kina skulle bry sig om att vi har platspåseskatt och subvention av elcyklar är naturligtvis lika naivt.
– – –
Dessa citat säger allt:
“I sökandet efter en gemensam fiende som skulle kunna förena oss kom vi upp med idén att föroreningar och hotet om global uppvärmning skulle vara en lämplig metod.”
/Alexander King, f d ordförande i Romklubben.
“Om vi inte förebådar katastrofer kommer ingen att lyssna.”
/Sir John Houghton, förste ordförande i IPCC.
“Det spelar ingen roll vad som är sant, endast vad folk tror är sant har betydelse.”
/Paul Watson, en av Greenpeace grundare.
#33 TorbjörnR
Siffran är rättad nu, men den för mig störande slutsatsen i inlägget är att det kan sammanfattas som:
”Låt inte diktaturer få pengar. Blir dom rika så kommer de bara att köpa vapen och starta krig. Håll dem kvar i fattigdom!”
#47 Karl Erik R
Är helt med dig.
Vad jag tycker är konstigt är att vänstersidan som alltid säger de är för den ”lilla människan” driver politik som sänker samma människor. De verkar inte kunna hindra sig …
ACER har beslutat om vilka alternativa elområdesindelningar som ska utredas i Europa. För Sveriges del innebär det att fyra alternativa elområdesindelningar ska utredas. De alternativa förslagen tar utgångspunkt i var det finns strukturella flaskhalsar i nätet år 2025. Svenska kraftnät kommer nu att utreda förslagen i enlighet med den metod ACER tog beslut om i november 2020. Ett förslag om att ändra eller bibehålla kommer att lämnas in till regeringen i juli 2023.
https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2022/acer-har-beslutat-om-forutsattningarna-for-elomradesoversynen/
”De alternativa förslagen tar utgångspunkt i var det finns strukturella flaskhalsar i nätet år 2025. ”………Good luck säger jag bara
Till råga på allt så ska tydligen EU bestämma att vi måste ha minst tre områden enligt de fyra förslagen………denna överstatlighet är förödande.
Då kanske vi i Sverige tar ett beslut om att Tyskland måste bygga minst 50 kärnkraftverk inom 10 år.
#46
”Det har alltså varit varmare vid ett flertal perioder tidigarev än vad det är nu, men kom ihåg att vi befinner oss i en 2 miljoner år lång köldperiod med minst fyra istider under de senaste 2 miljoner åren. ”
Mycket mycket fler istider. Åtta den senaste miljonen år och totalt ett femtiotal sedan Pleistocens början för 2,6 miljoner år sedan. Och den nutida istidsperioden började fakriskt för 34 miljoner år sedan då Antarktis först blev helt istäckt. På norra halvklotet var dock nedisningarna blygsamma till för 2,6 miljoner år sedan. Det där med fyra istider är en kvarleva av Penck och Brückners studier i Alperna omkring 1900. Det är i stort sett omöjligt att rekonstruera istiderna på land, eftersom senare istider utplånar alla spår av tidigare.
”Blir detta läge kvar så länge kontinentalplattorna ligger där de ligger under långsam förflyttning?”
Troligen ja. Istidsintervallet började då Södra Ishavet öppnade sig runt Antarktis och i stort sett stoppade värmetransport från tropikerna till Antarktis.
#51 tty
Tack för ett bra svar!
#53
Jag förstår forumets agenda att inte korsa klimatdiskussionerna med andra narrativ men narrativen hänger samman eftersom de skapas och drivs av samma ”kast”.
Viss hänvisning bör kunna tillåtas tycker jag, men inga diskussioner.
Det är dessutom samma fenomen som är drivande för narrativen hos befolkningen, nämligen rädsla.
Jag måste igen länka till en mycket bra beskrivning av vad det egentligen vi har att kämpa emot.
https://swebbtv.se/w/bUCDmmmmFR2ScftpZSH8By
Det är väl ändå rätt meningslöst att diskutera här om inte vi ”nekare” kan nå ut till de ”drabbade” och vända dem med att det inte är någon fara.
Mot rädsla och ångest hjälper inte utbildning, därför går så många välutbildade akademiker, även inom naturämnen, på klimatreligionen.
#53…..
Var tog 53 vägen??
53 nu var 54 igår kväll.
Två matnyttiga länkar:
Appropå torkan i Europa, Pielke sammanfattar vad IPCC säger.
https://rogerpielkejr.substack.com/p/series-what-the-media-wont-tell-you
Jordan Peterson resonerar kring Net Zero mm.
https://m.youtube.com/watch?v=–QS_UyW2SY&t=683s
Är det en tillfällighet att följande artikel dyker upp just idag när den tyske kanslern besöker Sverige?
https://www.svd.se/a/bGyRBe/svenskar-maste-spara-el-nu-for-att-fa-el-i-vinter
Jag kan bara läsa den i bibblans pressreadertjänst. Kort citat:
”I Tyskland trummar politiker ut sparbudskapet genom personliga exempel.
– Jag duschar mestadels kallt. I detta avseende kan jag rekommendera det till många människor. Du är också fräsch på morgonen när du tar en kalldusch, sa förbundsdagens vice president Wolfgang Kubicki, till Der Spiegel.
Schleswig-Holsteins ministerpresident Daniel Günther duschar iskallt, till och med på vintern.
– Bara vid hårtvätt måste jag vrida på lite varmare, annars skummar det ju inte, sa han till Bild Zeitung.
Närings- och klimatminister Robert Habeck sa så här till Die Welt:
– Min duschtid har jag tydligt förkortat.”
Man blir nästan tårögd, men jag vill nog ha handfast dokumentation på det där innan jag köper det.
#54 Johannes
53 om vaccin censurerad av Ingemar
visade hur ”optimalt(?)” det var med vaccinen
En kvalificerad undersökning.
Till något annat fora.
#57
Om ni tittar noga hittar ni den under
läkaruppropet
Intressant analys kring bönderna i Holland men också varför ”eliten” driver frågor tex klimatet mot sin egen befolkning
https://kvartal.se/artiklar/foraktet-mot-de-nederlandska-bonderna/?fbclid=IwAR04CWUPc9rECyKuH164Lg6dab3JR_fdf1yy52u78q0-RFZ89VUGvqJJZBE&fs=e&s=cl
Lite kul bara att medeltemperaturen är -0,1 grad under snittet 1979-2000!
Alltså ”minus” 0,1 grad!