Hycklande energipolitik från Centern

annie Loof

I dagarna kom centern ut med sitt nya förslag om energipolitiken. Även för detta parti har det alltså så smått börjat dagas att energipriserna är höga och att landet har ont om elproduktion. Och detta redan långt före att Putin invaderade Ukraina. I deras traditionella energipolitik står det som inledning:

Centerpartiet har länge varit en drivande kraft för en långsiktig och ambitiös energi- och klimatpolitik, som gör att vi både kan öka vår välfärd och ställa om till ett hållbart samhälle. Inget land i EU har varit så framgångsrikt i att ställa om sin energiförsörjning till låga klimatutsläpp som Sverige.

Det framgår tydligt vad som är deras högsta prioritering, och då handlar det inte om billig och pålitlig el till oss elkonsumenter.

Deras nya program beskrivs i Privata Affärer:

Centerpartiet vill sänka hushållens elpriser med mer än 5.700 kronor i månaden i vinter för en genomsnittlig villa i södra Sverige.

Det skriver partiet i ett pressmeddelande på fredagen.

Bland förslagen finns en sänkning av elnätavgifterna med 30 procent för alla hushåll 2024, en ”kraftig satsning” för att fasa ut direktverkande el och vidga det gröna avdraget.

Vidare föreslår Centern att Svenska Kraftnät ska ”idka rejäl mothandel” och pressa ned priserna med 40 procent samt att den svenska produktionen ska öka till 50 TWh redan nästa mandatperiod, detta genom att ”drastiskt korta tillståndsprocesser”. Det skulle innebära en 30-procentig ökning.

”Sverige behöver energipolitik som ökar tillgången på grön el samtidigt som hushållen kan ställa om. Det är bra för klimatet och för människors ekonomi”, säger partiledaren Annie Lööf.

På ett år skulle Centerpartiets förslag leda till en besparing på omkring 48.000 kronor, enligt partiets beräkningar.

Och på SVT säger man:

C: Pressa elpriserna med biokraft och avdrag

Om Svenska kraftnät upphandlar biokraft kan de bli en billigare vinter för elkonsumenterna, enligt Centerpartiet som idag la fram sina energipolitiska förslag.

Partiledare Annie Lööf hänvisar till att biokraftvärmeverken just nu inte används till full förmåga (installerad kapacitet).

Hjälper staten dessutom hushållen att installera värmepump, fjärrvärme eller bergvärme – med hjälp av ett direkt avdrag på 50 procent – vore det möjligt att nästan halvera priset på el i södra Sverige.

Om båda åtgärder införs beräknar C att en sydsvensk villaägare med en genomsnittlig förbrukning skulle betala 5 700 kronor mindre i månaden under vintern.

– Det här är inga låtsasförslag utan riktiga förslag som regeringen kan fatta beslut om nu, säger Annie Lööf till TT.

Bidrag och nya order till Svenska kraftnät är alltså lösningen. Men Centerpartiet hycklar om sin förmenta omsorg om elsystemet. I decennier har de först som innehavare av energirelaterade ministerposter i Alliansen – vilket vi på bloggen har haft anledning att ofta kritisera dem för – och sedan som regeringsunderlag i S/MP-regeringen drivit fram just den ohållbara kris som vi nu befinner oss i. Man har lyckats få bort flera kärnkraftverk, höjt skatter på elen och på olika sätt motarbetat en vettig elförsörjning i landet. Men nu tycker de plötsligt att de vill måna om medborgarnas katastrofalt höga elräkningar.

Förslagen som sådana innehåller så vitt jag kan se inga nya propåer om hur man skall öka elproduktionen. Det enda undantaget är möjligen att ge order till SVK att köpa el från värmekraftverk. Men i dagsläget så är detta inte lönsamt med mindre än att man minskar skattepålagorna på denna form av produktion.

Den av Centern omhuldade vindkraften har starkt bidragit till situationen genom sin opålitlighet och genom de subventioner som helt snedvridit elmarknaden. Och med sin fientlighet mot kärnkraften har Centern gjort allt för att elkrisen har uppstått.

Tala om hyckleri!

Ingemar Nordin

Och så en liten påminnelse om vart Centerpartistisk energipolitik leder till: Efterfrågeflexibilitet. Lär er den termen. Jag visste väl att det var något lurt när mitt elbolag kom och bytte elmätaren i höstas. Det hela är väl planlagt.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  Det är egentligen obegripligt att 6% av svenska väljare stöder C. Hela deras kampanj hittills har handlat om att visa en bild föreställande en rödhårig tant, vad är det bakomliggande budskapet i det? Det måste finnas nåt som jag inte begriper här?

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Visst är det märkligt att det ”fria väst” med Australien, USA och EU har drabbats av ”den gröna sjukan” och låtit sig förledas av Obama, Al Gore, Angela Merkel, Boris Johnson och inte minst våra inhemska gröna småmorsor där uttryck som ”vi måste återta makten över demokratin …” till och från slinker ut ur deras gröna munnar, samtidigt som den gröna energikrisen raserar våra länder.
  Det som skiljer oss från tillväxten i Sydostasien är friheten att använda fossila bränslen, de enda energikällor som i dagsläget kan ge utveckling och välstånd.
  Vi har nu facit, den gröna sjukan, som härjat sedan Klimatkonventionen kom till makten i Rio 1992 har motarbetat både den fria debatten och användning av de fossila bränslena och har varit förödande för oss i väst.
  Låt erfarenheten från detta trettioåriga krig med och mot denmaktberusade gröna sjukan göra oss resistenta mot detta gröna gift, låt erfarenheterna befria oss från denna sjuka och ge oss både det fria ordet och fria utvecklingsmöjligheter tillbaka.

 3. Magma

  Jag tror personligen att den enda boten mot denna gröna sjuka som så effektivt har marknadsförts av vår svenska Putininspirerade ”Pravda” (SVT) är ett rejält vaccin i form av en total nedsläckning av elsystemet en kall vinterdag.
  Precis som att Putins Pravda har bidragit till att hålla det ryska folket i ovetskap om att de är delaktiga i ett fullskaligt krig i Ukraina så har SVT som aktiv kampanjorganisation åt MP hållit det svenska folket i okunskap om vad den ”gröna” klimatsjukan kommer att ställa till med i det svenska samhället.
  Frågan är egentligen vad som är värst – att slå undan benen för ett en av grunderna till ett väl fungerande samhälle genom att sabotera en stabil energiförsörjning – eller att runda demokratin genom att med statsägd medias hjälp slå undan dessa ben med stöd av väl formulerade lögner.
  Även om jag själv tycker att övergreppet på demokratin är värst så spelar det i det här fallet inte så stor roll eftersom som det är samma politiska gruppering som står för både energisabotaget och övergreppet på demokratin.
  Må MP och deras stödpartier, främst S och C, hållas på behörigt avstånd från regeringsmakten.

 4. Gunnar Strandell

  Centerpartiet minns tydligen inte att de varit motståndare till kärnkraft ända sedan mitten av 1970-talet.

  Utan dem hade Sverige stått mycket bättre rustat idag.

 5. Magnus

  Centern ska ”drastiskt korta tillståndsprocesser”. Hur ska det gå till? Ska de köra över kommunerna? Och det handlar väl om vindkraft som är helt förkastligt som energislag.
  ”Fasa ut direktverkande el”. Hur många har sån uppvärmning? Har inte de flesta luftvärmepump nu för tiden?

  ”Idka rejäl mothandel”. Sökning på mothandel på SVK:s sida ger
  ”− Utmaningen är att det måste finnas uppreglering, antingen i form av produktion som kan starta, eller elförbrukare som är villig att dra ner, i södra Sverige, eller i Danmark eller södra Norge. Just nu begränsar tillgången på uppreglering i södra Sverige hur mycket mothandel som Svenska kraftnät tar höjd för i kapacitetstilldelningen, säger Anna Guldbrand.
  Hur mycket mer driftsäker överföringskapacitet kan ökad mothandel ge?
  − Det är svårt att ge några siffror på. Vi kan inte heller i dag säga i vilken utsträckning det kan påverka elpriset i framför allt södra Sverige”.
  Samma problem som tidigare alltså, södra Sverige har för lite egen elproduktion. Mothandel låter som något som kan öka elpriset. Om man gör något som nödåtgärd brukar det kosta.

  Flaskhalsarna i elområden är delvis till för att se var överföringen kan öka genom nya ledningar och se var ny produktion behövs. Produktionen ska lösa sig själv genom marknadskrafter som ser högre pris på el ger lönsamhet för nyproduktion. I snittet mellan Sverige och andra länder så begränsas överföringen av begränsat med ledningar. Målet är alltså att fler ledningar läggs där. Men behovet i EU är omättligt. Och de länderna ser inte att de behöver bygga mer egen produktion så länge som Sveriges el är billigare och importen kan ökas. Det är det all vindkraft som byggs är till för, att förse EU med el. Sen kommer problemet när det inte blåser då behövs reserv för all vind-el.
  Ledningar till kontinenten är enbart en nackdel för Sverige. Det har inget att göra med att säkra svensk elförsörjning.

 6. Benny

  Sverige är snart ett E-Uland om inkompetenta fårskallar som Annie Lööf får fortsatt inflytande. Självskadebeteendet bland svenska väljare är dock väl dokumenterat och med lite valfusk trixas både MP och C kvar i riksdagen. Lite märkligt är dessa partiers stöd i mätningarna då jag personligen inte känner en enda som kan tänka sig rösta på C eller MP. Ett antal sossar och SD-väljare känner jag till men jag bor heller inte i fjollträsk som Stockholm kallas i resten av Sverige där ju dessa ytterlighetspartier har sitt mesta stöd!

 7. TB

  Bra Ingemar och Ann! Hur kan någon rösta på C , V och Mp??????

 8. Ulf

  Svar 1 Håkan,
  En del politik har C som är bra, exempelvis näringslivspolitik och företagande.
  Problemet med partiet är att de vägrar sätta sig med likasinnade i en regering.
  Istället vill de samarbeta med S och MP som aktivt förstört Sveriges energiförsörjning i 8 år. Mycket framgångsrikt också faktiskt.
  Vad som hänt nu i C är världens brain drain. Duktiga personer har lämnat partiet för de pallar inte samarbetet med S och MP. KD har tagit över C profil för sin satsning på landsbygd. Andra har gått till näringslivet.
  Men hur kan någon rösta på MP och S? MP är ett absurt parti, men S är faktiskt totalt opålitligt. För att sitta kvar vid makten är de beredda att offra vad somhelst oavsett kostnad för medborgarna. Hade de avvecklat kärnkraften om det inte vore för att behålla makten? Troligen inte. Vem vill rösta på ett sådant parti?

 9. Björn

  Centerpartiet är en skock hycklare, de har ju varit med och bidragit till stängningarna av kärnkraften. En röst på C, är en röst för elfattigdom och retarderad utveckling.

 10. Ivar Andersson

  Från gårdagens tidning och Öppen Tråd:
  C vill se solkraftsboom i landet. Tak på ladugårdar, simhallar och parkeringshus är en outnyttjad energiresurs, anser Centerpartiet. –Vi måste maxa alla våra gröna energislag, säger C-ledaren Annie Lööf.
  Tyskarna har byggt en massa sol- och vindkraft men ändå är de så beroende av gas att deras höga elpris sprider sig till södra Sverige. 208 öre per kWh i söder och 9 öre i norr nu 14.15. Men solen kanske lyser med sin frånvaro i Tyskland och det blåser någon annanstans.

 11. johannes

  #4
  Centern minns inte heller att de ihop med sossarna bildade statens institut för rasbiologi nu när deras till synes enda agenda är att ge sig på SD.

 12. Håkan Bergman

  Ulf #8
  Det är därför C bara har den rödhåriga tanten att visa upp. Jag kan inte på rak arm komma på nån annan centerpartist av nån betydelse, Kim i PjongJang måste vara grön av avund.

 13. Magnus

  Svenska kraftnät var emot mothandel 2019: ”alternativet har bestämt avvisats av Svenska kraftnät, efter att interna utredningar konstaterat att motköp i detta fall skulle kunna ge enskilda aktörer extra vinning”. Har de svängt i frågan eller är det nån annan typ av mothandel Annie Lööf menar?
  https://second-opinion.se/svenska-kraftnat-losningen-inte-mothandel/

 14. Magnus

  Ivar 10
  Det låter bra alltihop men egentligen bara floskler. Solkraften kan bara bli en droppe i havet.

 15. Bim

  Bra rutit Ann! #2

  ”Vi har ju facit! av den förda politiken angående energi och klimat.

  Vi får mindre o mindre energi och varmare o varmare klimat, enligt dom själva.

  De får dyrare o dyrare superdatorer mer o mer pengar så de kan göra bättre o bättre konsekvensanalyser.
  Dessutom måste de fått dummare o dummare politiker som gör analyserna.

  Man kanske skulle programmera om Greta och petat in lite sunt förnuft i henne så kanske hon kunde svära på Rockis istället för på oss vanliga skattebetalare som tvingas finansiera dumheterna.

 16. Det är likadant i Frankrike. Här heter den giftgrönfärgade digitala elmätaren Linky. Ordvalet för att beskriva konsekvenserna av den gröna energipolitiken är detsamma, plus ett ord som jag inte ser i inlägget och inte heller hör i Henrik Jönssons video, nämligen ”ansvarstagande”. Vad jag förstår brukar svenska politiker säga att ”vi tar vårt ansvar” när de avser att höja skatten, men den franska meningen innebär att medborgaren ska dra ner på sin konsummation och bekvämlighet. ”Ansvarstagande” hörs nu oavbrutet varje gång det blir tal om energi, klimat, vatten och ekovänligt. T.o.m den statliga institutionen ADEME har en hemsida under den rubriken. Myndigheterna uppmanar till socialt tryck, i praktiken angiveri och klagan, för att folk ska bli mer ansvarstagande. Propagandan fungerar. Nyligen tyckte grannen att jag hade utomhusbelysningens två 23W ledlampor på för mycket.

  Bytet till Linky möts med visst motstånd, men tyvärr inte på grund av möjligheten för myndigheterna att genom Linky stänga av eller ransonera elen samt övervaka medborgarna, utan motiveras med rädslan för elektromagnetisk strålning.

  Själv har jag kvar den gamle elmätaren trots ett halvdussin brev om att jag måste byta. Från och med 2023 blir det en måttlig tilläggsavgift för de gamla mätarna, vilken jag gladeligen betalar. F.ö, genomsnittspriset per kWh på mina elräkningar 2022, alla avgifter och moms inkluderade, ligger strax under 20 centimes, ungefär 2 kr.

  Jag ser fram emot när elen börjar stängas av för oss som bor utanför storstäderna. Ingen tror väl att det blir rullande elavbrott i städern där Macrons väljare bor? Den gula västen ligger nytvättad överst i byrålådan.

  https://grand-est.ademe.fr/expertises/consommer-autrement/comportements-eco-responsables/lademe-grand-est-soutient-les-comportements-eco-responsables

 17. Lars M #16, 🙂

  Jag är rädd att de gula västarna blir liggande i svenska hem när strömmen stängs av i några timmar per dag i vinter. Folk har lärt sig att de då tar ”ansvar” för den globala uppvärmningen genom att huttra sig igenom vintern. Och grönvänstern kallar oss klimatförnekare om någon klagar. Belöningen ges i himmelen – eller när prästerna i SVT säger att vi varit duktiga. Alla program därifrån handlar numera om hur vi ALLA kan hjälpa till genom personliga uppoffringar.

 18. Arne

  #16
  Hur ligger det till i Frankrike förresten, jag får påståenden via en del i släkten att frankrikes vatten är på väg att ta slut, hela medelhavskusten kommer snart bli obeboelig osv. Ligger det nån grund för alla dessa påståenden? Eller läser de för mycket Dagens Nyheter? Themsen var också väldigt dränerad sades det…

 19. Bim

  Ingemar
  Klimatet är inte bara vetenskap styrd av politik , det har blivit en religion.

  Vissa jag talar med är helt oemottagliga för vanliga enkla, självklara motargument.
  De vet inte ett smack om vad tex. koldioxid är för något. I deras ögon är det som Obama sa, ”en luftförorening”
  Hur tusan kunde en president säga något sådant.
  Kan en president i Amerika vara en nickedocka?
  Det visar ju sig då att presidenten egentligen inte är president. Det finns andra som bestämmer i bakgrunden.

  Vissa jag talat med behöver bara mer vindkraft så fixar det sig.

  Jag förstår inte hur detta skall kunna vändas . Dessutom, har jag svårt att tro att en så stor del av befolkningen är riktiga knäppskallar som bara vägrar att ens fundera på om de kanske har fel.

  Men man har ju sett hur vissa sekter kan bli hur galna som helst.
  för de som står utanför förefaller det ju helt sinnesjukt. Det räcker ju att kolla på Knutby gänget.
  En hel by som får spader. Verkligheten gäller ju inte hos dom. De betalar glatt sitt tionde.

  Det fasansfulla är ju att så många kan hjärntvättas så det går att styra hela länder med vilken galen tro som helst, utan protester.

 20. Rossmore

  #17

  Ref tillbaka till inledningen.

  Bor i ett flerfamiljshus i centrala Stockholm, nybyggt för 13 år sen. Förra året måste helt plötsligt alla elmätare i hela byggnaden bytas ut, inte uttryckligt förklarat varför. Tycker det stärker slutsatsen i din avslutande kommentar i artikeln ang ”efterfrågeflexibilitet”! Vi behöver nog förbereda oss.

  Väcker även frågorna: Hur länge har detta planerats? Vad kommer sen?

 21. Ivar Andersson

  Elpriset nådde 5,72 kronor per kilowattimme idag i elområde fyra, där Skåne, Blekinge och Öland ingår.
  Det rekordhöga priset avser inkluderar inte kostnaden för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader – som tillkommer uppe på timpriset.
  Prisrekordet beror på att Ringhals 4 håller stängt för revision och att det samtidigt inte blåser.
  Revisionen av Ringhals 4 kommer att pågå till den 6 september 2022.
  Som vanligt när vindkraften ska ersätta kärnkraften så blåser det någon annanstans. Tänk på att vi byggt 13000 MW vindkraft och vindkraften inte kan ersätta Ringhals 4 elproduktion på 1120 MW. Sunt förnuft är en bristvara.

 22. # Arne 16 #

  Att det blir vattenbrist är självförvållat liksom el-och gasbristen. Ekologister och miljölagstiftning motarbetar med alla medel dels dammar som samlar upp vinternederbörden, dels skapandet av nya vattentäkter.

  Det mesta av Frankrike har haft ovanligt lite nederbörd denna sommar. Dock inte unikt lite. Utan att ha kollat statistiken skulle jag säga att ungefär vart 25e sommar är som i år. Just nu regnar det i Normandie.

  Den mätserie som anger nederbörden som helhet i Frankrike startade 1959. Dessförinnan, vad jag kan förstå, fanns mest lokala mätserier.

  Nedan ett par citat från Google och översatt av Google.

  ”Året 1976, som präglades av den största torkan i Frankrike, upplevde ett större nederbördsunderskott än 2022, med 294,2 millimeter regn fram till den 7 augusti, mot 332,5 mm i år i medeltal.”

  ”I Paris var jordbruksåret 1948-1949 det torraste av serien av observationer under två århundraden (1750-1949), med 339 mm. regn (normalt: 602 mm.). I synnerhet slog den torkarekordet som hölls fram till dess 1920-1921, med 348 mm. Detsamma gäller i många franska regioner.”

  Vinskörden 1949 blev liten, men utsökt. Om du vill testa ser prisbilden ut som nedan. Alternativt beställ omgående några lådor av årgång 2022 och lagra i 50 år.

  Chateau Petrus Pomerol 1949 3 393 €
  Chateau Lafleur Pomerol 1949 4 126 €
  Domaine de la Romanee Conti (DRC) Richebourg GC 1949 5 400 €
  Domaine Leroy Musigny GC 1949 12 268 €

 23. Arne

  #22
  Tack, misstänkte att det var som du skrev. Man märker att det är valår… 😄

 24. Sören G

  I Rapport i kväll var det ett reportage om att bl.a. tyskarna väljer att semestra i Sverige istället för vid Medelhavet eftersom det är för varmt där. ”Och det kommer att bli vanligare i framtiden” påstår man.

 25. mattias

  #24
  Ganska mästrande också att de moraliserade över att ta husbilen hit när de intervjuade den intet ont anande tyska semesterfamiljen – den släpper ju ut en massa klimatskadlig koldioxid.

 26. #16 Lars M
  ”Nyligen tyckte grannen att jag hade utomhusbelysningens två 23W ledlampor på för mycket.”

  Ljusbajsande!
  Ingen hade på 2 st 200W lampor förut.
  Jag förstår varför din granne klagar.
  Sätt dit riktade 3W led i stället och var en god granne.

  Min granne har 11 st utelampor med summa 800 gamla watt på sommarstugan konstant på alla mörka timmar årligen. Etsande jobbigt ljus och vi får aldrig få uppleva mörker.
  Rädd för inbrottstjuvar är argumentet, vilket hon är men tjuven tackar och tar emot. De får ju jobba i dagsljus..

 27. # 26 Johannes #

  Ser jag ett utslag av svenskt godhetstänkande? Du missar poängen, problemet med att myndigheterna uppmuntrar till angiveri och osämja mellan grannar. Nu är det så att jag själv tjänar ihop till min elräkning och därför själv bestämmer om belysningen ska vara på eller ej. Grannen lider inte av ljuset som belyser innergårdsplanen på min kringbyggda gård. Grannen bor 200 m bort bakom en trädridå och besväras inte alls av ljuset. Han hade lyssnat till myndigheternas uppmaning till att vara ”ansvarstagande” och tyckte att han hade en moralisk plikt att tillrättavisa mig.

  Anledningen till att ytterbelysningen är på under natten är att mellan 40 och 70 frilevande tama vildkaniner tillbringar natten på gårdsplanen, där de kan vila i relativ säkerhet för rovdjur, mycket tack vare belysningen. Det rovdjur som likväl dristar sig in i ljuset lever farligt, mycket farligt. Jag lägger ner mycket tid och pengar på de tama vildkaninerna. Somliga är så tama att de kommer in när det är ruskväder och tillbringar dagen under värmeelementet.

 28. Lars-Eric Bjerke

  Det är underligt att så få här på bliggen eller övriga politiska partier har kommenterat Vänsterpartiets förslag om Sverigepriser, som verkar vara detsamma som Bengt Ekenstierna, styrelseledamot i Statnet, föeslog i Second Opinion i maj i år?

  Jag gillar detta förslag, eftersom jag har svårt att förstå varför svenska förbrukare i dessa dagar ska betala 3-5 kr/kWh för elen då produktionskostnaden är 0-25 öre/kWh och vi samtidigt exporterar 5 000-6000 MW. Eftersom förslaget inte medför minskad export missgynnar det inte heller de ländr vi exporteras till. Dagens höga priser i SE3/4 går ju huvudsakligen till Svenska kraftnät, som inte har någon användning för pengarna. De har ju redan överfull kassa.

  https://second-opinion.se/revidera-elprissattningsmodellen/

 29. Matsa

  #28 Lars-Eric

  Jag tror alla svenska elkonsumenter gillar förslaget, problemet är att det är illegalt. Så här var det någon (Joakim Wohlfeil) som uttryckte saken:

  ”… Att EU domstolen 2011 beslutade att Sverige inte längre får prioritera att använda Svensk el inom landet vid krus eller elbrist. (Detta efter en lång process där Danmark stämde Sverige 2006 för att Svenska kraftnät strypt exporten när det varit elbrist i delar av Sverige). Det innebär att svensk el måste erbjudas högstbjudande i hela norra Europa oavsett behov inom landet. Så en Svensk konsument måste priskonkurrera med kunder i det fossilberoende EU för att köpa ström som kanske produceras precis i närheten och utsn nån som helst beroende av gas eller olja. Det är i grunden detta domslut ihop med avregleringen som gör att Svenska elpriser rusar vid gasbrist på kontinenten trots att Sverige inte använder gas för elproduktion.”

  Det krävs alltså modiga politiker som trotsar EU och EU-domstolen om vi ska få ordning på elprishaveriet. Någon sådan politiker har jag inte sett skymten av ännu.

 30. UffeH

  De höga priserna är för att ge incitament till att spara på energi, det är troligen därför som ingen gör något i Sverige för att lösa problemet utan hellre skickar bidrag till de hushåll som har svårt att både dra ner och betala.
  Ytterligare ett steg mot ”netto noll” alla ska tvingas till att strypa sin energiförbrukning, nu är det slut på frivilligheten Klaus Schwab har satt ner foten ”The Great Reset” är här.

  Från DN artikeln ”Hyreshus stryper varmvatten och släcker lampor – så ska Tyskland hindra energikris”

  ”Karen Pittel, som är professor i ekonomi och specialiserad på energi, klimat och naturresursanvändning

  det är viktigt att politikerna skapar incitament för att spara energi, säger hon.

  de stigande priserna är viktiga för att skapa incitament att spara energi, men att låginkomsttagare kommer att behöva stöd för att klara att betala sina räkningar.”

  De höga priserna verkar vara en planerad åtgärd för att nå målet till 2030 där sanktionerna mot Ryssland och bristen på gas tillsammans skapar den ”kris” som behövs för att få alla med på tåget, frivilligt som Mp och S eller med tvång för oss andra.

 31. Dan

  Uffe H. #30:

  ”Min kroppslukt är min protest”

  Tunnelbanan och alla bussar kommer bli så mysiga så, och naturliga liksom.

 32. Lars Kamel

  Drastiskt korta tillståndsprocesser är bra om det handlar om nya kärnreaktorer. Men det handlar det ju inte om för kärnkraftshatarpartiet C.
  Hoppet är att tidigare kärnväljare har börjat att fly partiet och att inga väljare i något block har anledning att stödrösta på det opålitliga Centerpartiet. Ett parti som har bytt block en gång, kan ju göra det igen. Och igen och igen…
  Så fort jag hörde talas om ”smarta” elmätare, efterfråganflexibilitet och liknande, fattade jag att det handlar om att kunna stänga av strömmen till elkonsumenter när de ”förnybara” energislagen inte levererar. Vilket de sällan gör för fullt och ofta inte alls. Det är ju faktiskt orwellskt nyspråk att försöka framställa det som något annat än vad det är.

 33. Håkan Bergman

  Och idag meddelar Annie att hon vill sitta i en S-regering, vi andra har vetat det länge, bra med klara besked, vi får se hur många som rymmer till L och KD, kan räcka för att sänka S i valet.