Öppen Tråd

öppen tråd1

Härligt med midnattssol, tycker en del. Andra kanske föredrar mörker när man skall sova. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  I dag blå himmel med små luddiga vita moln här i södra Sverige, känns som att vi har vår första vårdag trots att det endast är 13 grader varmt.
  Platanen utanför fönstret har i år ovanligt små blad för årstiden, vilket troligen beror på en kall vår … även om nu SVT hävdar att vi aldrig haft en så varm majmånad.
  Det känns lite spännande att höra sådana nyheter samma vecka som väderlekstjänsten hävdar en kylslagen vår. Är möjligen PK-medias fasad på väg att rämna.
  En annan intressant iakttagelse i spåren av Stockholmskonferensen var det jag tolkar som ett försök av ”S” att testa opinionen genom att låta vår EU-minister försvara deras, i klimatalarmisternas ögon, svaga ”klimatbudget” med att Sverige inte själva kan rädda jorden undan undergång i skärselden …
  Märkligt nog har jag inte uppfattat att han blivit utmålad som klimatförnekare ännu …
  Är det möjligen en första trevare för att pröva en ny väg för S i valrörelsen, frikopplad från det bojsänke som MP representerar.

 2. Lasse

  Gullregnet utanför vårt hus brukar locka till fotografier-som kan datumbestämmas.
  Ännu inte i full blom (Norrförort till Sth)-väldigt sen vill jag minnas.
  Men varför inte vända sig till experter (som tar hjälp av amatörer): https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/5/varkollen-visar-att-varen-ar-sen-2022/

  För övrigt verkar det som om solens inverkan på klimatet kan diskuteras, något som kanske förhindrats av nitiska alarmister-man kan ju fråga om de saknar skam eller är välbetalda:
  Manipulation av data även när solen skall mätas!
  https://wattsupwiththat.com/2022/06/02/looking-at-the-sun-climate-discussion-nexus-interviews-ceres-co-team-leader-dr-ronan-connolly/

 3. Ann Löfving-Henriksson

  # 1 Här på Sveriges västra kust grönskar det som aldrig förr. Våren har varit utdragen, delvis kall, vilket inneburit en lång och ljuvlig period med slån, körsbär, päron, hägg, syren och äppelblom. Nu är allt detta över, insekterna verkar ha gjort sitt och karten på päron och äppleträdet börjar röra på sig och grönskan är kompakt.
  Vilken extrem kris🤭
  Men jag undrar verkligen vad det här märkliga klimatmötet handlade om. Inga raka rör här inte!
  Magma, om jag förstod Dej rätt är Du inne på någon form av reträtt. Greta höll sig i bakgrunden på protestmarschen …

 4. Kaj+Wahlberg

  Efter den här kalla våren längtar jag verkligen efter den globala uppvärmningen!

 5. Håkan Bergman

  Här på Södertörn är tornseglarna igång med sina flyguppvisningar. Såg dom första förra tisdan men nu har dom kommit i full styrka, det behövdes ett lågtryck att lifta med.

 6. Magma

  #3 Ann
  Ja, jag uppfattade Hans Dahlgrens uttalande tidigare i veckan som en försiktig trevare för att lyssna av opinionens reaktion på det självklare faktumet att ”Sverige fixar inte klimatet själva” när alla de där ”skurkarna” i resten av världen inte springer benen av sig för att hinna med … därav ingen mening att lägga en jättebudget.
  Jag kan ha fel, men jag tyckte mig känna igen uttalandet som en försiktig första trevare – som inför eventuella kovändningar brukar komma från en politiker ett eller ett par snäpp under partiets översta skikt.
  Ungefär som att ”Mogge” skärpte tonen i ett antal steg innan Magda vågade prata hårdhandskar i brottsbekämpningen.
  Kommer det inget ras i opinionen så blir nästa uttalande lite tydligare …

 7. Ann Löfving-Henriksson

  # 6 Ja, H.D. om någon borde ju ha lite hum om den globala situationen och inser att det är dags att ta lite avstånd från den värsta FN-propagandan. Han tänker kanske på Havamal och sin framtida dom.

 8. Håkan Bergman

  Magma #6
  Bara det inte flyttar väljare till MP.

 9. Adepten

  Här kommer ett bevis för min misstanke om att mänskligheten står inför ett hot på planetarisk nivå som syftar till att avsluta allt liv på Jorden.
  Boken är kulmen på forskning om orsaken, motiven och slutmålet för klimatvetenskapens bedrägeri och dess globala uppvärmning och klimatförändringar skapad av pseudovetenskaplig politisk hysteri.
  https://www.youtube.com/watch?v=qZ_vtU2Fq3w&t=175s

 10. #9
  CO2 capture är ett enormt slöseri med energi och materiel men någon fara för livet är det aldrig som videon påstår.
  Så mycket CO2 kan inte fångas in och det CO2 som pumpas ned i marken ersätts ändå i jämvikten från havet.

  1 ton behöver 14 GJ = 1 ton i timmen=3889 KWh vilket är nästan lika mycket energi som oljan gav när den brändes.
  Vi skulle få bygga lika många dammsugare som vi har byggnader, i samma storlek.
  Det här är så fruktansvärd vansinnigt galet på alla sätt. Var en idiot som ens tänker dessa tankar borde sättas på mentalsjukhus. Det här med dödsstraff är faktiskt inte så dumt.

 11. Claes Forsgårdh

  Lyssna när Larry Kudlow (tidigare ekonomisk rådgivare åt både Reagan och Trump) samtalar med Steve Forbes, så vet du vad som händer med världsekonomin och vanliga medborgare om klimatbedragarna hos FN, EU, WEF m.fl. får fortsätta med sina klimatlögner och politiker och media fortsätter att svälja dem: https://www.youtube.com/watch?v=FIJqFyC57sM

 12. stig morling

  #7# Ann! Jo, ett antal gamla sanningar kommer upp:
  1. Vår historielärare, som konstaterade att Mussolini försökte följa i Cesars spår med ”Jag.kom, jag såg, jag segrade”, men med en travesti ”Jag kom, när jag såg vem som segrade (Hitler??) – Men han Mussolini var uppenbarligen alltför närsynt! Han slutade ju hängd i en lyktstolpe!
  2. Havamal!! Jo alltför få makthavare kommer nog ihåg:”Ett vet jag som aldrig dör, domen över död man”. Fast den sanna emansipationens tidevarv gäller det också maktens kvinnor!

 13. Karl Erik R

  #10 johannes

  Då måste det vara så att de som beviljar pengar till anläggningar för infångning av CO2 har inte det minsta hum om siffror. Särskilt om elektriciteten till att driva anläggningen delvis alstras av fossila bränslen. Tyvärr ser man många exempel (t o m ministrar) där man undrar om vederbörande ens klarade grundskolans matte.

 14. Thorleif

  Inväntar f.ö på siffror över maj-temp enl https://sprayhattas.crabdance.com/uahzoner/lowert/11/

 15. Håkan Bergman

  Thorleif #14
  Det brukar normalt ta nån vecka innan dom fullständiga siffrorna finns, för April tog det nästan tre veckor. Får hoppas att det var tillfälligt.

 16. Hur ser dom som vill fånga in koldioxid på dagens stora evenemang i Stockholm. Säkert sitter det några som räknar ut hur mycket koldioxidutsläpp som maratonloppet orsakar. Samma personer skulle kunna räkna ut hur mycket koldioxid som FN-mötet I huvudstaden orsakat. Det är säkert kvar några av dom som deltog i FN-mötet. Dom kanske är på Arlanda och väntar på att få flyga hem. Några kanske cyklar.

 17. Thorleif

  # 11

  Håller med om kritiken mot Biden’s politik inkl energi men glöm inte bort att de amerikanska oljebolagen får sina vinster från global produktion. Och Biden stöder dem indirekt genom prisökningarna på olja vilket via importstoppet av rysk olja till EU ökat den amerikanska försäljningen (inkl holländsk/brittisk). Målet är att förstöra Ryssland och skaffa sig makten över de ryska naturtillgångarna. Ett pris som får betalas av vanligt folk i vanlig ordning. Allt under täckmanteln av klimathotet där GND är instrumentet.

 18. Anders

  Lördagsintervju i P1 med näringsministern och fd LO-basen var återigen ett sorgligt bevis på vilka PK-mähän till journalister vi får stå ut med i stat(s)media. Ingen uppföljande kritisk fråga om detta med elbehovet för den hysteriska svenska vi-ska-gå-först-över-ättestupan-mentaliteten som genomsyrar sosseriet. Usch vilken (s)oppa! Heja Elsa Widding! Men vi behöver fler än hon och ubbarparn. Vakna snälla vettiga politiker!

 19. Thorleif

  #15 Håkan B

  Tack för info! Då får jag bereda mig på väntan. Känner att kommande sommarmånader kan bli signifikanta för begynnande trendförändringar? Alltså gå i motsatt riktning och svalare väder. Dock räknar jag med minst några år till innan vi ev kommer att se ”a new low” globalt. Tropikerna kan bli först ut och borde vara det rent teoretiskt.

 20. Sören G

  Sverige har utsett in klimatambassadör, Erik Widman. ”Klimatförändringar och konflikter hotar livsmedelsförsörjningen i världen”.

 21. Lars Kamél

  Så klimatförändringar hotar livsmedelsförsörjningen i världen?
  Det är bara det att FAO:s statistik visar på en mångdubbling av skördarna de senaste sex årtiondena, samtidigt som världen har blivit varmare. Det är bara det att IPCC spår att skördarna kommer att fortsätta att öka i framtiden.
  De klimathotsreligiösa förnekar som vanligt fakta och vetenskap.

 22. Thorleif

  Såvitt jag förstått innebär kallare globalt väder mer torka. En kombo ökar risken för missväxt och hungersnöd.

  Ökade globala spänningar mellan stormakter leder till sämre global ekonomi vilket alltid drabbar de fattigaste värst.

  Stigande priser på energi drabbar först och främst livsmedelsförsörjning och därmed först de fattigaste eftersom mat och ström ligger först på behovstrappan.

  Hur eller vad man än gör så utgör dålig energi- och utrikespolitik (inkl krig) förutsättningen för en svag ekonomisk utveckling för flertalet.

  Får vi därutöver en massiv finanskris ovanpå så …..

 23. Håkan Bergman

  Thorleif #19
  Ser att jag hade rört till det med midtroposhere, måste ha klickat på fel fil där, den korrekta filen är fortfarande inte uppdaterad för april, graferna är korrigerade nu.

 24. Torbjörn

  Någon som är duktig på geometri?

  Jag skulle vilja veta skillnaden på två tvärsnittsytor

  Jorden är en sfäroid med ekvator-radie på 6378,137 km och en pol-radie på 6356,752 km, vilket ger en medelradie på 6371 km.

  Om man tar ett tvärsnitt vinkelrätt mot ekvatorn och ett tvärsnitt vinkelrätt mot en av vändkretsarna (23,4 grader) hur stor blir skillnaden på arean?

 25. LC

  #24 Använd din miniräknare,
  6378*6378/(6371*6371)=1,0022

 26. Sveriges stöd till YPG fram till 2023 blev närmare fyra miljarder efter förhandlingarna med Amineh Kababaveh inför regeringsbildningen (Magdalena Andersson) hösten 2021. Kan faktiskt förstå Turkiets irritation mot regeringen Andersson och konsekvenserna inför Nato inträdet. Ankaras skräck för en kurdisk statsbildning i närområdet med spridningsrisk till Turkiet är patologisk.

  Fyra miljarder till YPG, hur kan det komma sig att vi och de rika europeiska länderna räknar på enstaka miljarder när det gäller stödet till Ukraina. Och sänder dem överblivet materiel i kampen mot barbariet. Historiens dom blir hård.
  USA med Jo Biden är kanske undantaget.

 27. tty

  #17

  ”men glöm inte bort att de amerikanska oljebolagen får sina vinster från global produktion”

  Faktiskt inte. Den mesta oljan och gasen som utvinns på land kommer från ”independents”, alltså mindre oljebolag som i huvudsak bara har verksamhet i USA. Utvinningen i Mexikanska golfen görs däremot till större delen av de stora multinationella bolagen.
  Den amerikanska oljebranschen är vad jag vet unik i detta avseende.

 28. Stefan Eriksson

  Öppen tråd; då dryftar jag detta.
  Jag konstaterar mellan varven att även ngo,s , typ SNF och Greenpeace , betraktas som part (sakägare) i vissa ärenden där vårt rättsvårdande system har att fälla ett avgörande.
  Jag har svårt att förstå hur en ”förening” kan tillerkännas denna status ( som part) i ett ärende som verkligen kan påverka allmänheten i vardera riktningen.
  Men,,, å andra sidan:
  Är det då inte möjligt att under en förenings ”flagga” att verka för och att tillåtas föra talan vid domstol när det gäller att skydda ”klimatet” mot klåfingriga ”klimat-räddare” och dess inverkan på domslut som har en avgörande betydelse för oss realister?
  Kan SNF,, så kan väl klimatupplysningen som förening,,, tänker jag,,,,.

 29. Anders

  #28. Nja, det gäller miljöorganisationer, se särskilt pkt 1 i 16 kap. 13 § Miljöbalk: ”13 § Överklagbara domar och beslut om tillstånd, godkännande eller dispens enligt denna balk, om upphävande av skydd av områden enligt 7 kap. eller om tillsyn enligt 10 kap. eller i sådana frågor enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken, får överklagas av en ideell förening eller en annan juridisk person som
  1. har till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen,
  2. inte är vinstdrivande,
  3. har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år, och
  4. har minst 100 medlemmar eller på annat sätt visar att verksamheten har allmänhetens stöd.

  Rätten att överklaga enligt första stycket gäller även om överklagandet enbart avser ett villkor eller en annan bestämmelse i domen eller beslutet och även om domen eller beslutet är resultatet av en prövning enligt 22 kap. 26 §, 24 kap. 2, 3, 5, 7, 10 eller 13 § denna balk eller en prövning enligt 7 kap. 13, 14 eller 16 § lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. Rätten att överklaga enligt första stycket gäller dock inte domar och beslut som rör Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Förvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.

  Den som vill överklaga med stöd av första eller andra stycket ska göra det innan tiden för överklagande har gått ut för parterna och sakägarna. Lag (2018:1407).”

 30. Ulf

  Svar Eilif 26, hon mutar sig fram med skattebetalarnas pengar och har högre förtroende än någonsin. Varför? Jo ingen sätter fokus på problemet. Hur många väljare känner till detta? Eller alla andra mutor, bl a till V där hon spränger pensionsgruppen.

 31. Torbjörn

  #25 LC
  Riktigt så enkelt är det inte, men ditt tankesätt fick mig att tänka i andra banor.

  Medelradien vid 23,4 grader är 6372,856 km, vilket ger att arean blir 0,058% större vid ett tvärsnitt vinkelrätt mot vändkretsen än vinkelrätt mot ekvatorn

 32. Joachim

  Jag såg denna artikel om demokrati i SVT.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forskaren-om-framtidens-demokrati
  Klimathotet gör att vi behöver fundera över demokrati menar forskaren, som är filosof.

 33. Gabriel Oxenstierna

  Vill komplettera tråden om den till synes avtagande ökningen av CO2 i atmosfären.
  https://klimatupplysningen.se/varfor-avtar-okningen-av-co2-halten-nu/

  Nu har majsiffran kommit in:
  April 2022 420,23 ppm
  Maj 2022 420,99 ppm

  Månadsökning bara 0,76 ppm, men det som är relevant är att jämföra med året innan, pga kraftig säsongsvariation:
  Maj 2021 419,13 ppm
  Maj 2022 420,99 ppm
  Ökning: 1,86 ppm

  Hela årets serie:
  Januari 2,67 ppm/år
  Februari 2,53 ppm/år
  Mars 1,17 ppm/år
  April 1,18 ppm/år
  Maj 1,86 ppm/år

  Vi ligger fortfarande långt under 10-årssnittet på 2,41 ppm. Teoretiskt sett borde ökningen vara ännu större, eftersom vi förväntar en exponentiell ökning, vilken då skulle varit cirka 2.6 ppm.

 34. #90 Adepten

  Joseph Postma är en av de värsta spridarna av galna teorier. Han påstår att gängse klimatforskning är baserad på ”flat earth theory” och alldeles fel, medan hans teori med klotformig jord är korrekt.

  Du kan ju läsa vad Roy Spencer anser:
  https://www.drroyspencer.com/2019/06/on-the-flat-earth-rants-of-joe-postma/

  Själv har jag för länge sedan försökt förklara för honom vari felet i hans resonemang ligger – men misslyckats.

  Bäst är att inte sprida falsk information. Ignorera Joseph Postma.

 35. Stefan Eriksson

  # 28 Anders
  Tack för info. Mycket av miljöförstöringen idag sker ju med anledning av (på grund av) den påstådda försämringen gällande klimatet.
  Jag anser att intermittent elproduktion (sol o vind) är miljöbelastande i alla avseenden.
  Mer miljöskadligt än de ”stora” energibärarna som är del av ”kolcykeln”.

 36. mattias

  #33
  Lite intressant ändå hur olika man kan tolka samma siffror: https://apnews.com/article/climate-science-national-oceanic-and-atmospheric-administration-environment-oceans-24753128b5e11aca8d69de4072380798
  Likadant med temperaturen. I postmodernistisk anda kan man välja en av nedanstående tolkningar:
  1. De senaste sju åren har varit de varmaste som nånsin uppmätts.
  2. Sedan 2016 är trenden för temperaturen nedåtgående.

 37. Torbjörn

  #33 Gabriel och #36 Mattias
  Det hade varit kul att veta hur många procent av mätningarna som används per år i Mauna Loa

 38. Adepten

  #34 Leif Åsbrink

  Ja, Det ligger något i vad du nämner om att Joseph Postma har en del galna teorier. Men det Han påstår om att gängse klimatforskning är baserad på ”flat earth theory” och hans teori med klotformig jord verkar korrekt som jag ser det.

 39. Thorleif

  #23 Håkan Bergman

  Tack men har bara kollat på lower trophosp för Tropikerna.

  Notera f.ö september-kurvan från 1980. Man kan lägga en perfekt kanalsupport-linje från 1980 till dag. Ett lägre värde än f.g år innebär ett genombrott ner, dvs stödlinjen fr 1980 kan efter 42 år för första gången brytas i år! En signifikativ händelse isf även om det bara rör en månad av 12😀

 40. Thorleif

  #27 tty

  Tack för feedback. Du har nog rätt och jag uttryckte mig slarvigt då jag menar de globala bolagen, dvs de rockfellerska och deras avknoppningar. Egentligen avsåg jag även de övr transnationella från Frankrike, UK och Holland. Framförallt UK men även Holland brukar få snålskjuts av amerikansk utrikespolitik!

 41. #38 Adepten

  Du skriver: ”Men det Han påstår om att gängse klimatforskning är baserad på ’flat earth theory’ och hans teori med klotformig jord verkar korrekt som jag ser det.”

  Jag undrar om du skämtar med mig?

  I den här videon ”visar” han att alla andra klimatforskare har fel:
  https://www.youtube.com/watch?v=3Y9wV4cciXA

  Han förstår inte att det han kallar flat earth är en enkel tillämpning av termodynamikens första huvudsats. Det är samma som Göran Åkessons problem, rund kontra platt jord. Energi är oförstörbar. Därför additiv. Om man summerar all strålning som träffar jorden under ett år, sedan dividerar med antalet sekunder på ett år och jordens hela sfäriska yta i kvadratmeter så får man den genomsnittliga energin som träffar varje kvadratmeter av jorden varje sekund. När jorden är i jämvikt måste i genomsnitt samma mängd energi stråla ut i rymden från varje kvadratmeter varje sekund som infrarött ljus.

  Att man grafiskt illustrerar detta med en bild av en ”platt jord” är att krökningen inte syns i vald skala. Troposfär, 1 mil typiskt 2 cm över mark i bilden. Jordens centrum hamnar då 12,7 meter under marken. Klart att inte krökningen syns på den lilla bilden.

  Postma verkar tro att klimatmodellerna helt bygger på energibalansen. Galet. Energibalansen är en av de många kriterier som måste bli uppfyllda. I själva verket råder inte balans. Strålningen ut är mindre än den strålning jorden tar emot. Mellanskillnaden återfinns som uppvärmning av mark, hav och atmosfär samt avsmältning av isar. Korta variationer på grund av väder syns inte i medelvärdet över lång tid. Klimatmodellerna har en energibudget som håller reda på hur mycket värme som lagrats på jorden. Uppvärmning av hav på olika djup, mark luft och isavsmältning. Det är 450 ZJ sedan 1970 enligt AR6. ZJ=10^21J Detta skall stämma med den ackumulerade skillnaden mellan mottagen solenergi och utstrålat infrarött ljus.

 42. Sten Kaijser

  Hej Leif,

  jag ser att siffran 450 ZJ stämmer med en strålningsbalans-skillnad på 0,6 W per kvadratmeter.

  Siffran är därför rimlig men jag vill nog ha en ”felmarginal” på minst 20 %.

 43. Den här dagen för 73 år sen föddes min fru i Skellefteå. Det var annandag pingst. Enligt svärmor så snöade det den dagen. I boken ” Ett satans år” kan man läsa att Piteå midsommardagen 1867 hade 32 grader. Den varmaste midsommardagen i Piteå genom alla tider. En av dom få dagarna det året som det var varmt. Det var ju ett av nödåren. Ibland är det svårt att förstå sig på vädret. Också svårt att förstå sig på oss människor ibland.

 44. Adepten

  #41 Leif Åsbrink

  Det kan bero på att du har en aversion mot Postmas råa esoteriska språk blandat med ett new age stuk som sedan 2012 ifrågasatt växthuseffekten och globala energiflöden.
  https://climateofsophistry.com/2012/11/07/the-fraud-of-the-atmospheric-greenhouse-effect-part-3-in-pictures/
  Bedrägeriet med den atmosfäriska växthuseffekten Del 3: I bilder råkade stämma överens med min bild att man ser jorden som en skiva och att bakåtstrålningen ses som en andra värmekälla som ger en ytstrålning på 333 W/m-2 och en solinstrålning på 341 W/m-2 eller absorberad ytstrålning på 161 W/-2.
  Själv ärr jag inriktad på att solinstrålningen är 1370 W/m-2 mot en svär i realtid.
  D.v.s. inte delat med 4 och ”jämnt utspridd” eftersom infallsvinkeln mellan solljuset och jordens yta varierar, vilket inkluderar variationer med latitud, jordens lutning, snedheten i vår bana runt solen och tid på dagen. Även de regionala variationerna i aerosoler, molntäcke och därmed albedo och återstrålning, till detta kommer konvektion, advektion av både atmosfär och hav som sedan inte syns i den förenklade bild som Khiel & Trenberth visar upp, Denna till synes förenklade platta jord och statiska genomsnitts solenergibalansdiagram har lett mig till onödiga missuppfattningar.

  Vill åter tacka dig för programsnutten som gav mig en repetition på gamla kunskaper,
  skall nu göra ett försök att beräkna solinstrålningen på en 30 graders yta på nordliga latituder.

 45. Paul Håkansson

  KLIMAT
  EU-PARLAMENTET SKJUTER UPP OMRÖSTNING OM KLIMATTULL (Direkt)
  2022-06-08 14:11
  BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet valde på onsdagen att skjuta upp omröstningar om klimattullar och den sociala klimatfonden.

  Parlamentets ansvarige för förslaget om klimattullar, den nederländske socialdemokraten Mohammed Chahim, föreslog uppskovet eftersom de två frågorna är stark sammankopplade med reformen av EU:s utsläppshandelssystem.

  Tidigare på onsdagen förkastade Europaparlamentet förslaget om ETS-reform.

  Alla tre förslagen återförs nu till utskotten och kan behandlas tillsammans.

  Klimattullar, egentligen kallat gränsjusteringsmekanismen CBAM, syftar till att skydda tillverkare i koldioxidtunga sektorer i EU, som uppfyller höga klimatkrav. Dessa ska inte ska förlora i konkurrenskraft till importvaror från länder med lägre klimatkrav (kallat koldioxidläckage).

  Klimattullen ska fasas in över tio år samtidigt som de koldioxidtunga sektorerna i EU förlorar sina gratis utsläppsrätter.

  Exportländers koldioxidskatter och system för utsläppshandel ska tas med i beräkningen.

  Under 2023-2025 ska importörer tillhandahålla information. Från 2026 startar gränsavgiften.

  Den sociala klimatfonden ska ge stöd åt ekonomiskt svaga hushåll under klimatomställningen.

 46. Paul Håkansson

  KLIMAT
  EU-PARLAMENTET FÖRKASTAR REFORM AV UTSLÄPPSSYSTEM (Direkt)
  2022-06-08 13:50
  BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet röstade på onsdagen för att förkasta förslaget om reform av EU:s utsläppshandelssystem ETS.

  Parlamentet röstade i stället för att återföra förslaget till utskotten.

  Partigrupperna för socialdemokrater, de gröna och vänstern förenade sig med partigrupper på högerkanten i att rösta ned förslaget.

  Vänstersidan vill dock höja klimatmålen medan partigrupperna på högerkanten vill sänka ambitionerna.

  Förslaget fick stöd av kristdemokrater och liberala.

  Syftet med reformen är att skärpa systemet genom att minska antalet utsläppsrätter.

  Systemet ska utvidgas till att även omfatta fastigheter och transporter, inklusive flyg och sjöfart.

  Tilldelningen av gratis utsläppsrätter för stål, aluminium, cement och gödningsmedel fasas ut under tio år från 2026 med en tiondel om året. Även dessa sektorer får köpa utsläppsrätter på auktion.

  Omröstningen ingick i EU:s stora klimatpaket Fit for 55, som ska sänka utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030 jämfört med 1990

 47. Håkan Bergman

  Paul Håkansson #45
  Politico skriver om det också. Det är nog inte rätt tid att komma med fler bördor för medborgarna, fortsättning lär följa.
  https://www.politico.eu/article/key-climate-proposals-fail-to-pass-european-parliament/

 48. Paul Håkansson

  Håkan Bergman

  Exakt, verkligheten börjar så smått komma ifatt klimatpsykopaterna.

  Lyssnade förresten på Jan Blomgren där han gav en hint om att socialdemokraterna är på väg att ändra färdriktning men att det först kommer att ske efter valet. Hans Dahlgren var dessutom ute och gav en försmak om detta i förra veckan. Givetvis ett test från sossarna om hur detta uttalande skulle tas emot.