Vi närmar oss värme och mer ljus. Det kan vi behöva i dessa mörka tider. Här är veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Vi närmar oss värme och mer ljus. Det kan vi behöva i dessa mörka tider. Här är veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Fick in detta väderkvarnskritiska och klimatrealistiska inlägg i Bulletin.
Kampen går oförtrutet vidare.
https://www.bulletin.nu/debatt-rodgrona-vanforestallningar-aventyrar-sveriges-energiforsorjning
I södra Sverige en härlig morgon med blå himmel.
Samtidigt nås vi av skakande rapporter om Putins övergrepp på Ukraina (observera distinktionen mellan Putin och Ryssland), en utveckling ingen av oss har velat se men som vi ändå borde ha haft bättre mental och fysisk beredskap för än vad jag upplever att vi som svenskar och européer har.
Samtidigt hör vi våra ”ledare” (observera situationstecknen) komma med uttalanden om hur kraftfulla ekonomiska sanktioner mot Ryssland som de minsann beslutat om …
Men hur kraftfulla är de? Och framförallt, hur kraftfulla upplever Putin att sanktionerna är … när EU inte ens stänger flödet i gasledningarna till ett energi-anorektiskt Tyskland och pengaflödet i motsatt riktning för att bekosta gasen?
Kort sagt, EU säger en sak samtidigt som man bidrar ekonomiskt till att bekosta Putins aggression mot Ukraina och därmed också i Ryska ögon indirekt stödjer honom.
Självklart är internationell handel bra, så länge man övervägt sin säkerhetspolitiska situation och planerat för att kunna stå på egna ben den dag situationen så kräver.
När man sedan dessutom sätter mer eller mindre hela Europa i en beroendesituation till storebror i öster genom att man inbilskt tror att världen skall följa den europeiska politiska visionen av en energi-anorektisk grön framtid driven av ett fiktivt ”klimathot” som Ryssland för länge sedan genomskådat som självskadebeteende …
Allt stöd till Ukraina är beundransvärd, men när skall EU börja se verkligheten som vi alla lever i … ?
#2 Magma, Du formulerar just det jag önskar att jag kunde en förvirrad dag som denna.
Sveriges dvs ”vår” politiska lednings intresse för att stödja Ukraina verkar obefintligt. Snacka går ju bra bara man undviker i-ord och annat som kan störa. Till och med när det blir tal om att ta hand om flyktingar, mammor med barn vars män och pappor är kvar och kämpar för landets frihet, blir det snart tal om att stödja länder som tagit emot flyktingar med utrustning för rent vatten och annat.
NIMBY-effekten i praktiken.
”Ett antal vindkraftsproducenter uppvisar förluster i sin verksamhet 2021, trots att man kunde förvänta sig, att de borde ha gjort stora vinster under den för svenska förhållanden, exceptionella elprisboomen. Vad beror detta på? Kan långa leveransavtal med fasta åtaganden om låga elpriser till storförbrukare vara en orsak? Kan det vara de s.k. PPA-avtalen som spökar?”
https://ledarsidorna.se/2022/02/varfor-gar-det-sa-daligt-for-vindkraftsbolagen/
En intressant artikel som visar riskerna med att sälja elen till fast pris, PPA-avtal.
Ser just på tjejvasan. Om jag inte ser fel så är det snö som dom åker på. Rockström kanske är med. Han har kanske klätt ut sig till en tjej.
#5 Rockström och Kårberger har i dag en debattartikel i SVD.
De hyllar den utveckling av priserna på energi vi ser idag.
Skall bemötas!
-Aldrig så få döda i väder.
-Isläget i Arktis på topp.
-Havsnivån ser väldigt stabil ut.
-Vi mår bättre av värme och skördar mer mat i CO2 rik atmosfär.
-Därtill har vi fått 20% fler soltimmar vilket värmer.
Får väl lägga till Tjejvasan 🙂
Med tanke på det som sker i världen, så lyckas Miljöpartiet mot förmodan än en gång få upp klimatfrågan på dagordningen inför valet, beror det helt och hållet på journalisternas egna politiska åskådningar. Jag har som tur är svårt se hur man skulle lyckas denna gång. Måtte dom nu bara försvinna för gott ur Svensk politik. Man skulle helst se att dom även blev betalningsansvariga för allt man ställt till med men partikassan gapar sannolikt lika tom på innehåll som deras konsekvensanalyser.
”Men förre utrikesministern Gabriel, sosse, talade klarspråk och erkände att den tidigare förda politiken var ett totalt misslyckande”
https://klimatsans.com/2022/02/26/tysk-omvandelse-utan-gas/
Tysklands energiewende är inte hållbar vilket vinterns elpriser i södra Sverige och Tyskland visade. Med kriget i Ukraina inser till och med politiker vansinnet med att lägga ner kärnkraft och kolkraft och basera elproduktionen på sol, vind och dyr rysk gas.. Elen kostar 144 öre per kWh i söder och 19 öre i norr.
Är det någon som räknat på Hybrit projektet? Hur många vindkraftverk behövs, hur stora och hur många ledningar? De säger sig behöva 50 TWh per år och det stämmer säkert. Det blir så stora siffror när jag gör det så jag misstänker att jag har fått nåt om bakfoten.
#9 LKAB har själva gått ut ich sagt att det behövs 4 Markbygden till i Norrland.
En Markbygden har 4 GW installerad effekt och ger 10-12 TWh per år och upptar 450 kvadratkilometer land samt kostar cirka 55 miljarder SEK. Måste dock återuppbyggas vart 25:e år… Det gör att kostnaden under 80 år blir 220 + 330 + 450 = 1 000 miljarder.
4 kärnkraftverk kostar 320 miljarder i stället för 1 000 miljarder och producerar i 80 år.
Vilken verkar som den bättre idén?
Ivar A. #8
”Tyska utrikesministern Baerbock, grön och vindkramare, beklagade sig gråtfärdigt och i chock om att Putin hade ljugit henne rakt i ansiktet.”
Det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse att inse att andra kan minsann också ljuga.
Det har varit sportlov i veckan. Barnbarnen har varit på besök. För första gången under de fem år som äldsta barnbarnet haft sportlov så har det varit snö. Tyvärr så har det inte varit tillräckligt mycket snö för att kunna använda skidor och en del annan vintersportutrustning kunde användas. En del är fortfarande oanvänt trots att det är flera år sedan jag köpte det.
När mina barn var i skolåldern så var det bara enstaka år det inte var snö på sportlovet. Om det var dåligt med snö så var som regel isarna på sjöarna fina så de kunde åka skridskor. I år är det is så man vågar ge sig ut på sjöarna, men isen har ojämn yta som det blir när det snöar och smälter om vartannat. Men pimpelfiske kunde vi ägna oss åt.
Jag har en fråga om vindkraftsturbiner, specifikt de till havs.
I dagsläget ligger de största på 14 MW. I parken som önskar utanför Sandhamn säger bolaget att de planerar för turbiner på 20 MW.
Vilka för- och nackdelar är det med så stora turbiner. Kräver de mer vind för att ge effekt? Har de ett bredare eller smalare spektra där de ger bra effekt? Jag förstår att strukturen behöver vara starkare och att de måste stå på större avstånd från varandra.
Samma ursprungstext som i Bulletin även i Folkbladet.
https://folkbladet.se/asikter/debatt/artikel/nar-angmaskinen-kom-sa-byggdes-det-inte-vaderkvarnar/jdwk5pvr
Jag noterar utan förvåning att Putin använder ”nazister” lika felaktigt och frekvent, som många svenskar gör om sina meningsmotståndare. Fattas väl bara att han snart kallar Ukrainas regering för klimatförnekare.
#10
Tack för de uppgifterna. 800 vkv gånger 4, det blir 3200 nya vkv. Jag får 50 TWh per år till 5700 MW utslaget på timme. Sen när det blåser hårt ger vindkraften 3 gånger så mycket för antar de räknar på genomsnittsproduktion. En 400 kV ledning transporterar ca 1000 MW men det kanske finns större. Fyra till sex såna ledningar alltså. Eller ett stort antal mindre. Det låter som en fantasi. Ingen vågar kanske ifrågasätta.
https://www.pitea.se/invanare/Kommun-politik/hallbar-samhallsutveckling/alla-projekt-samhallsutveckling/aktuella-projekt-landsbygdsutveckling/storsta-vinkraftsparken-i-europa—markbygden/
Vi såg det inte komma. https://klimatsans.com/2022/02/26/tysk-omvandelse-utan-gas/
Jag såg det komma. https://www.youtube.com/watch?v=xYaa5Zp7qBI
Magnus #9
När det gäller utbyggnad av kraftnätet för hybritprojektet så blir det inte så omfattande. Det är inte så långt till kraftverken Porjus, Harsprånget, Ligga, Messaure och Letsi från Gällivare. Alla de kraftverken har stora stationer (ställverk) med flera anslutande kraftledningar.
Om det byggdes 400 kV kraftledningar med 4 kablar per fas så skulle det räcka med en kraftledning till var och ett av de här kraftverken. Porjus ligger 4 mil från Gällivare och Letsi som är längst ifrån ligger 7 mil från Gällivare. Sammantaget så blir det c.a 30 mil sådan kraftledning. Skulle väl kosta en 400-600 miljoner inkl ställverk.
Utöver det skulle det behöva byggas ett byggas ett par nya kraftledningar (400 kV med 3 ledare per fas) som ansluter till ett par av kraftverken jag räknade upp eller till Gällivare för att överföra vindkraftsel dit när det blåser mycket.
En ledning mellan Sverige och Finland har kommit långt i planeringen går mellan Messaure och Kemi. En stark orsak till det bygget är förstärkt back-up för kärnkraftverket i Pyhäjoki men inte bara det.
Så det är en kraftledning till som skulle behöva byggas. Om det bara vore för hybritprojektet så skulle en kraftledning mellan Letsi och Juktan vara lämplig 17-18 mil. Men skall det samutnyttjas för att förstärka elnätet i södra Sverige så kanske en kraftledning från Letsi till någonstans i närheten av Sundsvall vore mer lämplig vilket är 50 mil.
När det gäller vindkraftverk så har de senaste åren byggts många vindkraftverk av typen Vestas V136. De producerar 13-14 GWh år om de är 200 m höga. Så c.a 3700 sådana vindkraftverk spridda över norra Skandinavien skulle gå åt för att producera lika mycket som hybritanläggningen gör av med.
Att bygga de 3700 vindkraftverken skulle kosta ungefär 150 mdr och förstärkning av stamnätet c:a 2 mdr.
#12 Sportlov idag Kokslov när det infördes 1940.
Jag hoppas du inte längtar tillbaka till dessa vintrar med krig och kyla!
https://sv.wikipedia.org/wiki/De_kalla_krigsvintrarna#De_enskilda_vintrarna
Stockholm med -6,6 grader i snitt. (idag kring nollan)
Det vill vi inte återuppleva.
Vill du uppleva snö och kyla så finns det i dag i USA
#19
Du glömmer räkna med den backup som krävs så snart du nämner vind.
Dansk vindkraft nu 200 MW , max 4000 MW?
Var finns de saknade 3800 MW ?
På tal om Norrlands el.
För några dagar sedan hade SVT program där LKAB;s hållbarhetschef fick utveckla kostnader för olika kraftsystem.
LKAB ville ha ”billig el” och räknade upp kostnader för olika kraftsystem. Hans kostnadsberäkning utgick från följande:
Vind kraft kostar 32 öre/kWh, Solel från Solcellsparker 43 öre/kWh, vindkraft till havs kostar 53 öre/kWh och kärnkraft 56 öre /kWh.
Hur denne man räknat ut detta framgår inte av intervjun.
Han påstod att det var vindkraft med vätgaslager som var det som LKAB hade som billigaste elen.
Att bygga ett vätgaslager som skulle vara en backupp när det inte blåser eller blåser för dåligt.
Om jag fattade rätt finns det ingen sådan beräkning av vad ett vätgaslager skulle kosta. Vätgasen skulle lagras i bergrum som i princip redan fanns?
Det har här på forumet diskuterats lagring av vätgas men om jag förstår det rätt räcker det här inte med några småskaliga vätgaslager utan lager av gigantisk storlek.
Är det någon här på forumet som kan utveckla om det är över huvud taget en möjlighet att bygga den här typen av vätgaslager.
Jag ser för min inre syns luftskeppet Hindenburgkatastrofen när någon nämner vätgaslager.
#20 Göran J
Björn Gillberg hade en uträkning om man använder el och sedan gör om den till vätgas och sedan tillbaka till el igen så har man bara en fjärdedel av kvar av energin.
# 18 Sigge Förra landshövdingen i Norrbotten Björn Nilsson sa i sin avskedsintervju att Norrbotten behöver bygga 10 Markbygden. Dvs 10000 vindkraftverk. Det är utländska intressen, bl a Kina, i det som redan byggts. Och elen är till stor del redan inteckning av utländska företag, tex Google. Apropå Hybrit. Det kommer att innebära att vi i Luleå får mycket dyrare fjärrvärme. Upp mot 40 procent. Tack för det Miljöpartiet. Vi som tillsammans med Oxelösund har Sveriges billigaste fjärrvärme. Den fungerar väldigt bra, har haft fjärrvärmen i snart 20 år. Allt detta pga den meningslösa jakten på koldioxid.
#18 Sigge
Du behöver inte bekymra dig om vätgasstålen, Hybrit, H2 Green Steel och LKAB:s vätgassatsningar. De kommer aldrig att gå i mål. Med det som händer i världen just nu blir det övertydligt att all meningslös CO2-jakt blir massivt idiotförklarad då Kina, Ryssland, Indien och Förenade Arabemiraten röstade om veto i FN:s säkerhetsråd om att fördöma invasionen av Ukraina. Dessa länder kör säkert i lag om att undvika CO2-jakt och de svarar tillsammans för nästan hälften av de globala, fossila CO2-utsläppen. Man kan direkt glömma bort att de skulle lägga två strån i kors för att begränsa dem. Löften med mål i framtiden år 2050 respektive 2060 är till intet förpliktande. I belysning av detta ter det sig patetiskt när vi i Sverige ruinerar oss för att eliminera vår utsläpp, i synnerhet i belysning av att vår globala andel är 1,4 promille. Om högriskprojekten med vätgasstål skulle lyckas gå i mål (det gör de inte, se ovan!) om några decennier så skulle utsläppsminskningen ge en temperaturpåverkan på minus 3 tiotusendels grader om 80 år med IPCC-matematik. Kan lika gärna sättas till noll.
Och Tyskland skriker efter mer gasleveranser i kölvattnet efter självskadebeteendet med stängda kärnkraftverk och redan har de äntligen tagit bladet från munnen och talar klarspråk om idiotin med Energiewende.
https://klimatsans.com/2022/02/26/tysk-omvandelse-utan-gas/
Uppvaknandet till verkligheten vad gäller meninglös CO2-jakt har bara börjat.
Lasse #19
Danmark vid ingången av 2022: Landbaserad 4644 MW Havsbaserad 2305 MW. Det är visserligen sant att havsbaserad vind snurrar med en högre kapacitetsfaktor, vilket i.o.f.s. till stor del kan bero på att dom parkerna är senare byggda och är högre, men det verkliga problemet är ändå svackorna och dom kommer i stort sett samtidigt med den landbaserade vindens dito, nåt man kan se här:
https://sprayhattas.crabdance.com/el%c3%a4nde/dk/dk2021-dec.png
Sören G
Jag B.G. på youtube och enligt vad jag förstår skulle vätgaslagret behöva innehålla 4 gånger så mycket som genereras till lagret i form av el kWh som man kan ta ut från bränslecellen i form av kWh.
Ingen vidare verkningsgrad?
Hur kan i så fall vätgaslager vara ett vettigt alternativ?
# 20
Härifrån kommer siffrorna. Notera den extremt höga verkningsgraden på havsbaserad vindel på mer än 50 %. Tysk motsvarighet hade 35 % 2021.
https://energiforsk.se/media/30970/el-fra-n-nya-anla-ggningar-energiforskrapport-2021-714.pdf
Nu är det tydligen endast Tyskland som inte ännu är berett att införa Swift-sanktioner mot Putinland. Man får nog krypa till korset – och be vädergudarna om en varm vår, för kallt blir det.
Att utesluta Ryssland från betalningssystemet Swift skulle mer eller mindre sätta stopp för transaktioner till utlandet – framför allt då det gäller energisektorn.
Blir intressant att se hur hela EU sedan tvingas till energisnålhet – eller snålhet överhuvudtaget – för att rädda Tyskland och andra energifattiga länder ur knipan.
Putin får höra med kineserna, de har ju startat ett eget betalningssystem…
De länder som kommer att förlora sin gas från Ryssland är Tyskland, Österrike och Italien. Kommer vi att få sända matpaket och begagnade vinterjackor till dessa länder nästa vinter?
#23 Mats Klävemark
Jag försökte bara förklara hur hybritprojektet skulle kunna försörjas med el och ungefärliga investeringskostnader för det. Jag har jobbat med energiprojekt under hela min yrkesverksamhet.
Nu tror jag hybritstål kommer ändå. Många gjuterier och stålverk kommer att skaffa smältugnar för järnsvamp vilket ger ett rationellare flöde från gruva till färdigt handelsstål. Hybritstål finns redan i ganska liten skala men då har vätgasen framställts från naturgas.
Ser att länken i #24 blev fel, ber om ursäkt, hoppas den här funkar.
https://sprayhattas.crabdance.com/elstatistik/el%C3%A4nde/dk/dk2021-dec.png
#20 Göran J
Det finns olika uppgifter på havsbaserad vindkraft. Jag tror inte på de där låga priserna när verkligheten hinner ifatt.
Professor Jan Blomgren menar att det behövs ett elpris på mins 150 öre för att det inte ska gå med förlust. Och att den dyra elen vi haft är förutsättning för att det ska vara möjligt bygga i havet.
https://timbro.se/smedjan/havsbaserad-vindkraft-en-bla%cc%8asning/
Det finns exempel också.
https://cornucopia.se/2022/01/havsbaserad-vindkraft-olonsam-far-236/
Varför väljs narcissistiska psykopater som t.ex. Putin och Trump till politiska ledare?
Mvh,
Sigge #29
Förstod att du jobbat i branschen. Tack för uttömmande svar. Med alla utredningar och tillstånd kanske det går att få klart på 10 år. Det var ett inslag i Rapport där LKAB efterfrågade ledningar.
Magnus #31
Ett sätt att ta reda på vad vindkraft verkligen kostar är att kolla på projekt som nyligen byggts eller håller på att byggas. Vad den ena eller andra som inte jobbar med vindkraft tycker att det kostar är inte relevant.
Vattenfall bygger vindkraftsparken Horns Rev 3 just nu och nyligen tog de i drift danska delen av Kriegers Flak. Om du orkar kan du söka hos Vattenfall. Projekten är så stora att de nog är särredovisade i årsberättelserna.
Det här hittade jag när jag googlade:
Kostnad för Horns Rev 0,77 SEK/kWh
Kostnad för Kriegers Flak 0,49 DKK/kWh
#29 Sigge
Har du hört talas om marknadskrafterna? Om vätgasstål kommer att vara minst 40% dyrare än samma typ av stål med samma prestanda men tillverkade masugnsvägen, vad tror du då att marknaden väljer? Dessutom, vätgasvägen är förenade med extrema teknikrisker där de flesta stegen idag inte är verifierade i stor kommersiell skala. Och som sagt, den meningslösa jakten på CO2 är snart förevisad till historiens skrattkammare för att illustrera aningslös naivitet. Fossilfritt kommer inte att vara något försäljningsargument. Observera, det är vad jag tror.
Framtiden och verkligheten får visa vad som händer.
# 34 Sigge. Hur kostar elen när det inte blåser. Då är den väl gratis.
#34 Sigge
Kostnaden för vindkraften är låg tydligen men kostnaden för Tysk och Dansk vindkraftsbaserad elförsörjning är hög.
https://klimatsans.com/wp-content/uploads/2021/12/211202-Preise-2020.jpg
Det är eftersom det inte blåser alltid!
Jag har idag fått gratis uppvärmning genom mina fönster-men det är inte så att detta är min uppvärmningskostnad!
#1, och 14. Fredrik Lundell. Grattis till att Du lyckats få ut dessa kloka debattinlägg i media!
#12 Sigge
Låt oss slippa dina ovetenskapliga anekdoter
# 1, 14, 38
Instämmer!
#18 Sigge
”Sammantaget så blir det c.a 30 mil sådan kraftledning. Skulle väl kosta en 400-600 miljoner inkl ställverk.”
En 400 kV ledning kostar 6,5 MSEK per km (budget för Aurora Line Messaure-Finland).
300 km x 6,5 = 1950 MSEK.
Matematik tycks inte vara Sigges starka sida.
#18 Sigge
”En ledning mellan Sverige och Finland har kommit långt i planeringen går mellan Messaure och Kemi. En stark orsak till det bygget är förstärkt back-up för kärnkraftverket i Pyhäjoki men inte bara det.”
Fel igen. Denna ledning har Fingrid gnällt om i 20 år, med syfte att sänka elpriserna i Finland. Därför betalar finnarna större delen av kostnaden.
#29 Sigge
”Jag försökte bara förklara hur hybritprojektet skulle kunna försörjas med el och ungefärliga investeringskostnader för det. Jag har jobbat med energiprojekt under hela min yrkesverksamhet.”
LKAB fantasier om omställning till järnsvamp kräver 6300 MW medeleffekt och sannolikt 10 000 MW i toppeffekt om man ska kunna överproducera vätgas för lagring. Norrbotten idag använder 8 TWh el, dvs en medeleffekt om 900 MW. Toppeffekt 1600-1800 MW.
Hela Luleälvens medeleffekt är cirka 1600 MW.
”Jag har jobbat med energiprojekt under hela min yrkesverksamhet”
Detta verkar dock inte ha resulterat i en god ingenjörs kännetecken; Sinne för rimlighet och proportioner.
Men så blir det ju, när ideologi, känslor och önsketänkande får styra.
#34 Sigge
Vem vågar skriva långa avtal om el för 0,77 SEK/kWh eller 0,49 DKK/kWh (0,70 kr/kWh)?
”Ett antal vindkraftsproducenter uppvisar förluster i sin verksamhet 2021, trots att man kunde förvänta sig, att de borde ha gjort stora vinster under den för svenska förhållanden, exceptionella elprisboomen. Vad beror detta på? Kan långa leveransavtal med fasta åtaganden om låga elpriser till storförbrukare vara en orsak? Kan det vara de s.k. PPA-avtalen som spökar?”
https://ledarsidorna.se/2022/02/varfor-gar-det-sa-daligt-for-vindkraftsbolagen/
#18/29
”Jag försökte bara förklara hur hybritprojektet skulle kunna försörjas med el och ungefärliga investeringskostnader för det.”
Din förklaring är dock litet ofullständig eftersom du inte talar om var de där 3700 platserna där det aldrig är vindstilla ligger.
Är inte det enda ansvarsfulla som Tyskland kan göra nu att återstarta de tre kärnkraftverk som stängdes 31 dec 2021?
Och att därefter återstarta vad som än går att återstarta av de som stängts tidigare?
Ett slags Energie-wende-wende.
Eller ska de åter igen bli den nation som fuckar upp Europas och världens fred?
#34
Siffrorna du anger är alltså vad Vattenfall får betalt för vindkraften – inte vad den kostar, det vet man först i efterhand, när man vet hur mycket det blåste, hur mycket driften kostade och vad Vattenfall fick betala för att köpa annan kraft när det inte blåste. Om elpriserna inte blir betydligt lägre kommande vintrar lär dessa vindkraftparker bli ungefär lika lönsamma för Vattenfall som Nuon blev.
Kremlin website down as Russian TV channels ’hacked to broadcast Ukrainian songs’
In a chilling video message posted online by the online hackers group called Anonymous, the masked group speaks directly to Vladimir Putin calling on him to resign
https://www.mirror.co.uk/news/world-news/breaking-kremlin-website-down-russian-26338052
Mvh,
Claes-Erik Simonsbacka #32
Trump har faktiskt en koppling till Tysklands situation med gasen. Allt Trump gjorde och sa var inte fel. Jag tycker man ska vara rättvis och har nån sagt nåt bra ska man framhålla det oavsett vad man tycker om personen. Han ville Europa skulle ta sin del av försvaret av Europa. Reaktionen blev att han måste vara galen. Tyskland betalar 1 procent till NATO, USA 4 procent.
Han påtalade också problemet med att Tyskland gjorde sig beroende av rysk gas. Reaktionen var att han måste vara galen. Vi i Sverige vet konsekvensen vad det betyder för elpriset. Tyskland suger upp all el från Sverige, Polen och Frankrike oavsett om det är kolkraft eller kärnkraft med dyr el för alla som konsekvens. Deras ”Energiwende” har misslyckats totalt.
Men nu sitter tyskarna återigen i smeten. Pinsamt för tyskarna minst sagt. Ett sånt land styr alltså i praktiken EU. Det här är bara tre år sen.
https://twitter.com/justinpulitzer/status/1496709662602932224?s=21&fbclid=IwAR3PYh3tdiB00V0ZCFcs-JgPxMyJ7PlnpxDoUzAYg8jsUsFP_CozuDHGBug
Här är Merkels reaktion på att USA lägger sig i Nordstream 2.
https://sverigesradio.se/artikel/7372902
#32#
Beträffande Putin så är väl han knappast vald i ”sann demokratisk ordning”. Möjligen skedde det någorlunda ”demokratiskt” i början av hans mandatperiod. Numera skall ju hans makt vara ”säkrad” till 2036, enligt vad jag läst i massmedia.
Beträffande D Trump så blev han vald, i det som jag uppfattar i ett demokratiskt korrekt val. Tyvärr har han därefter ”ogiltigförklarat” valet 2021 och hävdar att han är den rättmätiga segraren i valet och att valet ”stals” från honom. Trots denna verklighetsuppfattning har han ett stort stöd i väljarkåren. Får verkligen hoppas att han är en ”föredetting” i kommande presidentval. Någon sa (tror det var Stickan Andersson) ”folk är inte så dumma som man tror, dom är dummare”.
Tja sen kan man ju fundera på hur man skall rösta i kommande riksdagsval i vårt land. P g a av den rådande konsensus ang klimatfrågan bland politikerna i Sverige så kommer nog mitt val bli att rösta blankt i likhet med valet 2018.
Motivet för min del är att dagens politiker, oavsett parti, ställer upp på den s k ”gröna omställningen” utan att närmare förklara sig, eller att ha kännedom om konsekvenserna . Tror att den stora ”massan” fortfararande ställer upp på den politiken, utan att förstå konsekvenserna. Egentligen är min inställning demokratiskt sett felaktig, men hur skall man hantera dilemmat. Vill i sammanhanget framhålla Eriksson i Upphult som den enda i riksdagen som vågar gå mot ”strömmen”. Tyvärr kan jag inte rösta på honom eftersom jag inte tillhör hans valkrets. Eller finns det någon här på KU som känner till någon annan väg.
#29 Sigge.
Varför gör man järnsvamp med hjälp av vätgas tillverkad ur naturgas? Det fungerar ju minst lika bra att använda naturgasen direkt för att reducera järnmalmen till järnsvamp. Så görs ju också på platser med god tillgång på billig naturgas, speciellt runt Persiska viken men även på andra platser. Vätgasen känns som en omväg om den görs av naturgas.
Sigge #29
Det är ju ett enormt projekt detta med Hybrit. Jag motsätter mig inte och syftet är gott. Men har du nån uppfattning om hur lång tid det tar att få till vkv och ledningar? LKAB i SVT Rapport verkade tycka att just ledningar var ett bekymmer för dem. Som om inget hände på den fronten.
Då kan man fundera om de inte redan börjar skylla på varandra i ett projekt som kommer rinna ut i sanden. Det här är ju ett högprestige projekt. Hela regeringen står bakom och driver på. MP har tidigare hotat VD och styrelsemedlemmar med avsked som inte ställer upp på deras vision om vindkraft som lösning för framtiden. Då kan man tänka sig att de som är kvar kanske inte är så entusiastiska. Men det ger fortfarande stor status att vara med i ett sånt projekt. Klimatet på jorden ska ju räddas. Då får man mycket cred. Fast de egentligen inte tror på projektet. Jag vet inte men det är naturligt att ifrågasätta ett sånt gigantiskt projekt. Dock inte för SVT tydligen. Men de har ju inte kunskaperna att ifrågasätta heller.
Karl Erik R #50
Varför ens bekymra sig över kol och stål? Vill man minska kolförbränningen ska man fokusera på el- och värme-produktionen från kolkondens. Användningen av kol för stålframställning kommer att minska när ekonomierna i Sydasien och Afrika utvecklats så långt så att stålmarknaden balanserats som vår. Byter jag in en tre år gammal bil idag till en ny så pushas en kanske femton år gammal bil ut till skrot i andra ändan av användarkedjan och den innehåller helt säkert betydligt mera stål än min nya bil. Kanske det är dags att titta på hur effektiv återvinningen kommer att vara för bilar som produceras idag?
Karl Erik R #50
Skillnaden är vätgas från vindkraft med elektrolys som anses inte innebära CO2 utsläpp och naturgas som släpper ut ca 40 procent jämfört stenkol för samma energi.
BD-Nille #41
Du har rätt. Jag räknade fel på de kraftledningarna.
När jag räknar igen blir c:a 4 mdr som nätförstärkningarna skulle kosta. Det är i sammanhanget ändå ganska lite jämfört med vad det kostar att bygga ny elproduktionskapacitet oavsett om det är kärnkraft, vindkraft eller något annat.
Karl-Erik R. #50
Järnframställning är inte min starka sida. Jag trodde man ville ha bort kolatomen ur metanet innan reduceringsprocessen påbörjades.
SVT och att de basunerar ut det ena och det andra om energi är provocerande. Det som låter bra för deras agenda får ett klipp i rutan. Men de vet inte ens vad en kWh innebär. Hur ska de då kunna ifrågasätta även om de ville? Deras kunskaper är så begränsade att de kan mycket väl bedras av nån som säger att de kan driva ett värmeelement med ett ficklampsbatteri.
Magnus #51
Vindkraftsutbyggnaden i norra delarna av Finland, Norge och Sverige pågår. Det byggs väl ut med en hastighet av 4-5 TWh/år i de tre länderna tillsammans. Om det bara vore för LKAB:s hybrit så tar det 10-15 år. Men nu ska ju elen användas till annat också.
När det gäller kraftledningar så har ju Svenska Kraftnät inte lämnat in någon ansökan om att få bygga än. De projekterar säkert så det är väl möjligt att en ansökan kommer att lämnas in i år. Då skulle nog tillstånden kunna vara klara 2027 och då göra upphandling som antagligen överklagas vilket gör att byggstart ligger 2029-2030.
Min personliga uppfattning är att ungefär år 2032 kommer första kraftledningen att kunna tas i drift. Sedan är det väl rimligt att anta att de andra tas i drift med ungefär 3-årsintervall. Då är den femte kraftledningen klar ungefär 2045.
Jag tror att LKAB måste gå över stegvis till järnsvamp under en ganska lång period. Kunderna måste anpassa sig till att använda järnsvamp. Det kommer nog att dröja till bortåt 2050 innan masugnarna är utbytta till ljusbågsugnar.
#57 Sigge
All vindkraft som byggs säljs med PPM avtal. Nästan all produktion är avsedd för kontinenten. Vi svenskar blir tyvärr blåsta på konfekten. Sedan har det varit ett bra sätt för Tyskland att sno åt sig en del av den svenska vattenkraften.
Så först har tidigare generationer fördärvat våra älvar för att vi skulle få el, sedan kommer utländska bolag att fördärva så mycket de hinner på landbacken för att förse EU med vindverksel och nu vill de även fördärva vår kust.
BD-Nille #43
All el till hybritprojektet behöver inte komma ifrån Luleälvens kraftverk. Anledningen till att det vore bra att ansluta kraftledningarna till ställverk vid kraftverk i Luleälven är att det finns så många kraftledningar där som går åt olika håll. Då kan man utnyttja det befintliga ledningsnätet om det byggs vindkraft i områden där stamnätet redan finns.
Idag finns det 7 kraftledningar från Luleälven som går åt olika håll. 4 st söderut, 2 st till Finland och 1 st till Norge. De har en sammanlagd kapacitet på c:a 5500-6000 MW. Det skulle behövas till över 7000 MW.
All el som används till Hybritprojektet behöver inte levereeras med 400 kV kraftledningarna. Det finns ett omfattande regionnät runt Kiruna, Gällivare och Svappavara. Vindkraft som byggs i närheten kan leverera el via regionnätet och i begränsad omfattning även lokalnätet.
Sigge #18
”Sammantaget så blir det c.a 30 mil sådan kraftledning. Skulle väl kosta en 400-600 miljoner inkl ställverk.”
Sigge #54
”Du har rätt. Jag räknade fel på de kraftledningarna.
När jag räknar igen blir c:a 4 mdr som nätförstärkningarna skulle kosta.”
En felräkning med en faktor 7-10? Hur kan en ingenjör räkna så fel utan att reflektera över det?
Efter att ha jobbat (#29) ”med energiprojekt under hela min yrkesverksamhet” ???
#55 Sigge och #53 Magnus
Min fråga var: Varför ska man reducera järnmalm med vätgas som tillverkas av naturgas? Om man separerar metan så får man 2CO2 och 3H2. Koldioxiden går antagligen ut i luften ändå. Då kan man använda naturgasen, som till stor del är metan, för att reducera malmen utan omvägen vila vätgas.
Givetvis blir processen ”CO2-fri” om man använder vätgas tillverkad m h a fossilfri el.
Oavsett om man använder kol eller naturgas så tillför man rätt stor mängd extra energi. I Luleå och Oxelösund tillvaratas masugnsgasen som innehåller denna energi, för att alstra fjärrvärme.
För Ukraina:
Underskattning är nuvarande läge kämpa slår klass – vi stödjer med det vi kan och ska fatta beslut – det är strikt nu nu nu nu – tänk och agera lyssna –
Men herregud har ni inte hört talas om cirkulär ekonomi? En dag kommer vi att vara klara med att bygga upp infrastrukturen och det krävs stål till det, men när vi mättat marknaden för ny infrastruktur kommer vi att ha en bas av stålskrot för vidare utveckling. Hur svårt kan det vara att förstå det?
Sigge #57
Ljusbågsugnar, men det innebär väl att vätgasen ska omvandlas till el. Är inte tanken att vätgasen ska ersätta kolet i förbränningen? Det här handlar om så lång tid att ingen idag kommer vara ansvarig för de besluten senare. Ingen politiker ingen ingenjör. Det är en fantasi helt enkelt. En utopi signerat MP och miljörörelsen. Ingen vågar säga ifrån galenskapen därför fortsätter det.
ok, behövs inga hi-tech vapen – old school räcker för att stoppa stridsvagnen o offensiven saknas ned – enklast möjliga lösning – Putin går under sakta men säkert – bra, framgång för alla
Tillägg till mitt #63
Alltså, vi kommer alltid att behöva energi, däremot så kommer vi, om vi tänker efter, inte alltid behöva öka eller ens bibehålla vår stålproduktion, vi kommer en dag till en punkt där vi i stort sett klarar vår stålförsörjning med återvinning av stålskrot. Så varför denna idiotiska fixering på stål utan kol, det handlar ju ändå bara om en parentes i vår väg mot en framtid med välstånd för alla? Kom igen nu, kritisera kolanvändning är okey, men bara om det handlar om kolanvändning som ekonomiskt och långsiktigt kan ersättas med andra energislag.
Karl Erik R #61
Naturgas idag har sina begränsningar efteratt både Nordstream 1 och 2 nu ifrågasätts. Italien och Tyskland är beroende av rysk gas. Det är en bristvara. Vi i Sverige har nog inte fatta vilken guldsits vi har med våra älvar och kärnkraft. Nu vill fler och fler få del av de naturrikedomarna och vi får dyr el när vi importerar. Dyraste pris på elproduktion eller import sätter pris för hela elområdet. Elmarknaden är en djungel som vi inte har att göra med. Vi ska bara betala tydligen.
#59 Sigge
”All el som används till Hybritprojektet behöver inte levereeras med 400 kV kraftledningarna. Det finns ett omfattande regionnät runt Kiruna, Gällivare och Svappavara. Vindkraft som byggs i närheten kan leverera el via regionnätet och i begränsad omfattning även lokalnätet.”
Det finns inget stamnät idag norr om Porjus, dvs i Malmfälten. Regionnätet 130 kV-nätet klarar inte ens Hybrits första demoanläggning i Vitåfors, bevisligen eftersom SVK måste bygga en 400 kV ledning dit.
Ansluta vindkraftverk 4-7 MW till lokalnät 20 kV?! Sigge måste skämta…
Och hur skulle vindkraft kunna försörja dessa industrier med effekt då det inte blåser? Vätgaslager?
Upplys mig: Var i världen finns det existerande vätgaslager i plåtklädda bergrum?
### Sigge
Enligt LKAB:s egen propaganda skulle en total omställning till järnsvamp till år cirka 2040, spara 37 megaton co2 per år, globalt om LKAB kunder stänger sina masugnar. Detta är 0,1% av de globala co2-utsläppen.
Menar du på fullt allvar att det är vettigt att göra Norrlands skogslandskap till ett industriområde för vindkraft, enbart för sådan symbolpolitik?
BD-Nille #60 #68
Jag räknade fel på ledningarna, jag tog 30×7 istället för 300×7. Jag är inte den typen av människa som aldrig gör fel. Den typen av människor som aldrig gör fel är de som inte gör något alls, men ofta klagar de eller raljerar över andras småfel.
Svenska Kraftnät har planerat den första kraftledningen till Gällivare som de hoppas ska vara klar 2026.
https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/transmissionsnatsprojekt/vitafors-porjusberget/om-projektet/
Det tror jag inte går, för tillstånden och upphandlingsreglerna gör att man inte kommer igång förrän i slutet på detta årtionde.
Om det byggs vindkraft norr om Gällivare så kommer det att anslutas till regionnätet.
I Sverige så är det mycket vindkraftsplaner i Norrland söder om Luleälven ända ner till Gävle på östra sidan och ner till Dalsland på västra sidan. Där finns redan stamnät. Men vindkraft byggs även i Finland och Norge. Till Finland så ska det snart börja byggas en kraftledning från Messaure. Det blir den tredje kraftledningen över Torne älv.
Tanken som LKAB har är att producera vätgasen när elen är billig och lagra den. Hur den skall lagras på bästa sätt vet inte jag. Det finns andra som kan det bättre.
BD-Nille #70
”Menar du på fullt allvar att det är vettigt att göra Norrlands skogslandskap till ett industriområde för vindkraft, enbart för sådan symbolpolitik?”
Den frågan har jag ingen åsikt om. Jag har bara svarat på vad som är möjligt att göra och hur man kan göra det.
För att producera 50 TWh vindkraft upptar det areal på 1500-2000 kvadrakilometer. Det är mindre än 1% av Norrlands areal.
Man kan bara konstatera att vi är riktigt blåsta av de byråkrater som bestämt att vi skall betala deras uppdragsgivares lyxyacht, gormemiddagar och miljardegendomar för miljöns skull.
TANKEFEL !
Många har utgångspunkten, ”Tanken som LKAB har är att producera vätgasen när elen är billig och lagra den.”
Men är det rätt tänkt? När utbyggnaden skett är inte elen billig ens när det blåser eftersom det då finns så många konsumenter.
Jag menar, tanken bygger på att det finns ett överflöd. Genom att vi bygger hydrolysörer och vätgaslager för tusen miljarder kronor (1 000 000 000 000 000 kr (*), vem skall betala det?) då är inte elen billig på systemnivå när det blåser.
(*) Blev det rätt med nollorna?
Jag anser att dessa 400 kV och 200 kV ledningar förfular landskapet nåt enormt. Och vindkraftsparker likaså. Hur kan miljörörelsen stå bakom detta? När en skogsägare inte får röja sin skog för att det kan påverka fåglar på individnivå, påfund av samma rörelse.
Under en ledning är det evigt kalhygge. Norrland ska genomkorsas av dessa ledningar. Skogen där får aldrig växa upp.
Om man klagar på en vindkraftsindustri då är man besvärlig och står i vägen för samhällets bästa. Världens klimat anses hotas utan den industrin. En industri som förstör naturen mer än nåt annat. Fåglar har nu större rättigheter än människor. Men inte när det gäller vindkraft. Då sätts miljöhänsyn ur spel. Ifrågasätt inte vindkraft oavsett hur bra argumenten är. Den ska byggas, punkt slut. Det är EU regler. Jorden räddas. Inget bakåtsträvande.
#68 Magnus
Reducera järnmalm med rysk gas inom EU kommer som du säger aldrig att bli aktuellt. För dyr och för lite gas.
Det är bara platser med överskott på billig naturgas, främst runt Persiska viken, Indonesien och några platser till.
Reducera med vätgas gjord från naturgas kommer inte heller att finnas. Lika bra använda naturgasen direkt. För att vätgas ska ha någon effekt på CO2-utsläpp måste den tillverkas av fossilfri el eller värme.
#65 Magnus
Ljusbågsugnarna i stålverken drivs givetvis av el direkt från nätet. Finns ingen anledning att först göra vätgas av el och sedan el av vätgas. I Hybrit görs ingen el av vätgas över huvud taget.
Vätgasen används bara för att reducera järnmalm till järnsvamp. Det gör LKAB så SSAB stänger masugnen helt och behöver ingen vätgas.
#67 Håkan Bergman
Vi har mycket lång väg kvar innan jorden är fullt utbyggd med infrastruktur. Stora delar av världen ser inte ut som Sverige eller Tyskland. Nästan hela Afrika och stora delar av Asien och Sydamerika ligger långt efter oss.
Sen blir ju mycket av det stål vi bygger in i infrastruktur inlåst i kanske flera hundra år. Vi kommer nog aldrig att komma till ett läge där nytt stål inte behövs, utan att det räcker med återvunnet skrot.
# 71 Sigge Känns bra att du aldrig raljerar över om nån annan gör fel. Tur för dig att det inte blev för många nollor när du gjorde fel. Men det hade du nog lagt märke till.
# 72 Sigge. Som norrbottning säger jag att en procent är en procent för mycket. Men jag tror att det handlar om tio procent.
Lars Cornell #74
Ja ingen vet vad elen kommer kosta när Hybrit kommer igång. Det finns så många parametrar så det blir bara spekulationer. Till exempel nya utlandsförbindelser, nya ledningar norr till söder, nya förbrukare och bara Hybrit behöver 50 TWh. Allt detta är helt orealistiskt. Vem kunde tro att elen i januari skulle kosta 150 öre kWh? Och nu siar man om elpriset om 10 till 20 år framåt.
Cyklade nyss förbi LTU. På en entrédörr har extinction rebellion satt upp en lapp där det står ” Systemet ska ändras, inte klimatet”. Hoppas att dagens väder inte ändras. Det är ett mycket fint väder. Strålande sol och noll grader. Lite blåsigt bara, men då blir ju vindkraftsägarna glada. Holländare är i Luleå och tävlar i skridsko på naturis, i södra hamnen. Enligt extinction rebellion så ska klimatförändringarna upphöra. Människan ska ha dominans över naturen och evolutionen ska upphöra. Lycka till säger jag bara.
Jacob Nordangård om den globala agendan. Del 1
https://swebbtv.se/w/7QaevDN6SKbLYQpvhuAPuu
Jacob Nordangård om den globala agendan. Del 2
https://swebbtv.se/w/kadPJBXEKPhVnp37cH5kbD
Allt ingår i den så kallade fjärde industriella revolutionen, alltså fusionen mellan det biologiska – människan – och det teknologiska. Nu kan människor till exempel få medicinsk rådgivning via datorn, en möjlighet som blivit allt vanligare under pandemin.
Krafterna bakom denna agenda samlades redan 2016.
– De nya globala målen, som kallas Agenda 2030, har gift sig med den fjärde industriella revolutionen, och FN och World Economic Forum har ingått ett partnerskap med varandra.
World Economic Forum, som Jacob Nordangård pekar ut som den ledande aktören, är helt öppna med sin globalistiska agenda. Varför kan man undra. Kanske handlar det om självbeundrare med storhetsvansinne och för att det inte finns någon anledning att dölja den, då även medierna är med på tåget. Samtidigt blir det lättare att samla sina ”medlemmar” om direktiven och idésystemet presenteras lättillgängligt på nätet.
Målet är nu att använda den fjärde industriella revolutionen, som även Kina implementerat, för att verkställa Agenda 2030, enligt Nordangård. Bland annat handlar det om att införa en global hälsoinfrastruktur, där till exempel vaccinpassen ingår.
Även bankerna spelar en central roll. Och den politiska delen av agendan sköts främst inom G20-gruppen. 2009 fastslogs en ”global förvaltning av planeten”, en princip som sedan bara växt.
– Den fjärde industriella revolutionen är väldokumenterad. Det är inga hemligheter. Materialet ligger på deras egna hemsidor. De berättar öppet om sin agenda.
– När det når G20 har det gått igenom ett antal instanser. Hela pandemin har ju egentligen förberetts. Jag tror det började effektiviseras redan under svininfluensan. Det är som ett manus. Det blir samordnat. Det är ju det som varit så sjukt med det som utspelats under pandemin, att det varit så likt. Man har kunnat höra samma meddelanden upprepas överallt i media. Ledares tal har nästan varit ordagranna med varandras, säger Jacob Nordangård .
Han berör även WEF:s projekt ”World global leaders”, där en mängd av världens politiker ingår.
– Det handlar om att World Economic Forum handplockar personer, till exempel från universitet och företag, till ett program, där de sedan fostras i World Economic Forums filosofi. De får tillgång till ett nätverk och stora resurser. Det är en enorm karriärmöjlighet för den som blir utvald. De får en gräddfil till en topposition inom företag eller politiken.
– Men det fanns en föregångare till detta redan 1992, där bland andra Angela Merkel, Tony Blair, EU-kommissionens tidigare ordförande José Manuel Barroso, Bono och Bill Gates ingick. Det var 200 personer bara det året. Väldigt många fick ledande positioner i regeringar och stora företag. Liknande personer har utexaminerats varje år, även från Google och Facebook.
Och inte heller detta är egentligen någon hemlighet, även om media är tysta om det.
– Detta är något som WEF-grundaren Klaus Schwab stolt berättar om. Han säger att det är ”hans killar”, och att han ”penetrerat” regeringar i världen, förklarar Nordangård och påpekar att flera av de ledare som varit mest extrema med restriktioner under pandemin kan kopplas till WEF.
Inte sällan är det fogliga narcissister som väljs ut till ”World global leaders”, enligt Nordangård. Han har hittat runt 2.800 namn, däribland flera svenska politiker, kopplade till WEF.
– Det är det här som är den globala statskuppen, som pågått under lång tid i det tysta. Men i mars 2020 tryckte man på covidknappen, och då blev det väldigt tydligt, säger Jacob Nordangård och betonar:
– Det här är motsatsen till demokrati. Det här är en agenda, som delar en och samma syn och som har en lösning för hela världen. Det finns ingen demokrati. Detta är teknokrati. Riksdagen är ointressant. Pandemilagen är ett exempel där man kringgår det parlamentariska arbetet.
Detta är en av anledningarna till att svenska politiska partier låter allt mer lika.
– Det handlar om en elitgruppering med människor som känner sig utvalda. De är utvalda av World Economic Forum för att forma det nya globala samhället och dess elit. De umgås med varandra och delar samma värderingar. De tar sedan med sig denna agenda, som alltså bestämts över våra huvuden, tillbaka till sina hemländer. Det finns ju ett annat namn för när storföretag och stat blir ett. Det är fascism, säger Nordangård.
Fascism är alltså per definition ett styrelseskick där företag och stat går samman till ett elitsamhälle som styrs ovanifrån och där individen underställs.
– Men detta får man inte kritisera. Då är man ond.
Och Nordangård tycker allt detta syns i dagens politiker, om man tittar noga.
– Man ser inte längre självständiga politiker, man ser inte någon som talar från hjärtat. Det är som författat, skrivet från ett manus. De utför ett uppdrag. De är duktiga teknokrater. Men de är inte duktiga ledare, sådana som fanns när demokratin föddes för hundra år sedan. Då agiterade politikerna och ville någonting. De ville bygga ett bättre samhälle. Idag kan politikerna använda samma retorik, men den är tom. Vi har fått en politisk klass, med egna intressen. De tillhör inte längre de vanliga väljarna. Och de som försöker göra det blir utmobbade.
Det går även att se hur politiken som sådan ofta handlar om globala mål, påpekar han.
– Det har förändrats väldigt tydligt på ett antal decennier. Det finns idag få saker som vi självständigt kan bestämma i det här landet.
Samtidigt håller man på att ta fram ett nytt ekonomiskt system, enligt Jacob Nordangård. I det nuvarande systemet har skulderna blivit så stora att det egentligen är en form av pyramidspel, och därmed inte hållbart. I framtiden kan man få en kredit baserad på koldioxid.
– Man har länge diskuterat hur man ska införa en ny ekonomisk lösning, utifrån koldioxid eller energi, som bygger på hur mycket energi det har gått åt för att framställa något. Detta är den teknokratiska synen på att pengar är energi. Du får en budget, en koldioxidkvot, som du har att röra dig på under en månad. Men du kan inte spara något, utan får en ny kvot nästkommande månad. Och det krymper för varje år, vilket du måste anpassa dig efter. Så ska du till exempel köpa en biff, så går väl hela månadsransonen åt. Det pratas ju om att skapa en koldioxidneutral framtid, säger Nordangård och kallar det för ett ”väldigt otäckt system”.
I slutändan kan detta utvecklas till ett socialt kreditsystem, likt det i Kina.
– Alla kanske har samma mängd från början. Men du kanske kan få lite mer, eller bestraffas, och få lite mindre, beroende på vilka val du gör, vilka vanor och vänner du har, eller vad du säger i sociala medier. Man poängsätts helt enkelt. Och den som inte sköter sig får en mycket tuffare tillvaro eller i värsta fall blir helt avstängd. Med en digital valuta i stället för kontanter kan man införa kontroll. Man kan ta till väldigt drastiska åtgärder.
– Ett digitalt ID-system ingår i de globala målen. Och mycket kopplas ihop med detta. Man måste identifiera sig så fort man ska göra något, fortsätter Jacob Nordangård och påpekar:
– Detta är ett fruktansvärt system. Fruktansvärt. Man kommer knappt behöva fängelser längre. Samhället i sig blir ett fängelse. Det är ren ondska.
Och enligt Nordangård är mycket av den så kallade klimatfrågan och pratet om förnybar energi en bluff. Politikerna drivs av något annat, inte minst okunskap.
– Försök att bygga ett vindkraftverk utan fossil energi, poängterar han. Det är ohållbart. Titta på resurserna som krävs för att framställa, frakta och bygga upp dem. För att inte tala om hur mycket man förstör naturen.
– Det går inte skapa ett system som bygger på förnybar energi. Det är en utopi. Det går inte ihop.
Samtidigt strävar samma globala nätverk efter transhumanism, alltså idén om att man ska använda teknik för att ”förbättra” människans fysiska och mentala förmågor.
Genom pandemin har det gjorts enorma teknologiska framsteg mycket snabbt.
Men det finns ändå ljus i mörkret. Pandemin har nämligen också avslöjat globalisternas maktstruktur. Visserligen har de visat sin agenda helt öppet på internet även innan, men få har lagt märke till den eller brytt sig. Nu har den dragits ut i ljuset och kanske spruckit.
– Nu är den synlig. Och ju mer synlig den är, ju mindre makt har den. Den har överlevt tack vare att den inte varit synlig, säger Jacob Nordangård.
#32 fortsättning
Narcissistic sociopath’: Experts stunned after ’small, weak, powerless’ Trump praises Putin at CPAC
February 27, 2022
”In a rambling, partly ad-libbed speech to attendees of the far right conservative CPAC conference Donald Trump, the former U.S. president, praised the President of Russia, Vladimir Putin, who is right now exploding bombs on the sovereign nation of Ukraine in an illegal attack experts say make him a war criminal.”
https://www.alternet.org/2022/02/trump-putin-2656800624/
Mvh,
Claes-Erik S #84,
Jag tror att du helt missförstått Trumps policy gentemot Putin. Han var stenhård och krävde att Natomedlemmar som Tyskland skulle höja sin försvarsbudget och stoppa Nordstream 2. Han blev utskrattad av EU-etablissemanget. Han sade också till Putin att ”om du invaderar Ukraina så bombar jag Moskva”. Lite skämtsam ton kanske, men med Trump vet man aldrig … Han menade allvar. Hade Trump varit president så hade aldrig Putin vågat det han gör nu. Biden däremot …
# 85 kanske dags för västvärlden att omvärdera Trump.
Hans tal på CPAC konferensen i helgen är värt att se och tänka till på.
I bakgrunden lyste ”awake not woke”.
Psykiater: Putin är i en vaken psykos – har synts i hans ögon sedan 2014
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/564135
Mvh,
#38, #40
Tack för de uppskattade orden. Jag får börja grunna på nästa inlägg.
Råkade nyss höra Vetenskapsradion med professor Kristoffer Hylander vid SU som på allvar menade att vi med olika skogsskötselmetoder kan och måste hjälpa både sydliga och nordliga arter att ”klara av klimatförändringarna” som enligt dem var detsamma som ”högre” temperatur och ”lägre” luftfuktighet. P1:s reporter Sara Sällström ställde förstås inte EN enda kritisk fråga utan ångade på med IPCC-floskler. Har vi någon zoolog, ornitolog, botanist, bryolog, lichenolog eller entomolog här som kan ge exempel på arter som lider i ”det förändrade klimatet” och skulle ”behöva flytta sig norrut”? Och då ska inte habitatförluster orsakade av människan finnas med i ekvationen…
https://sverigesradio.se/avsnitt/ipcc-skogarna-maste-anpassas-for-att-klara-klimatforandringarna
# 89 Anders, bevara oss för ”IPCC-skogar”!
Gamla sanningar, som t.ex. den om granens invandring till och nutida dominans i Sverige diskuteras livligt av skogsfolk. ”Science is not settled” ens här i vårt väl undersökta kan.
De idag naturliga arterna här i landet klarar sig nog bäst utan påverkan av dagens ”sanning” om framtida väder, klimat och inte minst naturbruk. De har överlevt både svedjebruk och kalhyggen från skogsbruket och kommer troligen att återkomma när/om dagens största kalhyggen det vill säga jordbruket på de bästa markerna överges.
#90 Ann LH. Både tiden och skogen är verkligen ur led. Storbolagen ska ”gå före” och rädda klimatet gm ett intensivare skogsbruk med förädlingsintegrerad contortatall samtidigt som man tjänar snabba cash gm att upplåta sin mark åt den ”gröna” vindindustrin. Den kortsikta populistiska enfalden tror jag om något hotar den biologiska mångfalden.
Som jag ser det blandade mossprofessorn i inslaget (medvetet) ihop mikrohabitatens mikroklimat med det globala klimatet. En fuktig vindskyddad ravins mikroklimat har näppeligen starka kopplingar till CO2-halten högt uppe i atmosfären. Men greppet ger uppenbarligen goa cash till institutionen och högre status i forskarkarriären.
Klimathistoria och klimathistorier.
https://newtube.app/TonyHeller/TCj0QNs