John Kerry hoppas att Ryssland fortsätter att bekämpa klimatet

John Kerry

John Kerrys kommentarer kom under ett framträdande i onsdags på BBC Arabic, där Bidens klimatsändebud också beklagade de potentiella ”utsläppskonsekvenserna” från kriget i Ukraina och oroade sig för att stora länders uppmärksamhet skulle ”avledas” från att bekämpa klimatförändringar på grund av konflikten.

”Och så jag hoppas att president Putin kommer att hjälpa oss att hålla oss på rätt spår med avseende på vad vi behöver göra för klimatet.”

https://www.foxnews.com/media/john-kerry-excoriated-putin-focus-climate-change-ukraine-invasion

En del i Bidens regering verkar helt ha tappat kontakt med verkligheten. Eller bor han i Grönköping? 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Brutus

  Ett enastående fint exempel på sinne för proportioner. Var inte Kerry presidentkandidat en gång? Det måste vara tunt i demokraternas toppskikt.

 2. pekke

  Häpnadsväckande !!

  Är alla Demokrater dementa ?

 3. Ann Löfving-Henriksson

  # 3 Kerry kunde åtminstone ha hållit klaffen.

 4. Håkan Bergman

  Knappast nån nyhet att karln är idiot. Kommer Greta med en kommentar också?

 5. Ulf

  Helt absurt. Tar upp något fullständigt irrelevant.
  Men Biden kunde undvikit detta krig genom att tydligt säga att Nato kommer hålla Ukrainskt luftrum fritt ifrån ryssar och missiler.
  Man hade inte ens behövt lova att skicka marktrupper för att Putin inte skulle våga anfalla. Marktrupper har uppenbarligen Ukraina ändå.
  Så uttalandet ligger helt i linje med denna administrations kompetens. 2,5 år till ska vi i värsta fall stå ut. Man får hålla tummarna att Östeuropa, Taiwan och grannar klara sig så länge.
  Håller tummarna för att Ukraina ska göra det omöjliga och hålla ut. Eller att Östeuropa tappar tålamodet och ger sig på ryssen.

 6. Jag tror att varken Ukraina eller Ryssland tänker på att de släpper ut koldioxid just nu. När Kerry klampar in med sina förmaningar om klimatet så gör han både sig själv och administrationen till åtlöje.

  Hade MP suttit kvar i vår regering så hade vi säkert fått höra bekymrade uttalanden om att klimatet nu kommer att gå åt helvete. Men kanske vår nye energiminister kan gripa in och stoppa kriget?

 7. tty

  Och amerikanska journalister gör nu förtvivlade försök att förklara varför det är Donald Trumps fel att Putin invaderar Ukraina:

  https://www.foxnews.com/media/journalists-blame-trump-election-capitol-riot-russia-invading-ukraine

 8. Fredrik S

  Det är ju naturligtvis obegripliga uttalanden med tanke sin position som regeringsrepresentant.

  Men karln tillbringar ju mycket tid i sitt privatjet och resten bland dignitärer runt om i världen som klappar honom på ryggen och skrämmer upp resten som inte vill lyssna.

  Så han har väl tappat det (han hade).

  Det märkliga är dock att så oroad person som Kerry rätt nyligen köpte en villa precis på stranden på Martha’s Vineyard för hundratals miljoner?

  Han kanske tog det beslutet med en grogg i ena handen på sitt plan?

 9. Brutus

  Från SvD Miljö idag :
  ”Påverkan på närmiljön i krigszoner är omfattande. Länder som genomlider konflikter är dessutom sämre på att hantera klimatförändringar. Och människor som bor i konfliktområden är därför bland de mest drabbade av klimatkrisen och mest försummade av klimatåtgärder.”
  Ständigt denna klimatkris….

 10. Paul Håkansson

  Den vidrige jvln men uttalandet beskriver väl hans människosyn.

 11. johannes

  Allvarligare än bomber och kulor.

 12. Brutus #9,

  ”Länder som genomlider konflikter är dessutom sämre på att hantera klimatförändringar. ”

  Aj då. Vad skall då FN prioritera – klimatet eller krig? Uppenbarligen satsar FN mest på klimatfrågan. Om Ukraina har FN inte sagt mycket.

 13. Lasse

  #9
  Skickade denna till SVDs klimatreporter:
  Aldrig förr så få!
  2021 saw just over 6,100 recorded deaths due to weather and climate disasters, representing about 1 in 1,300,000 people. That is the lowest global death rate in weather and climate disasters over the period of reliable records, 😉

  För min del skulle ordentliga samtal gärna få ske-även om det ger ökande CO2 utsläpp!

 14. tty

  #8

  Nu skall vi inte överdriva. Han betalade bara ca 100 miljoner och huset ligger faktiskt 80 m från stranden:

  https://www.google.se/maps/@41.4071388,-70.7135593,130m/data=!3m1!1e3

  Men är man NÅGON i USA så måste man ha en villa på Marthas Vineyard. Det bara är så. Det motsvarar typ Östermalm+Djursholm+Båstad i kvadrat.

  Dessutom, klimatmedveten som han är har han köpt en villa vid den högre norra kusten, så den har, i motsats till Obamas lilla lya, goda chanser att överleva en orkan.

 15. Mats Kälvemark

  Kommentarerna ovan om det fasansfulla kriget i Ukraina från de ”klimathotsfrälsta”, alltifrån Kerry till SvD Miljö visar hur de saknar empati med de som lider (av krig eller klimatpolitiska åtgärder), saknar sunt förnuft, saknar sinne för proportioner. Därpå överlagrat likgiltighet för kostnader och avsaknad om insikt över de långsiktiga skadeverkningar som den meningslösa jakten på CO2 förorsakar. Att det kan bli så illa förklaras av nivån på deras mentala kapacitet och en indoktrinerad, religiös övertygelse som baserats på det narrativ som predikats i decennier av MSM generellt och Public Service i Sverige speciellt.

 16. Fredrik S

  tty #14

  Nä, var han hamnade lite orätt där vad gäller priset, det var hans gamla hus på Nantucket som han hade ute för 25 miljoner dollar.

  Sett till det så verkar han dragit sig tillbaka lite från stranden och några meter uppåt.

  Är man i klimatets tjänst får man ju göra vissa uppoffringar för trovärdighetens skull.

  https://www.townandcountrymag.com/leisure/real-estate/news/a6638/john-kerry-nantucket-house/

 17. pa

  Tycker han begär ett högt pris för en fastighet som kommer ligga på havets botten ”om 10 år”.

 18. Bernt O

  Tror knappast att Kerry skulle ha kommit med dylika kommentarer i går – på Onsdag levde hoppet fortfarande om en fredlig lösning på konflikten.
  För några dagar sedan – en evighet – skrev jag här på bloggen att ”framtiden får utvisa huruvida Putins framgångar med sitt moder Ryssland har stigit honom åt huvudet” – nu VET vi och det är värre än man kunde ana.
  I dag framstår t.o.m. Nord Koreas Kim Jong-un som ett litet hot mot världsordningen bredvid denna vettvilling i Moskva med alla sina massförstörelsevapen.

 19. Lasse

  SR/SVT gör sitt-utesluter Ryssland från melodifestivalen.
  Det gör nog susen-annars hade de väl kunnat få va med med denna:https://www.youtube.com/watch?v=e1ozCWyUlCg

 20. Håkan Bergman

  pa #17
  Det kallas på mäklarlingo för runtomsjöutsikt.

 21. tty

  Det är ganska avslöjande att se hur man slingrar sig så att sanktionerna inte skall få för stor effekt så att Putin blir sur och stänger gaskranen.

  För då kollapsar Tyskland och Italien ekonomiskt inom några veckor.

  Nu får EU betala priset för Tysklands vansinniga Energiewende och för att man blint svalde miljörörelsens skräcksagor och förbjöd fraccing (som faktiskt redan hade använts i Europa utan några problem, men sådana världsliga ting känner givetvis ingen politiker till).

  Man tycker att de åtminstone kunde ha byggt regasifieringsanläggningar, så att man kunde importera tillräckliga mängder flytande naturgas, men icke. Det är egentligen bara Spanien som har bra kapacitet i det avseendet.

 22. tty #21,

  Jag antar att Tyskland och Italien som nu sätter sig på tvären mot sanktioner mot Putin får förlita sig på import av el från Norge när vinden inte blåser. Men elledningarna från Norge är begränsade så kanske borde de tänka på att bygga ut pipelinen till Israel?

  Eller så kunde de väcka liv i sina kolkraftverk och (i Tysklands fall) kärnkraften. I annat fall så får deras industrier stå stilla när den ”förnybara” energin står stilla. Trist förstås, men det är vad man får betala för EUs vansinniga energipolitik.

 23. tty

  #22

  Det räcker inte hur mycket el de än får från Sverige och Norge, 75% av gasen används nämligen till uppvärmning (ca 19 miljoner hushåll), och situationen är ungefär densamma i Italien.

  Alltså: Ingen rysk gas = ingen värme.

 24. En annan

  Han är en odugling, enbart ridande på kethcup-pemgar ( Heins ) om jag inte minns fel. Har du bara duktigt med pengar kan du komma hur långt som helst i Amerikansk politik, övriga s.k deplorabels önskas inte beblanda sig!
  Men är det någon som hört om Tant Mutti har uttalat sig om utvecklingen i Ukraina, hon är väl huvudarkitekten bakom Tyskarnas vansinniga energipolitik.
  Det blir LIiite svårnavigerat för klimatstollarna angående Putins aggression men som tur är har dom ju fd. Greenpeace ordf. som utrikesminister, hon om någon borde kunna påtala klimathotets konsekvenser om man krigar!

 25. Rossmore

  #1 Brutus

  Säker på att du och många andra minns detta men ändå:

  John Kerry förlorade nog presidentvalet 2004 genom att uppträda som en 11-årig boyscout vid fel tillfälle:

  https://www.youtube.com/watch?v=Y0BtqtTVNHg

  Kan inte avgöra om töntigheten upphört eller inte.

 26. #22
  Och hur svårt är det att kapa en kabel från Norge eller Sverige, eller valfritt land? Ex med en ubåt. Putin är galen, men dum är han inte. Om det är så han finner det fördelaktigt så är det lätt som en plätt att slå ut Tyskland. Eller Sverige för den delen. Försvar är inte politikers starka sida. Heller.
  Nä, så får man ju inte tänka när klotet håller på att brinna upp. Eller frysa till is?

 27. Ivar Andersson

  #12 Ingemar Nordin
  FN skapades för att värna freden men idag är FNs viktigaste uppgift att förhindra tänkbara klimatförändringar enligt klimatmodellerna.
  Både väder och klimat har alltid varierat och kommer även att göra det om 100 år trots alla onödiga åtgärder för att hindra klimatförändringar.

 28. Fredrik S

  Angående gas etc, här är en jämförelse för hushållens energiförbrukning i EU 2000 och 2019.

  Gas och trä har ökat plus elförbrukningen. Mera prylar och elbilar?

  https://www.odyssee-mure.eu/publications/efficiency-by-sector/households/energy-consumption-eu.html

 29. Thorleif

  Att Ukraina-korrupte Biden är President (utan att beskriva hans hälsotillstånd) visar bara att de som står bakom ett presidentskap har ett ord med i laget ( för att vara diplomatisk).

  Om ni studerar varje president-installation sedan Reagan kommer ni att se en mycket hög representant för ett multibolag stå strax intill/bakom!

 30. Stefan Eriksson

  #24 En annan
  Jag följer Tysk msm regelbundet och enligt både ZDF och ARD uttrycker ”mutti” en ”blåkopia” på nuvarande förbundskansler O. Scholtz s uttalande att inget här på jorden rättfärdigar P. att hålla sina övningar i Ukraina.
  I Tyskland finns till dags dato INGEN anläggning för att ”lossa” LNG, kanske värt att veta när 55% av den gas som konsumeras idag kommer från Gazprom, och dessutom ägs flera av de större lagren av samma bolag.
  Snacka om att ”måla in sig i ett hörn”!

 31. Brutus

  OT, men intressant : Erica Bjerström rapporterar nu i SVT från Kiev med omnejd. Dock ej med pip i Kerrys anda. Skall detta ses som förebud till en seriositering av klimatrapporteringen, dvs ny frontfigur i denna?

 32. Paul Håkansson

  Om inte jag missminner mig så var Kerrys son, likt Bidens, avlönad genom styrelseuppdrag i Ukraina. Genomkorrupta politiker båda två. Utan att utföra ngt som helst jobb inkasserade Bidens son 80 000 dollar i månaden. Var säkert ngt liknande för Kerrys.

 33. Michael E

  När spänningarna mellan väst och Ryssland, Kina nu växer igen finns det risk för att klimathysterin dräneras på medial uppmärksamhet, pengar och därmed politisk makt. När kalla kriget tog slut sadlade många fredsaktivister om till miljöaktivism. Med kriget i Ukraina och spänningarna i sydkinesiska sjön finns möjligheten att fredsrörelserna ånyo lyckas få medialt fokus på kärnvapenkrigets Harmagedon och därmed dränerar miljörörelsen på katastrofkramare. För Kerry, som i klimatfrågan visar på en ideologiskt besatthet gränsande till galenskap är dock troligen klimatet överordnat allt utom möjligen den egna politiska karriären.

 34. Hans H.

  #22 tty

  Jag tror att det i många tyska hem kan bli en kall vårvinter. Och mycket ekonomiskt kännbart för fattigare familjer.

  Rimligt sätt att agera är: att nu när naturgasen blir både mycket dyr och mycket knapp i tillgången så drar man ner på förbrukningen i hemmen och värmer istället lite extra där man vill hålla varmare temperatur med hjälp av elelement. Stänga av rum och sådant vi gjorde förr för att klara vintern ingår väl också i arsenalen.

  Elbehovet kommer givetvis därigenom att öka. Så man får återstarta de tre KKV som lades ner för två månader sedan och låta bli att stänga de som aviserats stänga vid kommande årsskifte. Samt köra en del kolkraftverk som man tänkt stänga för gott. De senare kommer kosta utsläppsrätter…någon billig el blir det ju inte därigenom. Om man inte lägger ett moratorium på vansinnessystemet med utsläppsrätter i några år.

  Förr var jag regelbundet i Tyskland, men sedan jag blivit pensionär har jag inte varit där på bortåt tjugo år. Tyska småhus värmdes ju förr mycket med kaminer, ofta eldade med kol eller koks, ibland med ved. Sen kom omkring 2005 EU-direktivet som förbjöd lokal uppvärmning med sådana för att förbättra den lokala luftkvaliteten. I Sverige lyckades vi få till ett undantag men när jag för några år sedan bytte ut kamininsatsen i öppna spisen noterade sotarmästaren att enbart nyare modeller med hög förbränning av den typ jag valt idag fick godkännas att installeras. Jag kunde alltså inte ens ge bort den gamla till en ögranne som ville ha en – han hade inte fått installationen godkänd av sotarmästaren i kommunen!

  Jag tror inte alla tyskar slängde ut sina kaminer, en del kan ha behållits för nödsituationer. Någon asom vet?

  Det tyskarna nu bittert får lära är att man inte ska låta de gröna styra för mycket. Kanske man rentav kommer tillåta fracking?

 35. Ann Löfving-Henriksson

  Vad säger Kerry egentligen, när han uppmanar Putin att fortsätta att ”kämpa för klimatet”?

 36. Jakob

  #26.
  2 kablar i Norge har redan saboteras senaste halvåret. Det ena på Svalbard används till dataöverföring från satelliter över Nordpolen.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/43828/undersea-cable-connecting-norway-with-arctic-satellite-station-has-been-mysteriously-severed

  Mvh.
  Jakob

 37. Olav Gjelten

  Ryssland vågade angripa Ukraina med allt vad det kommer att få för konsekvenser för landet.
  Men vågar de även erkänna att klimatreligionen bygger på en ren, skär lögn och hoppa av klimattramset???

  Skulle den ryska regeringen ha SÅÅÅ MYCKET råg i ryggen måste den omvärderas!

 38. Bengt

  Ur klimatsans idag:
  ” Att lyssna till en chockad tysk regering i gårdagens alla TV-program var en positiv upple-velse för mig som aktiv motståndare till den rådande klimathysterin bland politiker. Nu talade den tyske inrikesministern Habeck, grön och vindkramare, om att hela den tyska energipolitiken var felaktig, eftersom den hade lett till beroende av rysk energi och nu måste ändras omedelbart.

  Tyska utrikesministern Baerbock, grön och vindkramare, beklagade sig gråtfärdigt och i chock om att Putin hade ljugit henne rakt i ansiktet. Men förre utrikesministern Gabriel, sosse, talade klarspråk och erkände att den tidigare förda politiken var ett totalt misslyc–kande, eftersom den hade lett till att energin hade avreglerats och överlåtits till s.k. marknaden. Han talade klart och tydligt om att den åter måste regleras av staten.”
  Omvändelse på gång i Tyskland?

 39. Sven M Nilsson

  När Tysklands tidigare socialdemokratiske förbundskansler Gerard Schröder 2017 blev styrelseordförande i Rosneft med en lön på ca fem miljoner så var det en och annan som höjde ögonbrynen och tänkte. Rosneft tillhör den grupp ryska företag som är föremål för västliga sanktioner efter den ryska annekteringen av Krim. Vid diskussionerna om sanktioner mot Ryssland så förhindrade Tyskland att de hårda som EU önskade genomfördes. När han sen blev ”Putins springpojke” och nyligen styrelsemedlem i Gazprom så var cirkeln sluten för Tysklands beroende av Putins gas. Tyskland är fast i en rävsax som de har mycket svårt att komma ur. Hur många hade inte varnat Merkel för detta scenario som vi nu ser? Men hon behövde gasen för att reglera vindkraften. Nu förhindrar Tyskland att Ryssland stänges ute i Swift- systemet, för utan det kan Tysklans inte betalaför gasen.
  Tyskland hade 19 kärnkraftsverk och har nu lagt ner 16 st. Tack vare Putins gas så kunde man reglera elproduktionen men till stora kostnader. EU-s högsta elpris! Nu slår det över på elpriserna i hela EU och snart ända upp till Luleå. Allt bara för att man stängde kärnkraftverken utan att göra en analys av vad som verkligen hände i Fusijama.
  Tyskland har ett stort ansvar för elproblemen i EU och måste nu ta ansvar för vad de gjort,
  98% av EU ́s tillgång till sällsynta jordartemetaller som bl.a. användes i tillverkningen av vindkraft och elfordon levereras av Kina. Kina har flera territoriella konflikter med sina grannar Taiwan, Japan, Sydkorea, Indien och Vietnam. Därtill är de en lika sluten och rå diktatur som Putins.
  I Sverige har vi 51 helägda kinesiska företag, bl.a. Volvo Car som skall satsa helt på elbilar, och 14 med kinesiskt minoritetsägande. I Volvo Lastvagnar är Kina en stor ägare. I gamla fina Mercedes är de största ägaren osv. 20% av vindkraften i Sverige äges av Kina.
  I detta läge så satsar EU för full gas på elbilar med enorma bidrag, skattesänkningar och investeringar i laddstationer och i vindkraftverk på land och till sjöss där vi skattebetalare får stå för notan för de mycket dyra kabeldragningarna.
  Hur länge skall vi skattebetalare och speciellt dieselbilsägare finansiera elbilarna och acceptera de höga elpriserna? Det behövs lite fransk aktion!
  Hur vågar man satsa dessa enorma belopp på batterifabriker och elbilar när bidragen kan försvinna över en natt och när Kina har total kontroll på tillverkningen. Säg bara inte att ni inget såg. Putins invasion i Ukraina är ett hur tydligt som helst..

 40. Ann Löfving-Henriksson

  # 39 Sven M Nilsson, tack för denna sammanfattning! Angela Merkel, uber alles ända sedan hon blev Tysklands miljöminister i början av 1990-talet.