Öppen Tråd

SOL

Vi tycks ha fått en riktig värmebölja under några dagar. Hoppas att de flesta kan njuta av den. Här är den första öppna tråden på den nya servern.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ivar Andersson

  ”Näringslivet, alltid opportunistiskt, har låtit sig kapas av en gäng politiska kommissarier. Sådant som med rätta brukade skrattas bort tas nu på gravaste allvar. Företagen har blivit medlöpare till vår tids mest repressiva strömningar. ”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-har-latit-sig-kapas-och-i-stallet-blivit-medlopare/

 2. Ivar Andersson

  Byråkratins kvarnar mal långsamt.
  ”Det kommer dröja minst till början av oktober innan de flesta i riskgrupper för covid-19 får den ersättning de har rätt till, enligt Försäkringskassan.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7529019

 3. Kaj Wahlberg

  Njut av värmen så länge den varar. Snart blir det kallare. Hur vintern blir vet vi inte men, eftersom solen går in i en lugnare fas kan det mycket väl bli en kall vinter. Vår elförsörjning blir allt sårbarare tack vare ett litet tokparti i regeringen. Jag kommer därför att beställa ordentligt med ved till vintern. Våra myndigheter kan man inte lita på längre, vilket pandemin visat. Nu måste var och en handla efter eget omdöme.

 4. Lasse

  Njuter av värmen.
  Läste i en bok om Hallands Väderö hur havets nivå varierat genom tiderna.
  11 000 år sen var det landförbindelse , där det idag är 15-20 m djupt växte det skog.
  Sen har det även varit en period med betydligt högre vattenstånd.
  Littorinavallen ligger i dag 8,5 meter över dagens vatten nivå.
  Landhöjningen har här idag en brytpunkt där den precis håller jämna steg med vattenståndshöjningen.
  Ändå har vi fått nya bryggor som anpassats till den nya nivå som SMHI lovar komma.
  Kul för de stora barnen som törs hoppa, synd att det ännu inte är så djupt under!
  FÖ så är Tyska vetenskapare åter upplysta om att forskning är en kontinuerlig process.
  https://notrickszone.com/2020/08/07/victory-for-science-german-research-foundation-regrets-censorship-reinstates-critics-statement/

  Ser att solen skiner på expeditionen i norr-efter lång tid i normalt väder.
  Kanske nån kan få för sig att revidera den berättelse som hela tiden är om sol som värmer isfria vattnet. Inte bara albedo spelar roll!

 5. Bim

  Skönt att det är igång igen.
  Tack, alla ni som jobbar med detta. Skall bli kul att kolla designen på sidan, framgent. Jag antar att det finns duktiga medarbetare för den saken bland all som besöker Klimatupplysningen.
  Lite långt namn, men det är alltid vanskligt att byta namn på något som nått framgång. Lycka till!

 6. Lars Kamél

  När det ska bli varmare, rapporterar medierna om det som något positivt. När det är värmebölja, rapporterar medierna om det som något negativt. När klimatet blir varmare, rapporterar medierna om det som en katastrof. Där finns visst ingen enighet om värme.

 7. ces

  Bra ledare i GP – https://www.gp.se/ledare/chalmers-politiserar-klimatforskningen-1.32213615

 8. jensen

  Återvinning av utslitna vindkraftverk ? .Inga problem enl. MP
  Verkligheten? Se bifogad länk.

  Beträffande senare delen, som jag tyvärr ej kunde koppla bort :
  Stagflation är redan inledd.
  Grotesk ökning av Fiat-valuta . Realräntan alltmer negativ. Inflation stigande.
  Yield-curve control och priskontroll kommer i September, åtminstone i USA.
  Banksystemet i gungning. Bullion Banks i USA miljarddollar-förluster, bl.a. p.g.a. Short Squeeze betr. PM…. Fundera över andelen av Zombie- företag och banker ( vinster täcker ej räntan på skulder)

  https://srsroccoreport.com/we-havent-seen-anything-yet-the-coming-tiny-silver-market-explosion/?doing_wp_cron=1596885567.0365500450134277343750

 9. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Ces! (12.35)
  Göran Värmby gillar inte politiseringen av Chalmers.
  De borde istället kunna ägna sig åt att studera ”klimatmodellernas pålitlighet, bättre förståelse för klimatet under tidigare epoker, glaciärernas variationer, samband mellan utsläpp och koldioxidhalt atmosfären samt infasning av alternativa energikällor. Frågor där Chalmers har kompetens och där mer forskning alltid behövs.”
  Detta får Göran V. f.d. Miljöchef i Göteborg skriva på GPs ledarsida! Tack GP för att en klok och kunnig person äntligen får uttala sig i denna fråga i ”Hjörnes” tidning.

 10. Rolf Mellberg

  En kampanj väl värd att uppmärksamma är den ETC håller på med. Nu är det bara 145 dagar kvar till att det är KÖRT. Tänka sig, alla alarmister måste då sluta härja för då är det för sent. Undrar hur de på ETC kommer att avsluta kampanjen då vid årsskiftet.
  https://www.etc.se/klimat/vi-har-800-dagar-pa-oss-att-radda-klimatet

 11. Tommy

  Du ska nog köpa dig ett bensindrivet elverk och hundra liter bensin också. Men jag antar att du redan har gjort det.

 12. Kanske borde de begå kollektivt självmord, vilket historiskt är en välkänd slutstation för ’teologiskt troende’, vid oundviklig apokalyps.

 13. Stig Karlsson

  ett inslag i rapport för någon veka sedan ansåg att den Svart-Vita flugsnapparen är på väg att försvinna från Sverige detta på grund av klimaförändringar ? finns det någon som kan tänkas ha fler uppgifter eller kan hänvisa till ev.forskning

  Stig

 14. Rolf Mellberg

  En variant skulle kunna vara att 100 svenska ungdomar med var sin literflaska bensin hällande över sig (och tutta på) den syttende Mai på Karl Johann. Skulle väl få en bra uppmärksamhet.
  Nästa steg är att anfalla oljekällorna i Nordsjön med JAS 39 Gripen ( fin-fina grejor)
  När vi väl knäckt Norge står ryssen på tur!

 15. Eilif Hensvold

  Hej Stig, vi har ofta svartvita flugsnappare (holk) men inte i sommar. Klimatet som förklaring är troligen nonsens.
  Nåt annat, nu i augusti har vi normalt 1000+ årsungar starar som äter upp sig och tränar inför flytten (bondgård med utegående djur) . Men i år har vi nästan inga. Och föräldrarnas ankomst var sen, normalt 1/4 men i år 10/4. Ett tecken i skyn. Nåt har hänt! Klimatet, nån tiondels grad+ de sista decennierna, har troligen inte heller här med saken att göra.
  Sommaren går mot sitt slut. Storspovungarna sticker, föräldrarna stack redan i juni, och kärrhöken flyger sina sista rundor över fälten. Flodkräftorna i Råne älv (kanske Sveriges bästa kräftvatten) har ätit upp sig, färdiga inför höstfisket. Och snart ser vi tiotals duvhökar på väg söderut spejande över gården efter byte. Släpper vi lös tuppen är han såld!

 16. Benny Wiktorsson

  http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/
  Det verkar inte vara någon större fara med att Grönlandsisen håller på att försvinna. Det blir nog ett av det högsta massatillväxt åren sedan sattelittidens start. Men media fokuserar på att en liten glaciär i Kanada kalvar och håller på att”kollapsa”.

 17. Mats Kälvemark

  Stig Karlsson / Eilif Hensvold
  Ingen behöver vara orolig för att någon grad varmare temperatur (=klimatförändring!!!) får arter att försvinna. Arter som finns idag har genom årtusenden överlevt mycket större förändringar. Det är ju entydigt så att ett varmare klimat gynnar artrikedom och får artgränserna på vårt halvklot att röra sig åt norr. Jordens mest artrika områden finns ju därför mycket logiskt i tropikerna. Utrotningskortet drar klimathotarna när verklighetens värmning går i för långsam takt jämfört med IPCC:s värstingmodeller så att det riskerar att bli uppenbart för allmänheten att koldioxiden inte har den klimatpåverkan som finns inbyggd i modellerna. Arters försvinnande beror nästan uteslutande på faktorer som inte har med klimatförändring att göra. Exempel på orsaker är påverkan av människans användning/exploatering av land och hav som monokulturellt jord- och skogsbruk, användning av miljögifter, rovjakt och rovfiske, introduktion av invasiva arter etc.

 18. Rolf Mellberg

  La Nina på gång. Kan någon här berätta om detta kommer ha någon märkbar inverkan på oss i Europa? Det vore ju roligt med en riktig vinter.
  https://wattsupwiththat.com/2020/08/08/upcoming-la-nina-winter-cooler-and-wetter-than-normal/

 19. elias

  I Uppsalatrakten finns lika många starar som vanligt så här års, i imponerande flockar

 20. Ivar Andersson

  Spanien måste ha en stor överdödlighet när temperaturen med råge överstiger 30 grader. I Sverige går SMHI att gå ut med varning för varmt väder om temperaturen går över 25 grader. 🙂

 21. elias

  och inte minst sydeuropéernas fångst och ätande av småfågel

 22. Hej Mats, instämmer helt. Nu ännu mera för alarmister att ta tag i (bondgård norr Luleå):

  Kajan har blivit den vanligaste kråkfågeln (typ Uppsala domkyrka). Var en raritet för trettio år sen. Gråsparven som fanns i massor har ersatts av pilfinken men verkar vara på väg tillbaka. Tranan var ovanlig men häckar nu nära gården, ungarna syns på husfälten. Kanadagåsen dominerade stort men grågåsen verkar ta över. På närbelägna fält syns stora betande flockar årsungar. Jordugglan har inte setts de sista åren (sorken?). Havsörnen var väl borta men häckar nu på andra sidan sjön. Enkel att känna igen, har du nånsin sett en så stor fågel? Är den vit? Är svaret två nej är det en havsörn. Karaktärsfåglarna storspov och tofsvipa finns som förut. Samma sädesärla. Samma kärrhöken. Korpen är inte lika vanlig. Sångsvanen, också en karaktärsfågel, häckar som förut. Sena höstar rastar och håller kvällskonsert hundratals norrifrån kommande. Som förut.

 23. Daniel Wiklund

  Råkade slå på kunskapskanalen. Verkar vara en heldag om klimatförändringar och global uppvärmning. En domedagspredikant från Bolincentrum sitter just nu och varnar för uppvärmningen, rikt illustrerad med röd färg. Men det är inte hopplöst. Vi har 66 (inte 65,inte 67) procents chans att nå 1,5 graders målet. Vilken koll vissa har på hur livet ska utvecklas. Snart ska jag ut och njuta av det vackra och varma vädret som vi bjuds på idag. Det kan ju i värsta fall vara sista chansen. Men med klimatgudarnas hjälp kanske jag får fler chanser. Får i så fall tacka Per H och hans lärjungar för att dom fått mig att välja rätt väg, den smala vägen, cykelvägen.

 24. Lasse

  Skyll inte på människor.
  Oftast är det andra arter som tar plats.
  Skarvar tex.
  Förr såg vi enstaka häcka långt ut, nu är de dominerande på många öar.
  Hägrar och Sälar har också ökat i antal i takt med att fiskare minskat. 😉

 25. Karl Eider

  Om man med klimatförändringar menar att det kommer bli kallare, så kanske den kan försvinna från norra Sverige. Den svart-vita flugsnapparen är en flyttfågel som vintertid finns söder om Sahara. Den häckar i nästan hela Europa. Så som vanligt är allt ihop bara trams.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Svartvit_flugsnappare?wprov=sfla1

 26. Karl Eider

  Hmm. Provade att redigera länken som blev tokig. Men den ändringen tog inte först, men ser ut att ha tagit nu.

 27. Sören G

  Värmerekorden verkar inte ha slagits sedan 1930-talet. Det har med andra ord inte blivit varmare. Däremot verkar det inte vara lika kallt. Försöken från klimathotshysterikerna att införa begreppet ”global upphettning” är en propagandabluff i panik över att klimatet inte följer alarmisternas förutsägelser.

 28. Peter Stilbs

  Där jag växte upp (Uddeholm, nära Hagfors, 9 mil norr om Vänern) finns tydligen en havsstrandlinje i de numera granskogsklädda bergen. Det måste vara bortåt 200m över nuvarande havsnivå.

 29. Peter Stilbs

  Mina kom i stort som vanligt, men häckningen var lite sen. Löjligt, alltihopa, med tanke på den enorma variabiliteten i Maj-Juniväder. SVT-folket yrade om en veckas ”klimatförskjutning” – bara trams

 30. Peter Stilbs

  Det var enormt mycket starar där jag bor i Maj-Juni -men nu ser jag inga

 31. Hej Elias, det förvånar mig inte. Lulestararna har nog inte samma vinterviste. Tecknen här i april, de kom sent och de var få, var att nåt allvarligt hänt söderut.
  Jo, flygövningarna av ungflockarna är imponerande, ett under av koordination. Vet nån hur det går till?

 32. Ingen direkt verkan. Mer utpräglad La Niña ger sin närmaste påverkan, kall sådan, på västkusten i Kanada och Norra USA. Kall vinter hos sammanhänger främst med NAO (North Atlantic Oscillation) i negativ fas, som samverkar med AMO tidsförskjutet. Eftersom NAO är vind- och lufttrycksoscillation, knutet till jetströmmars utbredning är vi idag i relativ blindo, eftersom historisk struktur och fördelning av jordens jetströmmar ej längre är för handen. Som jag tidigare framfört här är detta betingat av de magnetiska polernas migration kopplat till avtagande/förändrad styrka i magnetosfären. Det blir den vinter det blir, för att uttrycka det enkelt.

 33. Håkan Bergman

  Finns en sån strandlinje i närheten av Hammarstrand i östjämtland, också runt 200 m vill jag minnas. Den syns t.o.m. på Eniros flygfoto, kopiera in följande koordinater i sökfältet, 63.112663, 16.414325, så ser man den.
  https://kartor.eniro.se/
  Välj flygfoto och kopiera in koordinaterna i sökfältet.

 34. Sören G

  När vi hade några dagar med högtryck och sol i slutet av juni och en motsvarande förhöjd temperatur, sas det i medierna att ”detta är det nya normala”. Vad vet man om högtryck och solsken i framtiden? Eller man tycks mena att ökad koldioxidhalt leder till mer solsken. Men på vad sett skulle koldioxidhalten styra mängden solsken? Om det finns någon koppling så är det väl i så fall att ett varmare klimat skulle leda till mer vattenånga och i så fall mer moln och därmed mindre med solsken.

 35. Fredrik S

  Jo, det är viktigt med procenten i vårt högskatteland så de är säkert noga när de räknar ut den.

  Likadant när vi åker utomlands, i Österrike är det den 80-procentiga Stroh-rommen som fascinerar mest har jag förstått, trots att den numera tillverkas av sockerrör.

  Lite förundrad att de utelämnar decimalerna bara.

 36. Peter Lindkvist

  ETC-artikeln borde sparas för framtida mediastudier. Nedräkningen i hundratals dagar till point of no return kan faktiskt vara svenskt rekord i populism (och samtidigt en indikation på läsekretsens nivå). Avslutningsvis finns ett par futtiga förslag på saker vanligt folk kan göra. Ett av dom är att köpa en prenumeration åt en vän. Kommunisten Johan Erhenberg förnekar sig inte.

 37. Petter F

  Om två storheter samvarierar måste det vara så att den ena påverkar den andra. Hur länge ska vi vänta på att margarin förbjuds? (Konsumtionen samvarierar med skilsmässofrekvensen i delstaten Maine)

 38. Fredrik S

  Bidragskapitalist/kommunist.

 39. Björn

  Förändringar i jetströmmarna slutar alltid med ett konstaterande utan att gräva i orsaken. Vidare, så förändras inte jordens magnetfält utan en yttre påverkan. Solen reverserar sitt magnetfält vart 11e år och vi är för närvarande inne i ett utdraget minimum. Det finns således mycket att fundera och spåna kring.

 40. tty

  ”Vidare, så förändras inte jordens magnetfält utan en yttre påverkan. ”

  Jodå, det gör det. Magnetfältet beror ytterst på flödesmönstret i Jordens flytande yttre kärna och det varierar över tiden, visserligen långsamt.

 41. Visst är det så! Den orsak som #Björn ovan efterfrågar kring jetströmmarna är just förändringarna genom de magnetiska polernas nuvarande drift kopplat till dels magnetosfärens förändrade styrka dels heliosfärens dito. Jordens magnetiska dynamo är därför troligen under någon slags naturlig process, vars slutverkan f.n. inte är känd. Solens och jordens magnetfält samverkar. Polskiftet i solens magnetfält är ännu inte genomförd, vilket kan utläsas av solfläckarnas positon relativt ekvatorialplanet. Således är solens nr 24 cykel ännu inte slutförd. Effekterna av dessa storskaliga processer är ej kända, eftersom vetenskapligt historiskt dokumenterade data saknas.

 42. Ulf

  Under 30 år har jag hållit till i stockholms skärgård. Aldrig märkt någon större skillnad på klimatet eller miljön, även om vädret varierar väldigt mycket mellan åren. Men i år har vattenståndet varit mycket högt periodvis. Någon som vet varför? Det går ju inte att kolla vanlig väg för då blir svaret klimatförändringar förstås.

 43. Ulf

  Ger mig en ide. Spelbolagen är duktiga på att beräkna odds. Vore kul om någon spelare kan få fram odds på detta. Om inte så gärna en förklaring på varför de inte sätter odds.

 44. Björn

  Förvisso, men flödesmönstret har ju också en ändringsorsak som kärnans avsvalning och gravitationella förändringar på grund av planetära rörelser och som sagt solens cykliska förändringar som i det här sammanhanget är dominerande på kort sikt. Jorden kan också reversera nord och sydpol, fast med lång periodicitet, s.k chron. Sedan kan man fundera kring vilken eventuell korrelation eller påverkan som finns mellan solens och jordens magnetfält och vad en sådan koppling kan ha för inverkan på klimatutveckling. Det fatala är att meteorologerna utesluter allt annat än antropogen CO2.

 45. Om nu en La Nina är på väg, vilket det ser ut som, så kan vi räkna med en kall och regnig höst/vinter. Så passa på och njut av värmen så länge den varar!

  https://wattsupwiththat.com/2020/08/08/upcoming-la-nina-winter-cooler-and-wetter-than-normal/

 46. Sten I

  Den nya sidan verkar bra! Saknar dock numreringen på inslagen. Om man vet att det sista man läste var, säg nr 30, så kan man ju gå dit direkt om man varit ifrån ett tag….

 47. Lars Cornell

  Det är också min uppfattning,
  Går man in flera gånger samma dag vill man ju inte bläddra igenom samma sak gång på gång.

  Det är också mycket tom yta. Om man gjorde allt kompaktare skulle det bli bättre översikt.

 48. Andreas

  Göran Åkesson, TTY

  ”Solens och jordens magnetfält samverkar.”

  Det kanske de gör till en viss del men hur kommer det sig då att solens magnetfält har växlat polaritet mer än 1000 ggr de senare 12 tusen åren utan att jordens magnetfält har försvagats i den utsträckning som vi ser nu?

  ”Magnetfältet beror ytterst på flödesmönstret i Jordens flytande yttre kärna och det varierar över tiden, visserligen långsamt.”

  Långsamt? De sk ”magnetic excursions” som jorden genomgår med jämna mellanrum är vad jag förstått snabba förlopp som kan ske på under 100 år. Nuvarande fältförsvagning accelerade ca 1850 och är nere på ca 80% av nivån före den tidpunkten. Trenden är ca 5% / decennium vilket jag inte anser är långsamt.

 49. Hans Tobrand

  Saknar också numrering hoppas ni kan återskapa den.

 50. Ivar Andersson

  Lite större text vore bra.

 51. Lasse

  https://notrickszone.com/2020/08/09/large-increase-in-number-of-sunshine-hours-likely-behind-warming-glacier-retreat-in-alps-since-1980/comment-page-1/?unapproved=1308273&moderation-hash=2f9ae936a93989f2c64fcb997631c8a4#comment-1308273

  Solen skiner så fint i bilden på denna tråd så vad är mer passande än en påminnelse om hur mycket mer soltimmar vi fått de senaste årtionden.

 52. Bert Nilsson

  # Ulf.
  Lågtrycksbetonat väder ger högt vattenstånd (?)

 53. Lars Cornell

  IVAR ANDERSSON 2020-08-10 KL. 08:31
  I Safari kan du ändra textens storlek med ’cmd’ och pluss- eller minustangenten.
  När du sedan öppnar sidan igen så minns Safari den senaste förstoringsgraden.
  Jag föredrar att sitta tillbakalutad på ca en meters håll med en 42″ k4 TV och då fungerar den metoden rätt bra. Hur det är i Windows med Explorer vet jag inte.

 54. Mario

  LASSE
  2020-08-10 KL. 09:33
  Minskad mängd SO2 förs fram som anledning till fler soltimmar. Finns det några bra mätstationer med lång historik? Varierar halten med lokal?

 55. Rolf Mellberg

  Vad har hänt nu då? Man kan inte svara på kommentarer! Dribblar någon med configgen?

  Sen undrar jag när det börjar dyka upp nya inlägg, känner lite abstinens!!

  Kul förresten att det snöade rejält igår, uppe i nordost!!
  Hur många olympiska simbassänger måntro?

  http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/

 56. Ann lh

  TWTW delar varje år ut Aprils Fools Award. Nominering och röstning står oss alla fritt. Dagens upplaga av TWTW meddelar att sista dag för röstning är 10 aug. och att Greta Thunberg leder!
  Hon är i gott sällskap av bl a. David Attenborough, WHO´s generaldirektör T. Adhanom Ghebreyesus och Justin Trudeau, Kanadas premiärminister.
  Vinnaren meddelas 22 augusti. Nobelpriset nästa?

 57. Anders Rasmusson

  LARS CORNELL
  2020-08-10 KL. 11:21

  Var och hur i Safari gör man texten större på en Iphone och vad är ’cmd’.

  Kommentarsnummer uppskattas.

  Med vänlig hälsning
  Anders Rasmusson

 58. Fredrik S

  Anders Rasmusson

  I Safari på iPhone klicka på aA längst upp till vänster i adressfältet.

  CMD är är någon av command-tangenterna på Appleburkarnas tangentbord till höger och vänster om space-tangenten.

 59. Sören G

  Vetenskapsradion i P1 påstod förra veckan att kejsarpingvinerna i Antarktis kan vara utdöda år 2100.
  Så här är det i verkligheten
  https://principia-scientific.com/emperor-penguins-thrive-despite-alarmist-claims-of-vulnerable-listing/

 60. Björn

  Kan vara av intresse här att följa den mikrovågssignal om 2.8 GHz och 10.7 cm våglängd, som emitteras från solens korona. Denna frekvens anses vara en god proxy för solens aktivitet och speglar främst UV-aktiviteten. För närvarande har den börjat svinga upp och ned ovanligt mycket och skulle kunna vara orsak till flera ovanliga väderhändelser.

  http://www.solen.info/solar/

 61. Karl Eider

  Ännu mera tokskatter för ”miljön”. Plastskatter verkar vara den nya mjölkkon.

  https://www.expressen.se/nyheter/skatt-pa-plastmuggar-foreslas/

 62. Fredrik S

  Karl Eider skriver:
  2020-08-10 kl. 21:27

  Det bästa vore förstås att införa en lag om att take away kaffe bara får säljas till kunder som har egen termos med sig, plastfri förstås.

  En grön sådan är att föredra som vår nationalskald här påpekar:

  https://www.youtube.com/watch?v=7a1w_iPdZ_U

  Fast då gås det ju miste om en del av våra pengar som de så gärna vill ha för att spendera.

 63. Håkan Bergman

  Partikeljanne har en debattartikel i SvD idag. Blykylda reaktorer är nog bra, men hur kyler vi ner stollarna i C och MP?
  https://www.svd.se/med-ny-teknik-kan-elsystemet-bli-hallbart/i/senaste

 64. Håkan Bergman

  Mera från avdelningen tänkteintepådet.
  https://www.politico.eu/article/offshore-wind-gets-claustrophobic/
  Europas advokater gnuggar händerna, prata om samarbete går väl an, men vi har ju sett hur mycket det är värt.

 65. Anders

  Ang. hotet om artutrotning brukar vindkraftskramarna ofta lyfta fram att ”vi” naturvänner måste acceptera att några rovfåglar och fladdermöss måste kunna offras (läs dödas av rotorbladen) för att det stora flertalet arter ska överleva i ett ”bättre” klimat. Jag köper inte det resonemanget. Dags att utvärdera ”vindkraftsatsningen” innan vi totalt förstör vårt landskap och flygande varelsers liv – och därmed den biologiska mångfalden. Enfald är mångfaldens värsta fiende!

  PS. Skulle, liksom många här redan har skrivit, gärna ha tillbaks de numrerade kommentarerna. DS.

  PS2. Bra med denna redigeringsmöjlighet! Stort lyft! DS.

 66. tty

  Kejsarpingvinerna lär inte dö ut. Däremot kan de nog komma att minska i antal. Nästan alla pingvinarter har ökat kraftigt de senaste 50 åren, troligen främst p g a bättre tillgång på föda när de stora valarna nästan utrotats. Troligen kommer de att minska igen nu när valarna börjat återhämta sig.
  Ökningen har t o m lett till att en så sydlig art som kungspingvinen nu har börjat häcka på Eldslandet.

 67. tty

  En helt annan sak. Det händer märkliga saker i Arktis. Havsisavsmältningen har i det närmaste stoppat upp, och detsamma gäller i ännu högre grad för grönlandsisen. Även om det troligen bara är tillfälligt så är det ändå högst anmärkningsvärt så tidigt på säsongen:

  https://nsidc.org/data/masie/masie_plots

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_combine_SM_day_DK_20200810.png

 68. Håkan Bergman

  Anders https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-354/#comment-384673

  Samma ”miljövänner” som stoppar all mineralbrytning i Sverige, men solpaneler, vindkraftverk och batteribilar ska dom ha. Man kan väl gräva hål i marken nån annanstans.

 69. Fredrik S

  Håkan Bergman skriver:
  2020-08-11 kl. 08:52

  Påminner om en översvämmad skog.

  Snart får kanske Greta och pappa svårt att kryssa ut till öppet vatten när de reser interkontinentalt?

 70. Håkan Bergman

  Fredrik S
  Om du i stället för att kopiera texten ”Håkan Bergman skriver: 2020-08-11 kl. 08:52” högerklickar på datum och tid och väljer kopiera länken kan du börja kommentaren så här:
  Håkan Bergman https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-354/#comment-384656

  Då får läsaren en länk till kommentaren du svarar på, även om den inte var så långt borta den här gången.

 71. Fredrik S

  Håkan Bergman https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-354/#comment-384687

  Tack, ja det blir ju klart bättre!

  Lättare att följa än trådade kommentarer tycker jag nu när numreringen är borta.

 72. Anders

  Håkan Bergman
  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-354/#comment-384680

  Tack för referenstipset, som härmed testas!

  Sedan håller jag helt och hållet med dig om ”de gröna omställarnas” falska dubbelmoral. Värst är de företag som gör business av denna sin falskhet…

 73. LBt

  Trevligt att åter få vara med.

  Alltid spännande att följa avsmältningen i Arktis!