Öppen Tråd

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Inga valborgseldar i år. Inga första majtal med stora åskådarmassor. Men vi får hoppas att ni hade det trevligt ändå. Här är veckans öppna tråd som vanligt – digitalt 🙂

Trevlig fortsatt Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lite om utvecklingen ang de senaste UAH-data och uppdateringen igår, och varför det ev är en god idé att använda sommaren till att ta hem lite ved mm och kanske skaffa en eller annan elgenerator inför en svalare framtid:
  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4

 2. Håkan Bergman

  Varför inte börja lördan med en god nyhet. Sydkorea har, med all rätt, hyllats för sin hantering av epidemin, men på en punkt verkar dom ha ställt till det, man har trott sig se att patienter som tillfrisknat från viruset och som testats igen ändå kunnat bli infekterade efter en relativt kort tid. Det här har naturligtvis skrämt skiten ur myndigheter och regeringar över hela världen, men nu tror man att det hela handlat om att testen reagerat på rester av döda virus. Vi får se om det här kan konfirmeras av andra forskare, sen ska det bara sjunka in hos myndigheter och regeringar så kanske vi ändå får en skaplig sommar redan i år.

  http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20200429000724

 3. Lasse

  #1 Alvar N
  Börs grafer för att spå klimat-innovativt!
  UAH +0,38
  Anmärkningsvärd uppvärmning av Arktis och avkylning av USA48.
  Det visar väl på att den kalla vintern i Arktis med jetströmmar som låste in kylan nu släppt greppet.
  Tydligen hade vi även en snabb stängning av ett ozonhål däruppe.
  Mer om hur kalla och varma områden utvecklas:
  https://wattsupwiththat.com/2020/05/01/noaa-satellite-records-second-largest-2-month-temperature-drop-in-history/

 4. Nja, det är inte min tolkning utan det jag analyserat här gäller den globala utvecklingen, som bör inkludera ”ALLT”, oavsett anledning. El Ninjo, La Ninja, jetströmmar och allt annat är ingenting som motsäger eller bekräftar något utan ingår och har alltid ingått i klimatutvecklingen runt vårt klot. Utvecklingen är inte lika överallt och hela tiden, men skall man ex analysera CO2 påstådda påverkan och annat inbillat går det inte att hänvisa till det ena eller andra, ibland, när det behöver bortförklaras något. Som jag ser det. Sedan kan man analysera olika regioner mm men ännu finns inget annat än naturliga rörelser i det jag kunnat se, och inget annat av det jag sett talar om något annat.

 5. Ivar Andersson

  OT ”Och vår nya folkhälsojunta. Varför håller den dagliga presskonferenser där den dels presenterar detaljerad statistik, dels understryker att statistiken inte går att lita på?
  Den släpar efter. Den är baserad på för få provtagningar. Den går inte att jämföra med andra länders. Den kanske ser helt annorlunda ut i morgon. Men exakt 21 personer ytterligare har sedan i går … ”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/bara-netflix-och-gin-kan-ta-oss-genom-varen/

 6. Sören G

  Ser lite konstiga vinklingar i tidningar och tidskrifter. I dagstidningen står om några som bygger ”klimatsmart” eftersom husen är av trä. Träet har fångat upp koldioxiden som nu finns i väggarna.
  I en grotta på Yucatan-halvön i Mexico har man hittat ett 10 000 år gammalt kranium i en vattenfylld grotta. Grottan har blivit vattenfylld p.g.a. ”den globala uppvärmningen”. Det är och för sig sant att Jorden har blivit varmare sedan istiden och att haven höjts. Men såsom medierna använder begreppet ”global uppvärmning” kan folk få för sig att det är människans utsläpp av koldioxid som höjt havsytan och översvämmat grottan.

 7. Håkan Bergman

  Ivar A. #5
  Men håll med om att designen är hygglig, gärna korrekt statistik men först en snygg design.

 8. Luleås medeltemperatur för april kl 8 på morgonen sedan 1921 är plus 0,7 grader. Årets var plus 1,5. Den varmaste april var 1921 med 4,4. Den näst varmaste var 2011 med 4,3. Den kallaste var 1955 med minus 4,4. Näst kallaste var 1929 med minus 2,9.

 9. Björn

  Enligt UAH har nu temperaturen fallit två månader i rad från 0.76 C i februari till 0.38 C under april. Det har bara hänt en gång tidigare att ett så stort fall två månader i rad, har registrerats sedan satellitmätningarnas början. Det kommer att bli mer och mer svårt för klimatforskare och meteorologer att fortsatt hävda koldioxidens drivande av klimatet, nu när temperaturen faller. Det är ju förväntat när solen snart går in i en andra solcykel med låg amplitud. Se länk nedan och speciellt under fliken Solar Cycles, grafen över Spotless Days.

  http://solarcyclescience.com/solarcycle.html

 10. mattias

  Glömde naturligtvis begagnade plastpåsar när jag handlade så jag köpte förstås de miljövänliga skyhögt beskattade påsarna. Kände en våg av godhet sköljde över mig, och dessutom ett tillskott till statskassan – snart är ju lådorna tomma. Kunden bredvid prasslande med sina fruktpåsar i papper som väger minst 10x mer än de tunna beskattade plastpåsarna. Vem vet hur många träd extra som krävs för detta som också bidrar till onödiga koldioxidutsläpp (kolla Michael Moores film).

 11. #9
  Ingenting kommer att förmå miljörörelsen och MP att erkänna något alls utan man kommer att glida över i något nytt hemskt som skall förgöra världen och kräver maximala insatser och resurser (skatter och förbud). Osv, osv, osv….

 12. mattias

  #9 Björn,
  Alarmisterna hoppas ju att 2020 ska bli det varmaste året nånsin (50 eller 60% chans enligt vissa forskare trots att det inte är el-ninjo). Vem vet, de hittar nog på något sätt att massera data med 0.01 decimals noggrannhet.

 13. Fredrik S

  mattias #10

  Två gånger de senaste två gångerna har papperskassen spruckit för mig när jag ska lasta över dem till kundvagnen. Ena gången rullade äpplen in till kassörskan. Rena skräpet innan man ens kommit ut ur butiken. Skulle de hålla så blir de blöta om det regnar och spricker när man lastar ur dem hemma.

  Fast jag fick nya utan kostnad måste tilläggas.

  Nä, nu blir det mindre storköp, tar heller en sväng extra med egna plastpåsar och slipper leka clown.

 14. Fredrik S

  #13

  Äh, två gånger de senaste två månaderna, skulle det vara.

 15. Håkan Bergman

  Alvar N. #11
  Inte kärnan, men majoriteten är tanklösa followers som kan hoppa på vilken trend som helst. Och sen har vi dom som för att få makten släpper fram såna här sekter till köttgrytorna. Nu har dom ju tid att tänka, kanske dom inser att i en värld med begränsade reschurscher, det är ju nåt dom känner igen hög tid att fundera över innebörden, får man prioritera. Pengarna till elcykeln eller Teslan kanske hade kunnat användas bättre, vi kanske inte behöver en skog av laddstolpar i innerstan, tankarna gnager när man tänker på mormor på äldreboendet.

 16. Håkan Bergman

  På SvD har man tänkt till och upptäckt att det är nåt knas med den svenska elmarknaden. Går f.n. att läsa i inkognitofönster.

  https://www.svd.se/paradox-overskott-pa-vindkraft-kan-ge-elbrist

 17. Fredrik S

  Håkan Bergman #16

  Ja, sådan läsning är man ju inte riktigt van vid.

  Och inte att någon från Chalmers (och Vattenfall) förespråkar stopp för utbyggnad av vindkraft (i norr).

 18. Thorleif

  Tänkte ta upp Corona och börsen mht till min bedömning från precis i början av mars månad när jag bedömde att USA-börsen skulle nå botten i mitten av april. Nu ser det ut att bli åtminstone 3 veckor tidigare vilket är mycket positivt mht nedstängningen som senare blev verklighet i också västvärlden. Även om mycket i ekonomins försämringar ligger framför oss (realekonomiska ) är ett faktum att det råder brist på alternativ-placeringar och där det i dagsläget, inte minst inom teknik-sektorerna, finns gott om företag som inte drabbas lika hårt som mer cykliska branscher och andra konsumtions-inriktade. EU och Europa fortsätter och visa relativ svaghet. Euro-systemet sätter hinder.

  Vet vi att botten är nådd denna gång? Det vet vi naturligvis inte men vi måste ändå göra bedömningar för våra beslut. Centralbankerna kommer i likhet med andra kriser sedan avregleringarna och omställningen till en finansialiseringsekonomi under 80-talet göra allt i deras makt för att stötta börser och andra kreditmarknader. Även om direktavkastningen går ner under en tid är som sagt alternativen svaga.

  Uppgången från botten i mars (S&P500) har inom normal tid nått precis 61,8% av nedgången. Uppgången har samtidigt skett i 3 (5) vågor (rekylvåg normalt i två: a-b-c) och kan ses som början på en första våg uppåt. Just nu ska därför botten testas vilket sannolikt inleddes i förra veckan fredag med säljsignal. Nedgången sedan toppen ATH (all time high) är en typisk våg 4 i en större vågdignitet (om vi inte riskerar en ny världsdepression) vilket innebär att den normalt kortare och avslutande våg 5 (ofta bara två vågor (1-2-3) som avslut) alltid kommer att ”lura bakom hörnet” så snart vi nått en ny ATH. Tidigare starter från bottenlägen (våg 1 av 3) har oftast inneburit en ganska liten test av botten (svag nedgång/korrigering). Inte sällan har centralbankerna understött optimismen. Dollar-rörelserna kommer att avspegla situationen mer än oljepriset. Stigande dollar = fortsatt ”ok” världsekonomi alternativt allvarlig kris.

  Kanske Alvar har något att tillägga?

 19. Lasse

  Jag gillar att se på denna dagliga Youtuber: https://www.youtube.com/watch?v=VJ-T83XN4D0
  Ibland kommer han in på solens roll för klimatet, vilket kan vara intressant.
  Oftast är det som förmedlas på en nivå långt utanför min förmåga att förstå.
  I dag kom han med en ny klimatrelaterad artikel 5:20 in.
  Hög klimatkänslighet i CIMP 6 modell inte stödd av paleoclimate.
  https://www.nature.com/articles/s41558-020-0764-6#citeas
  Som sagt var långt över min förmåga-men den skulle innehålla moln som en svår nöt för CIMP6 vilket alltid är intressant!

 20. Ulf

  Svar 13 m fl

  Litet och stort.

  De gråa slaskpåsarna på rulle är helt ok att bära i. Inte riktigt lika ”hållbara” så det går åt lite fler. Enda problemet är att komma ihåg dem ifrån bilen men det går att köpa i butiken. Eller slänger man ner allt i vagnen och packar vid bilen. Av princip vägrar jag skatta för bärkassarna.

  Stort, börsen ja alla svenska storbolag struntar förstås i Magdalena som gör allt fel som vanligt. Däremot mår de bra av USAs, Kinas, Japans, Tysklands enorma stimulanser, vilket driver kurserna. Rea på aktier blir det sällan, men det har just varit det. Jag är fullinvesterad det är fortfarande ingen stor återhämtning för mindre bolag men de är mer hemmaberoende och jag litar inte på att Centern och liberalerna kan baxa Maggan i land. Dessutom gäller att allt som överlever blir en succé och mindre bolag överlever mer sällan. HM, Sara och uniqloe har snart oligopol på kläder vem kunde tro det för några månader sedan? Jag tog i där, men ett korn av sanning.

 21. jensen

  Jag undrar hur kampen mellan klimathotarna, som utan konsekvensanalyser, vill ösa ansenliga belopp ner i svarta hål och de , för allmänhetens väl och ve, realistiska ekonomiansvariga, kommer att utveckla sig.
  Jag hoppas och anar att ekonomisk besinning kommer att råda till klimaträddarnas förtvivlan.
  Eller kommer accelererat tipping-point-hotande att röna framgång för klimat-alarmisterna ?
  Och hur skall dessa argumentera mot senaste uppgiften att de senaste månadernas globala temperaturnedgång pekar i motsatt riktning mot deras framtidstro? Kanske förklarar de att orsaken till temperaturutvecklingen måste vara den senaste tidens världsekonomi-ras.
  Utvecklingen framöver får visa.

 22. Fredrik S

  Ulf #20

  Idag hade jag ingen begagnad påse så jag la allt i vagnen och packade in löst i bilen. Funkade bra men det visade sig senare att de tydligen inte höjer priset förrän på måndag.

  Tog lite udden av mitt egna protestexperiment men å andra sidan sparade jag ju ändå två och femtio på en påse utan skatt.

  Till saken hör dock att jag saknar nu även soppåsar hemma men soporna kanske jag kan elda upp i öppna spisen?

 23. Lars i Huddinge

  Lite OT här, men eftersom MSM ofta kritiseras på detta forum så vill jag tipsa om denna länk.
  https://www.youtube.com/watch?v=PKzfKMvniCI&feature=em-uploademail
  Hur mycket ska vi skattebetalare bidra med till dessa MSM-media?
  Vore det inte bäst att alla tidningar kunde leva på sina egna intäkter, annonser och prenumerationer?

 24. Fredrik S

  Lars i Huddinge #23

  Jag tycker presstödet passar bra in i Sverige och galenskapen.

  Avvecklat presstöd skulle nog innebära en pragmatisk chock, ungefär som ett smalt utbud av public service.

 25. Fredrik S

  Angående MSM så förmedlar jag här dagens viktigaste nyhet, glöm Anders Tegnell & Co, här i den öppna tråden:

  Kungen har köpt en present till sig själv i form av en BMW M8 Competition!

  Hell Yeah!

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y32gv2/kungens-lyxiga-fodelsedagspresent–till-sig-sjalv

 26. Ulf

  Svar Fredrik S

  Bara att vänja sig vid nya tider. Var du än går vad du än gör, ha alltid en rulle slasksäckar med dig. Eller placera ut dem. Några rullar stationärt i bilen måste vara rätt.

 27. Fredrik S

  Ulf #26

  Jo, det får nog bli så. Det kommer nog vara mer slasksäckar och importerade påsar i naturen framöver än vad det är livsmedelskassar idag.

  Men det är ju inte därför utanför att regeringen tycker att vi ska ha ett globalt samvete och visa vägen för andra länder istället för att bidra med våra kunskaper och framgångar med att förbränna sopor.

  Men de vill ju stoppa allt vad förbränning heter här också, förutom av ved då kanske?

 28. Håkan Bergman

  Mera om den goda nyheten från Sydkorea, öppnas i inkognitofönster.

  https://www.svd.se/ett-jatteviktigt-verktyg-for-att-se-immunitetsniva

 29. Ivar Andersson

  #23 Lars i Huddinge
  Public service är skattefinansierat till 100% och MSM får bidrag från staten. Staten har tummen i ögat på det som förr var tredje statsmakten men numera är en strykrädd hund.

 30. Thorleif

  Min lokala Coop-butik har nu bytt ut plastpåsarna på rulle vid t.ex frukt&grönt till papperspåsar. Det är givetvis en lögn att nedskräpningen av påsar i vår natur skulle utgöra en stor fara för vatten-och djurliv. Ett större problem är kommuners ekonomi där antalet papperskorgar minskat rejält sedan 60 och 70-talet för att inte säga tömningsfrekvensen (iom plastpåsdebatten har papperskorgarna plötsligt prioriterats 🙂 ).

  Plasten som material ur oljan var en revolution. Vi kan producera så att all plast blir återvinningsbar. Hårdare sanktioner m.m för nedskräpning är alltid möjligt. Miljömaffian letar hela tiden lätta poäng för skuldbeläggning. Nedskräpning och miljöförstöring har alltid varit störst i fattiga ekonomier liksom växande sådana (turism t.ex). Varför skickar rika länder sitt skit till fattiga? För att på ett billigt sätt bli av med det.

  Coop-personalen är så hjärntvättade att flera inte vet att olja gör plastpåsen. Dess försvinnande bidrar till mindre oljekonsumtion och därmed kanske mindre CO2! När jag frågade hur länge en plastpåse håller jmf med en av papper så svarade de rätt men inte när det gäller behovet av träråvara och risken för kortare avverkningstider (träd som tar upp CO2). Då måste vi alltså öka trädplanteringarna och återvinning! Borde vi inte också öka vår självförsörjningsgrad av livsmedel och därmed odlingsytor? Vi kom inte längre än så utan huvudargumentet var att plasten i haven är problemet, kanske inte här hemma då utan långt borta. Att påverka människors beteende, dvs orsak och verkan var det inte tal om. 50 öre för en ”trasig” plastpåse och nedskräpnings-sanktioner och problemet löst!

 31. Håkan Bergman

  Thorleif #30
  Det minner mig om när min ICA-butik en sommar på 90-talet tog in mälarpotatisen Vit Drottning i sortimentet. Naturligtvis skulle förpackningen vara ekologisk också, papperspåsar med antagligen vattenbaserat lim. Efter halva första dan såg banden vid kassorna ut som en potatisåker, nästa gång jag handlade var Vit Drottning borta och har sen dess aldrig synts till.

 32. Thorleif

  @31 H Bergman

  Där ser man 🙂

  Tyvärr har plastpås-debatten gjort att livsmedelskedjorna tjänar pengar på pås-priserna samtidigt som pås-kvaliteten gått ner kraftigt som ni skrivit om ovan. Man får vara glad om en Lidl-påse av plast håller hela vägen hem eller ens till bilen om någon lite vassare förpackning ligger i. Alla mina Lidl-påsar t.ex går sönder pga dess skörhet. Tidigare återanvände jag alla för smutstvätt-förvaring och återvinningsplast i köket. Alltså är de numera engångsartiklar på sin höjd. Den minskade materialåtgången måste ha ökat förbrukningen av dessa påsar om alla gjorde som jag (återanvändning)! Suboptimering är en av de största och vanligaste hoten inom t.ex ekonomiska processer.

  Har personligen sedan 2010 stött non-profit projekt som arbetat för insamling av plast i bl.a Stilla Havet.

  Här de som verkligen agerar (2013) och som forskat fram en metod utan statliga bidrag.

  https://theoceancleanup.com/

  Sedan problemet uppmärksammats av opportunistiska politiker på senare tid har en mängd nya organisationer sett dagens ljus tack vare skattediar-pengar. Plötsligt är det ok att använda skattepengar till en massa lull-lull kring plast i havet. Det verkar sprida sig som fenomenet med insamlingsindustrin där huvuddelen av bidrag och allmänhetens stöd går till löner och resor.

  Om miljömaffian verkligen brytt sig hade stater för länge sedan gått samman och startat uppsamling av plasten i haven. Men icke! Snacka går ju bra och sedan använda nysvenskar utan utbildning till att plocka skräp i vår natur. Något vi f.ö alltid gjort över tiden inom ”Håll Sverige Rent” t.ex.

 33. Fredrik S

  Ivar Andersson #29

  Råkade titta ett par minuter nyss på SVT och de känns som ett partiorgan för MP.

 34. Fredrik S

  Någon som kollat Alestigs senaste två alster om C02 och om att vi är på väg mot de rekordvärme redan efter några månader?

  Jag kan inte läsa och kolla vad han klurat ihop för rapportering.

 35. ”32 Thorleif”

  När plast hamnar i havet bryts den ner till micropartiklar efter en viss tid. Det påstås finnas en stor flytande ö av plast i Stilla Havet. Det finns siffror på att koncentrationen av plast som uppges finnas där understiger den 0,1 gram per m² havsyta. Din website anger 0.2 g. ”Great Pacific Garbage Patch in 2030 with and without cleanup. [scale units : kg/km2]” Koncentrationen uppges till 200 kg / km² havsyta.

  Hur samlar man upp 0,2 g microplastpartiklar per m² havsyta? Plartiklarna finns ner till 30 m djup. Själv skulle jag tro att det sker på samma sätt som när Greenpeace räddar en isbjörn, om man skänker en hundring till dem.

  Apropå, franska Greenpeace driver just nu en annonskampanj i bl.a statliga radion, om att äldre bör tänka på att skriva testamente med organisationen som förmånstagare, i syfte att förhindra att testamentatorns barn och barnbarn drabbas av nya pandemier. WWF kör samma budskap, också med hänvisning till en hållbar framtid. Båda hjälper gratis till med att utforma testamentet.

  Kanska ett tillfälle att göra slag i saken nu i coronatider? Alternativet är att tycka att det är osmaklig med råge.

  https://www.greenpeace.fr/legs-assurances-vie/

 36. Håkan Bergman

  Fredrik S #32
  Han hade en artikel i torsdags 30/4 där han spånade om ”turboeffekt” på uppvärmningen pga minskade luftföroreningar. Det skulle kunna vara så om luftföroreningarna främst bestod av aerosoler, men jag undrar om det inte övervägande är sot borta i Asien, och då är det mera tveksamt om han får nån hett eftertraktad uppvärmning. Har du bibliotekskort kan du läsa bl.a. SvD i pressreader och biblioteken har gamla nummer arkiverade, har inte kollat hur långt tillbaka man kan gå.

 37. Fredrik S

  Håkan Bergman #36

  Tack.

  Ja, lite glada blir de nog när det blir varmare fast pennan säger något annat. ”Turboeffekt” låter ju dramatiskt, det kan han nog sälja in hos Lövin och Co så de har något ta i med i sommarvärmen.

  Idag har han en låst artikel om CO2 rekord i Maj, högsta sen tre miljoner år tillbaka tydligen.

  Kort är på G!

 38. Thorleif

  @35 Lars Mellblom

  Utsikterna och ambitionerna att ta upp microplasterna och då i synnerhet det djupgående är realistiska och alltså inte stora. 3/4-delar, mätt som massa, består dock av plast större än 5 -50 cm och större. Det är här man fokuserar samt flodinsamling, dvs källorna. Passiva och självgående system är målet. Efter 7 år har man nått sin första uppsamlingsrunda! Ja det är ännu långt ifrån kostnadseffektivitet

 39. #31 Fredrik S, Öppen Tråd#

  Ursäkta att svaret dröjt! Jag har haft mycket att stå i. Jag förmodar att du läst min kommentar 37 på Öppen Tråd, där jag lade ut texten om de Gula Västarna, delvis med tanke på din fråga. På klimatfronten har det inte hänt så mycket efter våra demonstrationer 2018/2019. Macron fick en blodig näsa och har legat lågt med nya provocerande förslag. Störst är nog att kärnkraftverket i Fassenheim håller på att avvecklas. Första reaktorn stängdes i februari och tvåan planeras stängas ner i juni.

  För att återgå till de Gula Västarna. Vår största styrka var att rörelsen var spontan, utan ledare, program eller lista med krav. Ilskan var ekonomisk och drevs också av små lagändringar som verkade tillkomna enbart för att jävlas med folket utanför storstäderna. Macron har-och visar öppet stort förakt gentemot oss. Regeringen var desperat att hitta någon att förhandla med, dvs att muta, på samma sätt som man handskats med fackföreningarna sedan kriget. Det behövdes ingen kravlista att förhandla om. Alla visste vad lösningen var, nämligen att sluta kriget mot bilen och i synnerhet den del som gällde aviserade höjda skatter på drivmedel.

  Det är inte möjligt att skapa en sammanhållen politisk rörelse när endast två gemensamma nämnare finns; privatekonomin och ilskan mot Macron. En sådan rörelse måste vara kort och intensiv för att lyckas.

  I samband med EU-valet dök några självutnämnda ledare med personliga ambitioner upp, vilket ledde till att luften till en del gick ur rörelsen, som nu fortsätter på sparlåga på landsbygden. En stor besvikelse var att Jacline Moreau, som rivstartade de Gula Västarnas aktioner med sin video, kandiderade till EU-parlamentet och delvis efter hand gick regeringens ärende ( https://www.youtube.com/watch?v=06pOTxTvnBU ) .

  Intressant blir att se hur alla kostnaderna för coronaviruset kommer att finansieras. Man räknar med att statsskulden kommer att hamna omkring 110 % av BNP. Det finns ett grönt förslag som cirkulerat i flera år och går förenklat ut på att staten konfiskerar dåligt isolerade bostadshus, ” passoir énergétique”, där ägaren inte har råd att låta isolera dem, för att på sikt staten ska se till den saken. Poängen med förslaget är att staten på en gång kan bokföra fastigheterna som en tillgång och då minskar skulden. Samtidigt får staten hyresinkomster av de tidigare ägarna, som nu måste betala hyra för att bo i sitt eget hus. Genialt, någon med goda kontakter borde tipsa Miljöpartiet.

 40. Fredrik S

  Lars Mellblom #39

  Tack för genomgången. Intressant.

  Rapporteringen här hemma är ju som sagt ensidig och utrikeskorrarna i MSM låter ju ungefär som kulturjournalisterna.

  Macron är väl lika opålitlig som alla andra av ulvarna. Fast här verkar han vara poppis, förmodligen för att han pratar klimat. Ingen protester bland de godheten här hemma när han ökar makten.

  De gröna smider ju sina totalitära planer och det behövs nog inget tips till MP här hemma. De sitter nog och planerar för fullt konfiskation av tex skog & mark och egendom i klimatets namn och S vill säkert hänga på av andra skäl.

 41. #40 Fredrik S#

  Den 28 april postade jag på Mats Jangdals blogg Frihetsportalen några kommentarer om normandiska häckar som offras på klimataltaret . Den första publicerades 12:18. Kan kanske vara intressant för dig.

  https://www.frihetsportalen.se/2020/04/rodlistan/

  De flesta nyheter som rapporteras i Sverige kommer från engelskspråkiga källor, men som du så riktigt påpekade, har Frankrike stort inflytande i EU, varför det borde direktbevakas bättre. För inte så länge sedan kom journalisten m.m Drieu Godefridi ut med boken ”L’écologisme, nouveau totalitarisme?” Den är väl värd att läsa, om man vill förstå hur de Gröna resonerar. Boken finns också på engelska med titeln ”The Green Reich”, vilket redan det ger en vink om innehållet. Egentligen är det två böcker i en, och jag är inte säker på att just det upplägget är så lyckat. Amazons introduktion av innehållet stämmer väl. ”… Drieu Godefridi shows that environmentalism defines a more radical ideology in its liberticidal, anti-economic and ultimately humanicidal claims than any totalitarian ideology yet seen. …”

  https://www.amazon.com/Green-Reich-Drieu-Godefridi/dp/2930650249

 42. Karl Eider

  Nu är det fastställt. En expert som Svt talat med har en solklar koppling mellan klimthotet och Covid 19 (och alla andravirusinfektioner). Klimatförändringarna gör att risken att smittas ökar!

  Varmare = mer pollen
  Mer pollen = mer virus i näsan.

  Oj oj oj. 🙂

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sant-eller-falskt-om-pollenallergi

 43. Lars Cornell

  #42 Karl Eider. Jag såg också de där stolligheterna och kommenterade.
  Citat:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sant-eller-falskt-om-pollenallergi
  Hej Åslög Dahl !
  aslog.dahl@bioenv.gu.se, korr@svt.se,

  Jag blev förvånad över vad du säger i programmet om pollen.
  Menar du att skillnaden är mätbar och märkbar?

  Under de senaste 100 åren har vi haft en temperaturstegring på en grad.
  Det innebär att Göteborg nu har samma klimat som Halmstad hade för 100 år
  sedan. Och att Stockholm nu har samma klimat som Norrköping hade.
  Märks det på allergier?

  Tyskar och Italienare måste må jättedåligt med det klimat de redan nu har.
  I framtiden kommer de troligen att nysa ihjäl sig.

  Jag har med åren blivit ’allergisk’ mot påståenden om klimat
  som är kvalitativt riktiga men kvantitativt meningslösa.
  Därför reagerar jag på det du säger.
  Vädret svänger mycket mer år från år än vad klimatet gör på 200 år.

  Så mina frågor blir,
  – vilka klimatförändringar? http://www.clintel.org
  – vilka pollenförändringar?
  – enligt IPCC-AR5 med TCR=1,6 och RCP6,0 kommer vi att få en temperaturuppgång
  på ytterligare en grad till år 2100.
  Kan du med dina sinnen förnimma sådan förändring?

  – mer koldioxid stimulerar fotosyntesen och får det att växa och frodas som aldrig förr.
  Kan det ha någon betydelse för pollen och allergi?

  Hälsningar
  Lars Cornell

 44. Håkan Bergman

  Yes, nu har det hänt MP rasar i klimatfrågan.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/dnipsos-ras-for-l-och-mp-i-hjartefragorna/

  Från 60 till 20 % i klimatfrågan, läs och lär dig nåt Stefan Löfven!

 45. Fredrik S

  Håkan Bergman #44

  Ja, han borde läsa och lära. MP’s kurva ser väl ut som den de hoppas att den globala temperaturen ska visa om de bara får som de vill.

  Men Lövfen har ju åtminstone fått gamle Bosse Ringholm att bli av med struten genom att plocka in kaviar-killen Per Bolund i sitt gäng.

 46. Lasse

  Mosaic expeditionen får nya insikter!
  Molnen hopar sig över isen.
  https://follow.mosaic-expedition.org/
  ”Clouds are important…”
  Aerosoler nämns också som molnpåverkande inslag. Nu börjar det brännas. Kan de medge att aerosoler kanske även har varierat den senaste 30 årsperioden på ett för molnen förödande sätt!
  Fö så ligger de utanför den isdriftskorridor som går söderöver, vilket ger en lite rörig framdrift.
  Virveleffekter bromsar.