Öppen Tråd

Europe-warm

Varför har vi en sådan mild vinter i Europa? Tja, vi verkar bara ha tur (eller otur, enligt en del) 🙂 Jetströmmarna som låser fast lågtrycksbanorna veckar sig vackert enligt ovanstående karta. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Kjell Lindmark

    Väljer man istället ( i Ventusky) vindhastighet på 12000 m höjd då ser man jetströmmarna tydligt. Jag vet inte hur man klistrar in print screens här. Att vi har en mild vinter är dock inget ovanligt. Sådant har hänt förr likväl som vi ibland har vargavintrar. Nu beror detta på hur vindarna blåser inte på någon ökad medeltemperatur.

    Vindar från syd sydväst för med sig ett mildare klimat. Blåser det däremot österifrån då blir det kyla och mycket snö.

  2. Sören G

    Det har förkommit snöfria vintrar, eller näst intill, under alla decennier som jag minns. 50-talet och framåt. Även på 30-talet enligt mina föräldrar.
    Har lågtrycken en nordlig bana sa för de upp milda sydvästvindar mot Skandinavien. Har de en sydligare bana så att vi hamnar på nordsidan så får östiiga till nordostliga vindar, vilket brukar innebära kallt vinterväder. Ett stabilt högtryck brukar också ge kallt vinterväder.

  3. Vi får väl se vad denne man har i bakfickan och huruvida medborgarna blir olagliga eller ej? Undrar om han pryat hos STASI innan SÄPO?

    https://www.altinget.se/artikel/fore-detta-sapo-chef-ska-klimatanpassa-svenska-lagar?ref=newsletter&refid=5992&SNSubscribed=true&utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_campaign=altingetse&fbclid=IwAR38kIe_icja48PhfxEdsmg1u0WzT5nzHjq0WnaDhVNZ7k8r0VfW0p7zqAE

  4. Johan Montelius

    Om man kan se med lite humor på hela klimathysterin så kan man ta en titt på tv-serien ”Rapport från 2050” som ligger på SVTplay. Det är kändisarna Lotta Lundgren och Erik Haag som försöker ge en bild av vårt samhälle om 30 år.

    Det är som man kunde förvänta sig helt fokuserat på att vi om 30 år fortfarande tror på klimathotet och har anpassat hela vårt liv efter att släppa ut så lite koldioxid som möjligt. Det blir i det närmast komiskt när de, påhejade av allvarliga forskares pekpinnar, slår knut på sig själva och drömmer sig bort till en framtid där ingen längre flyger, ingen äger en bil och alla bor i vedeldade hyddor.

    Visst var framtidsbeskrivningarna från 60-talet lite väl optimistiska med turistresor till månen och helikopter till jobbet, men det var i alla fall beskrivningar som gav inspiration och hopp om teknisk utveckling. Den framtidsbild de nu sprider är närmast att jämföras med en tagelskjorta.

    https://www.svtplay.se/video/25141894/rapport-fran-2050/rapport-fran-2050-resor

  5. Lars Cornell

    Västerviks Tidningen är mitt lokala husorgan. I en intervju i VT 2019-12-28 med Lars Ljungström som är ’klimat’-tjänsteman på Länstyrelsen Kalmar säger denne,
    ”Hur ser livet ut i Västerviks kommun år 2100 med 3,5 graders global uppvärmning? Lars Ljungström förklarar att vi i Västerviks kommun kan räkna med temperaturer som hamnar 1,5 gånger högre än den globala temperaturen, vilket innebär att en 3,5 graders global temperaturökning innebär att Kalmar län i genomsnitt blir 5,25 grader varmare.”
    Bästa prognos i AR5 är en grad från nu till år 2100. 1,5 x 1 = 1,5 inte 5,25 !

    Ljungström fortsätter, ”däggdjurens biomassa har minskat med mer än 80% sedan 70-talet. Boskap svarar för 60% av biomassan.” Var får karln galenskaperna från? Det innebär att nu har vi bara högst 12% så många kor som för 40 år sedan. Mali är ett ökennära land. Där har mängden får och getter fördubblats på 20 år. Det hade inte varit möjligt utan mer koldioxid som får ökentrakterna att grönska. 

    Han påstår vidare att havsytan i Kalmar län kommer att höjas med en meter. Journalisten Karin Hertz illustrerar det med några bilder från Västervik. IPCC-AR4 säger ca 0,4 m för haven som mest sannolikt. Men här har vi en landhöjning så resultatet för oss blir en havssänkning på ungefär 0,2 m.
    Tror Ljungström och Hertz själva på vad de säger och skriver?
    http://www.tjust.com/2019/klimat/havsniva-kalmar-propaganda.jpg

  6. Sören G

    #4 Johan Montelius
    Jag befarade det. Så därför tänker jag inte titta på det.

  7. Ivar Andersson

    En mild vinter innebär att vi behöver mindre energi för att värma upp våra bostäder och lokaler. Vad är problemet om man inte är skidåkare eller vinterfiskare? Hur ofta kan man åka skidor i Danmark?

  8. Sören G

    Beträffande Australien så upplever man nu rekordlåga temperaturer för årstiden.
    https://principia-scientific.org/coldest-january-day-ever-in-25-australian-locations-media-silent/?fbclid=IwAR0gIzKalbkV9e_oCRd4IEYTgcrm2jiJ2P1BJAwOLT1ucHEETedqBkSa5YI

    Torkan tidigare lär ha berott på att vattnet runt Australien har varit ovanligt kallt.

  9. Ivar Andersson

    #6 Sören G
    Detta är en roande parodi för personer utan klimatångest. Titta gärna och få dig ett gott skratt.

  10. Peter F

    Om ”Rapport från 2050” är tänkt att inspirera oss att sänka vår levnadsstandard för att uppnå regeringens klimatmål har man nog gjort ett rejält självmål. TV-serien kommer att öppna ögonen för många och ge dem insikten att det här vill vi inte vara med om. Talande exempel var att bara de rikaste skulle kunna beställa de finaste bilarna för sina resor. De som har råd kan flyga hur ofta de vill. Osv. Vi andra ska bära på oket som vanligt. – Många ser på det populära TV-paret och kommer att få sig en ordentlig tankeställare. Det var nog inte tanken när idéen till serien knäcktes. Eller var det tanken hos en mullvad i redaktionen ?

  11. Munin

    Med anledning av att mätuppgifter kan vara kontaminerade med värmeöeffekter (UHI) finns skäl att fördjupa sig i hur det ser ut vid mätstationerna som används i den temperaturserie, som gäller hela Sverige. Koordinater för stationerna går att få fram genom SMHIs tjänst ”Ladda ner meteorlogiska observationer” och en länk till detta har tidigare lämnats i #85 i ”Öppen tråd, 2020-01-11”. Det koordinatsystem SMHI använder bör vara WG S84 decimal (latitud, longitud). Genom att sedan gå in på Eniro.se och se efter vad det motsvarar för platser/lägen på mätstationerna och ta hjälp av deras koordinattjänst och kart- och flygbilder går det att få en bild av hur det ser ut runt varje mätstation. Här följer hur mina bedömningar blir av de aktuella mätstationerna.

    MYCKET STARKT KONTAMINERADE MÄTSTATIONER
    Stockholm-mätstationen ligger i Sveriges största område av tätorts-/stadsytor
    Uppsala- mätstationen ligger i ett område med stora tätorts-/stadsytor
    Lund-mätstationen ligger i ett industriområde (asfaltsytor, byggnader, vägar)
    Falun- mätstationen ligger i område med asfalt- och grusplaner och inklämd intill byggnad (enligt bild)
    Sveg (flygplats)-mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader och stor upplagsplats för virke

    MYCKET KONTAMINERADE MÄTSTATIONER
    Karlstad (flygplats)-mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Jönköping (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Kalmar (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Visby (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Frösön (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Umeå (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Malmslätt (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Falsterbo-mätstationen ligger i nära anslutning till tätorts-/stadsyta och parkeringsplats
    Karlshamn- mätstationen ligger i ett industriområde (asfaltsytor, byggnader, vägar) och i nära anslutning till tätorts-/stadsyta
    Halmstad-mätstationen ligger i nära anslutning till tätorts-/stadsyta
    Växjö-mätstationen ca 250-300 meter från tätorts-/stadsytor på två sidor
    Borås-mätstationen ligger vid stor byggnadsyta och parkeringsplats samt i nära anslutning till tätorts-/stadsyta
    Vänersborg- mätstationen i direkt anslutning till tätorts-/stadsyta
    Gävle -mätstationen ca 200 meter från tätorts-/stadsyta
    Härnösand-mätstationen i industriområde och vid stora vägbanor
    Jokkmokk (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader

    VISS KONTAMINERING AV MÄTSTATION
    Gladhammar- mätstationen ligger mycket nära väg
    Piteå-mätstationen ligger inklämd med hus inpå sig
    Haparanda-mätstationen ligger nära ett stort och ett mindre industriområde
    Kvikkjokk-Årenjarka-mätstationen ligger ca 40 meter från väg och parkeringsytor
    Karesuando -vägkorsning och nära till asfaltsytor, byggnader plus periodvis dygnet runt sol (midnattssol)

    OPÅVERKADE ELLER SVAGT KONTAMINERADE MÄTSTATIONER
    Skara, Ölands norra udde, Gotska Sandön, Svenska högarna, Landsort, Gunnarn och Bjuröklubb

    ÖVRIGT (INGÅR INTE I SVERIGEMÄTNINGEN MEN FÖREKOMMIT I VÄRMEREKORD M.M.)
    Göteborg- mätstationen ligger i ett industriområde (asfaltsytor, byggnader, vägar)
    Kiruna (flygplats)- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader plus periodvis dygnet runt sol (midnattssol)
    Uppsala flygplats- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Örebro flygplats- mätstationen i område med banor och andra asfaltsytor, byggnader
    Västerås- mätstation i tätorts-/stadsyta
    —————————————
    Läsare på Klimatupplysningen rekommenderas att själva söka skapa sig en bild av hur det ligger till med temperaturmätningarna i Sverigeserien och dra egna slutsatser av hur stora överdrifter av temperaturökningar det kan handla om.

    En slutsats bör bli att flera av värmerekorden under 2000-talet inte är relevanta. Det ska göras avdrag på rapporterade värmerekord. Det går inte att rakt av jämföra en nutida temperaturuppgift från en ”asfaltsöken” med motsvarande uppgift från när platsen var landsbygd för många år sedan.

    Att Sverigetemperaturerna också överdrivs är mycket troligt, men att kunna avgöra med hur mycket kräver tillgång till SMHIs beräkningsmetod och deras beräkningsunderlag. Handlar det om att en sänkning bör göras med mindre eller mer än 1 grad?

    Mätstationerna som ingår i mätningen av Sverigetemperaturen är rimligen så starkt påverkade av värmeöeffekter (UHI) att SMHI bör med det snaraste lämna en fullständig, öppen och transparent redovisning av beräkningsmetod och hur de beaktar kontamineringen med värmeöeffekter i uppmätta temperaturer. Särskilt gäller det för senvår och sommar då värmeöeffekterna (UHI) genom solens starka strålar blir extra kraftiga.

  12. Arne Nilsson

    #11 Munin SMHI:s lista på temperaturrekord innehåller inga sommarrekord (april – november) sedan 1995. Några vinterrekord av senare datum finns men inga oroande höga värden.

  13. pekke

    Man kan ganska enkelt konstatera att det är bara den här delen av Europa som har mildväder, resten av Norra halvklotet verkar ha det kyligt, även delar av Sydeuropa.

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/winkel3=0.00,0.00,193

  14. Håkan Bergman

    Från SvDs granskning av klimatklivet, låst artikel på webben, men finns i dagens nummer i pressreader.

    ”Över 2 000 laddplatser beviljades – 60 i bruk
    Viktig klimatnytta – eller ett sätt för bostadsrättsföreningarna att trissa upp lägenhetspriser? SvD:s granskning visar att Naturvårdsverket kraftigt har överdrivit klimatnyttan av regeringens mångmiljonbidrag till laddstolpar. Naturvårdsverket överdriver klimatnyttan av regeringens mångmiljonbidrag till laddstolpar, visar SvD:s granskning. De 29 borättsföreningar och samfälligheter som fått mest pengar har fått 29 miljoner kronor för att sätta upp 2 324 laddpunkter. Maximalt 60 av dessa laddstationer används i nuläget.
    ’En succésatsning’ har klimatminister Isabella Lövin (MP) kallat Klimatklivet, och regeringen har höjt nivån för stödet till totalt två miljarder kronor för 2020.”

    Hej å tjo faderalla,pengarna är kalla! Alla har sin fulla rätt. Att sno åt sej de’ rom kan, Å en ann e så go som en ann. -Ruben Nilsson.

  15. Björn

    Arne Nilsson [12]; Nedanstående länk till SMHI anger högsta och lägsta temperatur 1944-2013.

    http://www.hurvarvadret.se/stationer/213

  16. Rolf Mellberg

    Om Kina och energi!

    Är du intresserad av en ”propagandarulle” om Kinas energiförsörjning så kommer en länk nedan:

    Vid 24 minuter kommer man in på den kontroversiella frågan om att utvinna metan från havsbotten (metanhydrater) Man har väl spekulerat (eller konstaterat?) att frigörandet av sådan metan kan tänkas förklara vissa paloklimatologiska temperaturstegringar, eller?

    Inga tagelskjortor i Kina inte utan FULL SPEED AHEAD!

    Enjoy,
    https://www.youtube.com/watch?v=wfG0USvDTew

  17. Anders Nyström

    #1
    Detta är en variant
    https://www.ventusky.com/?p=59;18;1&l=temperature-200hpa
    Tack för tipset om Ventusky,

  18. tty

    #11

    Lita inte på SMHI:s koordinater!

    Kolla t ex stationen i Kvarn (som f ö ofta rapporterar både varmaste och kallaste temperaturer i Götaland):

    https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=85390,type=weather

    Och var den ligger enligt de angivna koordinaterna:

    https://www.hitta.se/kartan!~58.62786,15.44306,13.490229277305415z/tr!i=liKESa0e/GPS!l=58.62772:15.43720?usergeo=1

    Mitt i en sjö!

    Koordinaterna är tlll för att lägga in rapporterna på väderkartan, inte analysera UHI. Man måste alltid visuellt verifiera var stationen faktiskt ligger. Samma problem gör alla analyser av ”stads” vs ”landsbygds”-stationer baserade på mängden ljus i närheten av stationerna värdelösa. Koordinaterna är alldeles för inexakta.

  19. tty

    #16

    ”Man har väl spekulerat (eller konstaterat?) att frigörandet av sådan metan kan tänkas förklara vissa paloklimatologiska temperaturstegringar”

    Spekulerat, inte konstaterat. Och när man ser på ett fasdiagram så inser man att ingen realistisk temperaturhöjning kan ge nämnvärd effekt:

    http://www1.lsbu.ac.uk/water/images/methane_hydrate_phase.gif

    Större delen av metanhydratet finns under termoklinen, där vattnet är alldeles för kallt för att någon rimlig klimatförändring skall få någon som helst effekt. Det skulle krävas ett fullskaligt växthusklimat där i princip hela Östantarktis blir isfritt och får ett tempererat klimat för att stoppa produktionen av AABW, det extremt kalla antarktiska djupvatten som gör att djuphavet är så kallt.

    Observera att när havsytan sänks ca 120 meter under en istid får det ingen effekt alls på metanhalten, trots de väldiga områden som torrläggs.

    Däremot är det tänkbart att en temperaturhöjning som PETM för 55 miljoner år sedan kan ha lett till en viss frisättning av metanhydrater eftersom djuphavet då var ca 10-15 grader varmare redan från början (=det fanns ingen is i Antarktis) och metanhydraterna därmed ganska nära fasövergången.

  20. Göran J

    Här kommer ny avslöjande video från Tony Heller hur Falska temperatur från 5 olika institut skapas för att ta bort verklighetens temperaturer från 1850 till idag.
    https://www.youtube.com/watch?v=mGe9JO58Uc8&feature=youtu.be

  21. foliehatt

    Jag rekommenderar Skavlan från igår. Första gästen var Emma Gembäck, f.d. pastor i Knutby-sekten.
    Mycket av det hon berättade om livet där, i sekten, känner jag igen ifrån klimatdebatten.
    Man är fel – eller man är rätt – beroende på hur man visar sin tro. De som är fel ska korrigeras – med lite smisk om så krävs.

    Hon skulle aldrig med ingå i någon slags församling, sade hon, efter att bubblan hade spruckit och solen sken in på trollen. Intressant att fundera kring är vad som kommer ske när klimatbubblan spricker. Kommer sektmedlemmarna känna sig lika besvikna som Emma och vända ryggen till allt vad vetenskap och politik heter.

  22. Lasse

    #11 Munin
    Tack för genomgången.
    I dagarna har Willis Eschenbach gjort ett försök att kvantifiera den extra energi som tillförs till urbana miljöerna. Det visar sig att de flesta städer får större tillskott från använd energi (som blir till värme) än den ökning som IPCC hävdar att CO2 ger.
    https://wattsupwiththat.com/2020/01/16/the-cities-are-cooking/
    Det rör sig om en uppvärmning av 0,5-5 grader bara genom energitillskottet.
    Sen räknar han därtill energi från människorna.

    Hållbart att bo i megastäder?

  23. Mats Kälvemark

    #4 Johan Montelius.
    ”Om man kan se med lite humor på hela klimathysterin så kan man ta en titt på tv-serien ”Rapport från 2050″ som ligger på SVTplay. Det är kändisarna Lotta Lundgren och Erik Haag som försöker ge en bild av vårt samhälle om 30 år. ”
    Der räcker med att spana in länken nedan som inkluderar en prognos för den globala energiförbrukningen fram till 2040.
    Den absoluta nivån vad gäller den globala förbrukningen av energi via kol/olja/gas är större 2040 än vad den är 2020.
    Kina, Indien och alla andra länder som negligerar COP 21 i Paris, kommer att elda på fossilt. Så idiotin i SvT:s program framstår som ett rekord i verklighetsfrånvänd enfald.
    Jag avstår alltid från att titta på program där de nämnda verklighetsflyktimgarna deltar. För mig är det ett ofattbart slöseri med skattemdel att låta dem i par göra infantila program.
    Samtidigt prenunmererar Lotta Lundgren på en ”egen kanal” i TV4 där hon utan protester från SvT tillåts agera i TV4-reklam för COOP om billig matlagning. Hanna Stjärne, dags att vakna upp!
    Eller har Lundgren-Haag frikort baserat på att de är kvalificerat troende i klimatkyrkan?

    https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/energy-outlook/bp-energy-outlook-2019.pdf

  24. Benny Wiktorsson

    Hej! En undran för alla med fysikkunskaper.
    Gällande klimatkänsligheten hos koldioxiden.
    Vad jag vet så mäter man i kelvin i fysikaliska sammanhang. När man pratar om att en fördubbling av koldioxidhalten ger 1°C uppvärmning utan förstärkningseffekter. Om man nu säger att medeltemperaturen ökat från 14°C – 15°C = 7% men om man tar 287°K – 288°K =0,35% En viss skillnad i temperaturökning. T.ex.
    -40°C–20°C = +20°C =+6,8%K
    -10°C-+10°C = +20°C =+7,6%K
    +8°C – +16°C = +16°C =+2,8%K
    -2°C – +2°C = +4°C = 1,4%K
    Alla dessa temperaturförändringar i C är ju gigantiska mer apokalyptiska än de värsta alarmister kan drömma om.
    Men om man räknar temperaturerna i K 0,35% vid uppmätta 1° förändring stämmer det mer med förändrat TSI hos solen.
    Kan fysikexperterna reda ut begreppen.

  25. Munin

    #18 tty
    Om du använder Eniro.se och WGS84 decimal (lat, lon) var blir då platsen?

  26. Benny Wiktorsson

    Oj såg ett räknefel +8°C – +16°C =+ 8°C =2,8%K
    2,8% itemperaturökning låter inte mycket.

  27. Rolf Mellberg

    #25 Benny

    Man räknar aldrig i % vad gäller temperaturer. Man räknar i asoluta grader och där är C- och K-skillnader detsamma, enbart Farenheit krångligt till det i bland. Vid en tänkt dubbling av CO2 (ja detta är bara ett tankeexperiment) skulle det bli ca 1 C utan återkompplingar och hela denna vetenskaps ”Holy Grail” är ju vilka återkopplingar som därtill kan finnas.

    För CO2-halter räknar man däremot ofta med %.

  28. tty

    #25

    Det var WGS84 jag använde. Eniro/Hitta gör ingen skillnad – man hamnar på samma ställe, i samma sjö.

    Koordinaterna är helt enkelt fel. Och det är inget ovanligt.

    Ta t ex Jokkmokks flygplats – där ligger väderstationen enligt SMHI i en blöt flarkmyr 500 m V om fältet. Och om du kollar GHCN så hittar du lätt mycket grövre fel.

  29. Lars i Huddinge

    OT men ändå.
    Oj, har ni läst denna nyhet?
    Enligt den nya prislistan kommer varje kilowattimme att kosta 8,70 kronor i Sverige. Detta innebär att ett fulladdat batteri kan kosta upp till 700 kronor och att elbilen då kommer kosta över 20 kronor milen vid motorvägskörning.
    Detta gäller Laddningsnätverket Ionity, som är ett samarbete mellan BMW, Mercedes, Ford, Audi, Porsche och Volkswagen.
    https://samnytt.se/chockhojda-priser-for-laddning-av-elbilar-20-kronor-milen/
    Funderar just nu inte på att byta till elbil ;-(

  30. Lars i Huddinge

    OT
    Perfekt att Coop nu har ersatt de tunna plastpåsarna med pappers-dito nu när jag har sagt upp prenumerationen av alla MSM-papperstidningar. Nu kan jag tända braskaminen med Coop’s papperspåsar istället som grund för vår mysbrasa. Tänk vad klimatkänsligheten kan gagna oss s.k. skeptiker i alla fall!

  31. Munin

    #28 tty
    Det är mycket märkligt om SMHI inte anger rätt koordinater för de 35 mätstationer, som ingår i deras underlag för ”Sverigemedeltemperatur”! Vilka av de mätstationerna är åsatta felaktiga koordinater vid jämförelse med var de finns i verkligheten? Alla kan väl inte ha givits fel koordinater? SMHIs interaktiva kartor med punkter, som visar var mätstationerna finns, blir i så fall också missvisande. Det handlar trots allt om ett begränsat antal, 35 st, för Sverigemätningen, och med hjälp av läsare på Klimatupplysningen bör det gå att bringa klarhet i vilka mätstationer som nu har missvisande koordinater och vilka koordinater de bör ha för att visa verkligheten.

  32. Fredrik S

    Klimatneutralt samhälle i framtiden pratar de om.

    Innebär det att de ska justera koldioxiden i atmosfären till en viss nivå?

    Måste vi nu vara klimatpositiva framöver för att vid någon brytpunkt bli klimatnegativa för att hålla neutraliteten?

    Det är viktigt att fatta hur vi ska agera nu för att vara klimatsmarta.

    Att klimatkompensera verkar ju mest vara galet förutom vissa med konton på Caymanöarna.

  33. latoba

    Ibland visar någon här diagram över temperatur och koldioxidhalt över tid som visar att temperaturhöjningar föregår höjningar i koldioxidhalten. Anser den som visar diagrammen att detta gäller generellt eller bara under vissa förutsättningar?

  34. Kjell Lindmark

    #17 Anders Nyström

    Varsågod, perfekt så, precis det jag menade.

  35. Karl Eider

    #30 Lars

    Det stämmer inte. Iaf inte än. Det var tydligen ”ett misstag”.

    https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20191030/nytt-larm-om-svindyr-snabbladdning-hos-ionity-men-det-stammer-inte/

  36. #21
    Nej sannolikt kommer de inte att erkänna någonting utan tycka att de bara försökte rädda världen. Sen kommer de att starta ett nytt hot och rädda oss från utomjordingar och de från underjorden. Sannolikt.

  37. Benny Wiktorsson

    #Rolf Mellberg
    OK men vad har man utgått ifrån när man säger 1°C för skillnaden mellan 1°C och 2°C är 100% men skillnaden mellan 14°C och 15°C är 7%
    Men skillnaden mellan 274°K och 275°K är 0,349% och skillnaden mellan 288° och 289°K 0,347% det är väl samma temperaturökning i °. Men relativt är det stor skillnad. När man anger klimatkänslighet till 1°vid en fördubbling av co2. Var börjar man vid 14°C eller 274°K. Jag kan inte se att det inte har en betydelse om temperaturen ändras till 20°C resp 280°K

  38. Per I

    Milda vintern har inte med klimat att göra utan luftströmmar. Varm luft pumpas upp hit från sydväst just nu. Att påstå det beror på klimat som i morse på vädret finns ingen substans bakom. Men väderhallåor för de är bara det, inte forskare ens lockas att säga klimat för att behålla jobbet på SVT. De vet absolut ingenting mer än vädret imorgon. Kanske.

  39. Benny Wiktorsson

    #Lars med ett elpris på 8,70 kWh då skulle alla villor och lantbruk på Sveriges lantsbyggd återgå till vedeldning även industrier i möjligaste mån. Ett hus i Norrland drar 15000 – 25000 kwh med värmepump ca 5000 kwh i hushållsel. Om klimarkatsrofen står för dörren är det inte särskilt smart, men regeringen kommer väl att förbjuda vedeldning eller straffbeskatta den och tvinga bort de rester av landsbygd som finns kvar för det är väl det som är målet. Tvinga in alla i klimatsmarta lägenheter i storstäderna och äta artificiellt framställd föda.

  40. Lars i Huddinge

    #35 Karl
    ok, det var kanske #29 som du inte gillade. Kan ju vara en ”fake news”, men varför skrivs det över huvud taget i media om detta ?? Faktum är dock att när elladdning kommer att öka så kommer priset för detta att öka – tro inget annat! Pengar måste ju komma från någonstans. Titta bara vad el kostar i Tyskland just nu.
    Jag behåller min dieselbil ett tag till.

  41. Håkan Bergman

    Benny Wiktorsson #39
    ”och äta artificiellt framställd föda.”
    Spot on där, jag har sagt det förut och upprepar det igen, Big Oil är ett ickeproblem jämfört med Big Food. Får BF som dom vill ska vi bara äta mat som varit i deras grytor, bevare mig för det. Det ultimata målet för BF är väl uppkopplade kylskåp som köper hem deras skräp, nåja det lär väl på sikt reducera folkmängden på planeten, även om jag är tveksam till om det behövs, tror den frågan löser sig såna åtgärder förutan. Tänk tanken, hur mycket av familjebudgeten går till BO och hur mycket går till BF.
    På tal om uppkopplade kylskåp, mitt billiga mobilabb går upp med 50% nu, visserligen får jag 5 fria GB datatrafik per månad men mina 1 GB innan har alltid räckt som reserv för mig. Ska vi snåljåpar pungslås för utbyggnaden av 5G nu? Har aldrig ifrågasatt förbättringar i mobilnäten förut, dualband för GSM, 3G och sen 4G upplevde jag alltid som förbättringar, t.om. när jag inte själv omedelbart bytte upp mig till en ny lur märkte jag klara förbättringar i nätet och jag kan inte påminna mig att abonnemanget blev dyrare i samband med förbättringarna. Man ska ha klart för sig att 5G kommer att bli snordyrt att bygga ut så det gäller att raka in kulor, men vill jag betala extra för en uppkopplad brödrost eller ett uppkopplat kylskåp eller vad f*n det nu blir? Ge mig en operatör som erbjuder ett abb utan 5G, det lär bli massor med plats i 4G . Och då är det ändå en riktig datanörd som skriver.

  42. Benny Wiktorsson

    Har hört rykten om att 5G inte kan tränga igenom växtlighet”läs lövkronor”så för att få det att fungera måste man hugga ner träden i städerna kan detta verifieras?
    Sedan sitter bigpharma och gnuggar händerna eller är det dom som driver hela hysterin, att dom har dragit in åtskilliga miljarder de senaste decennierna råder det väl inga tvivel om.

  43. Rolf Mellberg

    #37 Bebby

    Då försöker jag en gång till:
    Man säger inte: ”skillnaden mellan 1°C och 2°C är 100%”.
    Utan man säger att om koldioxid ökar med 100% (d.v.s. fördubblas från ett visst antal ppm till ett dubbelt så högt antal ppm) så ökar temperaturen med ca 1 grad. Och den temperaturen är en grad högre oavsett om den anges i Celsius eller Kelvin.

    Uttryck aldrig temperaturförändringar i procent!
    Uttryck bara växthusgashalter i procent.

  44. L

    #41, Mitt Telia-abonnemang ökar med 200 % för att dom nu lägger till datatrafik trots att jag aldrig använt det. Jag har telefonen som bara telefon, men det får man inte i fortsättningen, eller snarare, man tvingas betala för en tjänst man inte använder..!

  45. Håkan Bergman

    Benny #42
    Finns alltid diverse skrönor inför lansering av ny teknologi. Kan i.o.f.s. stämma att trädkronor kan ”stoppa” 5G-signaler å andra sidan kan jag tänka mig att det blir mindre utsläckning pga reflektion inne i städer pga den kortare våglängden. Det verkliga problemet med 5G lär bli att täckningen utanför större städer och större vägar lär bli minimal, åtminstone jämfört med dagens 3 och 4G teknik. Märkligt nog har jag inte hört att strålningen från en 5G-lur skulle vara skadlig ännu, men det kommer väl också. Annars så har ju lurtillverkarna löst det problemet genom att integrera antennen i telefonen, annat var det när telefonerna hade en väl synlig antenn som stack ut från själva luren. Ett litet rekord sattes när debatten om riskerna med strålande telefoner var som värst, det här var redan under GSM-tiden närmast att betrakta som förhistorisk tid idag, när en företagsam person lanserade en strumpa att trä över antennen som skulle dämpa strålningen från densamma, den kan ha varit finansierad av nån batteritillverkare.

    L #44
    Jag har Tele2 och hade 1 GB datatrafik innan, ökar till 5GB som jag aldrig lär komma upp i, men kommer undan med en höjning på 50%, lucky me!

  46. Håkan Bergman

    Just det, jag har ett tips för att spara batteriet i mobilen, lägg den aldrig direkt på en bordsyta, se till att den ligger på nåt så att den ligger en bit över bordet, kan räcka med en snusdosa eller liknande! Idealet är om man kan ställa luren upp, men om det inte är möjligt se till att det finns ett avstånd mellan luren och ytan under, antennförstärkaren, och det är den som tömmer batteriet, går ner i effekt om insignalen är okey!

  47. Benny Wiktorsson

    #Rolf
    När du kallar mig ”Bebby” är du nervärderande då?

  48. KentB

    #37

    Visst kan man jämföra två temperaturer i procent. En temeraturökning från 287K till 288K (en grads ökning alltså) motsvara ungefär 0,3 procent. Man måste alltid göra jämförelserna i absoluttemperatur. Då förstår man hur otroligt jämn temperatur det är på jorden

  49. Benny Wiktorsson

    Man hör ofta att temperaturen ökar dubbelt så snabbt i Arktis, Alaska, Skandinavien, Sibirien eller i bergen. Eller i stortsätt överallt på jorden ökar temperaturen dubbelt snabbt. Då måste man väl ha en referenspunkt någonstans. Om vi utgår ifrån jordens medel ~+14°C-+15°C vilket är 1° ökning (och en ganska obestridd) förändring vid en viss tidsperiod oavsett om det är i C el K. Om man tar ett arktisk område med medeltemperatur på – 4°C som får en fördubblad ökning av medeltemperaturen till – 2°C då är det +2°C alltså dubbelt mot jordens medeltemperatur och det hade också kunnat angetts i K. Det ser väl mycket ut om det ändras från – 4°C–2°C det är väl dubbelt mot genomsnittet på jorden eller en halvering om man ser det i negativa termer. Om man tar ett annat område med medeltemperaturen +1°C – +3°C då är det det en fördubbling mot jordens medeltemperatur men en 3 dubbling i° använder vi kelvinskalan 269K-271K el 274K-276K är förändringen i° detsamma men relativt är förändringen i K marginell. Det är troligt/sannolikt (för att använda IPCC’s eget språk) att forskarna angett förändringen i° oavsett om det är C el K. Men att säga att det ökar dubbelt så snabbt i någon region är väl totalt omöjligt då en fördubbling av temperaturen vid 0°C motsvarande 273°K är 273°K
    Och jag har då aldrig sett att det har blivit 273° varmare någonstans på jorden inte ens i Australien.

  50. Rolf Mellberg

    #47 Benny

    Ursäkta, sen timme ska precis somna, b ligger precis bredvid n på tangentbordet.

    Själkvlart var det slarv, ursäkta igen.

    Självklart är det rimligt att säga att du fick 20% mer löneförökning om du fick 6 kronor mer medan jag fick bara 5 kronor mer.
    Eller att temperaturökningen på arktis är dubbelt så stor (+100%) om den har ökat två grader i arktis mot bara en grad vid ekvatorn. Men inte att artis temperatur har ökat 100%.

  51. Anders

    I Kvartals extra pod, andra halvan, ett intressant samtal om klimatfrågan – att journalistiken måste fortsätta samtalet om klimatfrågorna, och låta fler röster höras. Samtalet är inte slutfört, även om det framstår så i media.

    https://kvartal.se/artiklar/den-svenska-modellen-om-facebooks-syn-pa-yttrandefrihet-och-faran-med-kaos-och-oreda/

  52. PK

    I omställningen av energisystemet har flisoch andra träprodukter fått en stor roll. De flesta fjärrvärmeverk är ombyggda från naturgas etc till flis. En rapport i våras beskrev att vedeldning i villor uppskattades ge 1000 cancerfall i landet per år. Någon som sett vad den totala träförbränningen ger i ökade cancerfall? Energimyndigheten gav ut kaminbidrag till de som ville köpa en ny vedeldad kamin på 90-talet. Vore också intressant att se hur förflyttning av träbränsle från norr till söder ökat transporterna. På många håll eldas nu returflis, dvs bla byggavfall, helt utan rening.

  53. Robert Norling

    Nog har vi tur, vi som bor i den södra halvan av landet.
    Värre är det för många i Kanada.
    Isande kyla, mycket hårda vindar och massor av snö.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stad-i-newfoundland-begravd-i-sno

    https://www.ventusky.com/sv/quebec

  54. Men jag vill ändå inte släppa att en temperaturökning från – 2°C till +2°C låter bra brsmycket mer alarmerande än en ökning från 271°K – 275°K trots att det är samma värde. En x och y axel som går från – 20 till + 20 jämfört med en från 0 till 300. Ökningen på Kelvinskalan känns väldigt stabil. Med den på Celsius verkar mycket mer dramatisk.

  55. Håkan Bergman

    Benny W #54
    Men det gäller all data som presenteras grafiskt, välj rätt intervall och skala på y-axeln, krydda gärna med en extrapolering, så har man en hockeyklubba.

  56. Mats Rosengren

    För oss som skriver här är det ju ”klart som korvspad” att AGW är ett rent påhitt med ett rent politiskt syfte! Det är ju ”kristallklart” bevisat ”hundra gånger om” av t.ex. av Tony Heller med (blygsamt!) understöd av undertecknad. Därmed är saken för oss ”settled”! Sedan kan man fråga sig vilka som är medvetna ”konspiratörer” och vilka som är ”nyttiga idioter” (dvs inte ”nyttiga” för oss utan för våra fiender).
    En ny film lämplig för dem som inte är så ”vetenskapligt inriktande” (för vilka exakta tal och korrekta diagram är allt som behövs) är
    https://www.youtube.com/watch?v=1FdItN4mr7Q
    PS
    Att Al Gore inte är ”lurad” utan en medveten bedragare är också klart! Rikligt belönad av de ”mörka krafter” som är våra fiender.

  57. Lars Cornell

    #44 L.
    Det är samma för mig. Jag hade Telia som trygghetstelefon för 100:-/månad.
    De höjde till 200:-/månad men jag betalade inte mer än tidigare eftersom jag inte har mer nytta.
    Då stängde de av telefonen för mig.

    #45 Håkan Bergman. ”trädkronor kan stoppa 5G-signaler”
    Ah-ha, det är därför de sågat ned alla träden på Slottsholmen i Västervik.
    Nu har 5G den egenskapen att den kan rikta signalen mikrosekundsnabbt. Det innebär att all energi riktas åt det håll som mottagaren för tillfället befinner sig. Därför har man en mycket stor antennförstärkning jämfört med tidigare teknik.

    Vad det betyder praktiskt, teori och praktik följs inte alltid åt, vet jag inte.

  58. Mats Rosengren

    #18 tty
    De 4 decimalerna i lat/lon motsvarar ungefär 10 m noggrannhet. Ungefär vad man med en ”hand held” GPS säkert kan räkna med!
    Enligt Google Earth ligger positionen 58.6277,15.4372 (Kvarn Mo) ungefär 10 m från stranden i den lilla ”tjärnen” som är c:a 100 m bred. I detta fall kan nog inget väsentligt UHI befaras, en mycket bra placering! Förmodligen en påle just vid vattenbrynet!

  59. Daniel Wiklund

    Just nu på text-tv handlar två av fyra rubriker om klimatfrågan. Kina ska börja förbjuda plast, vilken oerhörd lättnad. En rubrik är ”Singelkvinnors klädköp en klimatbov. Släpper ut mer koldioxid än männen.” Äntligen en sak där inte vi män är värst. KTH har räknat ut att kvinnor släpper ut 74 kg växthusgaser per år och männen 54 kg. Dags för KTH att räkna på metanutsläpp för singel än. Vilka viktiga uträkningar som numera görs på KTH. Jag väntar med spänning på nästa utsläpp från Kungliga Tekniska Högskolan.

  60. tty

    #58

    ”Enligt Google Earth ligger positionen 58.6277,15.4372 (Kvarn Mo) ungefär 10 m från stranden i den lilla ”tjärnen” som är c:a 100 m bred. I detta fall kan nog inget väsentligt UHI befaras, en mycket bra placering! Förmodligen en påle just vid vattenbrynet!”

    Nonsens. Kolla flygbilden. Vinden mäts på 10 meters höjd, så då har man verkligen lyckats bra med att kamouflera masten. Plus att lyckas bygga den i tät sumpskog utan att hugga några träd eller att det blev några hjulspår eller liknande. Och, nej, det vore i så fall en utomordentligt dålig placering. Mätning skall enligt WMO:s normer ske över öppen mark med låg naturlig vegetation utan hög/skuggande vegetation i närheten och minst 100 meter från öppet vatten:

    https://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/SitingClassif/CIMO_Guide_2014_en_I_1-2_Annex_1B.pdf

    Det skulle faktiskt vara en Klass-5 station (det sämsta som finns), med 5 graders mätosäkerhet.

    Just vindmasten brukar göra det relativt lätt att hitta den verkliga mätplatsen, men i just Kvarns fall kompliceras det av att det är ett militärt område där andra typer av master finns.

    Fem eller tio meter är numera normal precision för att ange t ex växtfynd när man rapporterar i Artportalen. Tio meters precision kan man faktiskt uppnå enbart genom att använda fotokartor i Eniro/Hitta/Google Earth/Map. Jag har verifierat precisionen mot GPS. Tjugo meter är lätt.

    Dock, före GPS och moderna satellitfoton var det inte enkelt att få fram bra koordinater, det innebar omräkningar baserade på bökiga mätningar på papperskartor som i sig inte var alltför exakta. Äldre koordinatuppgifter bör därför alltid verifieras. De är ofta helt uppåt väggarna.

  61. Mats Rosengren

    #60 tty
    Ja, enligt denna guide skall tydligen för en ”Klass 1 station”avståndet till vatten vara minst 30 m! Det är det uppenbarligen inte här! Men denna sjö är åtminstone ”pytteliten”. Jag inbillade mig att en så liten sjö inte skulle påverkade temperaturen så starkt!?!?

  62. Håkan Bergman

    tty Mats
    Det ser ut att vara en mast vid det lilla huset här:
    https://www.google.se/maps/place/58%C2%B037'39.7%22N+15%C2%B026'13.9%22E/@58.6366112,15.4264525,305m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d58.6277!4d15.4372
    Skuggan blir ännu tydligare om ni väljer ortofoto här:
    https://app.raa.se/open/fornsok/

  63. Munin

    #60 tty
    Mycket stort tack för dina uppgifter om mätstationer och koordinater och framförallt för länken som går till ANNEX 1.B. SITING CLASSIFICATIONS FOR SURFACE OBSERVING STATIONS ON LAND. Det ger möjligheter till att ännu bättre bedöma hur det står till med de 35 mätstationer som används för ”Sverigemedeltemperatur” serien. Det är kontamineringen av de mätstationerna, som ska vara i fokus för att kunna avgöra hur mycket ”Sverigetemperaturen” överdrivs.

    I annexet står:
    The main discrepancies are caused by unnatural surfaces and shading:
    (a) Obstacles around the screen influence the irradiative balance of the screen. A screen close to a vertical obstacle may be shaded from the solar radiation or “protected” against the night radiative cooling of the air, by receiving the warmer infrared radiation from this obstacle or influenced by reflected radiation;
    (b) Neighbouring artificial surfaces may heat the air and should be avoided. The extent of their influence depends on the wind conditions, as wind affects the extent of air exchange. Unnatural or artificial surfaces to take into account are heat sources, reflective surfaces (for example buildings, concrete surfaces, car parks) and water or moisture sources (for example, ponds, lakes, irrigated areas).

    Sedan följer hur indelning kan göras i fem klasser.

    Exakta placeringen av de 35 mätstationerna går ofta att se av flygfotobilderna på Eniro och andra kartkällor och därmed bör det gå att undanröja oklarheter om deras exakta placering ifall koordinatuppgifterna för någon mätstation skulle vara för oprecisa.

  64. tty

    #62

    Ja, det ser rimligt ut, masten tycks ha ungefär rätt höjd. I så fall är det en riktigt dålig station. Den står på tok för nära huset och flera av träden och måste vara skuggad en stor del av morgonen och förmiddagen.

    Förresten så är SMHI:s ”flaggskepp”, stationen i Norrköping också tvivelaktig numera, vilket dock inte är SMHI:s fel. Stationen låg på ett öppet fält som uppfyllde alla krav, men så byggde kommunen ett stort köpcentrum och en jättelik asfalterad parkering alldeles intill. SMHI flyttade stationen, men den ligger numera ganska inklämt med byggnader och vägar alldeles i närheten:

    https://kartor.eniro.se/?c=58.582075,16.141148&z=16&sv=58.582773,16.147574,3.2365,1.9368,0.1304

    Hela området är dessutom märkbart UHI-påverkat, vilket jag ofta konstaterat eftersom jag passerar förbi då och då och har en temperaturkännare i nbilen. Vintertid är det regelbundet typ 0,5 grader varmare än på landsbygden

  65. Fredrik S

    Gunilla von Hall i SVD vill att vi ska oroa oss över Aletsch Gletscher i Schweiz.

    Kanske har hon rätt och minskad antropogen tillförsel av koldioxid kan hindra några meters avsmältning per år och mildra forskarnas oro för vårt dricksvatten.

    Hade hon velat göra det intressant hade hon nog tagit upp avsmältningen på 40-talet som jag vill minnas var ännu värre men hon kanske skippade det av koldioxidtekniska skäl eller också räcker inte kunskaperna till riktigt.

    Någon som är mer insatt än jag och Gunilla?

    Länk öppnas inkognito.

    https://www.svd.se/europas-storsta-glaciar-smalter-tio-meter-per-ar

  66. Fredrik S

    Angående glaciärer Aletschområdet minns jag för runt tio år sedan när påven godkände ändring i en bön som katolska pilgrimer använt i någon dal i flera hundra år sedan lilla istiden. I original så bad man bokstavligen till himmelska makter att isen skulle dra sig undan.

    Efter 1850 fram till nu hade man däremot kommit fram till an ritualen funkade lite för bra och ansökte då hos Vatikanen att få ändra några nyckelord så att glaciäris sågs som livets is eller något liknande.

    Vi får kanske hoppas de ber med besinning nu då så isen och klimatet stabiliseras på en för mänskligheten ypperlig nivå.

  67. Daniel Wiklund

    Vet inte om jag litar så mycket på påven. Det tog väl ca 350 år innan dom bad om ursäkt för att dom svartlistade Galileis bok, och att inkvisitionen dömt han till husarrest. Galileis hade hädat, liksom Girdiano Bruno som av inkvisitionen dömdes till döden, vilket skedde i februari 1600.

  68. Mats Rosengren

    #58 , #60 , #61 , #62 , #64 ,
    På tal om UHI! Utmärkt diskussion av Tony Heller! Så arbetar charlataner (avsiktliga bedragare?)
    https://realclimatescience.com/2019/08/new-video-how-homogenization-destroys-climate-science/

  69. tty

    ”…mildra forskarnas oro för vårt dricksvatten”

    Jag undrar varifrån media fått den här bisarra idén att vatten på något sätt uppstår i glaciärer? Glaciärer kan i någon mån omfördela vattenflödet under året, men det enda sätt de kan ge ett nettobidrag är just genom att smälta bort.

  70. Munin

    Fortsättning på de 35 mätstationerna som ligger till grund för ”Sverigemedeltemperaturen”. Även mätstationer, som vid en första bedömning ser ut att vara fria från värmeöeffekter (UHI), visar sig vid närmare granskning också vara kontaminerade.
    Ölands Norra Udde
    57.366454
    17.097551
    har byggnader 10-15 m inpå sig.

    Gladhammar
    57.706808
    16.452658
    ligger endast 10 m från väg.

    Sammantaget är kontamineringen med värmeöeffekter (UHI) vid de 35 mätstationerna så omfattande att stora överdrifter av temperaturökningar kan ha redovisats de senaste 30-40 åren!!!

  71. Lars Cornell

    #70 Gladhammar. Vägen är liten och urgammal och det finns träd mellan.

  72. Munin

    Då kontamineringen med värmeöeffekter (UHI) vid de 35 mätstationer, som ingår i mätningen av Sverigetemperaturen är uppenbar, är det av intresse att överslagsmässigt räkna på hur mycket detta kan betyda. En mycket enkel överslagsberäkning kan baseras på våra landskap och deras landytor. Till varje landskapsyta har sedan kopplats mätstationer i 35-serien och en bedömning av hur mycket de överdriver temperaturen.
    De mycket kontaminerade mätstationerna i Lund, Karlshamn, Falun och Härnösand överdriver var och en temperaturen med ca 2 grader. De som mäter på flygplatser visar en förhöjd temperatur med ca 1 grad (Jokkmokk, Frösön, Umeå, Sveg, Karlstad, Malmslätt, Visby). Ca 1 grad för högt mäter också Uppsala och Stockholm. En förhöjning med ca 0,5 grader har förts på Växjö/Kalmar, Piteå/Haparanda, Vänersborg och Borås/Skara.

    Det sammanvägda resultatet hamnar på att de 35 mätstationerna dvs. ”Sverigetemperaturserien” visar ca 1 grad för hög temperatur på årsbasis.

    Om inte tillräckliga avdrag görs för värmeöeffekter (UHI) så överdriver SMHI temperaturnivån under de senaste 30-40 åren. Det handlar också om successivt ökande värmeöeffekter (UHI), eftersom tätortsytorna ökat och ökar runt flera av mätstationer. (Exemplet från Norrköping och SMHIs ”flaggskepp” till mätstation visar detta på ett mycket tydligt sätt.)
    Hur påverkan ser ut över året är också av stort intresse. Om man ser framför sig mätstationerna under vår- och sommardagar när solen skiner från en klarblå himmel (i norra Sverige dygnet runt när midnattssol råder) i flera dagar i sträck och omkringliggande stora asfaltsytor, byggnader, betongbroar m.m. formligen ackumulerar värme och avger värme både dag- och nattid blir sådana dagar överdrifterna av temperaturerna mycket stora.

  73. Håkan Bergman

    Munin #70
    Ölands Norra Udde ligger nog här: 57.367146,17.0953913
    Syns på bild här:
    https://www.google.se/maps/place/L%C3%A5nge+Erik+Fyrhus/@57.3670295,17.0970276,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMAxbl2hQAqIk0_ivhUxxOSK_USeY96Wx7Wcv_K!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMAxbl2hQAqIk0_ivhUxxOSK_USeY96Wx7Wcv_K%3Dw203-h152-k-no!7i4608!8i3456!4m13!1m7!3m6!1s0x0:0x0!2zNTfCsDIyJzAxLjciTiAxN8KwMDUnNDMuNCJF!3b1!8m2!3d57.367146!4d17.0953913!3m4!1s0x46f7fd21d7abc81f:0x64d7a22b5ce88ff7!8m2!3d57.3670295!4d17.0970276
    Lite till höger mitt i bilden.

  74. Lars i Huddinge

    OT men råkade hamna i ett TED talk med denna informativa och pedagogiska föreläsning om mänsklighetens behov av energi. Titta och bli informerade!
    https://www.youtube.com/watch?v=E0W1ZZYIV8o

  75. Håkan Bergman

    Slank in på Naturvårdsverkets sajt när jag skulle kolla hur LKAB stod sig mot övrig gruvindustri, men fastnade för det här i stället:
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-den-svenska-befolkningens-flygresor/?
    Siffrorna för ”höghöjdseffekten” har alltid varit med i statistiken, man ska inte lägga till dom som alla alarmister har hävdat. Nu redovisas ”höghöjdseffekten” separat och titta hur förfärligt inrikesflyget är. Hur mycket tänker man sig få ner inrikesflygets utsläpp genom att bygga höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö? Det blir rätt dyra ton anar jag, blir nog inte mycket pengar över till övriga utsläpp. En mille per ton om man får ner utslåppen medl 300 000 ton och budgeten på 300 miljarder håller för höghastighetsbanorna!. En Polo eller Fabia som körs snålt och inte alltför mycket kan komma ner i 1 ton per år. Inrikesflyget är trots allt en rätt liten del av våra inrikes transporter.
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/?

  76. Munin

    Två angelägna frågor måste ställas kopplat till värmeöeffekter (UHI):

    Är den temperaturökning i Sverige, som SMHI redovisar för de senaste 30-40 åren, till stora delar ett ”fantasifoster”?

    I hur hög grad utgår diskussionen om en klimatändring i Sverige från en ”falsk verklighetsbeskrivning”?