Öppen Tråd

grå himmel

Gråt, grått, grått. Den här hösten måste ha rekord i mulna dagar. Är det Svensmarkeffekten som slagit till? Hursomhelst, här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bengt Abelsson

    God morgon.

    Som av en slump har annonsavdelningen placerat ”klimatkompensera.se” som ett förslag här.

    Jag fick ett infall och klickade, sedan vidare till avlatsbrevsiten Tricomera (?)
    Bland all välformulerat säljprat fann jag en liten godbit. I sin iver att sälja dessa avlatsbrev så går man in på varför.
    De påstår, helt riktigt, att elproduktion från vindkraft är mycket dyrare än kolkraft – och därför behövs dina klimatkompensationspengar.
    De säger vidare att solkraft är ännu mycket dyrare.

    Det intressanta är skiftet i faktaval.
    När vindkraft ska byggas här är den billigare än allt annat.
    När klimatkompensationspengar / avlatsbrev ska säljas är vindkraften plötsligt dyrare.

    Varför är jag inte förvånad?

  2. Bengt Abelsson

    Trick och råna var det inte, men nära: tricorona heter avlatsbrevföretaget.

  3. Rolf Mellberg

    Känkraftsvänner!!!

    Tänk om bara en bråkdel av alla kostnader för att reducera CO2 kunde läggas på HELT NY kärnkraft!?!?

    Som en uppföljning av Johan Montelius utmärkta serie inlägg om kärnkraft följer nedan en intressant film.

    Kommer 4gen få sitt genombrott i Indonesien, där jordbävningar, tsunamis och vulkaner kan härja som värst??? Ett land med lika många innevånare som Ryssland+Tyskland+Polen?

    Lars Jorgensen från Thorcon US framträder här vid konferensen ICENES 2019 på Bali!

    Deras reaktorer byggs på skeppsvarv och bogseras till site och kör Molten Salt, termiska neutroner (ökad klyvningssannolikhet) med grafit som moderator (neutronbroms).

    De laddar LEU – låganrikat Uran + Thorium, klyver 25% U233 (som bildas från Torium i reaktorn), 25% Plutonium (som bildas i reaktorn från U238) men mest klyvs U235 (som måste anrikas i en separat dyr process).
    Man kan väl hoppas att all klimatkalabalik får det att lossna för Thorcon som verkar ha ansträngt sig rejält för att undvika oprövade, kostsamma och osäkra lösningar.

    https://www.youtube.com/watch?v=EyApF90-GEI

  4. Ivar Andersson

    MSM straffas med färre prenumeranter och mindre annonsintäkter. Ekonomin blir sämre och så många som 300 journalistjobb försvann under 2019, rapporterar facktidningen Journalisten. Enligt Journalisten var 2019 ett år som ”skakade” mediebranschen. Tidningen nämner bland annat krisen inom Stampen, Metros kollaps samt Östra Smålands nedläggning. Bara på Metro försvann 24 jobb.

  5. Ivar Andersson

    Den cirkulära ekonomin med återvinning är inte miljövänlig. Hundratals ton batteriavfall dumpades i en svensk åker. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/hundratals-ton-batteriavfall-dumpades-i-en-svensk-aker/

  6. jensen

    Bland mina tidigaste skäl för skepsis gentemot IPCC var den tveksamma korrelationen Temperaturen/ CO2.-
    halt.
    Varför steg inte CO2 under 1930-talet, när temperaturen steg markant ?
    Varför steg CO2 1975- ca 1990-talet när temperaturen snarast sjönk ?
    Varför steg CO2 fortsatt under 2000-talet när temperaturen, CAGW, i princip visade sig vara stillastående, Paus som IPCC kallar det.
    Ytterst tveksam korrelation utesluter ju framför allt kausalitet, vilket andra sammanhang övermäktigt visar på.
    Nu ytterligare hållpunkter för denna åsikt.

    https://notrickszone.com/2019/12/20/8000-years-of-zero-correlation-between-co2-and-temperature-gisp-2-ice-core-shows-opposite-is-true/#comments

  7. Patrik

    #1 och #2
    Tricorona är ju ett intressant förtag i denna avalatsbranch med CO2 kompensering. Det finns få förtag som har en sådan vinstmarginal. Ca: 30% vinst av omsättningen samt 4 st löner på ca 50-60k/månad när stor de av rutinjobbet sköts automatiskt geneom enkel näthandel.

    Det är ju en strålande branch att lura troende och har väl igentligen alltid varit det genom tiderna.

  8. Lasse 11

    Nu har Holland fått ett liknande politiskt system som Iran och Saudiarabien. Högsta domstolen I Haag Hollnd, har ”utnämnt” sig själv till ”väktarråd” och dikterar hur regering och parlament skall lagstifta !
    Att inte resten av EU protesterar och talar om sanktioner visar bara att Klimataktivisterna tyvärr håller på att vinna. Kommer att bli liknande mål I Sverige och andra länder. Eftersom rättsväsendet har tagits över av aktivister så blir nog resultatet det samma som I Holland.

  9. latoba

    I den förra tråden avhandlades den klimatproposition som regeringen avser att lägga framför beslut i riksdagen. För mig är detta den mest avskyvärda produkt som den nuvarande regeringen har skapat. Hur kommer andra partier än S, MP och V att ställa sig till en här propositionen? Har inte läst eller hört något om detta i media. Någon som vet?

  10. #6 Jensen
    Ta en titt på Al Gores presentation på storbild där han presenterar sambandet mellan CO2-halt i atmosfären och havstemperaturen. Jag vet inte om den finns kvar någonstans, den är mycket avslöjande.
    Den visar med all önskvärd tydlighet att det är en stigande temperatur i havet som resulterar i att CO2-halten i atmosfären stiger, inte tvärtom. Och det är ju logiskt. värm en Coca-Cola och se vad som händer!!
    Om någon har en länk till den presentationen berätta gärna. Förmodligen är den borttagen, den är ju så totalt avslöjande

  11. Lasse

    Vattenfall har en utredning de inte vill vi skall läsa:
    https://samnytt.se/hemligstamplad-rapport-ringhals-kan-drivas-vidare-med-sma-investeringar/

  12. mattias

    Nja, Svensmarkeffekten borde väl leda till kallare klimat – beroende på vilken typ av moln som bildas.
    Som Fysikpristagare James Peebles uttryckte saken: vattenånga är den viktigaste växthusgasen. Många verkar glömma bort detta. Att det varit rekordgrått i december gör ju att vädret blir milt pga molnen dämpar återstrålningen. Inte ens SMHI kommenterar detta uppenbara väderfenomen när de ombeds förklara decembervädret. Det vore ju klädsamt om SMHI när journalister frågar nämner att vi haft rekordfå soltimmar och att det handlar om väder och inte klimat hur årets decemberväder har varit: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/awd714/sa-forklarar-forskarna-det-varma-decembervadret

  13. Joachim

    Vilka förklaringar finns till CO2-ökningen i atmosfären dom senaste typ 150 åren?
    Och hur stor del av ökningarna står dom olika förklaringarna för?
    På rak arm kommer jag på följande orsaker.
    1) Ökad användning av fossila bränslen.
    2) Ökad användning av biobränslen
    3) Ökad skogsavverkning (=minskat CO2-upptag?)
    4) Varmare klimat gör att haven kan hålla mindre CO2

  14. Lasse

    #13 Joakim
    Tippar att varmare hav ger mer CO2 i luften.
    Keelingkurvan visar på en sågtandad ökning. Säsongen då södra halvklotet får mest värme ger en ökning och säsongen då det är sommar på norra halvklotet ger en minskning.
    Dvs solen har en roll.
    Tillväxten i grönska borde minska CO2.

  15. Rolf Mellberg

    #4 Ivar

    Det är tragiskt att se MSM:s förfall.

    T ex Expressen svartmålades våra ledande klimatskeptier för inte så länge sen genom att förknippa dessa med SD och i det sammanhanget kunde man förstå att journalisten såg SD som ett nästintill fullfjädrat Nazi-parti.

    Några veckor senare skrev Expressen om SD igen i ett helt seriös och neutral ton. De har väl börjat inse att det är hög tid att börja slicka en ny röv. D.v.s. fortsätta att krypa för makten.

    Sen har vi denna halmgubbe-story som DN och SVT har kört ut….

    Svenska MSM-jornalister är att likna vid en flock HYENOR, med Wolodarski som alfahane och Jan Helin som beta.

  16. Joachim

    Är på en skön semester på Aruba (0%flygskam) och satte mig och läste landets tidning i lobbyn.
    Gick igenom hela tidningen och INTE EN ENDA notis om hittepå krisen klimat. Bara väsentliga världsnyhet och lokala.
    Gud vad befriande det var att få läsa en sådan tidning.
    Det var decennier sen man fick läsa en sån i klimatskräckens land Sverige.
    Joachim

  17. Fredrik S

    Bengt Abelsson #1

    När jag blev pådyvlad att flygkompensera för ett tag sedan följde jag pengarna. Den skvätten som blev kvar av mina ev 300 kr (någon ska ju få lite pengar över till kontot i Caymanöarna) hamnade i Indien hos något projekt för att elda bioavfall, vad det nu är?

    Det var i alla fall en bild på en lastbil full med någon skit som de samlat ihop och körde på en väg så det såg ju nästan övertygande ut.

    Om någon undrar så köpte jag en stor biff istället på hotellet när jag landat.

  18. Ulf

    Det existerar inte någon faktadebatt längre i Sverige istället argumenterar alla utifrån sin politiska övertygelse. Det gäller både politiker och journalister och folk i allmänhet. Motargument existerar inte längre utan bara förtal, öknamn och demonisering. Man frågar sig hur man tänker då? Hur ska det få ett samhälle att fungerar?

  19. Mats Kälvemark

    #13 Joachim
    Att det är CO2 som följer temperaturen kan man nog komma fram till efter ett kort logiskt resonmang.
    Betraktar vi en period om 400.000 år bakåt i tiden så förklaras temperaturvariationerna (Vostok Ice Cores) med Milankovitchcyklerna som definieras av variationer i jordaxeln lutning, excentriciteten i den elliptiska banan och ”skevhet” (axial tilt) i jordens bana runt solen. Alt detta definierar värmeperioder ca var hundratusende år och istider i mellanliggande tidsperioder.
    Halten av CO2 i atmosfären kan inte förklaras på samma sätt av andra parameterar utan den enda logiska förkalringen är temperturberoendet som dock har en eftersläpning (lag) på ca 800 år. Temperaturen driver CO2-halten och den sannolikaste förklarigen är väl temperaturens påverkan på lösligheten av CO2 i havsvatten. Se nedastående referens (Peter Stilbs) för mer detaljer.
    https://www.klimatupplysningen.se/2016/10/12/nar-kommer-nasta-istid/

    Temepraturens påverkan är också delförklaring till sågtandningen i CO2-kurvan.
    I länken nedan reder Johan Montelius ut begreppen där han bl.a. tittar på hur nettoökningen av CO2 kan variera år från år. År med temperaturtoppar av El Ninjo-karaktär ger exempelvis väl dokumenterat högre nettoökning av CO2-halten i atmosfären än ”normalår”. Den globala temperturökningen i sig måste alltså genom ffa avgasning från haven väsentligt ha bidragit till den kvarvarande ökningen i atmsofären.

    https://www.klimatupplysningen.se/2019/04/28/koldioxid-och-temperatur/

  20. Rolf Mellberg

    #17 Fredrik

    Att sprida bilder av Indien som ett så uselt primitivt land att man behöver stöd från väst för att ”forsla biobränsle-skit på lastbilar” är inget annat än en FÖRBANNAD RASISM. Ett groteskt nedvärderande.

    Indien är ett land med stora klyftor men med en mycket högt utvecklad vetenskap och teknik.

    Man kan t ex ägna sig åt att studera här:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_India

    Ett annat område är deras rymdverksamhet, som imponerar stort!!

    Jag blir så ARG!!!

  21. Björn

    Ny chef för NOAA!

    https://www.sciencemag.org/news/2019/12/trump-nominates-acting-noaa-leader-be-permanent-chief?utm_campaign=news_weekly_2019-12-20&et_rid=641603490&et_cid=3133559

  22. Lars Cornell

    Någon? Vad har smält salt som smält bly inte har?

  23. Arne Nilsson

    Jag lyssnade nyss på en intervju i P1. Anna Hedenmo vs Ulf Kristersson. Om Anna hade varit lika vass mot Löfven, Lövin, Lööf mfl så hade vi nog haft en annan diskussion. Att Ulf K kunde hålla sig lugn och svara henne femtioelva gånger varför vi behöver kärnkraft var ju otroligt. Själv hade jag nog tappat koncepterna tidigt. Det var eländigt att höra. En ”journalist” med en så tydlig agenda är plågsamt.

  24. Lars Cornell

    #23 Anna Hedenmo är inte journallist. Hon är grön alarmistpolitiker förklädd till journalist.

  25. Rolf Mellberg

    #19 Mats

    Två hypoteser:

    A) Temperaturökning leder till ökad halt av CO2 i lufthavet genom avgasning ur haven.

    B) En ökning av CO2 i lufthavet leder till en temperaturökning

    Vi är nog alla rörande överens att A är sann. Men det bevisar inte att B är falsk. Bara det faktum att B inte orsakat terminering av glacial maximum betyder alltså inte att B är falsk.

    Själv anser jag att diffen mellan 180 och 290 ppm (siffror enligt Peters post) mellan min och max innan människorna spelade en roll, mycket väl skulle kunna ge ett bidrag om t ex något mellan 0.5 och 1.0 gr C uppvärmning. eller en ECS på t ex 1.5.

    Eller, när väl termineringe kommit gång efter kanske 1000 år – så förstärktes uppgången men i ganska måttlig omfattning jämfört med hela uppgången.

  26. Rolf Mellberg

    #24 Lars Cornell

    Enligt Jens Ganman fins det inga journalister, det finns bara aktivister.

    Nåja, Janne Josefsson lever än och de som jobbar på Filter som vågade ställa sig på de allra mest kränktas sida – de s.k. apatiska flykingbarnen – utgör sällsynta undantag. Det var mycket bättre förr.

  27. Rolf Mellberg

    #22 Lars

    Det finns vissa varianter där man kör smält salt bara för att forsla bort värmen. Då är det ungefär som bly d.v.s. man har bränslet i fast form. Kineserna kör en sådan med Triso-bollar delvis för att röka ut barnsjukdommar ur salt-teknologin tror jag.

    Men den stora vitsen med Molten Salt är när sjäva bränslet är i flytande form, löst i saltet, att gasformiga fissionsprodukter pyser ur saltet lätt, att andra restproukter stannar i saltet ”självmant”, att man kan fylla på kontinuerlig med mer bränsle, att man kan få en hög förbränning, att härdsmälta ALDRIG KAN SKE då det i stället enbart kan ske HÄRD-STELNA!!! (klart att föredra)
    Att saltet kokar vid typiskt 1500 gr C vilket är ca 500 grader hetare än den maximala temperatur som saltet kan nå ens i de värsta katatroffallen.

    Men så finns en massa designfrihetsgrader som jag inte orkar skriva mer än att det finns med snabba och långsamma (thermal) neutroner, med Flour-baserade salter eller med Klorbaserad, en massa olika geometrier som inverkar på neutronekonomin, olika moderatorer (men oftast grafit) i det fall man kör Thermal.
    Thermal innebär mycket högre chans att atomerna spricker men Fast innebär att man bättre kan krossa de mesta av de otäcka atomer som vi har i vårt gamla avfall.

    Du får titta in till mig någon gångn Lars, jag vet inte hur mycket fysik du kan,

    Men här kommer en grundkurs:
    https://wattsupwiththat.com/2019/04/12/powering-the-future-with-no-compromises/

  28. Förvirrad läsare

    Finns det någon annan som minns detta, eller har jag drömt?

    För några år sedan läste jag en detaljerad artikel om ett nobelsymposium som hölls i Tyskland. Där deltog de flesta levande nobelpristagare i naturvetenskapliga ämnen, drygt 60 personer.

    Ett av huvudämnena under symposiet var klimatförändringarna, bl.a höll fysikpristagaren Ivar Giaever ett föredrag om den nyttiga koldioxiden.
    Efteråt hölls en informell omröstning om huruvida människan svarar för huvuddelen av den påstådda uppvärmningen sedan 1800-talet.

    Hälften av nobelpristagarna svarade nej, bara 50% trodde människan var huvudorsak.

    Nu kan jag inte hitta någon information alls om detta symposium. Någon som minns?
    Förvirrad

  29. Lars Cornell

    Tack Rolf #27. Den där ännu oöppnade ölen skall vi ta i julhelgen.
    ”jag vet inte hur mycket fysik du kan”. En hel del och dessutom kemi, energi och ekonomi. Min kunskap är horisontal till skillnad från experternas kompetens som är mer vertikal. Enkelheten har ett stort eget värde (bland annat av ekonomisk art och U-ländernas situation) som många inte ser i tidiga skeden.

  30. sibbe

    Våra medier har i mera än tre år berättat för oss att Putin satte 63 miljoner valsedlar i urnorna i USA så att Trump blev president. Och blir nickedocka för Ryssland. Och nu detta: skitstövel Trump satte stopp för gasledningsbygget 300 km före målet.
    Nåväl, problem? Nån bygger nätet färdig, om så själva Mutti tar till skiftnyckeln, för UTAN den här gasledningen kan man inte förverkliga att stänga kolgruvor och kolkraftverk inom de nästa 20 åren.
    Man bör ju rädda världen undan klimatförändringen…
    Vad lär det oss? Allt är relativt, och nu på tyska: Undank ist der Lohn der Welt, Putin?

  31. Lars Cornell

    # sibbe. Det var väl en förvirrad kommentar även om du råkar ha rätt? Vi har nu mer än två misslyckanden att dra lärdom av.
    * Det Tyska Energiewende blev ett totalfiasko till oerhört stor kostnad och smärta för tyska folket. Vad har vi lärt oss av det?
    * Det svenska Eon-Simris med sina 38 miljoner i kostnad, 170 000:- per person i samhället. Det är ett totalt misslyckande av vilket vi borde kunna lära oss att ’förnybar’-politiken inte kan bli framgångsrik.

    Trump är den skickligaste förhandlare USA har haft. Ingen tidigare president har nått sådana framgångar som han. Döm honom inte efter utseendet utan efter gärningen och framgångarna.
    .

  32. Rolf Mellberg

    #28 Lars

    och andra intresserade av 4gen kärnkraft

    Bra då ska du få två filmer att roa dig med. Den första riktar in sig lite smalt på ”den mest kompromisslösa” av alla molten salt designs, Thorium ”Lifter”. Vid 9:20 får man koncentrera sig för att hänga med. Här har man en avancerad kemisk njure som hela tiden (eller möjligen batchvis) processar saltet:

    https://www.youtube.com/watch?v=biToH42YZZ4&t=578s

    Sen kan man bevittna den store evangelisten Kirk Sorensen, han som startade hela denna fantastiska hype genom att offentliggöra en bunt rapporter som legat undanstoppade i 30 år. Ett möte in en källare i Calgary tillhörande ett Maker Space!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=YVSmf_qmkbg&t=352s

  33. Joachim#13(ej#16)

    # 19 Mats Kälvemark
    Om det bara är värme och 800 års fördröjning skulle CO2-ökningen bero på medeltida värmeperioden, men var är i så fall motsvarande CO2 från den lika varma romerska värmeperioden i iskärnorna?
    Om jag förstått rätt är dagens 400 ppm är åtminstone 100 ppm (30%) mer än någon gång sedan senaste istiden, trots flera stora värmeperioder och ett värmeoptimum (eller vad det heter) typ 6000 f.Kr.
    Så det måste finnas andra förklaringar också.
    Jag vet inte hur mycket CO2 vi återfört till koldioxidcykeln genom grävning och pumpning, men jag tror det är ett ganska litet tillskott om vi ser på mängden i atmosfären enbart, och ett väldigt litet om vi även ser på mängden i hav och vegetation.
    En sak jag ser som ökat väldigt snabbt under 1900-talet till nu är jordens befolkning. Den har inneburit att stora områden tagits i besittning och påverkats av människor. Hur mycket av ökningen kan det förklara? På vilket sätt? Dom nya människorna behöver naturligtvis energi.
    Den snabba stegringen och ovanligt höga CO2-halten förnekar vi väl inte? Jag vill gärna kunna ge ett klokt svar som håller hela vägen om någon klimaträdd frågar.

  34. Har jag förstått det föjande rätt?

    Säker elförsörjning behövs i landet. Idag har sol och vindel ”företräde” ut på nätet när solen skiner eller det blåser – och annan el får då minska sin utmatning i motsvarande grad. Det gör inte så mycket för vattenkraften, magasinens fyllnadsgrad är deras viktigaste faktor och anläggningarna är avskrivna sedan länge och kostar väldigt lite att driva. Effekten kan enkelt och snabbt regleras upp eller ned genom fjärrstyrning, nästan totalt automatiserade som de är. Och står de still så slits de inte.

    Men för kärnkraften är kapitalkostnaden stor och därmed avskrivningsbehovet. Samtidigt som det är komplicerat att köra ett kärnkraftverk upp och ner i effekt och lika stor bemanning behövs på låg effekt av säkerhetsskäl. Bränslekostnaden är nästan försumbar.

    När kärnkraften så tvingas slå ut sina kostnader på en lägre produktion ”förefaller” det som att det har en sämre lönsamhet och producerar el till ett högt pris i förhållande till vindkraften. Men denna kräver ju backup när det inte blåser. Jag anser att vindkraft ska beläggas med en skatt som motsvarar försämringen i lönsamhet för backup-elen och att denna skatt tillförs kärnkraften – eller annan backupel som kanredovisa högre kostnader..

    Det här problemet blir ju bara värre ju större andel vindkraft vi bygger. Hur gör man i Tyskland? Förutom att man dumpar ett vindel-överskott på grannländerna och tvingas skicka med pengar till dessa länder för att kompensera för den effekt jag berör ovan? Tyskland har ju också en hel del egna kolkraftverk. Ett alternativ vore att vindelsägare ägde lika mycket backup-effekt i samma bolag. Då kan man ju räkna ut ett medelpris…

  35. sibbe

    Nå, ja, Lars, jag brukar provocera. Artikeln nr 29 var en översättning av insändare till flera tyska nättidningar, och som hittills, efter 4 timmar ännu inte har publicerats. MSM även i Tyskland tycker inte om mig.
    Klart att Trump vann sin presidentskap med klara papper. Och om den här anklagelsen som han fick på sig: frågar jag mig:: Bush jr. Han ljög för hela världen om Sadam Husseins Atombomber. Var inte det en aning mera än att Trump bad om utredning av en politiskt motståndare – som har förekommit många gånger förut? Blev Bush åtalat? Nej, det vet vi.
    Nå, ja, antagligen har ju Donald själv framprovocerat det här. Och han har ju en hel del av sina vallöften hållit: Sjukreformen är borta( tyvärr i mina ögon). Muren har byggts, inte mot Mexico, utan mot Guatemala, och Mexico betalar. Nya ekonomiska avtal som inte missgynnar USA. Stoppat China på många områden. Ökat på jobben i USA. Aldrig så bra som nu (Tack vare fracking…). Stabil ekonomi – Och inte ökat skuldsättningen av statsfinanserna mera än hans föregångare: Bush och Obama gjorde 10 tyska biljoner minus. Vardera… Trump är uppe 3 biljoner, kanske han slår dom båda i halvtiden?
    Nej, sån politiker som Trump som står upp för sitt folk borde vi ha. Högre tullar på stål, då kineserna dumpar. Nej, Trump är bra för sitt folk. Allt annat än skitstövel…
    -Nej, fel, vill vi inte ha i EU , vi säljer ju BMW till Kina?
    Och stål? Vill vi avstår från att producera stål, SSAB i Sverige och Rautaruuki i Finland?
    Fråg dom som regerar i i Stockholm, de gröna… de svarar JAAAAAAAA.
    .

  36. Göran J

    Det inte bara Tony Heller som visat att Australiens s.k. värmebölja med temperaturrekord är falskt.

    Här intervjuas Jennifer Marohasy Forskare från Australien hur vår motsvarighet till SMHI förfalskar gamla mätningar för att uppnå värmerekord.

    https://www.youtube.com/watch?v=wsf9JVHmISY

  37. Håkan Bergman

    sibbe #32
    Minsann om inte Putin fixade britternas val också, enligt förlorarna alltså. Inte ett ord om att EU försökt manipulera den brittiska demokratin i fyra år. Med motståndare som Corbyn, Swinson och Gina Miller behöver man ingen hjälp från Putin. Var får Miller pengarna ifrån till alla rättsprocesser hon drivit sen Camerons tid? Nå, hon föll på eget grepp till slut, drev kampanj för att få väljarna att rösta taktiskt och behålla dödläget i underhuset, inte riktigt vad väljarna ville ha. Men jag kommer att sakna underhållningen.

  38. Fred

    Finns det några generation 4 kärnkraftverk som är i ”riktig” drift och passerat experimentstadiet? Det är så svårt att hitta några exempel på driftsatta sådana. Finns det en utprovad konstruktion borde vi genast börja bygga i Sverige.

  39. Thorleif

    Sveriges u-hjälp vår moderna religiösa mission?

    Jag tänkte det kunde vara intressant att titta närmare på FNs klimatverksamhet och vårt eget bidrag till detta. Kom och tänka på Kina’s investeringar i afrika och västvärldens tidigare dominans där. Idag ska vi titta närmare på afrikas största ekonomier efter Sydafrika t.ex Nigeria med sitt enorma gas- och oljeinnehav (som dock har/haft stora strukturella problem inkl korruption och inbördesliknande krig). Nigeria har också mycket stora koltillgångar som man vill exploatera. För att landet ska kunna ta utvecklingssteg krävs nu stora energiinvesteringar för hela landet. Världsbanken och Washington har dock ganska nyligen sagt nej till krediter (= teknologi = hårdvaluta) i kolkraft. Kina har dock sedan länge investeringar i landet t.ex inom finansiering av vattenkraft och det finns även s.k Letter of Understandings kring finansiering och investering i kolkraftverk. https://www.sourcewatch.org/index.php/International_Chinese_coal_projects, https://www.sourcewatch.org/index.php?title=Ezinmo_power_station,
    https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/nigeria-power-market
    Man kan bara fantasiera om vad som pågår i stormaktsspelet bakom draperierna om varför Nigeria och Kina kommer till skott?

    Så hur kommer Sverige in i bilden. Sveriges bistånds läggs upp av regeringen/riksdag men sköts i praktiken under vårt klassiska 1% mål av utrikesdepartementet och SIDA ihop. Få personer är mao inblandade. Iom klimatkyrkan har miljödepartementet med sina myndigheter (dom är numera många) fått större makt.

    Inom FN har vi en svenska som chef för UNEP (miljöskydd) som bl.a ansvarar för klimatarbetet i FN. Nyligen kom man ut med erkännandet att ”världen sannolikt kommer att gå under” (min not.) eftersom de flesta medlemsstaterna inte ändrat sina tillväxtmål och en omställning mot 1.5gr målet därmed torde misslyckas.
    https://www.projectcensored.org/significant-production-gap-between-global-climate-goals-and-projected-fossil-fuel-production/?doing_wp_cron=1576940533.6108798980712890625000

    2018 betalade vi ut i bilateralt stöd ca 75 Mkr till Nigeria. Jag hittade inget kring klimatet eller miljön 2018. Nu finns dock ett nystartat projekt under SIDA som fått ledas av Naturvårdsverket som under kommande 3 år ska inrikta sig mot att ”förstärka afrikanska länders institutioner för ett hållbart klimat”. Länderna är Kenya, Etiopien, Zimbabwe, Mozambique och Uganda. http://www.swedishepa.se/Environmental-objectives-and-cooperation/Cooperation-internationally-and-in-the-EU/International-cooperation/Multilateral-cooperation/Global-Programme-Climate/

    Våra missionärer utgörs också av SLU, SCB, Boverket, Energimyndigheten och SMHI. På bifogade länk finner ni deras presentation nere i Nairobi i år. Ni här på KU är kanske särskilt intresserade av vad SMHI och deras Olivier Tasse hade att berätta om det som kan komma att hända hos afrikanerna och då inte minst kenyanerna. Se bif länkar i följande länk:
    http://www.swedishepa.se/Environmental-objectives-and-cooperation/Cooperation-internationally-and-in-the-EU/International-cooperation/Multilateral-cooperation/Global-Programme-Climate/Workshop-within-Strengthened-institutions-for-a-sustainable-climate/

    Det som för övrigt är anmärkningsvärt när man läser FN-rapporter kring utvärderingar är att resultaten i dessa klimat-sammanhang är väldigt generella och kortfattade. Monetära redovisningar saknas i allmänhet alltid. Väldigt mjukt är det…… Se t.ex Annual Report Global 2018 (pdf) som avser EPA och UNDP i bif länk: 2:a länken uppåt. Det är vad vi kan förvänta varje år t.o.m 2022 ifråga om klimatmissionen.

    Klimatsans har här en sammanställning av vårt lands bidrag under 2018:

    https://klimatsans.com/2019/12/14/sveriges-bidrag-till-fn/

  40. Dick Jakobsson

    Hej på er,
    är inte alla dessa satsningar på både nya flygplatser och nya hotell, på platser som inom kort kommer att ligga under vatten,konstigt. Hur vågar man satsa så mkt pengar på så osäkra projekt?

  41. Rolf Mellberg

    #35 Fred

    Jag tycker inte den frågan är så meningsfull. Det är så dramatiskt olika konstruktioner som det handlar om, vissa kan kapa åt sig en liten manknad men vilken teknik kan få stort genomslag.

    Jag tror (som framgått) på Molten Salt och det har blivit en väldig rush senaste åren med många ”start-ups” inom detta fält. Läs mer här och googla vidare:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_IV_reactor

    LeadCold låg bra till för ett par år sen men jag tror de har gjort en olycklig satsning.

  42. Rolf Mellberg

    #35 Fred

    Jag tycker inte den frågan är så meningsfull. Det är så dramatiskt olika konstruktioner som det handlar om, vissa kan kapa åt sig en liten manknad men vilken teknik kan få stort genomslag är högst osäkert.

    Jag tror (som framgått) på Molten Salt och det har blivit en väldig rush senaste åren med många ”start-ups” inom detta fält. Läs mer här och googla sen vidare:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_IV_reactor

    Svenska LeadCold låg bra till för ett par år sen men jag tror de har gjort en oturlig satsning nu när så många satsar på Molten Salt, särskilt Kina. Som i.o.f.s. satsar på flera parallella spår.

  43. Johan Montelius

    #33 Joachim

    ” … dagens 400 ppm är åtminstone 100 ppm (30%) mer än någon gång sedan senaste istiden, ”

    Vi har två observationer som inte båda kan vara riktiga.

    Dels har vi, i jämförelse, lilla förändring av koldioxidnivån mellan istiderna som isborrkärnorna visar, dels den stora temperaturkänslighet som koldioxiden visar under de senaste femtio åren. Om isborrkärnorna stämmer så kan koldioxidens temperaturberoende inte vara så stort. Dagens ökning kan då endast, eller till sin huvuddel, enbart förklaras med våra fossila utsläpp.

    Problemet med detta är då att:
    1/ de temperatur- och koldioxid-data under de senaste femtio åren visar på en större känslighet
    2/ den s.k. bombkurvan talar emot att de fossila utsläppen skulle kunna stå för ens hälften av den ökning vi ser.

    Det kan också vara så att borrkärnorna har tolkats fel. Utan tvekan är det så att de visar på ett utslätat medelvärde och kraftiga svängningar är naturligtvis inte synliga. Det kan också vara så att de mätmetoder som används ger ett fel på säg 100 ppm. Om det är så kommer mätserierna i en annan dager. De skulle då överensstämma med det temperaturberoende vi ser idag och bombkurvans utseende.

    Hur mycket av klimathotet vilar på att isborrkärnorna visar en låg nivå på koldioxidnivåerna?

    Visar andra proxydata på samma låga nivåer?

  44. Fredrik S

    Thorleif #39

    Vad hände med Obamas initiativ Power Africa som Sverige var först att gå med i och åtog sig att investera för flera miljarder i ren el i dessa områden?

    Har de pengarna hamnat på spridda nummerkonton nu då när vi måste investera i att lära dem hur klimatet ska bli hållbart, vad det nu innebär?

  45. Thorleif

    @39 FN-klimatarbete

    Oops, det blev ett litet hänvisningsfel ang Annual Report 2018 länken. Man måste upp till Global Programme för att se pdf-filen: http://www.swedishepa.se/Environmental-objectives-and-cooperation/Cooperation-internationally-and-in-the-EU/International-cooperation/Multilateral-cooperation/Swedish-Environmental-Protection-Agencys-Global-Programme/

  46. Thorleif

    @44 Fredrik S

    USA kör sitt eget race vilket Trump tydliggjort! https://www.bbc.com/news/world-africa-35534612

    https://www.usaid.gov/powerafrica

    Man har sedan 2014 nått 1/3-del om målet till 2030 om 30.000 MW. Dock verkar naturgasen stå för 40% av investeringarna för att få fart på arbetet. Har inte sett i vilken utsträckning usd är med och direktfinansierar (icke bidragsdel). Klart är dock att amerikanska företag är där!

  47. Joachim

    #43 Johan Montelius, #13 Joachim
    Jag hittade Mauna Loa-kurvan i Lennart Bengtssons bok (s. 74). Ökningen 1960-2018 är 100 ppm (315-412 ppm). Enligt Le Quéré (2016) beräknas utsläppen 1750-2015 till 600 Gton C, varav Fossila utsläpp och industri 410 Gton och Skogsavverkning/landändringar 190 Gton. Fördelning: atmosfär 260 Gton (43%), hav 175 Gton (29%) och rest (land) 165 Gton (28%). 2,12 Gton motsvarar 1 ppm volymdelar CO2, så 260 Gton motsvarar ökningen från 278 ppm 1750 till 400 ppm 2015.
    Enligt detta arbete stämmer alltså våra utsläpp tämligen precis med ökningen av koncentrationen i atmosfären. Även skogsavverkning/landändring är inräknad.
    Det som i så fall inte stämmer är trolig ytterligare CO2 pga temperaturökning 1750-2015.
    Troligtvis stämmer det heller inte med bombprovskurvan, eftersom den – om jag förstår rätt – visar att vi inte kunnat tillföra mer än hälften av ökningen i atmosfären.
    Jag kan varken bedöma eventuella osäkerheter i bombprovskurve-teorin eller uppskattningen 600 Gton sedan 1750, men väljer luta mig på den senare eftersom Lennart Bengtsson tycks se den som rimlig.
    Observera att min frågeställning inte handlar om på korrelationer mellan temperatur och CO2 (utom eventuell del CO2 som släppts ut av uppvärmt hav), utan bara på frågan varför ppm CO2 ökat så till synes mycket från 1960.

  48. Frej

    # 21 Björn Boris följer, https://www.climatedepot.com/2019/12/21/boris-johnson-appoints-climate-skeptics-to-his-new-government/ Kan visa sig i framtiden att Britannia kommer bli en stor vinnare när vi tar steget mot 50 talets Nord Korea .

  49. Lars Kamél

    Hypotesen om att kosmisk strålning påverkar klimatet, säger att när solaktiviteten är låg, som nu, kommer det mycket kosmisk strålning till jordatmosfären, vilket gör att det bildas många moln. Det verkar ju stämma för Sverige i alla fall. Fast hur är det för resten av världen?
    Hur molnen sedan påverkar vädret, och i förlängningen klimatet, är mer komplicerat. Moln skymmer solljus, vilket ger avkylning. Samtidigt som de saktar ned värmestrålningen och därmed ger uppvärmning. Det borde bli kallare somrar och dagar, medan vintrar och nätter blir varmare. I långa loppet bör mindre solljus leda till ett kallare klimat, särskilt om det blir mer moln i tropikerna.

  50. Frej

    Såg just ett program på Kunskaps kanalen om Orkney , som tydligen är det neolitiska Britanniens vagga . Och ve o fasa det var betydligt varmare där för 5000 år sen, och det gick och bo där med blomstrande kultur. Hur kan det vara så när vi lever i en hockeystick värmeperiod nu ? 🙂 Det märkliga är att just det fick jag lära mej i 3,dje klass på 70talet , man kanske skulle införa riktig historia igen så ungdomarna slipper leva i klimatångest , och återgå till nuet och verkligheten .

  51. Frej

    Glömde att säga att dom sa att Orkney är känt för sitt blåsiga och kalla klimat nu. Det lät som det skulle kunnat vara ett semester paradis för oss nord bor för 5000 år sen .

  52. Thorleif

    @44 Fredrik S

    USA kör OPS-strategin (jmf NKS) med PowerAfrica

    Här SIDA’s engagemang: https://www.sida.se/Svenska/sa-fungerar-bistandet/finansieringsformer/utvecklingsfinansiering/partnerskap-usaid/

    SIDA arbetar via ett partnerskap tillsammans med USAid. Något som heter Challenge Funds omfattar mest jordbruk utan någon större energiinriktning. Annars är det normala inom SIDA att ställa ut garantier typ för låntagarnas banklån. 2018 garanterade man 7 Mdr kronor varav 21% gick till energiprojekt worldwide!

    Jag tror även att det finns vissa statliga stöd till svenska företag i afrika via samarbete typ:

    https://www.business-sweden.se/Export/marknader/afrika/Sydafrika/vara-aktiviteter/energy-for-africa–svensk-satsning-pa-afrikansk-elektrifiering2/

    Vi känner väl alla till H&Ms satsning med kineser i Etiopien. SIDA är med där tror jag.

  53. Robert Norling

    #49 Lars Kamél
    ”Det borde bli kallare somrar och dagar, medan vintrar och nätter blir varmare.”
    Delvis i alla fall verkar din teori stämma då det har varit under medeltemperatur för sommaren 14 av de senaste 20 åren ovan 80 breddgraden. Övriga har endast tangerat medel.
    Vintrarna har där emot blivit varmare, allt enligt DMI.
    Arctisk +80 grader North Temperatur
    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php

  54. Johan Montelius

    #47 Joachim

    ”..utan bara på frågan varför ppm CO2 ökat så till synes mycket från 1960.”

    Vi tycker den har ökat mycket för att vi ”tror” att den har legat stabilt vid 280 ppm i förindustriell tid. Om vi sett hur den varierat under århundraden och varit högre under t.ex. medeltiden så skulle vi inte en ställa oss frågan.

    När man börjar titta efter historiska värden på koldioxidnivåer så visar det sig vara mycket sparsmakat. Vi har naturligtvis den uppmätta serien från Mauna Loa (Keeling kurvan i ref nedan). Vilka andra serier har vi? De serier som klimathotet bygger på är de mätningar som finns från borrkärnor i Antarktis. Dessa visar på en stabil nivå på ca 280 ppm under flera tusen år.

    Om man letar efter andra proxydata så hittar man bla.a. data från s.k. klyvöppningar på blad. Dessa betydligt högre och mer varierat förlopp. Kan det vara så att borrkärnorna inte bara visar ett utjämnat medelvärde utan dessutom visar för låga värden?

    https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/

    https://cdiac.ess-dive.lbl.gov/images/three_gases_historical.jpg

  55. Gunnar Strandell

    Hasse H. #34
    Grattis, du har fattat galoppen!
    Det finns begränsningar för hur vattenkraften kan köras genom vattendomar och samordning när flera verk ligger efter varandra i samma älv. Kärnkraftverk vill man bara stänga av vid revisioner och bränslebyten som görs under sommaren då effektbehovet är lägre.

    Sedan tillkommer den ekonomiska aspekten, där sol- och vindkraft har ett garanterat försäljningspris som betalas av elcertifikaten som belastar andra leverantörer. Detta kallas inte för subvention eftersom staten inte är inblandad, men det förändrar lönsamheten.

  56. Roger

    Glädjande att kunna läsa en mycket klok artikel om klimathysterin i en ”mainstream tidskrift”, om man nu kan kalla Axess för det. Vare sig Axess eller författaren Uddhammar brukar skriva om klimatet, ser vi början på en ny trend med journalister och tidningar som inte kan hålla tyst om alla galenskaper?

    Apocalypse now! av Emil Uddhammar
    https://axess.se/magasin/default.aspx?article=4337

  57. Frej

    # 54 Johan Kolla den här filmen ca 30 min intervju med Happer gjord 12/12 -19 ny . Och där kommer han in också på det här med anslag osv . Den är så avslöjande . Om man har Twitter ska man följa Marc Morano , om man inte har Twitter kan man göra det ändå , så gör jag bara lägga in dom som favoriter , han har mycket bra och nytt . Här är länken . https://youtu.be/gLzcz_l391w Han berättar om hur han fick sparken av Al Gore också 🙂

  58. Frej

    Det här är rätt coolt https://www.iceagenow.info/can-you-imagine-9-meters-of-snow-on-your-roof/ Är det en liten istid på väg med kaos väder , som det var under medeltiden ?

  59. Gunnar Strandell #55

    Gunnar, det är väl bra att jag fattat galoppen rätt. Men det var ju mina följdfrågor och förslag som jag ville få kommenterade. Jag är väldigt mycket för en marknadsekonomi, men i så fall ska det vara konkurrens på LIKA VILLKOR. Jag kan inte se att det gäller för elmarknaden när vindel tillåts sälja sin el med en samtidig försämrad lönsamhet för kärnkraftsel (gäller även kolkraftsel, men vi har ju inte den problematiken i Sverige). Och ingenstans ser jag att vindelen på något sätt betalar för att andra håller med basel när det inte blåser. Min kommentar var att endera ska vi ha ett enda statligt bolag för all elproduktion eller ska det komma fram verkligt korrigerande prismekanismer för denna snedvridning. Som ju blir värre ju mer vindel som installeras. Det var därför jag undrade hur Tyskland löst dilemmat? Ett sätt vore att tvinga vindelleverantörer att äga en viss effekt baselproduktion i proportion till hur mycket vindel de har installerat och en beräkning av hur mycket basel denna del fordrar som backup i genomsnitt. Med årliga omräkningar i takt med ändrade förhållanden. Bökigt med ändringar i ägarförhållanden. Ett utjämningssystem med skatter skulle också kräva årliga omräkningar och mycket ”käbbel”. Faktum är att jag får slutsatsen att ett enda statligt bolag är den bästa lösningen med ägande av all elkraftsproduktion. Ett dilemma då jag i grunden är marknadsfundamentalist och dessutom inser att vi har mängder med ägare till elkraftsproduktion i västvärlden. Tyskarna måste ha vridit och vänt på frågan. Vem äger alla de nya kolkraftverk de tvingats investera i som följd av Energiewende? Staten?

  60. Rolf Mellberg

    #49 Lars
    #53 Roberg

    Jag vill lägga till att låga moln kyler medan höga värmer (det senare genom att reflektera strålning på väg ut)

    Flygtrafiken utjämnar skillnaden mellan natt och dag rätt kraftigt, kanske en hel grad C genom de slöjor som uppstår på ganska hög höjd.

    Svensmark och Shaviv menar att Cosmic rays penetrera långt ner och orsakar låga moln, d.v.s. dessa kyler. Shaviv framhåller även i ngn film att det kan vara både 10 och 20 år av temperaturtröghet innan molnförändringar kan upptäckas i temperaturserier.

    Sen finns en massa kaos i processerna kan man tänka där havsströmmar kan ha stor inverkan. En illustration av det är i Antarktis där man har varit förbryllad över att havsisen vintertid har sakta växt i 30-40 år för att totalt överraskade minskat mycket snabbt under senaste åren. Ingen enkel förklaring såvitt jag vet.

  61. Mats Kälvemark

    #43, 54 Johan Montelius
    En väldigt viktig fråga som du bekräftar inte är tillräckligt genomlyst är vilken som är den korrekta nivån för förindustriell halt av CO2. 280 ppm anges av IPCC för det passar deras narrativ bra.
    Det finns uppebarligen flera seriösa mätningar som indikerar en högre förindustriell nivå , t.ex. 335 ppm, se länken nedan baserad på prof Tim Balls utredningar

    https://wattsupwiththat.com/2019/05/01/a-story-of-co2-data-manipulation/

  62. sibbe

    Hasse 60 :
    Du frågar hur Tyskland har löst sina Problem när de inledde Energiewende?
    Svaret är enkelt: Inte alls.
    Vindkraften och solpaneler kom till i början av 2000-talet, när grönröd regerade. Skulle kosta så lite som en enkel glasstrut i månaden, då ca 50 Pfennig.
    Subventioner till sol och vind var ju inte direkt tillåtna av EU, utan man hittade på att lägga en avgift på 2cent (Euro infördes 2001) per KW/h till elräkningen.

    Die Wiedervereinigung ledde till att man stängde de flesta (statsägda) östtyska företag, samt satte deras arbetstagare på gatan. Det kallades för att skapa gröna ängar. Cyniskt, men med en knutte sanning: CO2 alstringen i Tyskland gick brant ner, och man kunde låtsas vara en klimatföregångare.
    Mutti Merkel dansade på alla klimatmöten.
    Sen blev det klart, att de arbetslösa östtyskarna skulle ha samma förmåner som de västtyska hade haft sen Adenauers dagar (det var de konservativa CDU som införde de flesta sociala förmåner redan början av 1960-talet, inte socialdemokrater).
    Men med flera miljoner arbetslösa i öst blev det problem, som allra först löstes med nya skulder, och sedan med en socialskyddsreform, som klassade ner de arbetslösa, framförallt i Östtyskland, till socialt mindervärdiga medborgare.
    Och det här var socialdemokraterna ledda av kansler Schröder som gjorde det. Vilket ledde till att ingen röstar längre på partiet i Öst.
    Sen hände det som inte fick hända: en inbillad kärnkraftskatastrof i alla tyska kärnkraftverk. An medierna påhejad ville Mutti Merkel stänga av alla kärnkraftverk bums, men lyckades inte genomdriva det. De fasades ut vartefter man fick ny elenergi, man byggde egentligen inte många nya kolkraftverk, bara i de områden där man hade gruvor, och körde kolet raka vägen via band till kraftverket. Energiewende fas 2. var att utöka brunkolsanvändningen. Men det gick inte länge, tills man började märka att CO2 utsläpp ökade igen i Tyskland. 5 kärnkraftverk kvar vid nätet, fram till 2022.
    Fler vindkraftverk, fler solpaneler, elpristilläget är nu upp i nästan 7 cent/KW/h. Men leverans bara när det blåser eller solen skiner. En logiskt fysikalisk sanning som ingen grön kan, eller hellre vill begripa. Och gjorde att tyska elpriset är en bra bit över 30 cent/KW/h.
    Nu börjar Energiewende fas 3,
    då man stänger ett flertal av de brunkolsgruvor i Ruhrområdet som en gång i tiden var Tyskland rikaste område. Arbetslösheten ökade, tyska staten gav pengar för att skapa nya arbetsplatser, med dessa pengar användes av kommunalpolitiker i området för att i bästa fall förbättra infrastrukturen och i sämsta fall att bygga nya teaterhus och fotbollsarenor. Jobb blev det inte, utan nu fick även västtyskarna smaka på socialdemokraternas beska medicin, de hamnade på socialskyddsnivå, kallas Harz 4. Nu tittar alla ansvariga politiker enbart på CO2 nivån. Vilket ledde till att ingen arbetare heller i Västtykland vill ha med socialdemokraterna att göra.
    Dilemma är fortfarande, vill man stänga nu även alla kolkraftverk måste man ha ett alternativ:
    kortfristigt är det gas, som har betydligt mindre CO2 i avgaserna. Gasen levereras av ryssarna, och högsta höns (styrelseordförande) i Gasprom är Tysklands förra kansler Schröder.
    Här lite skvaller: han är Putins bästis, nyskild och nygift med en sydkoreansk snygging. Han har en liten Datscha på 500 m² nära Putins vid svara havet. Årslön ett okänt antal miljoner $.
    Och, ja, Trumps utspel hjälper inte, gasledningen kommer att byggas färdig, vad än US-kongressen eller Trump än gör.
    Och tyska kolkraftverks ägare? Det är finska Fortums dotterbolag Uniper, som ju också har i Sverige några kraftverk. Stockholms energi som äger de flesta. (Där jobbar förresten min frus systerdotters son.)
    Nämnas kan, att tvångsavstängning av tyska kärnkraftverk kostar tyska staten upp till hundra miljarder € i skadestånd. Vattenfall har en klagan på gång. På 6 miljarder $.
    Nå, ja, man har ju enats i Tysklands regering att man skjuter upp klimatkatastrofen med knappa 20 år. Bensinpriset upp, samtidigt också mera avdrag för arbetsresor. Så, gula väster blir det inte på tyska gator.
    Det som blir intressant om att den intensiva kampanjen av medierna för elbilar påverkar tyska bilköpare att överge fossilt. Hittills utan resultat: Ett kompakt motstånd. SUV bilar såldes i år över 1 miljon bilar, 1/3 del av bilförsäljningen. Elbilar under 1 %.

  63. Björn

    sibbe [62]; Tack för detta reportage! Det är alltid intressant att läsa det du rapporterar och skriver om.

  64. Guy

    Rolf Mellberg #60

    Det är aningen komplicerat hur och vilka moln som värmer eller kyler. I praktiken verkar det som om låga moln värmer på natten men kyler på dagen. Det kan bero på att låga moln bildas med hjälp av varma luftströmmar så vilket kommer först? Värmen eller molnen? Just nu har vi varm luftström med tillhörande låga moln. Skulle himlen klarna upp blev det genast kallare så hur fungerar högtryck kontra lågtryck på värme och moln? Mycket komplicerat som klimatvetarna säger.

  65. Håkan Bergman

    Rolf Mellberg #60
    ”Flygtrafiken utjämnar skillnaden mellan natt och dag rätt kraftigt, kanske en hel grad C genom de slöjor som uppstår på ganska hög höjd.”
    Men där är inrikestrafikens del minimal, den går sällan och i den mån den går över 20-30 tusen fot så är det kortvarigt, max 10 minuter av flygtiden och då på ”ekonomihöjd”, dvs minsta möjliga bränsleförbrukning och utsläpp. Ska vi slänga upp flera hundra miljarder på höghastighetsbanor för det?

  66. Håkan Bergman

    sibbe #62
    ”(det var de konservativa CDU som införde de flesta sociala förmåner redan början av 1960-talet, inte socialdemokrater)”
    Så ser det ut rent generellt i Västeuropa, välfärdsstaten var bålverket mot kommunismen och det var den som knäckte kommunistblocket. Måste vi ha ett yttre hot för att få behålla välfärdsstaten? Kom igen Putin, skräm oss!

  67. Wille Börlin

    Detta kommer ursprungligen från Dagens Industri via Samhällsnytt.
    Hemligstämplad rapport: Ringhals kan drivas vidare med små investeringar

    20 december, 2019

    Det finns enligt Vattenfall inga kommersiella förutsättningar för att driva vidare Ringhals 1 och 2. Detta ska bland annat bero på att kostsamma investeringar krävs. Enligt en intern rapport som Dagens Industri tagit del av går det dock visst att driva dessa vidare utan några större ingrepp.
    När SD, M, KD och L tidigare i veckan gemensamt gick ut med ett förslag som skulle tvinga regeringen att beordra Vattenfall att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 kallade energiminister Anders Ygeman (S) det för ”symbolpolitik”. Även Vattenfalls ledning kritiserade förslaget och enligt koncernchef Magnus Hall finns det varken finansiella eller praktiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare efter 2020.
    I en intern utredning från Vattenfall gjord 2016, som sedermera hemligstämplats, låter det dock annorlunda. Där konstateras att Ringhals 1 skulle klara drift fram till 2036 med endast ”låga investeringar”.
    – Det här är ganska välkänt. Du kan fråga vem som helst som kan något om Ringhals 1 och vad som behöver göras, ingen begriper argumenten som förs för att stänga. Men folk på Vattenfall är lojala mot bolaget, säger en källa med mycket god insyn till Di.

  68. Plurikus

    Jag har en god vän vars dotter går i sista klass i grundskolan. Varje gång de har NA talar läraren om klimatkrisen och de uppsatser och prov de skriver handlar i huvudsak om klimatkrisen. Om de inte svarar ”som man ska” blir de underkända. Detta har lett till att hon har haft ångest inför framtiden, då hon tror att det inte finns någon framtid. Nu har jag, på sin mammas inrådan, börjat föreläsa om allt som inte stämmer.Tyvärr kan hon inte svara annorlunda inför läraren än vad denne förespråkar, men inombords kan hon hysa tvivel om klimatkrisen.
    Så skolan gör vad de kan för att hjärntvätta sina elever. Om de sedan tittar på Rapport och Aktuellt går det inte en kväll utan att de lyckas klämma in klimatkrisen i något reportage.

  69. Johan Montelius

    #68 Plurikus

    Jag har liknande erfarenheter och tror kanske att dottern får lära sig något betydligt viktigare än termodynamik. Att från första parkett se hur blind auktoriteten kan vara och med vilken självklarhet som ”sanningar” predikas kan nog vara en lärdom för livet som man inte kan läsa sig till.